Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- JBL Xtreme 4 vélemény (vs. BOSE)
- Bambanő háza tája
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Asszociációs játék. :)
- DVB-T/T2/C+FM+DAB USB tuner stick
- Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
válasz verybigboy #47374 üzenetére
Szabászaton sztem mindenképp derékszögben vágnak mindent és csak azután lehet "alakzatokat" kivágni.
Amit tehetsz hogy a dolgokat passzosan egymás mellé tervezed beleszámítva a vágáskor kieső anyagot, hogy egy táblából keletkezzen 3-4 kisebb "csoportos" tábla. Ezt a kezelhetőbb méretet kell olyan szakihoz vinni aki tovább osztja, mindenféle alakzatokra.
Nekem ez az első projekt ha én gondoskodok az anyag leszállításáról. Ilyenkor a limit 80×160cm. Oldalt figyelembe vettem a szélek talán rosszabb állapotát, az esetleges ütődések miatt. Így ha kell azt is levágom, de már itthon.
Aztán majd a lapszabászaton kitalálják hogy ilyen leosztásban leszabják e, mert ha például csak felezni óhajtanak akkor tegyék azt, viszont szállíthatják házhoz teherautóval de szélsebesen
IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.
-
kavalkád
aktív tag
Pesten sajnos nem tudok ilyen helyet, én Dunakeszin voltam pár hete egy asztalos üzemben a Facél Kft-nél (nem reklám), nagyon segítőkészek voltak és egyből ott helyben meg is csinálták amit kértem, nem kellett napokat várni rá.
-
kapu2006
tag
válasz verybigboy #47378 üzenetére
Megcsinálnám neked, csak az a 200km ne lenne köztünk.
-
mahoo
csendes tag
Debi kft. Iveset tudom, hogy vagnak, talan tudnak segiteni szogvagasban is.
-
jimy_l
tag
válasz verybigboy #47682 üzenetére
Ha, dekapírral szeretnél szépen vágni, akkor nagyold ki a főrésszel, és sablon mellett, másolómaróval igazítsd.
Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
nullpoint
őstag
Eddig általam használt dekopírok közül a legjobb lapvezetzése a boschnak meg a festoolnak volt.
Amire figyelni kell vásárlásnál hogy mindenképpen a hajtómű fém házához csatlakozzon a fém talp. Ahol a műanyag házhoz csatlakozik az semiképp nem jó csak tüzifa vágásra.
Az általad írt Bosch és Dewalt is jó választás.
Kerestem képeket de nem tiszta hogy a Makita JV0600K az milyen talpfelfogatással van, de gyanús hogy nem az elvárt, lehet hogy azt ki kéne lőni a listából.
Makita 4350/4351CTJ / FCTJ van 50ért, ha Makitát akarsz, inkább válassz ezekből.
Ha van lehetőséged valahol vásárlás személyesen kézbe venni a gépeket, akkor mindenképp tedd meg, hogy érezzed melyik a kényelmesebb a kezednek.Amire ügyelni kell még a megfelelő gép kiválasztása mellett, az a lap.
Sajnos ma egyre kevesebb a normális vastagsággal rendelkező lap, és vágás közben el tud hajlani a lap, ezzel együtt a derékszögű vágás is megszűnik.
Tehát lapnál mindenképp minél vastagabb, hogy ne hajoljon. Persze vékony anyagban kis ívek vágásához kis vékony lap kell, ami erre van kifejlesztve.
Berner lapok jellemzően jó vastagságúak, felfele és lefele vágó is jó belőle, éltartásuk nem túl jó, de ez jellemző a legtöbb lapra. Bosch progressor lap munkalaphoz is ideális, külön böző hosszokkal kapható, éltartása jó, vágásképe az első pár méteren felfele is szép.
Vannak a vidiás lapok, ezek éltartása nagyon nagyon jó, hátrányuk hogy felfele vállalhatatlan a vágáskép, cserébe alul gyönyörű. Ezeknél mindenképp a hátoldalról kell vágnod ha pontos vágást csinálsz.
Ezekből lefele vágót nem találtam még, gondolom rendkívül nehéz lenne lent tartani a gépet a vágás közben.
[ Szerkesztve ]
kdvsdmnkrvndttrlgsdnhzzszlsmt
-
SteveL03
újonc
A világért sem akarnálak eltéríteni a dekopír vásárlástól (ha már egyszer arrafelé kacsintgatsz), megvan annak is a haszna, (szalonnasütéshez darabolás ). De ha kisebb bútorokat akarsz csinálni, ahogy írtad, a kézi körfűrész jobb választás lehet. Nekem nagyon sokáig csak dekopírom volt (semmi komoly, csak egy zöld Bosch), de egyenes, és igazán szép vágási felületet még vezetőléc mellett sem tudtam vele elérni. A merőlegesség is inkább csak szerencse kérdése, mert a fűrészlap hajlamos vágás közben elhajolni, ahogy az anyag keménysége változik (vasér, göcs). Pár éve beruháztam egy Makita merülő körfűrészre vezetősínnel, és álomszép éleket tudok vele vágni. Ha a merőlegesség egyszer jól be van állítva, akkor azzal nem lesz gond. Hagyományos körfűrészt is lehet vezetővel használni, az olcsóbb megoldás. Nem mondom, van olyan helyzet, amikor egszerűbb a dekopírt bevetni, mint a vezetősínt igazgatni (kis munkadarabnál extra alátámasztás plusz rögzítés), de ha a precizitás a cél, akkor megéri. (Legutóbb pl gyönyörű, pontos csapozásokat vágtam vele egy házi készítésű jig segítségével). Görbe vonalú vágásokra persze ez nem megoldás. Písz...
-
epmd
tag
válasz verybigboy #47700 üzenetére
-
őstag
Minél vastagabb a penge annál merevebb lesz így kevésbé hajol majd el. De hiába vastag a penge ha szar a megvezetés. Ezért olyan gépet célszerű keresni ami egyrészt igen vastag pengét fogad, másrészt atom jól vezeti.
Különben ha egyszerre akarsz egyenest és alakzatokat is vágni akkor szarban vagy, mert egyenes vágásra vezetősín melletti fűrész volna tanácsos, viszont egy hangszóró kör alakú helyéhez a dekopír lenne a nyerő.
IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.
-
Kiscsőke
aktív tag
válasz verybigboy #47694 üzenetére
A JV600K itt van mellettem, direkt felhoztam a garázsból amikor olvastam a hsz-t, hogy megnézzem a csatlakozását. Egy zöld Boscht váltott le, ami után ez megváltás.
A merőleges dekopírral vágásról, lehet bármilyen vastag a fűrészlap, és bármilyen profi a fűrész, ha odaadom bátyám kezében biztos hogy nem lesz merőleges a vágásszög.
Indoklás:
Egy valamit érdemes tudni akármilyen vastag az a fűrészlap, tud rajta akkorát nyomni az ember amitől elhajlik, ergó nem lesz merőleges a vágás. Merőleges vágásképet megfelelő előtolással és sebesség megválasztással lehet produkálni . Amihez kell egy megbízható dekopír, de nem feltétlen kell egyből festool-t vennünk.[ Szerkesztve ]
A remény hal meg utoljára! (meg a patkányok)
-
nullpoint
őstag
Ahogy írta Kiscsőke, kék Bosch jó volt , zöld meg nem, ezen nincs is mit csodálkozni. A zöld bosch az barkácsra van. Amit te néztél szintén kék, de meg kéne nézegetned őket élőben. Lapvastagságról meg szintént írt jót lejjebb Kiscsőke.
[ Szerkesztve ]
kdvsdmnkrvndttrlgsdnhzzszlsmt
-
kapu2006
tag
válasz verybigboy #47720 üzenetére
A dekopír nem való 7cm vastag anyag vágására. Arra ott a szalagfűrész. Vagy a keretes fűrész.
[ Szerkesztve ]
-
epmd
tag
válasz verybigboy #47720 üzenetére
Azért nem kell ilyen borúsan látni a dolgot.Elég egy csomó,vagy a fa szálai hogy elvigye a lapot,főleg vastag anyagban.A Festool mellett még van egy régi Bosch gépem is [link] de ezt még mindig többre tartom mint a Makitát.Mondjuk ez a "komoly" gép is nézőpont kérdése,nálam a Festool és a Maffell a favorit.
-
epmd
tag
válasz verybigboy #51133 üzenetére
Az F szorítót megveheted barkácsoláshoz.
-
thyeby
őstag
Az egykezesét így kép alapján én biztosan nem venném meg. (Ismerem a mechanizmusát - hát mit mondjak, kevesen tudják azt jó eltalálni, de lehet, hogy aki eltalálja, az is csak véletlenül.)
A csavarossal egyszerű az eljárás. Akkor, ha nem webshop-os rendelésre készülsz. Széthúzod, visszatolod. Ha fél fordulattal már megakad és szorít is, és korrektül (nem mellé), beteheted a kosárba, különben vissza a polcra.Barkács célra is kifizetődő dolog jó szorítót venni. Mert a barkácsolónak is jól kell szorítania.
A Berger egykezesek ára kifejezetten vállalható. És olcsóbban mint a Piher (egyik a másik klónja egyébként) egy annál is korrektebb szorítód lesz. Az egykezesek királya az én műhelyemben az Irwin, mégpedig abból is az XP. Ezt holnap indítja útjára számomra a szerszámdoboz. Ne az árát nézd, mert ez egyméter húszcentis. Tudd róla, hogy kishíján 300 kilós ereje van darabonként.
A csavaros szorítók piaca, és a minősége is hektikusabb. Hogy értsd: Vettem 4 db NEO 150-est. Nem volt olcsó, de azért jócskán elmaradt az ára a csavarosok királyaitól, mint a Festool, és a Bessey például. Csavaros, ami garantáltan korrekt, csak 10 ezer pénz magasságában láttam eddig. És érezd a példámat! Hol van négy db NEO ára egy pár Festool szorító árától? (Mert ugye négyet fizettem, de valójában csak kettőt kaptam.) Bizony már elég közel jár hozzá. Ha tudom, és nem hiszek a marketing rizsának, hát a Festoolt rendeltem volna inkább meg.
Vagy meg: Nyugodtam merem ajánlani a Piher dugattyúsait. Ára az összekotorható kategória, a minősége, ereje, használati értéke viszont a profi kategória belépőszintje.Ha a drágább szorítók felé is kacsintgatsz, felhívom a figyelmed a Bessey Kliklamp-ra. Azt hiszem, a műhelyemben ez a legkorrektebb szorító.
Több fa van, mint asztalos!
-
Soká
senior tag
A csavaros szorítóknál a súly és - ezt nehezebb ellenőrizni - az anyagminőség a döntő.
Az nem hátrány ha jó nehéz az a szorító.
A választást döntően befolyásolja az, hogy mire is akarod használni. Sokan vannak asztalosok - elnézést kérek a kritikáért - akik úgy gondolják, hogy nincs görbe faanyag csak gyenge szorító. Nekik nyilván a legerősebb szorítóra van szükségük ahhoz, hogy a gyártási pontatlanságot ellensúlyozni tudják.
Ha valaki pontosan dolgozik, akkor nem kell a fából a vizet kifacsarni, hogy jó legyen a ragasztás.
Nekem nincsenek márkás szorítóim (hacsaknem a békebeli darabok között) de az elzett szorítók nem rosszak és nekem még az 5-7 évvel ezelőtt vett aldis szorítók is bejöttek. Igaz, nem próbálom túlhúzni őket, amivel nyilván tönkre lehet tenni őket. -
generatoros
tag
Megvédem a HÖGERT márkát, jól használható és a szorító ereje sem kevés. A fűszerboltos és társainál sokkal jobb, ragasztásnál simán kiszorítom vele a ragasztót. biztosan vannak jobbak is és rosszabbak is, az F -est nem ismerem, mert más márkákból van készletem.
-
Soká
senior tag
válasz verybigboy #51148 üzenetére
Elzett szorítók.
Elég neked egy korrekten használható. -
epmd
tag
válasz verybigboy #51148 üzenetére
Ár-érték arányban szerintem ez jó lenne neked. [link]
-
T J
tag
válasz verybigboy #51155 üzenetére
A titkos szorító, ha gérbe vágod az éleket. De az oldalak közé ragasztott hátfalhoz kelleni fog pár hagyományos is.
varsam:
A Yato & Dedra jónak tűnik, mert gömbcsuklós a kerek pofa.
A Z-Tools viszont sajtolt, hajlított lemezpofásnak tűnik kép alapján, ami nem fekszik fel az anyagra, hajlamos megszorulni nyakban, és elmászni az anyagról tekerés közben. Az ilyet kerülném.
Nekem is volt pár hasonló, és e tulajdonsága miatt kalapáccsal szorítottam őket. Idővel úgy elhajlottak, hogy rossz volt rájuk nézni és a vastelepen végezték.[ Szerkesztve ]
-
generatoros
tag
válasz verybigboy #51155 üzenetére
Ahogy én látom, azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy 80 vagy 120 mm a kinyúlása egy szorítónak, ez a méret különbség jól tükröződik az árakban.Lehet, hogy az Irwin baráti áron van, de csak 80 mm a kinyúlás, nézd meg a 120 mm-est. Az Irwin mint márka elég drága, állítólag jó cuccai vannak. Az Elzett véleményem szerint egy magyar gyártmány és régen ahogy Soká is írta többnyire ilyeneket lehetett itthon kapni. Az, hogy mitől lett ilyen felső kategóriás ára azt nem tudom, de ha alaposan megnézed a szárát, stabilnak látszik, szabályos téglalap keresztmetszet, a mai kor divatja szerint a többiek ki vannak könnyítve és ezért hajlékonyabbak amikor szorítod.
-
generatoros
tag
válasz verybigboy #51166 üzenetére
Kb 5 éve van Högert szorítóm, szeretem őket, nem csak azért mert olcsón jutottam hozzá ( a cég aki hirdette a honlapján feltüntetett áron nem akarta adni, de miután a főnök is beleavatkozott, oda adták a hirdetett áron 6 db 450 és 4 db 250 mm-est). úgy gondolom, hogy ezekkel nem lehet akkora erőt kifejteni ,mint a csavaros szorítókkal általában, tehát táblásítani ezekkel nem szoktam. Nekem valahogy kézre állnak nem tudok jobb szót, kecsesek. Két lécet összeragasztani simán jók, szerintem hangfalakhoz is jó lehet. A ragasztáshoz szükséges erők tudományosan meghatározott értékét nem ismerem, de amikor tisztességesen felkent ragasztó ( egyenletes vékony rétegben a szorítás után kitüremkedik akkor valószínű elegendő erővel van megszorítva és ezt a Högert tudja és nem törik el benne semmi.Amit a videókon láttál, hogy csavarost is használnak annak az lehet az oka, hogy az egykezessel elcsúszás mentesen szorítanak és talán csak biztos ami biztos alapon ráerősítenek a csavarossal is--- gondolom én.Berger csak a kezemben volt nem használtam még, nem tűnt kétszer erősebbnek mint a Högert aminek az ára csak a fele volt. Az Irwinről csak annyit tudok, hogy vezető márka. Az elzettből csak 4 db van, ami régi csavaros és tényleg erős, jó szerszám, a mai ára számomra döbbenet. Nem tudom hol tudsz Högert szorítót venni és azt sem, hogy 450-nél nagyobbat készítenek-e. Azt sem tudom másra is akarod-e használni, mert az Irwin 4.000 körül jó lehet még akkor is ha 80 mm széles, és ugye csavaros amivel nagyobb erővel tudsz szorítani. Egykezes könnyebben használható, kisebb erővel szorít, ha ez elég a hangdoboz ragasztáshoz akkor a Berger lenne a választásom. Azt azért fontold meg amit Soká mondott, hogy vizet fakasztani azért nem kell és ahogy látom Pali is hasonló véleményen van. Kb. ennyi amit gondolok a szorítós témáról.
-
epmd
tag
válasz verybigboy #51185 üzenetére
Van az Irwin-nek 120-as meg 140-es is,de ezeket már túlzásnak tartom arra amire neked kell.
Meg az ára is más,meg gondolom nem 2 db-t akarsz venni. [link] [link][ Szerkesztve ]
-
epmd
tag
válasz verybigboy #51190 üzenetére
Azért ajánlottam a kisebb Irwint mert erre a feladatra neked elég,és ezt a szorítót most annyiért adják mint egy egyszerű kínait,ezért gondoltam hogy veszek belőle én is mert szorítóból sosem elég. 800 as korpusz méretig jó,meg faajtók,fiókok összeszorítására is kiváló.Én egykezes szorítót [link] csak arra használok hogy a munkadarabot lefogassam az asztalhoz meg korpuszokat összefogatni. Nagyobb méretűek nekem nincsenek is,ilyeneket nem használok,mert a F-clamp-ot preferálom.A Berger és Irwin egykezesekkel még nem dolgoztam,úgyhogy arról véleményt nem tudok mondani sajnos.
-
pali923
aktív tag
válasz verybigboy #51185 üzenetére
A fene tudja, de ez az egykezes Högert pont úgy néz ki, mint a lidlis szorítóim. Márpedig ebből egynek már fém feje van, a másiknak meg rétegelt lemez karja. Mindegyiket én ültettem át, mert a Pókember erejű kezemmel sikerült eltörnöm őket.
Persze lehet, hogy ez csak optikai csalódás, és ezek tökéletesek, senkit nem akarok lebeszélni látatlanban. Nem volt még ilyen a kezemben. Hiszen mint tudjuk, az áramjárta vezeték is pont úgy néz ki, mint amiben nincs delej. Csak más a fogása.
[ Szerkesztve ]
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
epmd
tag
válasz verybigboy #56168 üzenetére
A Kisvakondban biztos eredetit kapsz.🙂
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest