Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- MasterDeeJay: HDD működési idő rekord 29766 nap :)
- sziku69: Szólánc.
- Szellem.: FGG Madlions MAD G MAX. A tökéletes gamer egér?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- janacsi: Kasztrendszer?
- gban: Mentett Pentium 1 alaplapok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Khan13
senior tag
válasz
szmörlock007 #6920 üzenetére
Melyik oldalon láttad azt? Amúgy Óbudán van a NIK, szóval igen, van Budapesten
-
szmörlock007
aktív tag
Üdv
Arról szeretnék érdeklődni, hogy az óbudai mérnökinfó oktatásnál a weblapon oktatási helyszínre székesfehérvár van kiírva. Gondolom budapesten is van mérnökinfó oktatás nem csak székesfehérváron nem?
-
kristof_
tag
A BME-n valóban jobban számon kérik a matektudást, de véleményem szerint egy gépész képzésnek nem feltétlenül a matek a legfontosabb része. Tanuld meg, tudjál hova nyúlni, ha később szükséged lesz rá, értsed a dolgok működését, de valóban a mai programok mellett nem fogsz kézzel számolgatni. Illetve én emelt ötös matek érettségivel mentem oda, Matek 1-nek talán az 1/2, 1/3 részét tanultam egyetem előtt.
Informatika része a gépész képzésnek lényegében egy vicc (2 éve csináltam talán). Egy nagyon rossz vicc. Ezt inkább nem is forszíroznám. A mechatrósoknál tudtommal azért jobb a helyzet ilyen téren.
A géppark valóban nem a legújabb, de amihez kell, arra szerintem elég. Nagyon jó, hogy valóban kézbe tudod venni a dolgokat, ki tudod próbálni és igen, a cégnél akinél elhelyezkedsz teljesen más gépek lesznek, de legalább nem fogsz úgy állni ott, mint egy hülye, aki még életében nem látott hasonlót.
És már csak így zárójelben, mostanság már szerencsére a CAD-CAM is kezd emberesedni és végre nem annyira lehetetlen, mint eddig volt. Hála 1-2 tanár eltávozásának az egyetemről, nagyon jó irányba indult el szakirány.És így végére a saját, személyes véleményem a BME vs ÓE-ről. Eddig talán egy olyan álláshirdetést láttam akik csak BME-n végzett embert keres, szóval ettől nem félnék. Viszont a magyar felsőoktatás úgy szar ahogy van. Mindkét egyetem ad valamilyen alap tudást, de ha te nem pakolsz bele iszonyú sok energiát akkor el is lehet felejteni. Nagyon sokan (mindkét egyetemről ismerek ilyeneket) csak átmennek valahogy épphogy kettessel a tárgyakon (megveszik a beadandót, végigcsalnak mindent), kapnak egy diplomát és csá. Az, hogy mi az egyetemednek a neve ahol tanulsz, kb leszarják a cégek. Azt keresik, hogy milyen plusz munkát fektettél te még bele abba a diplomába. Értem ezalatt az erasmust, a tdk-kat, milyen programokat tanultál meg kezelni, stb. (Itt halkan megjegyzem, hogy eljuthatsz úgy a diplomáig, hogy alap szinten alig tudsz kezelni egy CAD programot. Ezt mind otthon saját magadért kell megtanulni) Elszomorító olyan ismerőssel beszélgetni aki Németországban tanul kint hasonlót, mennyivel színvonalasabb az oktatás. Ég és föld, egyszerűen összehasonlíthatatlan.
-
Bocaa
senior tag
Az eszközpark és a lehetőségek sem összehasonlíthatóak a két iskolában sajnos akkora a különbség szerintem lehet amúgy Miskolcon, Gödöllőn, vagy Győrben jobb laborok vannak, több CNC masina stb de oda általában annyival gyengébb képsségű emberek is érkeznek hogy a sznínvonal mégis alacsonyabb. Ha a 3 szakirányból érdekel valamelyik akkor javaslom csak a CAD-CAM elég durva ahogy hallottam. Szerintem a mérnöki matektudás kimerül egy szimulációs program jó használatában nemhiszem hogy bárki nekiáll a matektanárokon kívül kézzel függvényt elemezni vagy differenciál egyenleteket oldani esetleg. Szuper programok léteznek amik ezt elvégzik helyetted ha tudod mit kell beírni.Illetve akik ezeket olyan sűrűn használják valószínüleg egy MSc diplát is letettek már az asztalra . Programozás 1 félév összesen Delphi ( senki se tudja miért ezt a haszontlan dolgot oktatják) de lehet az új tantervben C vagy esetleg C++ van nem lehetetlen teljesíteni nem igényel előzetes készülést szerintem. Persze minden negatívum ellenére ha valami érdekel és igazán elszeretnél sajátítani a Bánkin is lehetséges nem csak a BME-n.
-
Jax
újonc
Sziasztok!
A Bánki milyen színvonalat képvisel?
Elég sok infót összegyűjtöttem a neten, amit csak tudtam eddig, de a nagy részük már lehet hogy elavult.
Tehát hogy a munkára készít fel, de nem tanulnak ott olyan részletesen mint pl a BME-n és ezért szűkül a keresztmetszete a választható munkáknak.
Azt is hallottam, hogy azért ezt sem könnyű elvégezni, meg hogy jók a kapcsolatai, de az eszközparkja elavult.
Jár egy ismerősöm a Kandóra, első féléves jegyzetei alapján pl a matek elég gyengének tűnik, tehát a függvényelemzésnél olyan részletességgel nem menne bele, mint amit már középiskolában megtanultam.
A Bánkin is ilyen?
Nem matematikus akarok lenni, csak furcsa, hogy a középiskolai matekfakt szintjét sem üti meg, ami még mindig semmi, gondolom én egy jó mérnök matektudásához képest.Programozásból az első néhány félévekben milyen programot/programozási nyelvet használnak? Addig fel szeretnék készülni belőle, hogy ne érjen hideg zuhanyként.
Viszont minden negatívum ellenére egyelőre az első helyen tervezem megjelölni, a duális képzés miatt és azért mert még mindig a 2.legjobb az országban elvileg a BME után.
-
eksio
újonc
Az vajon baj lehet, hogy gólyaként ugye felvették nekünk a tárgyakat, én viszont átraktam 2 órát más időpontba, más tanárhoz? OE-nik Köszi
-
adolfka00
tag
Sziasztok ! A Gépész Mérnöki kar milyen színvonalú ? Válaszokat előre is köszönöm.
-
Monyos
aktív tag
Amikor még én kezdtem nem volt "kompetencia mérés", csak szintfelmérő.
Mivel kikerült a menetrendből a szintfelmérő, ezért gondoltam, hogy ez most a jelenlegi megfelelője.
Viszont most nagyon variálva lettek a dolgok az új tantervvel és senki sincs vele tisztában, hogy a tantárgyi hálón kívül mi más változott, így a legjobb az, ha a beiratkozáson rákérdeztek, hogy most lesz-e szintfelmérő. (Úgyis a beiratkozással kezdődik a program.)
-
Pasaa
újonc
Na most egy kicsit összezavarodtam. A kompetencia felmérés is valamilyen "0.zh" ?
Mert tavalyi időbeosztáson volt egy matek felmérő meg egy kompetencia felmérés külön. Most már csak a kompetencia felmérés van csak, ezért azt feltételeztem az csak valami + nemfontos dolog volt. Vagy az a fizika felmérő lenne? -
Monyos
aktív tag
Természetesen a kompetencia mérésre menni kellene, de ha nem mész be, akkor 0 pont és automatikusan "gyógymatekra" kerülsz. Tehát nem kötelező, de ajánlott.
Bár nektek, akik most kezdik, egy teljesen új E tanterv került bevezetésre. A tantárgyi háló az egyetlen kapaszkodó eddig vele kapcsolatban. Itt találjátok: MI BSc 2017-es tárgyak fül
És lehet, hogy pont ezért már nincs is kimondottan szintfelmérő vagy legalábbis nem ugyan azt a célt szolgálja, mint eddig.
-
Pasaa
újonc
Arra amúgy én is kiváncsi vagyok, hogy mire kell bemenni.
Na meg, most akkor lesz egyáltalán valamiből szintfelmérő? Megnéztem tavalyi ilyen időbeosztást:http://users.nik.uni-obuda.hu/to/hirek/2016-08-04/elso-eves-hallgatok-tajekoztatasi-hetenek-programja
Ezen még szerepelt egy matek szintfelmérő is a kompetencia mérésen kívűl, viszont mostanin
(http://users.nik.uni-obuda.hu/to/hirek/2017-08-31/elso-eves-hallgatok-tajekoztatasi-hetenek-programja)
csak kompetencia mérés van.
edit: Látom miközben írtam a kommentem Monyos megválaszolta, azt, hogy mire kell bemenni. Köszönöm uram köszönöm.
-
Uthenger
aktív tag
Sziasztok,
Pár kandós tankönyv eladósorba került.
Én levelezőn végeztem 2013-ban, nem tudom hogy ugyanazokat a könyveket használják-e nappalin is.
Ha nem tudod hogy melyik könyv melyik tárgyhoz kell, kérdezz nyugodtan
átvehető hétköznap 8 - 16 között a 3-as metró, Dózsa György u. megállónál előzetes egyeztetés után (írj privátot!!!)
1500 Ft-s könyvek:
BMF KKVFK 22/2005 - Dr. Selmeczy Kálmán, Schnöller Antal - Villamosságtan I.
BMF KKVFK 23/2005 - Dr. Selmeczy Kálmán, Schnöller Antal - Villamosságtan II.
OE KVK 1149 - Dr. Kósa Csabáné, Dr. Horváth Sándor, Jambrich Gyula, dr. Kósa Csaba - Műszaki dokumentáció
OE KVK 1192 - Dr. Lehotai László, Dr. Novothny Ferenc, Szenes Ildikó... - Biztonságtechnikai, környezetvédelmi és minőségbiztosítási alapismeretek
OE KVK 1160 - Lökös Erzsébet, Mayer Tibor, Dr. Sebestyén Dorottya, Tóthné Szemes Marianne - Fizika
(ettől már 2 évvel ezelőtt is volt újabb kiadás, de amit fizika 2-n leadott, az csak ebben van meg...)
Kandós 5. kiadás Bp 1999 - Zsom Gyula - Elektronikus áramkörök I. A
OE KVK 2046 - Dr. Lukács György, Mágel Gábor, Wührl Tibor - Híradástechnika I.
------
800 Ft-s könyvek:
OE KVK 2054 - Neszveda József - Automatizálás eszközei
OE KVK 2044/I. - Neszveda József - Automatika I. (Klasszikus szabályozáselmélet)
OE KVK 2042 - Gecsey László, Neszveda József - Automatika I. laboratórium
OE KVK 2073 - Dr. Wührl Tibor - Hullámdigitális jelfeldolgozás alapjai
------
200 Ft-s "magazinok":
BMF KKVFK 261/79 - Debreczenyné Révy Gabriella - Kétpóluspárok (példagyüjtemény)
OE KVK 2071 - Dr. Wührl Tibor - Bevezetés a MATLAB használatába Híradástechnika és Jelfeldolgozás
BMF KKVFK 440/1978 - Debreczenyné Révy Gabriella - Bode-diagrammok (példagyűjtemény)
A könyvek 2009 után lettek vásárolva, és mind puhafedeles.
+ eladó
Andorka Rudolf - Bevezetés a szociológiába
a piros változat
Osiris kiadó 2006
irányára 3000 -
ladaracer
csendes tag
Sziasztok!
Ha valakit esetleg érdekel vannak teljesen új állapotú első féléves BÁNKI Gépész jegyzeteim
Levelezőre jártam annó egy fél évet, és megmaradtak! (nappalival is egyezik)
Akit érdekel keressen privátban!
Üdv: István
-
lolzio
csendes tag
Sziasztok, most leszek elsőéves a NIK-en és olyan kérdésem lenne, hogy beiratkozás utána szerdán, illetve csütörtökön be kell-e mennem reghéten, ha esetleg tudja valaki. Köszi!
-
_Karesz_
tag
válasz
anderledani #6900 üzenetére
Milyen érdekes egyébként, hogy a Doberdó még pont beleesik a legdrágább zónába, míg a szemközti kis utcák már nem. [link]
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
anderledani #6900 üzenetére
Évi 45k az alig havi 3750 forint. Ez semmi.
Ha pedig valahol lenne pár nem fizető hely, akkor az az év 365 napján 24/7 tele lenne. Nem mennél vele semmire.Megoldás: kintebb állsz meg, ahol már ingyenes és bkv-val beljebb jössz.
Vagy kifizeted a "brutális" 3750 forintot. -
anderledani
őstag
Sziasztok!
Valakinek van ötlete hogy hogy lehetne legjobban parkolni OE NIK-nél? Már tavaly is ide jártam de mindenképp autóval szeretnék. (Szóval ez nem vita tárgya)
Az Óbudai Parkolasi Kft.-nél csak alkalmazotti kedvezmény van - az is brutális 45.000Ft egy naptári évre.
Van méltányossági kedvezmény is. Gondoltam bemegyek, beszélek velük. Nekem már az is megfelelne ha az alkalmazottit megkapnám ezen az áron hallgatóként.
Amúgy én azt fel nem tudom fogni hogy fent a doberdón a parkolóhelyeket akkor építették mikor a NIK épült magyarul az egyetem területe, akkor hogy lehet fizetős?
Na szóval mondjatok még egyéb trükköket a parkolásra
Tavaly még lehetett stop shopban, eurocenterben parkolni, mostantól nem... -
Black Dragon
addikt
Én úgy látom, hogy ma Magyarországon jobban el lehet helyezkedni egy műszaki, vagyis valamilyen kombinált műszaki tudással, mint mondjuk közgazdász végzettséggel. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyenes ágon felvesznek bárhová dolgozni, mert ennyi erővel gazd. menesként is pénzügyesnek vagy marketinges munkakörbe is felvehehetnének, de talán a piac ezen része inkább telített, vagy kevésbé jobban keresett/fizetett.
Persze a dolog másik része, hogy kell egy személyiség hozzá, hogy bármilyen munkát is keresel, el tudd adni magad, és valóban, ez inkább a fontosabb.
-
g@bo
nagyúr
válasz
Black Dragon #6897 üzenetére
hát, én pont műszaki manager vok, és/de nem érzem, hogy hú de faxa.
de van ahol el lehet pattintani.
ember kérdése, marketing, de magad kell eladni. yól.
-
Black Dragon
addikt
válasz
abw6291 #6895 üzenetére
Hali
Én most fejeztem be a gazd. ment, de nem érzem úgy, hogy bárhol álom állást kaphatnék. Tisztában kell lenned vele, hogy ez ma a sláger szakok egyike, és mire végzel rohadt sokan fognak hasonló képesítéssel rendelkezni, így ha nincs különösebb vágyódásod valamelyik tantárgy felé, mondjuk controlling, számvitel, pénzügy és társai, akkor csak időpocsékolás lesz(szerintem).
Ha van affinitásod a műszaki pálya, de a marketing felé is, akkor a műszaki menedszer jó döntés lehet, de ha nagyon nem tudsz dönteni, akkor a ker mark vagy gazd meg is megteszi, max az egyetem alatt kitalálod, hogy mi érdekel valójában, ahogy sorra veszed a tárgyakat.
-
abw6291
tag
Sziasztok!
Nektek mi a véleményetek az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karáról?
Sürgősen döntenem kellene, hogy elkezdjek-e ott tanulni Gazdálkodási és menedzsment szakon. -
choco01
addikt
válasz
IMIIKE1998 #6885 üzenetére
Nekem is nehezen ment a matek végig, egészen negyedik első félévig..akkor megnyomtam és 3-4 hónap alatt felhoztam úgy magamat hogy 89% lett a matekom..szóval semmi sem lehetetlen, előtte még volt hogy a kettesért is meg kellett küzdenem.Szóval kitartást, még rengeteg időd van, ha most elkezded akkor még jobb lehetsz, én bántam hogy nem kezdtem el nyomni az infót és matekot utolsó év előtti nyári szünetben..
-
rTECH
csendes tag
válasz
IMIIKE1998 #6887 üzenetére
Hát, ha érdekel is az infó/programozás, akk csak a matek miatt nem add fel. Én anno pont ezért mentem más irányba, aztán mégis itt kötöttem ki. Annak idején 3-asra közepeztem matekból, aztán nekifeküldtem és felküzdöttem egy 4-esre. OE-n is szenvedek a matekkal, de a szigorlatot kivéve minden tárgyam elsőre meglett. Igaz, volt h eléggé rezgett a léc, de NIK-en a legtöbb matektanár jóarc és érthetően magyaráz. Az új tantervben pedig már nincs matszigó sem, ha jól tudom.
Az infó és a nyelvtudás iszonyat erős kombó, mert tapasztalataim szerint mindenki tud angolul addig, amíg meg nem kell szólalni (és minél magasabban vannak ez annál inkább igaz), hogy más nyelvről már ne is beszéljek. A matekot meg lehet tanulni és meg lehet érteni ha nekifekszel, mindenféle különtanár meg ilyesmik nélkül is. Szóval ez ne tartson vissza. Ha rájössz, h nem bírod, akkor úgyis mehetsz másfelé.Amennyire én tudom, nyelvtanár csak nyelvtanári végzettséggel lehetsz (sok elte angol szakos ismerősöm faragott rá emiatt), de ez lehet sulifüggő is. Bölcsészként is el lehet helyezkedni, bár nem fogsz olyan könnyen állást találni.
-
_Karesz_
tag
válasz
IMIIKE1998 #6880 üzenetére
Visszatérve az eredeti kérdéshez: még programozói szakon is vígan el lehet éldegélni notebook nélkül. A laborokban mindig normális gép előtt ülsz, előadáson pedig úgy jegyzetelsz, ahogy akarsz, ha akarsz egyáltalán.
-
IMIIKE1998
őstag
Értelek, hát az infó is érdekelne, de matekból a 3-as is nehezen van meg középszinten, igaz, kemény tanárunk van. Csak attól félek, hogy itt is van sok dolog, amit nem értek, egyetemen meg mégbuknék, mert nincs a matekhoz megfelelő képességem. A kereskedelem és marketing, illetve a kommunikáció és médiatudományhoz nagyon sok pont kell, nem tudom, össze tudnám-e hozni.
-
Taru
tag
válasz
IMIIKE1998 #6885 üzenetére
Aránylag sokan tudnak felsőfokon angolul (sacc 10 éve bőven tele volt 2-3 nagy előadó csak a Rigó felsőfok írásbelijével, 2-3 intézményben egyszerre és ez csak a Budapesti központok. A BME nyelvvizsgáján sincsenek kevesen). Megtévesztő amikor azt mondják, hogy kevesen tudnak bármilyen nyelven (mindig ezt mondják a TV-ben, nem?), azt viszont nem mondják, hogy a legtöbben angolul tudnak, a kereskedelmi/gazdasági/nyelv szakokon sokan felsőfokon is (és ők többnyire 2x is szerepelnek a nyilvántartásban, mert felvételin volt egy B2-je, diplomázásig lesz egy C1, ezért pláne rossz az arány, főleg, ha az a cél, hogy a lakosság kb 70%-a tudjon minimum B2 szinten (ezért mondják, hogy nem beszélünk nyelveket, azt hiszem 10-15%-nál tartunk, kb lehet, ha nincs névre szűrés akkor meg van a 25% is)).
Ráadásul sok szak eleve elő is írja, vagy "belekényszerít" (pl gazdasági szakok: B2 szaknyelvi VAGY C1 általános vagy nem kapsz diplomát. Illetve vannak szakok ahol még a szaknyelvi felső is előfordul (manapság lehet már csak Msc-n, anno nővérem diplomata szakon végzett 2db C1 szaknyelvivel, a szak többi tanulója 1db C1 szaknyelvivel (többség angol)).
Ha szeretnél esetleg újságírással is foglalkozni akkor valami kommunikáció szakot ajánlanék a nyelvszak helyett (kommunikáció és média szakon szoktak végezni az újságírók, vagy irodalom szakon).
Ha inkább azért mennél nyelvszakra, mert az angol nyelvet kutatnád, az más kérdés, de akkor viszont esetleg vegyél fel mellé valami ritkább/nehezebb (ha nehezebb kevesebben beszélik) nyelvet másodiknak (francia, arab, kínai, japán, mongol stb. valami olyat amire az emberek szeme kerekedik és látod, hogy drága az óradíja a tolmács cégeknél), így akármi történik akkor is van +1 irány amerre tudsz lépni, mivel a nyelvszakos diploma egyébként semmilyen plusz irányt nem ad a C1 angol nyelvvizsgád mellé (csak a nyelvvizsgával is pont ugyanazt tudnád elérni mint a nyelvszakos diplomáddal).
Ismerőseim alapján (sok csoporttárs ment nyelvszakra és látom FB-n mi lett belőlük) egy ilyen diplomával vagy nyelvtanár leszel (nyelvsuliban, kivéve, ha kérik a tanárit), vagy fordító (ha nem kell fordítói vizsga/leteszed a vizsgát is) vagy olyan helyen dolgozol majd, ahol pont nem kell diploma (az első kettőt sem érdekli milyen diplomád van általában). Iskolába (általános/gimi) nem igazán fognak felvenni (a legtöbb helyen szükséges a tanári képzettség, elvileg a képző egyetemen lehetsz tanár, ha Phd-ig viszed, de kell hozzá szerencse).
Szerintem még gondold át, de csak te tudod eldönteni, hogy neked mi a jó (én anno nem választottam nyelvszakot, bár megvolt a C1 angolból, inkább mentem infóra és kerestem matek tanárt). Sok sikert akármilyen szakot választasz!
-
IMIIKE1998
őstag
válasz
CyberPunk666 #6884 üzenetére
Sajna igazad van, de azért megyek erre a szakra, mert így az újságírás felé is el tudok indulni, na meg nem tudom behatárolni, mennyi pontot tudok majd összehozni. Nekem sajna a fizetős szakok nem játszanak, a kereskedelem és marketing is érdekelne, csak ott a tetőn van a ponthatár, így nem sok esély van, hogy össze tudok hozni annyi pontot. Szerintem nem kicsit igazságtalan a mai rendszer, de ez van.
Meg lehet én vagyok eltájolódva, de azért nem olyan sok embernek megy mondjuk egy C1 szinten. Bár elismerem nekem kevés tapasztalatom van, csak most fogok végezni a gimiben. -
CyberPunk666
senior tag
Perpillanat még lehet vele angoltanárként vagy fordítóként dolgozni.
10-20 év múlva meg majd már semmit sem lehet majd csinálni vele, mert elveszti a létjogosultságát.az nagyon jó, ha megy az angol, az ma már alapelvárás, nagyon jó alap ahhoz, hogy tanulj valami olyat, amire 10 év múlva is szükség lesz. Nem csak a műszaki létezik.
De mondjuk megértelek, szar lehet, ha más nem érdekel, csak gondolj rá, hogy még elvégzed, eltelik pár év, pár évet esetleg még dolgozol, majd annyi a munkádnak, mit fogsz csinálni?
-
g@bo
nagyúr
válasz
IMIIKE1998 #6880 üzenetére
kicsit off, de mi értelme az anglisztikának /úgy általában v./ 2018-ban?
lennél villanyvadász.
-
IMIIKE1998
őstag
Sziasztok!
Kicsit OFF a dolog, de érdekelne, hogy egyetemre(nem infós, programozói szakon), hanem például anglisztikán tényleg nélkülözhetetlen a notebook? Meg úgy egyáltalán milyen komoly költségekre kell számítani?(nem fizetős szakon) Jövőre érettségizek és érdekelne, hogy az érettségire való tanulás közben mennyi pénzt érdemes félretenni. Előre is köszi. -
Khan13
senior tag
válasz
Black Dragon #6877 üzenetére
Az új szabályzatot nem ismerem, de amikor végeztem két éve, akkor elég volt csak hozni a papírt az utolsó félév vége előttig.
-
Black Dragon
addikt
válasz
zoli422 #6875 üzenetére
Gyakorlatilag nem nézik. Direkt rá is kérdeztem, és konkrétan az volt a válaszuk, hogy akárhová mehetsz szakmai gyakorlatra, csak írasd alá vele a szerződést és kész, nekik csak ennyi kell. Annak határidejére viszont figyelj, mert a szorgalmi időszak elejéig kérik(legalábbis nálunk, KGK-n), ne szivassanak meg ezzel.
-
Khan13
senior tag
válasz
zoli422 #6875 üzenetére
Szakmai gyakorlatnál a legtöbb dolgot elfogadják, de természetesen az a legjobb, ha a szakmában dolgozik valaki! Ha valakinek saját cége van (beleértve az egyéni vállalkozót is), az is jó.
TO-t érdemes lesz kérdezgetni valóban, bár nem mindig tudnak ők sem válaszolni
Nyert ügyed akkor van, ha Schmuck Balázst sikerül elérned, ő a mindenek tudója.
-
zoli422
csendes tag
Rendben köszi. Szerintem a TO-n majd utánajárok a dolognak. Sajnos munka mellett egy nappali és egy esti lehetetlen küldetés lenne, viszont az eredeti szakommal végezni szeretnék végre. Esetleg akkor az lesz, hogy első félévet úgy ahogy letudom, utána második passzív. Itt is minden nyáron az utolsó kettő aktív félévet nézik átsorolás gyanánt ugye? Még sok ilyen "technikai" kérdésem lenne, de az lesz a legjobb, ha a hivatalos emberektől kérdezem meg.
Szakmai gyakorlatról tudtok mesélni? Azt ugye elfogadják, ha valaki a szakmában dolgozik?
-
Khan13
senior tag
válasz
zoli422 #6872 üzenetére
Csatlakozom az előttem szólóhoz, az első féléves passzívot tervezték eltörölni, mindenképp a szabályzatban nézd meg!
Mivel új tantervvel indul a képzés, nem lehet tudni, hogy mire lesz kapacitás a második félévben, mivel átfedésben fut ugyebár az előző is. Mindenképp necces. Vagy vágj neki, vagy lehet, hogy jobban jársz egy teljes év kihagyásával. Az előző tantervnél elég sok tárgyból volt kereszt nappalin, az estit nem ismerem ennyire, de megtalálhatók az órarendek visszamenőleg egy pici keresés után -
CyberPunk666
senior tag
válasz
zoli422 #6872 üzenetére
Az első félév passzívon dolognak nézz utána a szabályzatban, mert erre a régiek azt fogják mondani, hogy lehet, mert régen lehetett, de nem biztos, hogy ez még aktuális.
Hallottam valami olyan tervezetet, hogy ezt meg fogják tiltani, de nem tudom, hogy megtörtént-e és, ha igen, akkor mikor lép / lépett életbe. -
zoli422
csendes tag
Sziasztok!
Azt esetleg tudja-e valaki, hogy az első félévet is lehet-e rögtön passziváltatni? Illetve utána mennyire járok "rosszul", azaz a második félévemben tudok-e egyáltalán valamit felvenni? Főleg mindezeket esti képzés keretein belül kérdezem, mérnökinfó szak. Szoktak keresztfélévben is indulni tárgyak? Illetve ha valaki járt/jár mérnökinfó estire akkor privátban tudnék veled beszélni, csak 1-2 dologra kíváncsi vagyok.
-
rTECH
csendes tag
Sziasztok!
Tudna nekem valaki 1-2 infót mondani a Kiss Árpi kolival kapcsolatban? Az alapdolgokat már megnéztem, de most vélemények érdekelnének! Bármi jöhet, szobák állapota, rendezvények, esetleg hallgatói körök milyenek, ha vannak, de az is érdekelne, h mennyire lehet tanulni/milyen a net stb., mert most lesz a legzsúfoltabb félévem a NIK-en! Előre is köszi! -
ssomtom
újonc
Sziasztok!
Én matek-fizika tanár vagyok, alkmat MSC-re tudnék menni a matek BSC-vel es estire munka mellett. Valakinek van valami infó a szakról? Még döntés kérdése, hogy jövőre, vagy 1 évvel később vágnék bele, szeretnék előre tanulni, készülni. Nyelvismeret fejlesztésére, és programozás alapok elsajátítására gondoltam (az nem volt matek BSC-n nekem). Milyenek a kilátásai a képzésnek? Elhelyezkedési lehetőségek?
-
DeNOx
tag
Sziasztok!
Villamosmérnök levelező képzéssel kapcsolatban fordulnék azzal a kérdéssel hozzátok, hogy a csütörtök-péntek-szombat, havi 3 alkalommal történő konzultációk hogyan zajlanak?
Reggeltől estig tartanak az előadások vagy csak délután? Furcsa, hogy pl. a miskolcin félévente 8-10 alkalommal van csak konzultációk és az is csak péntek déltől estig valamint szombat egész nap.
Debrecen környékéről járnék be ezért lehet megfelelőbb lenne nekem a távoktatás, csak ott meg túl kevésnek érzem a tananyag leadására fordított időt.Köszönöm a segítségetek előre is!
-
warchef
tag
Sziasztok!
Mi a teendő akkor, ha egyetlen egy órán sem voltam bent egy tantárgyból (ütközés miatt) és ennek ellenére megkaptam az aláírást? KVK Beágyazott rendszerek labor részére nem jártam be, amit teljesíteni kell az aláíráshoz és az abból szerzett jegy elvileg 50%-ban beleszámít a vizsgába.
-
rohamkocka
csendes tag
válasz
CyberPunk666 #6756 üzenetére
A Keleti Karral szerintem a főiskola sem nagyon tudja, hogy mit kezdjen, nem hogy a munkaerőpiac.
-
Taru
tag
Hát, ez nem ilyen egyszerű, régen igen, bár főiskolán is lehetett diplomamunkát írni (én is azt tettem). Ráadásul a régi rendszerben a 2 között nem volt akkora különbség és egymás mellett ment, nem egymásra épülve mint most. Adott esetben főiskola után simán mehettél egyetemre vagy doktori iskolába és kb 2 félévnyi plusz anyag maradt az egyetemi anyagból (a többit el tudtad ismertetni), de most bsc-ről szinte semmit sem tudsz elismertetni msc-re és msc nélkül nem mehetsz phd-ra. Nehéz átfésülni így a régit és az újat.
Ellenben a régi egyetem több volt mint a mostani msc, és a régi főiskola is több volt mint a mostani bsc
(már záróvizsgán is látszik, pl most néztem általában 1-2 tárgyból ZV-znek bscn (BME MI bsc, 2 tárgy, de OE BGK Mechatronika bsc is 2 tárgy (Zsigmond király bsc állítólag csak 1)), anno főiskolán:
MI 3 szigorlat anyaga (sacc 10 tárgy anyaga, mivel 1-1 szigorlat 3-4 tárgyat fedett), Gazd.info 4 szigorlat anyaga, egyetemen azt hiszem 4-5 szigorlat anyaga volt a ZV (átfedésben a főiskolával, és persze szak függő volt, hogy hány darab szigorlatból kellett vizsgázni).Maga a diplomamunka és a szakdolgozat meg sokkal inkább tartalmi eltérés volt ezért is lehetett diplomamunkát írni főiskolán (állítólag fordítva is előfordult).
-
Taru
tag
Ha szakdolgozatot írtál akkor azért ajánlgatták mert az több mint amit végeztél. Én anno diplomamunkát írtam, nekem nem ajánlották, sőt ellenezték a tanárok a az azonos szakos msc-t mert közel teljes az átfedés.2008-ban fokozatosan mentek át a bsc rendszerre a karok, volt ahol már bsc-t adtak volt ahol még nem mert utolsó félévben nem lehet változtatni (az én abszolútoriumom 2008 januári, így még a régi típusú diplomát kaptam, igaz nem a bmf-en hanem gdf. Ott az első bsc évfolyam 2006-ban indult (én 2004-ben kezdtem), aki 2008 végén vagy 2009 elején abszolvált már bsc-t kapott, a többi régit). Egyébként van csoporttársam aki bmf-en végzett (villanyon 2008-ban) ő bsc-n végzett. A többi kar/képzés átalakulásának idejét nem tudom.
-
rTECH
csendes tag
Akkor bocsi a pontatlanságért! Az én generációm már kb nem is ismeri a "régi" rendszert, pedig 2012-ben kerültem be a felsőoktatásba. Nekem ezt anno valaki úgy magyarázta, hogy régen "egyben volt a BSc meg az MSc", mint most a tanárképzések általában, ami nyilván nem ilyen egyszerű
-
Taru
tag
Msc Inforól nem sokat tudok, a BME-s tanmenetet néztem anno (2 éve), 90% átfedésben volt a régi Mérnök ifo tanmenettel amit végeztem. Villany Msc röhejes, 1 félévet voltam rajta, kb minden tárgyat vettük anno mérnök infon (nem ok nélkül váltottam). Gépész msc-ről nem tudok semmit, sem a bsc-hez visszonyítva, sem a régi tanmenethez (nem ismerek senkit aki a régi gépészen végzett volna), mechatronika viszont meglepően más mindegyikhez képest (vannak átfedések de max 2-3 tárgy, a többi totál új mindegy honnan jössz).
Egyébként nem azt mondtam, hogy nem ér annyit mint egy Msc (persze, hogy nem, hiszen a bsc-re épül), nem ér annyit mint a régi (az kb egy bsc+msc kombó volt, 1 félévnyi anyaggal volt a régi kevesebb mint most egy bsc+msc kombó). De a lényeg, hogy mit akar csinálni, milyen pozició, milyen fizetési elképzelése van stb. Lehet neki kell, sokan jártak úgy, hogy "nem kell, nem kell......ja de", 4-5 év múlva nehezebb mint most amíg "lendületben" van.
-
rTECH
csendes tag
Ilyen értelemben, persze, hogy nem ér annyit mint egy MSc-s diploma. Bár csak most kezdtem NIK-en, de vannak ismerőseim MSc-s mérnökinfósok, ők is kb olyan indok miatt mentek el, hogy pl előbbre jussanak munkahelyen. MSc mérnökinfóról amúgy azt mondták, hogy szoftveresként/rendszermérnökként egy rémálom, csak matek van meg robot/eü, úgyhogy én már jóval előre azt a tanácsot kaptam, hogy csak akkor menjek, ha feltétlenül szükséges is. Gépész vagy villanyász MSc valószínű, hogy jobban szakmába vág, de azokról nem tudok nyilatkozni.
-
Taru
tag
Alapképzéses diplomát kapsz, külsőre mint a régi, tartalmilag fele (eleve a követelménye is a fele a réginek, régen még diplomamunkát írtunk, most szakdolgozatot fogsz írni (követelmények között látod a különbséget, meg anno pont ezzel riogattak a tanárok "Ha elcsúszik és bsc-s diplomát kap, oda a diploma fele", ugyanis nem átnevezték a főiskolát bsc-re, lefelezték az anyagot)
El lehet vele helyezkedni. valameddig lehet vele felfelé is haladni, de lehet pár év múlva visszajössz msc-re, mert nem tudsz vele tovább lépni egy idő után (Mechatronika Msc-n vagyok, csoport fele ezért jár msc-re, amint megszerzik az msc-s diplomát előléptetik őket, addig nem. Így ez nem személyes tapasztalatom, de úgy tűnik gyakori probléma).
Csak azért írtam le, hogy jobban lásd, mi várható, így talán jobban el tudod dönteni mire van szükséged. Nem szükségszerű mindenkinek az msc, de lehet neked olyan terveid vannak amihez kell.
-
g@bo
nagyúr
urak
a mostani /bolognai/ Bsc rendszer a végén ad diplomát mint rég a kreditben /vagy csak valami papirt/ vagy szükségszerű menni tovább Msc-re??
-
_Karesz_
tag
válasz
zoli422 #6850 üzenetére
Általában minden külön, estis előadások/laborok idején. Értelemszerűen, az anyag sem teljesen ugyanaz, de ha pl neked gond valamelyik időpont, lehet beszélni a tanárral, rugalmasak szoktak lenni ilyen téren. Vizsgáknál is mindig van esti időpont, kivéve az alpótok már nem nagyon vannak este, inkább a reggel 8, vagy a dél a jellemző.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÚJ Bontatlan Apple Watch Ultra 2 TiTanium 49mm !! aktiválástól 1ÉV Nemzetközi APPLE GaranciáVAL
- XPS 15 9520 15.6" 4K+ IPS érintő i7-12700H RTX 3050Ti 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Lenovo Thinkpad USB-C dokkoló
- TUNINGOLT Dell Vostro munkához, tanuláshoz, netezéshez (2029-ig támogatott Win 10 és Office 2024)
- IdeaPad 5 Pro 16ACH6 16" QHD+ IPS Ryzen 5 5600H 16GB 512GB NVMe magyar vbill IR kam gar
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest