Hirdetés
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Digitális Állampolgárság Program
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Bambanő háza tája
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Építkezünk 6. rész (2024)
- Arctic MX-4 vs. Arctic MX-6. Melyik a jobb?
- Asszociációs játék. :)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz Fotonhámozó #18125 üzenetére
Erre valaki?
A farkas imádott olvasni, zabálta a könyveket. Ezért ette meg a nagy i-t és a piros k-t.
-
Fotonhámozó
senior tag
Sziasztok!
Hétvégén Aggtelekre készülünk, szeretnék barlangi fotókat (is) készíteni. Már amennyire a körülmények engedni fogják. Nem tudom, lehet-e majd vakut használni. Kérdésem, melyik objektív lenne szerintetek megfelelőbb erre a feladatra C650D-n: C EF 35/f2 vagy C EF-S 18-55 IS II? ISO-t maximum 1600-ig tekerem fel. Ha esetleg lehet vakuzni, akkor sem feltétlenül használnám mindig. Előre is köszi!
A farkas imádott olvasni, zabálta a könyveket. Ezért ette meg a nagy i-t és a piros k-t.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz #74459392 #18797 üzenetére
Szia!
Sokkal egyszerűbb lenne, ha először az azonos expóval készült képekből készítenél panorámát megegyező beállításokkal (pl Huginnal). Ezután a 3 panorámából már egyszerűen tudnál HDR-t készíteni.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz #74459392 #18810 üzenetére
Azért írtam a Hugint, mert azzal azonos kontrollpontokat alkalmazva fogja összefűzni a panot (az első összefűzése után elmented a projektet, majd a következőnél a "Sablon alkalmazása"-t használod). Feltétele természetesen, hogy ne legyen számottevő elmozdultság az eltérő exponáltságú képek között.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz andris1602 #18998 üzenetére
Ezt a márkát konkrétan nem ismerem. Viszont régebben noname kitióttónemdrágá szűrőszettet használtam. Az ND-k annyira elhúzták a WB-t, hogy utómunkázva sem sikerült maradéktalanul eltüntetni a lilásodást. Azóta vettem Haida ND1000-t. Ez már rendben van, szép hosszúzáridős színes felvételeket lehet vele készíteni. CPL-ből is először médincsájna volt, végül Hoya Pro-ra cseréltem. Ég és föld a kettő közötti különbség. Megfizettem (a nem túl drága) tanulópénzt, nem érdemes ezeket az olcsó vackokat megvenni, mert előbb.utóbb úgy is minőségi szűrőkre váltasz. Kezdj egyből minőségi termékekkel!
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz andris1602 #19009 üzenetére
Azt nem tudom van-e, ha van, mekkora a különbség a pro és a sima között.
-
Fotonhámozó
senior tag
Előbb tanulj meg rendesen fotózni! Ha ez megvan (évek kellenek hozzá), utána megpróbálkozhatsz a pénzkereséssel. De hivatalosan ehhez kell legyen papírod. Ha se önkritika, se alázat nincs benned, akkor egyből kezdheted Facebookra XY Photography vízjellel tolni a képeket az XY Photography oldaladra, előbb-utóbb valaki balfék talán még fizetni is hajlandó lesz, hogy készíts róla képet.
-
Fotonhámozó
senior tag
77 mm-es méretben keresek slim CPL-t. Milyen márkát tudnátok ajánlani, ami minőségben és árban is elfogadható? Kenko-val szemezek, ez árban fele annyiba kerülne, mint a Hoya Pro1D (amit már régóta használok 58 mm-es méretben és meg vagyok elégedve vele).
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz Fotonhámozó #19351 üzenetére
Meg is érkezett ma. Már csak obi kell hozzá
-
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz Lassú Víz #19546 üzenetére
Elég jó fotósakciót hirdet az Adobe. Ps + Lr egy csomagban egy éven keresztül havonta ~3300-3500 Ft körül van, ha nem a multilangue-t választod. Többnyelvű esetén valamivel drágább.
-
Fotonhámozó
senior tag
+1. VGA-ból "bármilyet" (mintha nagy választék lenne), csak ATI-t ne! Egy kalap sz... az egész márka (sok éves CAD/CAM és PS tapasztalat alapján írom), kivéve ha játszani kell. Nem titkolom, gyűlölöm a márkát.
-
Fotonhámozó
senior tag
Ha a kocsin a tükröződés nincs bemozdulva -> a kocsi áll.
1 képből minimum 3 réteggel megoldható (ha a kerék közepe nem látszódik, akkor elég hozzá 2 réteg.). A főbb lépései: az autót kijelölöd, inverz kijelölés, expand paranccsal kijelölést kicsit megnöveled, Radial Blur/Zoom, a húzott réteget rétegmaszkra váltod, ezen az álló és a húzott területeket szépen összemaszkolod (ez a legnehezebb része, ha nincs forgó kerék), ha van kerék, akkor új rétegen a kereket kijelölöd, Radial Blur / Spin, majd a kijelölést free transform paranccsal hozzáigazítod a képhez (látszódó kerékközép esetén ez a legmacerásabb), rétegmaszkot alkalmazol, többi réteggel összedolgozod.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz mouser1 #19766 üzenetére
Ahogy épp kívánja. 3:2-t használok általában, de álló képhez sokszor 4:3-t, "normál panohoz" 16:9-et, extra széleshez 2:1-et, művészieskedős / centrális téma / absztrakt esetén 1:1-t. Vágni nem bűn.
-
Fotonhámozó
senior tag
David Prakel könyvek közül melyeket érdemes megvenni? A Kompozíció mennyivel nyújt többet, mint Michael Freeman: Fotósszemmel könyve? Az Expozíció tartalmaz-e olyan plusz infókat, amelyek a nem kezdők számára is hasznosak lehetnek (nem kezdő: tisztában van azzal, hogy adott körülmények között milyen iso/blende/záridő alkalmazása szükséges a kívánt eredmény eléréséhez). A Fekete-fehér fotózást és a Világosítást ajánlatos-e megszerezni, vagy kb. annyira haszontalanok, mint Joe McNally: Tervezz a fénnyel könyve (ajándékba kaptam)?
-
Fotonhámozó
senior tag
Inkább az objektívek topikjában tedd fel azt a kérdést: melyik bankot raboljam ki, hogy megvehessem álmaim tilt-shift objektívjét, amit a kezdeti lelkesedés után a szekrény aljába süllyesztenék?
-
Fotonhámozó
senior tag
Belefutottam egy kellemetlen problémába, eddig nem volt ilyen gondom: Camera Raw-ban megnyitott éjjeli kép (ISO-3200) tűrhetően zajos csak. Azonban Photoshopba exportálva a fotót, vállalhatatlanul zajos lesz (akkor is, ha CR-ban zajszűrést alkalmazok). PS-ban úgy néz ki, mintha extra grain-t adtam volna rá. Neten nem találok rá megoldást. (VGA: Asus HD7790, grafikus processzor használata, acceleration, opencl, anti-alias stb. opciók ki vannak pipálva). Tapasztaltátok már ezt ti is? Sikerült megoldanotok? Hogyan?
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz *Ropi* #20702 üzenetére
Köszi! Tapasztalom sajnos, nagyon megbántam, hogy ATI kártya mellett döntöttem.
Sajnos sehogy sem sikerül elfogadható CR -> PS konvertálást elérnem, extrém zajos lesz a kép PS-ben. Érdekes, hogy mind a DPP, mind a Camera Raw stb. tűrhető zajossággal jeleníti meg a RAW képeket. DPP-ből PS-be exportálva is aránylag zajmentesen jelenik meg. Csak így kicsit macerás, jobb szeretem, ha Bridge -> CR -> PS a szerkesztés menete.A farkas imádott olvasni, zabálta a könyveket. Ezért ette meg a nagy i-t és a piros k-t.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz *Ropi* #20707 üzenetére
Köszi! Másik gépen kipróbálva a CR -> PS konverziót, nincs gond (ugyanazokkal a beállításokkal, hardware-s gyorsítás nélkül). YT videók sem akarnak futni driver reinstall, flashplayer reinstall, registry rendbetétele, sütik törlése stb. után sem. Lehet, lecserélem a VGA-t a pi...ba normális nvidiára, úgy is régóta halogatom.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz andzsin73 #20710 üzenetére
Hozzászólnék ehhez a témához, mert kicsit érintve érzem magam: "gépészmérnöknek nem lehet születni". Ha nem is születni kell, de ha jó gépészmérnökké szeretne válni valaki, akkor ahhoz édeskevés az iskola (pláne, amennyire silánnyá vált a hazai mérnökképzés néhány kart leszámítva). Ha nincs meg a mérnöki tudományokhoz valakinek a műszaki érzéke, kreativitása, kíváncsi természete - amit születésekor már megörökölt, utólag nehezen fejleszthető -, akkor hajára kenheti a gépész diplomáját... Valamelyik multinál gyártórészlegen, esetleg területi képviselőként ellébecolhat vagy mehet a Totalcarba cikkeket írni... , de hogy jó fejlesztő/kutatómérnök nem lesz belőle, az egészen biztos.
-
Fotonhámozó
senior tag
Szerintetek ez a fotó egy képből lett összerakva vagy kettőből (esetleg még többől)? Kérdésre a feltöltő azt írja, hogy 1-ből, ennek ellenére a kép dinamikája meglepően nagy. FF vázzal készült 1 db RAW-ból valóban ki lehet hozni ekkora dinamikájú képet ilyen minőségben?
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz PhilBrick #21044 üzenetére
Fényszennyezés ezen a képen is van, jól lehet látni. Ahogy azt is, hogy a fényforrás környékén a csúcsfényeket erősen visszahúzta (és narancsosra színezte). Érdekes módon a kép jobb felén, a kiálló sziklától balra ennek a hatása még erősebben jelentkezik, az égbolt/sziklák találkozásánál szürkefátyolos a kép, nem is látszódnak ott a csillagok. Ugyanakkor az embertől balra viszont kevésbé fátyolos és látszódnak a horizont felett a csillagok, de még furcsább, hogy a fénycsóvától közvetlenül jobbra is látni a csillagokat.
-
-
Fotonhámozó
senior tag
Egy ideje az alábbi furcsaságot tapasztalom: C650D + Meike portrémarkolat kombó használata esetén, ha a portrémarkolat expogombját lenyomom, az élességállítás és exponálás körülbelül fél másodperces késéssel történik meg. Ha a váz expogombját nyomom le, minden rendben. Meikével tapasztalt valaki hasonlót?
-
Fotonhámozó
senior tag
Közeljövőben szeretném lecserélni a videókártyámat. Ezzel kapcsolatban lenne néhány kérdésem. Jelenleg AMD 7790-em van, ami nem támogatja a hardware-s gyorsítást PS-ben, Camera Raw-ban (vagy szétesik a kép vagy leáll a program). Van-e gyakorlati előnye a hw-s gyorsításnak? Azzal tisztában vagyok milyen funkcióknál aknázható ki, de a kérdésem az, hogy gyakorlatban ebből észrevesztek-e valamit? Vagy csak marketing bullshit? Számít-e a VGA RAM mérete pl. panoráma összefűzésekor? Milyen VGA-t ajánlanátok? Köszi!
-
Fotonhámozó
senior tag
Köszi! Már nem fogom megpróbálni a legújabbat, különböző verziójú Catalysttel különféle hibák jöttek elő eddig,meguntam, hogy 1-1 driverfrissítés után szórakozhattam az újabb hibák kijavításával. Besokalltam, teljesen elásta magát nálam a márka, mindenképpen váltok nVidia-ra. Win 7 64-et használok, programban aktiválható a hw-s gyorsítás,de utána vagy lefagy a program (rosszabb esetben a gép) vagy szétesik a képernyő, ahogy már előzőleg is írtam.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz sweet122 #21835 üzenetére
Ez egész pontosan 37,99 dollárnyi pénzpazarlás. Vegyél helyette inkább 1 vagy két, de minőségi lapkaszűrőt. Milyenre is lenne szükséged? ND? Tranziens ND? Sunset? Tobacco? Ha nem átmenetest szeretnél, akkor érdemes ugyancsak minőségi felcsavarható szűrőt venni.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz hibavissza #22092 üzenetére
Hugin vagy Camera Raw. De a Hugin is néha küszködős.
-
Fotonhámozó
senior tag
Ha az időjárás közbe nem szól, akkor hétvégén lehetőségem lesz hőlégballonból fényképezni. Sosem repültem még ballonnal, nem tudom milyen körülményekre számíthatok. Hajnalban lesz a felszállás a tervek szerint. Van hőlégballonos fotózással kapcsolatban valakinek tapasztalata? Lencsepárásodásra lehet számítani? Tele vagy inkább UWA az ajánlott? (lesz nálam mindkettő, de ha lehet, akkor az obicserét a kosárban el szeretném kerülni). Mennyire gyorsan mozog a ballon fotózás szempontjából? Reciprokszabály alkalmazható vagy inkább 2-3-szoros reciprokértékkel számoljak?
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz Balinov #22327 üzenetére
Tegnap pakolgattam a fotós cuccomat, egymásra raktam a szűrők dobozait, lassan akár kártyázhatnék is velük, annyi van Átmenetes ND lapszűrőre viszont még szükségem lesz, sajnos. Nem horror árú, de minőségi lapot tudtok ajánlani? Protektor vagy UV szűrő és lapszűrő kombó mennyire szereti egymást? Nem kizárólag a vignettálásra gondolok, hanem reflexiókra.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz Balinov #22329 üzenetére
Köszi! Nekem is van olcsó vackom, legfeljebb csak akkor teszem fel, ha mosottképű lila felhőket szeretnék!
Viszont ha meglátom a Lee árait... Haida vajon lapszűrőben milyen lehet?A farkas imádott olvasni, zabálta a könyveket. Ezért ette meg a nagy i-t és a piros k-t.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz jjeahh #22509 üzenetére
Nekem a Giottos gyorscseretalpak atombiztosan tartanak, még 2 kg feletti cuccot is stabilan fogják portréállásban. Gumírozott / növelt tapadású felülettel fekszenek fel a cseretalpjaid a vázakra? Kézzel vagy szerszámmal (20 Ft-os ) húzod meg a csavarokat?
-
Fotonhámozó
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest