Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- ldave: New Game Blitz - 2026
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
-
LOGOUT

Új hozzászólás Aktív témák
-
varmi2
nagyúr
válasz
CriticalHit
üzenetére
Az atx és az matx furathelyei azonosak, csak az matx-nek a lenit rész már nem kell, mert rövidebb a lap. Tehát bent kell hagyni a távtartókat. Maximum azokat veheted ki, ahol már a lap nem ér oda, de ha bent hagyod, akkor sem okoz semmit.
-
ReSeTer
senior tag
válasz
pruzsi
üzenetére
Másik vga-val való telepítés miben segít? Utána ha visszarakom gondolom ugyanúgy eltűnik az a sata port amelyikre telepítettem, nem?
Azt nem értem, hogy miért látszik az az ssd, amikor windows telepítő usb-ről bootolok, és ha már ssd-ről folytatnám, akkor még a BIOS-ból is eltűnik. -
jokeph
nagyúr
válasz
CriticalHit
üzenetére
Naná, sőt bármely komponens(ek) gyors halálát is.
Távtartót csak oda teszünk/hagyunk bent, ahol a lapon is megvan a lyuk hogy be lehessen rögzíteni.
Ez az egyik tipikus szerelési hiba, a másik az I/O shield (hátlapi takarólemez, amennyiben nincs a lapra rátelepítve) rugós kis nyulványainak a helytelen helyre kerülése alaplap beszerelésénél, ami szintén rövidzárlat esélyes, a lap vagy túléli vagy nem ha ilyen van, pl a HDMI/USB csatiknál az egyik nyúlvány a csati közepébe beleér. -
CriticalHit
addikt
Okozhat-e problémát, rövidzárlatot az ATX méretű házba szerelt mATX alaplap számára ha az ATX távtartókat bent hagyjuk, ezért azok hozzányomodnak az alaphoz?
-
heavygrip
senior tag
válasz
ReSeTer
üzenetére
Na én pont ezért nem vettem 3 ventis kártyát. Egyébként is b550m az alaplap.
Így is határ eset a Sapphire Pulse, két sata portot kitakar,de a 90 fokos csati alá menne. Eredetileg Gigát akartam volna,de az batár nagy ehhez képest.Érdemes előre gondolkodni, le vannak írva a kártya méretei árukeresőn is, de a hivatalos oldalon ott van minden(az a biztos). Én colos tokkal vagy toló mérővel szoktam mérni ha úgy jó akkor mehet a rendelés.
-
-
ReSeTer
senior tag
Olyan probléma jött elő, hogy Olyan nagy a gpu, hogy a SATA portokat annyira takarja, hogy még a 90 fokos csatlakozó is túl magas ahhoz, hogy betudjam nyomni a gpu-t a pci-e slot-ba. Kihúztam azt a merevlemezt, mert úgyis a másik sata ssd-re telepítem a Windows-t. El is jutottam az első újraindításig, amelynél már nem kell az USB telepitője, bootolnia kellene ssd-ről, hogy folytassa a telepítést. A gond az, hogy hirtelen eltűnt még a bios-ból is a sata ssd. Nem tud bootolni, és nem tudom folytatni.
Miért látja még az elején, utána meg már nem?
Anno volt hasonló problémám, akkor az volt a megoldás hogy az alaplapom nem aktiválja az összes SATA portot, csak ha valamelyik másik már be van dugva. Gondolom pont azt kellene bedugni amelyiket takarja a GPU.
Mit csináljak? Hogy tudnám mégis aktiválni?
Legjobb az lenne, ha eleve betudnám dugni. -
pruzsi
őstag

ilyen kellene bővítőként, az alaplapon nincsen. ezt máshova nem tudom csatlakoztatni hacsak nincs e valami átalakító hozzá
-
-
pruzsi
őstag
Üdv!
Egy retro gépbe szeretnék egy kártya olvasót használni,de van egy kis gond az alaplapon nincs usb extension
hogyan lehetne működésre bírni, létezik ilyen pci kártya esetleg? Más házi barkácsolással?
-
ReSeTer
senior tag
válasz
HantekDSO
üzenetére
Adatlapomon a régi config.
Új CPU: 5700X3D
Új GPU: 7700 XT
Bios F17.Minden kombinációban kipróbáltam már.
Nincs semmi tuning, csak a BIOS-ban XMP profile RAM-hoz.
Alapvetően függőleges áll 90 fokban a GPU az alaplaphoz képest. Na most a szorítócsavar helye kicsit megdönti mondjuk 89 fokba a GPU-t. -
ReSeTer
senior tag
Helló!
GPU PCI-e slot hiba okozhat ghosting problémát játékokban mozgáskor?
Gépet újítottam, alaplap maradt, ramok maradtak, monitorok maradtak.
CPU, GPU, TÁP, HÁZ új.Már végig próbáltam úgy is, hogy visszaraktam minden régi alkatrészt, mindegyiknél windows reinstall, de nem segített.
A modellek élei recések, pixelek villódznak mozgáskor, árnyékokban zaj van.
A gpu berakása kicsit feszülős volt, nem tudom miért, a ház kicsit eltartja az új VGA-t a 90 fokból.... okozhatta ez?Fogalmam sincs mit csináljak.....
-
válasz
karbidhegyu
üzenetére
Csak az idei biosok jók amiben a UEFI LogoFail vulnerabilities már javítva van.
-
válasz
karbidhegyu
üzenetére
Tedd fel nem a legújabbat akkor. De egy 4 éves BIOS azért már szerintem illik frissíteni. Mindhez van leírás hogy mi a változás. Olvasd el.
-
Lion81
tag
válasz
Csorbi
üzenetére
Az lehet, hogY a TechPowerUp egyértelműen fogalmaz, de én a gyártói oldalt néztem és ott ugye más van írva!
Már a gyártóknak sem lehet hinni miután 1080Ti és egyéb kártyáknál is x8 ban indult a vga.Tele van a net ilyenekkel...ennyi erővel már semmilyen oldalnak nem lehet hinni.
-
Kosh Naranek
tag
Ha a tápod már nem garis, első körben egy monitorozó programmal nézd meg a táp feszültségek (3,3-5-12 V) értékét (főleg a +12V az érdekes).
Ha van eltérés a gyári értéktől, levenném a táp borítását és megnézném, véletlenül nem kezdett-e púposodni néhány kondenzátor.
A random üzem közbeni leállások ui a táp védelmi áramköreinek a működésére is utalhatnak. -
Csorbi
addikt
válasz
karbidhegyu
üzenetére
Szerintem ezrek rakták már fel....
De akinek nincs vele gondja, az nem fogja világgá kürtölni. A redditet meg hagyjuk, mint fő információforrást...a user errorokat nem tudja kiszűrni. -
Csorbi
addikt
válasz
karbidhegyu
üzenetére
Nemigazán szoktak hibás BIOS-okat kiadni, ritkább mint a fehér holló, és jellemzően 1-2 héten belül javítják is.
De talán egy ujjamon meg tudom számolni hány ilyennel találkoztam az elmúlt 25 évben. -
Csorbi
addikt
válasz
karbidhegyu
üzenetére
Ha naprakészre akarod hozni, akkor nyilván a legutolsót, vagy ez csak nekem evidens...?
-
karbidhegyu
csendes tag
Sziasztok!
Van egy Asus TUF GAMING B550-PRO alaplapom, szeretném BIOS szempontjából naprakészre hozni, de nem tudom melyik BIOS verzió az amit érdemes felrakni. Jelenleg egy kb 4 éves BIOS van rajta. Egyéb komponensek Ryzen 7 5800X, Kingston HyperX FURY 16GB (2x8GB) DDR4 3000MHz HX430C15FB3K2/16, XFX RX 6800 16GB DDR6 Speedster SWFT 319. -
jokeph
nagyúr
válasz
HantekDSO
üzenetére
A lényegen nem változtat, nálad egy gen-el újabbat tud a VGA és a lap/proci (feltételezem, hogy a CPU/lap páros az 5.0-át is tudják), nálam a lap/cpu gen 5-öt is engedne (RTX 3070-el próbálva, ugyanez volt, csak 4.0--tól ment vissza 1.1-ig), de a VGA csak 3.0-át tud.
Szóval, hótmindegy. -
jokeph
nagyúr
válasz
HantekDSO
üzenetére
Ez 2 dolgot jelent nálad:
Valami háttérfolyamat terheli a VGA-t, és felkapcsolta az elérhető maxra az átvilteli sebességet, vagy a VGA-d energiagazdálkodása teljesítményorientáltra van belőve, és így nem vesz vissza sosem.
VGA terhelésen:

Üresjáratban:

#88554Doky586: még nem láttam, hogy a sávok száma változott volna bárminek a függvényében is, csak az átviteli sebességgel játszik, ha be van lőve a teljesítmény optimálisra.
-
Csorbi
addikt
válasz
Lion81
üzenetére
Mi köze a 6 pines meg a 8 pines (fogyasztás) csatlakozónak a PCIe sávszélességhez? Van belőle 4-6-8GB-os modell is, nyilván eltérő órajelekkel amik eltérő fogyasztást jelentenek.
Igen, minden kiadott 3050-es x8-as, mint írtam maga a GPU rendelkezik ezzel a sávszélességgel.
-
-
Lion81
tag
válasz
Csorbi
üzenetére
Ezt írja a GPUZ is.
Megméztem amit küldtetek és látom, hogy más kártyák x8-ban vannak a gyártók szerint ahogy mondtátok.Ezek szerin alapból minden kiadott RTX 3050 x8-as?Akkor miért van az egyik vga 6pines csatival a másik meg 8 pinessel?
Az enyém spec 115wattot vesz fel teljes terhelés alatt, de láttam más kártya 130wattot eszik RGB nélkül. -
-
Maxell014
senior tag
Sziasztok!
Gigabyte Z790 UD
Mit kell beállítani a biosban hogy bekapcsoló gomb megnyomása után rögtön bootoljon ne csak a ventik pörögjenek egy 20 másodpercig ? -
-
AzŐsgén2
tag
Sziasztok!
Vettem ma egy ICY DAC-ot, és az a gondom, hogy a gépem azzal a hiba üzenettel leállitja, hogy "sikertelen eszközleíró-kérés", meg hogy "nem sikerült a port visszaállitása", az intézőben az "ez a gép" ablak meg ütemesen villog, mintha próbálna kapcsolódni, de nem sikerül. A furi az, hogy a lakótársam gépe simán látja, és kezeli is gond nélkül.
USB kábellel kapcsolódik a gépemhez, az összes létező aljzatot és több kábelt is kipróbáltam, ugyan az az eredmény. Szintén furi, hogy a mobilomat viszont látja, tudok rá másolni gond nélkül és gyorsan az USB C-type kapcsolaton keresztül, tehát elvileg az alaplapi USB müködik, ha jól sejtem.
(Múlthéten egy Terramasterrel csinálta ugyanezt, mondjuk azt a haverom gépe sem látta, vissza is küldtem.)
Elvileg a legfrisebb driverek vannak fent, legalábbis a win azt mondta. (win 10 64bit) és a BIOS is frissitve volt, igaz régen, a gépem nem mai darab, egy asus hero 8-as alaplapról van szó.Szerintetek mi lehet a gond, mit tudok még kipróbálni, hogy használni tudjam ezt a vackot? Rengeteg adatról kellene biztonsági mentést készitenem, de nem akarok ezért egy NAS-t venni.
-
-
Lion81
tag
Sziasztok!
Egy nagy problémám van és hátha tudtok segíteni!
Vettem egy Inno3d RTX 3050 Twin X2 OC 8GB GDDR6 vga-t és az alaplap biosa csak pcie x8 ként látja már az első indításnál!
Átállítani nem tudom mert nem engedi a bios (Asus Prime H610M K-D4).
Hogy lehet átállítani Pcie x16ra?
1db Crucial P3 NVME ssd van még benne pcie 3.0 x4 sebességgel! -
gazsintaor
csendes tag
Próbáltam, ugyan azt csinálja sajnos.
-
Csorbi
addikt
válasz
gazsintaor
üzenetére
Próbáld meg a 2 db 4-est kivenni, a 2db 8-as maradjon bent, mégpedig az A2-B2-es feliratú slotokban, és nézd meg úgy.
-
gazsintaor
csendes tag
Összesen van 24gb ram-om.
2x4gb 2400mhz
2x8gb 3200MHzA memóriák jelenleg 2113mhz-en üzemelnek csak.
Először fontosabb lenne nekem a wake on lan beállítás, hogy távolról tudjam indítani a gépet. Sajnos ezt sem menti el, pedig ez egy egyszerű disable/enable beállítás.
-
Csorbi
addikt
válasz
gazsintaor
üzenetére
Valószínűleg nem bírja a profilt a CPU memóriavezérlő, mivel az overclocknak minősül a JEDEC szabványhoz képest, de ha több infót megosztasz, akkor több rálátásunk lesz....
-
Csorbi
addikt
válasz
gazsintaor
üzenetére
Milyen beállítást nem ment el, pld.?
A dátum/idő értéke árulkodó lehet, ha valóban nem menti el. -
gazsintaor
csendes tag
Sziasztok van egy msi b660m-a pro wifi ddr4 alaplapom.
BIOS firssítést megcsináltam, CMOS reset meg volt, elem csere is meg volt, pineket néztem, nem érnek össze.A hiba, hogy nem menti el a bios beállításokat.
Mit lehetne még csinálni vele?
-
atom18
senior tag
Sziasztok!
Adott egy Gigabyte Z690 GAMING X DDR4-es lap. Jelenleg egy F22-es BIOS van rajta amit szeretnék frissíteni a legújabbra ami az F30-as vagyis ez a 7. BIOS kiadás amióta én utoljára frissítettem a kérdésem az lenne, hogy amik közben vannak az összeset fel kell raknom egyesével vagy elég csak a legutolsót és azzal együtt mind meglesz. Amúgy azért szeretném frissíteni mert az F27-es tartalmazza, hogy támogatja a lap a 14th Gen procikat is.
-
zsadnok
tag
Sziasztok!
Nem tudom jó helyen teszem-e fel a kérdésem:
MSI PRO B760-P DDR4 alaplapba jó-e a DDR4 Kingston HyperX Predator 3000MHz 32GB Kit - HX430C15PB3K2/32 (KIT 2DB)?
Köszönöm előre is.
zsadnok -
Icamingo
tag
Sziasztok!
Asus B550-F alaplapon az rgb nem világít. A Biosban az Aura "on" álláson van. Amikor visszaállítottam az alaplapot "default" beállításra, akkor egy darabig világított, majd megint nem. Mikor kapcsolgattam az Aurát ki/be, nem történt semmi.
Lehet máshol kell, másik menüben kapcsolgatni?
Vagy vegyem ki az elemet?
Köszönöm szépen előre is a válaszoka! -
jokeph
nagyúr
válasz
Kókuszdió
üzenetére
Üdv !
Ha az alsó rövid M2-es slotra gondoltál, akkor a leírás szerint nem, csak kizárólagosan pci-e sáv bekötésű, M2 E key csatolással bíró wifi modulokat (és azokból is erősen ajánlott a support listából választani).Ebbe a slotba egy M key csatolós nVME pci-e SSD bele se menne fizikailag (nevezzük standard-nek), mSATA-ból van Key E kialakítású, de a lap leírása szerint csak pci-e sáv van kivezetve, SATA protokollt (ami kéne az mSATA SSD-nek) nem említenek (árazásban sem megérősek).
Standard nVME pci-e M2 SSD-nek (key M) ott a felső hosszú M2-es port.
A manual szerint mehet bele M2 SATA SSD is, ha az B+M Key kialakítású (csak B key M2 SATA fizikailag nem megy bele, bár ilyennel már rég találkoztam).Nem mondom, hogy nem létezik adapter Key E-ről Key M-re, 2230-as méretben (mert hoszabbat nem tudsz normálisan rögzíteni), csak nem hiszem hogy megérős ezzel bajlódni, és semmi nem is garantált hogy menni is fog, sanszosan max 1 pci-e sáv van ide kivezetve, ami max 3.0-ás, de lehet hogy inkább csak 2.0-ás, szóval nem vagy kint a vízből.
A sima SATA SSD olcsóbb és biztosabb, valamint nem lassabb.Ha nagyon akarsz foglalkozni vele, mert van pl. pár M2 Key M SSD-d már kéznél, akkor én USB 3.0-M2 nVME Key M átalakítót néznék (mert gondolom a lapcsere nem opció).
Szupergyors nem lesz, de megy. -
Kalaco
csendes tag
válasz
Csorbi
üzenetére
Megcsináltam a CMOS cleart és most már működik a rendszer az új processzorral. Mondjuk be kellett raknom ideiglenesen egy videokártyát, mert a processzor IGPU-jával nem tudtam belépni még a BIOS-ba sem a reset után. De arról már ment a beállítás.
Mégegyszer köszönöm a segítséget.
-
Kalaco
csendes tag
Tisztelt Fórumtársak!
Az alábbi probléma megoldásában kérem a segítségeteket, hátha tud valaki megoldást.
Az egyik asztali gépemben Asrock A320M-HDV alaplap [link] és AMD Ryzen 3 2200G processzor van, Windows 10 fut rajta. Az alaplap BIOS-a P4.80 verziójú. A RAM 2x4 GB Kingston DDR4, a táp 400 W Chieftek Smart (bár ez utóbbi két komponens szerintem nem releváns a probléma kapcsán).
Mivel ezt a processzort hivatalosan nem támogatja a Windows 11, ezért vásároltam egy AMD Ryzen 5 4600G processzort. Az alaplap BIOS-át a benne lévő processzorral az előírtak szerint több ütemben frissítettem a P7.30-as verzióra, mivel az alaplap leírása szerint ettől a verziótól támogatott az új processzor. Ezután beraktam az alaplapba a Ryzen 5 4600G processzort.
A problémám az, hogy az új processzort ugyan felismeri az alaplap, de a régi processzorral kifogástalanul működő Windows 10 csak kb. 8-10 perc alatt tölt be, és akkor is nagyon lassú a rendszer. Többszöri újraindítás, kikapcsolás és bekapcsolás után is ez a helyzet. A BIOS load default settings természetesen megvolt a frissítések után. A bootolható Windows 11-et tartalmazó pendrive-ról azonnal betölt a telepítő az új processzorral, és úgy néz ki, hogy lehetne tisztán telepíteni a rendszert, de én ezt a macerás újbóli telepítgetések és belakás miatt nem szeretném, a windows 10-ről történő frissítéssel szeretném feltenni a W11 24H2 verziót. Az alaplap BIOS-át is tudtam a legújabb verzióra (10.31) frissíteni az új processzorral, mivel először azt hittem, hogy a 7.30-as verzió talán mégsem elég.
Visszarakva a régi processzort, rendesen betölt és működik a Win 10.
Előre is köszönöm, ha valaki tudna segíteni a probléma megoldásában. -
lanszelot
addikt
Hello,
Asus tuf gaming x570 plus alaplapba mi a legnagyobb cpu? -
naja
aktív tag
válasz
Csorbi
üzenetére
Köszönöm szépen! Azt nem is tudtam, hogy van ilyen (MCU) az alaplapon. Azt hittem valami külsős szervizes cucc lehet, amivel flasheltek. Na, megint okosabb lettem. Köszi még egyszer.
Ahogy javasoltátok, a pumpára is ránéztem, és egy alapos szétszedés/kitakarítás után már 30° idle, 70° Cinebench alatt.
-
SSJmeszes
senior tag
Sziasztok.
X870E ProArt lap. Mit érez a lap olyankor, hogy random, mikor bekapcsolom a gépet a bios az üdvözlőképernyőm? Ha csak ESC és enter, visszadobál folyamat a biosba.
Ha mentem (F10) és enter, akkor vagy elsőre tovább enged, de többnyire másodjára..
Lehet ennek ártani valamit? -
dgcs
csendes tag
Sziasztok! Adott az alábbi kofig: GIGABYTE X570 AORUS ELITE alaplap, AMD Ryzen 9 3900X processzor, 32gb ram, AMD Radeon RX 5700 XT, Win 11. A probléma a következő. Újabb játékoknál a gép random kapcsol. Van amikor már a menüben. Például a Forza 5-nél. De van amikor csak 5 perc játék után. Mintha áramszünet lenne. Ha ezután újraindítom a gépet, mintha mi sem történt volna elindul. Nincs semmi hibaüzenet hogy nem megfelelően lett leállítva. A gép már vagy 4 éve meg van, és eddig minden probléma nélkül működött. Igaz hogy nem játékra használtam, de azért néha néha az is ment rajta (Witcher 3, Tomb Rider, stb..). A kötelező köröket már lefutottam. A gép nem poros belül. Stressz tesztek lefuttatva. Fél óra alatt sem tapasztaltam magas hőmérsékleteket. Sem a processzornál (85°C), sem a VGA-nál (75°C). Az összes driver napra kész. Több ötletem nincs. Szerintetek merre induljak tovább a hibakereséssel?
-
zeee
senior tag
Csak elvileg ott a CPU fan általi beállítást használja, azért van ott a két A a végén. Ez akár még jó is lehet nekem majd. Van egy noctua nh-d15, ami elég csendes és keveset pörög, lehet a felső ventiket ráteszem ide akkor. Hátt nagyon szépen köszönöm, sokat segítettél nagyon!

-
naja
aktív tag
válasz
Csorbi
üzenetére
Biztos félreérthető voltam. Mivel nincs papírja, így nincs hova visszavinni. Ezért szerettem volna szerviz ajánlást kérni.
Közben hazahoztam az alaplapot. Ezt írta a külföldi szerviz: No trouble found. Bios update + MCU Flash. Egy i3-al tesztelték.
Szóval vagy a más fajta CPU-miatt be tudott bootolni, és a Bios update után már az enyémmel is megy. Vagy napokon keresztül User Errort produkáltam folyamatosan, miközben többször szétszedtem mindent apró darabokra, ellenőriztem keresztbe oda-vissza, és amikor visszakaptam akkor meg elsőre mindent jól raktam össze.A kérdés ami most felmerült:
– Mi az a MCU Flash
– Lehet Undervolttal úgy elbánni egy alaplappal, hogy ne adjon életjelet? Még CMOS reset után sem? -
zeee
senior tag
3 db chassis csatlakozó van csak sajnos csak az alaplapon!
Egyet elvisz a ház gyári ventilátorai.
Legfelül van 2 db.
Meg alul a VGA alatt 3.Kér darab szabad van még, az egyik a vízpumpa, gondolom az felejtős, illetve van még egy szabad, az a CPU OPT, de ennek a vezérlését nem látom az alaplap gyári Asus Armoury crate szofverben. Esetleg ha ezt a cpu opt-t lehet hőfokfüggően vezérelni a biosban akkor lehet előrébb lennék?!

-
blp85
senior tag
Nekem anno az volt a tapasztalatom, hogy 14 és 12 cm-es ventilátort kötöttem egy HUB-ra, a 14 cm-es szinte hangtalanul pörgött, addig a 12cm-es meg majdnem elszállt.
"Akkor így mostmár az is világossá vált, hogy a Vga alatt a 2db 120-as-ból az egyik ventilátor azért nem tud lekapcsolni teljesen, mert nem egyforma a két ventilátor, de ez akár változhat is ha megcserélem őket. Szuper! Ebből is tanultam."- nagy valószínűséggel az indító feszültségük is már, ha megcseréled őket, akkor mindkettő megáll, ha kell.
3 db-ot szeretnék vezéreltetni, ami elég "öszvér" elgondolás, hogy 2db 120-as és egy 80-as, ez nem is fog menni akkor szerintem.- akkor a 80-as legyen a vezérlő, mert a 120-as esetében a 80-as nagyon pörögne.
Esetleg az alaplapon nincs több csatlakozó?Mondjuk nekem úgy van megoldva, hogy 2 darab 4-es HUB van beszerelve a gépbe, így egy HUB-ra azonos ventilátorok mennek.
-
zeee
senior tag
Áhhh ezt olyan jól leírtad hogy még én is megértettem!
Akkor így mostmár az is világossá vált, hogy a Vga alatt a 2db 120-as-ból az egyik ventilátor azért nem tud lekapcsolni teljesen, mert nem egyforma a két ventilátor, de ez akár változhat is ha megcserélem őket. Szuper! Ebből is tanultam.
3 db-ot szeretnék vezéreltetni, ami elég "öszvér" elgondolás, hogy 2db 120-as és egy 80-as, ez nem is fog menni akkor szerintem.
-
blp85
senior tag
Általában fel van tüntetve, hogy melyik az első hely, az arra csatlakoztatott ventilátort az alaplap szabályozza (ennek a PWM jelét látod), az összes többit pedig az alapján (tehát, ha ugyanolyan a ventilátor, akkor az első fordulata alapján megy az összes többi, de ha különböző, akkor a fordulatuk is más lesz /mondjuk az első egy 14 cm-es ventilátor, a második 12 cm, akkor a kisebb ugyanazt kapja, mint a 14 cm-es, de a fordulata magasabb lesz/). A ventik pin számtól függetlenül fognak menni, de így is csak egynek a fordulatszámát látod.
"De ugyanígy jártam ezzel is, ennél is a két leosztottbólaz egyik csak 3 pines. Miért van ez? Nekem laikusként az lenne a logikus hogy csak akkor tudja vezérelni a fordulatot ha 4 pin-en csatlakozik mind a két ventilátor." - Gondolom ez egy Y elosztó, itt az elsőt szabályozza az alaplap, a második pedig ugyanúgy megy, mint az első, ebben az esetben is csak egy fordulatot látsz.
-
zeee
senior tag
Sziasztok! Nem vagy jártas elektronikában. Ha veszek egy pwm-es ventilátor elosztót, azaz be az alaplapba egy 4pin anya, ami leoszt 3 db ventinek. és a leosztott kábelekből 2 db 4 pines, egy darab meg 3 pines. Ilyenkor csak két venti fordulatot fog vezérelni?
De ugyanígy jártam ezzel is, ennél is a két leosztottbólaz egyik csak 3 pines. Miért van ez? Nekem laikusként az lenne a logikus hogy csak akkor tudja vezérelni a fordulatot ha 4 pin-en csatlakozik mind a két ventilátor. -
válasz
gazsintaor
üzenetére
Szia. Egy bios elemet azért cserélnék, vagy másik táp, illetve pineket nézd át. Cmos clear
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Medence topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- CES 2026: Meglepően sok haszna van egy okostalpbetétnek
- Milyen routert?
- Pánik a memóriapiacon
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- CRUCIAL 32GB (2x16GB) Pro OC DDR5 6400MHz CL32 WHITE - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- Patriot Viper Steel 64GB (2x32GB) DDR4 3200MHz CL16 - XMP - ~60 hó garancia
- Kingston FURY Beast 32GB (1x32GB) DDR5 6000MHz CL36 - WHITE - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- Corsair DOMINATOR PLATINUM RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 - XMP - 99 hó garancia
- G.SKILL Trident Z RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6600MHz CL34 - XMP - 99 hó garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX 7900 XTX 24GB Fractal Design Pop Air RGB 850W
- HIBÁTLAN iPhone 14 512GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3922
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- Intel Xeon E5-2600v4 processzorok készleten 2680v4,2683v4,2697v4,2697Av4(áfás számla, 2 év garancia)
- HIBÁTLAN iPhone 15 Plus 256GB Green-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4264, 92% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

hogyan lehetne működésre bírni, létezik ilyen pci kártya esetleg? Más házi barkácsolással?
De talán egy ujjamon meg tudom számolni hány ilyennel találkoztam az elmúlt 25 évben.

Ezt írja a GPUZ is.