- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- djculture: Az elvileg már senkinek nem kellő HDD-k ára is egekbe emelkedett 4 hónap alatt
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Gurulunk, WAZE?!
- Archttila: SMART tesztelés automatizálva: smartctl poller script Zsh-ban, RPi-re
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:47 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Amper
tag
Ubuntu <--> Debian ???
Telepítés után az alábbi különbségeket tapasztaltam:
Debian: Nincs olyan széleskörű hardver támogatás befordítva a kernelbe.
Pl.: debianra az USB wlan kártyámhoz külön kell fordítanom modult, ellenben a Ubuntu kezeli alapból és fagyással örvendeztet (BUG).
Debian: magyar nyelvűek alapból a programok, más a gnome háttér, mp3 megy ...
MOD: Mindkét esetben hozzáértés szükséges a megfelelő beállításokhoz. Kezdőként szerintem segítség nélkül ez nem (nagyon) megy, hiszen a szükséges egyéb csomagok céltudatos telepítéséhez szükség van ezek ismeretére.
[Szerkesztve] -
Amper
tag
Megpróbáltam nem működik, az egyik wines hda1 ntfs a következő beállításokkal működik tökéletesen fstab-ban: default,nls=utf8,umask=007,gid=46 0 1 az elejét nem írtam ki, a másik wines partició hda5 vfat az általad megadott beállításokkal nem ment. A gépemen van ubuntu az látja a hda5 vfat particiót és működik is ubuntuban megnéztem az fstab beállítását amely akövetkező:
default,utf8,umask=007,gid=46 0 1 ugyan ezt beírtam a debianba és ott nem működik
Mi lehet a hiba?
KöszönömHello!
A man mount nem ír vfat-ra utf8 opciót.
Talán így menne:
/dev/hda5 /mnt/hda5 vfat noauto,user,codepage=852,iocharset=iso8859-2,gid=floppy,umask=0007 0 0
Ez csak példa, a megfelelő gid-t nézd meg a /etc/group-ban.
Részletek a man mount-ban
-
Amper
tag
-
Amper
tag
Ezt nem hiszem el...Felvettem ezeket a tárolókat, de egyszerűen egy rohadt nvidia drivert, nem tudok feltelepíteni, mert teljesíthetetlen függőségei vannak
Ez direkt szivat engem...az ubuntuban hozzá se kellett nyúlnom a tárolókhoz és mindent tudtam telepíteni, de ez nagyon szopat engem...Nálam megy :: esetleg ha etch amd64, akkor lehet baj az nvidia driverrel. Sajnos csak azt tudom javasolni, rakd fel a 32 bites verziót.

-
Amper
tag
startx-re a következőt írja:
Xauth:creating new authority fila /root/.serverauth.3062
Xauth:creating new authority fila /root/.Xauthority
x:warning, process set to priority-1 instead of requested priority 0
Fatal servererror:
Serveris alreadyactive for display 0
If this serveris no longerruning, remove/tmp/.X0-lock and start again
Xlib: connection to '':0.0'' refused by server
Xlib: Invalid MIT-MAGIC-COOKIE-1 key giving up
Xinit: unable to connect to X server
Xinit: No such process (errno 3): server error
Egyébként grafikusba ugyan odáig jutok el bejelentkezek és azután már nem jelenik mig a grafikus kép tiszta szürke a monitor a nyillat tudom mozgatni az egérrel, hát egyenlőre ennyi.Telepíts egy ablakkezelőt; gnome-t (gnome-desktop-environment), vagy kde-t (kde).

-
Amper
tag
Hello! Lenne egy nagyon fontos kérdésem
nem tudom telepiteni a Debian linuxot a gépre...

Az gép: Dual procis szerver... 1giga ram, stb... u160 scsi winchesterek...
3db winchester, amikor oda érek telepitésben hogy particionálás... megcsinálom a softveres RAID5-öt, majd particionálás... automata particionálás nem müködik mert ext3 és swap particiot valami hibával, hogy nem tudja a kernelnek akármi... ezt angolul irja, nem megy... igy csak egy ext3 particiot rakok rá, ahhoz berak valami kis f kapcsolót...
...tovább minden megy szépen, letöltések, telepitések etc... majd lilo/grub -hoz ér... na ott hda vagy hd0ra akar települni a grub, az ugye nincs.. megmondom neki md0-ra menjen... de nem megy... a lilo alapból md0-t ajánl fel, de se oda.. se sd-kre de még az fd0-ra se megy fel, mert a lolo kiad hibakód 1-et... a grub meg valami végzetes hibát
már vagy 4x elinditottam a telepitést ujra.. előlröl de mindig ez a vége

Próbálj meg egy 200MB boot partíciót is csinálni.

-
Amper
tag
Üdv. Az lenne a problémám, hogy felraktam a Debian 4.0 disztrót, és egyszerűen nem találok, olyan tároló címeket, amik olyan szinten tartalmaznák a csomagokat, mint pl az ubuntu esetében ahol gyárilag benne vannak a tároló címek, és minden igényt kielégítenek a tartalmuk. Debiannál meg itt szenvedek 1-1 csomaggal, pedig felvettem vagy 6 tárolót is. Szal pls aki tud irjon lehetőleg magyar, megbízható, és korrekt tárolócímeket

üdv: thaler2Pl.:
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ etch main non-free
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ etch main non-free
deb http://security.debian.org/ etch/updates main contrib non-free
deb-src http://security.debian.org/ etch/updates main contrib non-free -
Amper
tag
P5LD2/C alaplappal küdzök egy ideje. Debian etch felmegy rá, majdnem minden OK.
Az első gondom megszűnt a root=UUID=... kis kiegészítés megadása után (GRUB).
A második problémával kapcsolatban írnék, hátha valaki már túl van rajrta. Intel IDE vezérlő kábelén van egy LS120 és egy DVD-RW. Az ITE vezérlőn két PATA 80GB HDD az alábbiak szerint:
hda: ITE vezérlő PATA1 master eszköze.
hdb: ITE vezérlő PATA1 slave eszköze.
hde: IDE vezérlő LS120 (master)
hdf: IDE vezérlő DVD-RW (slave)
Ez eddig rendben van, csak ha berakom a mobile-rack-et, akkor általában megváltozik a sorrend:
hde: ITE vezérlő PATA1 master eszköze.
hdf: ITE vezérlő PATA1 slave eszköze.
hda: IDE vezérlő LS120 (master)
hdb: IDE vezérlő DVD-RW (slave)
hdc (vagy hdd) mobile-rack az ITE vezérlő PATA2 csatlakozóján.
A mobile-rack eltávolítása után is párszor újra kell indítani, mire visszaáll az eredeti állapot.
Ez kernel bug, vagy van rá valami megoldás?
Kernel: 2.6.18-3-amd64.Közben felraktam a 2.6.19-es kernelt, azzal tökéletesen megy.
-
Amper
tag
P5LD2/C alaplappal küdzök egy ideje. Debian etch felmegy rá, majdnem minden OK.
Az első gondom megszűnt a root=UUID=... kis kiegészítés megadása után (GRUB).
A második problémával kapcsolatban írnék, hátha valaki már túl van rajrta. Intel IDE vezérlő kábelén van egy LS120 és egy DVD-RW. Az ITE vezérlőn két PATA 80GB HDD az alábbiak szerint:
hda: ITE vezérlő PATA1 master eszköze.
hdb: ITE vezérlő PATA1 slave eszköze.
hde: IDE vezérlő LS120 (master)
hdf: IDE vezérlő DVD-RW (slave)
Ez eddig rendben van, csak ha berakom a mobile-rack-et, akkor általában megváltozik a sorrend:
hde: ITE vezérlő PATA1 master eszköze.
hdf: ITE vezérlő PATA1 slave eszköze.
hda: IDE vezérlő LS120 (master)
hdb: IDE vezérlő DVD-RW (slave)
hdc (vagy hdd) mobile-rack az ITE vezérlő PATA2 csatlakozóján.
A mobile-rack eltávolítása után is párszor újra kell indítani, mire visszaáll az eredeti állapot.
Ez kernel bug, vagy van rá valami megoldás?
Kernel: 2.6.18-3-amd64. -
Amper
tag
Hi!
Nemsokara beszerzek egy P1 133Mhz 64Mb Sd-ram stb... kategorias gepet es szeretnek ra telepíteni egy debiant, az alaprendszer feltelepitese nem okoz problemat, sok jo leirast talaltam ra + mar regebben is telepitettem debiant a gepemre csak az alaprendszer utan megfutamodtam...
Most viszont be szeretnem loni a gepet internetezeshez, zenehalgatashoz, kepnezegeteshez, esetleg filmnezeshez bar ahoz talan keves lesz a gep... : (
Az alaprendszer telepitese utan mi a feladat, hogy eljusak az xorg feltelepitesehez?
Vmi olyasnit olvastam, hogy az kell terni Sid -re v. vmi ilyesmi, de ezt egyeltelan nem ertem...
Minegy a cel egy xorg feltelepitese es gondolom a gnome egy kicsit eros lenne, mit erdemes feletnni a gnome helyett és hogyan?
Hu... ez talan egy kicsit sok volt....
Mindegy, akarmilyen segitseg jol jonne.
Elore is koszi!
ForestNem akarlak elkeseríteni, de ha X-et is használni akarsz, meg film, zene, akkor ez kevés lesz. Képnézegetésre meg eszembe jut egy régi Windows-os kép (csontváz a gép előtt).
Egy 256MB rammal ellátott celeron már 2-3 megnyitott kb. 6MB-os képtől megfekszik (legalábbis használhatatlanra lelassul).
Ha képekkel, képszerkesztéssel nem nagyon foglalkozol, akkor elég 256MB RAM, 800MHz CPU, MX440. -
Amper
tag
Ilyen mentést azt hol találok? Vagy azt nekem kellett volna készíteni

Ngabor: ha gépnél leszek beírok ide néhány hibaüzenetet.
Amúgy nem kellett nekem csak módosítottam egy config fájlt, és nem tudtam elmenteni (2 órányi munka) és akkor mérgembe kiadtam ezt a parancsot. De tanultam az esetből
Ha ''élesben'' megy a gép, akkor neked kellett volna mentésk készíteni.
Én a helyedben csinálnék egy dpkg --get-selections-t ...
Mentést a jelenlegi fájlokról.
Reinstall és a mentésből visszahozni a /etc-t stb.
Viszonylag gyorsan meg lenne.
1 elírást javítottam. NG -
Amper
tag
Egy olyan problémám adódott, hogy sikeresen bekonfiguráltam egy működő debian sarge r2-t, működött FTP, Apache, stb, viszont mérgembe, kiadtam egy chmod -R 777 / parancsot. Ennek az lett a következménye, hogy egyrészt az FTP szerver megdöglött, másrészt nem tudok rootként belépni, és ráadásul egy halom hibaüzenettel indul a rendszer.
Hogyan tudnám visszatenni alapállapotra?
Előre is köszönök minden segítséget
Mentésből lehetne visszaállítani, vagy reinstall.
-
Amper
tag
Nem tudom, hogy a többi disztrib. esetén hogy megy, de egy komoly DC (LDAP auth.) telepítésére már én is inkább írtam egy programot. Így kb. 30 perc az üzembehelyezés letöltéssel együtt gyors internet kapcsolat esetén (netinstall).
-
Amper
tag
asszem ismételten nem lopta be magát a deb a szívembe... próbáltam feltenni egy laptopra, de nem igazán akart összejönni. különösen az X. miért van az, hogy ha az ember kéri is, hogy grafikus rendszert pakoljon fel, nem tesz fel ablakkezelőt, nem állít be default dolgokat? plusz a mutatóeszközök se mennek rendesen, folyton visszaugrál a bal alsó sarokba.
érdekes, hogy ubuntu alatt megy rendesen. nem tudom, hogy az xfree86 vs. xorg, vagy a 2.4 vs. 2.6 miatt van, de úgy látom, maradok az ubuntunál, még akkor is, ha lassabb a boot.
mobal: a sudo-t könnyű kiiktatni, lásd az ubuntu topik 1. hsz-a. és miért baj az, ha nem szivat egy oprendszer? az lenne a lényege, hogy könnyen menjen.Dselect-ben szoktam kiválasztani, hogy mik kerüljenek fel a gépre. Az igaz, hogy ez első ránézésre nem egyszerű és eléggé időigényes.
Viszont ha minden OK, akkor dpkg --get-selections. Legközelebb olyan egyszerű lesz felrakni, mint egy ubuntut. -
Amper
tag
Na hát ismét kérdeznék egy kicsit ha nem baj

Szóval, adott egy gép: Intel celereon 667mhz 192MB DDR RAM, 80GB HDD, két hálókártya, és egy vezetéknélküli hálókártya + Debian 3.1 Sarge rajta Apache, PHP, MySQL, Bittorrent kliens, SMB, + netmegosztás.
1. kérdésem ezzel kapcsolatba, hogy egy ilyen gép, ki fog-e szolgálni nettel, illetve fájlokkal egyszerre 3-4 gépet?
2. [link] ez a hálókártya megy-e Debian alatt, (Atheros 5212 chip)
3. Az egyik hálókártyába menne a net, a másikba menne egy switch, a harmadik hálókártya meg egy vezetéknélüli kártya (ha minden jól megy, a feljebb említett, mert igen jó az ára
Látnák-e így egymást a hálózaton lévő gépek, illetve meg tudnám-e osztani mindre a netet? Ugyanis egyszer Windows alatt próbáltam vmi hasonlót létrehozni, de ott nem ment
(ez már elég régen volt, tehát már nem emlékszem, hogy miért is nem ment, de mondjuk az is igaz, hogy a Windows nem ilyenre való)
Remélem nem voltam elég zavaros, de egyenlőre még elég reggel van
1. Kiszolgálja.
2. ? [link]
3. NAT + packet filtering kell hozzá (iptables) -
Amper
tag
hello mindenki!a következő lenne a kérdésem!!debiant szeretnék telepiteni egy acer aspire 5002wlmi laptopra,de valamiért a konzolon nem jutok tul!!tehát a kérdésem a következő lenne!ebben a kütyüben sis 760as vga van,de nem taláűlom a listában sehol,kipróbáltam már mindet de startx-nél végülis ugyanazt értem el,egy nagyonhosszú hibaüzit,mely no screen detectedel kezdődik!!köszi előre is a segitséget!!
XF86Config-4
-----------------------------------------------------------
Section ''Device''
Identifier ''Generic Video Card''
Driver ''sis''
EndSection
-----------------------------------------------------------
Vagy ''dpkg-reconfigure xserver-xfree86''
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- Diablo II: Classic és Resurrected
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen légkondit a lakásba?
- Projektor topic
- Eredeti játékok OFF topik
- Motoros topic
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Autodesk & CorelDRAW - Azonnal - Számlával - Garanciával
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Forza horizon 6 prémiumot vásárolnék
- -75% Dell XPS 13 (9320) i7-1260P 16GB Ram/1TB SSD FHD+ Gari
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- 27% - Samsung S49CG954SU OLED Monitor! 5120x1440 / 240Hz / 0.03ms / FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! ASUS STRIX B650E R7 7700X 16GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB NZXT H5 Flow RGB 750W
- LENOVO ThinkPad P50 - 15,6", E3-1505M v5, 16GB RAM, SSD, Quadro M2000M 4GB, jó akku, számla, 6 hó
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Ez direkt szivat engem...az ubuntuban hozzá se kellett nyúlnom a tárolókhoz és mindent tudtam telepíteni, de ez nagyon szopat engem...
nem tudom telepiteni a Debian linuxot a gépre...