Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• ecaddsell

aktív tag

A héten megérkezett a rézcsillagos XM-L2 T6 LEDem.
    A történet úgy kezdődött, hogy megnéztem mennyi áramot vesz fel a 10 dolcsis XML T6-os lámpám és mivel kb. 3A körül volt gondoltam elég jó a driver benne megérdemel egy LED cserét is. A LED színével sem voltam maradéktalan elégedett, kicsit lilás árnyalata volt.

Szóval innen rendeltem a LED-et (biztos olcsóbban is meg lehet úszni, viszont ettől az eladótól már vettem ezt-azt).

LED csere után a meglepetés: Csak 2.4A-t vesz fel a lámpa. Ezzel az árammal pont annyi fényt ad a lámpa mint LED csere előtt, persze kevésbé melegszik és e-miatt jobban is bírja.

Nem tudom mi lehet az oka, de a gyárilag XM-L2 T6-os lámpám is pont ennyit vesz fel. Azt tudtam, hogy az XM-L2 kicsit több feszültéggel megy, azaz az az érzésem mintha ez lenne az oka, hogy ugyanaz a driver ami ki tudja hajtani az XML-t nem tudja kihajtani az XM-L2-t.

Érzésre kicsit kevésbé lilás az árnyalata, de még mindig nem tökéletesen fehér.

Gondoltam utánanézek ennek is. Fényképezők elővesz és RAWban szürkelap fényképez.
    Kb. 5300K színhőmérsékletű az XM-L2 T6 átlagban és tényleg nagyon enyhény lilás (de tényleg annyira enyhén átlagban, hogy az egyik gép inkább zöldnek látta és lilára kellet kompenzálni, hogy semleges legyen).

Ha már így belendültem elővettem a drivercserés TR-J12öt (kb 4000 lumen). Kb. 4900K és ez a lámpa amit hibátlan fehérnek látok és mégis mérve zöldes árnyalatú. Persze lehet egyéni sajátosság is, de ezek szerint a tökéletes fehérhez az kell, hogy inkább enyhén zöldes árnyalatú legyen a LED.

Viszont így két XM-L2 T6-os lámpával gyakorlati szempontból hanyagolhatónak tekintem az XML T6 meg az XM-L2 T6 közötti különbséget, hacsak valaki nem annyira maximalista akkor meg ha nem gond az extra súly a több LEDes megoldás az igazi.

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés