Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- ldave: New Game Blitz - 2025
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
alfa20
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
másik gépen más Excel verzióval is meg próbálkoztam, de ezek szerint én rontok el valamit. készítettem egy .CSV fájlt amit PowerPivot-tal beolvastam.
Majd a KOCKA.TAG függvényel a fejrészt be akartam tallózni, de már itt #HIÁNYZIK-ot dob.
A B2-es cellába 1-es értéket ad, az alábbi képletre:=KOCKA.ÉRTÉK("ThisWorkbookDataModel";"[data].[id].[1]";"[data].[sales]")
-
alfa20
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
igen valóban a képlet hibás volt, de sajnos nem az javítás után is ugyan úgy nem ad vissza értéket
-
alfa20
senior tag
Sziasztok,
van egy külső táblám amit Power Query-ben dolgom fel, betöltésnél csak a kapcsolatot választom. Ebben a táblában mondjuk így vannak az adatok (tábla neve tbGfk):
GFK | ertek
cooling | 12
hoods | 9
cooking | 15Az Excel táblába ebből szeretnék visszakapni adatot a KOCKA.ÉRTÉK függvénnyel próbálkoztam:
=KOCKA.ÉRTÉK("ThisWorkbookDataModel";"[tbGfk].[ertek]";"[tbGfk].[GFK].&["&A2&"]")akár mit próbáltam ki mindig #HIÁNYZIK értéket kapok eredményül.
bonyolultabb lenne a feladat, de ha az egyszerűbb nem sikerül akkor nem tudok tovább menni.
-
alfa20
senior tag
Sziasztok,
Egy munkafül adatait szeretném átadni weben keresztül. Ha Excel-el küldöm akkor tanúsítvány hibával a küldésnél meg áll.
Egy GET kéréssel probáljozom alább a kód:Set objHTTP = CreateObject("MSXML2.ServerXMLHTTP")URL = "http://www.myurllink.com"objHTTP.Open "GET", URL, FalseobjHTTP.setRequestHeader "Content-type", "application/json"objHTTP.sendDebug.Print objHTTP.ResponseText
Pythonnal ugyan ezekkel a paraméterekkel sikeres a kapcsolat, viszonta a vállati Shopos nem enged VBA-ból Pyton scriptek futtatni.VBA-nál a .send parancsnál be kellene jönnie a bejelentkező ablaknál, de ez nem jön elő. A web egyszerű hitelesítést kér, sima felhasználó név és jelszó.
Lenne valakinek őtlete, hogy tudnám működésre bírni?
-
alfa20
senior tag
Sziasztok,
VBA-ban egy több dimenziós tömb első dimenzióját fel tudom tölteni egy listával? Sima tömb esetén nem okoz gondot, de több dimenziósnál nem boldogulok.Egy dimenziósnál:
arr() = Array(1, 2, 3)próbálkoztam a
REDIM-el, de nem jött össze:REDIM Preserve arr(1 to 3, 1 to 3) -
alfa20
senior tag
válasz
Fferi50
üzenetére
Igen ezt ismerem, de nem boldogulok vele, mert az alaptáblában dátum szerint napi árbevételek vannak 2019 és 2020. A pivot rendezi egymás mellé év szerint az árbevételt.
És ide szeretnék egy változás oszlopot, mekkora a változás mértéke 2019-hez képest.
Ehhez az kellene, hogy a pivot 2019-es árbevételét kivonja a mellette lévő pivot 2020 árbevételéből. -
alfa20
senior tag
Sziasztok,
Van egy pivot táblám amiben előző és idei én egy adott időszakára mutatja az árbevételt különböző termék csoportokra. Olyat lehet valahogy, hogy ezen pivot tábla egy új oszlopába számolja az eltérést. Tehát a pivot tábla egyik oszlopát ki lehet vonni a másikból?
Ugyan ebbe a pivotba egy forgási sebességet is szeretnék számoltatni, de itt sem jöttem rá hogy egy sor adatait hogy tudnám felhasználni.A szeletelők miatt szeretném a pivotban elvégezni a számolást, ha lehet.
Köszi előre is a válaszokat.
-
alfa20
senior tag
Sziasztok,
Akadt egy olyan problémám, hogy az Excel nem jól számolja a teljesítést, ha mind a két összehasonlítandó érték negatív.

pl:
A = -37 562 356
B = -35 625 887
C = B / A (94,84%)Ami azért nem jó, mert kevesebb mínusz képződött mint a terv így valójában 100 % felett a teljesítés.
ugyan ez ha a terv negatív és pozitív lesz az eredmény:
A = -10 000 000
B = 15 000 000
C = B / A (-150%)valójában 250% az eredmény.
Erre a számolásra van függvény vagy csak úgy érem el ha pl. HA függvénybe ágyazom?
-
alfa20
senior tag
Sziasztok,
Változó sorú, ';'-vel elválasztott csv fájlt szertnék több dimenziós tömbbe beolvasni.
Ebben tud valaki segíteni?
Egy dimenzióssal nincs gondom. -
alfa20
senior tag
Sziasztok!
Meg lehet valahogy oldani, hogy az FKERES-nek egy celle értéke adja meg a kereső tábla munkafüzet nevét?
Pl:
=FKERES(A2;Március!A:B;2;0)
A képletben lévő "Március"-t az I2-es celléból venné
A fülek amiből keresni kell azok havi neveken szerepelnek.Köszi előre is!
-
alfa20
senior tag
Sziasztok!
Szűrésben kérnék segítséget:
Adott egy táblázat, ahol az alábbi cellákban van a szűrési feltétel:
H1= "gyümőlcs"
H2= "alma" -> ez egy lista amiből kilehet választani adott gyümölcsötFej:
A14:F14
Adatok:A15:F4436Amit szeretnék:
Ha a H2-ben megváltoztatom lista alapján a "gyümölcsöt", akkor csak azok az adatok jelenjenek meg, ahol a kiválasztott érték szerepel a "D" oszlopban, és ennek dinamikusnak kellene lennie, ha megváltozik a H2 értéke, akkor a szűrt tartomány is vele együtt változzon.És ez ne makró legyen.
Speciális szűrést próbáltam, de nem változik, ha megváltozik az érték
Köszönöm előre is!
-
alfa20
senior tag
Sziasztok!
Szükségem lenne egy kis segítségre globális változóval kapcsolatban,
Open metódusba beletettem az alábbi kódot:Option Explicit
Public makroFileWB As Workbook
Private Sub Workbook_Open()
Set makroFileWB = ThisWorkbook
End Subilletve fel szeretném használni később egy Modul1-ben, most csak ennyi próba képen, de nem akarja átadni a változót, azt szeretné ha deklarálnám előbb, de elvileg már létre hoztam megnyitáskor.
Private Sub start()
makroFileWB.Sheets(1).Range("A1") = "1000"
End SubValaki tudna segíteni, hogy működjön?
Köszi előre is!
-
alfa20
senior tag
Sziasztok!
Oszlop diagrammban tudna valaki segíteni?
Az alábbi adatokból szeretnék halmozott oszlopot, hogy egy dátum lenne a vízszintes sor, az oszlop meg a B-ben lévőadatokból épülne fel:
Köszi előre is!
-
alfa20
senior tag
Sziasztok!
OptionButtont szeretnék tenni sorokba: B és C
Hogyan tudom csoportosítani az OB-ket, hogy soronként kezelje őket ne az összeset egybe? -
alfa20
senior tag
Sziasztok!
Van egy grafikon amit mind más felhasználó nyomtat, viszont az élőlábon annak a munkatársnak a neve kell hogy szerepeljen aki nyomtatja valahogy be lehet állítani az élőlábat, hogy ne keljen mindig manuállásan át írogatni?
nincs erre egy parancs mint a dátumra? -
alfa20
senior tag
Sziasztok!
2016-os Excel-ben MySQL-ből adatok lekérdezésével és a feldolgozásával nincs problémám, de nem van rá mód hogy Excelből vissza mentsem MySQL-be a feldolgozott adatokat?
oszlopok nem változnak a csak sorokkal bővülne.valakinek lenne ötlete a visszatöltésre?
Néztem az Excel szerkesztőjét, de ott nem találtam új sor hozzáadást.
-
-
alfa20
senior tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni feltételes nem üres cella számolásában (képlet!).
Adott mondjuk 3 oszlop kód, dátum mennyiség, nekem az kell, hogy adott kódhoz mennyi tétel tartozik:

-
alfa20
senior tag
Sziasztok!
Az alábbira lenne egyszerűbb megoldás?
Private Sub cb_Clear_Click()
Munka1.TextBox1.Value = ""
Munka1.TextBox2.Value = ""
Munka1.TextBox3.Value = ""
Munka1.TextBox4.Value = ""
Munka1.TextBox5.Value = ""
Munka1.TextBox6.Value = ""
Munka1.TextBox7.Value = ""
Munka1.TextBox8.Value = ""
Munka1.TextBox9.Value = ""
Munka1.TextBox10.Value = ""
Munka1.TextBox11.Value = ""
Munka1.TextBox12.Value = ""
Munka1.TextBox13.Value = ""
End Sub -
alfa20
senior tag
válasz
Kalogenius
üzenetére
Az nem jó ha 'B' oszlopban beirsz minden név mellé egy 1est, majd 'C'-be egy SZUMHA függvény?
-
alfa20
senior tag
Sziasztok!
Makróban meg tudom számoltatni, hogy egy adott mappában mennyi (Excel) fájlt található?
van több mappa amiben váltózó számú adatlapok vannak, ezekből a táblákból kellene egy adott táblába bemásolni az adatlapok adott elemeit.
Arra gondoltam, TC-vel átnevezem tömegesen a fájlokat növekvő számokká, majd egy ciklussal megnyitom, átmásolom, bezárom szépen sorba. egyedül a fájlok száma aggaszt, hogy az hogyan legyen automata. -
alfa20
senior tag
Köszönöm mind kettőtöknek, akkor ott rontottam el, hogy spóroltam a karakterekkel
a True és a False használatával. -
alfa20
senior tag
olyat lehet?
akarok készíteni egy közös használatú táblázatot, 63 felhasználó + admin (ő fogja reggelente frissíteni az adatokat). 1-1 felhasználó csak a saját munkalapját érje el és csak abban töltse amit kell.
Első körben készítettem egy 'Login' munkalapot, ha megnyitják a táblát csak ez van felfedve, a többi rejtett.
Bejelentkezést követően, elrejtem a 'Login' lapot és felfedem a belépett felhasználó munkalapját (a többi továbbra is rejtve), itt egy kivételével zárolt az összes oszlop.
viszont amit szeretnék, hogy ne lehessen jobb egérrel fel fedni másol lapjait, vagy a felfedéshez legalább jelszó keljen, illetéktelen ne nézegesse mások lapjait. -
alfa20
senior tag
válasz
Fferi50
üzenetére
eddig úgy oldottam meg, hogy mind a makró táblát, mind a kész táblát egy-egy 'string' váltózóban tároltam és a kész táblából hivatkoztam a makróra vissza. Azért tárolóm a makrót is mert több folyamat fut egymás után és némelyiknek vége lesz így egy Tovább gombbal megy tovább. A makró tábla változóját meg tovább adom az új makrónak, hogy ne kelljen újra és újra definiálni
. mivel többen használják a táblát így a neve is mindenhol más és más, ki hogy menti el.a képlet eddig így nézett ki szerkezetileg 'String' változókkal:
"=VLOOKUP(RC[-1],'[" & makroWB & "]" & makroWB_netto & "'!C1:C2,2,0)"Csak gondoltam átvariálom 'Workbook' és 'Worksheet' változóra, de akkor marad így

-
alfa20
senior tag
Sziasztok!
Az alábbi képletbe, hogy kell beilleszteni egy 'Workbook' és egy 'Sheets' váltózót?
Munkafüzet1-nél vannak a változók:
Dim fuzet As Workbook
Set fuzetWB = ActiveWorkbook ' Munkafüzet1.xlsx
Dim lap As Sheets
Set lapSH = ActiveSheet ' Munkafüzet1.xlsx "Munka1" lapjaMunkafüzet2:
"=VLOOKUP(RC[-1],[Munkafüzet1]Munka1!C1:C2,2,0)" -
alfa20
senior tag
Aha, szóval válogasson addig a számokból míg nem a kívánt eredményt kapja

makróval megoldható, igaz nem egyszerű de talán...
szerintem el kellene tárolni a számokat egy tömb-be, majd random függvénnyel egy ciklusban kiszedni a tömb egyes elemeit, addig míg nem = az új tömb elemei összege a kívánt értékkel
Bár a ciki az, ha pont egy olyan szám kell a végére, amit egyszer már kivettünk, mert akkor újra kezdheti a ciklus a gyűjtögetést.
de lehet csak túl bonyolítóm
#31801: ha megoldódott az jó, az ilyet sokan szeretik

-
alfa20
senior tag
Sziasztok!
Ismer valaki képletet 9-re és 99-re való kerekítésre?
pl:
81054 -> 81059
81063 -> 81099tárgytalan, közben ki is találtam:
9-re:
=CSERE(A1;HOSSZ(A1);1;9)
99-re:
=CSERE(A1;HOSSZ(A1)-1;2;99) -
alfa20
senior tag
Sziasztok!
Volna egy olyan gondom, aminek hirtelen nem tudom, hogy álljak neki

- adott két raktárhely ahol azonos termékek különböző darabszámmal vannak jelen.
- az üzletek a készletet szummázva látják, ez alapján rendelnek.
- mennyiségi túlrendelés esetén forgalmi részarány alapján kerül leosztásra a rendelt mennyiség.amit meg kellene valósítani a fentiek után:
- szét kellene szortírozni a leosztott mennyiséget oly módon, hogy első körben a második raktárhelyen lévő (kevesebb) mennyiség fogyjon, majd ha lefogyott ezen raktárhely mennyisége, akkor az elsőből kapjanak terméket. És persze a teljes leosztott mennyiséget ki kell szolgálni.pl:
RH1: alma (26 db)
RH2: alma (3 db)B1 rendelt: 5 db
B2 rendelt: 2 dbleosztásban:
B1: 5 db
B2: 2 dbKiszolgálás:
B1: 3 db (RH2)
B1: 2 db (RH1)
B2: 2 db (RH1)készítettem egy alap infos táblát hátha segít.
Lenne rá ötlet, javaslat?
Köszi előre is!
-
alfa20
senior tag
Ha van egy makró (makro1) táblám ami megnyit egy másik makró (makro2) táblát, akkor a makro1-ből hogy tudom meghívni a makro2-ben lévő lefutas makrót?
-
alfa20
senior tag
Sziasztok!
Vélemény érdekelne.
Adott két cég "E" és "W".
"E"-nek van egy Samba szerverre ami FTP-vel fájlokat szinkronizál 5 percenként.
"W"-nek van hozzá férése "E" FTP-jéhez.
Amit szeretnék:
"E"dolgozók közös használatú Excel fájlban dolgoznak, ezt a fájlt most e-mailen küldözgetik, viszont én egy olyat szeretnék ha lehet, hogy "W" oldalon egy makró nyissa meg az FTP-n levő fájlt, és ha a frissítés gombra kattint, akkor ellenőrizze le, van e frissítés (itt a fájl mentési idejére gondoltam), ha igen ajánlja fel az újra nyitást.Ez kivitelezhető lehet?
-
alfa20
senior tag
sziasztok!
Makróban szűrők egy oszlopra és kierőltetem a látható cellákat
Range("G2:G" & usor).SpecialCells(xlCellTypeVisible).Selectviszont ha nincs szűrési feltét, akkor hibát kapok: "nincs ilyen cella" ezt hogy tudom át ugrani?
On Error GoTo tova1-al nem sikerült
On Error GoTo tova2
ActiveSheet.Range("A1:W" & usor).AutoFilter Field:=23, Criteria1:="szures"
Range("G2:G" & usor).SpecialCells(xlCellTypeVisible).Select
Selection.Font.Bold = True
tova2: -
alfa20
senior tag
ha létrehozom 'Workbook' változóként a munkafüzezett az képletbe hogy tudom be integrálni?
Dim WBmunka1 as Workbook
set WBmunka1 = Workbooks("vmi.xlsx').Sheets("zöld")eddig ezt így oldottam meg, de a 'WBmunka1'-t nem tudom hogy helyettesítsem be
:dim vmi_mf, vmi_ml as string
vmi_mf = ActiveWorkbook.Name
vmi_ml = ActiveSheet.Name
WBmunka2.active
Range("P2") = _
"=IFERROR(VLOOKUP(RC[-11],'[" & vmi_mf & "]" & vmi_ml & "'!C1:C21,2,0),"""")" -
alfa20
senior tag
válasz
Delila_1
üzenetére
első lépésben egy textboxokba bekérem a fájlokat:
Private Sub CommandButton1_Click()
Dim fname As String
fname = Application.GetOpenFilename()
Munka1.TextBox1.Text = fname
End Submajd ezekből a TextBox-okból hívom meg a fájlokat, összesen 5 fájl-t kell betölteni:
Dim file1 as string
file1 = Munka1.TextBox1.Value
Workbooks.Open Filename:=file1, UpdateLinks:=FalseA másolás helyét azt majd megadom a másolások után. a másolandó helyek is változók lesznek

-
alfa20
senior tag
válasz
Delila_1
üzenetére
Köszi!
ez jó lesz!
érdemesebb inkább a WSInnen-t újra és újra beállítani (több fájlból lesz másolva adat a WSide az állandó lesz), vagy inkább érdemes több váltózóval dolgozni?
Úgy készítem a makrót, ha kiszedi az egyes értékeket, akkor bezárja a fájlt és nyitja a következőt, ezért gondolkodtam egy váltózóban. -
alfa20
senior tag
válasz
m.zmrzlina
üzenetére
Bocsi lehet rosszul fogalmaztam:
szóval:
Dim alap, ker, alap_mf As String, usor As Long
alap = ActiveWorkbook.Name
alap_mf = ActiveSheets.Name
ker = Munka1.TextBox1.Value
Workbooks.OpenText Filename:=ker
keres = ActiveWorkbook.Name
usor = Application.CountA(Columns(1))
Range(Cells(2, 1), Cells(usor, 2)).Copy
Windows(rendez).Worksheets(alap_mf).Range("A2").PasteAz utolsó sor hibára fut, az nem tetszik neki.
A 'keres' Excel fájlból kellene az 'alap' Excel fájlba másolni adatokat és ki akarom hagyni a sok 'Windows(változó).Activate'-t. -
alfa20
senior tag
Sziasztok!
Makróval kapcsolatban lenne kérdésem:
Tudok úgy át másolni, adatot egyik munkafüzetből a másikba, anélkül, hogy ide oda ugrálnék?
Definiálva van mind két munkafüzet.így próbáltam, de ezzel nem jó:
Window(keres).Activate
Range(Cells(2, 1), Cells(usor, 2)).Copy
Windows(alap).Worksheets(1).Range("A2").Paste -
alfa20
senior tag
Sziasztok!
örököltetni szeretnél egy változót,
Van egy button ami meghív egy makrót, majd dolga végeztével bezárná magát a makró fájlt és csak a végeredmény fájl maradna nyitva.
most így oldottam meg, de biztos van egyszerűbb/szebb megoldás.
Private Sub CommandButton1_Click()
Dim makro As String
makro = ActiveWorkbook.Name
masik_makro_dolgozik
Windows(makro).Activate
Sheets("Alap").Select
Windows(makro).Close savechanges:=True
End SubSub masik_makro_dolgozik()
Dim makro As String
makro = ActiveWorkbook.Name
...
End Sub -
alfa20
senior tag
olyat lehet, hogy egy adott oszlopot a felhasználó ne tudjon módosítani, de a makró gond nélkül töltse?
-
alfa20
senior tag
válasz
szatocs1981
üzenetére
köszi, de nem akarom előre kitölteni az "A" oszlopot, mivel nem is tudom mennyi sorra van szükség előre lehet 10-100 vagy 1000 is. Ezért kérdeztem, hogy van -e arra lehetőség, hogy új sor kitöltésekor automatikusan beírja a dátumot a kitöltött sokhoz.
most egyenlőre úgy oldottam meg, hogy mikor bezárják vagy mentik a táblát, akkor egy 'usor' segítségével ki tölti a még üres cellákat az "A" oszlopban, amit rögzít is értékkel aztán ment és kilép.
de nekem jobban tetszene, ha mikor kitöltik a "Bx" cellát akkor az "Ax" cellában megjelenik a dátum
-
alfa20
senior tag
Sziasztok!
Olyat tudok, hogy az ha kitöltenek egy cellát a "B" oszlopban, akkor az "A" oszlopban ugyan azon sorba kitöltse az aktuális napi dátumot?
Az "A" oszlopot levédeném, hogy ne lehessen módosítani, így a dátumhoz makró kellene. -
alfa20
senior tag
Sziasztok!
Van egy táblázatom amibe szeretnék egy 'button'-t az F oszlop utolsó cellája alá kettővel a legalsó cellához van egy 'usor'-om.
Hogyan tudom ezt egyszerűen?
ahogy néztem a 'ActiveSheet.Buttons.Add()' parancsnál négy érték kell: x tengely, y tengely, button szélessége, button magassága.
Az utolsó kettő nem gond. -
alfa20
senior tag
válasz
earthy
üzenetére
Haladjunk sorban:
Hol.van: megtudod keresni, hogy hol található a keresett érték. itt ugye megadható pontos keresés, de nekem a 'semmit' (üres cellát) még sosem sikerült pontos kereséssel találni, így a '-1'-t használom mert ilyenkor mindig megadja hol van az utolsó kitöltött cella. Arra viszont figyelni kell, hogy a tartomány ha számokból áll, akkor a két macskaköröm helyett egy 'space' kell, különben nem működik. ezt lehet nem így kellene használni, de majd holnap jönnek az Guruk és kijavítanak.
ja igen a +1 azért kell mert az első oszlopban a képlet van, így el kell tolni egyel a CÍM() függvényt.Sor: vissza adja a hivatkozott cella sorának számát.
Cím: Egy cella címét adja eredményül (sor,oszlop) pl: =CÍM(2;2)-ből, $B$2-lesz.
Indirekt: A hivatkozott cella értékét kapod vissza(pl, ha 'A2' cellába 'B2'-t irtsz és indirekttel az 'A2'-re hivatkozol, akkor 'B2' cella értékét kapod eredményül.
Hahiba: érték hiba esetén a megadott érték lesz az érték.
-
alfa20
senior tag
Sziasztok!
van egy első és egy utolsó cella meghatározásom pl:
ecell = Range("A1")
ucell = Range("E1664")Amit egy kimutatás ezen részébe szeretnék behelyettesíteni:
SourceData:="Munka3!R1C1:R1664C5"
tudom hogy egyszerű, de most nagyon nem forog az agyam...

tudtok segíteni? -
alfa20
senior tag
Sziasztok!
Van nekem egy 25 karakteres cellám, amiből kellene a 12.,13.,15., és a 16. karakter.
így néz ki:
2015_07_23_09_12_55_6eLAvez kellene belőle:
0912jobb és bal függvénnyel így oldanám meg, de nem tudom nincs egyszerűbb képlet?
=BAL(JOBB(BAL(R1;16);5);2)&JOBB(JOBB(BAL(R1;16);5);2) -
alfa20
senior tag
Sziasztok!
'DARAB' függvényt használom, hogy számolja össze a számokat, de valahogy a nullát ki lehetne zárni, hogy azt ne vegye figyelembe, ezt melyik függvénnyel tudom?
a figyelembe vett cellák képletet tartalmaznak ezért lehet benne nulla érték.
-
alfa20
senior tag
Szia!
ALT+F11: A Project - VBAProject ablakban klikkelj kettőt a kiválasztott mappanévre (pl: Munka1),
majd a jobb oldalon lévő legördítő sávból válasdt az elsőből a: Worksheet-et a másodikból az Activate-tés így változtasd meg:
Private Sub Worksheet_Activate()
MsgBox "Ovatossan Módosítsd!"
End SubAz idéző jelek közé tedd a szöveget!
-
alfa20
senior tag
válasz
bakabaka
üzenetére
Szia!
Először is szedjük ketté a 'R3C2'-őt.
Az első része: 'R3' = Row 3, azaz Sor 3 (magyarul: 3. sor)
A második része: 'C2' = Column 2, azaz Oszlop 2 (magyarul: 2. oszlop)
Ez a két érték adja meg a cella helyzetét, akár két koordináta érték hosszúság/szélesség csak itt sor/oszlop.
Ez a cellában a '$B$3' értéknek felel meg,Ha viszont kijelölsz egy cellát és hozzá/tőle akarsz viszonyítani, akkor az 'R' és/vagy 'C' mögé '[ ]' jelet kell tenni amiben meg tudod adni, hogy mennyi cellával odébb akarsz hivatkozni.:
tehát ha ki van jelölve a B3 cella és azt adod meg makróban, hogy: R[-1] akkor az a B3 cellától egyel feljebb levőre mutat B2, míg a R[2] a kettő sorral lentebb levőre B5.
Az oszlopnál ugyan ez a helyzet csak itt a mínusz érték C[-1] felfelé, a plusz értél C[1] lefelé.Remélem tudtam segíteni!
-
alfa20
senior tag
válasz
Fferi50
üzenetére
Köszi,
Közben meg oldottam másként.
Igazából amit tervezek:
1.) Megosztott munkafüzet, amit csak felhasználónév és jelszóval lehet megnyitni/szerkeszteni. - megoldva, a második munkafülbe tettem a felhasználónevet és jelszavakat, fehér betűszínnel írtam mindent, majd levédtem a munkalapot, semmit nem lehet vele kezdeni jelszó hiányában
2.) egyes userek csak bizonyos oszlopokba írhassanak - ezt úgy tervezem, elrejtek minden oszlopot, minden user-hez rendelek egy számot, ami majd belépéskor megadja kinek melyik oszlopot fedje fel. Azt mondjuk nem tudom, hogy lehet-e olyat, hogy a felfedést és elrejtést letiltani, hogy csak a makró fedjen fel oszlopokat, user nem tudjon.
3.) 'Admin' felhasználónak összes oszlop felfedése
- na ez a legegyszerűbb 
Szóval ez lenne a tervem

-
alfa20
senior tag
válasz
huliganboy
üzenetére
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni makróval kapcsolatban:
két tömböt (array) szeretnék létrehozni egyik legyen pl: betu("aa","bb","cc","dd"..."zz"), a másik meg szam("11","22","33","44"..."999").
Azt szeretném ha A1 cella érték = aa, akkor X változó értéke legyen = 11, ha A1 = bb, akkor x = 22... stb)Mivel 65 érték kerülne mind az első mind a második tömbbe, így nem szeretnék IF-et használni, jobb lenne ha létre tudnék hozni egy váltózót ami tárolná a betu tomb értékének helyét, majd megadná a szam tömb helyének értékét.
remélem érthető voltam

köszi előre is! -
alfa20
senior tag
Sziasztok,
Az AutoFilter-t, hogy tudom makróban kikapcsolni?
minden nap kapok egy táblát, amit makróval formázok meg, de néha napján bent hagyják az autószűrőt és ezt szerezném ki venni, de erre a Selection.AutoFilter nem jó mert akkor ha nincs betéve, akkor beteszi.
nincs valami olyan parancs mint a panel rögzítésnél?:
ActiveWindow.FreezePanes = Falseköszi előre is!
-
alfa20
senior tag
válasz
Kenyvicelol
üzenetére
ilyen nekem is előfordul néha, akkor mikor tele van a tábla hivatkozásokkal, meg agyon van formázva.
op.: w7 + O2010ilyenkor azt szoktam hogy az összes cellát kijelölöm és helyre áll.
én arra gondolok, hogy leterheli a procit hirtelen, vagy a memóriát (nem jártam utána egyiknek sem, annyira nem érdekelt még a dolog
), próbáld meg esetleg, hogy a feladatkezelőben magasra (esetleg valósra) állítod a prioritását az Excelnek. - próba cseresznye. -
alfa20
senior tag
Sziasztok,
Van egy makróm, ami egy inputbox-ból kéri be mit szeretne az illető, az a bajom, hogy ha a "Cancel"-re nyomnak, akkor azt is rossz válasznak veszi, hogy még is ki tudjanak lépni, nem túl elegáns modón, de ha a rossz válaszok elérik a 2-őt akkor kilép a programból.
Be lehet szúrni egy parancsot amivel a "cancel"-re kilép?
Sub leosztás()
Dim usor As Long, usor2 As Long, usor3 As Long, usor4 As Long
Dim uszlp As Integer, RvA As String, regi As String, ujful As String
Dim RV As Byte
RV = 0
10
If RV = 2 Then Exit Sub
RvA = InputBox("Áttárolást vagy Rendelés szeretnél leosztani?" & vbCrLf & "(A/R)", "Válassz leosztást!")
If RvA = "a" Or RvA = "A" Or RvA = "r" Or RvA = "R" Then
GoTo 20
Else
MsgBox ("Rossz válasz!")
RV = RV + 1
GoTo 10
End If
20
Application.ScreenUpdating = False
....
End Sub() -
alfa20
senior tag
válasz
m.zmrzlina
üzenetére
Köszi! ez igy tökéletes lesz.

-
alfa20
senior tag
Sziasztok!
szeretnék egy kis segítséget kérni:
makróba szeretnék egy váltózó nevő munka fület átmásolni egy adott nevűre, majd lefutna a makró és törölni az adott nevűt (másolatot), de ugy hogy ne kérdezze a végén a felhasználót a törlésről.
Sub ful_torol()
regi = ActiveSheet.Name
Sheets(regi).Copy After:=Sheets(1)
Sheets(regi & " (2)").Name = "leotom"
makró... blabla
Sheets("leotom").Select
ActiveWindow.SelectedSheets.Delete
End Subez ugye addig jó, míg nincs egy pl: "Munka1 (2)"-es fül ami másoláskor már ugye "Munka1 (3)"
-
alfa20
senior tag
válasz
Fferi50
üzenetére
valóban igazad van ott elírás van +300% akart lenni...
a logika ahogy én értelmeztem:
adott pl: -100.000Ft terv (eddig mehetnek le mínusz árréssel), de csak ténylegesen -80.000Ft-ot csinálnak így azt szeretnék ha +20%-ot látnának mivel ennyi maradt, ha csak -50e-ig mennek el, akkor +50%-ot mert "csak" a fele teljesült. ebben az esetben a 0Ft a +100% és innentől már túl is teljesítenek.
a másik véglet mikor a tervet meghaladják ebben az esetben mínuszba menne a % érték.
Terv:-100e, tény:-150e, ebben az esetben 50%-al több lett a negatív árrés ezért -150% -
alfa20
senior tag
válasz
Delila_1
üzenetére
Köszi, de az azért nem jó, mert ha a terv pl: -100 és a tény 80 akkor +180%-nak kell lennie az értéknek, a sima B2/A2-vel meg -80% lesz az érték.
a B2/-A2 sem jó mert akkor meg igaz, hogy pozítív lesz az érték de csak 80 és nem 180.
ugyan ez a helyzet, ha a terv +100 a tény -100 nekem -200% kell eredményűl nem -100%... -
alfa20
senior tag
Sziasztok,
Százalés számításhoz kellen egy kis segítség.
Olyan képletre lenne szükségem amivel a százalék oszlopban lévő értéket kapom meg a tény és terv adatok alapján, természetessen a tervhez kell nézni:
szerk.: javítva a kép
-
alfa20
senior tag
válasz
lumpy92
üzenetére
Szia,
Nem tudom ez segít-e, de talán tudod használni:

Az első csak egy feltételt vesz figyelembe értéke IGAZ/HAMIS.
A második már két feltétet vizsgál, ami alapján, ha az első teljesűl, akkor tovább viszgálja a következő feltételtre.
A harmadik ugyanaz mint a másodig csak itt még tovább vizsgálodik.Ezt persze ugy variálod ahogy akarod, lehet variálni aszerint is, hogy ha HAMIS az érték akkor vizsgálodjon tovább, akkor viszont így nézne ki a két feltételes képlet:
=HA(1.feltétel;IGAZ1;HA(2.feltétel;IGAZ2;HAMIS))
remélem tudtam segíteni.
-
alfa20
senior tag
Sziasztok!
Egy olyat szeretnék, hogy az üzenet ablakban a szám formátuma így jelenjen meg: "0.00"
ezt hogyan érhetném el?van egy rövid példa makróm is

Sub valami()
Dim t1 As Double, t2 As Double
t1 = TimeValue(Now)
For b = 1 To 3000
Cells(1, 1) = b
Next
t2 = TimeValue(Now)
y = t2 - t1
MsgBox y, , "Futási idő"
End Sub -
alfa20
senior tag
válasz
slashing
üzenetére
köszi, de sajnos nem ilyen egyszerű,
kiszedtem a makróból a kérdéses részt, a lenti kép alapjára állítottam a képletet, meg egyszerűsítettem:Sub teszt1()
Range("b2").FormulaR1C1 = "=vlookup(RC1,RC[2]:R[10]C[3],2,false)"
Range("b2").Copy
Range("A2").End(xlDown).Offset(0, 1).Select
Range(Selection, Selection.End(xlUp)).Select
ActiveSheet.Paste
Selection.Copy
Selection.PasteSpecial Paste:=xlPasteValues, Operation:=xlNone, SkipBlanks _
:=False, Transpose:=False
Application.CutCopyMode = False
End Subebből kellene kiindulni.
-
alfa20
senior tag
Sziasztok,
Tudnátok segíteni?
Van két tábla az egyikből FKERES-el keres adatokat a másikba. Az adatok amiket keres azok http://-oldalak, viszont a bekeresett adatok, nem hivatkozásként jelenik meg hanem sima adatkéntpl:

egy makró futtatja az FKERES-t, ha esetleg úgy könnyebb
-
alfa20
senior tag
Sziasztok!
No még is sikerült a kalkulátor

két képből vágtam össze, hogy látszodjon a gomb amivel meghívom
privát makróból fút így bármikor előcsalhatóha esetleg valakit érdekel itt meglesheti [link]
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Asztrofotózás
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Milyen monitort vegyek?
- iPhone topik
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- BestBuy topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 9000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Bomba ár! HP Elite X2 1013 G3 - i7-8650U I 16GB I 512SSD I 13" 3K Touch I Cam I W11 I Garancia!
- Samsung Galaxy S21 Ultra 5G 12/128GB Fekete / 12 hó jótállás
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

a True és a False használatával.