Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Mutt

senior tag

válasz Sesy #43227 üzenetére

Szia,

...nem feltétlenül a megoldás kell, hanem szeretném megtanulni, hogy bármilyen felmerülő problémát meg tudjak oldani...

Sok feladat megoldható összetett képletekkel vagy az újabb Excelekben elérhető funkciókkal.

1. Ha esetleg még nem dolgoztál tömbfüggvényekkel, akkor érdemes velük kezdeni. Segít az Excel magabiztos használatában és olyan helyeken/esetekben hasznos ahol a makró nem járható út.
    Youtubeon Mike Girvin szokott régen szép megoldásokat bemutatni.

2. Hasznos bővítmény a Power Pivot, ami a DAX formulákat adta az Excelhez és a Power Query ami az M-nyelvet. Az előbbi kezd háttérbe szorulni az utóbbi miatt, de érdemes rájuk nézni. Ha nagyobb mennyiségű adattal kell dolgozni, elemzéseket kell készíteni akkor ezek a legjobb eszközök. A Power Query számos olyan funkciót hozott amelyek korábban csak VBA-val ment, szerintem manapság haladó Exceles nem kerülgetheti.
    Youtubeon megint csak Mikeot tudom javasolni.

Az Office365-el új írányt vett a Microsoft, az online/megosztásos munka új megoldásokat kívánt és ezeket próbálja meg orvosolni a cég. A makró nyelv régóta megvan az Excel-ben; a 4.0-ás makrókat - ha jól emlékszem -1995-ben VBA-ra cserélte a Microsoft, de még a mai napig támogatott a 4.0 makró is. Excel 2013-al pedig jött az újabb nyelv, ami JavaScript alapú. Az új nyelv előnye lesz, hogy az online változatban is használható lesz, de még mindig fejlesztési álapotban van és csak a bátraknak javasolt. A VBA még jó sok évig az asztali változatokban valószínűleg támogatott lesz, de az online-t már csak az új nyelvvel lehet feltuningolni.

Jelenleg is érdemes VBA-t tanulni (angol nyelven John Walkenbach szerintem jó könyveket adott ki, illetve Youtubeon is számos videot találsz vmint a makrórgzítő eredményét is lehet nézegetni). Azonban a JavaScript univerzálisabb nyelv, így ha van energiád érdemes azzal is foglalkozni. A gond hogy az Office JavaScript nyelvről még nincs jó könyv, marad a hivatalos és száraz dokumentáció vmint sok-sok próbálkozás illetve mások kódjának nézegetése. A másik előny, hogy a Google Apps Script is JavaScript alapon nyugszik, így az itt megtanultak ott is tudnak segíteni.

üdv

Új hozzászólás Aktív témák