Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-03-20 11:25:48

LOGOUT.hu
Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#16001) niof válasza BBéci (#15992) üzenetére


niof
addikt

Szerintem egyszerűbb a dolog ennél. Valóban, a fellelhető mérések nem, vagy hibahatáron belüli eltéréseket mutatnak, mégis van különbség. Jómagam météspárti vagyok, mégis hallok különbséget egy réz és egy ezüst kábel közt például. Cserélgettem már IC, hangfal és tápkábelt is, de mivel nem híg-end a cuccom, utóbbit annyira nem éreztem mérvadónak. Az első kettő viszont akár egy belépő szintű rendszeren is működik.
A mérésekre visszatérve, simán el tudom képzelni, hogy bár alapos munkát végeznek, talán a módszer nem megfelelő. Lehet, hogy önmagában mérve egy kábel elektromos tulajdonságait, nem fog mérvadó különbséget mutatni egy teszkós RCA egy fejlettebb kábellel szemben sem. Lehet, hogy a méréskor rendszerben kellene gondolkodni, és úgy mérni. Mert egy "darab drót" önmagában kevés, hiába vannak saját, jól mérhető fizikai paraméterei. Nem láttam még olyan mérést, ami a forrás+IC+erősítő triumvirátust együtt vizsgálta volna. Mert a kábel fizika tulajdonságai korrelálnak az előtte és utána lévő berendezések tulajdonságaival, és így már lehet, hogy méréskor jobban beazonosíthatók lennének a különbségek a kimeneten.

Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.

(#16002) fericske


fericske
addikt

Látom eltelt egy hónap. Újra hallgatjuk a kábeleket, vagyis kábeltémát. :C

(#16003) migabi24 válasza fericske (#16002) üzenetére


migabi24
nagyúr

Ez örök vita marad sajnos :DDD

(#16004) belashx válasza proci985 (#15999) üzenetére


belashx
senior tag

"az emberi szem a feketeszint es a kontraszt kulonbsegeit egyertelmuen ki tudja szurni"
Akkor lássuk! A és B négyzet ugyanolyan színű.

"Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel."

(#16005) proci985 válasza belashx (#16004) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

igen, A es B ugyanolyan szinu, ez egy specialis helyzet a kontextus hatasara. ugyanannak a videonak a kulonbsegeire egy LCD vs OLED helyzetben ez annyira sokat nem szamit. ez egy jo pelda, egyetemi elsoeves vizualizacio / UX kurzus legelso orain altalaban megemlitik.

marpedig OLED vs LCD egy szuboptimalis vilagitasu plazaban is azonnal latszik

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#16006) belashx válasza proci985 (#16005) üzenetére


belashx
senior tag

Kicsit elkanyarodtunk az eredeti felvetéstől, de továbbra is csak azt szerettem volna kifejezni, hogy a "másik oldal" képviselőinél is óvatosan kell bánni a kijelentésekkel.
Azért összefoglalom:
A kétkedők se állítsanak semmit biztosra, hanem kételkedjenek a saját állításaikkal kapcsolatban is. Ezzel közelíthető a két szélsőséges álláspont, mert semmi sem fehér, vgy fekete.

Tv vásárlás előtt voltam pár üzletben, és ott nem igazán jött elő az OLED előnye, mondjuk egy NeoQLED-del szemben, ami szintén LCD ugye.

"Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel."

(#16007) migabi24 válasza belashx (#16006) üzenetére


migabi24
nagyúr

Egyedül sötét szobába jön ki az oled előnye, főleg a feketénél, cserébe nappal szerintem még szarabb is mint egy jó ips.

[ Szerkesztve ]

(#16008) proci985 válasza belashx (#16006) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

igazabol abbol indulok ki, hogy gyartoknal is egesz biztosan van QA, minimum kiszurni a selejteket. ha nem manufakturalis a gyarto, akkor egesz biztosan lesz standardizalt meres, ami egesz biztos nem ugy fog kinezni, hogy a Pistat bekuldik a suketszobaba hallgatozni harom napig a bejaratott cuccal, hogy megszokja a fule es tenyleg meghallja. manufaktura az mas kerdes, ott belefer ha nincs standardizalt process, max a vegeredmeny is olyan lesz.

NeoQLEDet nem lattam meg, koszi a tippet :R. par eve projektoron vagyok. mobil amolednel lattam a fejlodest, TVknel ismerosi kor is jellemzoen projektorokat nezeget feljebb lepni.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#16009) BBéci válasza liszi70 (#16000) üzenetére


BBéci
titán

Akkor rosszindulatú, ha tudja, hogy vannak különbségek, mert hallotta, ennek ellenére állítja, hogy nincsenek.
Én mindig azt javaslom egy kérdezőnek, hogy szerezzen saját tapasztalatot, ne mások véleménye alapján válasszon és ez nem csak a kábelekre vonatkozik.
Semmi köze a a pici hangosságnak ahhoz, hogy egy vacak kábellel, mosott, fedett, részlettelen a hang, erre szoktuk mondani, hogy mintha egy függöny kerülne a hangszórók elé. Ezeken kívül is bőven vannak jellemzők, amik változnak.
Például van egy olyan összekötőm, ami ajándékba kaptam, neves, márkás, annyira vacak hangja van, hogy az elkeserítő. nemrég kényszerűségből használatba vettem és alig várom, hogy hozzájussak valami tisztességeshez.

#15999proci985
Te ferdítesz, mert én most kizárólag hangszóró és összekötő kábeleket emlegettem.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#16010) proci985 válasza BBéci (#16009) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

Azoknál is világosan bent az összefoglalóban, hogy mi az a szint ami alá tilos menni mert rossz lesz a végeredmény.

liszi70: igy igaz, analog kabeleknel senki nem kerdojelezi meg, hogy egy szint ala tilos menni, ebben a hifi topikban egyetertes van. hallhato es merheto a kulonbseg. azt se kerdojelezi meg senki, hogy adott esetben egy rossz illesztes, vagy nem megfelelo arnyekolas lehet problemas, namost abban a szep nagy hazimozi subban lehet akkora magnes, hogy tudjon zavarni.

a tapkabel az egy teljesen mas teszta, ott eleve ott a halozat az aramszolgaltatotol, ott a halozat a hazon belul, meg eleve pl a 220V se lesz annyi. ezt a tap feladata megoldani, bar a teljesseghez megint hozzatartozik, hogy mondjuk egy 2000Wos erositonek tenyleg nem art a sajat kulon biztositek, meg mondjuk egy megfeleloen vastag tapkabel ami el is birja a 9+At, meg a megfelelo socket. de ez megint egy extrem helyzet otthoni felhasznalasra. es termeszetesen itt megint megfeleloen vastag rezkabel kell, es nem X harisnyazas meg platinazott csatlakozo amit szuzlanyok vereben marinaltak 6 honapig. pl egy megfeleloen meretezett szerver tapkabel erre jo es azert az sem filleres tetel. egyebkent meg tuzveszelyrol beszelunk, vagy csak siman lecsap a fazis. egyebkent elmelkedhetunk, hogy de mi van akkor, ha a tap nem tud megfeleloen filterezni: na az olyan gyartok termekeit nem szabad megvenni. ha ezt nem lehetne megoldani, akkor kb az itteni PCs forum se mukodne.

egyebkent HDMI kabelek eseten se ajanlott minden, 10+m hdmi2.1 kompatibilis szint az jelenleg 100+ euro, suprabol 200+, es utobbi se szamit meg kirivoan draganak. namost egy projektor es egy erosito koze also hangon annyi kell.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#16011) liszi70 válasza BBéci (#16009) üzenetére


liszi70
nagyúr

"én most kizárólag hangszóró és összekötő kábeleket emlegettem"

Igen, azt emlegettél, pont ezért írta proci, hogy ferdítesz. :) Mert pont ezek az analóg kábelek azok, amiknek Void is hangoztatja a különbségeit. Csak a különbségek jellege és mértéke a vita tárgya köztetek, nem a különbség ténye. Ha digit vagy tápkábeleket írtál volna, akkor lenne igazad azzal a kijelentéssel. :)

(#16012) BBéci válasza liszi70 (#16011) üzenetére


BBéci
titán

Úgy tűnik, nem olvastad az összes hozzászólást a házimozis topikokban. Történt olyan kijelentés hangszórókábelekre, hogy a minimális hangosságon kívül nincs és nem is lehet más különbség.

Viszont állítom, hogy vannak hallható különbségek digitális kábelek között is, ezt igazolta a már sokat emlegetett USB tesztem. Tápkábelek és elosztók is jelentősen tudják befolyásolni a hangot, ezt is állítom, mert tapasztaltam.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#16013) perempe


perempe
addikt

A vasárnapi ingyenes koncerthez hasonlót nem tudom, hogy mikor hallhattam Budapesten, legközelebb kedden lesz ugyanott Morricone emlékkoncert.

[ Módosította: Pyttawrx ]

* Brahms: 4. szimfónia *

(#16014) fererencz89 válasza BBéci (#16012) üzenetére


fererencz89
őstag
LOGOUT blog

Ez a teszt elérhető valahol?

Nem szotkam hibázni.

(#16015) proci985 válasza BBéci (#16012) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

az a teszt erdekelne

USB rendesen implementalva bitperfect, bithiba eseten pedig nem teltebb lesz a hang, hanem zorej lesz vagy megszakad/fel sem epul a stream (itt a topikban eleg sokat neztuk a specifikaciojat, aszinkron mod szabvany szinten pl nem letezik). nyomtatokabellel nekem se megy a keveropult, de ott eleve fel se epul a kapcsolat, viszont egyertelmuen hallhato a kulonbseg (marmint nem ad ki hangot, mert keptelen kommunikalni).

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#16016) BBéci válasza fererencz89 (#16014) üzenetére


BBéci
titán

Itt olvasható: [link]

#16015proci985
Nem minden adatátviteli formában számít az USB kábel. Például amikor laptopról kapja a jelet egy külső CD-író, akkor nincs jelentősége. Fordított esetben, amikor a CD-játszóról másolok hanganyagot a laptopra, akkor már hallható, igaz minimálisan, nem akkora mértékben mint a tesztben olvasható felállásban.

Hangsúlyozom, a cikkben is benne van, szigorúan vakteszt volt, egyikünk cserélgette a kábeleket, a többiek hallgatták a fejhallgatókat, majd váltottuk egymást.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#16017) denesdr válasza BBéci (#16012) üzenetére


denesdr
addikt

De az a minimális hangerőeltérés lehet frekvenciafüggő is és szokott is lenni, mivel eleve egy hangsugárzó impedanciája is változik a frekvencia függvényében és az egész kábeles hangerőjelenség ezen alapszik. Nem azt mondom, hogy ez lenne a magyarázat mindenre, de azért ezt a tényt figyelembe véve máris árnyalódik a helyzet.

[ Szerkesztve ]

(#16018) fererencz89 válasza BBéci (#16016) üzenetére


fererencz89
őstag
LOGOUT blog

Engem tényleg érdekelt volna, de ne haragudj meg, ez csak egy reklám, marketing anyag, meg sok BS.
Ez mitől bizonyító erejű? Attól, hogy le van írva?

Ne érts félre, nem a "teszt" eredményét kérdőjelezem meg ezzel...

Nem szotkam hibázni.

(#16019) BBéci válasza fererencz89 (#16018) üzenetére


BBéci
titán

Minden betűjét én írtam és nem reklámnak szántam. Kíváncsi voltam a különbségekre, mert eredetileg a Lehmannaudio DAC-ot akartam tesztelni és az említett nyomtatókábellel, harmatgyengén szerepelt. Innen jött az ötlet, hogy ki kellene próbálni jobbfajta USB kábelekkel. Megtörtént, a tapasztalatokat írtam le.
Semmit nem akartam bizonyítani, nem volt és nincs rá szükségem.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#16020) proci985 válasza BBéci (#16016) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

Fordított esetben, amikor a CD-játszóról másolok hanganyagot a laptopra, akkor már hallható, igaz minimálisan, nem akkora mértékben mint a tesztben olvasható felállásban.
bocs, de ez kb algoritmikusan a keptelenseg kategoria. ha ez igaz lenne, akkor kb az USBs tarolokat nem lehetne hasznalni.

ha artifactokat hallasz az mas. USBn nem analog jelfolyam megy at (streamkent kuldve sem), demarshalingnal bithiba az kattogast/glitchelest fog eredmenyezni es az mindig egyertelmuen hallhato. az adat ugyanis egy bithibatol nem majdnem lesz ugyanolyan (mint analog esetben), hanem reprezentaciofuggoen ertelmezhetetlenne valik.

denesdr: igen, kb errol van szo az analog kabeleknel.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#16021) BBéci válasza proci985 (#16020) üzenetére


BBéci
titán

Igaz, hidd el. Patice fórumtársunk hosszasan hasonlítgatta, végül Carbon USB-t vett.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#16022) proci985 válasza BBéci (#16021) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

Van némi tapasztalatom hibatűrő hálózati átvitellel.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#16023) BBéci válasza proci985 (#16022) üzenetére


BBéci
titán

Hallás alapú tapasztalatok?
Nem akarlak meggyőzni. Nem áll érdekemben, nem látom az értelmét és lehetetlen vállalkozásnak tűnik.
Egyetlen módja lenne, ha a cikkben leírt körülményeket reprodukálnám és eljönnél meghallgatni. Megdöbbennél, leesne az állad és úgy maradna.
A nyomtatókábellel annyira vacak volt a hang, a Sennheiser HD 800-zal is, hogy 10 forintot nem adtam volna a Lehmannaudióért. A többi ott van a cikkben, nem ismételgetem.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#16024) proci985 válasza BBéci (#16023) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

Tudom hogy néz ki a bitfolyam, tudom mi és hogy megy át a kábelen.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#16025) BBéci válasza proci985 (#16024) üzenetére


BBéci
titán

Az elegendő ahhoz, hogy a hangzásra gyakorolt hatást lehetetlennek tartsd. :U

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#16026) proci985 válasza BBéci (#16025) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

IT teruleten megvannak az eszkozeink arra, hogy pontosan kimerjuk mi lett elkuldve, es mit kapott a fogado. Atviteli hiba a gyakorlatban zorej lesz a tapasztalataim szerint. Adat reprezentaciorol es atvitelrol beszelunk. Biztosan kevesebb rendszert hallottam eloben, mint Te, viszont hibaturo rendszerek kapcsan valamennyire biztos vagyok benne, hogy megvan a megfelelo szakmai alapom.

Elfogadok ellenvelemenyt is, de a terulet miatt IEEE / ACM kiados folyoiratokat preferalnek. Wiley es Springer is oke es ahogy tudom egesz jol lefedi a teruletet.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#16027) fererencz89 válasza proci985 (#16026) üzenetére


fererencz89
őstag
LOGOUT blog

De azt a pránát, amit az átvitel során belevisz az egyesek és nullák sorába, azt semmilyen IT eszköz nem fogja kimutatni, mégis a végén minden más lesz tőle. :)

Nem szotkam hibázni.

(#16028) BBéci válasza proci985 (#16026) üzenetére


BBéci
titán

A szakmai alapok kellenek, hasznosak, de amikor a rendszerünk képességein akarunk javítani annak érdekében, hogy számunkra nagyobb élvezetet nyújtson, akkor csakis az számít, amit hallunk.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#16029) nLali


nLali
senior tag

Éjfél utánra : [link]

(#16030) Dißnäëß válasza proci985 (#16026) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Egy analóg gondolkodásmód soha nem fogja megérteni a digitális lényegét. Amikor ADAT-ról beszélünk, rommá checksum-olva és CRC/ECC hegyek.

Képtelenek felfogni, hogy adatátvitelben 100% integritást el lehet érni analóg szempontból elképesztően szar, "hulladék" átviteli közeggel is. Hiába mondtam már mindenkinek, milyen egy datacenter szerverterme, ahonnan a Tidal bitperfekten felad valamit és nálunk a kliens azt megkapja, akkor is, ha óceán alatt bújik át a zene optikán, akkor is, ha magas hegyek között, hol a tenger hupikék, akkor is, ha rádión, mobilneten, és még sorolhatnám. Ééééérdekes módon OTT , ezen átviteli közegek rommá-szemeteltsége és elképesztő zajossága esetén SINCS gondja senkinek sem az adatátvitellel, de otthon fél méteren igen. Az áramról nem is beszélve..

Ezeken nem lehet segíteni, de a jó a sztoriban, hogy az ő pénztárcájukat terheli az extra költség, nem a Tiédet. Nézd a jó oldalát. :U

Remélem, értelmes szöveget olvasol most és hogy a billentyűleütéseim nullává és egyesekké átalakított mivolta nem egy Walesi Bárdokot eredményez a Te képernyődön. Amit talán nem mondtam, hogy most ráimádkoztam egyet erre a hsz-re, jó a prána, vigyázzba álltak az elektronok is, jó lesz. Remélem, olvasható. :K

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#16031) niof válasza Dißnäëß (#16030) üzenetére


niof
addikt

:DDD

Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.

(#16032) proci985 válasza Dißnäëß (#16030) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

bennem mindig felmerul a kerdes, hogy ha a kabel hat a digitalis jelatvitelen at a zenere, akkor a wifi (pl a lejatszo es a NAS kozott) micsoda kulonbsegeket fog jelenteni. ja varj, ott is vagy bitperfekt lesz az atvitel, vagy egy ponton szakad a stream.

btw, legujabb bluetooth szabvanyrol lattam tesztet. audiominosegi merest nem tudtak csinalni (suketszoba nelkul lehetetlen lett volna, ABX az utolso covid hullam alatt meg necces volt), viszont hozaporban a campuson (boven van zavaro tenyezo) 300meter (!) kornyeken szakadt meg a stream.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#16033) Dißnäëß válasza proci985 (#16032) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Az csini. Mondjuk egy téglafal után már csak 20m, kettő után 5m, de amúgy ja, jó.

Én az elméletről már nem szeretek vitázni senkivel. A digitális egy absztrakt. Mint a lélek. A doki látja a testet, nem látja a lelket. Nem tudja megmondani, egyik miért hülye, a másik pedig miért nem az, holott biológiailag mindkét test hibátlan, nem beteg. Szóval, a digitál is ilyen, nincs sehol, nem létezik valójában. Analóg világunkban némileg torzult négyszögjelek formájában lehet tettenérni, amiket egy elektronika határozottan nulláknak és egyeseknek értelmez, egy éles határ mentén, erre az immár adatra pedig lehet matekot tenni, hogy a hibázásokat kijavítsuk (bizonyos mértékig, ha pedig nem sikerül, az átvitel típúsától függően vagy megengedünk hibázást, lásd live broadcast, UDP, vagy nem és akkor megállt minden és/vagy nem kell a realtime-iság és újraküld, hátha akkor jó). Ezt nehezen fogadják el sokan, kedvencem a router tuning. Édesjézusakereszten.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#16034) fererencz89 válasza nLali (#16029) üzenetére


fererencz89
őstag
LOGOUT blog

Jó ez a válogatás, sok az ismerős dal köztük. :K :R

Nem szotkam hibázni.

(#16035) nLali válasza fererencz89 (#16034) üzenetére


nLali
senior tag

Jé..Nem is vettem észre, hogy az egész listát sikerült linkelni. :))
Esetleg, ha van a tarsolyban valami, akkor jöhetne estére ajánlás, mert fejhallgatózni készülök. :R

(#16036) fererencz89 válasza nLali (#16035) üzenetére


fererencz89
őstag
LOGOUT blog

Erre én is nem rég jöttem rá, ha lejátszási listában vagy, hiába az adott videó linkjét jelöld, az egész listát (is) küldi.

Nem szotkam hibázni.

(#16037) Dißnäëß válasza nLali (#16035) üzenetére


Dißnäëß
veterán

:D Csatlakozom, ebben a szent percben akartam írni egy másikban a többieknek, hogy valami zenéket ajánljanak már, fejeseznék. :U

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#16038) fererencz89 válasza Dißnäëß (#16037) üzenetére


fererencz89
őstag
LOGOUT blog

Lehet, hogy Lalival valami mást kerestek, de mostanában ilyesmikkel boldogítom magam (szerintem jól is szólnak/hangzanak):
[link]
[link]
[link]

Nem szotkam hibázni.

(#16039) Dißnäëß válasza fererencz89 (#16038) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Jordi Savall sosem okoz csalódást. :R
Ez is elég hoppá, már túlvagyok az ajánlásodon és továbbmentem erre .. ahhh. :R
YT

[ Szerkesztve ]

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#16040) fererencz89 válasza fererencz89 (#16038) üzenetére


fererencz89
őstag
LOGOUT blog

Ezt az albumot is megérné leküzdeni, hangukatos: [link]

Nem szotkam hibázni.

(#16041) proci985 válasza Dißnäëß (#16033) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

A digitális egy absztrakt.
en inkabb ugy fogalmaznek, hogy digitalisnal az analog kabel (es a fizikai reteg) vivokozeg, igazabol amig a reprezentacio mukodik, idomitott harci horcsogok ket visitasi allapota is lehetne, mert annyira nem szamit amig megbizhatoan vissza lehet alakitani. ami bonyolitja, hogy mondjuk adott esetben 1Vnal 0.1V kulonbseg tenyleg nem szamit, viszont ha szamit, akkor nem 10% elteres lesz az elteres, hanem adott esetben (a bithibatol fuggoen) tobb nagysagrendi.

technikailag egyebkent realtime esetben is meg lehet oldani, hogy mondjuk eleve redundansan harom vagy otszoros (byzantine general's problem miatt) adat megy ki, aztan ha a checksum hiba nem fogna meg meg mindig ujrakuldes nelkul is van egy extra vedelmi vonal, de ez ugye elegge noveli a savszel igenyt es a szamitasi igenye se nulla.

egyebkent ha nem keveropultrol van szo, akkor egy 0.2s delaybe a mostanaban szokasos <20as belso halozat ping mellett belefer par ujrakuldes, a maradekot meg a lejatszo cache meg megoldja. keveropultnal nem vagyok biztos mennyi fer bele, de keveropultoknal es egyeb audio controllereknel eleve teljesen mas prioritasok vannak, mint egy otthonra szant DACnal.

TCPvel (ami hibajavitast is jelent) egyebkent meg lehet oldani real-timeot, pl a World of Warcraft TCPt hasznal. real-time gyakorlatban csak valaszidokorlatos rendszert jelent, szoval az hogy a deadlineon belul mikor valaszol a rendszer eleve nem szamit. designbol meg el lehet fedni sokmindent, ld a WoWnal a cooldownos skillek neha hosszu cast idovel, elfedni ha esetleg ujra kell kuldeni az adatot :).

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#16042) Dißnäëß válasza fererencz89 (#16040) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Küzdj Te is kicsit ;) :B [link]
Szülők voltak koncerten anno és megvették a CD-t kijövetelkor.
Természetesen EAC rip-eltem, ahogy illik.

Streamingen nincs.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#16043) Dißnäëß válasza proci985 (#16041) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Analóg = jel, digitális = adat.

A jel mérhető, látható, megfogható, alakja van, satöbbi. A diginek semmi ilyenje nincs, mint ahogy a léleknek sincs, a számoknak sincs, a szeretetnek sincs, meg még sokmindennek nincs. Ezért absztrakt, ezért nehezen érthető, pedig amúgy szög egyszerű. Egy más dimenzió és más megközelítést igényel. Három almát ha látsz, az "almák", nem 3. Mert ha azt mondom, 3, azt kérded: "3 mi" ? ...

Tidal úgy tudom átállt TCP-re. Onnantól, hogy bufferel be előre x mp-t, vállvonós, nem kell neki udp - se nem realtime, se nem sebesség (latency)-függő, mint az online játékok. De OSI modell mentén még TCP/UDP alatt is bőven van korrekció amúgy és minden forgalom a másodperc törtrésze alatt a teljes OSI-n végigmegy (logikailag, ha nézzük) iszonyatosan sokszor, lényegében így történik az egész kommunikáció gépek között. Ha a kapcsolat szar, az földbeáll UDP-vel is, TCP-vel is, buffer nélkül.

A legpoénabb, hogy hibajavítást bárhova el lehet helyezni. A Tidal szervere is tehet rá bármit, ízlése szerint és a kliens ezt is dekódolja a hasznos payload mellett, tehát alkalmazás rétegben is eljátszható az egész hibajavítósdi, például két Arduino között, amik mondjuk morzéznak egymással egyetlen csatornán. A digitálisra jó analógia a morze pittyegés amúgy, annak, aki nem tudja elképzelni.

Mindegy, milyen kesztyűben morzézik a két ember, egyik selyemkesztyű és finomabban nyomogatja, másik bőrkesztyű a hideg télben és erőszakosabban nyomogatja, mindkettőjük az összes létező analóg eltérésük ellenére feszültséget illetve feszültségmentességet fog produkálni úgymond, azaz 1-et és 0-át. (Lényegében amúgy PWM) :D

Szóval lehet tuningolni Ethernet kábelt, routert, értelme 0.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#16044) Dißnäëß válasza fererencz89 (#16040) üzenetére


Dißnäëß
veterán

[link] :B

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#16045) proci985 válasza Dißnäëß (#16043) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

az analogiaddal annyiban nem ertek egyet, hogy a fizikai retegen a digitalis jel valamennyire azert megfoghato. viszont halozatnal jellemzoen az iso/osi fizikai retege az az, amivel programozoi szinten mar nem szokas foglalkozni. villamosmernokok meg valamennyire szoktak, de az mar inkabb gyengearam. application layer altalaban eleg, eleve UDP/TCP retegig is csak akkor szokas lemenni ha muszaj, pl custom consistency modellek miatt.

viszont a morzes hasonlat az jo, kb errol van szo.

a tuskere tett routeren en konkretan majdnem sirtam amikor feljott :DDD

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#16046) Dißnäëß válasza proci985 (#16045) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Én meg a digitális jellel nem értek egyet. ;) Tágabb értelemben, a mindennapokban, szlengben oké, de ha tankönyvnácizunk, jel csak analógban van, digitális dimenzióban logikai állapotok, és ebből nagyobb szinten összeálló adat van. Ez lehet elképesztően picike, amit csak annyit mond, hogy BE/KI, FENT/LENT vagy FÉRFI/NŐ (stb), néha meg azt "mondja", Moonlight Sonata.flac. :D A digitális szféra olyan analóg jelek és tulajdonságok (útközben, vagy letárolva), ami adatként értelmezhető megfelelő logikával (eszközökkel), ennyi a trükkje.

Ja, hát amúgy szerintem a hifi világ tele szar kütyükkel (is), lásd gyenge tápszűrés és azonnal megérzi a tulaja, ha Cisco helyett D-Link-et tesz a hálózatba :D Ez utána hozhat olyat, hogy egyik router jobban szól mint a másik. (Amúgy abban van valami, hogy ezek a mindenféle bedugott IT-s eszközök az elektromos hálózatra tehetnek ezt-azt, bár .. na mindegy, a paletta széles és Kína szeret sokat, olcsón, gyártani). Mindenesetre az biztos, hogy nálam rohadt jó táp és tisztességes-normál tápkábel mellett a tápkábel-csere is sci-fi liga, meg a mosógép is vállvonós, ha megy. Aztán akinek jólesik mindez, hogy olyat is hall, amit "nemkéne", csinálja, nem állok bele :D Ő pénze.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#16047) fererencz89 válasza Dißnäëß (#16044) üzenetére


fererencz89
őstag
LOGOUT blog

Nice! A klasszik gitáros is jóféle. :)

Ez meg most nekem is teljesen új, harmadjára hallgatom: [link]

Nem szotkam hibázni.

(#16048) proci985 válasza Dißnäëß (#16046) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

igaz :DDD. magyar terminologiat annyira egyebkent nem vagom, angolt nagyon es ha jol tudom ott a digital signal a fizikai reteg reprezentaciojanal rendben van. de meg egyszer, ez nekem alacsony szintu, wireshark ala nem szokas menni a teruletemen. meg eleve ha van valami enkodoloas (titkositas), na onnantol eleve a raw bitfolyamot (vagy egy szinttel feljebb adatfolyamot) sincs nagyon ertelme nezegetni, marmint azon kivul, hogy latszik, hogy valami van.

tapszures egyebkent filleres kategoria, szoval ha azt lehagyjak akkor en inkabb masik gyartohoz mennek. azt nem meregdraga kabellel kell workaroundolni, meg nagyon nem is lehet. pl ha egy aktiv subnal meg lehet oldani az arnyekolast, talan egy DACnal is meg kene.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#16049) Dißnäëß válasza proci985 (#16048) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Igen, nem tudom, miért nincs normálisan kivitelezve sok helyen. Annyira nüansznyi plussz költség és tele a net vele, hogyan érdemes jóra csinálni.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#16050) niof válasza proci985 (#16048) üzenetére


niof
addikt

Egyébként erre a digitális jelátvitelre visszatérve. Az elég egyértelmű, hogy pl. az USB kábelek is elektromos kapcsolatot létesítenek két eszköz között, bizonyos feszültség és átviteli frekvencia mellett. Az USB kábelre amúgy a szabvány elég pontosan leírja, hogy a szerint milyen paraméterekkel kell rendelkezzen.
Annak idején, mikor vettem a Supra kábelemet, eléggé utána jártam a témának, mert műszaki emberként én is egy egészséges szkepticizmussal álltam a dologhoz, nagyjából ismerve az általatok is felsorolt tényeket. Na de induljunk ki abból, hogy beírjátok a Google keresőbe hogy USB eye diagram. Ez nagyon sokat elárul, már csak a képek, nem is muszáj feltétlenül mélyebben belemenni. A lényeg az, hogy vannak olyan rossz konstrukciójú kábelek, amik olyan zajosak lehetnek, hogy bár működik a használt eszköz vele, de annyi javítást kell végezni, vagy annyiszor újra kell küldeni a csomagokat, hogy pl. egy DAC esetén már okozhat hallható hibákat. Csak mellékesen jegyzem meg, tudtommal a Supra az egyetlen gyártó, aki hivatalos USB minősítéssel árulja a kábeleit, tehát, a szabványban lefektetett összes kívánalomnak megfelelnek, az impedanciától kezdve a geometrián át. Elég sok olyan USB 2 A-B kábelt dobtunk ki pl., amit valami készülékhez csomagoltak, és nem jól működött. Megvizsgálva a kábelt, a csatlakozó érintkezői teljesen síkban voltak, ráömlött a fröccsöntéskor a műanyag, így az érintkezés vagy jó volt, vagy nem.
UTP kábelre is létezik ilyen vizsgálat (UTP eye diagram), könnyen belátható, hogy a gyenge minőségű kábel csak alacsonyabb frekvencián működik jól (mondjuk 100MHz-ig). Nem véletlen, hogy a magasabb besorolású kábelek (Cat6-7-8) már szeparátorral, és többszörös árnyékolással vannak ellátva, hogy a magasabb követelményeknek megfeleljenek.
Szóval igazából lehet köze a digitális átvitelnek a kapott hanghoz, de persze nem úgy, hogy alátámasztjuk a routert, vagy lerakunk egy unikumos üveget a sarokba. Ez egy sokkal komplexebb dolog. Sokkal több múlik a megfelelő tápoláson, mint a digitális átvitelt biztosító kábeleken.

Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.