Új hozzászólás Aktív témák
-
erdeya
senior tag
válasz Cathfaern #1398 üzenetére
A szövegértéssel márpedig kicsiny hazánkban vannak gondok.
Nem véletlen, hogy bekerült az érettségi feladatok közé...
Évfolyamtársam tavaly ''9-10. osztályos tanulók szövegértésének vizsgálata'' címmel készített diplomamunkát. Egyszer elmentem vele krdőívezni az ifjúságot. Hát... izé... születtek meglepő eredmények.Szombaton megyek bólingozni! /// Utálom, hogy mindig elkapnak amikor a falra firk____ - Graffiti
-
EEdem_Dtx
csendes tag
Az első tényleg nem lehetett valami nehéz, a kérdés csak az, hogy a művekben megjelenő nők, vagy az írókra, költőkre 'ható' nőket emeljük ki.
Az Édes Annáról magában lehet írni rengeteget, nem beszélve ha Balssitól indulunk, és Ady szerelmeinél elidőzünk....
Bizonyára sok jó megoldás születik.Arra törekedj, hogy igaz légy és ne arra, hogy igazad legyen. /Joseph Joubert/
-
Cathfaern
nagyúr
Nők szerepe az irodalomban: szvsz ez egy elég húzós téma, bár nagyban függ attól a tanár mennyire szigórú
Mikszáth: végülis nem vészes csak szerintem nem lehet sokat írni róla (bár nem tudom idén mennyit kell)
József Attillás összehasonlítós: bár jó lenne pontosabban tudni ez mi akar lenni, de szerintem ez se lehetett vészes (én szvsz ezt választottam volna)
2 oldalas szöveg - 60 perc - szövegértés...akinek ez nehézséget okoz annak tényleg nem érdemes érettségit adni. -
tildy
nagyúr
Hugi ezt választotta.
Főleg hogy utsó irodalomórákon vettek egy olyat , hogy gyermeki szerepek megjelenítése az irodalomban...."Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
erdeya
senior tag
igen... igen...
Ez volt az érveléses feladat. Persze hogy nem Kafka Margitról kelett írni. Bocsi, hogy félreérthető voltam, csak ugye egy rövid telefonra volt idő ,aztán pár szóban vázolta.Szombaton megyek bólingozni! /// Utálom, hogy mindig elkapnak amikor a falra firk____ - Graffiti
-
tildy
nagyúr
Na látom már megy a kavarás.
Nem Kafkáról kellett írni, hanem volt egy idézet tőle
''......'' Kafka MArgit
A nők szerepe az irodalomban.
Hugom ezt választotta. Édes Anna satöbbi ilyenekről írt.
Szal nem kafkáról kellett írni"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
Lortech
addikt
József Attilára lehetett számítani, bár egyébként is azt választottam volna, Mikszáth ezen művével nem vagyok képben, csakúgy mint Kafka Margittal.
Btw, biztos, hogy Kafka Margit volt? Mert még Franz Kafkát el tudom képzeli, de előbbiről mi nem nagyon tanultunk.
[Szerkesztve]Thank you to god for making me an atheist
-
erdeya
senior tag
naszóval...
Kafka Margitról kellet valami esszét írni
vagy
Mikszáth - Szegény Gélyi János lovai (csak erre figyeltem pontosan, mert a Kedvesem ezt választotta)
vagy
valami József Attilás öszehasolítósSzombaton megyek bólingozni! /// Utálom, hogy mindig elkapnak amikor a falra firk____ - Graffiti
-
Sátán44
addikt
Tudna nekem vki küldeni mostani érettségire kidolgozott számtech érettségi tételeket
Kis bohóccal is lehet nagy cirkuszt csinálni... :-)
-
erdeya
senior tag
12-ig tart a vizsga, tehát addig nincs infó.
Szerintem a nagy többség az érvelést választhatta. Szerintem akinek egy pötty esze van, az tud érvelni.
Az meg, hogy szövegértés feladat is van érettségin azt jelenti, hogy butul a nép, de keményen.
szerk:
Hivatalosan este a tévében mutatják be a feladatokat és a megoldást, illetve holnap reggel 8-tól fent lesz az OM honlapján is.
[Szerkesztve]Szombaton megyek bólingozni! /// Utálom, hogy mindig elkapnak amikor a falra firk____ - Graffiti
-
tildy
nagyúr
Na elkezdődött.
Gozso vagy valaki , aki tanár, igazán elmondhatná miket kaptak a diákok!"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
Lortech
addikt
válasz fl1pside #1374 üzenetére
Értem én, de tételek szóbelire vannak, írásbelin meg ugye kérdezhetnek akármit. Persze ezeknek is hasznát lehet venni, de ez még édeskevés tud lenni, hacsak nem az egész 4 éves anyag van a zsebedben.
szerk: helyesbítek, ez volt tavaly, és tudtommal eddig. Hogy most hogy van azt nem tudom, és nem is érdekel.
-
Janesz
őstag
sok sikert mindenkinek...!!!
de aki még most ezt olvassa annak nem ártana már indulnia.. -
Jégkokó
veterán
Ja és nekünk volt 17 szempontunk, azzal az összes verset lehetett elemezni, annyira jó volt, nálunk senki nem parázott a magyar érettségin, de a matekon annál inkább
A főnök tekintete mindig nyílt és őszinte. Vagyis egyik szeméből a nyilt gonoszság a másikból az őszinte rosszindulat sugárzik.
-
Jégkokó
veterán
Amikor én tavaj érettségiztem, akkor csak mateknál volt para hogy nem fog sikerülni, de az is sikerült, a magyar volt az egyik legkönnyeb része az érettséginek, nálunk mindenki a verselemzést választotta, és min denki át is mnet belőle.Mert azt legaláb megtanította nekünk a tanár és nem kellet az ilyen költök hülye életét meg ehhez hasonlókat tanulni
A főnök tekintete mindig nyílt és őszinte. Vagyis egyik szeméből a nyilt gonoszság a másikból az őszinte rosszindulat sugárzik.
-
SPDeluxe1.0
aktív tag
Bevallom töredelmesen,most azér' nem lennék a helyetekben!
annyira nem gázos különben a téma ,sok sikert,meg a szokásos nagy kalap..."oh no the devil has a code for god mode!!!"
-
tildy
nagyúr
Kinti és minden más érettségiző!
No pra, nem lesz semmi gond.
Egy kalappal"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
fl1pside
csendes tag
most mondja az ocsem hogy szovegertes lesz vagy mi a tokom
ezesetben nem szoltam, regen volt mar az amikor mi meg tetelekbol irtunk -
fl1pside
csendes tag
cargo nick az ocseme, mielott itt felreertes lenne
-
Achill3uS
nagyúr
Jó reggelt srácok Sok sikert mindenkinek és magamnak Csak az a matek ne lenne hónap :S
"De tényleg, minek tuningolni? Újabban el sem olvasom a rekorddöntögető hírességek eredményeiről szóló beszámolókat. Teljesen fölösleges tuningolni. Főleg Intel processzort." Taranti (fanatikus tag)
-
Cargo
aktív tag
para van mi?
biztos sokan mondtak mar, hogy igy nem kell felni, ugy nem kell felni.Hiaba mondanak barmit, az ember akkor is paraval megy be(foleg a szobelin), de szerintem rogton miutan megkapta az elso kerdeseket megnyugszik az ember.
Irasbelire azt tudom javasolni, hogy legyen a nadragban a tetel kidolgozva, ha v egkepp nemmegy, ketszer mehetsz ki vecere, kimesz elolvasod, leirod ami megmaradt benned.(en igy csinaltam anno)
sok sikert, ocsem is ma erettsegizik, remelem nem sikerul nekinothing
-
gozso
őstag
azt hiszem, ma van a nagy nap
sok sikert mindenkinekfél vese eladó..., szivárványhártya ugyanitt
-
pyrannha
senior tag
Még pár óra és kezdődik az érettségi!
PSN ID: VDFPO
-
Sianis
addikt
Sok sikert skacok, csajok!
-
Tithian
őstag
Láttam már olyan pólót, hogy: ''Köszönöm istenem, hogy nem vagyok bölcsész'', de nem is akarok én tanár lenni (esetleg egyetemen, de annak nem sok köze van az általános vagy középiskolai tanári munkájához), netán Jézusra hasonlító altajisztika-népművelődésszervező dipomás ki tudja mit dolgozó, inkább arról van szó, hogy ez az ami érdekel és ezért jól is megy (szövegelés, mese tejjel és habbal, humbuktológia). Ebből is jól megélnek egyesek.
</örök nyugalom> Mottó: "Te nem vagy én, ezért ..."
-
TéKrys
senior tag
Sok sikert minden holnap érettségiző PH!-snak!! De jó hogy én már túl vagyok rajta. (7éve)
[Szerkesztve]http://www.hackthat.net/df/ddos/13300/index.html - egy jó kis oldal, nem kell félni tőle :D
-
onlysony
aktív tag
Most akkor hogy lesz a Magyar irodalom érettségi?! nem kell fogalmazást írni,hanem tesztlap lesz?!
''..az utat építeni kell, és nem lezárni...''
-
GombócArtúr
senior tag
Kosztolányi kár hogy sansztalan, hogy legyen benne, elég sűrűn megfordult az érettségiket ahopgy látom, és tavaly is volt... Viszont József Attila tényleg lehetséges, azon túl hogy évforduló van, legutóbb 2000ben volt tétel...
Nekem azt mondták, hogy Nyugatos költők minden érettségin vannak, bár ez önmagában elég tág fogalom...
Rajtam kívül más nem érettségizik a hagyományos érettségi rendszer szerint?
Kössz Torry!''Ha meghalok, az angyalok, a dossziém láttán, fejüket csóválják hogy bizony, ez csúnya látvány.''
-
CuKoR
senior tag
Egyébként a most érettségizők közül ki hova megy ?
Nekem speciel kizárólag a Veszprémi egyetem gazdinfo szak van megjelölveSzeleshát Szőlőbirtok Szekszárd - www.szeleshat.hu
-
Drótszamár
őstag
2002.
1. Jókai Mór egy szabadon választott regényének elemző bemutatása.
2. A szerelem motívuma Csokonai Vitéz Mihály költészetében.
3. Radnóti Miklós: Hetedik ecloga című versének értelmezése.
Én a 3.-at választottam anno. Radnótiról azt tudtam, hogy zsidó volt, és elvitték. Rémlett valami erőltett menet.
Ezekből, meg a versből sikerült összeszedni 49 sort. Kaptam rá egy kegyelem kettest Majd kiugrottam a bőrömből amikor megtudtam. A tanár meg vagy 5 percig b@szogatott, hogy miért nem írtam többet... meg hogy jókat írtam, meg tényszerű voltam... csak kevés.( 2b || !2b ) az itt a kérdés...
-
CuKoR
senior tag
Amúgy ma vagyok 500 napos a PH-n whehehe
Szeleshát Szőlőbirtok Szekszárd - www.szeleshat.hu
-
CuKoR
senior tag
kb 5 éve nem volt .... nagyon gyanús
Mod : elgépelés
[Szerkesztve]Szeleshát Szőlőbirtok Szekszárd - www.szeleshat.hu
-
-
tildy
nagyúr
Irodalom írásbeli érettségi tételek 1985-2004
1985
1. A haza és emberiség gondolata a reformkor költőinek műveiben.
2. Értelmezze Radnóti Miklós Sem emlék sem varázslat című költeményét!
3. Egy szabadon választott életmű vagy irodalmi alkotás értelmezése az 1945 utáni magyar irodalomból.
1986.
1. Ady Endre szimbolizmusa néhány szabadon választott költeményének értelmezése alapján.
2. Értelmezze Vörösmarty Mihály Előszó című költeményét!
3. Értelmezze Mikszáth Kálmán Fili (Rajz a régi világból) című elbeszélését!
1987.
1. A romantika korának életérzései és sajátos stílusjegyei néhány szabadon választott mű alapján.
2. Értelmezze Arany János Mindvégig című költeményét!
3. Értelmezze Karinthy Frigyes Találkozás egy fiatalemberrel című novelláját!
1988.
1. Arany János művészi kompozíciói az Ágnes asszony és a Szondi két apródja című balladájában.
2. Az abszurditás és a groteszk kifejeződési lehetőségei az ''egyperces'' műfajában - egy szabadon választott Örkény István novella értelmezése.
3. Értelmezze Kosztolányi Dezső Hajnali részegség című költeményét!
1989.
1. A gyermek-motívum jelentései József Attila költészetében szabadon választott művek alapján.
2. A beszédhelyzet és az érvelés szerkezete Vörösmarty Mihály Szózat című költeményében.
3. Természeti és társadalmi lét Nagy Lajos Január című elbeszélésében.
1990.
1. Múlt, jelen és jövő Kölcsey Ferenc műveiben.
2. József Attila sorsának és költészetének megidézése Nagy László József Attila című versében.
3. A megismerés fokozatai Kosztolányi Dezső Kulcs című novellájában.
1991.
1. A szerelem mint lírai ihletforrás a XX. századi magyar költészet néhány alkotásában.
2. Berzsenyi Dániel Levéltöredék barátnémhoz című versének értelmezése.
3. A műfaj jellegzetességei egy szabadon választott magyar vagy világirodalmi novella alapján.
1992.
1. A számvetés mint lelki helyzet és versszervező elv néhány magyar költeményben.
2. Kosztolányi Dezső Halotti beszéd című versének értelmezése.
3. Jellem- és helyzetkomikum egy szabadon választott drámai alkotásban.
1993.
1. A költői én és a külvilág viszonyának változásai Babits Mihály költészetében.
2. Csokonai Vitéz Mihály A tihanyi Ekhóhoz című versének értelmezése.
3. Egy szabadon választott XIX. századi magyar regény értelmezése.
1994.
1. Elégikus költemények és balladák mint Arany János lélekállapotának kifejezői az ötvenes évek költészetében.
2. Ady Endre Az eltévedt lovas című versének értelmezése.
3. Egy XX. századi magyar regény vagy novella elemző bemutatása.
1995.
1. A reneszánsz életszemlélete Balassi Bálint és Janus Pannonius költészetének bemutatásával.
2. Vörösmarty Mihály Előszó című versének részletező bemutatása.
3. Mikszáth Kálmán vagy Móricz Zsigmond egy szabadon választott regényének elemző bemutatása.
1996.
1. Hazai táj, szülőföld, az otthon megjelenítése a magyar költészetben néhány mű alapján.
2. Kérdések és válaszok Madách: Az ember tragédiája című drámai költeményében.
3. Illyés Gyula: Bartók című vers értelmezése.
1997.
1. Ady Endre jelképvilágának jellemzői néhány versének tükrében.
2. Petőfi Sándor A XIX. század költői című versének elemző bemutatása.
3. Groteszk látásmód Örkény István egy szabadon választott elbeszélésében vagy drámájában.
1998.
1. A magány sokszínű ábrázolása a magyar líra néhány alkotásában.
2. Arany János Epilógus című versének elemző bemutatása.
3. Kosztolányi Dezső egy szabadon választott prózai alkotásának értelmezése.
1999.
1. A helytállás és a hősiesség erkölcsi eszménye a XVI--XVII. századi magyar irodalomban.
2. Tóth Árpád Esti sugárkoszorú című versének elemzése.
3. Egy szabadon választott XX. századi magyar dráma elemző bemutatása
2000.
1. A ''haza és haladás'' kérdései a XIX. század első felének magyar lírájában.
2. József Attila Óda című versének elemzése.
3. Móricz Zsigmond egy szabadon választott novellájának elemző bemutatása.
2001.
1. A természet mint ihletforrás a 18-19. századi magyar lírában.
2. Babits Mihály Esti kérdés című versének elemző bemutatása.
3. Egyéni és közéleti konfliktusok Katona József Bánk bán című drámájában.
2002.
1. Jókai Mór egy szabadon választott regényének elemző bemutatása.
2. A szerelem motívuma Csokonai Vitéz Mihály költészetében.
3. Radnóti Miklós: Hetedik ecloga című versének értelmezése.
2003.
1. Új érzésvilág és kifejezésmód Ady Endre költészetében.
2. Vörösmarty Mihály Gondolatok a könyvtárban című versének elemző értelmezése.
3. A novella műfaji jellemzőinek bemutatása egy szabadon választott magyar mű elemzése alapján.
2004.
1. A költészet feladatának értelmezése Petőfi Sándor műveiben
2. Kosztolányi Dezső Boldog, szomorú dal című versének elemzése
3. Mikszáth Kálmán egy szabadon választott prózai művének elemző bemutatása
A kövérített betűset írtam én valamikó."Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
-
Tithian
őstag
Ez a csoki érdekes eszköz.
Nálunk érettségin minent szabad enni-inni, de matek írásbelin (és csak akkor) csokit nem. Szalámis szendviccsel vagy bármi mással nem lehet csalni, csak édességgel (és csak akkor)?
Egyáltalán mit lehet tenni egy csokival? Függvénytábla használható, akkor meg mit írna rá a diák?</örök nyugalom> Mottó: "Te nem vagy én, ezért ..."
-
CuKoR
senior tag
Valaki utána tudna nézni, hogy mikor volt József Attila utolóljára írásbelin ?
-
CuKoR
senior tag
Nálunk még azt is megtiltják hogy csokit bevigyél.... nehogy abban legyen a puka
-
Drizzt
nagyúr
válasz concret_hp #1336 üzenetére
Nálunk a matektanár tavaly az érettségi előtt gyorsan elmondta, hogy melyik feladatnál mit kell használni. Könnyebb lett volna puskázni, mint bármelyik sima órán... Bár én még életemben nem puskáztam.
I am having fun staying poor.
-
thaler2
senior tag
Valakinek nincsen v.mi ismerőse a oktatási minisztériumban, hogy mik lesznek a feladatok?
-
tildy
nagyúr
válasz Tithian #1335 üzenetére
Hát ezt furcsállom, Babits ésKosztolányi környékén tanították..
Bővebben: link
Cukor: nem szokás a 20. század második feléből adni érettségin feladatot..
Szvsz nem lesz Nagy László, pont emiatt.
Én kire gondolok:
-József Attila, mert emlékév van
-Babits
-Madách
Esetleg jókai + francia irodalom és/vagy Shakespeare.
[Szerkesztve]"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
CuKoR
senior tag
válasz Tithian #1335 üzenetére
''Nagy Lászlót viszont egy ''Ki viszi át a szerelmet'' és ''X'' szerelmes/értékszembesítő vers összehasonlítása erejéig el tudom képzelni, mint feladatot''''
Az eléggé fuckyou helyzet lenne ... józsef attila legyen benne ... és akkor ''''sinen vagyunk''''Szeleshát Szőlőbirtok Szekszárd - www.szeleshat.hu
-
Tithian
őstag
Mi pedig Tóth Árpádot nem tanultuk
Bár Kertész életét is csak érintettük, valamint nem is mindenki ért egyet azzal, hogy tanítani kellene.
Nagy Lászlót viszont egy ''Ki viszi át a szerelmet'' és ''X'' szerelmes/értékszembesítő vers összehasonlítása erejéig el tudom képzelni, mint feladatot.</örök nyugalom> Mottó: "Te nem vagy én, ezért ..."
-
CuKoR
senior tag
válasz Tithian #1331 üzenetére
Nem sokat írok 1 -1 ről...életrajzi adatok.. ars poetica... használt különleges jegyek... milyen szerepet játszott a korban... amugy csak középszint és nekem a 2 es magyar is nagyon jó
Matek >75%
Info >90% és akkor 121 pontocska ami nekem bőven elég bárhovaSzeleshát Szőlőbirtok Szekszárd - www.szeleshat.hu
-
tildy
nagyúr
válasz Tithian #1331 üzenetére
NAgy, kertész? Szvsz tuti nem lesz. Régiek még nem is tanultak róla.
Tóth Árpád jutott még így hirtelen eszembe."Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
Torry
addikt
Sziasztok!
Én csak szeretnék minden egyes PH-s érettségizőnek sok sikert kívánni! -
Tithian
őstag
Annyi idő alatt meg lehet tanulni őket, amennyi idő egy-egy puskát megírni, életrajzilag úgy sem kell sok mindent írni. Ha beleírom hibásan hogy XY ezt meg az csinált, 5-10 pont levonást kapok, de ha nem írom bele, semmit nem vesztek. Én például inkább egy viszonylag átlagos, körmönfont blablát fogok írni, ami nem is mese, de nem is teljesen tényszerű.
Ha emelt szintre készülsz, akkor nem szóltam, ott komoly szükség lehet teljesen felesleges adatokra is, napra pontos évszámokra, stb.
Hogy valami ötletet is adjak: Móricz, Örkény, Nagy, Kertész, Jókai.</örök nyugalom> Mottó: "Te nem vagy én, ezért ..."
-
CuKoR
senior tag
Készülnek a magyar puskák 1000 L
Ady ready
Arany ready
Babits ready
Kosztolányi-n dolgozom
Hátra van még
Petőfi meg József attila
Egyéb ötlet ?
Szerdán akkorát sörözünk már lefoglaltuk 11 től a sui melletti kocsmát ... (kb 4 embernek nincs nyelvvizsgája... az meg csak tanuljon szerda DU )Szeleshát Szőlőbirtok Szekszárd - www.szeleshat.hu
-
tildy
nagyúr
válasz GombócArtúr #1305 üzenetére
Hát nem
Kicsit olyan már, mitn a fősulis zhk:
van 4 kérdés, feladvány, hugi azt mondja kettő verselemzés +1 esszé."Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
fux0r
csendes tag
hát sztem énis beveszem a leszarom tablettát
matek évvégi 2es,a többi jó csak matektól parázok rendesen -
Drótszamár
őstag
válasz concret_hp #1323 üzenetére
Én nem parázok
Bár én már könnyen beszélek, ''csak'' jegyet javítani megyek.
Viszont 2 éve az írásbelik előtt nem paráztam. Bevettem a leszarom tablettát, és a 2-es évvégi matekjegyemmel sikerült összehozni egy 4-es éretségit. Körülöttem mindenki full ideges volt, izzadt a tenyere, zabálta a hülye cukorkákat, én mosolyogva leültem, szép komótosan megoldottam amit tudtam, feláltam és hazamentem.
leszarom tabletta = esélytelenek nyugalma (biztos voltam benne, hogy megrántanak, így nem voltam ideges)
Délután valszeg visszajövök egy matek példával, amit nem sikerült értelmezni.
[Szerkesztve]( 2b || !2b ) az itt a kérdés...
-
concret_hp
addikt
nem kell parázni azon hogy milesz hogylesz. olyan még sosem volt, hogy ne legyen valahogy
lásd #1091 énis azt állapítottam meg friss éretségivel hogy full felesleges volt parázni.vagy fullba vagy sehogy :D
-
GombócArtúr
senior tag
válasz Drótszamár #1321 üzenetére
hmm... átnézem József Attilát, aztán igazad legyen!
''Ha meghalok, az angyalok, a dossziém láttán, fejüket csóválják hogy bizony, ez csúnya látvány.''
-
Drótszamár
őstag
válasz GombócArtúr #1320 üzenetére
Ha jól tudom József Attila emlékév van. Ezért.
Amikor én éreccségiztem akkor radnótinak volt valami évfordulója, és ő is volt.( 2b || !2b ) az itt a kérdés...
-
GombócArtúr
senior tag
nekem tuti nem lesz szövegértés, ''csak'' 4 oldalt kell írni valami témáról
Matekból hol lehet elérni a korábbi évek feladatait? Nagyon most logaritmust, meg egyenletrendszereket néztem át, ezek egyszerübbek, remélem lesz benne ilyen és átmegyek kettessel...
Drótszamár mitől vagy olyan biztos benne, hogy lesz József Attila?''Ha meghalok, az angyalok, a dossziém láttán, fejüket csóválják hogy bizony, ez csúnya látvány.''
-
Drótszamár
őstag
Én is tanulnák ha tudnák a zéreccségire.
Matek + Info
Szerk: Irodalomból Tuti lessz József Attila
[Szerkesztve]( 2b || !2b ) az itt a kérdés...
-
Drizzt
nagyúr
válasz Lortech #1316 üzenetére
Én is mindig halogattam, aztán utolsó évben csináltam egy 86%-os írásbeli közepet, azóta sokan felnéztek rám.
Egyik ismerősöm meg valami egynyelvűt csinált, s 100%-os lett, pedig én angolból simán jobb vagyok(inkább voltam, ma már nem gyakorlok...).I am having fun staying poor.
-
Lortech
addikt
válasz Papa-Georgo #1315 üzenetére
Köszi, megnézem.
Angol.. soha nem volt négyesem, sokkal többet tudtam belőle, mint némelyik volt osztálytársam, aki megszerezte a nyelvvizsgát. Én meg mindig csak halogattam halogattam, mert sokalltam az árát, biztosra akartam menni, aztán kifutottam az időből, és most itt tartok.Thank you to god for making me an atheist
-
Papa-Georgo
senior tag
válasz Lortech #1314 üzenetére
itt nézz körül mert vannak próbafeladatsorok.
Angol/német ? mit teszel?''Aki hisz abban, hogy a biztonsági termékek képesek önmagukban valódi biztonságot nyújtani, az megelégszik a biztonság illúziójával.''
-
Lortech
addikt
válasz Papa-Georgo #1313 üzenetére
Nincs nekem időm arra. Majd csütörtök reggel a 1,5 órás úton a vonaton.
Komolyra fordítva a szót, feladatsorom nincs, valami linked van esetleg?
szerk: inkább a szóbelitól tartok, az írásbelim tavaly is szinte hibátlan lett.
-
-
Lortech
addikt
Évente visszajárok úgy látszik ebbe a topikba.
Én emelt szintűt teszek nyelvből (habár ötös lettem tavaly belőle), hátha elérem azt a százalékot, ami közép C nyelvvizsgát ér, kevesebb mint féláron.Thank you to god for making me an atheist
-
Tithian
őstag
Attól függ, milyen nehéz a szöveg, illetve mennyire kétértelműek a kérdések (és a javítókulcs, bár akkor az már nem szövegértés, hanem szivatás).
A mai fiatalok igen nagy részének sajnos gondot okoz az értő olvasás.
Az írásbeli 40%-át azonban ez a feladat adja, szerintem így eléggé aránytalan a pontozás (60 perc munka vs. 180 perc munka), de ha valaki odafigyel, és a feladat is normálisan van megfogalmazva, a szövegértés egyfajta bukásgátlóként is funkcionálhat.</örök nyugalom> Mottó: "Te nem vagy én, ezért ..."
-
Papa-Georgo
senior tag
Vmi olyasmi, lényege, hogy mivel, most estisek, levelezősök is együtt írják velünk, akik elvileg kicsit gyengébbek, azok is könnyen szerezhessenek 2-est. pl. Szal a szövegértést megcsinálod, jobb esetben az 2-3as, sztem, de nem biztos, attól hogy érettségizek,még én sem tok semmit. Pl. tételeim nemnaon vannak...
''Aki hisz abban, hogy a biztonsági termékek képesek önmagukban valódi biztonságot nyújtani, az megelégszik a biztonság illúziójával.''
-
Tithian
őstag
válasz GombócArtúr #1305 üzenetére
Magyar érettségi középszinten 2005-ben:
60 perc szövegértés (egy 600-700 szavas szöveg alapján kell kérdésekre válaszolni)
180 perc szövegalkotás (egy érvelés, egy összehasonlító elemzés és egy adott szempontú elemzés közül egy kidolgozása 2-4 oldalon)</örök nyugalom> Mottó: "Te nem vagy én, ezért ..."
-
Drizzt
nagyúr
válasz GombócArtúr #1300 üzenetére
Asszem: Petőfi - Ars Poetica, Ksoztolányi - Boldog-szomorú vers... A 3. nem jut eszembe. Petőfi nagyon szimpla téma. A legjobb, legegyszerűbb. Drukkolok nektek, hogy jó legyen. Bár sajna nem lehet mindenkinek ugyanúgy jó, különben értelmét vesztené a felvételiként is funkcionáló érettségi.
I am having fun staying poor.
-
GombócArtúr
senior tag
válasz Tithian #1301 üzenetére
köszi!
csesszék meg! ilyen körmönfont címadást, mint a Petőfis
Mi az hogy szövegértés, meg szövegalkotás? Nem 3 ttéma közül kell egyet választani, és írni róla 4 oldalt? (Én a régi rendszer szerint érettségizem, nemtom az új és e közt van-e külümbség)''Ha meghalok, az angyalok, a dossziém láttán, fejüket csóválják hogy bizony, ez csúnya látvány.''
-
-
CuKoR
senior tag
válasz Cathfaern #1291 üzenetére
Én pl megyek Veszprémbe... mivel csak az van megjelölve semmi más Gazdinfora m1ek
Kiszámoltam hogyha infobol 90% felettit csinálok matekbol meg egy 75% felettit ami mind2 nagyon jo eséllyel megvan akkor 121 pontom van ami tutira elég... töri simán 3-4es a magyar meg .... szval nekem abbol a 2 es is bőven elégSzeleshát Szőlőbirtok Szekszárd - www.szeleshat.hu
-
Tithian
őstag
válasz GombócArtúr #1300 üzenetére
Pesze ettől még beadhatnak ezek közül egyet idén is...
Sokan készülnek József Attilából, pedig csak azért, mert emlékéve van, még korántsem biztos, hogy kérdés az érettségin.
Igazán nem tudom, miből lehet/érdemes készülni a magyar írásbelire, a szövegértésre úgy sem lehet mit tanulni, ott és akkor dől el minden, de a szövegalkotásra is lehet, hogy felesleges tanulni, mert mondjuk beadnak egy kellemes érvelést (érvelést akarok írni, ott nincs fix javítókulcs), vagy elemzésre pár olyan művet, amelyekről szó sem volt órán. Akkor pedig kár rákészülni.</örök nyugalom> Mottó: "Te nem vagy én, ezért ..."
Új hozzászólás Aktív témák
- MSI Z87-G45 GAMING, I5-4570, 16GB
- Nikon Z50 váz
- Használatra kész PC (AMD Athlon II X4 640, 8 GB DDR3, 120 GB SSD, 3x200 GB HDD, DVD iró)
- PowerColor Red Devil RX 5600 XT OC 6GB GDDR6 14Gbps RGB LED Videokártya
- NORGB Black&White Intel 7600k - Z270 - 2x8 3200MHz - RX570 - 240/1000GB - 700W 80+ Gold PC eladó!
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest