Új hozzászólás Aktív témák

• Undoroid

őstag

válasz Aryes #23537 üzenetére

Nekem anno amikor találkoztam vele, szénlemezes biztosítékok egyik anyaga volt ez! A csillámlemezzel elválasztott (csak távtartónak volt használva) két szénlemezben volt egy-egy wood-fém pogácsa, amit ha nagyobb feszültséglökés ért, akkor ív keletkezett és ennek a hőhatása megolvasztotta a fémet, ami rövidre zárta a két pólust és így védte meg a további túlfeszültségtől.
    Ennek volt egy másik változata is: ott a biztosítékot megfeszítve tartotta egy erős rugó és a biztosítékon túl nagy áram folyása közben hő alakult ki, ami megolvasztotta a reteszként szolgáló fémet és a rugó összenyomta a biztosítékot (mechanikusan lerövidült) és így működésbe tudott lépni a riasztásra szolgáló áramkör és egyben le is kapcsolta a betápot! Egyik megoldás sem volt autómatikusan visszaálló! Ott bizony kézzel ki kellett keresni a meghibásodott biztosítékokat!

" Érdekes lehet akkor ezzel összeforrasztani valami vezetéket mondjuk egy autó motorterében " A videót nem láttam, amit említettél! :N Magát ezt a Wood-fémes keveréket / ötvözetet vegyileg lehet szennyezni, amivel eltolódik az olvadási hő (is)! Nem kell feltétlenül használni a legalacsonyabb olvadási pontot! ...már megint hosszan offolok, de már vége is!

Viszont egy kérdésem is lenne a többiekhez, ha már itt vagyok: ESP01

Megoldható ennek használatával a tápfeszültség mérése is a szokásos ellenállásos - feszültségosztó használatával és a kód megfelelő módosításával kiíratni a többi adat alá? Elvileg erre a célra analóg bemenetre van szükség (ennél nem látok olyat), de hátha van valami más, egyszerű megoldás is másik alkatrész beépítése nélkül!

(Szerk.)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés