Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-03-20 11:25:48

LOGOUT.hu
Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5651) bta1 válasza Dißnäëß (#5563) üzenetére


bta1
őstag

"Bárcsak egyszer valaki sztereo-ból kihozná azt, hogy az énekes a fülcimpámnál liheg"

Mi sem 1xűbb, csak kell venni egy rossz fülest, ami így szól. Nem lesz szép hangja Jennynek, de annyi baj legyen..:P

(#5652) bta1 válasza #92251648 (#5623) üzenetére


bta1
őstag

"Valójában mik azok az akusztikai paraméterek, amikhez egy hangsugárzót praktikusan illeszteni kellene? "

Az átlagos lakószoba "frekiátvitele" illetve utózengése, úgy 300Hz-től lefelé. Tudjuk, hogy nincs "jó" átlag, de ez megy. A Stereophile sem véletlenül vagy butaságból vesz fel tercsávos szobai frekiválaszt. A kedves vevő pedig tologatja, tologatja, amíg egyensúlyba nem kerül a hangzásbalansz, különös tekintettel az alsó oktávokra. A gyakorlat bebizonyította, hogy nincs jobb megoldás, és itt mindenképpen kompromisszumot kell kötni. A MR egyik hangmérnöke írt erről valami rövidebb esszét. (Talán Újházy László? Majd rákeresek. Az biztos, hogy rendesen képzett, tapasztalt hangmérnök. Nem lehet egy lapon említeni napjaink OKJ-huszáraival.)

(#5653) #92251648 válasza bta1 (#5652) üzenetére


#92251648
törölt tag

No és egy hangsugárzó melyik paraméterét állítod a szoba utózengéséhez, vagy a helyiség frekvenciaválaszához, amiben 20-25 dB-es, 5-10 Hz szélességű kilengések is lehetnek?

(#5654) bta1 válasza Dißnäëß (#5617) üzenetére


bta1
őstag

Többen is kerülgetik, de kimondani nem merik, hogy Magyarországon az úgynevezett "megélhetési DIY" próbálja uralni a szakfórumokat. Nem volt ezzel különösebb baj, amíg el nem szemtelenedtek néhányan...

(Nem egyedi jelenség, hiszen a Kárpát-medencében még nagyon sok dolog működik rosszul vagy éppenséggel kifordítva, sajnos.)

(#5655) bta1


bta1
őstag

Ha jobban meggondolod, a nagy kilengések egy (képzeletbeli) átlag szobában kiegyenlítődnek...

(#5656) dyscus


dyscus
tag

"Többen is kerülgetik, de kimondani nem merik, hogy Magyarországon az úgynevezett "megélhetési DIY" próbálja uralni a szakfórumokat. Nem volt ezzel különösebb baj, amíg el nem szemtelenedtek néhányan..."

Ezt én nem így látom. Az igazság az, hogy a DIY fórumokat verik szét a magukat profinak hívő nyikhaj szellemi önkielégítők, akik életükben nem építettek meg egy készüléket a kapcsolás megtervezésétől a bedobozolásáig. A Diyer fórumok gyakorlatilag szünetelnek, mert ezek a trollok szétverik, mindenbe, s mindenkibe belekötnek. Jó példa erre az Index Audioland fóruma, ami gyakorlatilag már nem működik, mert valami BTamás, meg a haverja szétverte. Ilyen lett az AVX-is, ahol gyakorlatilag ugyanazok teszik tönkre a Diyer mozgalmat, illetve a mindenféle kis BT-k, kft.-k vezetői, akik a konkurencia miatt próbálnak minden öntevékeny embert beégetni. De más fórumok is a behalás szélére kerültek. Persze az idézet szerint a Diyer szemtelenek tehetnek erről. Ez azt jelenti, hogy aki nem épít semmit, az okos, aki tervez, épít, mér, az meg szemtelen. Mindig eszembe jut egy barátom, aki próbált segíteni egy díyers fórumon a tisztánlátás érdekében. Digitális hangrögzítés volt a téma. A barátomat a soha semmit sem építők lehülyézték. :)) Ez az ember épített már több DAC-ot. De nem is ez a nevetséges, hanem az, hogy a barátomnak elektronikából van doktorátusa, egyetemi tanár egy nagy egyetemen, s többek között digitális jelfeldolgozást tanít, ezenkívül igazságügyi szakértő is a témában. De a fórumon lehülyézték. :Y Ez a baj a fórumokkal, de a facebookkal is. Azok, akik teljesen eltitkolják magukat, egy fotót fel nem tesznek a hobbijukról, azok a legnagyobb szakértők. Szerintem egyesek fordítva ülnek a moziban, s nem látják mi van. De ez az ő bajuk. A DIY mozgalom meg undergrand mozgalommá vált, ahol mindenki ismer mindenkit, az ún. profikat, és prospektus vadászokat meg messziről kerüljük :DD . Én sokat teszek az említett mozgalomért, sokat segítek főleg a fiataloknak nem is csak a hifi miatt, hanem inkább azért, hogy a telefonbuzerálás helyett valami manuális és észtevékenységgel foglalják le magukat. Ezt körülményeskedő, áltudományos dumákkal nem lehet elérni. Pedig tudnék én is ilyen terminológiát használni 2 diplomával, és fizikus feleségem segítségével. (dolgozott az LHC-ben). A tapasztalatom az, hogyha valaki nagyon tudományosan próbálja eladni magát, akkor arról hamarosan kiderül, hogy a témához sem ért, nem csak a mindenhez. :Y A fentieket csak a Díyerek, a Díyer mozgalom megvédése miatt írtam. Nem kívánok értelmetlen alfarhang reszelő, sehova nem vezető vitába belebocsátkozni.
DIY FOREVER!

(#5657) #92251648 válasza bta1 (#5655) üzenetére


#92251648
törölt tag

Ezt sajnos nem tudom értelmezni.

(#5658) dgyuri0123 válasza dyscus (#5656) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

"Nem kívánok értelmetlen alfarhang reszelő, sehova nem vezető vitába belebocsátkozni."

Akkor ennek az írásodnak most mi értelme volt? :) Lényeg, hogy tiéd legyen az utolsó szó? ;)

Tisztázzuk NINCS azzal semmi baj, ha valaki épít, de ne ez legyen már a fő csapás, azaz "elvárás", mikor építeni a "hifisták" 5%-a ha tud, vagy akar. 95% idióta meg megveszi a sz@r bolti árut... Akár egy 60 milliós rendszert... Na itt kéne finomítani a hangnemen és közelebb hozni egymáshoz a partnereket. Autót is magatok építetek? Nem? Háát, akkor nagy a baj... pedig negyedannyiból is lehet autót építeni, vagy mégsem? Gondolt már végig kérlek... :R

"csak a zene van"

(#5659) Ribi válasza dgyuri0123 (#5658) üzenetére


Ribi
nagyúr

Ezt most te találod ki, hogy így van, vagy pont azért mondod, hogy majd valaki biztos bólogat, hogy jaaa? Ez nagyon nem így van ahogy leírod. :(
Valami DIY forumon megsértettek, hogy ennyire támadod ezt a vonalat?
Autó építők között is van Kókány Béla aki életveszélyes tákolásokat végez autókon és vannak a profik akik olyat rittyentenek össze hogy az orcád tátva marad. Sajnos ott is rendszerint kókány béla a megélhetési tákoló a hangos. Ezeket vagy ki tudod szűrni, vagy kerüld el az egészet, de ne fikázd le azokat akik értenek hozzá mert volt valami rossz tapasztalatod...:W

[ Szerkesztve ]

(#5660) #92251648 válasza bta1 (#5654) üzenetére


#92251648
törölt tag

Számomra logikus folyamat, hogy ha valaki egy témában magas szintre képzi magát, akkor ott előbb-utóbb tevékenykedni, ne adj ég pénzt keresni is fog. Ezt nevezik hivatásnak, szakmának, foglalkozásnak, ami általában nyilván megélhetési célú is. Ezzel nem kellene hadba szállni. De persze a (túl) lelkes DIY-ereknek, egyéni fejlesztőknek sem kellene úgy tekinteniük a képzetlen felhasználókra, mint agyhalott tömegre. Márpedig a túlnyomó többség csak használni szeretné a kütyüket.

(#5661) dgyuri0123 válasza Ribi (#5659) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Te valamit nagyon félreértettél. Senki nem beszélt kókányolásról .. :N

Fapaci jól látja... a nem feltétlenül agyhalott tömegekre is célozva.

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#5662) Ribi válasza dgyuri0123 (#5661) üzenetére


Ribi
nagyúr

Próbálok valami értelmeset írni, hogy ahogy olvasom amiket írsz, csak DIY fikát látok.
dyscus leírta a véleményét erre csak beszólsz neki, majd újabb DIY fikázást odabiggyesztesz. Nem igazán értem mi a célod azon felül, hogy "kisírod" magad... :(

(#5663) Ribi válasza Ribi (#5662) üzenetére


Ribi
nagyúr

Értem én hogy ozzy711 meg Dißnäëß más véleményen van és nem értesz velük egyet.
Én sem, de ettől miért lesz az egész DIY közellenség? Ezt az egyet nem értem...
Alsóbb kategóriás kommersz hangfalak egy része igen is egy minél olcsóbban összetákolt és túlárazott szar. De ettől még nem lesz a DIY szar és a drága gyári doboz sem.
Ezért is reagáltam korábban, "Mindig jó amikor egymással megy a vita totál szélsőséges eseteket felhozva." Ez megy még mindig. Ők a gyárit fikázzák totál hülyeségeket felhozva, te meg a DIY-t fikázod totál hülyeségeket felhozva. Inkább nem folytatom, mert látszólag mindenki jól elvan így.

[ Szerkesztve ]

(#5664) dgyuri0123 válasza Ribi (#5662) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Ki fikáz kit? Vegyél már vissza jó? :) Nem megy a szövegértelmezés?
Dyscus véleménye nem ad magyarázatot egyes diy-erek "felsőbbrendű" , lenéző hozzáállására.

"csak a zene van"

(#5665) Ribi válasza dgyuri0123 (#5664) üzenetére


Ribi
nagyúr

Pont előbb próbáltam megfogalmazni.
Nem, nem ad, de a te írásaid sem a másik irányból.

[ Szerkesztve ]

(#5666) dgyuri0123 válasza Ribi (#5665) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Kivel, mikor voltam lekezelő? Konkrétumot kérnék!

"csak a zene van"

(#5667) liszi70 válasza dgyuri0123 (#5658) üzenetére


liszi70
nagyúr

"semmi baj, ha valaki épít, de ne ez legyen már a fő csapás"

Nem érzem, hogy fő csapásirány lenne, szimplán csak az egyik csapásirány. Te ugyanúgy elmondhattad, elmondhatod a véleményed, pl. a gyári eszközökről, mint azok, akik a diy felől közelítenek. Ráadásul nem egyértelműen behatárolható, hogy milyen szinttől számít valami diy-nak. A tuning is az bizonyos értelemben, és abból bőven van a nem diyer hifisták háza táján is. Kicserélt belső kábelek, "feljavított" hangváltó, kikötött biztosíték, cserélt kondik, tekercsek, stb. stb. stb. Ez is a diy egy szintje, és igencsak furcsa lenne, ha nem jelenhetne meg hifi-topikokban. :) Szerintem ugyanígy helye van az alapoktól építkező, "teljes" diy-nak is. Az, hogy esetenként te meg én, meg sokan nem értjük, hogy ők miről beszélgetnek (mivel igencsak műszaki-szakmai a tartalom), így nem nagyon tudunk hozzászólni, az nem ok arra, hogy száműzve legyen a téma. :D Ráadásul hasznos és tanulságos szemléletet hoz be szerintem sok esetben. Kifejezetten káros lenne, ha pl. disznész eltűnne innen, igen sok jó meglátása van, amit érdemes megjeleníteni.

[ Szerkesztve ]

(#5668) Dorian


Dorian
félisten

Ez még az "audiokulturális szalon"? :U :DDD

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#5669) Mathiask válasza dgyuri0123 (#5664) üzenetére


Mathiask
senior tag

"Dyscus véleménye nem ad magyarázatot egyes diy-erek "felsőbbrendű" , lenéző hozzáállására."
Épp ezért nem is értem miért jöttél elő újból a DIY-erek esetlegesen lenéző magatartásával. Reagált egy 2 hozzászólásra lévő véleményre, amit ő másképp lát(és eddig nem írt le), szóval még a "Lényeg, hogy tiéd legyen az utolsó szó?" se tűnik jogosnak. Te korábban leírtad a véleményed, ő is leírta, nem egyezik, na bumm, haladjunk. Nem kell minden egyes diy betűkombinációt tartalmazó hozzászóláshoz újra leírnod. Mindenki tisztában van vele mit írtál korábban.

(#5670) Ribi válasza dgyuri0123 (#5666) üzenetére


Ribi
nagyúr

Most megint idézzem (#5621)-ből.
Én pont azt érzem mint te, csak pont fordítva. A hifisták lenézik a "méricske fetisisztákat" , DIY-ereket. Minden írásban ha felcserélnéd a 2 oldalt, pont ugyan úgy csak a szelsőséges emberekre igaz ez, de ilyenek mindig lesznek mind2 oldalon, ahogyan ez a világon mindennel így van. Mindig lesznek szélsőséges nézetek. Szerintem ezekkel nem kell foglalkozni.

(#5671) p76


p76
senior tag

Egy vidám sztori avagy a DIY-hez is érteni kell.

Internetre egy "hozzáértő" felrakott egy saját tervezésű fejhallgató erősítő kapcsolást.
Egy másik "hozzáértő", egy ismert alkatrész árusító webhelyen megépítette, erről egy cikket is írt. Megépítés után vagy háromszor kivágta a biztosítékot mire rájött hogy a Graetz-híd véletlenül el lett rajzolva a feltöltött rajzon.

Szerintem egy hozzáértőnek ezt álmából felkeltve és rápillantva a kapcsolási rajzra tudnia illene :)

(#5672) bta1 válasza dgyuri0123 (#5658) üzenetére


bta1
őstag

Jól látod, az a lényeg. Meg amit nagy bölcsen nem írtál le...

(#5673) bta1 válasza dyscus (#5656) üzenetére


bta1
őstag

"magukat profinak hívő nyikhaj szellemi önkielégítők"

Vegyél már vissza ebből a hangnemből, mert szakember így nem beszél okoskodó amatőrökről. A valódi szakember ugyanis nem nyikhaj == fel tudja mérni a következményeket. Tehát akkor sem sértegeti szakmányban a nála kisebb tudásúakat, ha egyébként jólesne neki. Szerintem adhatnál magadra egy kicsit, ha legalább a látszatot szeretnéd fenntartani:P

Egyébként igazad van abban, a DIY underground "mozgalommá" vált, bár mintha valami bta leírt volna ilyesmit régebben, máshol. A mozgalom szót nem használta, de nem azért, mert az átkosból csúnya emlékeink fűződnek hozzá. Hanem mert ortodox diyer magának épít, és marhára nem érdekli, hogy mit szólnak hozzá mások. Így miután azt látja, hogy a fórumok elfacebookosodtak, csakazértsem posztol fényképet.

[ Szerkesztve ]

(#5674) bta1 válasza Ribi (#5670) üzenetére


bta1
őstag

"A hifisták lenézik a "méricske fetisisztákat" , DIY-ereket. "

Csak egyet mutass itt, aki általánosságban lenézi akár a szakembereket, akár a diyereket. (Caution! ;) Aki eladásra is készít kütyüt "sorozatban", értelemszerűen nem diyer.)

(#5675) bta1 válasza Dorian (#5668) üzenetére


bta1
őstag

Az volt. Valaha. Nem kérünk a kárörvendőkből...

(#5676) bta1 válasza #92251648 (#5660) üzenetére


bta1
őstag

"... Ezt nevezik hivatásnak, szakmának, foglalkozásnak..."

Tökéletesen igazad van. De ahogy Columbo hadnagy mondaná, maradt itt valami, ami sehogy sem fér a fejembe. Egy profi miért hazudná magát diyernek, vagyis amatőrnek?

(#5677) fehér_ember válasza dgyuri0123 (#5650) üzenetére


fehér_ember
addikt

Lett egy új ősrégi szerzeményem. A fotó nem adja vissza mekkora nagy batár állat (le kellett volna fotózni a lépcsőház ajtó előtt :D).
Ez sem sötét hangzású doboz, viszont nagyon finom és rengeteg részletet megmutató hangja van (na jó, a mélytartomány lehet nem mindig ilyen, de arról valószínű inkább a helyiség és az elhelyezés tehet).
Nem tudom ez alá kellene-e tenni valamit, de valószínű az sem baj ha marad így ahogy most is van. Amúgy eléggé csalóka a fotó, mert a két oldallap a valóságban párhuzamos :) .
Sorszámozás nem egymást követő hanem azonos; gondolom náluk így volt szokás.

[ Szerkesztve ]

(#5678) dgyuri0123 válasza fehér_ember (#5677) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Gratulálok hozzá!

Kora okán gondolom, nem volt egy ökör ára... :) Mesélj még róla, ha "beilleszkedett" a rendszerbe. 1-2 nap gondolom kell neki. Vagy már most is teljesen rendben van? A talpa alá esetleg lehetne valami kemény alátét, gránit, stb, vagy nem tudom. Ki kéne tapasztalni, hogy mitől jobb, ha jobb egyáltalán.

"csak a zene van"

(#5679) fehér_ember válasza dgyuri0123 (#5678) üzenetére


fehér_ember
addikt

Nem volt olcsó, annyi volt mint a te Proac-od (egy szállítást azért bealkudtam). Ez van sajnos, romlik a pénzünk. Németből biztos olcsóbban be lehetne szerezni, ha valakinek van rá lehetősége.
Amúgy lehet igazad van és a hangsugárzók a kiszolgálás okán sem tudják azt mutatni amit tudnának.
Igazából csak egy picivel jobb mint a Dynaudiok, sőt ha kimondottan a magassugárzót nézném akkor meg lehet a dinóé jobb. Ilyen ez, nem nyerünk mindig minden téren.
Holnap majd házimozin is megnézem mit mutat. Mennyire megy mélyre; most úgysincs szubom.

[ Szerkesztve ]

(#5680) dgyuri0123 válasza fehér_ember (#5679) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Hmm, akkor nem volt túl olcsó ... :) Legalábbis az én értékrendem szerint.

Mindenesetre szomorúan olvasom, hogy nem teljes az örömöd, sőt, talán inkább kissé komor vagy. Kíváncsi vagyok, mi lesz a holnapi meghallgatás eredménye.

A másik rendszerben mire volt kötve?

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#5681) fehér_ember válasza dgyuri0123 (#5680) üzenetére


fehér_ember
addikt

Más ilyen régiekhez képest tényleg drágán mérik őket; remélem azért mert jóknak számítanak.
Amúgy valóban mégtöbbet vártam volna. De simán lehet hogy olyan (alacsonyabb) hangerőn meg akkora szobában, meg ilyen elrendezésben, ennyi és kész.
Mindenesetre ezt még meg kellett lépnem. A következő lépcsőfok már túl messze van; itt ragadok, azt hiszem, de nem baj. Csak meg ne lássák a szomszédok, hogy két ilyen, darabonként egy 120 literes bojlernél is nagyobb (hosszabbak) frontjaim vannak. A surroundok meg 115cm magas "állványra" feltett heco 850-esek. Mert akkor egyből ugrik a képzelketükben a hangerő egy hatalmasat.

[ Szerkesztve ]

(#5682) #03969024


#03969024
törölt tag

Te jó Isten, mi megy itt???
bta megint beszól, aztán vérig van sértődve, ha visszaszól valaki... (Vagy megint rosszul látom?)
Ha már feljöttek az autók, meg a végtelenül precíz (Primare) mérnöki munka... Legtöbbünknek van autója. Nehogy azt mondjátok, hogy még nem találtatok olyan megoldást rajta, ami miatt a kedves mérnök urak anyukája ne csuklott volna! Nekem inkább a nehézgépekhez van "szerencsém", s bizony nagyon látszik, hogy sokszor a mérnök uraknak fogalmuk sincs, hogy mit csinálnak...
A DIY-er kérdést nem szeretném tovább ragozni, ha dyscust szapulja valaki, olyankor eszembe jut egy facebook bejegyzés, amelyben hasonló volt a téma, s a TauCeti került terítékre. Konkrétan Szekeres Istvánt kérdezték, hogy vajon a TC, vagy a Pointe jobb?
"Tamás erősítőjét hallottam, az egy piszok jó erősítő" (A TC...)

(#5683) dgyuri0123 válasza fehér_ember (#5681) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

T+A-val nincs személyes tapasztalatom, ha jól rémlik. Patinás név, annyi bizonyos. Németnek Német, ami nálam annyit tesz, hogy bírja a kakaót, ha van hozzá tér és erő. :) Akkor maradni fog, vagy ?
Szomszédok meg ne spekuláljanak előre... Én is próbálok baráti hangerővel zenélni, de ha tudom, hogy nincsenek otthon, akkor picit elszalad a ló. :)

Ami a basszust (is) illeti... laptopról közel nem jött ennyi belőle, mint az N70-ből. Most kb. tudom, mire (lehet/ne) képes a dobozom. Szóval forrás, forrás és megint csak forrás. Sajna egy középszerű forrás úgy is szól. Pedig az RS dacom még csak nem is volt középszerű (szerintem).

"csak a zene van"

(#5684) fehér_ember válasza dgyuri0123 (#5683) üzenetére


fehér_ember
addikt

Szerintem esélyes hogy ezt hagyom meg, habár ez a méret már engem is elgondolkoztat.
Ha albérletet kéne váltanom, nem tudom mit szólna a tulaj ha meglátja miket viszek :) .
Persze el lehet adni ezt majd akkor is.
4db. audience 72-es nem tesz ki akkora térfogatot mint ebből 1.
Akitől vettem ott egy Yamaha házimozierősítőre volt akasztva, annak beépített dac-ját használva, szóval semmi high-end.
Ezt a forrás dolgot kammerer is szajkózta. Nekem amúgy még mindig megfelel a tc impact twin, ott se hiszek már nagy dolgokban; de úton van egy használt dap amcsi ebayről; majd ki lesz próbálva azzal is ha megérkezik és még működni is fog.
Nagyobb tér kéne, és felcsavart hangerő, az lehet többet hozna.

[ Szerkesztve ]

(#5685) kukulec válasza #03969024 (#5682) üzenetére


kukulec
őstag

"sokszor a mérnök uraknak fogalmuk sincs, hogy mit csinálnak..." - ó dehogy nincs. csak aztán jön a marketing osztály meg közben a projekt team, innen kell faragni egy kicsit meg onnan, és már nem teljesen az lesz, mint ami műszaki szempontból indokolt lenne. de azért erősítőknél szerintem jobb a helyzet. már a marantz pm 600x szériája is a költségekhez képest szépen van megépítve.

Luxman L-507ux II, Primare i22, Yamaha A-S801 // Pro-Ject Dac Box S2, SMSL SU-9 PRO // Elac Vela 408, Elac FS 147, Q Acoustics 3030i

(#5686) dgyuri0123 válasza fehér_ember (#5684) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Tudom, hogy szereted a dacodat. Nem is bántom. :)

Viszont jó forrás nélkül sosem lesz elég mélyed. Közhelyes? Hát persze, de attól még így van. Rohadt dolog ez a hifizés ... sosincs megálló. :)

kukulec: +1

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#5687) bta1 válasza #03969024 (#5682) üzenetére


bta1
őstag

Valójában senkit sem szólítottam meg, így beszólásról beszélni tévedés, hogy a lehető legfinomabban fogalmazzak. Egy létező jelenségről írtam, személyek említése illetve konkrét ráutalás nélkül. Te miért személyeskedsz?

D. válaszába szerinted mi okból kerültek személyek? Az irányjelzős hifis fórum állítólagos tönkretevője, meg az állítólagos haverja, akivel védenced az első években kedélyesen elbeszélgetett / vitatkozott a diy erősítők építéséről? Ugratták egymást, stb. ahogy normális felebarátok között szokás. Aztán jópár évre eltűnt. Fontos megjegyezni, hogy a fórum állítólagos tönkretevője akkor még csak passzív olvasó volt, bár ki tudja... szemmel verte talán. Boszurkány, máglyára vele! :DDD

A megváltozott, önjelölt messiásként visszatérő d.-ban nem volt sok köszönet. Nem tudott magán uralkodni, egyszerűen dőlt belőle az SET erősítők pocskondiázása, és az ilyen erősítőket vásárló/építő hifisták ép hallásának, hozzáértésének félreérthetetlen kétségbevonása. Vágjuk ehhez az elfajult ideológiához jó képet? Hát nem vágtunk. Éppen ez a baj az álságos "segítek a fiataloknak" szöveggel. Nem segíteni próbál, hanem a saját, abszolutizált audio-preferenciáit tapasztalatlanokra erőltetni. Téríteni. Ez innen kezdve nem szakmai kérdés, hanem kulturális probléma.

(#5688) bta1


bta1
őstag

"jó forrás nélkül sosem lesz elég mélyed."

1000 éve mondom, hogy jó forrás nélkül egyszerűen nincs hifi... mélyekről természetesen így is, úgy is lehet beszélni;)

(#5689) bta1


bta1
őstag

Pontosan! Azzal a kitétellel, hogy mi is csak emberek vagyunk. Néha tévedhetünk. De attól még van róla némi fogalmunk:)) No és akkor most ki nem tiszteli a szakembereket?;)

(#5690) bta1 válasza fehér_ember (#5684) üzenetére


bta1
őstag

"Nagyobb tér kéne"

Van egy olyan bankreklám, hogy felveszed a hitelüket, és a szűkös laktér hirtelen kitágul. Kellemes mellékhatásként még rend is lesz a szobában;))

(#5691) bta1 válasza fehér_ember (#5677) üzenetére


bta1
őstag

"na jó, a mélytartomány lehet nem mindig ilyen, de arról valószínű inkább a helyiség és az elhelyezés tehet"

Részben az is közrejátszhat, hogy nem tettél alá semmit... és ha már itt tartunk egy jó állvány (még ha nincs is számottevő magassága) mindig jobb, mint 3-4db "elcsatoló" alátét.

(#5692) ozzy711 válasza dgyuri0123 (#5686) üzenetére


ozzy711
őstag

Viszont jó forrás nélkül sosem lesz elég mélyed.

Ez egy kicsit félreérthető, félrevezető szerintem. Nem tudom mit értesz jó forráson, de nekem a htpc-nek használt ( ventilátor és hdd nélküli ) asztali pc + Nu audio hangkártya, 27-es Focalokkal olyan mélyeket produkál, ( minőségben és mennyiségben is ), hogy az aktív mélyes 2.1-es rendszert használó hifis ismerősöm is kalapot emelt.
Szerintem az elhelyezés és a szobaakusztika ( ezzel együtt a szoba mérete, paraméterei ) a mélyeknél fontosabb mint a forrás ( ezzel nyilván nem azt mondtam, hogy nem fontos a forrás! ).

Annak idején a Miromega stage 1-el eladáskor jártam úgy, hogy a vevő nálam meghallgatta és csodálkozott, hogy mekkora mélye van, hiszen azt olvasta mindenhol, hogy kicsit vékonyka a mély átvitele. ;]

(#5693) fehér_ember válasza ozzy711 (#5692) üzenetére


fehér_ember
addikt

Mekkora helyiségben vannak, milyen távolt tetted a mögötte lévő faltól és hol a hallgatói pozíciód? Amúgy ez bizonyos hangerő is kell ahhoz hogy "meginduljanak".

(#5694) ozzy711 válasza fehér_ember (#5677) üzenetére


ozzy711
őstag

Már korábban is meg akartam kérdezi: Mi inspirál arra, hogy ilyen retro hifi-s cuccokat vegyél ( nem is olcsón )? Ez a doboz pl. hogy jött képbe, meghallgatás nélkül hogy tudtad bevállalni? :F
Én pl. a mai napig megvenném, a teljesség igénye nélkül ( ha nem lennének meg a Focal dobozaim) az Infinity Kappa 6-7-8.2i közül bármelyiket vagy a JBL Ti 5000-est, az L5-7-est, mert ezeket hallgattam. Hangsúlyozom, újabb meghallgatás nélkül, bár ez is csalóka lehet, hiszen kb. 23 éve volt a meghallgatás, de akkor nagyon bejöttek ezek a dobozok.
De pl. a B&W P-6 nem fogott meg ( valószínűleg a Limar csapnivaló meghallgató helyiség akusztikája miatt.
Természetesen csak a régi dobozokról beszélek, ( mivel úgy látom ebbe az irányba orientálódtál ) a jelenleg elérhető új dobozok közül meghallgatás nélkül egyáltalán nem venném megy egyiket sem, bármennyire is istenítik.

Ui:
Ha gyűjteménybe lesz az más.

(#5693) fehér_ember
A helyiség 3,8x5,3 és 2,7( magasság) m. a rövidebb oldalon vannak a dobozok ( előbb-utóbb teszek fel képet ) kb. 2,3 méterre egymástól ( a közép-magas doboza ;] ), a hallgatási pozíció a szemközit falsíktól kb. 3,5 méter. A dobozok kb. 1,5 méterre vannak a szemközti falsíktól és kb. 30-50 cm-re az oldalfaltól.

[ Szerkesztve ]

(#5695) fehér_ember válasza ozzy711 (#5694) üzenetére


fehér_ember
addikt

Az ár/minőség arány az ami erre kényszerít.
A kényelem okán youtube-on szoktam fülelgetni fejessel :D
Nagy helyiségben, messzire elhelyezve őket a mögötte lévő falaktól, egy távolabbi ülőpozícióban nagyobb hangerőn biztos mégjobb lenne.
Kappák viszont valóban nem voltak képbe; de ez nem szándékos volt.

Lehet valami gurulós tv állvánnyal nekem is meg kéne oldanom ezt a távol a mögötte lévő faltól elhelyezést.

[ Szerkesztve ]

(#5696) ozzy711 válasza fehér_ember (#5693) üzenetére


ozzy711
őstag

Amúgy ez bizonyos hangerő is kell ahhoz hogy "meginduljanak".

Sajnos el kell keserítselek, ez sem teljesen igaz, megint saját példa: az este kis hangerőn hallgattam Alan Taylort ( remélem jól írtam ) és a kb. 10 méterre lévő fürdőszobába lévő asszony rám írt viberen, hogy ne "brummogtassam" már...
Persze nem minden felvételen ilyen, de a felvételek kb. 80%-ban kis hangerőn is elegendő a mély, nyilván nagyobb hangerőn már a lehengerlő kategóriát súrolja ( az én értékrendem szerint persze ).
Ezzel csak azt akartam írni, hogy sajnos a szobád a ludas ebben ( a dobozt látva kizárt dolognak tartom, hogy azok ) és vehetsz te ehhez 10 milliós forrás készüléket is, pont ennyire nem lesznek jók ( vagy ennyire lesznek jók ) a mélyek. Ha ezen átlendülsz már más szemmel láthatod a kérdést ( nekem a jelenlegi előtt 5 lakásban-szobában- voltak hasonló gondjaim ugyanazzal a dobozommal, úgyhogy hidd el tapasztalatból beszélek).

[ Szerkesztve ]

(#5697) dyscus válasza bta1 (#5687) üzenetére


dyscus
tag

Álságos te vagy. Az, aki osztja az észt minden DIY fórumon úgy, hogy soha semmit sem csinált. Ki is az a BTamás az indexen? A stílus maga az ember. Ennyi.

(#5698) fehér_ember válasza ozzy711 (#5696) üzenetére


fehér_ember
addikt

Persze kis hangerőn is van mély, de az még nem olyan fajin mint amikor minden alá odateszik magukat, minden hangszer szerves részévé válnak, minden hangszernek megmutatják az alacsony frekijeit is. Alacsony hangerőn (kis túlzással :)) csak dobnál vannak jelen.
Amúgy jó ez, csak túl sokat szeretnék.

[ Szerkesztve ]

(#5699) Dorian válasza ozzy711 (#5692) üzenetére


Dorian
félisten

"elhelyezés és a szobaakusztika ( ezzel együtt a szoba mérete, paraméterei ) a mélyeknél fontosabb mint a forrás"
Nyilvánvalóan, legalább 1000x fontosabb.
Keressek egy diagramot, milyen átvitele van nálam mélyfrekvenciákon a hangfalaknak? Mindezt úgy, hogy átlagnál jobb adottságú szobában, elhelyezés pedig szinte kötöttség nélkül történt.

Ezzel együtt jól emlékszem azokra az időkre, amikor megvettem a Bodor PC-t, és Gyuri nem akarta elhinni, hogy hangban DAC-cserével egyenértékű volt a laptopot arra cserélni :)

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#5700) ozzy711 válasza fehér_ember (#5698) üzenetére


ozzy711
őstag

Alacsony hangerőn (kis túlzással :)) csak dobnál vannak jelen.

Meg a nagybőgő, basszusgitár, elektromos hangszerek mély-regiszterei stb. :))
Egyébként a kis hangerőn a hangsúlyosabb lábdob pont azt támasztja alá, hogy kiemelésed van ezen a ferkvencián (is) pl. a basszushangokhoz képest ( a lábdob -elvileg- magasabb frekvencián szól mint pl. gy nagybőgő vagy egy orgona ( gondolom ez nem új ).

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.