Hirdetés
- Win 10 LTSC: hülye vagyok?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Segway-Ninebot Kickscooter Max G30E II elektromos roller
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Asszociációs játék. :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT.hu
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cray Tyler
senior tag
válasz lord_devil #4648 üzenetére
Lassan 3 éve használom a gyári starpointerrel. Amíg működik addig nem látom értelmét lecserélni. Nekem tökéletesen megfelel.
Amit viszont nézz és vegyél is minél előbb, ha nem azonnal, az egy-két jobbacska okulár. Mert bár a gyári báriumok is sokat megmutatnak az égből, de már egy 20.000 ft körüli Lacerta is dimenziókkal javítja az élményt hozzájuk képest.
A szetthez adott amici prizmát se szokd meg, mert (széttörik miatta a hátad a 45 fok miatt, és) oldalhelyesen mutatja az eget, cserébe gyenge minősége (olcsósága) miatt valósággal "lopja a fényt". Ez legyen a második upgrade: az amici prizma cseréje egy jó zenittükörre.
És ennyi, ezekkel a fejlesztésekkel soksok évig vagy évtizedig lesz hű társad a cucc.
De kérlek vedd fontolóra a dobsont, ugyanezért a pénzért sokkal többet megmutat ha mélyegezni szeretnél. Az ne tévesszen meg hogy én lencsés fan vagyok, làtvàny/forint arányban a dobson verhetetlen.
-
lord_devil
tag
válasz Cray Tyler #4652 üzenetére
Már megrendeltem, szerencsére zenittükör van a szettben. Amit viszont elfelejtettem rendelni az egy Barlow. Mit ajánlanál bolygómegfigyeléshez?
-
Cray Tyler
senior tag
válasz lord_devil #4653 üzenetére
Nem használok barlowot, egy 4mm-es UWA Lacertával nézem a bolygókat és a Holdat. Ez a 600-as csővel ugye 150x-es nagyítást ad (600/4=150), ami nekem megfelel. A barlow plusz lencséket tesz a rendszerbe, amíg lehet én kerülném a használatát. Ha kevésnek érzed a 150-szeres nagyítást, akkor kapható pl. a SkyWatcher 2,5mm-es UWA Planetary okli, azzal barlow nélkül mész fel 240-szeres nagyításig (600/2,5=240), de ezzel nekem már nincs tapasztalatom, lehet ott már nagyon ordenárén színez a tubus. Ajánlom amúgy ezt az írást, ha tényleg ezt a csövet rendelted.
Edit: nem használok barlowot, de lehet hogy kéne Ugye nem én vagyok a legokosabb itt, több kolléga sokkal jobban érti a lencsés távcsövek lelkivilágát, nekik adnám tovább a kérdést: fentiek alapján az Úrnak ajánlunk-e barlow lencsét?
[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
válasz lord_devil #4653 üzenetére
ha a 120-ast rendelted, egy jo tanács: egy baader semi apo szuro elengedhetetlen ha bolygászni akarsz.
szinte teljesen eltunteti a szini hibát.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
válasz lord_devil #4656 üzenetére
blendézheted de nem kell 80-ra, elég 100-ra
Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
válasz Cray Tyler #4654 üzenetére
én azért szoktam nagy néha a barlowot használi, mert a 3mm körüli oklinak már igen kicsi a lencséje, szemet kell préselni az okliba.
brlowból az olcsóbbik kategoria a baader qturret 2,25x, vagy a drága tele vue. utóbbi olyan mintha nem lenne ott: a fényhasznositása 99% körüli nem vesz el a fényből semmit. csak drága. arra az évi 1-2 alkalomra amikor használni lehet nem éri meg 100k-t beleáldozni.
nekem baader van, volt mellé 120/1000 akromátom, jó volt.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
szoja
tag
Egyszer Kazival összeteszteltük a Baader Qbarlow-t és a 2x-es TeleVue-t és azt kell mondjam, a Baader jobb volt. Szóval én itt nem éreztem a TV előnyét (sőt), de azért egy PowerMate-et szívesen vallatnék hasonlóképp.
-
popey37
addikt
ki mit csinál ma este? totál ráérek
-
popey37
addikt
a TV elönye igazán egy ED-ben vagy APO-ban jön elő, kisebb átmérőnél a TV nem vesz el a fényből, egy 80mm-es optikáak úgy nyujtja meg a fokuszát, hogy a fényerő megmarad. a barlowok valamennyit elvesznek.
ezért jobb a teleextender: lacerta vagy ES. és nem olyan drága mint a TV.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
szoja
tag
válasz popey37 #4662 üzenetére
Szerintem ez mítosz, de legalábbis nem a mérhető kategória. Mint a 6-7 lencsés okulár vs 4 lencsés. Ezek mind üvegből készülnek, az extrém különböző párosításokat leszámítva (pl. gagyi alapanyag vs minőségi üveg) a mérhető fényveszteség legfeljebb tizedszázalékokat jelent. Amúgy ED-ben teszteltük, vizuálisan és fotografikusan is, de megnéztük egy 6"-os SC-vel is. A Baader mindkettőben jobb volt. Mondom ezt úgy, hogy jelenleg 4 db Tele Vue (3 db Nagler T5 és T6, illetve egy DeLite), valamint egy ES okulárom van, minden szempontot részletesen el tudok mondani, milyen helyzetben milyen szempontok alapján volt jobb a TV.
-
kuyarashi
őstag
Na, volt valami? Itt felhős volt az ég.
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
popey37
addikt
válasz kuyarashi #4665 üzenetére
hát, kimentünk tök tiszta volt az ég, kipakoltunk és jöttek a felhők. szokás szerint. azért egy két objektumot meglestünk, meg elkaptuk még a szaturnuszt is.
azt kell modjam a tubusomról, hogy brutál jó: a szaturnusz tök alacsoyan volt, max 15-20 fok, a 4 mm-es lacerta oklival nulla szinezés, semmi ADC, a baader oklik is jól szerepeltek.
a másik tubus egy 127 mm-es akromát volt, az ADC jelentősen látszott, de jó volt a leképezése, egy ADC korrektorral hibátlan lenne a képe, bár inkább mélyeges tubus a rövid fokusz miatt. mélyegeken nem volt különbség a két cső között csak fényerőben.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
szoja
tag
válasz popey37 #4666 üzenetére
Köszi a beszámolót. Merre voltatok és hányan? Sajnos nekem a szombat nem volt alkalmas, egész héten a 120 fős irodaköltözéssel foglalkoztunk, ezen a napon került át a szerverterem és az IT infrastruktúra nagy része - estére teljesen kidőltem...
Egyszer jó lenne összetesztelni a 120-as ED-det az én 102-es ED-mmel. Mindkettő F/7.5. Azt nem tudom elképzelni, hogy a légköri diszperzió az egyikben látszik, a másikban nem, az inkább valószínű, hogy a diszperszió hatása az akromátban sokkal erősebben romlott tovább a nem egy síkban fókuszált spektrum miatt. Amúgy a színeltolódás/színszórás az AD (Atmospheric Dispersion), az ADC a korrektor neve.
-
lord_devil
tag
válasz Cray Tyler #4654 üzenetére
Nekem a távcsőhöz kapott 10mm-es bárium okulárral már kicsit kényelmetlen a betekintés (kicsi a pupillatávolság).
6mm-es Gold Line okulárt néztem ki (ha jól értem mindegyiknek 16mm a pupillatávolsága) + egy 2x Barlow: ez így 30-ból megáll. Ha van javaslat alternatívára, jobb összeállításra azt szívesen veszem. -
szoja
tag
válasz Cray Tyler #4669 üzenetére
Ah, tényleg, valamiért 120-ra emlékeztem. Akkor annak a leképezése biztosan jobb, mint az enyém (F/9 vs F/7.5).
-
popey37
addikt
ez még a kék színű SW tubus, nem egy mai darab, de 0,986 streel az optikája. fillérekért jutottam hozzá. a kihuzatot lecseréltem egy SW 2 sebességes crayfordra.
a qturret barlow helyett kicsit drágábban van a lacerta teleextendere, jobb mint a barlow.
[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
-
5150head
senior tag
válasz Oppenheimer #4673 üzenetére
Annyiszor leírta már ezt ide, meg h mennyiért vette (mindent szinte ingyen), hogy lassan bekerülhetne a topic összefoglalóba is.
-
kuyarashi
őstag
[ Szerkesztve ]
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
Cray Tyler
senior tag
Kérdésem, hogy okulár meg zenit tartónak ki mit használ. Merthogy kitelepülős észleléskor észlelem (nyehehe), hogy kéne valami táska vagy izé ezeknek. Állványnak, tubusnak van, de az apróságokat nem nagyon tudom mibe tenni. Ki mit használ? A legjobb lenne egy szivaccsal bélelt táska, de amiket a shopokban látok azok elég gyámoltalannak tűnnek.
-
Nimda
addikt
válasz Cray Tyler #4681 üzenetére
Én csak egy pici alutáskát. Formálható, de elfér benne egy kis zenit is, ha nincs sok oklid.
[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
nekem egy aktatáska szeru muanyag kofferem van, kicsit nagyobb mint egy aktatáska, belefér minden: oklik, asiair, lézer, szurok, kábelek,zenittukor,600D, korrektor.
igy már csak 2 ládát, a háromlábat és a tubust kell cipelni, két körben megvagyok vele.
a mechanika fejnek nemrég vettem egy pilotakoffert a jofogáson, a tubusnak gyári hordtáskája van a BTC-bol. még a háromlábnak kellene valamit kitalálni/ már tervben van: veszek egy 130 centis 200-as csatornacsovet, lefoliázom, az egyik végét fixen lezárom, van hozzá dugo, a másik oldal meg levehetos lesz, bele kis szivacs és kész. teszek rá vállpántot igy vállon lehet hurcibálni. csak birjam.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
Cray Tyler
senior tag
Ebbe nem nagyon férne be a 2"-os szett, de akkor nézek valami ilyesmit csak nagyobbat. Köszi!
-
popey37
addikt
válasz Cray Tyler #4684 üzenetére
valahol a forumon van rola kép is, talán amikor vettem a szivacsot a kis kofferekbe.
-
szoja
tag
válasz Cray Tyler #4681 üzenetére
Én ilyet használok. Belefér az AZGTi mechanika fej, a hozzá használt aksi, az összes okulárom, a zenittükör, lámpa, szűrők és a tripod merevítője. A belső piros szivacs elválasztók vége tépőzáras, oda rakod őket, ahová szeretnéd.
[ Szerkesztve ]
-
lord_devil
tag
Sziasztok! Segítséget kérnék: minden zenittükör 90 fokos? Nemrég vettem egy 120/600-ast és elvileg zenittükör jár hozzá, de felmerült benne, hogy amici prizmát kaptam, mert ez 45 fokos. Hogy tudom meg ez melyik? Ráadásul eddig minden mélyég objektum csak egy paca a látómező közepén, szinte semmi részlet (falusi égbolt). Vettem használtam egy 4-es és egy 6-os sw planetaryt, azokkal meg az a bajom, hogy szerintem az alap bárium élesebb és fényerősebb képet ad.
-
koanla
aktív tag
válasz lord_devil #4687 üzenetére
Az alap bariumok mekkora fókuszúak?
Érdemes almát a körtével hasonlítani, mert szilva. Viccet félretéve, ahogy mégy felfelé nagyítással, a fény úgy tűnik el, ez természetes jelenség sajnos. Felteszem, ilyen 10-20-25mm-esek az alap okulárok, azokhoz képest a 4-6 bizony jelentős ugrás lefelé fényerőben.
A másik, ami befolyásolja a fényerőt, hogy mennyi lencse alkotja az adott okulárt. Minél kevesebb, általában annál jobb az fényáteresztés, de cserébe a látószög is kisebb lesz. Persze, óriási különbség - legalábbis ahogy itt korábban válaszolták nekem a tapasztaltabb tagok - nem lesz két azonos fókusztávolságú okulárnál sem, függetlenül attól, hogy milyen a látószögük/hány lencséből állnak. Pár tized magnitúdóról beszélünk abban az esetben csak, ha jól értem, amit biztosan nem triviális megkülönböztetni.A zenittükörben nem tudok segíteni, de ha pacának néz ki a cucc, akkor feltehetőleg fókuszálási gondok lehetnek. Nappal is meg tudod nézni távolabbi ojjektumon, hogy a fókuszírozóval tudsz-e annyit állítani, hogy élesre állj. Ha nem, akkor - és ha van rá lehetőség persze! - esetleg érdemes az optikai elemek fizikai sorrendjén is változtatni, pl: barlow-t (ha van) megcserélni a zenittükörrel, ilyesmi.
De ez utóbbi témában majd a hozzáértők megmondják a tutit.[ Szerkesztve ]
-
lord_devil
tag
Köszi a választ! 10-es és 25-ös báriumok. Egész jó képük van (gondolom azért, mert még nem láttam jobbat).Tegnap a gyűrűs ködöt figyeltem, hát csak sejtettem, hogy gyűrű. Egy halvány foltnak látszott. Azt hittem egy 120-asban azért már jobban látszik (tudom, hogy nem lesz olyan, mint a fényképeken, de legalább jól kivehető). Vagy ez ennyit tud? Mit érdemes fejlesztenem? 2"-os zenittükörre gondoltam, de nem szeretnék feleslegesen pénzt kidobni.
-
popey37
addikt
a zenittokrot és a prizmát ugy tudod megkulonboztetni, ha belenézel. ha egy tukrot látsz benne akkor zenittukor: egy sima tukrozodo felulet. a prizma meg tobb részbol állo kulonbozo fokokban becsiszolt és osszeforgatott uveg, éltalában nappali megfigyelésekre használják, mert oldalhelyes képet kapsz vele. érdemes a zenittukorbol jobb minoségut venni, a dielekrtikus zenittukrok fényhasznosítása 99% koruli, a normál meg max 75-80%-os.
amugy zenittukorbol is van 45 és 90 fokos is.
az okulárokrol annyit, hogy mélyeges megfigyeléshez a kis nagyitás javasolt, a tubusodhoz egy 20mm-es okli 30x-os nagyítást ad, mélyég észleléshez pont elég.
a 120-ban érdemes nagyobb látomezeju oklit használni: 70 fok koruli okli már jó kis nagyitással.a nagyobb nagyításu oklik bolygozni kellenek, de a tubusod szini hibája miatt max 150x-es nagyitás javallott. persze ha nem zavar a lila-kékes halo a bolygok korul mehetsz feljebb is.
a 4 mm-el 150x, a 6mm-el 100x nagyíitásod van. mivel elég nagy az optika elvileg a 200x feletti nagyitásnál is van elég fényed, pláne a holdon, csak nagyon nagy lesz a szini hiba/ sajnos ez a fajta leképezési hiba az akromátok mindegyikére ugyanugy vonatkozik./
a szini hibát megszuntetni vagy jelentosen mérsékelni egy Semi Apo szurovel tudod, ára kb. 30k.vizuális megfigyelés során sose várj olyan látott képet mint a fotokon: pl. az androméda galaxis vizuálisan csak egy nagyobb kodosség szinek nélkül, minél halványabb kodot nézel annál halványabb lesz a látott kép.: pl. a dumbell kod a 120-ban épp hogy csak kiveheto.
a vizuális észleléshez nagy gyakorlat kell, és tudnod kell, hogy mit is nézel, alak, forma stb. mert kulonben csak egy halvány "pacát" látsz.bovebb infot Cray Tyler-tol kaphatsz, ugyanis neki is ilyen tubusa van.
-
Nimda
addikt
Zenittükörrel lényegesen jobb a leképezésük az okulároknak, főleg a dielektrikussal. Amit kaptál tuti amici, mert elvileg csak 90 fokos zenit létezik, legalábbis én még nem láttam 45 fokosat, amit tartozék gyanánt adnának.
Popey szerint van 45 fokos is, én elhiszem neki
[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
válasz lord_devil #4689 üzenetére
ne felejtsd el, hogy a kodoknek nincs saját fényuk: minál nagyobb a kiterjedésuk annál halványabbak. a kornyezo csillagok fénye világitja meg mindegyiket.
a kisebb kompakt kodoket lehet kicsit nagyítani: gyurus, sulyzo, meg a tobbi kis kiterjedésueket, de csodára ne számits.amit meg most irok, attol Attilának hizni fog a mája:
ha igazán mélyegezni akarsz vizuálisan akkor a 25 cm feletti dobson tubusok az alternativa.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
koanla
aktív tag
válasz lord_devil #4689 üzenetére
Paca téma: valóban, ahogy lejjebb írják, lehet, hogy nem is a fókusszal (pontosabban annak hiányával) lesz a gond, hanem azzal, hogy ahogy Te is írod: ez ennyi.
Vizuálban a kis nagyítás mellett nagyon sok minden inkább csak "paca" és ahogy mégy fel nagyításban, ott meg a fényerő megfogyatkozása miatt nem fogsz látni több részletet.
Mindenesetre sajnos nem tudom, a Te felszerelésed mire képes, mert eddig csak egy obszervatóriumiba, illetve a két sajátba pillantottam bele. Azt sem, hogy Nálad milyen az ég - illetve még sajnos azt sem, hogy az milyen lenne, ha én is kimozdulnék valami sötétebb ég alá a lakóhelyem helyett. -
Nimda
addikt
válasz lord_devil #4696 üzenetére
Ha belenézel fejjel lefelé képet ad? Az amicinek az a lényege, hogy oldalhelyes képet ad, minden irányban. Cserébe sokat veszít a fényből. Okulárral néztél bele? Nézz meg egy távoli objektumot, mondjuk egy épületet, ha úgy látod mint szabad szemmel, akkor az tuti amici.
-
Nimda
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OLED TV topic
- TCL LCD és LED TV-k
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Óra topik
- DIGI internet
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik