- Gurulunk, WAZE?!
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
válasz
DrojDtroll #5076 üzenetére
A legolcsóbbat!
Úgy néztem, a Prusa az.
-
Janos250
őstag
válasz
vitezlejszlo #5072 üzenetére
Való igaz, hogy a SONOFF gyengeáramra nem jó. Itt kipróbálni, az új helyen meg már könnyen megy!
-
Janos250
őstag
válasz
vitezlejszlo #5068 üzenetére
Nem értek a kazánokhoz, de ha a "visszajövő vezérfeszültség" egyenáram, akkor relé helyett jobban jársz FET-el.
Hát, igen, a doboz
Én ilyet szereztem be párat,
http://www.ebay.com/itm/Enduring-Best-Plastic-Enclosure-Case-DIY-Electronics-Project-Box-80X50X21mm-MO-/172298490082?hash=item281dca50e2
de a nagyobbakat itthon veszem, elég drágán -
Janos250
őstag
válasz
fpeter84 #5069 üzenetére
Én használom a SONOFF-okat, én nagyon meg vagyok velük elégedve. Nálam a legnagyobb előnyük, hogy nincs a 230-al kontakt érintkezés, tehát a munkavédelmisek szája be van fogva.
Hosszabbítók madzagját (zöld-sárga kivételével) elvágtam, és oda tettem be a SONOFF-ot. A zöld/sárga meg megy folyamatosan a házban, elfér a többi cucc mellett. Így egy hosszabbító, ami telefonról, vagy internetről vezérelhető. Ahol szenzor is van, oda betettem mégegy ESP-t, ami kommunikál ezzel a SONOFF-al (server/client), és a szenzoraival, és mind WiFiről, mind külső internetről elérhető. Tartok tőle, hogy a relé nem bírja sokáig, de még nem purcant ki. Igaz, összesen hetente pár órát vannak használva, de most egy olyan projekt jön, ahol majdnem folyamatosan kell működniük. Mivel pl. fűtést szabályozunk 5 sec-os PWM-el, így a relék igencsak használatban vannak. Lehet, át kell térni idővel szilárdtest relére, már be is szereztem párat.
A SONOFF programozása USB nélküli ESP programozása, a pineket be kell forrasztani, mert csak lyukak vannak. A kiosztás megvan az interneten, bár zömében a régebbi (4 lyukú) ábrába botlik az ember, a mostani meg már 5 lyukú. -
Janos250
őstag
válasz
vitezlejszlo #5059 üzenetére
A tápokkal már én is sokat szívtam :-(
Mostanában már csak olyan tápokat használok, amik legalább 2 A-t tudnak. Nem, mintha annyi kellene ezeknek a lapoknak, de időnként nagyot rántanak a tápon, és ezek az olcsó kínai tápok nincsenek erre felkészülve. Egy hirtelen megnövekvő, rövid idei tartó áram "rántás" igény esetén leesik a fesz, és mire beáll, addigra már késő.
Nálam az összes "fehér panelos" ESP12 erősen meg van kondizva, így jóval stabilabb. Viszont van, amire vigyázni kell, egyes paneloknál: ELŐSZÖR kell ráadni a külső tápot, és csak UTÁNA csatolni a panelhoz. Épp tegnap nyírtam ki egy lapot emiatt. A fesz konverterre csak akkor adtam rá a tápot, amikor már a panel rá volt csatolva. Láttam, hogy hogy a fesz. kb fél sec-ig felszalad a táp értékére, adott esetben ez 12 V volt. Utána persze beáll, és nagyon jó kis táp, kiírja folyamatosan a feszt, és az A-t. A panel viszont azóta nem működik. Valószínű, hogy a komolyabb tápok nem csinálják ezt, mert akkor már egyetlen telefon se működne, de ez ezt csinálta.Pár belyezéssel korábban zka67 érdeklődött SMS küldéssel kapcsolatban, na nekem ott is a táp miatt gyűlt meg a bajom. Pár éve próbáltam egy SMS küldő lapot, és nem akart menni. Nem tudtam mi a baja, mert akkoriban kezdtem el Microchip PIC-ről átállni arduinora. Hát, ott is a táp volt a gond. Erős táppal símán ment, de több nap volt, mire rájöttem. Szóval vigyázzatok a tápokra, mert sok kellemetlenséget okozhatnak.
-
Janos250
őstag
válasz
vitezlejszlo #5053 üzenetére
A lábak elnevezéseivel szoktak gondok lenni a különböző ESP lapoknál.
Ezért szoktam mindenkinek javasolni, hogy a lábak neveit a saját paneljához nézze meg a pins_arduino.h fájlban a variants-ok között.
A d1_minire pl. ez található nálam a ......hardware\esp8266\2.3.0-rc2\variants\d1_mini\pins_arduino.h fájlban:static const uint8_t SDA = 4;
static const uint8_t SCL = 5;
static const uint8_t LED_BUILTIN = 2;
static const uint8_t BUILTIN_LED = 2;
static const uint8_t D0 = 16;
static const uint8_t D1 = 5;
static const uint8_t D2 = 4;
static const uint8_t D3 = 0;
static const uint8_t D4 = 2;
static const uint8_t D5 = 14;
static const uint8_t D6 = 12;
static const uint8_t D7 = 13;
static const uint8_t D8 = 15;
static const uint8_t RX = 3;
static const uint8_t TX = 1;Ebből látszik:
- milyen sorszámú I/O-k használhatók egyáltalán
- melyiknek mi a neve a panelodon, bár én mindig a számot írom be, hogy más panelon is menjen, de így meg persze más panelon azt kell keresgélni, hol van, hogy van jelölve az adott I/O
- melyik lábon van a beépített ledPl. a Te esetedben a 2-es I/O a D4, amit használtál is. Persze a D4 helyett írhattad volna a 2-t is, mert az más panelon is 2, de máshol nem biztos, hogy D4 a neve
Akkor, ha már így megy, akkor most további tanulásként javasolom, próbáld ki:
A 70. sort írd át így:
server.send(200, "text/plain", temperatureString);
Akkor kisebb körítéssel a szöveget viszi át. Így is lehet pl. wifin keresztül adatot küldeni, ha a későbbikben erre adnád a fejed.Miért olyan lassú?
Kapcsold be a szószátyár módot, és látod, mi mindent csinál. -
Janos250
őstag
válasz
vitezlejszlo #5048 üzenetére
Így csináltad?
WiFi.mode(WIFI_AP); // AccessPoint
WiFi.softAP("proba1","12345678"); // SSID, pw
server.begin(); // start the HTTP server
server.on("/", handle_index);Ha van handle_index nevű függvényed, a defalut IP-re (http://192.168.4.1) mennie kell.
A handle_index füügvényben kell lenni egy:
server.send(200, "text/html", s);
-nek, ahol az s tartalmazza azt a html kódot, amit kell küldenie a kliens felé. -
Janos250
őstag
válasz
mrhitoshi #5045 üzenetére
Arduino (ESP) oldaláról semmi gond, akár servernek, akár clientnek állítod be a panelt, egyszerűen "WEB lappal" megy a dolog. Ha server az ESP, akkor ha valahonnan lekérdezed, akkor a válasz hetedik sora a számodra lényeges infó, a többi a körítés. Ha client az ESP, akkor az url után írhatod a továbbítandó adatot.
A PC-s részét nem tudom, mi a laborban a készülékek egymás közötti kommunikációját, illetve a távolról lekérdezést (böngészőből) oldjuk meg így. PC-re úgy visszük fel, hogy az egyik ESP soros vonala soros/USB átalakítóra, az USB vége meg a PC-be. Virtuális com port. Mindenesetre a linkeden lévőt majd átbogarászom, mert érdekesnek tűnik. -
Janos250
őstag
Én csak a földet közösítettem, a stabil 3.3V-ot külső tápról adom.
5V-al egyik egyszer elkezdett füstölni, mert az egy régebbi példány volt, azon még volt egy led, az füstölt el. Azóta már lehagyták a ledet, csak a helye áll üresen.
Az enyém kissé más, mert egy segéd proci is dolgozik benne. Elvileg. Info hozzá gyakorlatilag semmi, csak egy Rc522Manager.exe PC program, abból lehet silabizálni logikai analizátorral a dolgokat, de elég macerás.Tápot meg ilyeneket használok:
http://www.ebay.com/itm/142115713794?_trksid=p2057872.m2749.l2649&var=441196564265&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
http://www.ebay.com/itm/131751880871?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
http://www.ebay.com/itm/best-Mini-3A-DC-DC-Converter-Adjustable-Step-down-Power-Module-replace-LM2596s-/131993566678?hash=item1ebb6dfdd6:g:b4wAAOSwKOJYHSBt
http://www.ebay.com/itm/NEW-Professional-1-23-30V-LM2596-DC-DC-Adjustable-Power-Step-down-Module-/322317977619?hash=item4b0ba60813:gYkAAOSw5cNYHZx4
Meg jóval erősebbet is, de azt hirtelenjében nem találom.
-
Janos250
őstag
Én másik fajtát próbáltam. Abban eleve van egy STM8, ami elvileg kezeli, de idegbaj .
Két kártyám van, azokat kb 1 cm távról tudja olvasni, ha ERŐS tápot adok neki. USB tápjával semmi.
A marék kulcstartóból az életben egyszer egyet sikerült olvasni, de lehet, hogy az is a mellette lévő kártya volt.
Soha többé se olvasni, se írni nem tudom őket. Arduinoval még nem is próbáltam, az Icstation oldaláról letöltött PC-s test programmal próbálgattam.
Telefonnal hogyan tudod ezeket a kártyákat olvasni? -
Janos250
őstag
"This means that if you want to use the port 9 and 10 ,you need to have the appropriate ESP hardware.
If You don't have, you must connect flash pins (3 - WP and 7 - HOLD) to VCC and dissconect it from ESP8266 chip.
Then you can use these GPIOs 9 and 10,
When flashing firmware you must select DIO mode.
In this case, these two ports are not used to flash, and can be accessed as an additional ports."https://github.com/SmingHub/Sming/issues/474
Aztán, hogy ez megvalósítható-e a gyakorlatban, azt nem tudom. -
Janos250
őstag
Na, ezért várom én, hogy az ESP32 arduinoja részletesebben legyen kidolgozva, és esetleg az ára is lentebb menjen. Rengeteg IO port, beépített WiFi, Bt.
http://www.ebay.com/itm/Espressif-ESP32-ESP-WROOM-32-CE-marked-with-free-adapter-board-/201779855883?hash=item2efb04420b:g:a4UAAOSwjDZYh7PmJelenleg csak kínlódok vele :-(
-
Janos250
őstag
válasz
Speeedfire #4994 üzenetére
"Létezik valami mód arra, hogy logoljam, hogy mit küld a led-ek felé?"
Persze. A logikai analizátor. -
Janos250
őstag
válasz
Speeedfire #4992 üzenetére
Mivel jóideje hanyagolom az Atmel chipeket (ESP, ARM a nálam használatos), így csak régi emléket tudok felidézni:
Miután párszor megsütötte az ujjamat a táp IC, a 12 V-ról áttértem 9V-ra. Mivel még így is sütött, átálltam arra a módszerre, hogy táp panellel táplálom meg.
Talán a legolcsóbb, de van számos egyéb is, én általában nagyobbakat használok.
http://www.ebay.com/itm/191773734744?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AITEz nagyon sokat segített. A led szalag vezérlésével nem sokat bíbelődtem, de a kész könyvtárak nekem nem tetszettek. Bár működtek. A linkelt programot érdemben nem tudom áttekinteni.
Javaslat:
1. Állítsd át próbára ledek számát SOKKAL kisebbre! (pl. 5, vagy 10). Nem baj, hogy több van a szalagon, mert amikor a program szünetet tart, úgyis előlről kezdi a szalag a feltöltést.2. Ilyenkor tesz nagyon jó szolgálatot egy logikai analizátor.
http://www.ebay.com/itm/USB-Logic-Analyzer-24MHz-8-Channel-UART-IIC-SPI-Debug-for-MCU-FPGA-ARM-/191685084604?hash=item2ca15245bc:g:ymsAAOSwLF1YBC6y
1800 Ft-ért ingyen van. -
Janos250
őstag
válasz
stinky14 #4931 üzenetére
Talán ez segítség:
http://www.communica.co.za/Content/Catalog/Documents/D4127258294.pdf -
Janos250
őstag
válasz
razorbenke92 #4928 üzenetére
Kösz! Ötletes, de annyira nem éles a kérdés.
Terv szerint összesen 2*8 karakter lesz. Ezt akár külön-külön CS-el meg lehet csinálni az ESP8266-on is.
-
Janos250
őstag
válasz
razorbenke92 #4926 üzenetére
Igen, sajnos úgy tűnik, így van. Nem is az volt nekem a gondom, hogy megáll-e a shift regiszter, hanem én a magam paraszti logikájával úgy képzeltem, hogy nullázódik, tehát a következő bevitelnél nulláról indul, nem marad ott az előző ciklus "szemete". Úgy tűnik nem így van. Az rendben van, hogy nullákkal feltöltöm, így is csináltam, amikor a másodikra írtam. Azt képzeltem, hogy amikor az elsőre írok, nem kell teljes láncot kiírni, de kell. Például ha van n darab, hiába csak az elsőre akarok írni, minden egyes alkalommal a teljes láncot kell írni. Ez - szerintem - elég töketlen megoldás, mert ha például az elsőt írom, akkor utána még egy halom nullát kell kiírni, hogy kitakarítsam a shift regisztert. Vagyis a shift regiszterből akár el is hagyhatnám az f betűt. Mindegy, ez van, ezt kell szeretni. Mivel mostmár biztosan tudom, hogy ez van, nem keresem a más megoldást. Vagy blokkonként külön CS, és ez is megoldás, de azt hittem, lehet egyszerűbben. Mindenesetre kösz mindenkinek.
-
Janos250
őstag
válasz
fpeter84 #4920 üzenetére
Az biz' meglehet
Mert elvileg kellene mennie, pl. ezt írják, ami elég egyértelmű:
"For example, if four MAX7219s are cascaded, then to write to the
fourth chip, sent the desired 16-bit word, followed by three no-op codes (hex 0xXX0X, see Table 2). When
LOAD/CS goes high, data is latched in all devices. The first three chips receive no-op commands, and the
fourth receives the intended data." -
Janos250
őstag
válasz
fpeter84 #4918 üzenetére
Köszi. A külön CS megoldást akartam megkerülni, mivel - elméletileg - kellene menni. De valamiért nem megy, és ez bosszant, hogy le van írva, de nem megy. Viszont a netet böngészve látom, hogy másnak is vannak vele mindenféle bajai: pull up, pull down, de nem ekkora hanem amakkora, de amahhoz a panelhoz meg mégamakkora. Szóval úgy látszik macerás, marad a külön vezérlés. Az az érdekes, hogy az adatokat jól továbbküldi, csak a CS-t nem.
-
Janos250
őstag
válasz
fpeter84 #4492 üzenetére
Ha használtad a MAX7219-et, segíts légyszíves!
Eddig csak egyedül használtam a modult, semmi gond nem volt vele. Mint az gyakori, a meghajtó részt magam írtam meg.
Most viszont kettőt kapcsolnék össze kaszkadban, de nem sikerül: a manual azt írja, hogy ha a 16 bit besiftelése után nem visszük fel a chipselectet, akkor kisiftelődik az új bevitellel párhuzamosan a régi. Ha jól értelmezem. Viszont hiába viszem fel a CS-t a 16 bit után, a következő 16 bit besiftelésekor az előzőt akkor is tovább küldi a másodiknak is, tehát a kettő ugyanazt csinálja. Mit értelmezek rosszul? -
Janos250
őstag
Ez egy tűrhető összefoglaló:
http://vctec.co.kr/web/product/BAE/img/Arduinodocumentation.pdf
-
Janos250
őstag
válasz
DrojDtroll #4898 üzenetére
Biznisz az biznisz! A MS már ebbe is bele akar kavarni
https://www.microsoft.com/en-us/store/p/arduino-ide/9nblggh4rsd8 -
Janos250
őstag
válasz
Pikachu24 #4897 üzenetére
Ahova a Microsoft beteszi a lábát....
Hagy a fenébe a Microsoftot, töltsd le innen:
https://www.arduino.cc/en/Main/Software -
Janos250
őstag
Off topic válasz:
Inkább fújd (vagy fújasd) ki a szöszt abból a csőből, ami az őrlánghoz vezeti a gázt. De vigyázz, nehogy azt a szerelőt hívd, aki teleszórja minden évben Pestet az olcsó (3000 Ft) reklámjával, mert ez a trükkje: mond, vagy csatlakozó meglazítással csinál valami (fiktív) hibát, és ha nem fizetsz neki sokat azonnal a "hiba elhárításáért", akkor bejelenti a "hibát" a gázműveknél, akik vizsgálat nélkül kikapcsolják a gázt, és visszakapcsolni már csak akkor lehet, ha a jelenlegi szabványoknak megfelel, magyarul mindent le kell cserélni, (bojlert, csöveket, kémény bélelést, stb.), mert már a néhány éve beszerelt cuccok se felelnek meg a mai szabványnak! Én fizettemPersze számlát nem adott. Az ilyet persze nem buktatja le a NAV !
-
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #4882 üzenetére
Egy másik magánvélemény:
Amit az UNO szoftverből csinál, azok egy részét az STM32 már hardverből tudja, ezért más rá számos könyvtár.
A szokásos funkciók megvannak, csak legfeljebb más a nevük. A spécik meg jócskán különbözhetnek.
Elvileg meg lehet azt csinálni, hogy a hiányolt könyvtárat beteszed a munka könyvtáradba (.h is), de ez gyakran járhatatlan, mert:
1. Ha az UNO-ra írt könyvtár kihasználja az UNO specialitásait, akkor ennek annyi.
Pl. az Adafruit_NeoPixel (gyanítom) az életben nem fog STM32-n menni, mert ha belenézel az Adafruit_NeoPixel.cpp-be, egy halom assembly részletet találsz benne.2. Gyakran annyira többszörös mélységűek a könyvtárak, hogy belezöldül az ember.
(Azt ugye tartod, hogy amíg a LEGELSŐ hibát nem javítod, addig a többivel nem foglalkozol, mert lehet, hogy az első okozza!)
-
Janos250
őstag
válasz
szaszyka #4739 üzenetére
Kíváncsivá tettetek ezzel a DHT11-el
Találtam egyet a ládafiában, és kipróbáltam.
Tapasztalatok:
Az internet tele van erre példákkal, de a leírt szoftverek nekem vagy egyáltalán nem működtek, vagy gyakran hibáztak.
Az ok: az időzítések. Az én példányom időzítését megnéztem analizátoron. Hát... eléggé elüt attól, amit az adatlapján írtak. Mivel például az egyik szoftver nem az éleket figyeli, hanem egyszerűen csak időzítést, így a 40 ciklus végére bizony elmászik.
Ezért kénytelen voltam saját kezelő szoftvert írni hozzá. Azzal már hiba nélkül működik, a kontroll szummával együtt, de nagyon pontatlan. Ha ténylegesen komolyan akarja valaki használni, kalibrálni kell. A szoftverek egy része a kontroll szummát egyszerűen be se olvasta.Konklúzió: nem is biztos, hogy tönkrementek azok a szenzorok, lehet, hogy a szoftver nem passzol hozzá! Mindenesetre pl. egy I2C azért jobb lesz!
-
Janos250
őstag
-
Janos250
őstag
válasz
ngabor2 #4818 üzenetére
Switch on off : SONOFF
http://www.ebay.com/itm/Sonoff-ITEAD-WiFi-Wireless-Smart-Switch-Module-ABS-Shell-Socket-for-DIY-Home-/182145570833?hash=item2a68b8d811:g:7GkAAOSwR5dXRGWF
Használom, szerintem nagyon jó. Nem az eredeti firmware-el kell használni, hanem arduinoval, mert ESP8266.
Kényelmesen programozható.
Előnye, hogy nem vagy vele kontaktusban, mert pl. telefonról vezéreled, tehát biztosan nem csap meg.
Én laborban használom, mert így biztosan nem csap meg senkit. -
Janos250
őstag
"Ha táp, akkor nem WDT, hanem BOR probléma lehet..."
Hát ezaz! De a bedöglés előtt WDT-t írt a soros monitoron, ezért bosszantott, mert így persze máshol kerestem a hibát, nem a tápnál. Ez egy ESP8266 volt. Az volt furcsa, hogy nem símán újraindult, hanem néha megdöglött, amit ha WDT, akkor - elvileg - nem volna szabad. Pedig régebben már szívtam hasonló okok miatt, amikor a GSM modult akkora tápra tettem, amit írtak hozzá. Kiderült, jóval nagyobb kell - na meg kondi - mert SMS küldéskor 2A-es "tüskékkel" rángatta meg a tápot. -
Janos250
őstag
Na, nekem is sikerült belefutnom egy véletlenszerűen ismétlődő WDT problémába, ami után volt amikor újraindult, volt amikor megdöglött. Táp probléma volt.
A szenzort áttettem külön tápra, és rendbejött. -
Janos250
őstag
válasz
DrojDtroll #4789 üzenetére
3 megás PWM-et még egy STM32103 is símán tud. Egy timer, 4 csatornát tud.
-
Janos250
őstag
"Humidity accuracy: ± 3.5%
Embedded 16-bit ADC"
Na, a 3.5%-os hibához nagyon fontos a 16-bit ADC
Azt hiszem, ez a lényegesebb:
"Factory calibrated"
Még a kailbráció után is 3.5% a pontosság!
Egyszer valahol régebben azt olvastam, hogy az összes páratartalom mérőt kalibrálni kell, mert nem tudják gyárilag egyformára csinálni. -
Janos250
őstag
válasz
DrojDtroll #4707 üzenetére
"gyors digitális írás és analóg olvasás"
Na de mennyire? Digitális megahertzes szkópot akarsz csinálni, vagy csak zenét?
Pár MHz frekivel már egy ezer forintos, Arduino alatt programozható lap is simán ír digitálisan, a maga 72 MHz órajelével.
Ez az alsó oldal, de pl 10 e-ért már komoly STM32 lapot is kapsz, amit szintén könnyű programozni, ha begyakorlod, de abba beletelik pár óra/nap/hét/hónap.
Én most kaptam egy C.H.I.P lapot 15 $-ért postával, amin linux van, de még nem próbáltam.
Variációk vannak, Neked kell döntened! -
Janos250
őstag
Na, keverednek a dolgok!
Ha arduino alatt használod, más a WEB kezelése, de mennie kell. Én laborcuccok mért adatait küldöm mobiltelefonra, illetve telefonról vezérlem őket.
Prímán működnek, kényelmes. Nem bonyolult!
Használom a NodeMCU-t ugyanúgy, mint az ESP12E-t, hiszen csak a kialakításuk más. -
Janos250
őstag
Na, a II. Maxwell-egyenletet már mindannyian jobban tudjuk, mint annak idején az öreg Simonyi, de hogy mit csináljon a motorjával, arra nem nagyon érkezik válasz.
Nabla vektorral a motor nem megy.
-
Janos250
őstag
-
Janos250
őstag
Na, persze hozzánk a C.H.I.P is csak csavarral jön be a postán! A rendelésnél célországnak Magyarországot nem lehet megadni. Pedig valamit meg kell adni, mert ez alapján számítja a postát. Én megadtam országnak Németországot, városnak Budapestet.
A kis kínainak ez nem okozott gondot, hogy Németország Budapest nevű városába postázza.
Rendben megjött.
-
Janos250
őstag
Ma hozott a posta egy boardot. Nézegettem, fogalmam se volt, mi az, mit rendeltem. Nagy nehezen kibogarásztam, hogy ez a C.H.I.P nevű, 9 dolláros computer. Mostmár rémlett valami, hogy én leadtam erre korábban egy előrendelést. Még semmit nem csináltam vele, mert nincs itthon hozzá való monitor, de nagyon jónak néz ki. Linux lap 9 $-ért. Igaz, postával 15 $. A múltkor egy pi zero jött kb 3500 Ft-ért. Lassan ezek is arduino árban lesznek.
-
Janos250
őstag
válasz
DrojDtroll #4673 üzenetére
Használd tvamos (4675) javaslatát arduino alatt is!
-
Janos250
őstag
Azt ugye minden amatőr fejből vágja, hogy az if után miért ezt kell beütni:
((HAL_ADC_Getstate(&hadc) & HAL_ADC_STATE_REG_EOC ) == HAL_ADC_STATE_REG_EOC )
Hopp, most látom, hogy az egyik helyen az egyik betűt, amit nagynak kellett volna írni, kicsinek írtam. Sebaj, ezt úgyis minden amatőr vágja, hogy hol a hiba.
Ha valaki már egy tucat programot írt, akkor ezt természetesen tudja. Ha nem, akkor előveszi a Reference Manualt és kinézi, melyik regiszter melyik bitjét kell állítani/figyelni.
Aztán vagy fogja és AHHOZ AZ EGY programjához beírja közvetlenül a regiszterek állítását, vagy elkezd bogarászni CMS, HAL, miegymás, és megkeresi, mit hogyan is kell hívni, hogy van elnevezve.
Ha kibogarássza, akkor persze LEGKÖZELEBB már sokkal könnyebb dolga lesz, de elsőre meg nehezebb.
Sok évvel ezelőtt egyszer már valamiért kipróbáltam a KEILt (is). Pár hónappal ezelőtt ismét kedvet kaptam rá, de el is hajítottam:
1. Persze véletlenül se jelent meg az egyik képernyő, ami volt a video tutoriálban, és valamit be kellett állítani. Na ezen átverekedtem magam.
2. Állandóan kiabált, hogy az ingyenes verzióban ezt se, meg azt se szabad. Végre sikerült valamit összehoznom, amit engedett.
3. Na, akkor eltűnt az egyik ablak, amit sehogy se tudtam visszahozni. Sebaj, ez is megoldódott, töltsük fel!
4. Akkor meg az ST-linket nem volt hajlandó kezelni.
Na kedves Keil, egyelőre félre vagy téve, majd ha nem lesz jobb dolgom, újra előveszlek, mert valóban sokkal többet tudsz, mint egy Arduino framework.
Azóta pihen a felinstallált programok között, és várja jobb sorsát. -
Janos250
őstag
válasz
DrojDtroll #4671 üzenetére
Egyszerűen azzal, hogy azoknak önmagában többszörös a sebességük.
Ha analogreadet akarsz nagy sebességgel, a hardver ADC elég gyors, digitalwrite meg pláne!
Nem hiszem, hogy asm betét kellene bele.
A legszuperebb persze (szubjektív vélemény!!!!!) az ESP32, de ennek van két baja:
1. nem ARM
2. még nem igazán kiforrott az Arduino illesztése. -
Janos250
őstag
válasz
DrojDtroll #4667 üzenetére
Persze, UNOnál néhányszor. Ezért én már szinte kizárólag csak STM vagy ESP kontroller alapú boardokat használok. Sokkal gyorsabb, többet tud, korszerűbb, mellesleg még olcsóbb is.
-
Janos250
őstag
Neked címzem, de minden amatőr figyelmébe messzemenően ajánlom a következő logikai analizátort:
http://www.ebay.com/itm/141694353386?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
1800 Ft a szerkentyű, a program ingyen letölthető hozzá, és mellesleg ezzel az eszközzel - ellentétben számos másikkal - még működik is :-)
"Utángyártott" persze, tehát nem nagyon dicsekszünk vele, de szegény ember vízzel főz. "Próbáld ki, ha tetszik, vedd meg az eredetit"
Ez a képernyő mentés is azzal készült, éppen PWM jel vizsgálatára:
https://prohardver.hu/tema/arduino/hsz_3914-3914.html -
Janos250
őstag
Nem kell megijedni az elnevezésektől, a dolog nem annyira bonyolult.
A P típusú szabályozást már leírtam: mikor közeledsz a célhoz, lassítasz (elvileg a céltól való távolsággal arányosan).
A PI pedig a P kiegészítve I-vel.
Az I se ördöngősség: ha egyszerűen akarunk fogalmazni, akkor az átlagot tartja. Például a sebesség alapján összegzed ("integrálod") a megtett utat, és ha az óhajtott sebesség alapján az "elvárt" alatt van, akkor gyorsítasz, ha felette, akkor lassítasz. Mondhatnám úgy is, hogy átlagsebességet tartasz úgy, hogy ha egy kicsit lassabban mentél a vártnál, akkor egy kicsit fölé mész (és fordítva), hogy az átlag kijöjjön.
Bár, én itt az I szabályozás bevetését nem gondolom, hogy szükséges lenne, persze lehet. Én egy sima, a céltól való távolság csökkenésével arányos sebesség csökkenést javasolnék továbbra is. Ezt nevezik P szabályozásnak.
Szakiknak: nyugi, tudom mi a P, D, I szabályozás, de próbáljátok meg egyszerűbben elmagyarázni. Tőlem ennyi tellett -
Janos250
őstag
Én az ESP12E-ket és a Wmos D1-eket használom, azokkal nem tapasztaltam ilyen gondot.
A 12E-vel akkor voltak gondjaim, amíg ezt
http://esp8266.github.io/Arduino/versions/2.3.0-rc2/doc/ESP_improved_stability.png
meg nem csináltam.
Ez mindenesetre érdekes: "wdt reset" -
Janos250
őstag
Na, elbizonytalanodtam . Én úgy emlékeztem, hogy alapból be van kapcsolva és nagyjából 1 mp-ként ha nem ér a loop végére, akkor resetel. Viszont tényleg több helyen azt írják, hogy nincs bekapcsolva. Viszont úgy emlékszem, hogy régebben mintha nekem is lett volna ilyen gondom, és átszervezéssel megoldódott. Akkor én ezt a WDT rovására írtam, de lehet, hogy teljesen vétlen volt az ügyben.
-
Janos250
őstag
Nem biztos, nekem eddig bejött, bár nem sokat dolgoztam szervóval.
Amit én mondok elektronikáról, az annyira biztos, mint amit a villamosmérnökök mondanak kémiából
Ez csak egy régi tapasztalat volt:
Még Microchip PICes korszakomban nem tudtunk megmozdítani PICcel egy szervót. Na, akkor vegyészként gondoltam, kipróbálom. Mert ugyebár a szervo eredeti működési elve, hogy az egyenáramú motor egyik sarkát egy híd olyan szintre rakja, ami a szervo belső saját jele, a másik sarkát meg egy másik híd olyanra, ami a bejövő jel szintje. Így, ha a két jel időbeli hosszúsága megegyezik, akkor semmi nem történik, ha van időbeli különbség, akkor egy ideig a motor két sarka nem ugyanazon a potenciálon van, tehát elmozdul. Ebből vegyész ésszelazt következtettem, hogy a pillanatnyi érintéses módszernek működni kéne. Működött is, így derült ki, hogy a motor jó, csak ez egy olyan elátkozott típus, ami a vezérlő madzagon is nagyobb áramerősséget igényel, mint amit a PIC leadott.
-
Janos250
őstag
Nem tudom, megoldódott-e a probléma. Ha nem:
A szervo motor kipróbálására egy elég brutál (magyarul bunkó), de hatékony módszer:
Ráadod a tápot. A vezérlő madzagot egy (pincurka!) pillanatra hozzáérinted hol az egyik, hol a másik tápvezetékhez. Ha a motor kicsapódik egyik/másik oldalra, akkor jó. Ha nem, akkor vagy rossz a motor, vagy gyenge a táp (feszültség, áramerősség). -
Janos250
őstag
válasz
szabieable #4430 üzenetére
Ha feltétlen 5 V-osat akarsz, akkor nano.
Ha jó a 3.3 V-os is, akkor pl. STM32F103RCBT6
(http://www.ebay.com/itm/STM32F103RC8T6-STM32F103RC8T6-ARM-Cortesx-M3-Leaf-Maple-Mini-Module-for-STM32-/272472696678?var=571502515331&hash=item3f70a36766:m:miZHBgOkfhBLMHK68bHuMSQ)
vagy
(http://www.ebay.com/itm/351493895536)
Előbb-utóbb szukség lesz egy FTDI-FT232RL-USB-to-TTL-Serial-Converterre is
(http://www.ebay.com/itm/FTDI-FT232RL-USB-to-TTL-Serial-Converter-Adapter-Module-5V-3-3V-For-Arduino-OL-/162289034521?var=&hash=item25c92e2519:m:m8UO3VfixxK6PKIWoLJQJLA)
Az "Arduino" nem azt jelenti, hogy feltétlenül az eredeti Arduino panel. Az Arduino egy keret, melyben írod, fordítod, feltöltöd a megírt C++ (vagy C, vagy asm) programot.
Az eredeti Arduino kínai klónjai (pl. nano) gyakorlatilag ugyanolyan megbízhatóak, mint az eredeti. Számos újabb, korszerűbb processzorra is portolták az Arduino keretet, (pl STM32, Microchip PIC, ESP)
így azok is ugyanolyan jól használhatók.
Vagy ha nem Arduinot akarsz, akkor Rp zero, ami ugyan macerásan szerezhető be, mert csak rendelésenként egy példányt adnak, és 3.5 eFt körül van postával, de az eggyel magasabb kategória. -
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #4422 üzenetére
ATX táp tapasztalat:
Amit én használtam régebben, az csak akkor adta stabilan az 5V-ot , ha volt rajta valami "komolyabb" terhelés.
Ezért én az 5V-os vezetékre tettem egy 12V-os autó izzót (hogy ne süsse ki a szemem 12 V-on), ami elég terhelés volt, és így már stabil feszt adott. Persze lehet, hogy a mostani tápokra ez már nem igaz. Vagy ha pl. a led sort is ez hajtja, akkor eleve van terhelés.
A házba építéssel nagyon vigyázz! A nano vezetékei kimennek, ha valami gond van, az valakinek az életébe és a Te börtönödbe kerülhet! Ha csak BT kapcsolat van a külvilággal, akkor az más.
Én is ezért csak 48V-ig vagyok hajlandó elmenni, mert ha valaki töketlen elkezdi babrálni és baj lesz, engem csuknak le. Ezért 230V kapcsolgatásához én kizárólag a SONOFF-ot
(http://www.ebay.com/itm/Sonoff-ITEAD-WiFi-Wireless-Smart-Switch-Module-ABS-Shell-Socket-for-DIY-Home-/182145570833?hash=item2a68b8d811:g:7GkAAOSwR5dXRGWF) használom. -
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #4399 üzenetére
Én valami ilyesmit képzelnék el:
Ez van elöl:
class Akarmi{
private: // vagy protected vagy public
static int hanydarabVanBelole = 0 ;
public Akarmi (uint8_t parameter1) ; //ez a konstruktor
.
.
.
};Akarmi::public Akarmi (uint8_t parameter1) { // klonstruktor részletes leírása
// Itt használod a hanydarabVanBelole static változót, pl növeled eggyel, vagy akármi
} ;
destruktornál fordítva
Aztán a loopban példányosítod:
new-val létrehozod, delete-el megszünteted. (Elméletileg így van, de ezt én nem szoktam használni)
A static változót pl a loopban is tudod használni, ha kell,
így :
Akarmi::hanydarabVanBelole -
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #4397 üzenetére
Ha static van a dklarációban, akkor abból a változóból nem jön létre példányonként egy-egy, hanem az osztályhoz ÖSSZESEN 1, amit bármelyik példányból elérhetsz.
pl.:
http://www.cprogramming.com/tutorial/statickeyword.html -
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #4394 üzenetére
Még annyit fűznék hozzá, hogy ha több példányt gyártasz, és szüntetsz meg, akkor ha tudni akarod valami miatt, hogy hány példánynál tartasz, akkor az a static változó, amit a konstruktorban növelsz eggyel, a destruktorban meg csökkentesz. Ez pl. olyankor hasznos, hogy egy adott erőforrást (pl. ugyanazt a timert) ne foglald le egyszerre többször, de lehet, hogy ez most nem fontos.
-
Janos250
őstag
Az időt méred, persze, csak "másként".
A kimenő és a visszaverődő modulált ("rezegtetett") jelet egyenlő szintre hozás után analóg áramkörökkel kevered.
Az eredő ( majd szűrt) jel feszültsége függ attól, hogy mekkora a fáziskülönbsége a két jelnek, amit egyszerű ADC-vel mérsz. -
Janos250
őstag
"Lézeres távolságmérés
A sugárzást visszaverő tetszőleges felület távolságát lehet mérni, nincs szükség külön
reflektáló felületre. A lézer-impulzus terjedési idejének meghatározásával működik.
Nagy távolságokat is lehet mérni kedvezőtlen, ipari körülmények között is. A mérési
idő rövid, ez alkalmassá teszi mozgó tárgyakon végzendő mérésekre is.
A módszer lényege, hogy egy fény impulzust, vagy egy szinuszosan modulált fényerejű
nyalábot bocsátunk ki, mely a környezet adott pontjáról visszaverődik és visszajut
az érzékelőbe. A távolsággal arányos mennyiséget az impulzus, vagy a szinuszosan
modulált jel meghatározott állapotának, fázisának terjedési ideje jelenti.
A fázis-modulációs módszer a kibocsátott és visszavert jel fázisának összehasonlításán
alapszik, és nem igényel nagyfelbontású idő mérést."http://nikportal.cickany.hu/mobil/lib/exe/fetch.php?media=ear_tetelek.pdf
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Path of Exile (ARPG)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Tőzsde és gazdaság
- Horgász topik
- Nintendo Switch 2
- Gurulunk, WAZE?!
- E-roller topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X Processzor!
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Samsung Galaxy Tab A8 (2021) , 3/32 GB,
- Samsung Galaxy S6 Lite (2022) , 4/64 GB ,Wi-fi
- Gamer Laptop, Gamer Monitor és Konzol Felvásárlás Magas Áron, Gyorsan és Egyszerűen!
- Csere-Beszámítás! Asus Prime RTX 5060Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest