Hirdetés
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- JBL Xtreme 4 vélemény (vs. BOSE)
- Bambanő háza tája
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Asszociációs játék. :)
- DVB-T/T2/C+FM+DAB USB tuner stick
- Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok!
Nem tudom jó topic-e, de manapság milyen SD kártyát érdemes venni fényképezőbe? Nem kell olyan ultranagy kapacitás (egy 32, 64gb kb elég), viszont legalább 100mbps-t jó lenne ha tudna, és nem menne tönkre két hét alatt
Előre is köszönöm!Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
racskobalazs
senior tag
válasz Rapid136 #30723 üzenetére
Értem, néztem, akkor mondjuk ő jó lenne? Még le is van árazva.
Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
racskobalazs
senior tag
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok!
Nemrég sikerült beszereznem egy Canon EOS 80D-t, (a fórum segítségével, amiért hálás köszönetem. zseniális gép a 600D után), s felmerült bennem, hogy a jelenleg meglévő Tamron 16-300 (f3.5-6.3)-nál egy fokkal nagyobb fókusztáv elérésre mi lenne ideálisabb: Összespórolni közel 400k-t egy Sigma 150-600-ra (f5.6-6.3) (Használtan lehet 200k környékén is van), vagy venni amazonról egy Sigma (vagy bármilyen) 2x telekonvertert, átszámítva ~60k-ért?
Árban hatalmas a különbség a két megoldás között, ennyivel jobb eredményeket is érne el a dedikált obi?
[ Szerkesztve ]
Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
racskobalazs
senior tag
válasz vihartigris #31814 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek! Akkor felejtős a converter.
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok!
Van egy Canon EOS 80D-m, ami elég fura fókuszt produkál.
Ha teljes (45 point) autofókusz szektor választáson hagyom, akkor ha például van egy mező, ahol nincs semmi érdekes, csak mondjuk egy madár/állat a közepén. A kamera mindenhova fókuszál, kivéve az állatra. Tehát balra a fűre, jobbra a fűre, előre a fűre, hátra a fákra, kb bárhova, kivéve oda ahol maga a cél lenne. Ezért általában 1-pont vagy 9 pont-ban kell használnom, mert különben használhatatlan, de így is van sokszor, hogy az 1 fókusz ponttal sem találja meg, ide-oda tekeri a lencsét, vagy ha a pont közvetlen a célon van, akkor is képes valamennyivel elé/mögé beállni.
De ez nem csak ilyen mező/állat kombinációban, hanem kb bármilyen esetben így történik.
AI SERVO módban van.Én csinálok valamit rosszul? Rossz beállítások? Az obi lehet rossz? Vagy mi lehet a gond? Egy Tamron 16-300-al van párosítva.
Előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
racskobalazs
senior tag
Mint kiderült nagyon nem jól, mivel erről a funkcióról eddig nem is tudtam
Most átállítottam középre és meglátjuk
Köszönöm!Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
racskobalazs
senior tag
Szia/Sziasztok,
Engem is érdekelne a téma, én is szemezek egy ideje felmenni a spotter/cargo-dombra, csak eddig lusta voltam
Nálam 16-300 obi lenne.Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
racskobalazs
senior tag
Ezt az Aeropark szervezi? Náluk voltam már párszor, de ez a reptérlátogatás valahogy sose jött elő.
Ps. Remek képek
[ Szerkesztve ]
-
racskobalazs
senior tag
Nem irónia volt, nekem tetszenek. Sose sikerült normális/közeli képeket lőnöm még vasmadarakról
@Jahno Köszönöm az infókat!
[ Szerkesztve ]
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok,
80D-hez keresnék mikrofont, ami nagyobb zajterhelés alatt sem vágja meg nagyon az inputot. (Pl koncert, reptér, autóverseny, fesztivál stb stb). Ajánlották a Rode VideoMic GO II-t, ez 45k, s ez már tényleg a nagyon max kategória amit rászánnék, ha 10-15k-val olcsóbban lenne hasonló, akkor annak nagyon örülnékMiket ajánlanátok?
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok,
Egy nagyon noob kérdés, Street fotónál mi a legál-illegál határa? Mire kell figyelni, mire kell engedélyt kérni... stb?Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
racskobalazs
senior tag
Ez lehet, hogy egy hülye kérdés lesz, de van valami oka annak, hogy a kamerákat nem (az újakat sem) szerelik mondjuk nvme tárral?
Ha jól tudom, a jelenlegi kamera bufferek (lehet nem mind) volatile dram memóriák, és elég limitáltak (20-30-50 kép). Cserébe gyorsak és eddig nem is volt semmi ami vetekedett volna velük. De manapság egy pcie gen 3 nvme ssd is simán hoz 2-3000MB/s írási sebességeket (a gen5 7000MB/s-ről nem is beszélve), ami azért RAW file ok írásához ilyen 20-30 FPS-ig elég kéne legyen. Méretét tekintve a legkisebb form factor nvme az nem sokkal nagyobb mint egy SD kártya. Vagy elektronikai szempontból nem lehetséges? Pl kis akku ami a szabványban meghatározott feszültségeket nem tudja / nem tudná produkálni?
Van valami speciális oka, hogy miért nem használják se bufferként, se esetleg cf / SD kártya helyett ezeket?
[ Szerkesztve ]
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok,
Csak nagyon érdeklődő szintű kérdés, ballagásra (baráti alapon, nem pénzes) milyen objektívet ajánlanátok? Jelenleg van egy Tamron 16-300 f3.5-6.3, és Canon 50mm f1.8 de egyiket se tudom elképzelni beltéri ballagás fotóra. Valami olyan megoldás kéne ami nem kerül az egyik vesémbe és már elfogadható eredményt tud adni.
Gép: Canon EOS 90D és van hozzá egy Yongnou Speedlite YN685-ös vakum.Tudom nem a legjobb felszerelés de 99.9% hobbira van, abból is természet / portréfotóra. Ez lenne az első "munka".
Minden tanácsot, segítséget előre is köszönök!
-
racskobalazs
senior tag
@csacsi77 Köszi, ránézek!
Köszi erre is ránézek.
Lényegében ismerős kérdezte nem szeretnék-e menni ballagásra fotósnak mert a suli még nem talált embert, csak mivel nincs olyan lencsém ami beltérre nagyon jó lenne, így mindenképpen kellene venni előtte valami normálisat. S mivel sose csináltam még ilyet, mert általában természetfotóra van a cucc, abból is teljesen hobbinak, semmi komoly, így jöttem tanácsért +mivel ismerősi alapon menne így nem is várnak el profit, viszont díjazása sincs.[ Szerkesztve ]
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok,
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a részletes válaszokat, meglátásokat.
Igazatok van, szerintem visszamondom. Megsértődni valószínű nem fog, csak érdeklődött, így nincs ilyen gond.
0 tapasztalattal és 0 ilyen irányú felszereléssel nem merném valóban bevállalni, embereknek az "emlékét" esetleg elrontani.Viszont arra gondoltam itt a hozzászólásokat olvasva, hogy, ha szeretnék azt felajánlom, hogy elmegyek így is, és csak az ő családjukat aztán ha nem jók a képek akkor a "hivatalos fotókon" úgy is rajta lesznek ha lesz benne használható, akkor meg nekik jó +1 fotónak. Így kicsit gyakorlás is, felszerelést se feltétlen kell venni mert nem lesz "munka", s teher sincs.
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok,
Ballagási fotózásra mi egy normál ár amit el lehet kérni? 1 osztály, pár óra max.
-
racskobalazs
senior tag
Hát nem tudom mik az elvárások csak kaptak egy olyan irreálisnak hangzó árajánlatot, hogy gondoltam inkább megkérdezem itt...
1 osztály, valami basic utómunka mondjuk, 30 fő, valószínű kültéren. Ennél pontosabban nem tudom sajnaAz elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
racskobalazs
senior tag
"250 000 Ft az alkalom fotózása, videó osszevaágása. Utána 600ft/db a digitális kép, e-mailben elküldve."
Kicsit irreálisnak tűnik.[ Szerkesztve ]
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok,
Elég noob kérdés, de APS-C számolásnál akkor hogy is van?
Vegyünk egy Canon-t ahol 1,6x a szorzó.
Ha teszek rá egy APS-C-re tervezett obit, akkor ha arra mondjuk 17-55 van írva, az 17-55, viszont ha egy alapból FF-re tervezett hasonlót teszek rá, akkor az ~27-88mm?
S ilyenkor akkor lényegében tényleg nő a reach, vagy csak a FOV változik?Előre is köszönöm!
-
racskobalazs
senior tag
@t72killer
Köszi szépen! Akkor mindegy, hogy EF vagy EF-S obi, mindenképp a fizikai van rajta és arra érvényesül az 1.6-os szorzó.
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok,
Van egy Sigma 17-50mm 2.8-as lencsém, és az lenne vele a gondom, hogy mindig kb 1-2méterrel a kamera által kijelölt fókuszpont mögé fókuszál. Pl, az ember arcán van a fókuszpont, de az tök homály, viszont mögötte a fal tűéles. S Nagyjából minden egyes képnél ezt csinálja. Valamint ha teljesen össze van csukva/ki van tolva, akkor 99% hogy egyáltlán nem talál fókuszt (nem is keres). Közép gyújtótávon (30mm környéke) és közeli tárgyak esetében jó.
Hibás lehet az obi? Vagy csak valami szoftveres gond?Előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
racskobalazs
senior tag
Szia, köszi a gyors választ!
Canon EOS 90D-m van, eddig bármilyen obit raktam rá, azzal működött, ez az első, hogy ilyenbe futok.
Ha nem vennék dokkolót, akkor valamelyik szervíz be tudja állítani? Milyen árban van egy ilyen kalibráció?Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
racskobalazs
senior tag
Ingrid pont most nemrég csinált egy videót (időzített link) az ilyen AI eszközökről, ott említett valami "AfterShoot" nevű progit, ami az elmosódott, rosszminőségű képek válogatását csinálná. Lugosi fórumtárs által írt Ioson-al kombinálva kb meg is van amit szeretnél.
Viszont Jahnohoz hasonlóan, én se hallottam soha senkiről aki ezeket használta aktívan. Szvsz pont azért, mert néha pontatlanok. S akkor lehet így is át kell nézned azt amit a program pl blurrynek titulált, mert lehet csak a háttérelmosás (lásd videó).
Hiszek benne viszont, hogy ahogy fejlődik ez az AI technológia (pl GPT4 ami már képet is tud elemezni), egyre jobb és jobb toolok fognak jönni.
[ Szerkesztve ]
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok,
Ki hogy áll a RAW-ok megtartásához? "Nagytakarítást" tartanék a gépen és vannak 2-3+ éves RAW fileok amik nem munkaanyagok, csak hobbi, van belőlük pár ezer/tízezer. Mindből van JPG lementve.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest