Hirdetés
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Öregszem
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Derail Valley
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
copass
veterán
elmondom hogy mi a fő gondom a G5 istenítésével.
kapásból nagyobb az 1100D szenzora 12mpixelre, ellenben a G5 nek kisebb szenzora van, de 16 mpixel.
nem fura ez egy picit? ha megnézte volna bááárki is a linkelt képeket (azonkívül hogy ki fotózik iso6400-en dumával jött volna) látta volna hogy hogyan esik szét a képe(szemkörnyéken) a G5-nek. talán mert átméretezik a hardveresen a képet? ó az nem lehet...
de ami a fő gondom, az az hogy beszorítanak egy pofátlanul és drágán bővíthető vázba. fényerős obi 120k, tele 300k.
sértegetéssel magát minősíti mindenki.[ Szerkesztve ]
"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
Byk01
őstag
Úgy tudom, az AF obik minőségével sincs komolyabb baj, legfeljebb stop táblát csinálnak bokeh néven, de az élességük még most is megfelelő. Lehet kapni olyan vázakat, amik meg is hajtják őket, tehát itt sem érzek nagyobb gondot. De az AF-S obik ára is 50 eFt körül van, akár az 50/1.8-ról, akár az ekv. 50 (körüli) 35/1.8 ról beszélünk. A 90 ezerhez közelebb álló AF-S 50 már 1.4-es.
De ha úgy nézem, a 45/1.8 áránál egy picit többért van egy 35 és egy 50/1.8-am, és egyik sem rossz.
És igazából a választás szabadsága van meg már a DSLR vonalban (a régebbi rendszer miatt) azzal, hogy eldönthetem, jó-e nekem az olcsóbb és nem tökéletes (de még mindig jó) minőség, vagy áldozok többet, és akkor jobbat kapok. A MILC-eknél ez még nincs meg, vagy csak részben van meg. Most még kénytelen vagyok többet költeni rá, igaz, hogy nagyon jó minőséget kapok üvegben. De az nem érdekel senkit, szükségem van-e arra a minőségre, akarok-e olyan minőségben és méretben képeket visszanézni, ahol már észrevehető ez a minőségi különbség."Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
-
Schanyee
senior tag
Köszi! Grad nd miatt gondolkodtam ezen a Cokin dolgon, de nem nagyon bízom ezeknek a minőségében. Én találtam 52mm-es menetre illeszthetőt, nekem az bőven jó lenne, szóval az talán kisebb. Kicsit félek, hogy adnak egy írásvetítő fóliát befestve ND szűrő címen. Bár akkor tuti rosszabb lenne az értékelése az eladóknak, de sosem lehet tudni Nálam ez tipikusan az a vásárlás lenne, amit elvileg szívesen használnék, de gyakorlatilag mivel nincs, ezért nem tudom mennyiszer lenne alkalmam használni, lehet nem is sokat. Ezért drágább változatra meg nem szivesen adok ki pénzt Na majd karácsony után, ha lesz pénz, idénre már nem sűrítem bele, úgyse jönne meg szilveszterig.
[ Szerkesztve ]
-
Mentiii
tag
Amit linkeltem 70 €-s töltő ezzel a paraméterrel rendelkezik:
Kisütési áram: 43 - 520 mAOlyan töltő kell, ami ezt tudja.
-
Schanyee
senior tag
Polárom van, meg step up gyűrűt is rendeltem már. Polárt időnként használom is, most talán gyakrabban fogom hogy megjött a pana 20mm, a hétvégén néha beleakadtam hogy hajszál híján épp elég csak az 1/4000, de inkább necces, maga a polarizálás hatását viszont ritkán használtam ki, vízfelületeken sosem tudtam eldönteni melyik tetszik jobban, de kicsi, könnyen befér bárhová, ezért nálam szokott lenni.
ND grad-on gondolkodom naplemente miatt esetleg, azért jutott eszembe a Cokin, de lehet inkább ND1000 lesz a következő beruházás vízesésekhez. Bár naplementét gyakrabban fotózok, de ott többet lehet menteni lightroom-ban is, míg vízesést nem tudok elmosni utólag. -
*Ropi*
félisten
"NiCd akkuknál még számított, NiMH, Li-Ion és LiPo akkuknál semmit nem jelent, vagy akár ronthat is -- ha teljesen lemeríted, megváltozhat a polaritása, gyak. tönkreteszed vele."
Ez így, ebben a formában nem igaz. A Ni-MH akkuknál is van memóriaeffektus, csak jóval kisebb mértékű mint a Ni-Cd-knél volt. Tehát ezeknek is jót tesz a cellánkénti 0,9 voltos szintig (75%) történő kisütés. A lítium alapú celláknál pedig szintén (cellafeszültségtől függő szintre) szükséges a kisütés több cellából álló akkucsomagok balanszírozásánál. Az igaz, hogy a Lítium alapú cellák nagyon érzékenyek az alulmerülésre és a túltöltésre is: ezek ellen a saját elektronikájuk védi őket, mert 2-3 alulmerüléstől kémiailag annyira károsodik a cella, hogy véglegesen használhatatlanná válik. A Lítium alapú akkuk annyiban másak, hogy minden egyes megkezdett töltési ciklust egy egésznek vesznek függetlenül attól, hogy csak 10 vagy 100% lemerülés után teszed fel őket tölteni. Az elektronikájuk számolja a ciklusokat és egy meghatározott ciklusszám után letilt: ezzel akadályozzák meg a kémiai instabilitásból adódó öngyulladást (tűz és robbanásveszély), ami amúgy is jellemző rájuk, ha nem megfelelően kezelik őket.
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
*Ropi*
félisten
Ne szívd mellre: csak a fórum jó hírét védem. Mert ha elromlik neki, akkor az fog eszébe jutni, hogy ezen a fórumon hallotta és azt fogja terjeszteni a barátainak, hogy ez egy rossz fórum ahol nem értenek hozzá (lesarkítva írtam).
Egyébként az elmélet mellett a tapasztalat is engem igazol: 150 (betűvel is leírom: százötven) darab AA-s Eneloopot használok a vakuimban kitelepülős fotózásokon, az első 60 db-ot kb. 5 éve vettem és még mindig kifogástalanul teljesítenek. A módszerem: minden feltöltés előtt kisütöm őket, majd a FULL felirat megjelenésekor kiveszem a töltőből, hogy ne csepptöltődjenek (egyébként én is IPC-1L-t, IPC-1-et és CM2020-at használok), mert azt az alacsony önkisülésű akkuk (Panasonic Infinium - ami gyakorlatilag Eneloop mert a Sanyo és a Panasonic egy cég, GP ReCyko, Sony CycleEnergy, stb.) nem szeretik. Ennek megvan az az előnye is, hogy annyira együtt futnak a cellák, hogy pár perces különbségekkel szoktak végezni a töltőben, tehát nem kell órákig ülni mellettük és várni, hogy melyik mikor végez.
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
Mentiii
tag
"tőlem azt veszel, amit akarsz."
Köszönöm a tapintatos válaszodat!
Már x éve fotózom és egyre rosszabb tapasztalataim voltak/vannak a ceruza elemekkel, ezért gondoltam megkérdezem szakértőktől (milyen elemet, töltőt használjak, mert nem a legjobb érzés amikor az SB-900-as lemerül x fénykép után). Nyilván nem ok nélkül jövök fórumra írni. A 70€-s töltő csak egy általam felvetett lehetőség volt.
(No offense) -
t72killer
titán
Tény, hogy az SLog mintájára egy kicsit több "szürkét" hagysz a képben, ha flat-re állítod a szaturációt+kontrasztot, de 8bit az akkor is csak 8bit, nem tudod a teljes adatmennyiséget kihasználni, ami visszaüthet az utómunkában (vártnál több zaj, gyengébb tónusok). Nem véletlen dolgozik a kolléga raw-ban. Esetleg kisebb bitmélységű RAW-ra nincs lehetőség a gépedben?
Az elmélet amúgy stimmel, kontrasztcsökkentéskor összenyomod a hisztogramot, tudtommal egy sima lineáris mintavétellel, míg a videós SLog profilja az árnyékos részekbe "tuszkolja be" a még átvinni kívánt maradékot vhogy így:
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
philoxenia
MODERÁTOR
Solar filter fólia? Olcsó szűrőre téve?
Gondolom több rétegben is föltehető. -
Speeedfire
félisten
Cewe-nél nyomtattam anno, át lehet venni a dm-nél is a fotókat. Illetve képkeretet olcsón az ikea-ban vettem, én 20x30-ast használtam.
De a blahánál is van egy komolyabb nyomda (fotológus).
Exportnál a cymk legyen beállítva.
Mást nem tudok, sosem állítottam még ki.
De biztos vannak erre vevő kávézók, kisebb közösségi helyek.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Lassú Víz
addikt
Keretben nem tudok segíteni. Arra figyelj, hogy ha van paszpartu, akkor kb. 0,5 cm kitakarással számolj a képszéleken. 50x60-as keretben a 30x40-es kép paszpartuzva elég korrekt.
Nyomtatásnál én biztosan nem görcsölnék CMYK-val. Westend aljában a Pálvölgyi sRGB-ből vagy ha szólsz szerintem aRGB képből is kinyomtatja megfelelő minőségben.A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
.mf
veterán
Eh, bedöglött az akku, már elindulni se tudtam vele (mondjuk még jobb, mintha a hegy tetején döglött volna be, úgy nehezebb hazajutni...)
Elvileg még 5 napon lesz 2-2 gőzös kör, remélem valamelyikre csak eljutok, és lesz / marad még hó is...Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
scarabaeus
őstag
Huhh, nem tudtam reagálni, mert közbejött egy vendégség, bár látom a későbbi hozzászólásodat, hogy amúgy is elmaradt az út. Annyi, hogy a linkjeid egy zárt csoportból linkelnek képeket, így sokak nem láthatják, én sem, mondjuk, de nem is azért írtam.
Quoth the Raven "Nevermore."
-
-
-
-
Pl. Ropi szokott mélyebben belemenő választ adni ezekre a kérdésekre, de legjobb tudásom szerint (hasonló cipőben járok) próbálok válaszolni:
Jól látod, egyéni vállalkozóként csak úgy tudsz most azonnal elindulni ha van papírod (ezt úgy tudom már bejelentkezéskor is ellenőrzik, és sokat vegzálják az e.v.-kat emiatt), vagy a másik opció hogy társulsz egy cégbe ahol valakinek van már papírja (cégeknél viszont tudtommal nem nagyon nézik a papír meglétét).
Amennyire tudom, végzettség nélkül "sima" alkalmazottként sem mehetsz el egy céghez, mint "fotós idénymunkás" (kivéve persze ha a cég tevékenységeiben már eleve szerepel a fotózás).
Azt hogy semmi újat nem tudnának mutatni az OKJ-n, azt azért cáfolnám, mivel a 30-40 ember/csoport jelentős kapcsolatépítésre ad lehetőséget, tök más témában/technikával fotózó emberekkel lehet megismerni, akik van hogy konkrétan a suli gyakorlati óráján mutatnak olyan dolgokat az ott meglévő cuccokkal hogy besza-behu, true story ) lletve sulitól függően akár még maga az oktatás is hasznos lehet (én pl. imádtam a fotótörténetet, nagyon inspiráló volt). Annyiból persze jogos hogy ez az egész alapvetően azért van, hogy pénzért cserébe adjanak papírt, de sok helyen azért elég lelkiismeretesen oktatnak.
Az utolsó kérdést nem teljesen értem, pont mindegy hogy milyen munkaidőben csinálod ha vállalkozol (ahogy felvetetted, tipikusan vállalkozóként működik a fotósok nagyon nagy része
(vagy feketén...))Arra vigyázz, hogy ha sokaknak fotóztál eddig ingyen, és mostantól majd azt mondod, hogy x forintért mész, szerintem nagyon meglepetten/csúnyán fognak nézni
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
copass
veterán
időnkéntre nem lehet alapozni egy vállalkozást. még ha egymás kezébe adják a kilincset akkor is necces!
alkalmira megkérhetsz egy fotóst hogy adjon számlát neked, létező dolog, működik.
alkalmazottként bárminek felvehetnek, ha a cég tud fotózásról kiadni számlát.
javaslom hogy számold ki hogy megéri-e egyáltalán erre alapozni, mert az hogy hobbiból kattingatsz vagy szerződéssel teljesítened kell az egész más nézőpont.
mindenből kell tartalék: váz,vaku,minima. ha ez nincs akkor kockáztatsz és ha vki beperel az elmaradt képekért akkor meg lehet kapaszkodni. profikkal is volt olyan nem egyszer hogy megállt a váz keresztelő közben, vagy sajtótájékoztatón!"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
mikrofon
veterán
Az alkalmazotti viszony teljesen érthető. Ha alkalmazott vagy akkor fizetik utánad a járulékokat és kötelező dolgokat. Tehát joggal várják el, hogy....
Pont emiatt népszerű a számlát adó egyéni vállalkozó.
Amire te gondolsz az talán az alkalmi munkavállaló. Van ilyen. Itt viszont figyelni kell, hogy ne lépj túl egy limitet. Ráadásul ez leginkább órabéres dolog a fotózásban pedig ez nem elterjedt....
Tehát amit te szeretnél hogy fotózgatsz, pénzt kapsz érte és még legális is ez itthon nem működik. Szerintem! A fényképész egy szakma, egy hivatás! Eszerint kell rá gondolni. Így már jobban érthető, hogy ehhez papírok kellenek. Az már más kérdés, hogy pontosan hogyan és milyen áron lehet ezt megszerezni.
Szerintem pont az ilyenek miatt jó ha van a tananyagban egy kis pénzügyi és cégvezetési ismeret sőt marketing és kockázat elemzés sem árt. Ezek mind szükségesek lehetnek egy sikeres vállalkozáshoz. Kivéve egy bizonyos rétegnél de ezt inkább hagyjuk....
Az is más kérdés, hogy rengeteg olyan végzettség van amik megadják a szükséges alapokat. A fotók minősége meg majd meghatároza céged sikerét... Szerintem az a baj, hogy ezt az irányt nem lehet alkalmazni....
[ Szerkesztve ]
-
copass
veterán
EV vagyok pár éve,költségek:
- 50k a havonta nav-nak
- 50k évente iparűzési önkormányzatnak
- 5k kamarai tagság bkik
akár van bevételed akár nincs ezeket be kell csengetni...igen, ez fél misi!
ha más ad számlát akkor vele írnak szerződést,stb. ő teljesít. azt meg a kutya se firtatja hogy most ki nyomta le a gombot!"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
Szvsz. a 25.000-es KATA alatt nem tudod megúszni, ha mindent szabályosan akarsz csinálni. Max amikor látod hogy nincs munka, szünetelteted. Én pont ugyanezt tervezem, nekem ugye a rendes főállás miatt belefér ez az opció.
"Láttam már papírral rendelkezőket olyan munkákat letenni az asztalra, amit én hobbista szégyenlenék mutogatni [...] míg papír nélkül hiába lehet valakinek évtizedes tapasztalata" ami a legdurvább, és ez közvetlen tapasztalat az OKJ-ről, megkérdezték a mellettem vizsgázó zesküvőfotografit, hogy (ugye tétel alapján) meséljen a fehéregyensúlyról. Síri csend. Hát Bélám, azt mondtad hogy nem tudod mióta esküvőket fotózol és csak a papír miatt jöttél. - Na jó, mondja, de ő főleg auto módban fotózik, így nem igazán tud ilyenekről hogy WB.
Ha nem mellettem mondja ezt, nem hinném el én sem. Utána már csak megnéztem a portfólióját. Hááááááát."De adják ki a követelményeket, és mehessek el csak a vizsgára, anélkül, hogy 0.5-1-2 évet be kéne járnom" Én valahol megértem az elképzelést a követelmények mögött. Sarkítsuk: ugye egy villanyszerelő OKJ-n sem lehet az, hogy kiadják az anyagot, olvasd el és gyere be majd vizsgázni. Ha a vizsgáztató látja a katalógusban, hogy nem jártál órára, teljesen jogosan a közelébe sem enged mondjuk a vizsgaként bekötendő kismegszakítónak, lehetsz te 15 éve villanyszerelő, ő annyit lát hogy téged nem érdekelt az egész, úgy meg nyilván nem enged áram közelébe (amúgy ezért van max. hiányzás is, nálunk ezen bukott is ki valaki). Nevezzük elkötelezettségnek, alázatnak, stb. Ez abból áll hogy x idő alatt y forintért megcsinálod ami ahhoz kell hogy legálisan dolgozhass.
És persze nézzük a valóságot: te fizetsz, és lesz papírod, a fotózás szubjektív/művészet, aki elvégzi az OKJ-t, az is lehet tróger (sőt, ugye nagy arccal kiposztolja, hogy "most már fotós vagyok", és azonnal megy a piacra, valós gyakorlat/tapasztalat nélkül), és az egyéni vállalkozó fotósok néhanapján történő szívatásán kívül kb. senki nem foglalkozik igazán azzal, hogy most van-e papír vagy nincs, főleg az ügyfél, neki az fontos hogy ócsó. Aztán mikor az esküvő után sírnak hogy sz*rok a képek (ha egyáltalán észreveszik ezt), vagy egy rossz SD-kártya miatt elveszett a fele, vagy lelépett a fotós, akkor már igazából persze mindegy.
--
Az EVA is szép volt az elején, ment is át mindenki, aztán rájöttek hogy ez így túl jó. KATÁnál már kicsit előre gondolkoztak legalább.
[ Szerkesztve ]
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
vond
MODERÁTOR
"De adják ki a követelményeket, és mehessek el csak a vizsgára, anélkül, hogy 0.5-1-2 évet be kéne járnom, hogy olyanokat tanuljak, amiket nagyrészt már tudok."
Semmi különös, csak megint egy hót értelmetlen szabályozás a magyar oktatásban/munkavállalásban. Csak azt érik el vele, hogy egy csomóan inkább a "könnyebb" utat választják, és teljesen össze-vissza működik ez a terület is az országban.
Két ilyen plusz képzést hagytam abba, mert hónapokig csak a fingot reszeltük és elegem lett belőle. (El se kellett volna mennem.) De elég csak egy kicsit jobban belegondolni a magyar közoktatásban folyó, évtizedek óta stagnáló, elavult, értelmetlen dolgokba. Hogy a tananyag felét nyugodtan elfelejthetnék örökre, mert fel nem készít a nagybetűs életre, de legalább megtölti az agyadat sok felesleges baromsággal, amit soha nem fogsz kamatoztatni.
Az is elég érdekes, hogy a fotózással szemben milyen munkákról adhatsz számlát anélkül, hogy lenne bármilyen papírod róla. Akkor most vagy legyen mind szigorúan véve, vagy ne szarozzunk már egymással, és hadd adjon mindenki arról, amiről akar (értelmes keretek között persze). Aztán majd a kedves megrendelő eldönti, hogy az adott szolgáltatás megfelel-e neki.
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
copass
veterán
bármennyit számlázhatsz bárkinek, csak bizonyítanod kell hogy nem rejtett foglalkoztatás.
szakmai részével nem kell foglalkozni, ma már mindenki fotós.
én speciel tojok bele hogy ki mivel és milyen minőségben fotóz.
pl. egy hetilapnak, megvan a követelmény ha azt megugorja akkor jó. majd megtanulja idővel. mert tegyük hozzá hogy ott főállásban nyomod. tehát napi 8-ban mész ide-oda, baleset,esemény,stb. ott favágás van. sajtófotó, az külön műfaj.
persze lehet igényesen is csinálni, persze majd azokat fogják felkérni komolyabb melókra.
a belépő váz, kitobi azért jó mert olcsó és mindenre jó, rendszervakut melléraksz és örökélet.belépővel kezdtem 1100D, általában mindíg a hüledezés van hogy belépőváz,fújfúj. aztán a képeken meg ez valahogy nem látszott sose. koncerteken amikor iso6400-en is utána kell húzni utómunkában 2 Fé-t ott már tényleg sötét van! mondjuk ezért váltottam fullframe-re mert ez már "speciális" igény.
[ Szerkesztve ]
-
rekid
addikt
Nem használok hosszabb obit rajta, 1 kg obi + váz nem gondolom, hogy gond lenne. A specifikáció a fej esetén 8kg ha osztod kettővel még az is 4. Egy 70-200 f2.8 kb 1.5 kg. Ehhez jön a váz legyen 1 kiló. Az 2,5 összesen.
Én is 190 vagyok, a kihajtható kijelző megoldja a gondom. Ha valami irgalmatlan telét akar valaki használni akkor nem ebben a kategóriában kell keresgélni. Sajna a fizikát nem lehet megerőszakolni.
Nálam szempont volt, hogy a repülő fedélzetére is felvihessem. Ezzel nincs gond.Ha a Profoto teszik vedd meg és kész. A legjobb ha elmész valahová ahol mindkettőt ki tudod próbálni. (Meg még 8 másikat. )
[ Szerkesztve ]
Gyáva népnek nincs hazája!
-
Fotonhámozó
senior tag
Épp UWA használat miatt vettem meg ezt az akciós Veo 2 235AB-t. Jó ideje keresek egy igazán fasza, könnyű állványt, de eddig mindig volt valami gondom a kiszemelttel. Jelenleg, ha az ultranagylátó obit viszem magammal, akkor Zomei q666C állványt használok, amiről sok helyen jókat olvastam vétel előtt, de a gyakorlatban két pozitívumot tudok csak mellette felsorakoztatni: 1, könnyű, 2, ha a középoszlop nincs kihúzva, akkor átlagos időjárási körülmények között teljesen kihúzott lábakkal is képes FF DSLR + 70-200 telét akár 10 mp-ig stabilan megtartani (ez azért meglepett). A negatív tapasztalataim között van olyan is, hogy szétesett kihúzáskor a lába, a lábvégekről a gumi rendszeresen lejött, a gömbfeje elemeire hullott (már rutinosan rakom össze, akár sötétben is), középoszlop kúpos szorítóhüvelye eltört, stb. Szóval egy igazi médincsájná termék. Legutóbbi túrám során úgy felhúzott, földhöz vágtam mérgemben. Ami további hibája számomra: a gépet bokaszint közelébe csak a középoszlop megfordításával lehet leengedni, macerás, kényelmetlen. Ezért szempont volt a rövid középoszlop az új "UWA-zós" állvány kiválasztásakor. Ezt elvileg tudja a Veo 2, remélem gyakorlatban is hozni fogja az elvártat. A vékony lábaitól annyira nem tartok, nagylátózás során sokszor csak 1 lábszekciót húzok ki vagy még azt sem (szeretek térdmagasságból fotózni széles látószögön). A középtelével való alkalmazhatóságára kíváncsi vagyok. Amennyire le lett most árazva, annyiért e-bayről egy garantáltan pocsék Zomeit nem tudnék most venni.
[ Szerkesztve ]
A farkas imádott olvasni, zabálta a könyveket. Ezért ette meg a nagy i-t és a piros k-t.
-
rekid
addikt
Nem is a tömeg szokott a gond lenni, hanem az, hogy egy tele jobban felnagyítja a rezgéseket. Ott jön ki, hogy egy-egy állvány mennyi idő alatt csillapodik le, vagy ha le se csillapodik ha kicsit szeles az idő. 200~250, esetleg 300-nál hosszabbat nem tervezek, de már ott is kijön.
Le kell súlyozni amennyire lehet. Van hozzá gyári kampó. Ha az sem elég akkor maradnak a profi természetfotós gépágyú állványok csilliárdért. Őszintén szólva sohasem néztem, hogy mennyi idő alatt csillapodik az állvány mert vagy olyan szél volt, hogy örültem, hogy állok vagy akkora amekkora nem túlzottan érdekelt hosszú expóval sem. (Persze az UWA-nak kisebb a felülete.)
Szubjektív:
Én mondjuk ezt a csavaros lábkioldós megoldást utálom mert mindig rossz irányba csavarom. (Viszont nem foglal helyet) A klipszes nálam jobban bejön.
A másik negatívum a talp szorító bütyök, mármint amit csavarsz. Ha megtépem akkor kis kínlódással tudom oldani mert a gép már fenn van és a virsli ujjaimmal nehezen fogok rá a bütyökre.Gyáva népnek nincs hazája!
-
Teasüti
nagyúr
Egy AD200 is rajta van a bevásárló listámon, idővel.
HSS kb harmadolja a teljesítményt, ezt mint ökölszabály olvastam már nem tudom hol.
Igen, egyes vélemények szerint AD200 alatt nem igazán van értelme a HSS-nek sem kültéren, de vhol el kell kezdeni. Ez is egy tanulógörbe.
Mindenképp kell egy rendszervaku is, mert azért nem ritka az on-camera használat sem, ha jól lehet deríteni a helyiséget beltéren. Ehhez a 685 a legjobb választás szerintem. -
.mf
veterán
Hali!
A korábbi kapcsán lenne még pár kérdésem.
(Korábbiak összefoglalva: főállásom mellett rég fotózok hobbiból, többször kerestek is már meg, hogy fotózzak nekik, még fizetnének is érte. Lehet, hogy a főállásom miatt jövőre egy céget kell csinálnom, KATÁnak lenne a legtöbb értelme. Hogy a cég profiljába a fotózási szolgáltatásokat is felvehessem, OKJ-s papír szükséges).
Na és itt jön az, hogy pár fotós/fotózó ismerőssel találkoztam vagy ismerkedtem össze, több helyről is hallottam azt, hogy a fotózás nem minden ágához kell ez az OKJ - és nem tudom, hogy ebből mennyi igaz. Pl. esemény- és rendezvényfotózás, én ezt eléggé kétlem. A stockfotó határeset, hiszen már nem fotózási szolgáltatást ad el az ember, hanem kész képeket. Az ingatlannál szintén határesetnek érzem "marketingnek és tanácsadásnak" nevezni. Erről mi a véleményetek?
Nem a pénzt sajnálom az OKJ-re, hanem az időt, tetejébe munka miatt időnként külföldön vagyok, be se tudnék járni az órákra.Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
Lassú Víz
addikt
Létezik távoktatás is, nem biztos, hogy a fotós szakmákban. Utána kb. még egyszer annyiért le lehet vizsgázni.
A KATA szerintem másodállásban vagy az engedélyezett sáv felső harmadában erős tartalékképzéssel buli. Brutálisan éhenhalós ellátást ad mire megöregszel.A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
copass
veterán
olvasni való
végzettség kell ha bármilyen fotózásról akarsz számlát adni.
oktatáshoz: én találtam 2 éves (!) vasárnap és 1 éves szombat,vasárnap fél misi környékén...[ Szerkesztve ]
-
Byk01
őstag
Én Zonert használtam gép (és oprendszer) váltásig, nekem tetszett. Most 29$ az éves előfizetés 49 helyett.
[ Szerkesztve ]
"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
-
kovsol
titán
Capture One Pro 12 most -30%. És ingyen upgrade a következő verzióra.
mod: ja látom a normál ilyen extrák nélküli packon nincs leárazás úgy fest.[ Szerkesztve ]
May the Force be with you!
-
t72killer
titán
Ha bevált a dxo, és a fizetősök közül válogatsz, akkor én azt venném.
z6-hoz egyelőre a nikon saját ingyen captureNX-ét használom, az alapdolgokat tudja és egyelőre nincs ezernyi feldolgozandó kép (+a kamera se zajong, hogy nagyon rá lennék szorulva a dxo szvsz szuper zajkezelési rutinjára). Gondolkoztam én is PL3 licenszen, de egyrészt nincs benne az efex pluginkészlet (=2es szorzó a kasszánál), másrész még mindíg nem sikerült összehozni benne egy panoráma-illesztő plugint.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Én a jobbféle alapzoomokkal (szintén zenész z6-on 24-70, ill m43-on 2.8/1240) inkább panorámázok, minthogy cserélgessem az obit. Nikonra egyelőre nem is vettem új nagylátót (ftz-n rárakhatnám a 14es fullmanuál samyangot amit még 10évvel ezelőttről megtartottam ha nagyon kéne).
Egy bánatom van a panorámával, hogy adobe-n kívül elég macerás az illesztés. Az adobe meg önmagában elég macera.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
, az mindenesetre vicces volt egyszer, hogy feltűnt egy extra motorcsónak az egyik képen, pont ugyanúgy öltözött, pont ugyanannyi utassal. Persze nem forgalmas helyre való.
Az is igaz, hogy egy komolyabb darab még PS-ban is van fél óra vacakolás, pláne ha HDR-panoról van szó mondjuk 5x5 képpel. Az alap illesztéssel nem szokott gondom lenni, ha bőséges a ráhagyás - viszont azzal meg az kényelmetlen, hogy pl 3 helyett 5 kocka kell egy panohoz.
-
PuMbA
titán
" ezt pár program felismeri és használja (Adobe pl. kikapcsolhatatlanul)"
Nem kikapcsolhatatlanul Amíg be nem pipálom az torzítási és a ca korrekciót, addig semmit sem csinál nálam a Lightroom, pedig a gépen be vannak ezek kapcsolva, de ugye RAW-ra nem hatnak, csak JPEG-re.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
"Rosszul gondolod, több drágább gép kapcsán is hallottam erre panaszt - igen, az."
Én még senkitől sem hallottam Canon vagy Nikon földön Kéne egy lista, hogy milyen gépeknél...neten nincs fent?
Teasüti: Széles látószögnél elég sokat el tud venni a kép széléből a korrekció, illetve valamennyi képminőség romlással is jár ugye, ha a kép egyes részeit "széthúzzuk". Minél jobban kell korrigálni az obit, annál nagyobb a képminőség romlás.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Én egyéb okokból kerestem és találtam alternatív szoftvert, DXO PL3 - most épp akciózzák, a z6 raw-jaival elég szépen bánik, meg lehet benne nézni a korrekció nélküli képet is (használni mondjuk még nem használtam...) és használni is lehet ha akarod, ráadásul külön lehet kikapcsolni az egyes korrigált elemeket (CA, vignettálás, geometriai torzítás, crop).
[ Szerkesztve ]
-
Rapid136
őstag
A dobverős kép elvben 1/2000-ed, iszonyú sebessége van ha meglendítik, szóval nem olyan vészes ez az A7III-tól.
Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest