- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Pendrive-ról bootolható "belakott" debian linux live Ventoy pendrive-on
- Asszociációs játék. :)
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Digitális Állampolgárság Program
- leslieke
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- W11 pls
-
LOGOUT.hu
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nimda
addikt
A 72/420 egy két lencsés ED apo, "utazós" tubus. Képminősége sokkal jobb a 90/900 -nál. Nem beszélve a fókuszírozóról, ami ennél fogasléces, pontatlan és nehézkes, pláne fotózáshoz.
Én egy AZ5 + acél lábon használom, már nincs szükségem óragépre és nehéz mechanikára. Volt EQ3 és EQ5 -öm is. Mindkettő kiváló lehet, egy alapos tisztítás, átzsírozás és beállítás után. Gyárilag ugyanis hanyagul vannak összerakva, ami jellemző az összes "olcsó" mechanikára. Utólag igen, szerelhető rájuk óragép. Profi szintet ne várj tőlük, azok a HEQ5 -nél kezdődnek.Itt van egy leírás a tubusról.
[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
a képem a 72/420+ DSLR kombóval készült, nincs zoom, asztrofotonál nem használunk zoomot, főképp azért mert nincs ilyen opció primer fokuszban. ugyanis itt az objektivet a 72/420-as, vagy bármelyik másik tubus helyettesiti, nincs sem optikai sem digitális zoom. a zoom amugy is csak ront a képminőségen.
Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
a mechanika használtan 200k-tól indul.
a 72/420 ED tubus 100k-tól
vezetés 150-től
mindent összevetve 500k az alap költség.a tükrös tubusnál ugyanezek kellenek, annyi változtatással, hogy ott nagyobb mechanika kell, a 150/750-hez már alap az eq5, de inkább Heq5.
a 90/900-as egy jó bolygozós tubus, mélyégre korlátozottan alkalmas a kis fényerő miatt: F10 kisebb kompakt objektumokra használható.
minőségi kiegészítőkkel a szini hiba is minimális, pláne nagy nagyitáson: egy 3x barlowwal már 2700mm a fokuszod ami F30.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
Jazz
veterán
válasz popey37 #3792 üzenetére
Nem, de nem a fő lencsével készítettem, hanem a másodlagos telével. Ahhoz képest nem rossz. Azért nem látsz több részletet mert digitálisan van felnagyítva. Az 5x-ös optikai zoom annyira elég csak, hogy a hold a teljes képtartomány 1/200-adát jó ha kiteszi.
600D-vel meg úgy készült a képed gondolom, hogy kapott egy rendes 20x zoom-os tele objektívet, ami küldte a képet a 24mm-es CCD-re. Nyilván jobb. De a teló fő lencséje tényleg eszméletlen mit tud, 1:1-ben összehasonlítottam más dslr-el és ledöbbentem, inkább el se mondom.[ Szerkesztve ]
free your mind
-
popey37
addikt
álvány: EQ5 bordás szíjas ha fotozni akarsz és vezetett képeket. elviszi simán a 72/420-at.
vezetés: M-gen vagy asiair+vezető tubus: 30-50mm átmérő elég, az asiairhoz kell plusszban kamera is. egy jó akku, ami kibir legalább 1 éjszakát.
pár szürő, bolygofotozáshoz szintén kamera kell, ezért a vezetőkamerát az asiairhoz és bolygozáshoz választunk általában. az M-gen kamerájával nem lehet bolygózni, az csak vezetésre való.
bahtinov maszk és ami a lagfontosabb: egy jó DSLR.
600D bőven elég, a kihajtható kijelző miatt sokan ezt a tipust használják, ki is lehet herélni,/ szürőkivétel/ bár elég drága móka./ enyém sincs kiherélve.
úgy nagyjából ennyi.
a telefon satlakoztatásához meg telefon adapter kell, lehet kapni, de nem érdemes legolcsóbbat venni, de hidd el a teló nem erre való, vannak nekem is nagyon jó telófotoim, de az igazán jókat DSLR-el csináltam vagy kamerával.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
és ez a foto szerinted jó? nem véletlenül használunk dslr gépet asztrofotozáshoz és nem mobiltelefont.
videóhoz meg egy asztrokamera fényévekkel több tudással rendelkezik.
itt egy hold fotó a 600D-vel. nem mostani, de összehasonlitáshoz kiválló:
na itt van élesség, a Tieden nem sok.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
Jazz
veterán
válasz popey37 #3786 üzenetére
De van ilyen. Jobb a felbontóképessége mint a szemednek, jobban lát sötétben mint az emberi szem, és végtelen rekeszidőt is tud, és éjjel sötétben is olyat produkál hogy "szinte" feleslegesnek tartod a dslr-t. Raw ban is lehet vele fotózni (mi 11 ultra). Baromi nagy a szenzora, elképesztő a fényértéke, az optikája, a tudása. Hobbi fotós vagyok, dslr-el fotóztam, higyjétek el tudom miről beszélek. Én sem hittem volna el ha nem a saját szememmel látom.
Ezt pl. most most lőttem vele. De nem a fő lencsével, hanem a tele 5x optikai zoom-al. A főlencse brutális, 1/1.12"-os szenzor, a távcsőbe ezen keresztül néznék nyilván, nem a telével. De a tele se rossz.De meglátjuk, majd becsatolok ide bolygó fotókat a 72/420 plusz telefon kombóval, aztán kiderül. A kérdés az hogy van mód telefont hozzá csatlakoztatni valahogy?
Felsoroltatok sok mindent ami a 72/420-hoz kéne. Ezeket összetudjuk írni, meg hogy mi az és miért szükséges? Állvány is kell, néztem hogy alapból ugye nem adnak hozzá. Köszönök mindent, a sok hasznos tanácsot és segítséget is.
free your mind
-
popey37
addikt
válasz kuyarashi #3788 üzenetére
igen, használok műaksit. az elsőt én csináltam: kiheréltem egy rossz aksit és beleforrasztottam a két vezetéket, egy DC-DC step-up konverter adta a feszültséget.
a mostanit vettem, gyári, Dummy akksi-ként szerepel a neten. minden dslr tipushoz van. a canon 600D-hez valami 2-3k -ért vettem anno.
[link]
ez usb-ről is megy pl. de lehet hozzá tápot is csatlakoztatni.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
kuyarashi
őstag
Ti használtok DSLR-hez műakkut? Ha igen, honnan szereztétek be, vagy hogy csináltátok?
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
kuyarashi
őstag
Igen, ez így van. Megtévesztő lehet, hogy mennyire látványos nappali fotókat készít egy mai telefon, főleg ha felső kategóriás és főleg a saját kijelzőjén visszanézve. A hangsúly a nappalin és a telefonkijelzőn van. Konkrétan a Mate 20 Pro kevés fény mellett is jól produkál, de végeredményben, asztrofotózásra sokkal célravezetőbb egy (használtan) 70.000 Ft-os DSLR. Pár éve egy - talán amerikai fotós - végignyomott mobillal egy esküvőt és elég minőségi képeket állított elő, tehát ez is lehetséges manapság.
Monitoron visszanézve általában kevésbé meggyőzőek a mobilos képek. Próbáljátok ki a fordítottját, hogy egy jól sikerült, feldolgozott tükörreflexes fotót néztek vissza mobilon. Általában jobban magával ragadja a tekintetet, mint monitoron. Ehhez egyébként a kis méret is hozzájárul.iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
popey37
addikt
még egy strigula a 72/420 mellett. minőségi kiegészítőkkel kiválló tubus, ráadásul kicsi, könnyű, nem kell alá brutális méretű és árú mechanika.
nekem is ez a tipus van.más:
erre a kijelentésedre azért irnék pár sort:
" "telefont" hozzá lehessen csatlakoztatni (értsd: profi kamerájú, dslr-t megszégyenítő),"nincs ilyen telefon, nincs is értelme összehasonlítani, értsd: a DSLR expoideje végtelen, akár fél órás expot is lehet vele csinálni, erre tervezték, ellentétben a telefon telefonálásra való, minden más opciója csak kiegészítő/a telóm Huawei Mate 20 Pro, kiváló képeket készit, de mégis a dslr-el fotozom/.
ha videó vagy foto a cél, egyszerübb egy olcsó asi kamerát venni: a bazárban szokott lenni olcso és jó kamera.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
Nimda
addikt
Ennyi pénzért kiváló. Bár én nem fotózok, de vizuálra is jobb egy akromátnál. Én nem látok színi hibát, de ez okulárfüggő is. Egy jó minőségű extenderrel + kamera kombóval csodákra képes. A mikrofókuszos Crayforddal pedig nagyon finoman lehet fókuszálni. Kezdőknek szvsz ideális.
[ Szerkesztve ]
-
Jazz
veterán
....még jobban utána olvastam: ha fotózni akarok, akkor a tükrös nem igazán megfelelő. És a színhiba mentesség is jó lenne. Erről a mi a vélemény? Apokromatikus: SkyWatcher Evostar ED 72/420 DS-Pro refraktor
free your mind
-
Jazz
veterán
Sziasztok,
először vagyok itt, teljesen új vagyok a témában.
Végig olvastam az összefoglalót, az ajánlót, a melyik a legjobb kezdő távcsövet (skywatcher 90/900, és ami 2016-os ajánlás, azóta eltelt 5 év), plusz a kommenteket....
....és hát jött ez:
"Péter (2021. 03. 19. 11:40)
Az a baj ezekkel a hosszú fókuszú refraktorokkal, hogy nem túl fényerősek, a Naprendszeren túl limitált a felhasználásuk, meg a kicsi átmérő eléggé lekorlátozza a hasznos nagyítástartományt. Ráadásul a hossz miatt remegősek. Ebben a 100 000 ft-os kategóriában szerintem már inkább megéri egy mini-dobson kiszerelésű newton. Sokkal fényerősebbek, kompaktabbak, stabilabbak. Ugyanúgy lehet velük bolygózni, plusz sokkal jobban tudják a mélyeget, egyszerűen sokoldalúbb műszerek. Én inkább a 130/650 vagy 150/750 flex dobsont ajánlanám kezdőknek. Bár tegyük hozzá én se vagyok valami régi motoros, de én így látom a témát.
gafz (2021. 03. 08. 10:20)
Egy nagyon amatőr "csillagász" véleménye: A kezdőtávcsövek legproblémásabb része a fókuszírozó. Az egyszerű fogasléces megoldások egy egyszerű equatoriális mechanikán fókuszáláskor beremegtetik a távcsövet, így még azt sem lehet látni, hogy jó irányba tekertük-e. Szóval tekerés, várakozás, jobb lett-e, újratekerés. Ráadásul nem állíthatók finoman. Vannak viszont belépőszintű dobson mechanikás távcsövek helikális fókuszírozóval. Nagyon "primitívek", viszont fényévekkel jobbak a fogaslécesnél, remegés nélkül lehet fókuszt állítani, az előző hajtépéshez képest egy kánaán. És minimális összegért még tovább finomíthatók. Igaz, kollimálni kel őket időnként, de az észlelési kényelmük remek, főleg aki erélyről vagy egyéb korlátozott kilátású helyről észlel. Ott általában asztal is van."Na most ahogy nézem nagyon nem egyértelmű hogy most 2021-ben mi a leginkább ajánlott.
A segítségeteket szeretném kérni a választásban
Ami most már biztosan kell:
- óragép, vagy valamilyen automatizált lekövetés
- "telefont" hozzá lehessen csatlakoztatni (értsd: profi kamerájú, dslr-t megszégyenítő), azon keresztül is nézni, és fotókat készíteni.
- főleg bolygózásra, a csillagos égre kellene, de földi megfigyelésre is jól jönne néha.A fentiek alapján most akkor skywatcher 90/900 vagy flex dobson 150/750, vagy bármi egyéb más? (hajlandó vagyok kitolni az árat is ha nagyon muszáj, ha nagyon megéri)
Köszi!
[ Szerkesztve ]
free your mind
-
popey37
addikt
válasz Oppenheimer #3778 üzenetére
a 35 centisednek 0,35" a felbontoképessége, a 0,8" a mostani időjárás miatt szerintem tök jó.
-
Oppenheimer
nagyúr
Mizar A és Mizar B 0.8"-re vannak egymástól. Amikor ezt tisztán bontja a teleszkóp, az egy elég jó seeingnek számít, nem?
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
kuyarashi
őstag
válasz popey37 #3774 üzenetére
A magyar vásárló mindig alkudni akar. Sőt az eladó is úgy árazza be a terméket, hogy lehessen alkudni. Ez ilyen. Te vagy a hibás, hogy nem így csináltad.
A srác meg időközben biztosan meglátta a 125.000 Ft-os hirdetést, amit ma tettek fel.
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
popey37
addikt
-
popey37
addikt
válasz Oppenheimer #3771 üzenetére
oszt ez mire jó? mert csillagászkodni nem igazán, pláne azzal a mechanikával, és még át sem lehet szerelni másra.
3 forintos műanyag cucc, talán az 5 éves fiamnak odaadnám játszani, ha lenne fiam.gondolj már bele: egy 127/1000-es tubus egy AZ villás machanikán, hű de jó.
-
Oppenheimer
nagyúr
Eladó lesz egy ilyen nov végén 60k-ért a starsense dokkoló nélkül.
[ Szerkesztve ]
-
Oppenheimer
nagyúr
Újra felfedeztem az ortho okulárjaim, ezekhez képest a baader hyperionok meg a lacerta 7mm uwan is olyan életlen fos
[ Szerkesztve ]
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz popey37 #3765 üzenetére
hu, ez az asi air eleg jo cucc. Farkasreti Gyorgy is mutatta nekem, de akkor nem vettem ezt jobban szemugyre, csak azt neztem h eloben mutatja a tabletjen az expokat. De lehet vele polar alignolni is meg fokuszalni, adja. Ha elkezdek fotozni a 35 centisemmel az eq platformon, biztos ilyen asi air lesz a guiderem.
-
kuyarashi
őstag
válasz popey37 #3767 üzenetére
Nálam ugyanez.
Van élességállítás (segéd is, de ZWO fókuszmotorral, automatikus is), kamerával (akár DSLR-el is) van PA!, PS!, ezek után GoTo. A fotózás egy álom vele (előre beállított objektumok, light, dark, flat, stb. külön mappákba rendszerezve). Rengeteg időt lehet spórolni az ég alatt és utómunkában is. Még sorolhatnám.
Mindez külön vezérlő nélkül, folyamatosan frissülő, nagyon felhasználóbarát applikációval egy átlagos telefonról. Ha a telefonom a zsebemben marad, amikor bemegyek vacsorázni, vagy akár lemerül, stb., akkor is megy minden tovább a belső memóriából.Haverod ASI-ja V1, vagy Pro?
-
popey37
addikt
válasz Oppenheimer #3764 üzenetére
váltani akarok asi-ra, de nem létszükséglet eladni, bagóért nem adom el.
haverom vett egy asi air-t és hát dobtam egy hátast a tudásától.[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
ide is beirom:
eladó Mgen II magyar nyelvű, minden tartozékával, plusz egy adapter a 9x50-es keresőhőz.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
tzimash
őstag
válasz Oppenheimer #3760 üzenetére
Már észlelne a lelkem
-
kuyarashi
őstag
válasz Oppenheimer #3760 üzenetére
-
Oppenheimer
nagyúr
Szentléleken pár okulárt kipróbáltunk a távcsövemben egy kedves idegennel. 100 fokos 20mm-es APM Lunt okulár:
Lehet majd lecserélem a baader hyperionokat ilyenre
-
nyikszi
őstag
Sziasztok! Végül maradtunk az első kiszemeltnél, megvettük az első (na jó, a másodikat, mert volt régen gyerekkorunkban az a műanyag összerakható távcsőkészlet ) távcsövünket:
SkyWatcher AZ-Goto 127/1500 MC távcsőÉn nagyon meglepődtem, hogy a Jupitert, a Szaturnuszt, na meg a Holdat is ilyen jól lehet látni benne. Gyönyörűe . Nyáron voltunk a Pannon csillagdában, ott se lehetett jobban látni ezeket. DE! Egyszerűen nem tudjuk (nem akar?) beállítani. Végig megyünk a beállításokon és végül nem áll rá az objektumra Ma pl.: Legfényesebb csillag: Altair, utána felajánlotta a Vegát, de jóval alá és egy picit mellé lőtte. Kézzel odakorrigálom és utána beadom neki mondjuk az M31-et, de azt se állítja be normálisan Mit rontunk el? Már tök idegesítő, hogy egy halom pénzt kiad az ember és nem akarja az igazat. Koordinátákat a google térképről előre kiírtuk, magasság is beállítva. Időpont is mp-re beállítva. Nyári időszámítás, meg +1 óra. Ez jó így? De leginkább az zavar, ha beállítom az első csillagot, utána a másodikat, akkor mi a lótúróért nem tud már ráállni bármire? Mit rontunk el? Direkt ezért vettünk GOTO-s távcsövet, hogy majd ezzel milyen egyszerű lesz. Hát...
[ Szerkesztve ]
''Ha az agyunk olyan egyszerű lenne, hogy megérthetnénk, olyan egyszerűek lennénk, hogy nem értenénk.''
-
popey37
addikt
ha nem akarsz fotózni egyáltalán, akkor a 130/650 vagy 150/750 alá elég egy az goto is, azon van óragép és megbirkózik a fenti két tubus bármelyikével, van rajta óragép és segít eligazodni az égen is, mivel goto rendszerű. használtban 60-80 közötti áron be lehet szerezni.
-
koanla
aktív tag
válasz popey37 #3749 üzenetére
Igen, az EQ1-et is rázza a szél, bár gondolom, ez amúgy is a legalapabb állvány, plusz azért a 900mm is adhat erőkart.
Fotózni (ha jól értem, szerencsémre! ) eszembe sem jutott, csak eseti vizuális észlelés. 130/650 Newtont néztem tegnap este még, az is f/5, ha jól tévedek. És annál a betekintési kényelem meg adott. Ez utóbbi a legvonzóbb tulajdonsága, mivel a mostani szet nem jó magasan álló ojjektumokra.Nem különben tegnap szerintem elcsíptem az M31-et, de majd ma is teszek vele egy kisérletet. (Mondjuk a Jupiter és a Szaturnusz is alig látszott, hiába próbáltam fókuszálni, 45x fölötti nagyításban már mindkettő erős kihívásokkal küzdött, úgyhogy valami tegnap volt az éggel, de nagyon ) 45x-össel mentem rá, és bazi halványan látszott csak. Megpróbáltam még 90x-esen is, de ugyanolyan halvány volt. Feltehetőleg kettős volt a problémám: keresés, illetve a távcső fényszegénysége (bár ez utóbbihoz sanszosan sokat hozzáad a fényszennyezés ahogy írtátok)
Akárhogy is, köszi a választ, segítséget Neked is és Nimdának, kovisoftnak és kuyarashinak is! -
kovisoft
őstag
válasz Oppenheimer #3753 üzenetére
"Aki nagyon ügyes, megtalálja rajta az Andromédát."
... és a Perseus ikerhalmazt. Még ügyesebbek az M33-at is.
-
Oppenheimer
nagyúr
Képek a szombati észlelésről. Elfelejtettünk létrát vinni így csak a horizonttól nem túl távol tudtunk nézelődni. 😂
Itt az árnyékolóhuzat még nem került fel, de így néz ki a setup a TEPP-pel. 25 centit emel a távcső magasságán, ezért kell a létra hozzá mostmár. OBI-ban vágattam 1cm vastag falapból 20db 10x10cm-es lapot, ezekkel támasztom ki a TEPP lábait, elég egyszerű így vízszintezni. Maguk a lábak is állíthatók természetesen.
Flegmán, szemmel pólusra álltam, mindenféle precíziós beállítás nélkül. Arra elég volt hogy vizuálisan nagyon hosszú ideig kövesse az objektumokat. Van hozzá egy kis távirányító a finom mozgatáshoz. Ezzel nagyon egyszerűen középre lehet állítani az objektumokat, igazi game-changer.
Hazafelé könnyű volt elcsomagoni, befért egybe az egész:
Ha egyedül lettem volna akkor leveszem a tubust zsámolyról.Itt egy gagyi telefonos égbolt fotó is bónusznak.
Aki nagyon ügyes, megtalálja rajta az Andromédát. 😆
[ Szerkesztve ]
-
kuyarashi
őstag
Annyit még korrigálnék, hogy az, hogy megtalálod, vagy látod-e mondjuk az M31-et, nem csak a távcsőtől, vagy a szemedtől, vagy a gyakorlottságodtól függ, hanem a hely adottságaitól is.
Épp nemrég írta Oppenheimer La Palma-ról, hogy, az Andromeda mindenféle távcső nélkül is kiveri a szemed, binokluárban meg szokatlanul nagyobb a tányérja' a megszokottnál, mert a külső régiókat is látni lehet. Egyszerűen annyira kicsi ott a fényszennyezés, meg alacsony volt a páratartalom, stb., hogy ilyen eredmények születnek.
Tehát még egy fényerős felszereléssel sem feltétlenül szembetűnő egy-egy fényesebb galaxis, ha gyengébbek a légköri viszonyok és fordítva.
-
popey37
addikt
válasz kaposznyak #3747 üzenetére
minél kisebb nagyítás, de a 80mm-hez már jó álvány kell. mert kézből nem tartod meg, ahhoz nehéz.
-
popey37
addikt
a newton sem rossz alternativa, de tudnod kell, hogy kissé bonyolultabb mint a lencsés tubus.
és 200mm alatt nem igazán érdemes venni, az meg már erős mechanikát követel ami legalább 300k.
van egy barátom, Katona Gábornak hivják, 200/1000 newton, NEQ-5 goto mechanikán és csak szenved vele, mert nagy a tubus a mechanikához, minden mozditás, fokuszálás után szinte megállás nélkül remeg a tubus, ha fúj egy kis szél, már az is berázza.
a 200mm-es tükör egy 220mm-es csőben van aminek a hossza majd 1 méter.
a másik dolog: ha fotozni is akarsz a newtonnal a kihuzatot át kell alakitani vagy lecserélni alacson profilura, máskülönben nincs fokuszod. ja és a newtonhoz a kómakorrektor kötelező ami megint egy kisebb vagyon.
tehát summu summárum, mindent összevetve, olcsó költségvetésből egy 120/600 környéki tubus AZ4 mechanikán.
szerintem használtba kijön 120k körül.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
hát a 120/600 sw akromát mélyégre hibátlan, szini hiba kis nagyításon szinte nulla.
nekem is 72-es van, de eszembe nem jut mélyegezni vele, arra ott a 120-as.
a 72-es kimondottan fotozni jó, vizuálisra pár fényes mélyegen kivül mást nem látsz vele a kis nyilás miatt.
a 120-as, F5-ös akromát meg pont mélyége való, tudom néztem már bele, ha a hordozhatság a szempont, márpedig itt pont az, egy AZ4 mechanikán kiválló alternatíva.
és persze az ára sem túl vészes még újonan sem: 128k.az AZ4 mechanika röhögve megbirkózik vele, nincs jusztirozás és egyszerű kezelni. tényleg csak felállitod a háromlábat rá a tubust és lehet észlelni.
a 120 mm rengeteg olyat is megmutat amit a 72-ben nem látsz.ha a fotozás a fő cél akkor jöhet szóba a 72-es ED, de ezalá már gotos equatoriális mechanika kell és nem a legaljából: EQ-5 goto legalább. ez viszont már mélyen zsebbenyúlós téma, főleg a mechanika.
plusz kell hozzá jópár kiegészítő, ami szintén nem olcsó mulatság: korrektor 90k, stb..Teló: +36302105384 SW 120/600
-
koanla
aktív tag
Igen, alap bárium okulárjaim (és zenittükörből is az alap) vannak, de vettem egy 4mm-es WA-t is. És mivel az baromira nyelte a fényt (bolygózni jól jönne nagyobb nagyítás is, az alap 90x-es sem nagy truváj a Szaturnuszra), így valahol olvasva hogy az Ortho mennyivel világosabb, így lett egy 6mm-es Baader is mellé. Jelenleg a WA száműzve; csakúgy mint a Barlow. Utóbbi is csak nyelte a fényt és gázos volt még azt is cserélgetni pluszban. A mostani hárommal (két alap bárium 10 és 20mm-esek, valamint a 6mm-es Ortho) eddig elvoltam, csak most már kéne valami más látvány is
A mostani helyem nagyon kényelmes, mivel pár méterre van a bejárati ajtómtól és ha felhők vannak, akkor sem mentem ki hiába a pusztába Viccet félretéve: sok helyen ovlastam, hogy mennyit javít a jó hely és fényszezettség-mentes égbolt, de egyelőre még annyira koca vagyok, hogy borzalom. Sok időt egy-egy észlelésbe a mostani két bolygónyi lehetőségem miatt nincs értelme beletenni.Szerk: tehát akkor érdemes lenne elgondolkodni akár egy f/4-5 körüli Newtonon is akár - kvázi mélyegezni, a kicsit meg meghagyni bolygóra? (Ez a Newton téma be van akadva azért a betekintési kényelem miatt, de tartok is tőle. Mielőtt megvettem ezt a mostani szettet, néztem egy 130-as Newtont is, de akkor úgy voltam, hogy minimalizálom a ráfordítást elsőnek, mert ha mégsem érdekel, akkor nem egy 100k-s szett árát buktam)
[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
A 60/900 a hosszú fókusza miatt inkább bolygózós távcső, mélyégre kissé fényszegény (f/15). Felbontása 2". Maximum nagyítása 120x, amin tovább ront az EQ1 állvány instabilitása, a használt okulár típusa (gondolom bárium) és az alap zenittükör. Szóval ahogy írtad, abszolút kezdő a szett. Ennek ellenére csak akkor tudsz többet kihozni belőle, ha legalább az alap oklikat lecseréled és olyan helyen észlelsz, ahol minimális a fényszennyezés. Mélyégre nem kell nagy nagyítás. A legkisebb nagyításod 8,5-10x. Ezt nem fogod elérni, de pl. 25-32mm -es okliba beruházhatsz. A barlowot felejtsd el, csak ront a képminőségen és + felesleges tag a fényútban.
[ Szerkesztve ]
-
kovisoft
őstag
Az M31-hez minél kisebb nagyítás kellene, mert nagy a látszó átmérője. 45x nagyítás mellett kicsivel több, mint 1 fokos látómeződ lehet, ennél nagyobb az M31 teljes mérete, de ebbe bele kellene férjen a fényesebb magja. Viszont megtalálni is könnyebb lenne kisebb nagyítással. Próbálj meg egy csillagtérkép vagy planetáriumprogram (pl. Stellarium) segítségével beazonosítani egy M31-hez közeli fényesebb csillagot, majd onnan csillagról csillagra ugrálva ellépkedni az M31-ig. Az említett Stellariumban be tudsz állítani okulár látómezőt, azaz hogy mekkora égterület látszik a távcsövedben, ez is segíthet a csillagról csillagra ugrálásban.
-
koanla
aktív tag
Sziasztok, nemrég vásároltam egy abszolút kezdő távcsövet, egy 60/900-as Skywatchert EQ1 állványon. Jelenleg leginkább a Jupiter, Szaturnusz, Hold, Nap (szűrőfóliával) megfigyelése megy, de most már picit szűk a kabát.
Pár hete próbálnék nézni vele mást is, de elbizonytalanodtam a tekintetben, hogy én vagyok-e béna (kezdőként ez vastagon benne van), vagy csak ennyire fényszegény a felszerelés, de a lényeg, hogy próbáltam elcsípni az Andromédát, más galaxisokat (sajnos nagyon kényelmetlen a távcső és az állvány kombója bizonyos magasságok fölött, a nagy nyári háromszög és köztük lévő terület kínszenvedés), de vagy nem látszik, vagy igen, de fel sem fogom, mert ebben a távcsőben maximum csak fénylő pontként látszanak. Kisváros külső széléről próbálkozom, tehát van azért fényszennyezés is.
Tehát a kérdés: meg kéne tudnom pillantani az M31-et jól megkülönböztethetően egy csillagtól, vagy ennek a műszernek ez a vége? Egyelőre 45x-ös nagyítással próbálkozom főként, mert "megtaláni" (nem-taláni?) is kihívás. Az is lehet, hogy rossz helyen nézem és/vagy nagyobb nagyításra lenne szükség? 90x és 225x-szörösöm még lenne, de utóbbinál egyértelműen, és talán még előbbinél is sanszosan lehetetlen a keresgélés. Köszönöm! -
Nimda
addikt
válasz popey37 #3738 üzenetére
Én is elvagyok a 72mm -en. Mélyégre tökéletes. Egy binokulár sem több mint 70mm, mégis használjuk észlelésre. Csak kitartani nehéz. Ha egy picit a minőségre is megyünk, olcsón nem talál apo -t. A következő lépcsőfok a 80/600, majd a 100/900 közel félmilláért. Az akromátokat én elfelejteném, főleg a fogasléces fókuszírozót. Nem beszélve arról, hogy könnyen hordozhatót szeretne.
[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
válasz HellGreg #3734 üzenetére
könnyen hordozható, csak vizuális észleléshez lencsés tubus, AZ3 vagy 4 mechanikán: fényerős tubus kell mélyegezni: F4-5 körül. viszont az optika átmérője fontos. fotozáshoz elég a 72-80mm, de vizuális észleléshez nagyobb kell: 100-120mm.
a 102/500 vagy 120/600 kiváloan alkalmas mélyegezni, és barlow lencsével még bolygozni is alkalmas. a szini hiba mélyeges vizuális észlelésnél elhanyagolható.
neked is ajánlom a makszutov bazárt, érdemes körülnézni a használt felszerelések között, jóval olcsobban megkapod mint a boltban.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
a binobenézőnek csak egy a baja: minden okulárból kettőt kell venni és ez egy kicsit drága mulatság. mondjuk veszel 3 oklit, darabja 30k, de kettő kell mindegyikből, az plusz 100k kiadás. én inkább azt a pénzt beletolnám a 180-ba.
a 127-ben hiába használsz binobenézőt, az optika a szük keresztmetszet, a 180-al összevetve ég és föld a kettő .
ha fejleszteni akarsz, inkább a nagyobb tubus mint a binobenéző.
a 127-est eladod, plusz a dupla oklikra szánt lové és már nem is olyan sok a 180-as ára.
pláne ha használtban veszed. nem kell félni a használt cuccoktól.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
kaposznyak
aktív tag
Sziasztok.
127/1500 MC-vel (NEQ5 mechanika) kémlelem az eget néhanapján, elsősorban bolygózásra, csak vizuálisan, nem fotózok.
3 dolog merült fel mostanában.
1. Venni kéne egy nagyobbat 180/2700 MC jóval drágább, de ha elgurul a gyógyszer, beleférhet a költségvetésbe. (Tudom Newton olcsóbb lenne, de a gyerekek miatt hátsó benézésű tubus a praktikusabb számomra)
2. Sok jót olvastam a binobenézőkről, az jóval kisebb beruházás és növeli a bolygózás élményét.
3. Venni egy 20x70-es binokulárt Holdra és "mélyegezésre"...Másfajta élmény, ez a legkisebb beruházás.
Monorról észlelek, nem a legjobb, de nem is túl szennyezett.
Ha valakinek van pro és kontra érve az opciókat illetően, megköszönném, ha megosztaná. -
Nimda
addikt
válasz HellGreg #3734 üzenetére
Könnyen hordozható, mélyégre, fotózáshoz a SW 72/420 vagy a Lacerta 72/432. Ezekhez kapsz koffert is. Kiegészítőket is venned kell, ha fotózni, vagy ha bino benézőt is akarsz. Dupla okulár, adapterek, szűrők, zenittükör. Ezekben a boltok segítenek.
Mélyégre nem fontos a motoros állvány, illetve csak akkor ha fotózol. Vizuálra elég egy AZ is.[ Szerkesztve ]
-
HellGreg
őstag
Sziasztok. Tegnap kimentem Kenderes határába egy 15x70-es celestron binokulárral eget bámulni, amúgy Dunaharasztiban lakom és ott nagyon rosszul látni a fényszennyezettség miatt. De ez valami döbbenetes volt. Távcsővel megláttam a flaming star nebulát is, az androméda pedig szinte szabad szemmel látható. Erre belelkesedtem, hogy vennék valami teleszkópot, olyat, amire szerelhető fényképezőgép és binokuláris nézőke, hogy ha már ide járunk úgy havonta, kijárnék nézelődni. A kérdésem az lenne, hogy szerintetek milyen fajtát érdemes venni, ami könnyen hordozható, de azért nem is valami gagyi... elsősorban galaxisokat és ködösségeket néznék vele. A másik kérdés, hogy van-e értelme motorizált állvány nélkül használni ilyen teleszkópot?
-
Oppenheimer
nagyúr
Szombaton úgy néz ki észlelős időnk lesz. Most úgy alakul hogy egyik haveromnak sem jó, szóval van egy szabad hely a Caddyben, ha valaki jönne. BP-ről megyek, a helyszín még TBD.
-
Oppenheimer
nagyúr
Tegnap sűrű este volt, most olvasom csak micsoda cunamit indított a kocsi. Nem kell aggódni, a típus megbízható, a rothadó küszöbe kezelve van, fenntartani meg rohadt olcsó. Nyilván nem fogok egy 2005-ös, törni-zúzni vett kisteherautót márkaszervizbe hordani. :D Bármelyik autószerelő meg tudja csinálni, nagyon egyszerű autó.
-
Dilikutya
félisten
válasz popey37 #3729 üzenetére
Azért ez sem teljesen igaz.
Más kérdés, hogy leginkább a munkadíjon lehet spórolni a márkaszervizekhez képest, a gyári és utángyártott alkatrész független szerviznél se lesz olcsóbb.Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
Istv@n
aktív tag
válasz kuyarashi #3727 üzenetére
Ne rémítsétek meg a kollégát! Kíváncsiságból ránéztem, és a szerviz / kopó alkatrészek kifejezetten olcsóak a típushoz. Ugyan magát a konstrukciót nem ismerem, de az 1.4-es (nem turbós) motor is eléggé kiforrott darab, szóval annyira nem gáz ez.... Arról nem beszélve, hogy a javítása is egyszerű, nem feltétlenül kell a márkaszervízbe vinni.
Bocs az off-ért. -
popey37
addikt
válasz Oppenheimer #3725 üzenetére
grat hozzá, de imádkozz, hogy ne kelljen szervizbe vinned, mert akkor otthagyod az árát. nem mondok mást VW.
nem hiába ajánlottam a hondát. egy ismerősőmnek sincs vw-je, pedig van pár.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
Oppenheimer
nagyúr
Na megvan az eszleloauto. 2005-os, 1.4-es benzines VW Caddy, 1 misire sikerult lealkudni 1.2-rol.
Tavcsotubus ala rakok majd valami nagy puha dolgot, es akkor szepen allitva elfer benne, mellette meg a zsamoly egyben + TEPP kenyelmesen elfernek. Igy meg boven marad hely egyeb cuccoknak is. Talan ha egy kis kanape is beferne, az lenne az igazi
[ Szerkesztve ]
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz kuyarashi #3722 üzenetére
Nekem nem lenne ennyire gond. Beférjen minden azt jólvan. Csak nem akarok kettőt fenntarni. A mostani kocsim nagyon szeretem, de ha második nem egy tényleg igazán olcsó tragacs amit nem sajnálok, akkor el kell adnom.
-
popey37
addikt
válasz Oppenheimer #3721 üzenetére
15 éves kocsi, lehet ütni vágni, a "kis" kocsid meg addig kíméled.
-
kuyarashi
őstag
válasz popey37 #3720 üzenetére
EQ6 bordásszíjas. Nem szoktam betanítani.
Ha van keret, akkor az olcsó cuccokat érdemes megvásárolni. Nemrég volt fenn egy szűrő félár alatt, például azon erősen elgondolkodtam, de végül nem tettem rá a kezem, mert még nem tartok ott. Addigra úgyis lesz még jó ajánlat.Oppenheimer
Az autóvásárlás nem könnyű. Én pontosan tudom mit keresek, de hónapok óta nem találom. Épp az a baj, hogy túl sokat akarok egyszerre. Van vagy 5-6 kritérium a fejemben, amiből próbálok 1-2-t elengedni, de legalább 3-at kellene. Szóval egyelőre kivárok.Ha nagy kocsi kell, akkor szerintem az Avensis a legnagyobb kombi. Az biztos, hogy a hasmagassága nem lesz akkora, mint a Hyundai-é.
-
Oppenheimer
nagyúr
-
popey37
addikt
válasz kuyarashi #3719 üzenetére
föleg betanításkor szórakozik, elindul horizont alá a saját maga álltal kiválasztott első betanitó csillagra. ha ki van kapcsolva, pontosabb a gotoja.
de ha gondolod, odaadom kiprobálni, ha megfelel akkor esetleg cserélhetünk is. persze csak akkor, ha a tied is bordás szíjas.
én annak idején, vagy 1 éve, csak azért vettem meg mert kurva olcsón jutottam hozzá és kellett valami a tubusok alá. megvan hozzá minden gyári cucc: a plusz fej is, még ki sem bontottam.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
kuyarashi
őstag
válasz popey37 #3718 üzenetére
EQ6 GT 550.000 Ft
EQ6-R GT 620.000 Ft
AZ-EQ 6 GT 770.000 Ft
Persze engem használtan érdekel, a jelenlegi EQ6 GT helyett.EQ6-nál és AZ-EQ 6-nál is visszatolható az ellensúlytengely, tehát addig engedem csak ki - rajta a 2. tubussal -, amíg egyensúlyba nem kerül a két távcső.
A fékek pont ízért vannak továbbdolgozva, hogy jól működjenek. A leírás szerint, jobb, mint a többi mechanikában, feltételezem az AZ-EQ 5-nél is, de nem próbáltam.Az enkóder viszont érdekel. Nálad mi okoz bibit?
[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
válasz kuyarashi #3716 üzenetére
az eq6rpro-ban kupgorgos csapagyak is vannak, ezalltal nincs kuphiba, nagyobb mechanika-nagyobb suly=stabilabb, jobb a motorok attelele, erosebbek.
az azeq5 azimut modban 2 egyforma tubussal muxik, kulonbozo tubusoknal hova rakod az ellensulyt.? az enkoderek jok, de okoznak galibat, nalam is ki van kapcsolva.
a fekekkel nem vagyok kibekulve teljesen, fullra meghuzva is el lehet mozgatni kezzel, nem mozdul el fotozaskor, de engem meglepett, hogy fekkel is el tudom mozditani. ha rendesen meghuzod a fekeket birkozni kell a kiengedesnel mert osszetapadnak, a tubus nem tudja elmozditani.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
kuyarashi
őstag
válasz popey37 #3715 üzenetére
AZ-EQ6 esetében a pólustávcső ugyanúgy mechanikán belül van, mint az EQ6-nál. (Mondjuk én nem használok pólustávcsövet, szóval, ha a lábon volna sem számítana.)
Nekem egyértelműen az AZ-EQ a nyerő, még akkor is, ha AZ módban soha nem használnám, csak arra vagyok kíváncsi, hogy van-e bármilyen hátránya, amiről nem tudok.
Van néhány előnye az azimut módon kívül, az EQ6-R-hez képest.
Dual enkóderes, ezért ha menet közben belenyúlunk, és kézzel elmozdítjuk, akkor sem veszíti el a fonalat, ugyanolyan pontossággal tudja folytatni a munkát, mint az elmozgatás előtt. A fékek jobb megoldásúak. A pólusmagasság állítása is pontosabb és kényelmesebb. Azimutban 2 távcsövet lehet rá felpakolni (a 2. tubus a vastag ellensúlytengelyre megy). Természetesen agyárilag bordásszíj hajtású (ahogy az E§-6R is). Amúgy csak rá kell nézni, részleteiben is komolyabb, masszívabb, mint az EQ6, de más a rendszer geometriája, ezért az egész rendszer stabilabb.
A súlya kb. megegyezik az EQ6-éval, szóval a kérdés az, hogy miben lehet hátrányosabb az EQ6-hoz képest, ha van ilyen.iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
popey37
addikt
válasz kuyarashi #3712 üzenetére
eq6-r goto. azimutnak nincs sok jelentősége és mechanikán belül van a polustávcső, az AZ-EQ5-nél külső lábon van, sokkal nehezebb polusra állni, mert először a polustávcsővet kell beállitani párhuzamosra és csak után lesz pontos a polusra állásod.
nekem is ez a mechanikám van, köpködök is a polustávcső miatt. de olcsó volt.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
válasz Oppenheimer #3711 üzenetére
honda accord combi, 3 babakocsi nyitva befért, mellé még 2 börönd.
tessék itt egy, nézd meg a képeket, le van fotozva a csomagtér. behalsz ha meglátod mekkora.
[ Szerkesztve ]
-
kuyarashi
őstag
Nekem meg az a kérdésem, hogy ha egy árban volna a kettő, akkor az új EQ6-R Pro-t, vagy az AZ-EQ6 Pro-t vennétek?
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz popey37 #3709 üzenetére
Hahaha 😂
Más: néztem ma egy Hyundai Santa Fe 2004-et, nem férne bele a cuccom zsámoly szétszedése nélkül.
Pedig ha már veszek egy autót emiatt, akkor olyan legyen amibe a zsámoly egybe befér.Platform: 82x75x24 cm
Zsámoly: 78x78x87 cm
Tubus: 50x50x100 cmKi kéne szedni a hátsó üléssort.
[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
válasz Oppenheimer #3708 üzenetére
apám, ha nem lesz jó idő mire hazamegyek, nagy verést kapsz.
ja és elveszem a játékod is ráadásként.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
Oppenheimer
nagyúr
Bocsassatok meg a varhato felhos hetek miatt, de tegnap hazhoz szallitotta Farkasreti Gyorgy a TEPP-em. Jo elmeny volt vele az uzletet megkotni, nagyon fontosak nekik az ugyfelelegedettseg.
-
kuyarashi
őstag
válasz Oppenheimer #3705 üzenetére
Még olvasni is jó.
-
Oppenheimer
nagyúr
Csak most lett idom beszamolot irni La Palmarol. Igaz meg most se sok. Szoval roviden:
- Andromeda olyan szabadszemes hogy direktben ranezve kiuti a szemed
- 1 este volt amikor magasfelhozet miatt nem lehetett eszlelni, meg 1 este amikor tul eros volt a szel
- Erdekesseg, hogy ezen a helyen elofordulhat hogy tul sok homokot hoz a szel Afrikabol es ez rontja a seeinget, transparencyt
- A tejut olyan reszletes szabad szemmel, mint a kepeken, mindenfele tejutstruktura lathato
- Binokularral mindblowing volt a tejutba nezni, mindenfele brutalis csillaghalmazok
- Binokularban a latomezot kitolti az Andromedar tanyerja
- Kedvenc tavcsoves objektumaim itt a Trifid nebula, Lagoon nebula, Swan nebula es Omega nebula voltak.20 centis Celestron C8-at bereltem egy Meade EQ GoTo allvannyal, nagyjaboli polusra allassal mar egesz pontosan lehetett vele GoTozni.
Sokszor felmentunk a hegyre a helyi nagy csillagvizsgalok melle, de ha faradtak voltunk es nem volt kozepes felhozet, akkor Putagordaban, kozvetlenul szallasunk mellett is gyonyoru egbolt volt.
Par kep:
https://photos.app.goo.gl/2dfeREj66E6gXnNq6Off: csillagaszaton kivul is remek hely. 10 napot toltottunk el ott, beretunk motorokat is. Nap kozben motorozas a kivalo minosegu szerpentineken, gyonyoru taj mellett, strandolasok, este pedig eszleles. 10/10.
-
kuyarashi
őstag
válasz popey37 #3703 üzenetére
Igen, a főtükröt lehet kollimálni. Ugyanezt a leírást belinkelte neki más is. Index fórumon kérdezte egy srác, mert órák alatt sem tudta beállítani egyedül. Mondtam neki, hogy csinálok hozzá tri-bahtinovot, amivel szintén be lehet állítani a főtükröt.
Szokásos amúgy a sztori, hogy nem éri el a csavarokat, miközben a másik oldalon vizsgálja a mozdításokat. Ezért kamerát állított fel, annak képét nézve próbálta belőni. Csak nem lett jó, lehet csak rontott a helyzeten. Hívta a BTC-t és a Makszutovot is, de végül egyik helyen sem vállalták el. Mondjuk erre én sem számítottam.
Mondtam, hogy megkérdezem itt, a fórumban, de szerintem szerezzen be egy segédet, mert az lesz a legegyszerűbb. Valószínűleg ezt fogja csinálni.[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
válasz kuyarashi #3702 üzenetére
mit kell rajta kollimálni? a főtükröt tuti nem mert az élességállitó a főtükröt mozgatja előre-hátra. a segédtükör fel van gözölve a korrekciós lencsére, tehát azt sem kell.
mit akarsz rajta kollimálni?/bár lehet én vagyok diló, és nem értek hozzá/
szóval utána lestem gyorsba, tényleg kell kollimálni, érdekes, mert az én _MC-met nem kellett és nem is lehetett.
itt egy leirás hozzá:
[link][ Szerkesztve ]
-
kuyarashi
őstag
Budapest, Rákospalota környékén ismertek olyat, aki 11" SC távcsövet (280/2800) kollimál?
(A két nagy bolt egyike sem vállalta.)iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest