Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• snow.man

tag

válasz Matthewus #3937 üzenetére

Úgy látom, lassan egyedül maradsz a véleményeddel.

Az egyetemen tényleg nem fognak semmit alád tenni, senki nem fog könyörögni, hogy tanulj, mindenki magára van utalva. Az oktatók munkáját lehet szidni, de szerintem felesleges, sok tárgyat más sem tudna jobban megtartani. Aki már egyetemen oktat, az valószínűleg nem buta ember és a szakmájában otthon van. Persze az ismeretek átadásával és a tanítási hatékonysággal lehetnek gondok, de senki sem tökéletes. Ahogy én látom, a nagyon kevés és rövid órákon azért próbálja mindenki a maximumot hozni. Nem csoda, hogy csomó mindent nem értesz meg, hiszen mondjuk egy gyakon nagy a rohanás, nem is nagyon van idő ott megérteni, de egy jó jegyzet alapján otthon leülve ki lehet silabizálni. Nekem is nem egy olyan tárgyam volt, amiből egész féléven át egy kukkot sem értettem, mindig csak körmöltem a táblára felírtakat (némelyek táblára gyorsabban írnak, mint én papírra), órán figyelni sem tudtam, de zh-k előtt otthon mindig megértettem a nagyját.

Abban van némi igazság, hogy jóval kevesebb egyetem is elég lenne. Pont múltkor hallottam, hogy Angliában valami harmadennyi felsőoktatási intézmény van, mint nálunk, pedig jóval fontosabb és nagyobb ország. De gondolom ott az a teória, hogy kevesebb egyetem legyen, de azok nagyobb létszámmal. Náluk szinte minden egyetem elte méretű vagy még nagyobb. A vidéki kis főiskolákat nálunk is meg lehetne szüntetni, ott kb. semmit nem kell küzdeni egy diplomáért. Meg különben is, egy Szarvas vagy egy Békéscsaba méretű városba minek felsőoktatási intézmény? Ha már infó szakokról beszélünk, nemrég hallottam, hogy pl. a dunaújvárosi főiskolán az infó majdnem büfé szak. Vizsgaidőszakban alig van vizsgájuk, mert majdnem mindenből megajánlott jegyet kapnak, az anyag meg sem közelíti a nagy egyetemekét, stb. Tehát valóban lehetne tömbösíteni a felsőoktatást, csak ezzel meg az a baj, hogy a nagyobb városok (Bp, Debrecen, Szeged, Pécs) már lehet, hogy nem bírnának el még nagyobb egyetemet, még több hallgatót.

Ergo a megoldás valóban az is lehetne, hogy kevesebb embert vesznek fel. Nem is kell olyan régre visszatekintenünk (20-30 év), amikor ez még működött. Aki akkor bekerült a felsőoktatásba, az valószínűleg el is végezte az adott szakot. Ráadásul akkor valóban egy minőségi rendszer volt, a diploma értéke is nagyon jó volt, stb, stb, nem kell tovább ragozni. Ez a tömegesítés nekem sem túl szimpatikus, de mint előzőleg már írtam, valóban vannak hibái a hazai felsőoktatási rendszernek (melyiknek nincsenek?)...

• bbazsy

őstag

válasz Matthewus #3937 üzenetére

szerintem sincs igazad.

qrvára nincs százalék, hogy most ennyit meg kell buktatni. de egyszerűen nem is kell ennyi ember, mint amennyit felvesznek (nyilván a pénzért) és így kiszóródnak. sztem pont nálunk vannak jófej és segítőkész tanárok, akik leadják az anyagot. miből is nem adtak le olyat, amit később számonkértek (légyszilégyszi ne programozással gyere) és nem lehetett megtanulni ? sztem max a logikád tudnád mondani..

nyilván első év szopás, túl kell élni. ezilyen. de sztem _direkt_ senki se akart meghúzni. hallgass át BMEre egy félévre, megtanulod milyen amikor _meg akarnak húzni_.

a másik részre pedig csak annyit, h egy egyetemi tanár nem csak oktat. baromira semmi értelme összehasonlítani másokkal. teljesen más a két felsorolt példa.

Új hozzászólás Aktív témák