Új hozzászólás Aktív témák

• Whito

csendes tag

válasz Whito #4293 üzenetére

Új, érdekes fejleményeim vannak.
    A korábban közölt mérések Vista Ultimate 64 alatt készültek. Mivel elég sok inkompatibilitási problémáim voltak a 64 bites változattal, ezért újrainstalláltam a gépet 32 bites Vista Ultimattel és teljesen eltérő viselkedést tapasztaltam, amit nem is igazán tudok mire vélni.

Szóval 32 bit alatt a CPU alaphőmérséklet felugrott 49-50 fokra hűtés nélkül. Kis terhelés alatt már 55 fok körül ugrándozott. Ekkor a coretemp már jelezte, hogy kezd túlmelegedni a CPU, így leállítottam a gépet és visszakapcsoltam a ház ventillátort (CPU-n ventillátor továbbra sincs). Először azt gondoltam, hogy a hőmérséklet nem változott, csak esetleg 64 bit alatt rosszul mért a CoreTemp, de tapintásra a CPU hűtőborda érezhetően meleg volt, míg korábban éppen, hogy csak enyhén langyos, tehát nem mért rosszul korábban 64 bit alatt.

Így, visszakapcsolt ház ventillátorral, vista alatt a CPU hőmérséklet visszaesett 37-41 fokra alapjáraton. Újra elvégeztem a fenti videókkal a teszteket, ezúttal a MediaPlayer Homecinema-val, de továbba is HW gyorsítás nélkül. Ezúttal a következő eredményeket kaptam:

Coldplay Live
    CPU terhelés (%): 34
    CPU hőmérséklet (max): 38-41

Egon és Dönci
    CPU terhelés (%): 22
    CPU hőmérséklet (max): 37-41

Big Buck Bunny h264
    CPU terhelés (%): 18

Big Buck Bunny MPEG4
    CPU terhelés (%): 11

Magic of Flight (Microsoft 1080 sample)
    CPU terhelés (%): 20

Gyakorlatilag a hőmérséklet meg sem moccant. Csináltam tesztet is csúcsra járatott processzorral, ekkor 44 fokig ment fel a hőmérséklet (mindkét mag 20 percig 100%-on járt).

Ami érdekes, hogy videok 50-90%-al gyorsabbak lettek, miközben a hőmérséklet növekedett (ház ventillátor kikapcsolt állapotában) a 32 bitre váltással. Ez vajon mitől lehet? 64 bit vista alatt a speedstep leszabályozott és ezért nem ment max sebességen a cpu?

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés