- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Argos: Szeretem az ecetfát
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #4523 üzenetére
A felhasznált joystick új-e?
But eszembe... Az szkópozáshoz a régi kód ajánlott. -
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #4521 üzenetére
Ráteszed a scope gnd-jet a Arduino gnd-jere, a mérőfejet meg az avr analóg lábára. Nézzed, miket dob a soros porton, meg mit látsz a scope-on.
Új ez a cucc, vagy régi? -
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #4509 üzenetére
Szerintem ird le nekünk, hogy oldottad meg a táp ellátást, hova körülötted az Arduinot, hova a potmétert.
Másodszor, akassz szűrő kondit az Arduino bemenetére, fura dolgokat tud művelni a zaj alulmintavételezése.
Az az oscilloscope-os mérés, amit mások ajánlottak, nekem is mániám, próbáld meg! -
tvamos
nagyúr
Oke, de a programod is okozhatja a ciklikussagot a tapfesz megszuneseben.
Nekem Leonardon volt ilyen gondom, mert amikor a program a rakotott osszes LED-et kigyujtotta, (WS2812 LED karika,) bar nem volt tul nagy az aramfelvetel az USB-nek, megis kikapcsolt a panelen a polyfuse, vagy mi. De ez csak egy pelda.
Siman lehet az ora kutya is, csak nekem meg sosem volt ilyen gondom... -
tvamos
nagyúr
válasz
FireKeeper #4416 üzenetére
Csak arra kell vigyazni, hogy nem minden MOSFET nyit ki teljesen 5V-rol, meg azert van gate kapacitas is. + erdemes egy ellenallassal lehuzni a gate-et a foldre, hogy amig elindul a programod, es a pin bemenet, ne lebegjen, mert a nemtudni mekkora gate feszultsegrol nem tudni, mekkora lesz a drain-source ellenallas.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #4404 üzenetére
Ott a link, en arrol beszeltem, nem masmilyenrol. En ugy tudom, hogy az idomeresen alapuloak sokkal dragabbak, mint ezek, meg kozelre nem is mukodnek pontosan. (Mondjuk nem vagyok benne teljesen biztos, en utoljara 5 eve kerestem ilyet, munkambol kifolyolag.)
U.i: Van egy Lidarom, (private,) az pl. 20x annyi volt.
-
tvamos
nagyúr
válasz
fpeter84 #4347 üzenetére
Nem, ha az ad referenciája megegyezik a potentiometer referenciájával, akkor a mérés teljesen pontos, mindegy, hány púpos kondi van a körben. (Kiesik a feszültség a képletből.) Ha valamilyen belső referencia forrást használsz, akkor mérned kell a potentiometer referencia feszültségét is, azt bem lehet megkerülni.
(#4351) bardi válasza aryes (#4350) üzenetére
Nem jól tudod, lehet abszolut is, nem csak inkrementális. Amire te gondolsz, az az inkrementális. Az persze egy más kérdés, hogy az abszolút verzió piszok drága. [link] -
tvamos
nagyúr
Azert jo lenne, ha megmondanad, milyen potenciometerrol van szo, mert ha ez egy olcso kinai, akkor annak nem igen jobb a linearitasa, mint 2 fok. 2/270=135, vagyis a 10-bit (1024) sokkal pontosabb, nem ersz el semmi javulast a feszultseges hokuszpokusszal. A fogaskerekes megoldas lehetne jo, de a fogaskerekek jateka miatt az is felesleges. Talan valamilyen timer belt megoldas lehet jo.
(#4337) fpeter84 válasza gyapo11 (#4336) üzenetére
Ha AREF-nek feszultseg referenciat hasznalsz, a potmetert meg rakorod a tapfeszre, akkor beviszed a meresbe tapfesz hibajat. -
tvamos
nagyúr
válasz
krisztianAMG #4268 üzenetére
Veszel egy motor drive shield-et. [link]
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #4140 üzenetére
Az ST peldaprogramok nagyon jok, meg a HAL is, szerintem iszonyat melo egy ilyen RAM-DMA-PWM jatekot regiszter szinten kezelgetni. Mindig azt erdemes hasznalni, amit a legegyszerub. Azert irtam az IAR-t ide, mert sokkal-sokkal egyszerubb, es gyorsabb volt ez, mintha az Arduino frameworkben molyolok. (Jelen esetben 2 ora alatt meg is volt, a frameworkben nem hiszem, hogy egy het alatt, napi 2-3 oraban elkeszult volna. Nem talalok semmi DMA kezelesi peldat Arduinora.)
Persze, ha az ember napi 8-10-12 oraban csinalja, a munkahelyen, akkor ugye azzal kell dolgozni, ami a munkahelyen standard. (En pl. hw fejleszto vagyok, ide toltak az arcomba az orkedet, ezzel kell csinalni. Persze, a sw itt IAR-ban keszul, ami jelen esetben, mondhatjuk, szerencse...)
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #4138 üzenetére
Nagyon betyar a DMA-s vezerlese a PWM-nek, azt mar kiprobaltam. (De egyenlore csak 1 PWM csatornan.)
Nem talaltam Arduinora megoldast, ugyhogy IAR-ral nyomom ezt most. Mondjuk, most az orosz ST ajanlott valami ingyenes, limit mentes fejleszto kornyezetet, majd lehet, hogy kiprobalom, ha lesz idom. -
tvamos
nagyúr
Van olyan STM32-es board, ami tud 9 szinkronizalt PWM-et? (Az sem baj, ha 10.) Nem kell a framework...
-
tvamos
nagyúr
A Texas Instruments hasonló dolgaihoz még nincs, meglehet, nem is igen lesz.
Van hozzá szoftver! Csak nincs benne az Arduino frameworkben. Nem ugyan az!(#4107) aryes válasza robohw (#4106) üzenetére
Vedd meg az ebay-en a legolcsóbbat, amit Janos250 ajánlott, az jó lesz!
Amúgy, ha nyanlánkság... abból mindig jön újabb, amit még nem támogat a framework. -
tvamos
nagyúr
Nem cserélgetik a kristályt!
(#4104) Janos250 válasza aryes (#4100) üzenetére
De amit ő irt, az nem ST, hanem Freescale... ja nem, NXP... ja, már Qualcommmmmm...
De amúgy az ST ARM M3 procik voltak az elsők, az új M0+ procik sok paraméterben jobbak. (pl. fogyasztásban tuti.) -
tvamos
nagyúr
válasz
Teasüti #4055 üzenetére
Es a PIR szenzornak nem mindegy? Amit a riasztokhoz hasznalnak kabel teljesen megfelelo. Ha nagyon igenyes vagy, akkor legyen csavart erparas. Ha ket MCU kozott kell kommunikalni, az azert megbonyolitja a rendszert, minde elkeszites, mind debugolas szempontjabol, szoval azt csak a kihivas miatt, ebben az esetben.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Teasüti #4047 üzenetére
Lehet ilyesmiket kapni. Ha egyik sem tetszik, akkor megtervezed, kinyomtatod 3D nyomtatoval.
Nekem van aluminium... nagyon baba.
-
tvamos
nagyúr
Az vele a gond, hogy nincsen az nagy aramu, meg a feszultseg kimenet kozott megfelelo szigetelesi tavolsag. Ez esetben az IC ugyan megfelelne levalasztasra, de a nyak nem, tehat a design miatt nem hasznalhato levalasztasra a aramkor.
Vegulis rajottem, hogy ezt mar eszrevettem, ugyhogy ilyet rendeltem: [link] -
-
tvamos
nagyúr
válasz
gyenesmartin #3998 üzenetére
-
tvamos
nagyúr
A moduloknak adsz 5V-ot kulon. Mondjuk egy usb-s telefon toltorol. Az osszes GND-t ossze kell kotni, de a modulok VCC-je nem az Arduinora megy, hanem a tolto +5V-jara. (Mivel azok az USB kimenetu toltok nem toltok, hanem adapterek.)
-
tvamos
nagyúr
válasz
FireKeeper #3986 üzenetére
Kollégám ezt használja. Azt mondja, olyat is lehet vele...
-
tvamos
nagyúr
válasz
FireKeeper #3984 üzenetére
Hogy akarod kezelni? Billentyűzet? Vagy vennél valami analóg eszközt?
Én 2 Arduinot kötöttem össze, és ebayen vettem analog joystoc-ot, asszem ps3 konzolhoz valót.
-
tvamos
nagyúr
válasz
FireKeeper #3982 üzenetére
Szóval te pc programot akarsz? Terminal emulátor? Vagy hogy?
-
tvamos
nagyúr
válasz
FireKeeper #3980 üzenetére
Úgy érted, hogy PC-ről bizgeted az Arduinot? Hát oty a soros port.
-
tvamos
nagyúr
Koszonom!
A Connect under Reset segitett.
Mar csak azt nem ertem, miert tortent ez, mert nem hasznaltam ezeket a pineket, csak a LED-eket akartam bizgetni.Ennyi volt a "nagy" program, nem kene bizgeralja az SWDIO/SWCLK pineket:
void setup() {
pinMode(PD5, OUTPUT);
}
void loop() {
digitalWrite(PD5, HIGH); // turn the LED on (HIGH is the voltage level)
delay(1000); // wait for a second
digitalWrite(PD5, LOW); // turn the LED off by making the voltage LOW
delay(1000); // wait for a second
} -
tvamos
nagyúr
IAR J-Trace van a cegnel, az jo lesz gondolom... (Van valahol ST-LINK is, csak legalabb 1 eve nem hasznaltam, es nem tudom, hogy hol...) Illetve van masik, meg mukodo Nucleo-L053 is, ez jo lehet?
(#3954) Janos250 válasza tvamos (#3952) üzenetére
Van ceges regisztraciom.
Ez igy mar egy kicsit bonyolultnak tunik nekem, nem biztos, hogy van igy ertelme ezt eroltetni a frameworkot.Amugy, ha jol latom, az ST nagyobb szerepet akar vallalni az Arduino-ban, remelhetoleg, hamarosan benne lesznek a frameworkben a gyari ST board-ok.
-
tvamos
nagyúr
Na most az lett, hogy itt van 2 STM32F4 Discovery boardom, amiket nem tudok semmivel programozni mar, IAR-ral sem. Mit lehet ilyenkor kiprobalni? Eloszor IAR-ral ment persze, eredetileg, de probalkoztam ezzel az Arduino dologgal, es utana valami "elromlott", es most nem tudom programozni.
Latott mar valaki ilyet? Van valami egyszeru megoldas? -
tvamos
nagyúr
Megsincs meg. Ez a gyikja most:
java.io.IOException: Cannot run program "{path}/stlink_upload.bat": CreateProcess error=2, The system cannot find the file specified
at java.lang.ProcessBuilder.start(ProcessBuilder.java:1048)
at processing.app.helpers.ProcessUtils.exec(ProcessUtils.java:26)
at cc.arduino.packages.Uploader.executeUploadCommand(Uploader.java:129)
at cc.arduino.packages.uploaders.SerialUploader.uploadUsingPreferences(SerialUploader.java:206)
at cc.arduino.UploaderUtils.upload(UploaderUtils.java:78)
at processing.app.SketchController.upload(SketchController.java:707)
at processing.app.SketchController.exportApplet(SketchController.java:680)
at processing.app.Editor$DefaultExportHandler.run(Editor.java:2176)
at java.lang.Thread.run(Thread.java:745)
Caused by: java.io.IOException: CreateProcess error=2, The system cannot find the file specified
at java.lang.ProcessImpl.create(Native Method)
at java.lang.ProcessImpl.<init>(ProcessImpl.java:386)
at java.lang.ProcessImpl.start(ProcessImpl.java:137)
at java.lang.ProcessBuilder.start(ProcessBuilder.java:1029)
... 8 more
An error occurred while uploading the sketch
Invalid version found: 1.04
Invalid version found: 1.04Ja, ha Generic STM32F103+ST-Link-re allitom, megy a letoltes....
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #3934 üzenetére
Igy probaltam csinalni: [link]
Ezt dumalja nekem forditaskor az Arduino framework:
exec: "/bin/arm-none-eabi-g++": file does not exist
Error compiling for board STM32 Discovery F407.
Meg most meg azt sem talalom, hogy fogom hozzakotni a board-ot, meg hogy kell bootloadert letolteni...A'sszem megvan.
-
tvamos
nagyúr
Hat... most probalom egy projectben kicserelni az Uno-t STM32-re a meglevo firmware alatt, de nem sikerul. Valaki segitsen mar valami jo tutoriallal! (Nem akarnek most mindent atirni IAR-ban, ez csak home project.)
-
tvamos
nagyúr
válasz
devilnight #3878 üzenetére
Ez egy jo kezdesnek tunik. [link]
(#3879) krisztianAMG válasza devilnight (#3878) üzenetére
En regen olyat hasznaltam, aminek voltak fizikai cim beallito labacskai. Ott ez egyszeru volt. Gondolom az ujaknal is be lehet valahogy allitani kulon cimeket, gondolom eszkoze valogatja. -
tvamos
nagyúr
A melegedesnek 2 oka van. az egyik az ohmos ellenallason eso feszultseg okozta veszteseg, a masik a kapcsolasi veszteseg. Te (meg a tobbiek itt mind) csak es kizarolag az elsorol beszelgettek. Azt irtam, amig statikus a kapcsolas, ez a szamitas jo lehet, ha elkezditek pwm-mel hajtani, vegig kell gondolni ezeknek a nagy erteku ellenallasoknak a hasznalatat.
-
tvamos
nagyúr
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #3823 üzenetére
Azert tesznek ellenallas a FET gate-jere, mert azzal lassitjak a kapcsolast, igy kevesebb zajt termel, de jobban melegszik. Altalaban az 50-200 Ohmos tartomanyba szoktak valasztani az erteket.
En szoktam tenni egy ellenallast (10k) a gate-source koze, mert akkor reset kozben, vagy ha egyeb okbol bemenet a pin, akkor a tranzisztor biztosan nem kapcsol be. -
tvamos
nagyúr
-
tvamos
nagyúr
válasz
MasterMark #3718 üzenetére
Szerintem nem jo a giroszkop, mert van driftje, folyamatosan kuszik el a mutatott ertek, ha statikusan all. A zaja is nagyobb, mint a gyorsulas mero szenzornak.
Ha gyors a folyamat, akkor szerintem erdemes mindkettot hasznalni, ha lassu, akkor a gyorsulas mero eleg.
Legalabbis, ha jol ertelmeztem az eredeti kerdest. -
tvamos
nagyúr
válasz
World-Soft #3633 üzenetére
Nezz notebook ventilatort.
-
tvamos
nagyúr
válasz
World-Soft #3628 üzenetére
Hany vezetekes?
-
tvamos
nagyúr
válasz
MasterMark #3626 üzenetére
Nem tudom. Python?
-
-
tvamos
nagyúr
válasz
MasterMark #3619 üzenetére
Azt nem tudom. Nekem ez a fake FTDI problema volt.
-
tvamos
nagyúr
válasz
MasterMark #3617 üzenetére
Ezen a kinai usb serial van? Nekem a fake FTDI chipessel volt gondom. (De kicsereltem a panelen az IC-t.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M I5 12400F 32GB DDR5 512GB SSD X 4060 8GB SPIRIT OF GAMER CLONE 3 Chieftec600W
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
- ZOTAC GAMING GeForce RTX 3090 Trinity OC 24GB
- DJI Avata drón +Motion controller - hibátlan, karcmentes állapotban
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 1700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Rampage SHIVA Corsair 450W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E550 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I DVDRW I 15,6" HD I CAM I W10 I Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
- Napi 700 ft tól elvihető RÉSZLETRE BANKMENTES HP 840 G11 Ultra 5
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged