Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• sitasita

csendes tag

Helló!

Bármilyen meglepő én is HTPC-t szeretnék összerakni. Sokat néztem ezt és más forumokat is, nézegettem a lehetőségeket. A következőkre jutottam:

1. Először ezt a kérdést tettem fel magamnak: Mi az előnye, hogy magam szenvedem össze a HTPC-met, ahelyett, hogy vennék egy médialejátszót fele annyi pénzért és egyből élvezném?
    Arra jutottam, hogy annyi az előny, hogy a HTPC-men lévő szoftvert szabadon cserélgethetem, konfigurálhatom, optimalizálhatom, sőt bizonyos határok között még idővel a HW-elemeket is jobbra, korszerűbbre válthatom, ha kell. Így hosszú távon lehet, hogy egy saját magam által összerakott HTPC olcsóbbra jön ki, mint egy készen megvásárolt cucc.

2. A HTPC-ben csak annyi diszk legyen, amiről be tud boot-olni. Ne melegedjen nekem ott és ne is zajongjon. Erre pl lehet használni egy picike SSD vinyót (max 9e Ft), de végső esetben akár pendrive-ról is megoldható a dolog. A filmeket, zenéket, könyveket, fotókat szerintem mindenképpen egy erre a célra kitalált NAS-on kell tárolni, ami olyan helyen van ahol nem lehet hallani a vinyók meg a ventik zugását (nekem egy eTRAYz-em van (tavaly vettem), szállítással együtt akciósan 25e ft- volt, minden tud 2T vinyót vettem bele, az egyik backup-ra van, rsync-kel mentek rá, amikor változás volt)

3. Néztem összehasonlító teszteket HTPC alaplapokról és azt láttam, hogy az ASRock-ról azt irják, hogy nagyon melegszik, egyértelműen a Zotac viszi jelenleg a primet, de az ASUS AT3IONT-I -val is szemezgetek.

4. A távirányító kérdéssel az a nagy problémám, hogy az előző hozzászólásokban hivatkozott Pinneacle MCE-t nem lehet kapni, én legalább is nem láttam sehol csak használtat, de azt meg köszönömszépen. Egy bármilyen megvásárol távirányitó viszont egyáltalán nem biztos, hogy működik a kiszemelt HW-vel vagy OS-szel. Tiszta lutri, ezért én távirányítót most nem veszek, hanem összeállítom magát a gépet felrakom rá a kiszemelt SW-t (xbmc) és az eddigi tapasztalatokból okulva, majd később veszek hozzá valami remote eszközt, leginkább kicsi wireless billenyűzetet, mert, akkor levéliráshoz, chat-hez is lehet használni a HTPC-t

5. mini-ITX-es házakat én itt nézegettem. 14e Ft-ből meg lehet úszni paneltáppal, adapterrel

Ezek alapján szerintem a minimum ára egy jó minőségű, halk, megbízható HTPC-nek kb 65e Ft, ami így jött ki:
    ------------------------------------------------------------
    mini-ITX ház+paneltáp+adapter: 14e Ft
    ZOTAC (ZOTAC IONITX-G-E ION ITX-G Synergy Edition ) vagy ASUS (ASUS AT3IONT-I) alaplap: kb 35e Ft
    SSD 4G: 9e Ft
    1G DDR3 mem: 7e Ft
    ------------------------------------------------------------

Új hozzászólás Aktív témák