Hirdetés
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- sziku69: Szólánc.
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- bitpork: Nagy dilema
-
LOGOUT
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
popey37 #5597 üzenetére
A hajós cucc jó, halásztam már kikötő vizében ki tudja meddig tocsorgó darabot
.
#5598: naigen, ha 1x beindul a korrózió, vagy a jó kis környezetbarát forraszanyagból az óntüskék... Ami cseppet aggaszt még, a tükrök bevonata. Ezt a példányt 100% hogy kihagyom, főleg, h közel új áron adja a figura
-
f.lorand
senior tag
-
popey37
addikt
válasz
t72killer #5596 üzenetére
OSB lapnak hivják, van belöle jofajta is ami vizállo. és nem annyira olcso mint gondolnád.táblás áru, hiába csak egy darabka kell, meg kell venni az egész táblát.
az a hajos fajta rétegelt lemez is csak akkor vizállo, ha rendesen impregnálva, és utána több rétegben lakkozva van. -
-
Az szembefotó a távcső nyílása felől, nézd meg a szerkezetét
.
Elektronika: ez ugye ha túlélte, akkor esélyesen okés lesz már. Ami viszont necces még, h került-e szutyok a tükrökre, illetve nekiállt-e rozsdálni valami a fém szerkezeti elemekből.
Méretre kb ez a max, amit az octaviába be tudok szuszakolni.
-
Nézegetek - egyelőre csak nézegetek nagyobb csöveket, ebayen szembejött ez a gyöngyszem
: "I'm the 2nd owner of this the pervious own left it in the rain one night which made some of the wood to crack and swell" - frenetikus, tehát fizess egy rahedli pénzt egy beáztatott távcsőért. Azonkívül, hogy 100%, hogy ő áztatta be (=hazudik =fene se tudja, mi baja lehet még, többek között az esőn hagyás miatt), kicsit megborította a bizalmam a brit használtpiacban.
-
Csabesz666
aktív tag
Sziasztok! Segítség kellebe, eléggé kezdő vagyok a témában.....A cuccom: Eq-5 pro goto mechanika, asiair plus, asiair 120mm mini monokrom vezető kamera, 50mm vezető távcső, a kézi vezérlő helyett egy wifi adapter, a tubus egy SW 102/500 as akrmát, a fotókat, most még egy sony a6000 rel készíteném el. Már az elején elakadok...... alapból, a mechanikát belövöm vízszintbe, északi irányba néz a pólustávcső, ebben az esetben, a fő távcső is a bólusra néz? Olvastam valahol, hogy az asiair plus tudolyat is, hogy autómatikusan felismeri, a kamerával látott csillagokat, és tanítás nélkül beállítja magát...
A lényeg az lenne, hogy valaki leírja nekem lépésről lépésre, az alap beállításokat..... a segítséget előre is köszönöm! -
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #5586 üzenetére
Békésen nyomjuk a melót, de fémet csak gravírozunk. A szomszéd fémipari céggel jóban vagyunk, ők csinálnak ilyet, de húzósak az áraik. Rákérdezhetek. Vagy van egy másik kapcsolat, ők jók, de nem tudnak elvállalni kis melókat.
Egyébként vágáskor elvész némi anyag, szóval, ha pont 100 széles, akkor végeredményként csak az egyik darab lehet 50-es, másik kisebb lesz, stb. Mi lesz amúgy belőle? -
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #5583 üzenetére
kuyarashi barátom, Te merre felé is laksz?
lene kis melo, csak a postára nem biznám, mert egy vagyonba kerülne a súly miatt.
adott egy 10mm vastag, 100 m széles és 1000mm hosszú aluprofilom. ezt kellene négybe vágni oly modon, hogy a végtermék 4 db. 10x50x500mm profil legyen. tudsz nekem ebben valamit segiteni? -
popey37
addikt
srácok, Cray-al mi van? jo ideje nincs jelen a topicban.
tud valaki rola valamit? -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #5580 üzenetére
ez már a második huzásuk volt. az elso detto, csak ott meg volt hangfelvétel az ügyfélszolgálattal amikor megrendeltem a 2 éves elöfizetést. szo nem volt benne arányosság elvröl, a jogászuk feladta egybol, akkor csak kikapcsolták a szolgáltatást, de utána helyreállt a béke, egészen nyárig, akkor volt a második a corfus sztori. elötte kaptam a 400k-s telot 2 év hüségre, ami végül nálam maradt.
ugyhogy velem jol járt a voda. amiota váltottam a yettel-re azota nincs semmi gondom a mobilszolgáltatoval.
a netem otthon vodás, ugye volt UPC, de már ismerik a nevem, nem mernek szarakodni
-
popey37
addikt
válasz
5150head #5577 üzenetére
elkeseritelek a fogyasztovédelem nem igazán tud semmit tenni, tessék lássék kivizsgálják, de érdemben nem tudnak semmit csinálni, nincs hozzá jogkörük. a biroság meg elhuzodhat évekig is és rengetegbe fog kerülni. nem ér annyit az egész.
volt egy ügyem pár éve és végigjártam az egészet: fogyasztovédelem, médiahatoság, semmi nem tortént, az ügyvéd viszont értette a dolgát, a biroságra már el sem jutottunk, az elsö meghallgatáson megszületett a megállapodás, az ellenfél/ vodafon/ kihátrált az ügyböl és elengedett mindent, söt a telefont is megtarthattam.
nyaralni voltunk corfu-n, a telom meg gondolt egyet és átállt a 3-as dijzonra, állitolag azért mert annak erösebb volt a jele, corfu EU1-es dijzona, mint itthon. lett egy közel 100k-s telefonszámlám, nem fizetem ki, panasszal éltem, elutasitották, ekkor jött a médiahatoság, akkor már a voda a felét elengedte volna, de nem fogadtam el, jött a fogyasztovédelem, ök nem csináltak semmit. ekkor mentem ügyvédhez, kikérte a telefon helyzetmeghatározását az adott idöszakra, EU1-es dijzonában volt a telefon és az eu3-as zonában forgalmazott. ezek után a voda elállt a további ügymenettöl, a kötbéres telefont megtarthattam, és persze azonnal szolgátlatot váltottam hüségidön belül. egy forintot nem kellett fizetnem a szolgáltatonak. az ügyvéd 20k-ba fájt, megérte. -
5150head
senior tag
Hát srácok, nagyon nem jutok egyről a kettőre a BTC-vel.
Folyamatosan azt szajkózzák, hogy vigyem fel és beálítják. Fixálják (hogyan? - beragasztják?), hogy nehezebben állítódjon el.
Most már ott tartunk, hogy azt sugallják, hogy a zárt rendszerű távcsőbe jutott koszért meg az elállítódásért is én vagyok a felelős, és érezzem magam megtisztelve, hogy ingyen tisztították meg felajánlották, hogy ingyen beállítják az elállítódott jusztírt.
Azt nézzem ami oda van írva a termékhez, ne azt ami nincs. Ezzel mondjuk együtt tudok érteni, de hozzáteszem a külön vásárolhatóhoz oda van írva, hogy tudja a jusztírt és ugyan azzal a termékmegnevezéssel szerepel a szettben kapható is.
Idejött a távcső kínából, én 1,5 évig használtam boldogan, majd miután ők szétszedték elállítódott és én vagyok a felelős.
Most ott tartunk, hogy kikérem egy jogász barátom véleményét a dologról és valószínűleg fogyasztóvédelmi panasszal fogok élni feléjük.
Teljesen elvette már a kedvem az egésztől, egyszerűen elfog a rosszkedv ha rágondolok. Nem tudom, hogy valaha vissza fog-e jönni a kedvem a csillagászkodáshoz. Ennyire inkorrektül állni a dolgokhoz, számomra felfoghatatlan, úgy h szakmabeliként dolgozok, csak teljesen más területen. -
5150head
senior tag
Én csak annyit mondtam, h nekem könnyen ment/megy, de ez sztem adottság/gyakorlás kérdése.
Ha jól van párhuzamosítva a kereső akkor nem szabadna túl nagy gondot okoznia a fényesebb objektumoknak pl jupiter, vénusz
Persze azt nem tudjuk hogy milyen helyről észlelsz, meg azért nálad a gyerkőc is nehezítő tényező. -
tvamos
nagyúr
válasz
5150head #5573 üzenetére
Na, latod, te megtalaltad, es azt fogod mondani az embernek, hogy konnyu. En meg nem talaltam meg semmit. Kellett gyakorolni, es az 5-6. alkalom utan mar par perc alatt megtalalom az ismertebb dolgokat. Telefonos segitseggel. De az elejen volt azert "tapogatozas" nem keves. Sajnos a gyerek megunta, a 3. alkalommal mar ki sem jott velem. Most meg mar en se nagyon megyek ki, kolteni kene a szetre, de nincs hozza "kedvem", meg egyedul kinn lenni a hidegben sem.
(#5572) popey37
Nem tudom, mikor vagy otthon, de en se sokat vagyok otthon...Nem is tudom. Lehet, hogy eleg nekem Lorant kepeit nezegetni. A jupitert mar kiraktam a falra.
-
popey37
addikt
válasz
5150head #5573 üzenetére
ott a számom alul, ha otthon vagyok bármikor rendelkezésre állok. amugy merre laksz?
az ország egyik legjobb lencsekészitöje szuperlativuszokban beszélt rola, miután összerakta rendesen, szoval nem lehet rossz.
egy 0,79-es reduktorral fotozni használom, jo képe van. de a 120-as sem rossz ahhoz képest, hogy csak akromát.
azért az nagy segitság az ég alatt, hogy csak rábökök a telon az objektumra és a mechanika már megyis, majd meglátod, utána neked is ilyen kell majd. -
5150head
senior tag
Köszi skacok a segítséget. Megnyugtató, hogy nem én gondolom túl a dolgot, és tényleg jogos az aggályom.
Amikor én keresgéltem, akkor a fórumokon túl voltama helyi nyílt napon, meg a szegedi csillagdában is. Mindkettő teljesen pozitív volt, ráadásul szegeden tök jó fejek voltak a srácok, őket tudom ajánlani. Ordasi András volt az egyik, ő nagyon szimpi volt. Ott is leginkább az MC-t vizslattam, meg volt egy nagy dög dobson is.
Mivel eleinte erkélyről kezdtem észlelni, ezért jól jött, hogy nem kell lóbálni a hosszú tubus, mert elég szűkös volt a hely.
Tudtam a pro-kontra érveket a lencséshez képest, nincs ezzel gond. Teljesen elégedett vagyok a kis MC-vel, csak a jusztír csavarok hiánya az ami bosszant jelenleg. De főleg az, hogy nem tájékoztattak erről.#5571tvamos Érdekes, nekem egyáltalán nem okozott gondot megtalálni az objektumokat. Ez a red-dot pointer szerintem teljesen kezdőbarát. Talán eddig egy db mélyégobjektum volt amit nem találtam meg. Szóval ezzel sincs gond. Mondjuk én észlelések előtt megnézem stellariumban is, hogy mit szeretnék nézni, meg a csillagtérképhez csinálok jegyzetet is.
#5572popey37 Remélem egyszer szavadon tudlak fogni és megvizslathatom azt a szuper távcsövedet.
-
popey37
addikt
hár erre csak azt mondom, hogy sokszor felajánlottam magam és a cuccom, ez még most is áll, ha otthon vagyok. szivesen segitek bárkinek, söt, szoktam járni bemutatokra is: szolnok, meg kistarcsa, meg ahova hivnak.
szoval a lehetöség adott bárkinek.
el lehet hozni a meglévö felszerelést és lehet hasonlitani a sajátommal, van két tubusom, egy prémium és egy natur SW akromát. szürök, okulárok, barlow, szoval minden.
ugyan én inkább fotozom, de azért benne vagyok minden összejövetelben, ha otthon vagyok. -
tvamos
nagyúr
válasz
popey37 #5568 üzenetére
"kezdöként nagyon nehéz vásárolni, ha nincs segitséged egy olyan személyében akinek van tapasztalata."
Ha "tapasztaltak segitenek" az sem segitseg altalaban, mert azt nem mondjak el, hogy legalabb 8-10 ora gyakorlas, mire barmire ra tudsz allni. Nomost ha e kozben ott all melletted a gyerek, hogy a marsot mutasd meg apa, vagy a szaturnuszt, te meg fel orat keresed, mindenkinek elmegy a kedve az egesztol, es az egesz cucc be lesz vagva a sarokba, meg akkor is, ha amugy erdekelne a dolog.
Erdemes lenne kornyekbeli csillagdaba elmenni nyilt napra, hogy megtapasztalja az ember mi kell, mi a jo szet, meg mit latsz egy nagyobb tubusban, de az sem egyertelmu, hogy jo otlet. Pl. mi ugy jartunk, hogy a nyilt napon ki sem nyitottak a csillagda tetejet, mert az egy csomo faradsag, meg fenyszennyezes van, pedig gyonyoru ido volt. Persze, a "csillagasz" megsertodott, hogy nem hallgattam vegig a panaszaradatot, (egy orat voltam, ott, valami haverjaval anekdotazott,) hogy nem mennek a gyerekek csillagasz szakkorre. Persze. Hogy akkor is benn uljon a "tanteremben". Nem erdemlik meg, hogy oda gyerekek jarjanak.
-
popey37
addikt
válasz
5150head #5569 üzenetére
szép hozzászolások, de, és nagybetüs de: miért kellene lehasalni a 90/900 alá? a láb teleszkopos ki lehet huzni, van zenittükör amit direkt erre találtak ki.
nekem volt 90/900, 120/1000 egyik alá sem hasalgattam soha. söt, a mostani egyik tubusom is 100/900, még soha sem feküdtem alatta. acéllébas mechanikát kell venni, vagy az alulábat meg kell kicsit tuningolni, hogy ne inogjon, tök egyszerü: ki kell önteni mügyantával és egy vastagabb vasbeton acélrudat kell beletolni amig nem kötött meg a gyanta. a zsanérnál a csavarokat cserélni kell, a lábrögzitöket oldhato széles kábelkötegelövel kell fixáni. és máris elbirja még a 120-as tubust is. amugy nem a 3láb a gyenge pont, hanem az EQ-1, EQ-2 fej. egy hulladék mindkettö: se csapágy se rendes megmunkálás se polustávcsö, se semmi. gyalázat azokért a fosokért pénzt kérni.
a tubus alá hasalás meg csak duma: ha zenitben nézelödsz az MC és közel függölegesen áll, ott is hasalni kell.az amatörcsillagászat alap mechanikája az EQ-3, ha lehet acéllábbal. ezt már késöbb lehet fejleszteni oragéppel, kétmotoros meghajtással, esetleg goto-val, és lehet a tengelyeket csapágyazni, van hozzá polustávcsö. ha minden meg van javitva rajta még fotozni is jo belépö szinten. a 90/900,vagy a 100/1000, de talán még a 120/1000 is elmuzsikál rajta.
az MC kis optikával ,100mm és alatta, szerintem nem igazán jo választás, a 28-36%-os kitakarás miatt nincs meg a 102, vagy 90 mm optika csak joval kevesebb: pl. a 90-ben van egy közel 3 centis vagy még talán nagyobb segédtükör, ráadásul pont a közepét takarja ki, ahol a legpontosabb az optikák megmunkálása, ezért sokkal lágyabb a képe mint a lencsésnek.
a szinezés meg izlés dolga, engem pl. egy minöségi tubusnál zavar, de egy sima akromátnál, ahol tudom hogy szinez/ van 120/600-as akromátom egyáltalán nem vészes a szinihibája/ ott nem gáz, pláne mélyegezéskor, észre sem veszem, mert észleléskor nem a felszerelésem, tubusom, optikám hibáját keresem, hanem az eget lesem.
a 3 idézettböl Vizi Petit ismerem személyesen, gondolom azért volt ez a válasz, mert meg volt adva a keret forintban.
mizar hozzászolásához annyit, hogy visszakérdeztem volna, hogy akkor ö miért a lencsést nyuzza és miért nem cseréli le MC-re?
xyfree meg lecserélte, de a 127-es már más kategoria. -
5150head
senior tag
válasz
popey37 #5568 üzenetére
Hát a csillagváros fórumon amikor kérdezgettem ilyen válaszokat kaptam:
Szerző: mizar » 2021.03.07. 21:41
Üv!
Én a 90-es Makit. venném, és szereznék alá valami használt mechanikát.
Nagyon le kell hasalni a 90/900-as alá, ha most a Marsot szeretnéd nézni, a Zenitről ne is beszéljünk. (Vagy nagyon fel kell emelni) Pont annyira hosszú, hogy kényelmetlen legyen, pont annyira színez, hogy kellemetlen legyen, pont annyi a teljesítménye, hogy... A 90-es Makszutov mindenben jobb.
(Mondom azért, mert van 9 centis akromátom)
Tarjánban mindig ledöbbentem azokon a kis 'zsebtávcsöveken", hogy micsoda teljesítményük van, mi meg cipeljük ezeket a böhöm jószágokat, pedig nekik van igazuk.Szerző: xyfree » 2021.03.08. 07:58
A 90/900 as nem rossz. Még eq2 vel is használható vizuálisan. Idén lesz meg nekem is 10 éve. Viszont tény, hogy minimum egy eq3 kellene alá. Ahogy írták is, a színezés előjön nagyobb nagyításokon, illetve a zenitnél rossz vele észlelni! Amúgy egy szerethető tubus. Elég "igénytelen". Viszont a 90MC jó megoldás lehet! Én is nemrég váltottam MC re. Igaz 127 es re. De jóval kényelmesebb a használata.Szerző: Vizi Péter » 2021.03.09. 21:59
Az EQ2+90-es MC tényleg nem rossz összeállítás. Szeretni fogod.
Talán még a 102/1300 is ráfér az EQ2-re. Csak fél kilóval nehezebb a 90-esnél.Gondolom a nicknevek ismerősek mindenkinek itt is. Szóval a tapasztalt csillagászok se mindenttudók.
Nem tudom, ha pl Vizi Péter akarna egy ilyen távcsövet venni, akkor neki szólnának-e hogy figy már ezen nincs ám jusztír. -
popey37
addikt
a 127-es jusztirozhato, bár nekem közel 1 év alatt egyszer sem kellett hozzányulni, megtartja a gyári jusztirt akár évekig. persze nem kell vele kosarazni.
ezért árulják öket szetben, mert ugy tünik hogy olcso, bár a fekete leves csak késöbb jön, lásd a lenti példát.
kezdöként nagyon nehéz vásárolni, ha nincs segitséged egy olyan személyében akinek van tapasztalata.
a boltok rádsoznak mindent ami elfekvö készlet és amugy a kutya sem venné meg.
szinte biztos vagyok abban, hogy a kis MC-k, az olcsobbik szegmens már évek ota ott pihen a polcokon.
ezért mondom mindig, hogy kezdöként lencsést kell venni, ott nem nyulhatsz mellé/ persze itt sem a legolcsobb gagyi müanyag tubust kell megvenni, az SW tubusokkal általában nem lehet mellé nyulni. ahol müanyag a keresö pl. az gyorsan felejtös, mert ott a többi is olyan amilyen. lásd bresser tipusok.
aki kezdöként vásárolni akar, az kérje ki egy tapasztalt csillagász tanácsát, és föként fogadja is meg, mert hiába mondunk itt a forumon bármit, a pénz az nagy ur, ha van hasonlo olcsobb, biztosan azt veszi meg egy kezdö. mondván hogy sporoltam x ezer forintot, hurrá. utána meg jönnek a bajok sorban. persze arra nem gondol, hogy azért olcsobb, mert nincs meg a megfelelö minöség. de ez csak késöbb derül ki.
ez sajnos tapasztalat.
valahol a boltokat is megértem, csak a korrekt tájékoztatás elmaradásával kárt okoznak az amatök csillagász társadalom egyre szükülö rétegének. -
szoja
tag
válasz
5150head #5562 üzenetére
Pont ezt csináltam anno én is. Amúgy a fő gond az, hogy a szettben árult kis MC-k azok, amik nem jusztírozhatók, ha csak OTA-t vesz az ember, akkor ott vannak a szükséges csavarok. Külsőre a laikus szemlélőnek fel sem tűnik. Talán a 127-esnél már nincs ilyen különbség.
-
popey37
addikt
egyéltalán nem jönnek ki belöle, a tájékoztatás hiánya egyértelmü, még biroság sem lenne, a békéltetön vége volna az ügynek, ha esetleg mégis biroság, ott már komolyabb kártéritési igénnyel is fel lehet lépni.
nem beszélve a bolt respect-röl, ami ilyenkor a béka segge alá esik vissza és évekig tart ujra felépiteni. -
5150head
senior tag
SkyWatcher Skymax 102MC NEQ2 - ez a konkrét típus.
Így utólag már én is inkább a 127-est venném...
Az már jusztírozható, a 102 meg a 90 nem. Ha előre tudom ezt akkor alapból nem a 102-t veszem.
Azért vettem amúgy MC-t mert egyrészt áttereltek a csillagfórumon az MC-re, másrészről egy rövid szállítható tudust szerettem volna és ez szimpatikus volt. 90/900 lencséset néztem ki először aztán ahogy mérlegeltem, hogy nagyjából mit szeretnék úgy jött egyre inkább képbe az MC.
Nem bánom amúgy h MC-t vettem, mert tényleg szimpi kis cucc, a lágy képe se zavar, amikor kitelepültem akkor mélyegeztem is vele, de természetesen inkább bolygók.
Úgy voltam vele, hogy barátkozni a hobbival több mint megteszi és ha jobban beránt akkor majd beruházok komolyabbra/nagyobbra ha már lesz fix helyem stb. -
popey37
addikt
pedig az MC inkább a bolygászoknak valo 127-töl felfelé már igen jo minöségü kép jellemzi, nagy a fokusz, nem kell barlow, jo okulárokkal nincs szini hiba. a lencsés valo inkább mélyegezni, vagy egy jo nagy newton, de az már más kategoria: a nagy méret miatt dobson, azt meg körülményes cipelni, EQ mechanikán meg egyenesen horror.
szolnoki csillagvizsgáloban van egy 30 centis newton 1500 fokusz. a legnagyobb fornax mechanikán csücsül, 3 emberes elöszedni és összeállitani.
nekem volt mindkettö álltalad emlitett tubus a 127-es MC és a 80/500 ED, mivel átpártoltam a fotozásra/ a kezdetektöl ez volt a cél/ igy mindkettö ment a levesbe, most egy 100/900-as ED és egy 120/600-as akromátot használok fotozni.
látomezöben az MC fasorban sincs egy 100-as lencséshez képest, a fátyol köd minhárom része benne van a 100/900-as látomezöjében, ugy, hogy a canon 600D egyben le tudja fotozni.hülyeséget beszélek, nézd el nekem, a 72/420-ban fért el.
-
szoja
tag
válasz
popey37 #5559 üzenetére
Az apróbetűs résszel nincs bajom, de se akkor, se most sincs sehol feltüntetve, akár úgy, hogy "egyszerűbb" változatról van szó. Nem porosodna, hanem egy részük, aki ezt vette volna, inkább ráfizeti azt a 10-15k-t ahelyett, hogy később esetleg úgy érezné, átverték. A többinek mindez valósznűleg nem számít. Pl. természetmefigyelésnél ez nem annyira lényeges dolog, ott nem az ívmásodperces részleteket kell látni.
Én is lencsés párti vagyok, de azért van létjogosultsága a katadioptrikusoknak is. Kis méret és könnyű kezelhetőség jellemzi őket, kettősözni, Holdazni kiválóak, a gyengébb kontraszt ellenére én a bolygózást sem venném el tőlük. Amúgy anno beszereztem egy 127-est is, de nem győzött meg, annyival nem adott többet. Viszont a 80/600 EDnek nagyságrendekkel képe volt, akkor pártoltam át a doubletekre, jelenleg egy 102/714 ED-t használok.
-
popey37
addikt
az, hogy nem tájékoztatnak az egy szemét huzás, de minden területen a kerskedelemben van aprobetüs rész. sajnos.
a tubusra visszatérve, ha elmondanák a frankot, akkor azok a tubusok ott rohadnának szét a polcon, mert senki nem venné meg.
nem tudom ez a tubus milyen márka, de a skywatcher eddig a kezem alatt megfordult tubusai mind jusztirozhatoak voltak, volt MC, newton és lencsés is. ugye itt jön képbe a cucc ára, nem biztos, hogy mindig a legolcsobb a nyerö./ azért van ellen példa is./az MC meg sjana egy specko tubus, a kis látomezö miatt mélyegezéshez nem igazán alkalmas, a fö területe inkább a bolygo, bár itt is a méret számit: a 102-es a segédtükör kitakarása miatt nem is 102 mm, hanem kevesebb. ugye a nagyobb méretnél már annyira nem számit a kitakarás, mert van miböl elvenni.
én azért ajánlom mindenkinek aki megkérdezi, a lencsés tubusokat, mert azonos átmérönél sokkal több a fényhasznositása. cserébe a sima akromát kicsit szinez, de azt egy szürövel el lehet tüntetni. és kb. ugyanakkora méret. a 120/600-om kb. 60 centis.a másik nagy baja az MC tipusu tubusoknak a lágyabb kép, egyszerüen a kitakarás miatt nincs olyan kontrasztja mint egy azonos átméröjü lencsésnek.
végezetül a használt cuccok a legjobbak, van amit akár féláron is meg lehet venni, nem kell töle félni, ez nem auto, itt nincs visszatekerve a km ora, ha nem karcos az optika akkor olyan mint a gyári.
nekem pár cucc kivételével mindenem használtan, 60-70%-os áron került hozzám.
/a legutobbi beszerzés egy 100/900 ED APO amit potom 175k-ért sikerült megvenni, volt kis kockázat, mert nem volt képe, de Gyulai Pali összerakta és van egy szuper tubusom, ami most majd 500k-ba kerül a boltban./
szoval ki lehet fogni a jo cuccokat. -
szoja
tag
válasz
popey37 #5557 üzenetére
Hasonló kellemetlen helyzetet megélt vevőként nem értek egyet veled. A 102-eset annak idején azért vettem, mert hiperkönnyű, jusztírbiztos tubus. De helló, azért arról nem tájékoztatni a vevőt, hogy van jusztírozható 102-es meg a ragasztott, és a kettő közt a minimális árkülönbség mellett a használhatóságuk jelentőség eltér, azért az minimum inkorrekt. Arra hivatkozni, hogy a kezdők fele azt se tudja miről van szó, ezért inkább meg sem említik, az meg főleg inkorrekt. (félreértés ne essék, a BTC-sekkel semmi bajom, de a tisztes tájékoztatás és a korrektség mindenkinek kijár)
-
popey37
addikt
válasz
5150head #5556 üzenetére
nehogy feladd, fog még sok kudarc érni, de nem szabad csüggedni. mindenki igy kezdi.
ha tudnád, hogy én mennyit szivtam a különbözö mechanikákkal meg vezérlésekkel. közel 15 év kellett, hogy összeálljon a mostani félprofi fotoscuccom.az a baj sokszor a kezdökkel, hogy bejönnek a topicba, kérdeznek és a végén egész mást vesznek mint amit itt ajánlunk, ezt most nem rád értettem, hanem ugy általánosságban.
a topic összes hozzászolásának legalább a fele erröl szol.
én pl. meg sem vettem volna a helyedben azt a 102-est, inkább kis sporolás és a nagyteso a 127-es. azzal nincs semmi gond, brutális bolygogyilkos: van már átmérö és nagyitás is hozzá. egy AZ-goto simán megbirkozik vele, mert csak 3,5 kilo, mechanikával együtt kis tulzással egy hátizsákban elfér.
ha nincs fotos vénád a 127-es hosszu évekig kiszolgál. -
popey37
addikt
válasz
5150head #5553 üzenetére
amugy meg telejesen igazat adok neked, én hasonlo cipöben jártam, csak tudtam, hogy szart veszek, kockáztattam, bejött és prima tubusom van.
még egy kérdésem lenne: piros a tubusod, vagyis a discovery sorozat? mert a discovery egyetlen tubusa sem jusztirozhato. itt volt rola már vita egy newton kapcsán.
a gyárto nemes egyszerüséggel beleragasztja az optikát a helyére, vagy jol vagy rosszul. az elado meg szív. -
popey37
addikt
válasz
5150head #5553 üzenetére
nem értelek félre, te nem fogalmazol pontosan. szo szerint ezt irtad:
"Amikor ez irányba kifejeztem nem tetszésemet, akkor felajánlották, hogy a 1,5 éves még garis távcsövemet cseréljem le egy teljesen ugyan olyan, de már jusztírozható modellre, ami már nem vagy nagyon ritkán állítódik el."ebben a mondatban szo sem esik arrol, hogy vedd meg a másikat, hanem cseréld le. nekem ebböl az jött le, hogy otthagyod a 102-t és elhozod a másikat.
ebböl már ugysem jössz ki jol a sok utazgatás miatt, ráadásul eladni sem igazán tudod a mostanit, mert kicsi az átmérö és nem sokkal többért nagyobbat lehet kapni, pláne a bazárban.
én még mindig azt mondom, hogy mivel garis, ráfizetéssel vedd meg a 127-est. nem te rontottad el, ök rakták szarul össze, vállalják a kellemetlenséget.
beszéld meg Ivánnal, higgadtan, normális hangnemben és tuti segiteni fog.
a jusztir nélküli tubusoknak koppra jonak kell lenniük, hiszen azért nem kell kollimálni öket, nincs is mivel. -
5150head
senior tag
válasz
popey37 #5552 üzenetére
Félreértesz. Ajánlott egy távcsövet, hogy azt megvehetem 100e- Hufért ha a jelenlegi nem tetszik, szó se volt cserérő/ráfizetésről (eddig)
Pl arra, hogy miért nincs kiírva h nem jusztírozható az volt a válasz, hogy a kezdők azt se tudják mi az, és ha mégis úgyse tudják beállítani, ezért nem érzik szükségét, hogy kiírják. Ez azért elég arrogáns sztem.
Eddig nekem is pozitív tapasztalataim voltak, nem tudom, hogy miért keményítettek be velem. Csak azt szajkózzák, hogy vigyem fel és beállítják. Meg h az autóúton vagy otthon történt vele valami.
A távcső használatijában az van, hogy ha én megbontom a távcsövet az garivesztés, szóval még 2024-ig járhatnék fel hozzájuk, hogy gariban állítsák be ha elállítódik. Szerintem ez nonszensz.#5551szoja Kár, h Te is így járták, de akkor ezek szerint ez egy ismert probléma.
-
popey37
addikt
válasz
5150head #5550 üzenetére
szia. hát figyelj, a BTC-ben Iván elég korrekt, ha felajánlotta, hogy kicsréli egy modernebbre, azonnal fogadd el a cserét. az már nem fog elállitodni, ha esetleg mégis, akkor beállithato csavarokkal.
az én 127-em futott velem együtt kocsival biztosan 10k kilométert, soha nem nyultam a jusztircsvarokhoz, mert nem kellett.
sajnos a jusztir nélküli tubusok egyik rákfenéle az, ha nem pontosan ugyanugy tizedmiliméterre pontosan rakod össze, akkor oda a jusztir. van ilyen newton tubus is, söt az SW olcsobb szegmensében az akromátok szintén ilyenek, nincs jusztirozási lehetöség.
a lencséseknél pl. ezért nem szabad szétszedni a lencsepárt, mert tuti nem rakod össze ugyanugy, a hézagolo lemezekröl már nem is beszélek.egy szo mint száz, irány vissza pest és cseréljék be. azt az egy kört szerintem még megéri.
még ha egy pár ezrest ré is kell dobni, még akkor is megéri, ha van kis lovéd plusszban érdemes rákérdezni egy 127-re, hogy mennyi lenne a feléra ha arra cserélnék be./ zárojelben irom és szigoruan köztünk maradjon, ha Ivánnál, csak Ivánnál kp-val fizetsz lehet megkinál valami kis kedvezménnyel is. én már vagy 4x kaptam nem kevés engedményt./ -
szoja
tag
válasz
5150head #5550 üzenetére
Tök igazad van, anno én is így jártam a kis 102/1300-as MC-vel. Az volt a különbség egyedül, hogy nekem gyárilag volt szar, nem utólag vált olyanná. Akkor sokat levelezgettem Éder Ivánnal, ő próbálta jobb belátásra bírni, a konklúzió az volt, hogy ezek ragasztott cuccok, valamennyit enged erőltetéssel, egy idő után mindig visszaáll az eredeti (rossz) állapotába. Csavar hiányában nem lehet jusztírozni őket. Ráfizetéssel jusztírozható modellre cseréltem, de engem is ugyanígy felhúzott a sztori. 3-5% plusz haszonért mindent kispórolnak gyártásnál, aztán szívjon vele az, akinek két anyja van... Amúgy egy szállítástól nem kéne elállítódnia ezeknek a kis MC-knek. Semennyire.
Új hozzászólás Aktív témák
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fujifilm X
- Mikrotik routerek
- Politika
- Azonnali fotós kérdések órája
- További aktív témák...
- Kimaxolt verzió! - 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070, 1TB SSD, 64GB
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- BESZÁMÍTÁS! 1TB WD Black SN750 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest