Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Mutt

senior tag

válasz pero19910606 #43868 üzenetére

Szia,

Az elmúlt 30 napot kell megjelenítenem értékben...

Grafikonokon lehet dinamikus tartományokat használni, amelyet az ELTOLÁS függvénnyel lehet előállítani.
    Elnézést az angolnyelvű képernyőmentésekért.

A lépések:
    1. Hogy könnyebben átlátható legyen az összes lépés van pár segédcellám.
    A G1-es cellában egy =MA() függvény van.
    A G2-ben 30 van, aminek adtam egy speciális számformátumot (ami simán elhagyható). Ha ezt a számot változtatom, akkor minden dinamikusan fog a grafikonon változni.
    A G3-ban megkeressük a sort, amely a 30 nappal ezelőtti dátumhoz legközelebbi dátumot tartalmazza. Képlete:
    =HOL.VAN(G1-G2;A:A;1)
    A G4-ben megkeressük, hol van az utolsó sorunk. Képlete: =DARAB2(A:A)

2. A névkezelőben három dinamikus tartományt hozzál létre, a dátumhoz, a mennyiséghez és az értékhez. A példában én xAxis, yAxis1, yAxis2 neveket adtam nekik és a munkalaphoz rendeltem őket.
    A képletek pedig:
    =ELTOLÁS(Sheet1!$A$1;Sheet1!$G$3;;Sheet1!$G$4-Sheet1!$G$3)
    =ELTOLÁS(Sheet1!$B$1;Sheet1!$G$3;;Sheet1!$G$4-Sheet1!$G$3)
    =ELTOLÁS(Sheet1!$C$1;Sheet1!$G$3;;Sheet1!$G$4-Sheet1!$G$3)

3. Rakd össze a grafikonodat, majd a Nézet -> Adatok megadása alatt válaszd ki az adatsorodat és kattints a Szerkesztésre.

Forrásnak a 2-es lépésben használt neveket kell megadnod munkalap névvel együtt! Esetemben pl. Sheet1!yAxis1

üdv

• Fferi50

Topikgazda

válasz pero19910606 #43868 üzenetére

Szia!
    Legyen a diagram forrása egy állandó tartomány, ami három oszlopból, fejlécből és további 30 sorból áll. Legyen ez az A1 : C 31 terület. Az első sorból indul a fejléccel, tehát az első képlet a második sorba kerül.
    Az első oszlop tartalmazza a napokat, a következő képlettel:
    =ÉV(MA()-(33-SOR()))&"."&JOBB("0" & HÓNAP(MA()-(33-SOR()));2) &"."&JOBB("0" & NAP(MA()-(33-SOR()));2)
    Ezt a képletet húzd végig a 30 soron. Az eredmény dátumnak látszó formátumban az elmúlt 30 nap a tegnappal bezárólag.
    A következő képletek attól függnek, hogy az adataid sorokban vagy oszlopokban vannak.
    Ha jól értettem, akkor az adataid oszlopokban vannak, első sor a dátum, második sor a db-szám, harmadik sor az érték. Mivel a C oszlopig van a diagram forrásadata, kezdődjön ez az F oszloptól.
    Ebben az esetben a VKERES függvényt tudod használni.
    A második oszlop képlete:
    =VKERES(DÁTUMÉRTÉK($A2);$E$1:$DD$3;2;0)
    A harmadik oszlopé pedig
    =VKERES(DÁTUMÉRTÉK($A2);$E$1:$DD$3;3;0)
    Ezeket is végighúzod a sorokon.
    Ezzel készen is van a diagram forrásadat. Már csak kozmetikázni kell.
    Gondolom, a munkaszüneti napok értéke így a második és harmadik oszlopban 0 lesz.
    Ezért erre a forrástáblára kell egy autoszűrő. A második oszlopon kiveszed a 0 értékeket tartalmazó sorokat a szűrővel. Ezzel meg is van a diagram.

Amennyiben az adataid sorokban vannak, akkor az FKERES függvényt használhatod a VKERES helyett.
    Végeredmény:

Üdv.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés