Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• tomcs

őstag

válasz Adrian Mole #168 üzenetére

en is beleolvasgattam az oldalba, eleg sokmindenre egyszeruen ra le7 jonni (marmint hol a gondolatmenetben a hiba.. vagy nem is hiba hanem inkabb ferdites :D)

• tomcs

őstag

válasz bdav #165 üzenetére

ja erre gondoltam csak nem szakmai hanem bulvar ujsagban olvastam

• tomcs

őstag

válasz Sav #162 üzenetére

ott a hiba hogy a majombol emberre alakulas nem egy akkora lepes mint a semmibol onreprodukalo sejtek letrejotte. persze van olyan elmelet hogy ezek (vagy legalabbis reszben) az urbol jottek de csak blikk szinten olvastam ilyesmit szal nem kene tenykent kezelni. foemlosok mar vannak annyira osszetettek hogy sokat bejatszik a tanulas is, 1 csimpanz tanulas nelkul az osztoneibol nem elne meg mig pl rovaroknal a genetikai anyagba van belekodolva a teljes viselkedesformajuk.

mas. dunet en emlitettem, szvsz a tortenete nagyon erosen a vallasra epul, de nagyon jol mutatja be azt is hogy hogyan kell 1 vallast kihasznalni (szamitogepek vallasos okokbol torteno betiltasa, legendak, profeciak stb. es szvsz jo pelda a vallas tul komolyan vetelere is)

• tomcs

őstag

válasz rogers #154 üzenetére

en is olvasgattam, sajnos a pelda ervenyes az egeszre... a zsirafot is isten teremtette mert magatol nem johet letre. es persze a denevert is. miert? mert magatol ez sem johetett letre

• tomcs

őstag

válasz rogers #148 üzenetére

''Én inkább csak arra próbálom felhívni a figyelmet, hogy csak azért mert kellően tudományos valami, nem szükségszerű, hogy helyes is legyen. Jópár jól hangzó tudományos elmélet hullott már el a történelem során.''

erre is utaltam mar korabban :) hogy tiszteletbol nem szabad dolgokat ervek nelkul elhinni, szarmazzon a tisztelet barhonnan, korabbi tudomanyos munkassag, vallasi tisztelet, szuloi tisztelet, barmi

szvsz lesz meg az elmeletben par helyreigazitas, tartalmazhat nehany vakvaganyt de alapjaiban mar nem fog megremegni mert mar eleg kozel van a valosaghoz. persze ez csak egy megerzes, elofordulhat hogy megis

• tomcs

őstag

szvsz keso. tul sok mondanivalo osszegyult. lezarni az elso nehany ertelmetlen hozzaszolas utan kellett volna igy mar halad amerre halad. szektsoknak sose 1 ''elborult szekta'' a vallasuk, meg ugy egyaltalan 1 igazan vallasos embernek az az 1 es mindenhato amiben o hisz.

• tomcs

őstag

válasz rogers #134 üzenetére

sok elnevezes megmaradt ami mara jelenteseben 1 kicsit santit. egy ezek kozul az atom. a gorogok mellesleg annyibol indultak ki (az en emlekeim szerint meg a gorogoktol jott de ebben nem vagyok olyan biztos) hogy bizonyara vannak olyan reszek amit mar nem le7 meg kisebb reszekre osztani. egyreszt a mai jelentese joval kesobb ragadt hozza masreszt meg igy is elegge hasonlit a mai modellhez 1 szintig. mas kerdes hogy a fenyt mar nem modelleztek ilyen jol a ''latosugaraik'' amik a szembol jottek...

amugy ilyen pl az is hogy az elektronok a negativ polusban vannak. amikor letrejott a modell meg sehol nem voltak elektronok tudtommal es igy utolag derult ki hogy pont forditva. de tulajdonkepp mind1

amugy a kapcsolat tenyleg jo pelda, es a hit nem azonos a vallassal, az is igaz. 1 volt oszt.tarsam pl tudta hogy az ufok azert repulnek mert higany kering az aljukban

• tomcs

őstag

válasz rii #122 üzenetére

eeeeeeeees? attol hogy nagy a csordaja majd igaza is lesz? oszinten szolva nem erdekel mit csinalnak sokan vagy kevesen. majd en eldontom hogy kell-e nekem vagy nem.

sajnos en is egyetertek azzal hogy a keresztenyseg ma mar inkabb uzlet mint vallas. nem akarok kozhelyekkel dobalozni hogy milyen 1 amerikai istentisztelet stb... amugy mas eredetileg vallasnak indult dologbol is csinaltak mar uzletet, lasd taltosok, osmagyar kultura, stb stb. volt 1 pali nem tom mek tvadon ami emelt dijas telefonon elmondta milyen vizerek vannak a hazban. meg persze barmi baja volt a telefonalonak az vagy vizer vagy hartmann-zona... nem tudtam hogy sirjak vagy nevessek.......

oszinten szolva ha valaki ervek nelkul, csak ''ugy'' elfogad valamit amit mondtak vagy leirtak abbol nekem nem az jon le hogy az illeto racionalisan gondolkodik..

• tomcs

őstag

válasz Aku-Aku #117 üzenetére

manapsag kifejezetten gyakori hogy valakinek velemenye van olyasmirol amit egyaltalan nem ismer. meg a ferditesek is gyakoriak. egy ilyen ujsagot valoszinu hogy a ''tagokon'' kivul senki se olvas. azok meg csont nelkul bekajaljak.

(es ez altalanositas, nem szemelyeskedes :D)
    nem szeretem az olyan embereket akik tiszteletbol mindent bekajalnak, legyen szo barmirol. mert vannak olyan ''tudosok'' akiknek holnaptol 2+2=3 ha a professzor azt mondja de ugyanigy mukodnek a szektak is.

• tomcs

őstag

válasz rogers #116 üzenetére

nem olvasol? 2 hozzaszolassal lejjebb irtam hogy _szerintem_ miert hasonlitanak. :)

evolucioelmeletben meg termeszetesen vannak resek, es szepen be is lesznek tomkodve. lehet hogy a folyamat soran par dolog komolyabb valtozason megy keresztul, de ugye ez jelensegek modellezesenel nem ismeretlen. volt amikor az elektromossagrol annyit tudtak hogy ha osszedorzsolsz dolgokat akkor szikraznak. aztan meg mar vilagitasra is jo volt ma meg egesz sokmindenre vitte. az meg hogy valami epp annyira vizsgalhato-e mint az uristen vitatkoznek. az uristen ugyanis azon tul hogy nem lathato semmilyen modon nem mutathato ki, nem modellezheto stb. pl atomokat se sokan lattak megis tudjuk hogy az anyag atomokbol all azok meg meg kisebb reszecskekbol.

• tomcs

őstag

válasz Aku-Aku #113 üzenetére

mas kerdes megint hogy mielott aszondta hogy legyen vilagossag honnan tudta hogy mi az a nap? a napokat ''felhasznaloi'' oldalrol egyertelmuen a sotetseg-vilagossag valtakozasa jeloli ki. szal ez sem teljesen kerek nalam :)

• tomcs

őstag

válasz rii #109 üzenetére

harry pottert mar buzniak is irtak. hogy a varazspalcaja a ''fallikus szimbolum'' es dudley azert ijed meg tole stb. mg hogy a varazslok elzart vilaga tulajdonkeppen a melegeket szimbolizalja.

egyszeruen sikeres es csomoan ugy szereznek maguknak 1 kis reklamot hogy ott kotnek bele ahol tudnak

klasszikus irodalomban is van ''par'' konyv ami meg durvabb is. varom a betiltott konyvek listajat meg a nyilvanos konyvegeteseket. telleg, boszorkanyegetes mikor lesz?

• tomcs

őstag

válasz rogers #103 üzenetére

vegulis. kerdes az hogy a topik csak es kizarolag a teremtesrol szoljon vagy egyaltalan a vallasokrol. szerintem a masodik. mellesleg ezt az egesz vallas dolgot a romaiak csinaltak igazan jol, ha osszefutottak valami idegen kultusszal amit rokonsagba le7ett hozni valamek istenukkel akkor megtettek. lasd gorog istenek meg 1 rakat mast is ''azonositottak''.

ha meg a teremtesrol van szo en is evolucio mellett vagyok, az elso lepesek kialakulasahoz boven eleg a ''probalkozasok'' hatalmas szama, elobbutobb letrejonnek valahol onmagukat reprodukalo feherjehalmazok. innentol az egesz a szaporodasi hatekonysag kerdese. ami tud szaporodni az fennmarad. az egesz evolucio tulajdonkeppen masolasi hiba, megfuszerezve 1 kis random-al. tulajdonkeppen bizonyos eloismeretek mellett (amivel okorban nem rendelkeztek) pofonegyszeru az egesz. mas kerdes hogy miert pont itt nalunk, es hogy csak itt nalunk-e. amikor az egesz elindult a fold ''kivetelezett'' helyzete annyiban allt hogy megfelelo nap korul volt megfelelo tavolsagban es megfelelo anyagokbol allt. sokan probaltak mar megszamolni a csillagokat de nem sokra jutottak :) nem hihjetjuk hogy ezekkel az adottsagokkal csak ez az 1 bolygo letezik, ezek kozul volt egy a fold. az ''amit nem latok az nincs'' modszerrel tovabbra is le7 szo szerint elfogadni a vallasos teremtestortenetek valamelyiket (a feltuno hasonlosag a kor gondolkodasmodja miatt van, pl a mai embernek ha azt mondjuk idegen urhajo akkor vagy valami gombkozeli (cseszealj) vagy foldi raketakhoz, repulogepekhez hasonlo dologra gondol. hasonloan idegen leny is csak humanoid le7, jol kive7o fejjel es 2 karral 2 labbal) szal akinek ez jo tegye azt de attol meg az evolucio 1 sok pontban bizonyitott elmelet.

mas. nyilvan a vampiroknak is valami kereszteny eredetuk van (kereszt, szenteltviz...) megis okkultnak szamitanak. akkor hogy is van ez? es sarkanyolo szent gyorgy?

• tomcs

őstag

válasz Dalai Láma #48 üzenetére

a bibliat nem ugy irtak hogy most izsak meghalt, leirjuk a datumot: idoszamitas elott.....

jo ideig bizony szajhagyomany utjan terjedtek es ott meg megvan a hajlam a ''felfele'' kerekitesre. mindamellett a biblia eleg jo tortenelmi forras, mar csak azert is mert mas nem nagyon van :)

mindamellett felig ugyan tortenelem de felig attol meg mese. arra valo hogy minden korok embereit erdekelje, elteritse a rossz utrol, stb. amikor nem volt rendorseg meg apeh meg kulonfele egyeb tobbe-kevesbe eroszakos szervezetek akkor a menny es a pokol igeretevel le7ett kordaban tartani a kor kevesbe muvelt embereit (nem pejorativ ertelemben, csak a tudomanyos szintre utalva!!) az ember mindig kereste az okokat, amig ezt nem tudta a tudomanyos eszkozokkel keresni (modellezes, kiserletezes, matematika, stb) addig ki kellett talalnia a magyarazatot (a tuzet a nagy szellem adta... torvenyeink az egy es mindenhato istentol vannak....) nem azt akarom mondani hogy ezert az egesz marhasag meg hogy nem jo semmire, mert a bibliaban leirt tortenetek es ''torvenyek'' tenyleg jok es jo lenne ha az emberek tartanak magukat hozza de ahogy a vilag valtozik a szemlelet is valtozik. a mai vilagban egyszeruen nincs helye ''szent'' iratok szo szerinti ertelmezesenek.

kicsit ide vag kedvenc scifim, a dune is. sajna meg ugy erzem nem vagyok olyan szinten olvasott mint szeretnek szal nem tudom van-e mas ami a temat boncolgatja de a dune lenyege a vallas, es szvsz 1 rossz pelda, hogy hogyan nem szabad

Aktív témák