- Gurulunk, WAZE?!
- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
-
LOGOUT
ASUS routerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
vargalex
félisten
Szia!
A lassú villogás szerintem azt jelenti, hogy a bootloader gyári tftp recovery módjában vagy.
Az OpenWrt failsafe-hoz később kell nyomni a reset gombot. Failsafe-ban akkor vagy, ha nagyon gyorsan villog a power led.
Ha fel tudod tenni valahova a capture file-t, szívesen ránézek. -
Sziasztok.
Az Asus ddns működőképes, stabil, biztonságos, vagy inkább fizetős felé nézzek? -
sgeza
veterán
válasz
vak_bottyan #11691 üzenetére
A lényeg, hogy csak ennyi a baj akkor!
-
ngabor2
nagyúr
Adott egy tp-link router, amihez hozzá van kötve egy Asus RT-AC55U router, mint switch és AP. Most viszont át szeretném a jelszavát írni, amihez be kellene lépni az admin felületre. Viszont a 192.168.1.1 a tp-link routeré. A router.asus.com se működik. A DHCP listában nincs benne a router. Hiába lépek be az Asus routeren keresztül, akkor is a fő routert látja. A resetelésen kívül hogyan tudnám elérni, lehetőleg vezeték nélkül az admin felületet?
-
sgeza
veterán
válasz
Dragon3000 #11684 üzenetére
Pont ezért kérdezem, hogy esetleg nincs-e egy "fiókos" felület, ahova belépve kezelni lehet ezt a regisztrációt, módosítani vagy törölni a megadott nevet. Hogy ne levelezni kelljen velük. De gondolom akkor nincsen.
-
cyber86
őstag
válasz
Dragon3000 #11682 üzenetére
Régit próbáltam.
szerk:
Ha másikat beírok akkor megy. -
tzol
tag
válasz
vargalex #11685 üzenetére
Nem egyszerű a válasz erre a failsafe-es kérdésre.
Azért is néztem a hálózati forgalmat, mert a 4919-es porton kellene jeleznie, amikor meg kell nyomnom a reset (vagy valami más eszközfüggő) gombot. No, ilyen nem volt.
Ellenben most újra megpróbáltam manuálisan és valami történt, mert most kb. másodpercenként változik a power led állapota. Ebből gondolom, hogy failsafe módba kerülhetett.
Sajnos azonban ekkor nem válaszol egyetlen TCP csomagra sem, és az arp-scan sem talál IP címet a hálózaton, így az IP címét se tudom kitalálni, és ssh-n sem tudom elérni. Nem tudom, hogy hogyan tudnék belépni rá-Én most teljesen tanácstalan vagyok. Nem akarok még vállalkozni egy soros portos kiolvasásra, mert azzal tuti elveszne a még érvényes garancia. (Nem vagyok teljes tisztában, hogy elveszik-e a garancia ha OpenWRT-t telepítettem, de ez jelenleg nem derül ki, ha automatikusan cserélik az eszközt)
-
sgeza
veterán
válasz
Dragon3000 #11682 üzenetére
Egyébként nincs erre valamilyen adminisztrációs webes felülete az Asusnak?
-
-
cyber86
őstag
Sziasztok. A héten kaptam egy új ASUS RT-AC86U routert, mert a másik megdöglött és szeretném használni tovább az asus ddns szolgáltatást de nem aktiválja be. Várni kell ilyenkor vagy mi lehet a gond?
-
tzol
tag
AC65P-s routerem mintha egy végtelen boot loopban lenne. Bekapcsolás után a power led világít 15 másodpercig, majd kb. 2.5-3 másodpercig kialszik, majd 15 másodpercig világít és 2.5-3 másodpercig sötét, és így tovább. Ez független attól, hogy van-e UTP kábel rádugva.
Többszöri újraindítás és hard reset sem segített rajta.
Kipróbáltam két másik -- bár csak 2A-s -- táppal de ugyanezt produkálta. Sajnos nincs erősebb tápom.
Wireshark alapján van kommunikáció a router és a PC között, handshake-ek működnek. Ha valaki jobban tudja értelmezni a csomagokat, akkor van elmentett capture file-om mint a LAN, mind a WAN portra. Azonban se ssh-n, se telnet-en nem érem a routert a wiresharkkal megtalált IP-n. OpenWRT wiki alapján a 4919-es porton jelzi a routert, hogy mikor kellene a failsafe mode-ba lépni, de nem volt kommunikáció ilyen porton. (A factory reset a flash-elés utáni állapotba kell hogy vigye a routert, azaz továbbra is az OpenWRT image-nek kellene rajta lennie)
Egy jó ideje OpenWRT fut rajta, újraindítással eddig nem volt gond. A hiba azután jött elő, hogy egy hetes nyaralás után bekapcsoltam. Már hónapok óta nem állítottam semmit a routeren.
15 másodperc igen csak hosszú idő és a portokhoz tartó LEDek villogása arra utal, hogy valahol mélyen az alapfunkciók jól működnek, bár ez valószínűleg a hálózati chipek önmagukban lekezelik. Ez most egy firmware probléma? Valami szoftveres baki miatt indítja újra magát? Van bármi esélyem eldönteni, hogy ez hardware-es vagy firmware-es hiba? És ha az utóbbi, akkor merre tudok elindulni a megoldásával? -
blakey
titán
Te nagyon félre mentél az elmúlt 1 napban ezzel a telefonnal, sebaj, küzdj az elemekkel. A Honor 20 5GHz 80MHz-en 433Mbps, 160MHz-en 866Mbps. Minden más, amit taglalsz annak semmi köze a telefonhoz és a gyakorlati tapasztalathoz. Személyeskedés nincs, gyakorlati tapasztalat van, ha te annak veszed akkor bizony nálad merülnek fel az efajta gondolatok.
Innen indult - "illetve 160 MHz támogatást nem raknak mobil/tabletbe", - erre válaszoltam -
"Ennek ellentmond a Honor20/nova 5T, 80MHz-en "csak" 433Mbps érhető el, 160MHz-en meg 866Mbps, addig amíg valaki nem jelezte, hogy nála vígan megvan a 650Mbps, addig nem is tudtam, hogy ezt és így tudja."
Minden további gondolatmenetednek semmi köze az adott telefon (Honor20/nova 5T) valódi AC képességeihez.
Az utolsó kép a válasz arra amit nem tudsz és nem akarsz elfogadni, telefon ami 160MHz-re képes és csak ott van 866Mbps. -
dkess
őstag
válasz
woodworm #11675 üzenetére
Elöljáróban, ez a "teszt" inkább tűnik egy katyvasznak, mint tesztnek. Gyakorlatilag a lényegi beállításokról vagy magáról AC88U hardver revízióról nem szól illetve elég irreleváns dolgokat méreget ki (pl. 190/60 Mbps -es kábeles net- jével méreget sokat és von le következtetéseket). Az AC88U -nál meg asszem rev. A5 -től (ez pont 2017 -ben kezdték árulni) van BCM4366E amitől tud 160 MHz -et. Előtte csak 1024-QAM (ami 25% -ot jelentene) amire hivatkozik is, de hogy melyik hw rev. és milyen csatorna szélesség arról nem ...
Ugyanakkor itt van egy screenshot valóban a Kirin 990 -re ahol 1733 Mbps csatlakozási sebességet látunk 5 GHz -en. Sikerült kimérnie az alábbiakat ugyanazzal a routerrel (Honor Router 3):
- Asus gamer laptop - 1733 Mbps kapcsolódással: 113 MB/s (gigabit LAN korlátoz),
- MagicBook - 866 Mbps kapcsolódással: 73,6 MB/s,
- Huawei Mate 30 Pro - az állítólagos 1733 Mbps kapcsolódással: 42 MB/s ... (ez nincs 350 Mbps ...)Hááát ... Én ez alapján nem zárok ki semmit - meg annak az ellenkezőjét sem ...
Egyébként nem vagyok semmi jónak elrontója. Egy ilyen "huawei saját bevallása" -ra én is kíváncsi lennék. Feltúrtam a net -et a Huawei Mate 30 Pro meg a Kirin 990 -el (SOC ami benne van), de azon kívül, hogy AC -s Wi-Fi meg itt-ott Wave2 nem találtam semmit. Nem nagyon dicsekedett a Huawei sem a 160 MHz -el, pedig megtehették volna, mert ez volt az első Google nélküli telójuk (azaz minden "selling point" jól jött nekik) ...
@blakey, #11676
Elfogynak az érvek, akkor jön a személyeskedés? Biztos belemenjünk ebbe az utcába? Lehet inkább nem, mert ebben valóban nem vagyok olyan jó, mint te ... No meg nem is a sajátom ...
Egyszerű választ vártál - egyszerű választ kaptál. Amennyiben nem érted valamelyik részét akkor szóljál ... Amikor utolsó alkalommal büszke voltál a "gyakorlati tudásodra", akkor egy jó nagy baromsággal sültél fel.
"Amúgy a telefon nem "4 éves, 20e Ft-os" modell". - Itt miről írtam? Arról, hogy időnként tucatjával jelennek meg olyan emberek akinek a telefonjáról egyértelműen tudható, hogy nem tud 160 MHz -et és bekapcsolják a routerükön ezt és arról csacsognak, hogy de jól megy 160 MHz meg milyen gyors ...
Úgy egyébként milyen telefonról is volt szó éppen amikor bekapcsolódtál? Xiaomi Mi 8 -ról amiben Snapdragon 845 és ez pl. teljesen biztosan nem tud 160 MHz -et ...
"hanem 2 éves és nyugodtan megnézheted, hogy mire képes, Kirin 980.
Egyébként igen, a Kirin 980 4x4 1732Mbps-re képes ([link]), ..."
Első linken ennyi van: "Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot" - ebből pont nem tudunk meg semmit. A második linken egy szó sincs a WiFi -ről. A harmadik linken egy harmadik fél állítása (és ráadásul 4x4 -ről semmilyen kontextusban nincs szó) van és nincs hivatkozás forrásra ...
Viszont sejtem már honnan jön ez a "4x4 -es becsípődésed". Szerintem a második linkről ahol a 4G LTE Modem tulajdonságait taglalják. Mond kérlek, hogy nem a 4G LTE Modem alapján vontál le következtetéseket a WiFi -vel kapcsolatban. Ugye nem?
Arról nem is beszélve, hogy a 4x4 1732Mbps-hez ugye nem kell sem 1024-QAM meg se Wave2. 5GHz -en 80 MHz csatornaszélességgel ezt "alapból" tudná az érintett eszköz.
Az utolsó képed micsoda? Értem ez alatt milyen eszköz, milyen routerrel és milyen gyakorlati mérési eredményekkel (ha már előkerült a gyakorlati tudás kérdése)? Egyébként itt mit is kéne nézni? A 866/866 Mbps linksebességet? A 160 MHz csatornaszélességgel pláne? Ugye nem kell ecsetelni részleteiben, hogy ezt miért "pofozná hülyére" bármelyik 6 éves random AC 2x2 -es (max. 80 MHz -es, 1024-QAM és Wave2 nélkül) mobilteló? A "gyakorlati tapasztalatoddal" szerintem menni fog ...
-
blakey
titán
Egy egyszerű választ vártam volna, igen, valóban. Értem, hogy másoknak segítenél és fotelből ülve összeollózod a dolgokat, mert más lusta rá, de én nem az vagyok, nekem nem kell összeollózni és elméletekkel "etetni", gyakorlati tapasztalatom van. Inkább nézz utána az adott telefonnak, semmint katalógusból, elméleti síkon levezetnéd a következtetéseidet. Amúgy a telefon nem "4 éves, 20e Ft-os" modell, hanem 2 éves és nyugodtan megnézheted, hogy mire képes, Kirin 980.
Egyébként igen, a Kirin 980 4x4 1732Mbps-re képes ([link]), de ennél a telefonnál ez a része le lett butítva, nehogy felvegye a versenyt a csúcsmobilokkal, persze, ettől még ugyanazt a teljesítményt nyújtja, tehát az akkori csúcsmobilokkal volt egy szinten, wave2-es.
És akkor a lényeg: -
woodworm
veterán
Az a honor 20 nem csúcsmobil volt akkoriban az éppen megjelent friss soc-vel? Pont korábban írtam, hogy a huawei saját bevallása szerint a felső kategóriás mobil eszközei mindig is támogatták a 160MHz-es csatornaszélességet.
Itt egy teszt házon belüli routerrel. Igaz, honor 20 pro, de tudtommal az soc és a kommunikációs képességeik megegyeztek.A mobilarénás cikk végén a specifikációnál leírják, hogy wave2 a wifi.
-
dkess
őstag
válasz
Domestos #11672 üzenetére
Gondolj bele az AX56U már a fizikai paraméterei miatt is jobb WiFi -s képességgel rendelkezhet. E mellett olcsóbb és ethernet backhaul mellett is marad 4 LAN csatlakozója ottani vezetékes klienseknek.
E mellé tenném, hogy az AX56U -t akár routerként is használhatod (RP-AX56 -t). Ebbe lehet hirtelen nem gondoltál bele, de lehet hirtelen kellene valami nyaralóba, családon belül - akkor van. Sőt ez az esetleges eladásakor is jól jöhet (pl. ha a főroutert fejlesztenéd komolyabbra) ebből kifolyólag ...
@blakey, #11673
Hogy miért megyek bele ilyenekbe? A válasz egyszerű és pedzegettem is a hivatkozott hozzászólásomban. Leegyszerűsítve a "hülyeség" fénysebességgel terjed és kiirthatatlan.
Most vegyük kérdésként, hogy mi az ami 5 GHz -en AC és "80MHz-en 433Mbps-t tud"? Bizony-bizony - ez 1 db spatial stream. Aztán ami "160Mhz-en 866Mbps"? Az szintén 1 db spatial stream lenne.
OK, nézzük meg a másik oldalról is - azaz a "rossz levezetésemmel". Azt írod: "valóban van 2 csatornás támogatás, de csak 160MHz-en, 80MHz-en 1 csatornás".
Namost, az 5 GHz -en AC 2:2 160 MHz -el az nem 867 Mbps lenne (!!). Hanem úgy jönne ki a matek, hogy 1733 Mbps ...
Azaz bármelyik oldalról nézzük meg mindenhogyan az a matek jön ki amit írtam.
Tényleg no offense, de ha megint elkezdenek rajzani több tucatjával azok, akik a 4 éves akkoriban 20K HUF -ért újonnan vett telóikkal kapcsolatban elkezdik kánonban harsogni, hogy AC 2x2 mellett 160 MHz -et támogat a telójuk, akkor lehet leteszem a lantot ...
-
blakey
titán
Azaz 1x1 AC lenne HT160 támogatással? - ilyet nem állítottam, nem értem, hogy néha miért mész bele ilyenekbe, 80MHz-en 433Mbps-t tud, 160Mhz-en 866Mbps, ennyi, ez közismet és utána jártam, ez valóban így van ennél a telefonmál.
"kétcsatornás WiFi modem 802.11a/b/g/n/ac szabványú". Namost itt a 866 Mbps teljesen hihető: 2x2 AC 80 MHz csatornaszélességgel . -rosszul vezeted le, valóban van 2 csatornás támogatás, de csak 160MHz-en, 80MHz-en 1 csatornás. -
Domestos
tag
Köszi, ez jó hír. Gondolkoztam én is a plusz RT-AX56U-n, biztos, hogy okosabb megoldás lenne, csak csábít a RP-AX56 dizájnja. Lehet, nem kéne elcsábulnom. Elvileg az is kéne tudja az ethernet backhault, ki van húzva a kábel. Az első ax56u már meg is kapta a merlint, és beállítottam AP módba. (A gateway egy edgerouter-x).
-
dkess
őstag
válasz
blakey #11663 üzenetére
Azaz 1x1 AC lenne HT160 támogatással? Ezt pont amiatt nem hiszem amit írtál is, hogy a routerek többsége nem támogat 160 MHz -et (vagy nincs bekapcsolva) és akkor marad a 433 Mbps elméleti max. linksebesség? Ezt így egy gyártó nem vállalná be - pláne nem egy csúcstelónál ...
Igen, ez a témakör nagyon sokszor előkerült már itt is meg a routeres topikban is. Kivétel nélkül kiderült, hogy "elnézték a rajzot". Sokszor utánanéztem a SOC -nak és persze, ha a gyártója szerint (mármint a SOC gyártója) sem támogatja a 160 MHz -et ... Persze a legtöbbször ez nem volt elég. Akkor szoktam javasolni ugyan nézzük már meg a router beállításait meg a telón a linksebességeket. Na akkor szoktak jönni a "lefagyások" ... Aztán persze ilyenkor meg szoktuk beszélni, hogy attól, hogy a routeren beállítja a 160 MHz lehetőségét, attól még a teló nem kezdi el támogatni azt ...
Most csak itt a Mobilarénán utánanézve a Honor20 ( [link] ) meg a Honor20 Pro -nak ( [link] ) ezt írják: "kétcsatornás WiFi modem 802.11a/b/g/n/ac szabványú". Namost itt a 866 Mbps teljesen hihető: 2x2 AC 80 MHz csatornaszélességgel ...
Úgy egyébként nem csak a router támogatás miatt nincs értelme. Még, ha támogatja és be is van kapcsolva akkor is tetemes plussz energiát zabálna ez fel - ráadásul úgy, hogy gyakorlati hasznát nem lehetne érzékelni (mobil/tableten meg pláne nem). Igen, ez egy PC -n vagy laptopon teljesen mindegy, de mobiltelón már nagyon nem.
Nem vagyok naprakész az összes létező WiFi 5/6 SOC -ból meg telóból, de ha lenne egy példa akkor arra szívesen ránéznék.
Úgy egyébként WiFi 6E telók vannak amik támogatnak 160 MHz -et - azokat tudom. Csiliárdba kerülő csúcsmodellek - pl.: Samsung Galaxy S21 Ultra (kisebb S21 -ek nem). Ugyanakkor már zsibbadok az időnként felbukkanó ilyen 30K HUF -os AC -s "csodatelók" támogatják csak azért, mert a routerbe beixeltem jellegű dolgoktól ...
-
Domestos
tag
Sziasztok!
Új vagyok ASUS vonalon, most vettem egy RT-AX56U-t.
Az működő elképzelés, hogy teszek rá merlint, aztán ha kell, veszek egy RP-AX56-ot pluszba, és a kettőt össze fogom tudni kötni mesh-be, úgy, hogy az utóbbin gyári firmware van? -
TaMo
csendes tag
Sziasztok, az ASUS AX92U egyik napról a másikra unmountra tette a rákötött HDD-t. Sikerült visszaállítanom, a HDD tartalma már látszik újra a hálózaton, viszont a Download Master teljesen megbolondult.
Az USB Applicationsban úgy látszik, mintha nem lenne installálva. Rányomok, hogy Install -> molyol valamennyit, checking disk, stb. és látszólag rendben települ. Viszont amikor rákattintok a Launch DM linkre, akkor azt dobja fel, hogy "Download Master is disabled"
És innentől kezdődik újra az egész...
Tud valaki segíteni?
A FW: 3.0.0.4.386_44985Nem FW frissítéskor dőlt el, hanem egyik napról a másikra minden változtatás és előjel nélkül...
-
blakey
titán
-
dkess
őstag
válasz
Corsa02 #11659 üzenetére
blakey az elméleti maximális kapcsolódási linksebességet írta AC esetén 5 GHz -en. Itt ugye 1 spatial stream esetén 433 Mbps -el számolhatunk. Azaz amire utalni szeretett volna, hogy AX58U Merlin -el:
- letöltés irányban maximum 4 spatial stream -et használ (1733/433),
- feltöltés irányban meg maximum 2 spatial stream -et használ (866/433).Az iMac 3x3 -at tud AC -n. Így jön ki az általa írt 1300 Mbps (433*3) letöltésre ...
A gyakorlati sebességekkel kapcsolatban. Egy 2x2 AC -s klienssel (pl. mobilteló) egy AX58U simán hoz 550 Mbps. 2x2 AX 80 MHz csatornaszélességgel meg közel 900 Mbps -t is. 160 MHz -el meg ...
-
Tamarel
senior tag
válasz
Corsa02 #11652 üzenetére
Merlin a gyári helyett van.
Az azonos SSID ront a helyzeten, inkább legyen külön. Az eszközöket is akkor tudod logikailag elkülöníteni, aminek csak kapcsolódás kell és kis sebesség is elég, az menjen a 2.4Ghz-re. (Meg a vendégek.)
A professzionális fülhöz nyúlás előtt még ki kellene kapcsolni a 160Mhz-t, ha egy olyan kliens sincs. Emlékeim szerint van több sebességnövekedésről beszámoló bejegyzés itt a fórumban.
Valamint: ha a sebességtesztet böngészőből végzed, akkor nézd a cpu terhelést közben. 3-400Mbps-nél már lehet maximumon van.
-
blakey
titán
Semmi pluszt nem kell beállítani a Merlin FW-ben, Merlin előre beállítva készíti az FW-ket es WPA2-re optimalizálva, ha WPA3-at használnál akkor 1-2 dolgot érdemes belapcsolni, ilyenkor úgyis megjelenik 1-2 figyelmeztetés. Fix csatornát, SSID-t, jelszót állítok be és Wifin AC-val is megvan a gigabit, 2 méterre a routertől. Nem szükséges a Pro beállításokat módosítani.
-
dkess
őstag
válasz
Corsa02 #11652 üzenetére
Na, ebben jobb igazán az AX. Egyfelől a falakat, távolságot (beltéren), szomszéd zavaró WiFi -ket sokkal jobban bírja. Ráadásul a sok WiFi klienst is jobban bírja. Saját tapasztalat, hogy ahol pl. AC -s WiFi -vel a harmadára csökken a sávszélesség - ott az AX -es WiFi -vel csak a felére esik. Továbbá a kiindulópont sem ugyanaz (az AX alapból is gyorsabb) ...
-
Corsa02
őstag
-
czaki
tag
válasz
blakey #11631 üzenetére
Egy SSID név van az egyszerűség kedvéért, viszont arra gondoltam hogy az újabb eszközök legyenek is kizárva a zsúfolt 2.4GHz-es csatornáról, ezért készült a MAC filter. Egy kicsit elúszott a délutánom de most este csináltam egy gyári visszaállítást, ezt követően az wireless alapbeállításokat kicsit alakítva Tamarel javaslatai alapján a végeredmény az alábbi képen látható. Azonban amint a professzionális beállításokhoz nyúlok, bezuhan a teljesítmény. Egyelőre nem kavarok bele mélyebben (MAC filter since reaktiválva) ugyanis javult a helyzet, de messze még a gigabit közeli teljesítmény. Nem várom el hogy 100%-osan ugyanazt hozza mint kábellel, de a router elvileg tudna többet is, nem igaz?
Köszönöm az eddigi és a további segítségeteket!
-
sgeza
veterán
válasz
vak_bottyan #11642 üzenetére
👍
-
vak_bottyan
tag
Nos, közben Asust felhívtam! Ezeket az eszközöket nem szervízelik! Ezért nem találtam az oldalukon szervízt! A vásárlás helyével(boltal) kell felvenni a kapcsolatot! Nem EU-s garanciája van! Garancia idő alatt cserélik az eszközt. Azon túl max te szereled meg, vagy ha van ismerős aki ért hozzá! Érdekes üzletpolitika ez is.
Nyilván ők úgy gondolják, hogy veszel majd újat tőlük! Na majd beszélünk az Amazonnal!
-
blakey
titán
válasz
Tamarel #11635 üzenetére
A többi opciónak is utána néztem még 1x, mert 1-2 dolgot másképp tudok, lehet rosszul.
Wifi Agile oké, TWT oké (AX esetén mindenképp), védett kezelés wpa3 esetén szükséges (látom, hogy Wifi Agile engedélyezése esetén ajánlott), hálózati kulcsra írtál, de az szerintem jó gyár értéken is, előtag típus tudtommal rövid legyen, de inkább érdemes úgy hagyni ahogy gyárilag van, hosszú nagyon régi eszközök esetében, illetve erős interferencia esetén lehet szükséges, ampdu inkább legyen kikapcsolva, online játékoknál, VOIP esetében problémás lehet a használata, adásidő méltányosság, ezt passzolom, nem nyúltam hozzá, beamforming esetében meg szerintem az univerzális problémás lehet, ezt sok helyen olvastam, pl. Snbforums-on, -
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
AX82U mennyire stabil média szerverként illetve torrentkedésre?
Hosszútávon megbízható vagy inkább más megoldást nézzek. -
Tamarel
senior tag
válasz
Corsa02 #11636 üzenetére
Melyikre gondolsz?
- Wifi agile multiband: több protokoll egyben, kliensektől és kliens+ap számtól is függ - könnyebb kapcsolódás, váltás
- Adásidő méltányosság: nem lesz olyan, mint a szállodákban: néha jön adat, néha nem - egyenletesebb lesz a forgalom sebessége
- MU-MIMO: több sávszél, ax kliensekkel egyszerre 3 eszköz(höz) küld, fel és le irányba is, ac-vel csak lefelé
- Sugáralkotás: erősebb jel / több Mbps, főleg távol és egyhelyben állva (kapcsolat elemzése közben szakaszos mozgással tudod tesztelni)
Ezek közül önmagában egyik se hozza el a megváltást (csak az ax), de sok kicsi sokra megy alapon javul a helyzet.Pl tegnap az 5. emeleti lakás előtt az utcán állva volt közepes erősségű 5Ghz wifi és videót is küldtem telefonról. Szerencse kérdése is, mert 1 méterrel odébb már nem működött annyira jól.
Wpa3: igen, kizárólagosan lenne jó. Addig meg bármikor előfordulhat, hogy épp jó összetételű a kliensek halmaza. Ha nem árt akkor mehet.
-
dkess
őstag
válasz
Tamarel #11635 üzenetére
A wpa3 igazából akkor jó, ha az adott sávon (pl. 5 GHz) csatlakozó összes eszköz tudja azt és akkor ki lehet kötni pl. annak kizárólagosságát. A WPA2/WPA3 -nak (azaz, ha egy kliens WPA2 -vel is tud csatlakozni) logikailag biztonság szempontjából szinte semmi előnye ...
-
Tamarel
senior tag
válasz
blakey #11634 üzenetére
Meglehet, a wpa3 aes kódolás miatt javallott, apple eszközök mind használják.
A kulcsváltás rövidítése a törési kísérletet nehezíti, funkcionalitásban nem előrelépés.A fentiekből a wifi agile multiband és az adásidő méltányosság a leginkább észrevehető, aztán a mu-mimo és sugáralkotás/beamforming. A target wake time kliens akkuját kíméli, a hosszú előtag meg a zajos 2.4Ghz-n stabilizál picit.
-
Tamarel
senior tag
Kicsit össze-vissza vannak a beállításaid.
Most ezek a javasoltak:
- wifi agile multiband: engedélyezve
- target wake time: engedélyezve
- wpa2/wpa3
- védett kezelési keretek: engedélyezve
- hálózati kulcs intervallum: 300- előtagtípus: hosszú
- ampdu csoportosítás optimalizálás: engedélyezve
- adásidő méltányosság: engedélyezve
- mindkét mu-mimo: minden engedélyezve
- mindkét sugáralkotás: engedélyezve -
blakey
titán
Egy légtérben a jelerősség felugrik 4 csíkra, a telefonról mérve a sebesség nem változik 50-55Mbps. - pedig ez nagyon gyanús, hogy 2,4 GHz-en van.
MAC filterrel le van tiltva a 2.4GHz hálózatról a telefon, hogy ne ugráljon közöttük. - SSID nevek eltérőek, telefonon csak egyikre csatlakozol akkor miért menne 2,4GHz-re? Nem kell letíltani ha külön SSID van, egyszerűen nem veszed fel az ismert hálózatok közé. Nálam simán megvan a gigabit Wifin, szóval Merlinnel és AX58U-val nincs ilyen szintű gond. Gyári alaphelyzetbe állítás és kezdj mindent nulláról, alapbeállításokkal, stb. Ne a megszokott beállításokat alkalmazd. -
czaki
tag
A 36-os vagy 48-as csatornán most megnéztem, no change, és így teljes átfedésben van a szomszéd routerével egy emelettel feljebb. Wireless sebességteszt telefonon nem igazán megy 50Mbps fölé és a jelerősség is 1-2 csík között ugrál.
Légvonalban most vagyok kb. 5 méterre a routertől, tulajdonképpen a fal másik oldalán van. Laptop szintúgy itt van előttem és hasonlókat produkál.
-
blakey
titán
Az 5GHz-es vezérlő csatorna átállítását javasolnám, első kötben 36-48 között legyen, a 64-es csatornát egyes készülékek nem szeretik, de van amelyik a 100-ast sem, 36-48 közöttieket meg mindegyik. A többit még nézem, hogy mi lehet. Nálad van a nagyon zsúfolt Wifi-hálózat?
-
blakey
titán
Gyári visszaállítás megvolt? Nálam 100nm-en is oké úgy, hogy a lakás egyik végében van a router. 2,4GHz-en nem hozza az N18U lefedettségét, sőt semmilyen mai router nem fogja hozni, ennek 2 oka van, egyik, hogy EU szabályozás miatt a routerek "szóróképessége" gyengébb, másik, hogy a gyártók most a Mesh-t preferálják, így arra építenek.
-
czaki
tag
válasz
szaboi6512 #11617 üzenetére
Főbb eszközök között van több mobiltelefon (Apple iPhone 11, Huawei P20), egy laptop (Intel AC 8260 adapterrel) illetve egy PS5 (ez pedig már tudja az AX-et is). A Huawei és a laptop amin mostanában próbáltam és mindkettőnél tapasztalom a problémákat.
-
czaki
tag
Sziasztok, pár hete használok egy RT-AX58U routert de nem igazán tudok dűlőre jutni a beállításokat illetően. Az első naptól kezdve Merlin firmware fut rajta.
Egy 58 négyzetméteres panel lakásban élek, a router a szolgáltatói ONT társaságában a konyha és az előszoba közötti átjáró felső részén van egy ASUSTOR NAS és egy lakás riasztó központ társaságában. Sem a sebesség, sem a lefedettség nem hozza azt, amit az előző router (RT-N18U) tudott, pedig az is ugyanitt volt elhelyezve. A 2.4GHz-es sáv még hagyján, de az 5GHz gyenge jelerősséget ad már pár méter távolságból is, sokszor elveszíti a jelet és hiába a DIGI gigabites netje, a. wireless sebességek nem mennék 60Mbps fölé. Nem várom el a gigabit wifit, de ennél azért többet kellene tudnia. Ebből gyanítom valami setup gond lehet, viszont már kifogytam az ötletekből hogy mit nézzek meg.
Ha jól gondolom a lakás mérete nem okozhat gondot a routernek és hiába beton, a panel fal azért nem bunker vastagságú, és a régi router egész jól teljesített. Az 5GHz csatornák nem túl zsúfoltak, mindössze egy másik router van a házban ami itt sugároz, ami a vicces hogy annak a jele erősebb egy emelettel feljebbről, mint a sajátomé a lakáson belülről.
Tudtok segíteni hogy mit nézzek meg a routeren? Gondoltam ez a topik a legjobb hogy kérdezzek, ha máshol kellene akkor kérlek szóljatok. Köszönöm előre is a válaszokat.
-
Tamarel
senior tag
válasz
dredjudge84 #11613 üzenetére
1-11 globális, mindnek kell tudnia.
Merlinnel van wpa3. -
Anonymus23
veterán
válasz
Intruder2k5 #11612 üzenetére
Köszi, de ennyire most nem mászok bele, nem is biztos, hogy nálam marad, most csak tesztelem, eddig mondjuk tetszik
-
válasz
Anonymus23 #11610 üzenetére
Ha belépsz telnet-en vagy ssh-n, akkor a free -t vagy a cat /proc/meminfo parancsok segíthetnek.
-
Corsa02
őstag
válasz
Anonymus23 #11610 üzenetére
Óó jogos, abban nincs.
-
Corsa02
őstag
válasz
Anonymus23 #11605 üzenetére
Nincs cache-nek berakva 150-200mb?
Tool menüben látod , ha jól rémlik. -
Anonymus23
veterán
válasz
Alex91 #11607 üzenetére
Gond nincs, kérdeztem mennyire természetes, amire blakey azt válaszolta, hogy az AX82U-ra nem jellemző, és próbáltam kitalálni, hogy mi okozhatja, de ha ez természetes, akkor nem foglalkozok vele. problémát nem tapasztaltam
Off AX73-nál 10-20% körül volt az induló RAM használat, és csak nézegettem a beállításokat és infókat a routerben, és ez feltűnt.De ha már összehasonlítás, akkor pl játékban a korábbi 55-70-es pingről lement 40-60-ra a pingem (bekapcsolt QoS-el). Alapvetően rendben van, minden az elvártaknak megfelelően működik.
-
Alex91
félisten
válasz
Nalam meg 79%, azt, mi a gond?
-
Alex91
félisten
válasz
Akkor lehet, hogy hasznalhatoak amiket bekapcsoltal, gyors netnel nincs ertelme.
-
Alex91
félisten
válasz
Anonymus23 #11602 üzenetére
Milyen sebessegu a neted?
-
blakey
titán
válasz
Anonymus23 #11602 üzenetére
A QoS inkább rossz, mint jó, nem sok értelme van használni, HW NAT-ot bukod. Gear Acc…-nek sem látom értelmét, én nem használtam az AX82U-n.
-
blakey
titán
válasz
Anonymus23 #11600 üzenetére
AX82U-nál nem jellemző, hacsak nincs valami olyan funkció bekapcsolva, ami ezt előidézi. AX92U-ra jellemző az efajta viselkedés.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged