Új hozzászólás Aktív témák

• Teasüti

nagyúr

Jézusom bakker mi a fene történt itt az elmúlt héten??? :Y
    Ha már feljöttek a villamos motorok, akkor be is dobnék egy kérdést:
    milyen bizonyossággal lehet elvégezni egy kontárnak egy 230 VAC motoron való apró módosítást, miszerint ne dobáljon már akkora tüskéket a hálózatra kikapcsoláskor, hogy levágja a mellette lévő ATX tápegységet?
    Illetve pontosan milyen áramköri elemek is kellenének ide, amit gyárilag valószínűleg kihagytak a berendezésből?
    (Érdekességként: ezt miért nem érzi meg a PC tápja úgy 10-15 méternyi vezetékkel arrébb? Bár az egy APC Smart-UPS mögött van, de emlékeim szerint már az UPS előtti időkben se indult soha újra a gép rejtélyes módon.)

Mint ahogy sikerült kiderítenem, valójában nem a Nano bolondul meg, hanem a táp mikor kikapcsolom a gőzelszívót. Egy PW_ON újra lehúzására helyreáll a működés. Feltételezem "beaktivál" az egyik beépített védelem és lekapcsolja a tápot. Remélem legalábbis, hogy ez történik, mert most üzemszerűen újraindítja az uC valahányszor ez történik és egy rövid szünet után megy minden tovább, mintha mi sem történt volna.
    Remélhetőleg nem lesz rövid életű.

Persze nem volt haszontalan szénné szűrni az összes ki- és bemenetet, hisz így legalább kiküszöböltem az egyéb interferenciákat is, amik eltorzították a led szalagok képét (random jelek az adatbuszon?).
    Bypass filter figyel minden tápon, Z-diódák minden adatbuszon (szupresszor diódát nem lehet kapni a boltokban, se PTC biztit :U ). Mikor ezek után is produkálta a jelenséget, akkor már meg kellett próbálnom külön tápról az uC-t, és megdöbbenve látom, hogy hát annak semmi gondja: a táp kapcsol le.

Örülök ennek a tapasztalatnak, végre gyakorlati választ kaptam, illetve - alapos kutatómunkával az ESD protection témakörben - találtam arra a kérdésre, hogy miként érdemes védeni a mikrovezérlőt 24/7-es beépítésnél. ...Amire itt a topikban nemigen kaptam kielégítő válaszokat. :(
    Ennek a kapcsán kérdezem még, hogy egy DC-DC kapcsoló üzemű konverternél kell-e szűrni a tápot?
    Vagy mennyire adnak tiszta jelet ezek az ebay-es boost/buck konverterek?

MÁS:
    A korábbi megbolondulás oka meg a Watchdog maga! :W
    Vmiért a system reset nem működik és ez okozza a pin13 vad villogtatását, amit csak teljes áramtalanítással lehet megoldani. Erre esetleg ötlet? Mi történik ilyenkor? Bootloop?

Ezt a beállítást használom, mely Uno-n tökéletesen működött eddig:
    //watchdog config
    byte resetflag = MCUSR; // save flags for debug
    MCUSR = 0; // reset various flags
    WDTCSR |= 0b00011000; // see docs, set WDCE, WDE
    WDTCSR = 0b01101001; // set WDIE, WDE, and appropriate delay
    wdt_reset();

Ez azt tudja elvileg, hogy 8 sec timeout után az első megszakításra kódot futtat, a másodikra meg reset-el.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés