Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Amatőr csillagászat (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 02:10:49

LOGOUT.hu

Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4501) Propus válasza popey37 (#4499) üzenetére


Propus
újonc

Gyáriból is van százféle és nem is azt mondtam,hogy mind rossz.
Nekem GSO van,203/1200 és komoly problémám csak a magassági tengellyel volt. Ez már az "újabb" fajta,csapágyas,szorítógombos. Egyszerűen nem lehetett úgy kiegyensúlyozni, hogy minden helyzetben megálljon ugyanakkor mozgatható is legyen.
Vagy mozgattam,de akkor billenni akart,vagy megszorítottam,hogy megálljon,de akkor meg nem igazán lehetett finoman mozgatni, követni vele.
De pl,ebből is a régebbi típust meg dícsérik,a nagy pogácsás teflonon gördülőt.
Szerintem ha valaki most megvesz 176.000 ft-ért egy 203/1200 Skywatcher Dobsont és még rá kell költeni 10-20e forintot a zsámolyra(bőven kifutja) akkor is messzemenően költséghatékonyabb mintha venne alá egy EQ5,de inkább EQ6 mechanikát.

Üdv, Anti.

(#4502) tzimash válasza szacsee (#4500) üzenetére


tzimash
őstag

Hali, nekem is 200p dobsonom van. Tárolva a zsámoly, egy fűtetlen helyen (így nem kell annyit várni télen, hogy hűljön a tubus, meg itt közel van az égbolthoz is :) ), függőlegesre állítva, a vele adott nejlonzacskó ráhúzva. Kitelepülésnél, leveszem a tubust a zsámolyról, félreteszem, kiviszem az udvarra a zsámolyt, majd bemegyek a tubusért és kiviszem azt is. Befelé fordítva, a tubust viszem be előbb. A tükrös felére vagyok kénytelen lerakni, egy kartonra. Fogás az nem nagyon van rajta, van a tükör felőli részen, az alsó felén egy célzást, mozgatást segítő gomb, abba plusz a segédtükörtartóba szoktam belekapaszkodni... lehet van ennél jobb módszer is :)

(#4503) tzimash válasza tzimash (#4502) üzenetére


tzimash
őstag

"van a segédtükör felőli részen, az alsó felén egy célzást, mozgatást segítő gomb, "
így helyes.

(#4504) Propus válasza tzimash (#4502) üzenetére


Propus
újonc

A tükör felől, ráadásul alul van a fogantyú? :F
Na,ilyet még nem láttam,de nem is lehet túl kényelmes.
A póklábakba kapaszkodni nem túl optimális és nem is szerencsés.
Akárhogy is,de minden mozgatásnál erőt kell kifejteni és szerintem ez hosszú távon nem használ a tartólábnak.
Másrészt amikor belenyúlsz a fényútba,a kezed hője ronthatja a látott képet és bizony egy Dobsonnál ezt sűrűn meg kell tenni.
Miért nem szerelsz fel egy bútorgombot a tubus nyitott vége felől az aljára. Kényelmesebb irányítani+turbulenciát sem okozol a tubus előtt a kezeddel,még ha csekély is.
Ilyen vacak Kárpát-medencei égnél minden apróság számít. :)

Na,mire megírtam,már javítottad magad. Így már ok. :)

[ Szerkesztve ]

Üdv, Anti.

(#4505) szacsee válasza tzimash (#4502) üzenetére


szacsee
nagyúr

Köszi a tippeket! :R

(#4506) 5150head


5150head
senior tag

Sziasztok!
Ha már a táska/hordozó volt a téma:
Tudnátok ajánlani egy 102/1300 MC-hez táskát? A távcsőboltokban kapható 16-22e árat sokallom kicsit. Esetleg fotós táska?
Köszönöm

(#4507) szacsee válasza 5150head (#4506) üzenetére


szacsee
nagyúr

Fotós táskák jók, de kemény habszivacsot bevetnék körbe, hogy ellenállóbb legyen. Elválasztókkal együtt kb elpusztíthatatlan.
Ha kell nekem van egy hasonló fotós kézitáskám bontatlanul 5k + pk-ért vihető. Ha érdekel többit pü-ben.

Ha jó a méret ez best buy.

Alukoffer készlet OBI-ban 10K körül, abban van több méret, de sajnos a 102MC csak a közepesben, legnagyobban férne el. Viszont a kicsi jó okulároknak, kiegészítőknek.

Keménytokos megoldás még igaz okulárokhoz jobb eu raktárból a hobbykingnek a keménytokos távirányító táskája.

Most nézem okulárnak jól jöhet, igaz belső átalakítás kell 2000 ft+ posta.

Ha van szivacsod, ez best buy ha nem zavar hogy puha falú és félig nyitott.

[ Szerkesztve ]

(#4508) Chal válasza Chal (#4482) üzenetére


Chal
addikt

Jó lett a motor! :) Szóval nagy az öröm. Biztosan lesz még csomó kérdésem, mert a javítás/összerakás befejezése után csak annyira volt erőm tegnap, hogy ráálltam vele a holdra, de szépen ment a követés, fél óra után is pozícióban volt a távcső, szóval jónak tűnik, de zéró tapasztalatom van, gondolom kevés ilyen hülye van mint én, hogy először szerel/javít, és utána látja benne az első objektumot.

Az egész történet egy szégyen, és roppantul bánt, de leírom okulásképpen, bármennyire is ciki: jó egy hónapja nézelődők/olvasgatok, közös hobbinak gondoltuk a gyerkőccel. 1-2 éve felmerült márt, de akkor úgy éreztem hogy túl kicsi hozzá, csak magam miatt meg nem akartam belevágni. Most úgy hozta egy különös véletlen, hogy a kinézett szettből (SkyWatcher 127 1500 MC, Star Discovery AZ goto) találtam itt a hwaprón egy szép állapotú alig használtat, még élt rá a gari is. A telefonszám felhívása után kiderült, hogy az eladó majdnem a szomszédom, 1 perc sétára lakik tőlem. Ami azért is durva, mert egy kis faluról van szó :) Átsétáltam, beszélgettünk egy csomót, végül megvettem a távcsövet, ráadásul kaptam hozzá rengeteg kiegészítőt is. Ez múlt pénteken történt kora este, gondolom tapasztaltátok ti is, hogy tegnapig vastag felhőréteg volt felettünk, ráadásul csapadék is volt bőven, szóval kipróbálni nem nagyon tudtuk, csak egy pár perces teszt volt, a hozzá kapott amici prizma segítségével nézegettük a közeli hegyeket a gyerkőccel.

Aztán gondoltam "mi baj lehet?" alapon elkezdtem próbálgatni a szoftveres vezérlést szobában, ha már mást nem tudok csinálni vele. Próbálgattam a mobilappot, a desktopot, a wifi hotspot/client funkciókat, össze akartam hozni a Stellariummal is. Működött is minden jól, bár a fülem nem ilyen hangokhoz szokott ha léptetőmotorokról van szó, de videókban és fórumokban is megerősítést találtam, hogy mindegyik SD ilyen. Kicsit surrog, kerreg, de teszi a dolgát mindenkinél évek óta, meghibásodásról alig lehet olvasni. Aztán küldtem neki valamelyik sw-ből egy olyan pozíciót, amit nem kellett volna.... Csak a szemem sarkából vettem észre, hogy a tubus alja közelít a talphoz. Átfutott az agyamon, hogy biztosan van benne nyomatékszenzor, vagy bármilyen hasonló mechanikus megoldás, amivel megvédi magát, de nyilván azért egyből felugrottam. Sajnos nem értem oda időben, a tubus elérte a talpat, és az áramtalanítás előtt jött pár olyan kattogó hang, amit nagy fájdalom volt hallani, kb. 90%-ra biztosra vettem, hogy itt most legalább 1db fogaskerék le lett darálva. Ez be is igazolódott sajnos :(

Beszéltem a bolttal is, ahol az eladó vásárolta, nem kamuztam, beleálltam a dologba, egyetértéssel vettem tudomásul, hogy erre bizony nem fog vonatkozni a garancia, és sajnos azt is közölték, hogy amennyire tudják, ez drága javítás lesz, aminek az átfutási ideje sem lesz rövid.

Végül belevágtam magam. A motor szétbontása közben sikerült eltörni a speed szenzor kerekét is (papírvékony műanyag, és járatlan út volt, mert a sehol a neten nem bontott még senki meg ilyen motort, túrtam utána eleget). Ezen a ponton már bizonytalanná vált a 3D nyomtatás lehetősége, túl sok időt emésztett volna fel (try&fail módszer kellett volna tuti, főleg a sebességérzékelő kereke miatt), és ekkor találtam meg az elfogadható árú motort is hazai forrásból, nekem ennyit megért. Valamekkora (nem nagy) öröm a dologban, hogy azt hiszem elég alaposan megismertem ezt a mechanikát. Sikerült olyan finomhangolásokat is megcsinálnom rajta, amik javítottak a gyári (még működő :) ) állapoton is, megszűntek a furcsa hangok, nagyon szépen és simán fut minden. Ezekbe jellemzően a javítás miatti keresgéléseknél futottam bele különféle fórumokon, vagy csupán józan paraszti ésszel kikövetkeztettem, hogy a kínai minőségbiztosítás nem feltétlen volt a helyzet magaslatán pl. az állásszög érzékelő modul becsavarozásánál, ami e miatt meg tudott vetemedni, és a benne levő optikai encoder kereke bele-bele karistolt a műanyag házba.

Szóval ennyi a sztori, remélem hétvégén tudom majd arra is használni amire vettem :D

[ Szerkesztve ]

(#4509) Nimda válasza Chal (#4508) üzenetére


Nimda
addikt

kínai minőségbiztosítás nem feltétlen volt a helyzet magaslatán

Szinte sosincs ott.

(#4510) popey37 válasza Nimda (#4509) üzenetére


popey37
addikt

ezt azért cáfolnám. lásd a 100-as ED-et: 986 :C :C

Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

(#4511) Nimda válasza popey37 (#4510) üzenetére


Nimda
addikt

Szerencsés ember. Nekem szinte minden cuccom hibás volt valamilyen szinten, még olyan okulárokba is belefutottam, ami szétesett vagy valamelyik lencse repedt volt. A mechanikákról ne is beszéljünk. Az én ED -m harmatsapkáját nem lehetett levenni, mert a gyárban ráerőszakolták kifordított ragasztócsíkkal. Vagy éppen a CF kihuzat esett ki a helyéről..
De nem volt gond, rendbehoztam őket.

[ Szerkesztve ]

(#4512) 4580693 válasza Nimda (#4511) üzenetére


4580693
senior tag

Kínai vackok, hanyag összeszerelési minőséggel, slendrián minőségellenőrzéssel. Pedig tudnának jőt is gyártani, ha akarnának, csak szarnak rá.

Sajnos, amit meg nem kínában gyártanak, az meg megfizethetetlenül drága. Így megegveszed a kínait aztán vagy szerencsés vagy és kifogsz egy szenzációs minőségűt, vagy pedig otthon barkácsolhatsz.

(#4513) popey37 válasza 4580693 (#4512) üzenetére


popey37
addikt

öreg elavult gépekkel melóznak, nincsenek jól karbantartva: a kopó alkatrészeket nem cserélik, ezért van ekkora szórás a minőségben.
valószínű az én ED-m még egy új gép első szériája lehetett, akkor még pontosan dolgozott.
sajnos minden kinában gyártott cuccra igaz, kivéve azokat, amiket nagyobb cégek, nevesebb gyártók megrendelései alapján csinálnak: ott nem veszik át a rossz minőségű félkész terméket. de a tömegcikkek minőségi szórása nagyon nagy.
és ez minden kinában gyártott termékre igaz, nem csak az asztrós dolgokra.

Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

(#4514) popey37 válasza 4580693 (#4512) üzenetére


popey37
addikt

most vettem egy 400k-s laptopot és viszem vissza gariztatni, mert nem tölti a hálózati töltő az akkut csak csepptöltéssel.
pedig nem szar márka: MSI gf66 Katana gamer laptop
jól rákurtam, mert nem probáltam ki otthon, nem volt rá időm a lakásfelújítás miatt, csak kinn a kamionban dugtam töltőre, ott szembesültem a hibával, az a szerencsém, hogy az aksi bír kb. 5-7 órát, használattól függően, a töltő meg egy éjjel alatt feltölti teljesen.

Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

(#4515) kuyarashi


kuyarashi
őstag

Kínában iszonyat sokat gyártanak; ez egyszerűen a minőség rovására megy. Vannak magasabb minőségű termékeik is. Ilyenkor komolyabb a minőségellenőrzés, de kevesebbet is állítanak elő, drágábban. Illetve kevésbé is éri meg a gyártónak ez a munkamorál. Rövid távon mindenképpen, ami lehet 10-20 év is.

Laptopot én T530-at, esetleg 8470P-t veszek (VGA nélkül). Jó régiek, de sokszor teljesítményre is felveszik egy mai 1-200.000-essel a versenyt, mechanikailag brutálisan jók. Maximum valamelyik cserélhető komponens megy tönkre. Könnyű őket javítani. A mostani laptopok (is) katasztrofálisak.
Komolyabb melóhoz meg úgyis asztali gép kell.

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#4516) Oppenheimer


Oppenheimer
veterán

[link]
Eleg szep muszer, kar hogy szegeny hollandiaban el ahol egy cseppnyi normalis egbolt sincs.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#4517) 4580693 válasza popey37 (#4513) üzenetére


4580693
senior tag

Igen. Akkora mennyiségben gyártanak minen szil-szart, hogy se kapacitásuk, se affinitásuk nincs minőségellenőrzésre.

Egyébként, már korábban is írtam, hogy van kis honunkban olyan emberke, aki például tükröt csiszol. Na, azoknak a minőségét az sw tükrei csak üldözik. És nem kerül többe, csak sokkal jobbat kapsz a pénzedért.
Kár, hogy lencsét lehetetlen otthon kicsiszolni. 😁

(#4518) kuyarashi válasza 4580693 (#4517) üzenetére


kuyarashi
őstag

Ezeknek az embereknek az elérhetőségét nyugodtan berakhatnánk az összefoglalóba. (Természetesen csak akkor, ha publikus.)

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#4519) szacsee


szacsee
nagyúr

Sziasztok!
Egyik haverom is szeretné kémlelni az eget, de neki a dobson a mérete miatt felejtős.
Milyen tubus/goto kombó ajánlható neki?
Vizuálisan kémlelné az eget, de szeretne goto mechanikát, mert nem biztos benne, hogy megtalálja amit akar.
Nextstar 127 SLT
Skywatcher AZ Goto 102 MAK
Skywatcher AZ Gte 70/700 vagy 90 MAK
Esetleg valami más, vagy ezek közül valami?
Melyik goto-t érdemes megvenni vizuális észlelésre és melyiket kerülje?
Illetve ha pár mobilos vagy alap képet készítene (nincs tükörreflexes gépe), akkor melyik ami ajánlható minimum?
Köszi a segítséget, sajnos goto témában lövésem sincs. :R

(#4520) 4580693 válasza szacsee (#4519) üzenetére


4580693
senior tag

Kezdőnek abszolut nem ajánlott goto. Soha sem fogja megierni az égboltot. Szerintem.

@kurayashi: priviben el tudom küldeni, de nagyobb reklámot emn csinálnék nekik, mert ehhez a beleegyezésük szükséges.

(#4521) popey37 válasza szacsee (#4519) üzenetére


popey37
addikt

az első hozzászólásban le van irv minden olvassátok el.
a felsoroltakból a nextstar 127 slt ami jó választás, de a kicsi látómező miatt mélyégre csak kompromiszumokkal ajánlott.
fotozni az AZ goto mechanikával max a bolygókat lehet, de inkább az is videó mint foto.
fotozáshoz egyébbként az EQ sorozat nagyobb tagjait használjuk: EQ-5; HEQ-5 és feljebb. egyik sem az olcsó kategória.
a legfontosabb az, hogy mennyi lóvét szánna rá és mennyire komolyan gondolja, mert bele lehet szaladni hamar a költekezésbe: egy jó mecha üti a 400k-t, a tubus szintén legalább ennyi.
ha csak szigorúan hétvégi "koca észlelő" egy 127/1500 MC / ugyanaz mint a nextstar/ elkiséri biztosan pár évig.
lencsésből a 60-70 mm optika felejtős, 80-tól felfelé már lehet válogatni.

a goto-ról annyit, hogy az AZ goto a felépítése miatt nem alkalmas hosszú expós felvételekhez, sajnos nincs polustávcső, de 10-20 másodperces expókat lehet vele csinálni ha jól be van állítva.

Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

(#4522) szacsee


szacsee
nagyúr

Köszi a válaszokat, továbbítom. :R

(#4523) kuyarashi válasza 4580693 (#4520) üzenetére


kuyarashi
őstag

Privátban átküldheted. Köszi.

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#4524) xcds


xcds
őstag

Ma este megyünk páran Szentlélekre. Gyertek,aki tud.🙂

(#4525) Oppenheimer válasza xcds (#4524) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Tök felhős időt ír mára (meg a következő 10 napra is :W ). Ha derűs lenne, jönnék.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#4526) 4580693 válasza Oppenheimer (#4525) üzenetére


4580693
senior tag

Az astropanel ma estére még jó időt ír. Utána valóban kuka. Jön a hidegfront

(#4527) kuyarashi válasza 4580693 (#4526) üzenetére


kuyarashi
őstag

Karaj. Pedig holnap még rá is érnék.

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#4528) szoja válasza Oppenheimer (#4525) üzenetére


szoja
tag

Egyáltalán nem volt felhős, de pára az volt fölöttünk rendesen. Szóval nem volt rossz, de ennél azért jobbra is képest az ég arrafelé.

(#4529) Oppenheimer válasza szoja (#4528) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Hmm hát igen, tökéletesre semmikép sem számítottam. Hold is viszonylag még korán kelt.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#4530) xcds válasza Oppenheimer (#4525) üzenetére


xcds
őstag

Ezek az alkalmazások még mindig nem megbízhatók...

[ Szerkesztve ]

(#4531) Cray Tyler


Cray Tyler
Topikgazda

A FirstLightOptics-tól rendelt valaki brexit óta? A beérkezett csomagot még mindig nekem kell a postának valami eldugott weboldalán megkeresni és kézzel befizetni utána a vámot? (150 font a cucc amit rendelnék)

(#4532) Cray Tyler


Cray Tyler
Topikgazda

Illetve még egy kérdésem lenne, hogy CLS filtereknél mennyire lehet különbség egy Castell és egy Astronomik között. Mert árban majdnem triplája :DDD

Tudom, tudom, pont annyi a különbség mint egy televue meg egy skywatcher okli között, oké, köszike :D

(#4533) 4580693 válasza Cray Tyler (#4532) üzenetére


4580693
senior tag

Szerintem meg is válaszoltad magadnak. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#4534) Oppenheimer


Oppenheimer
veterán

Holnap a Fülöpszállási helyre megyek észlelni, akinek van kedve jöjjön.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#4535) popey37 válasza Oppenheimer (#4534) üzenetére


popey37
addikt

nekem van, csak angolban vagyok. :DDD :DDD

Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

(#4536) Oppenheimer válasza popey37 (#4535) üzenetére


Oppenheimer
veterán

:O

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#4537) Cray Tyler válasza Oppenheimer (#4534) üzenetére


Cray Tyler
Topikgazda

Én meg ma tervezem első autós kitelepülésemet Sarlóspusztára :D Ha sikerül.

[ Szerkesztve ]

(#4538) Oppenheimer válasza Cray Tyler (#4537) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Úgy látom ez is a Kiskunságban van, menjünk már egy helyre legalább! 😁 Mit lehet tudni erről a Sarlóspusztai helyről?

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#4539) Oppenheimer válasza Cray Tyler (#4537) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Fulophaza es Szabadszallas kozott:
[link]

Fenyszennyezes:
[link]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#4540) Cray Tyler válasza Oppenheimer (#4538) üzenetére


Cray Tyler
Topikgazda

Van ott a Club Hotel előtt egy kis parkolós placc, nincs sok hely, de gondoltam oda elférek. Egyébként nem tudok róla semmit, Google Mapson néztem ki, mellé én is a lightpollutionmap.info nézem. Ha lenne ott esetleg valami portás bácsi, akkor majd megvesztegetem egy láda sörrel. Illetve nekem fontos hogy pest megyén belül legyek, matrica miatt.
Ha meg nem férnék oda, akkor Tatárszentgyörgy amit kinéztem. Nincs nagyon tapasztalatom az ilyen autós kitelepüléssel, hogy mit kell néznem. Annyit láttam hogy a más észlelők által korábban megjelölt helyek mind benn vannak a susnyában, amikhez füldutazni kell. No most nekem 1 hónapos a jogsim, és van egy Opel Mokka X-em (első kerék van csak hajtva). Szóval szempont volt, hogy ne legyen nagyon földutas a sztori, mert egyrészt zéró vezetési tapasztalatom van, másrészt hiába hirdeti az Opel subcompact SUV-nak a kocsimat, én azért csak maradnék vele aszfalton :D
Hát ezek vannak :) Alapvetően problémás vagyok :D

(#4541) koanla válasza Cray Tyler (#4540) üzenetére


koanla
aktív tag

Nem csak Te vagy problémás ám! :) Nekem Fülöpszállás 1ó35 perc, Sarlóspuszta meg 1ó45p :) .
Ha meg földút, akkor nekem meg hiába hajt adott esetben négy kerék, elég alacsony a cucc, szóval én meg attól félnék, hogy valahol odaverem az alját, aztán lesz sírás :)

(#4542) kuyarashi válasza koanla (#4541) üzenetére


kuyarashi
őstag

Csupa városi tápos ember! - szólalt meg a tanyasi paraszt. Csak viccelek. (- Nem vagyok paraszt.) :DDD Na jó...
Szóval, a földút azért földút, mert autók járnak rajta. Vidéken sincs sokkal több magas hasú autó, mint a fővárosban. Persze vannak durva földutak, ahol traktorok is taposnak és nem megy el az átlag kocsi, de nem kell tőlük előre félni. Persze lassan, odafigyelve, ablakot felhúzva kell haladni, mindig a gerinceken (ha olyan mélyek a nyomok), de ez azért tényleg ritka. Amikor egy mezőgazdász kombájnja szétgyilkol egy utat, akkor azt a saját traktoraival illik is rendbe tennie már csak azért is, hogy maga a gazda könnyen ki tudjon menni a földjeihez. Ha terepjárója van, akkor se kelljen naponta 3× mosni róla a sarat stb.
Az alacsony fényszennyezettség meg úgyis kárpótol.

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#4543) Cray Tyler válasza kuyarashi (#4542) üzenetére


Cray Tyler
Topikgazda

Végül abban maradtam magammal, hogy mivel ilyen kitelepülős észlelést még nem csináltam, ezért elsőre ide megyek csak budapest határába (almáskert). Elsőre inkább ott tapasztalnám meg a felmerülő kellemetlenségeket, mint egyből 100km-rel arébb.

Más: EQ3 újrazsírozáshoz a szilikonzsír mennyire jó ötlet? Más ugyanis nincs itthon :DDD

(#4544) Cray Tyler


Cray Tyler
Topikgazda

Saját korábbi kérdésemre válaszolva:
FLO-tól (UK) rendelt 137,5 fontnyi cucc, DHL express delivery-vel a következő tortúrát eredményezi:
Rendelés másnapján már ír a DHL, hogy vámköteles szarod érkezett.
Meg kell nekik írnod a csomagban lévő termékek MAGYAR nevét és darabszámát, tételesen.

Ezt megköszönik és levámolják a cuccot.

A vám összege a 137,5 fontra 2 600 HUF.
Majd rádobják még a világbajnok áfánkat, ami 20.745 HUF (kurva anyád).
És rádobnak még egy laza kezelési költséget is, ami 5 990 HUF.

Mindezt ki is hozzák, tehát a futárnak elvileg ki tudom perkálni az összes díjat és adót és vámot meg minden lófaszt.

Sírok.

(#4545) kuyarashi válasza Cray Tyler (#4543) üzenetére


kuyarashi
őstag

Jogos, valahogy el kell kezdeni. Szerintem csak az az egyetlen buktatója, ha otthon marad valami nélkülözhetetlen komponens, például a tubus. :)
Érdemes listát készíteni és indulás előtt ellenőrizni. Később majd bővül, finomodik.

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#4546) koanla válasza kuyarashi (#4542) üzenetére


koanla
aktív tag

Állítólag egy kép néha többet mutat, mint amit akár ezer szó is leír:

Ez az első koptató alja (kábé olyan 14 cm körüli magas, elnézést a nem szépségdíjas kép miatt mind kompozíció, mind minőség szempontjából). Hátrébb még süllyed picit pár centit.
Szóval pályanapon nem féltem, földúton meg igen; ez van.

(#4547) kuyarashi válasza koanla (#4546) üzenetére


kuyarashi
őstag

Kevésnek tűnhet, de nem olyan vészes.

[ Szerkesztve ]

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#4548) Astroboy válasza kuyarashi (#4547) üzenetére


Astroboy
őstag

Ezt szoktam mondani a túlságosan nagyravágyó csajoknak. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#4549) kuyarashi válasza Astroboy (#4548) üzenetére


kuyarashi
őstag

Igen, 14 centihez már lehet kell a duma. :DDD

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#4550) Astroboy válasza kuyarashi (#4549) üzenetére


Astroboy
őstag

Átmérőre annyi Teeee...asztro-hangya lidérc. :DD

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Amatőr csillagászat (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.