- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Argos: Szeretem az ecetfát
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Undoroid #18032 üzenetére
nem állítja meg az akku töltését, ha már elérte a beállított max értéket!
Biztos vagy benne, hogy
1. eddig megállította?
2. a vezérlővel van a baj, és nem az akkupakkal?A Li-ion töltés a felvett áram alapján állítja le a töltést (amikor az a névleges töltési áram 1/10-e alá csökken). Ha az egyik cella zárlatos lett, a felvett áram nem tud lecsökkenni arra a szintre, ahol a vezérlő lekapcsolna.
-
válasz
tibi-d #18027 üzenetére
Mikor néztem, még nem volt ott.
5V tápot adsz neki? Mert ott a lapon a konverter.
A jobb alsó chip nem tudom miféle lehet, talán az maga a szintillesztő chip, vagy az végzi az illesztést, ebben az esetben nem tudom, hogy a külső pinek felé milyen feszültségszint van, a külső illesztés mégis csak indokolt lehet a uC védelme miatt.Jó lenne inkább 3.3V-os SD kártya modult használni, ez így nem életbiztosítás.
-
válasz
tibi-d #18023 üzenetére
Hát pont ez az. A modul 5V-ra készült, az SD kártya 3.3V-tal működik, ami azt jelenti, hogy a modulon van belső szintillesztés. Ha ezt 3.3V-ról szeretnéd használni, az illesztést ki kell iktatni mert emiatt nem működik a kommunikáció. A konkrét modul ismerete nélkül ez persze csak feltételezés.
-
válasz
Wolfram #18004 üzenetére
https://www.hestore.hu/prod_10030412.html
Jobb oldalt a pdf-ben ott a bekötési rajz hozzá. Kell hozzá egy 2 erű árnyékolt kábel és 3,5" jack csatlakozó.
Vagy keress a fiókban régi olcsó headset-et, aminek külön kábelen ment a mikrofon, pont ilyenből volt összerakva. -
válasz
Krisztian01 #17967 üzenetére
Oszd már meg, amit a ghidrával kinyertél. Meg hogy milyen címekre/milyen adatokra vagy pontosan kíváncsi. A hex fájlt visszafordítottam én is assembly-ra, csak nem tudom mit keressek benne.
-
válasz
tonermagus #17949 üzenetére
TTL-UART-hoz nyugodtan használhatsz feszültségosztót.
I²c-nél és 1wire kapcsolatnál van szükség aktív illesztésre a 3 állapotú adatvezetékek miatt. -
válasz
Krilehor #17928 üzenetére
Ha jól gugliztam utána, nem túl komplikált/sok funkciós a távirányítója, esetleg meg lehetne próbálni a távirányítót szétszedni és a kontaktusokra egy-egy vezetéket forrasztva egy ESP32-ről közvetlenül vezérelni azt (emulálni a gombnyomásokat).
Tudsz esetleg szerezni hozzá egy másik távirányítót (hogy ne az eredetit tedd tönkre)? -
válasz
Wolfram #17929 üzenetére
Sajnos én az analóg részhez nem annyira értek, de egy 10kΩ megfelelő lehet a feladatra. Annyi gond lehet, hogy a poti egyik végállásában rövidre tudja zárni a két pólust, ami tönkreteheti a végfokot, tehát szükség lesz még egy védő ellenállásra.
Kevésbé veszélyes megoldás lenne a fixre beforrasztott, 2db ellenállásból álló feszültségosztó, hátránya, hogy nem állítható így a hangerő, csak a tagok cseréjével. -
válasz
Wolfram #17924 üzenetére
A fotó mindenképp segít, ha itt nem is, a hobbielektronika topikban biztosan tudnak az alapján segíteni.
Látatlanban annyit tudok javasolni, hogy ragaszd le valamivel a hangszóróját, ehhez elektronikai ismeret sem kell, csak szigszalag.
De amúgy hogy lehet egy riasztó túl hangos?
-
válasz
gordonfreemN #17914 üzenetére
Elméletileg semmi akadálya, de utána kell nézni, hogy 5V-os jelszinttel kompatibilis-e a választott kijelző, mert ezek jellemzően 3,3V-ról üzemelnek inkább. De ez amúgy nem fog akadályt jelenteni, csak ha olyan, akkor kell hozzá szintillesztés.
Itt egy példa, hogy hogy kell ezt elképzelni (a kijelző itt egész pici, csak 0.95"-os): https://www.electronics-lab.com/project/color-oled-ssd1331-display-arduino-uno/update:
Itt egy kijelző kimondottan Arduino Mega board-hoz: [link]. Szerintem kompatibilis az Uno GPIO tüskesorával is, de lehet maga a board kevés lesz (pl. kevés a RAM) a driveréhez. -
válasz
gordonfreemN #17912 üzenetére
Hát annyi ötletem lenne, hogy egyénileg címezhető ws2812 RGB LED-eket kellene sűrűn egymás mellé applikálni egy PCB-re, mert ennyire sűrű LED szalagot gyárilag nemigen csinálnak.
Nem tudom mekkorára szeretnéd csinálni a kijelzőt, a legsűrűbb a 144LED/m, ott kb. 7mm egy osztás, akkor 10cm-re 14/15 LED jut. Arra kell tenni mondjuk egy polikarbonát csíkot, aminek a hátoldala fel van csiszolva, hogy szórja a fényt, és akkor egybefüggő csíknak fog látszani kívülről. Ez jutott eszembe.A kijelzős megoldást én nem vetném el abban az esetben, ha piciben szeretnéd elkészíteni, egy 4-5cm hosszú színes OLED kijelző erre pont jó lenne, viszont nagyobban azért nem érdemes, mert ilyen hosszúkás kijelzőt nemigen gyártanak, és a hosszával együtt a szélessége is nő, na meg az ára is, hatványozottan.
-
válasz
gordonfreemN #17909 üzenetére
Én inkább RGB ledekkel próbálnám megcsinálni, a videón látható mütyür is azzal van megoldva. Ügyes megoldás, az optikai részét nem tudom hogy csinálták.
Egy LCD kijelző, vagy inkább színes OLED is szóba jöhetne amúgy, de feleslegesen nagy kellene belőle, és nem biztos, hogy ugyanolyan flowless lenne a látvány, ezeknek a képrissítése nem túl gyors.
-
válasz
Tomika86 #17896 üzenetére
Ez eddig nem volt feladat
#define Gomb 15
#define Led 2
unsigned long aktualis_millis;
unsigned long mentett_millis;
unsigned long ido = 20000;
unsigned long kulonbseg_millis;
void setup() {
pinMode(Gomb, INPUT);
pinMode(Led, OUTPUT);
Serial.begin(115200);
}
void loop() {
if (!digitalRead(Gomb)) {
mentett_millis = millis();
kikapcsolas();
}
Serial.println("Fut a program");
delay(1000);
}
void kikapcsolas() {
kulonbseg_millis = millis() - mentett_millis;
if (kulonbseg_millis <= ido) {
if (digitalRead(Gomb)) {
Serial.println("Visszalep");
return;
}
Serial.println(kulonbseg_millis);
Serial.println("Leallas idozitoben");
}
else {
Serial.println("Esp leall itt");
// deep sleep
}
} -
válasz
Krisztian01 #17888 üzenetére
Szia! Az MCU.hex fájlból pontosan milyen információt szeretnél kinyerni?
-
-
válasz
tibi-d #17814 üzenetére
Ez tényleg kb. egy oszcilloszkóp működése
Nemrég csináltam egyet, ezen a részén is dolgoztam egy keveset.
Ilyen sebesség mellett gyorsan el fog használódni az EEPROM, úgyhogy a logolást mindenképpen a RAM-ban kell végezni, és csak az eredményt menteni az EEPROM-ba.Én egy 256 elemű tömbbe írnám folyamatosan az adatokat, hogy kerek szám legyen
UINT8 lenne a számláló, ami 255 után túlcsordul, tehát csak növelni kell folyamatosan, és felülírja a régi adatot. A trigger esemény után a tömb utolsó 100 eleme lesz az előzmény, egy másik tömbbe pedig mehetnek az ezt követő minták. -
válasz
Undoroid #17788 üzenetére
Egyébként jobban belegondolva, valahogy úgy van megoldva a mechanika abban az 5V stepperben, hogy az áttétel ellenére - emlékeim szerint! - kézzel el lehet tekerni, tehát valahol csúszik valami benne. Szóval ez alapján ki lehet hagyni a végállás érzékelést, és a mechanikára hagyatkozni, ha úgy alakul.
-
válasz
Dißnäëß #17780 üzenetére
Azért, ami miatt a diótát mint műfajt kitalálták ?
Nem tudom mire gondolsz.
Amikor a DTR pin alacsonyra vált, a kondi kisül, majd feltöltődik az ellenálláson keresztül. Mikor újra magasra vált, a kondi RESET láb felőli oldalán egy 10V-os tüske keletkezik, ha jól értem a kondi működését. Ezt a többlet feszültséget hivatott a dióda a táp felé elvezetni.
Javítsatok ki, ha tévednék!
-
válasz
gordonfreemN #17778 üzenetére
Nem mindegy, ahhoz, hogy az elvárt módon működjön, CH340 DTR kimenetére, sorba egy kondival ês a 328 tápjára 10k-val.
Állítólag utóbbi felesleges, mert van belső felhúzó ellenállás a RESET lábon, de a gyári lapra se véletlenül került rá, szóval a stabilitás érdekében én biztosan rátenném. A diódát se hagyd ki, az meg a kondi miatt kell.
-
válasz
Dißnäëß #17775 üzenetére
Ha már 6V trafó, ne 5V-ra konvertáld, mert 6V-ból stabilizált 5V-ot nem is igen lehet, hanem konvertáld rögtön 3,3V-ra és add neki direktben! A kettős konverzió miatt elfűtöd az összes teljesítményt. Arra vigyázz, hogy a 3,6V-ot semmilyen körülmények közt ne lépd át, mert megsül a flash chip az esp-n, használj zener diódát.
Azt sem értem, hogy bírtál belőle bármeddig is 5V-ot kivenni. Valószínűleg a trafó üresjárati feszültsége jóval 6V fölött lehet. 6V-ból a Graetz-híd maga levesz 1,2V-ot, marad 4,8V. A stab kockán is esik kb ugyanannyi, marad ~3,6V. Mire ez eljutott az ESP-ig, az jó, ha 2,4V-ot kapott. Azzal nem csoda, hogy nem indult el.
-
válasz
Dißnäëß #17773 üzenetére
Nem tudom miért alakult így, de az a hobbim, hogy megpróbálok a lehető legminimálisabb hardverből a lehető legtöbb funkciót kihozni, avagy hogyan lehet egy feladatot megoldani egy olyan hardverrel, ami teljesen alkalmatlan az adott feladatra.
Például hogyan lehet 4 pin-re 9 különböző funkciót tenni port extender nélkül...
Vagy amikor attiny85 helyett attiny12-t küldtek Kínából, amit kizárólag assembly-ban lehet programozni, és voltam olyan fakír, hogy megtanultam, hogy ne kelljen kidobni (10 darab jött belőle), úgy csináltam belőle töltöttségjelzőt li-ion akkumulátorhoz, hogy nincs rajta analóg bemenet.Nem tudom amúgy minek kínlódsz azzal a trafóval, használj 5V/12V dugasztápot, mint mindenki más.
-
válasz
Undoroid #17768 üzenetére
A LiquidCrystal library, amit Te keresel. A library példaprogramjai közt pedig biztosan találsz választ a kérdésekre. Ha elakadsz, segítünk.
Arra figyelj, hogy az 5V stepper motornak olyan lehetetlen belső áttétele van *, hogy nem fogsz egész számú osztót találni mondjuk 1° kitéréshez.
* A belső áttétele papíron 1:64, ami a valóságban 1:63.68, ez a gyakorlatban azt eredményezi, hogy 2048 lépés helyett 2037.5 lesz egy 360°-os teljes fordulat -
válasz
Dißnäëß #17764 üzenetére
Ha ennyire egyszerű a menü, oda tényleg kár egy gombnál többet pazarolni
Annyit akartam még megjegyezni, hogy írtad, hogy rövid meg hosszú gombnyomás mellett dupla meg tripla nyomással is operálnál, de utóbbi kettő felesleges, mert rövid és hosszú gombnyomással teljes mértékben meg lehet oldani az összes funkciót, amit felsoroltál. -
válasz
gordonfreemN #17762 üzenetére
Véletlenül én sem
Szerencsére alaposan körbe van dokumentálva minden open source Arduino lap. -
válasz
gordonfreemN #17758 üzenetére
Nyilván felhasználói oldalról - ha van rá felesleges szabad helyed a panelen, akkor - az a legegyszerűbb, ha teszel rá FT232-t meg usb csatlakozó aljzatot. Ha spórolni szeretnél vagy helyszűke miatt nincs rá lehetőség, akkor ISP.
Köztes megoldás lehet, ha csinálsz a panelre egy custom csatlakozót, amire kivezeted a RX,TX,GND,RESET lábakat, a kód feltöltéséhez pedig egy külön panelre teszed a FT232 chipet. Készen is lehet venni ilyen usb-uart konvertert.Hogy milyen kiegészítő alkatrészek kellenek, azt jól vissza lehet követni a bekötési rajzokról, például ezen 10k felhúzó ellenállás van a RESET lábon (330R feleslegesen kicsinek tűnik).
-
válasz
Undoroid #17759 üzenetére
Tehát nem fordulhat elő, hogy valaki kikapcsolt állapotban kézzel elmozdítja, vagy véletlenül nekimegy, vagy csak a gravitáció vagy más miatt elmozdul? Vagy véletlenül úgy veszed el a tápot, hogy nem a végálláson áll meg a mechanika, hanem valahol félúton?
Ok, ha Te mondod...Tulajdonképpen milyen kód az, ami hiányzik? A stepper mozgatására joystick segítségével már van kódod. Az LCD kijelzőhöz kell kód?
-
válasz
gordonfreemN #17756 üzenetére
Nem feltétlenül szükséges USB a feltöltéshez, használhatod az ICSP csatlakozó lábait is a feltöltéshez:
Ehhez persze kell egy ISP programozó, ha nem akarsz ebbe beruházni, akkor egy másik UNO-t is lehet használni (Arduino as ISP). Ehhez még bootloader sem kell.
Szükséges külső 16MHz-es oszcillátor vagy elhagyható?
Hát a Nano-n eleve van külső oszcillátor, te anélkül szeretnéd használni? Asszem van rá mód, hogy belső oszcillátort használjon, de ahhoz, hogy átállítsd, kell egy külső oszcillátor. -
válasz
Undoroid #17754 üzenetére
Az a baj az elképzeléseddel, hogy nem tudod megúszni a végállás figyelést semmiképpen. Mivel a stepper motor pozíciója bekapcsoláskor ellenőrizhetetlen, ha te egy feltételezett pozícióhoz képest szeretnéd irányítani a motort, az előbb-utóbb szinte biztosan károsodáshoz fog vezetni.
Legalább 1 végállás kapcsolóra szükséged van, ha nem is kettőre, ennek hiányában vmi optikai módszerre a pozíció figyeléshez. -
válasz
Dißnäëß #17740 üzenetére
Nézd meg, hogy mennyit tesz ki, ha egy teljesen üres sketch-et fordítasz le. Az ESP nem egészen úgy működik, mint az AVR-ek, ezen eleve elfoglal valamennyi helyet az oprendszer. Másrészt ha nem használsz filerendszert (FS), valamint úgy tudom az OTA részt is le lehet valahogy tiltani (legalábbis régebben le lehetett), akkor 4MByte felhasználható tárhellyel tudsz gazdálkodni, szemben az AVR-ek kbyte-jaival.
A lefordított program mérete nem csak a beírt sorok számától függ, hanem attól, hogy használsz-e olyan dolgot, amihez be kell fordítani valami standard (vagy 3rd party) library-t. -
válasz
gordonfreemN #17735 üzenetére
Jaj már
pinMode(mode_led1, OUTPUT);
Itt állítod kimenetre a pin-t. Azelőtt a pin bemenet (hi-z).Bocs, nem merültem el a kódban, hogy mivel mit csinál, csak a felmerült pin-spórolás témára reagáltam.
-
válasz
gordonfreemN #17733 üzenetére
Ezért ide már kellene eg, tranzisztor is, hogy amikor nincs fesz, akkor kapjon feszt a másik visszajelző led.
Kivéve akkor, ha minden kimenetre két ledet kötsz, egyiknek az anódját, másiknak pedig a katódját. Akkor az egyik csak magas, a másik csak alacsony szintnél világít.
Értelemszerűen a másik lábukat a +5V illetve GND-re kötve.
Mellékhatás: reset után, vagy ha bármilyen oknál fogva a kimenet bemenetre van állítva (hi-z) mindkét LED világítani fog egyszerre, ami egyébként hibajelzésnek is használható. -
válasz
gordonfreemN #17730 üzenetére
Fölösleges külön kimenetre tenni a LED-eket, amikor a vezérelt kimenetre is kötheted, ami elbír egyszerre egy relével és egy LED-del is, ezzel kódot, memóriát, kimenetet takarítasz meg és kellemes mellékhatás, hogy mindig a kimenet valós állapotát fogja visszajelezni, akkor is, ha mondjuk valami miatt lefagyna vagy resetelődne a program.
-
válasz
fpeter84 #17674 üzenetére
a példában szereplő 2284.9 mbar a kerekítés szabályai szerint 2.28 bar lenne, a kód meg 2.29-re hozza ki
Mert úgy kezded, hogy
round(tmp)
, ami a 2284.9-t felkerekíti 2285-re, ez osztva 10-zel 228.5, ami kerekítve 229.Ez csak a magyarázat a jelenségre, a megoldást már megírták.
-
válasz
Undoroid #17671 üzenetére
Azt érdemes meghosszabbítani - szerintem -, ahol kisebb problémát okoz a feszültségesés / nagyobb ellenállás a hosszabb vezetéken. A driver szerintem jobban tolerálja az 5V alá csökkenő bemenő jelszintet, vagyis én az A-t választanám, ahogy írod, a driverhez közel eső lehúzó ellenállásokkal és árnyékolt kábellel. Egy UTP kábel például pont meg is felel, igazából ekkora teljesítmény mellett a B-re is.
-
válasz
Undoroid #17669 üzenetére
Nem tudom, nem hiszem! Ez a joy teljesen úgy néz ki, mintha teljesen új lenne!
Ez nem attól függ, minden analóg dolog kalibrálásra szorul kisebb vagy nagyobb mértékben. Ha a tiéd középállásban nem 500 és 523 közti értéket ad, akkor driftelni fog.
Tehát a kérdésed szerint nem változik, ugyanazokat a tekercseket gerjeszti. Az üzemi (100%-os) fényerő helyett max. 5% körül lehet a halvány jel.
Ki kéne próbálni, hogy a driver mind a 4 bemenetét lehúzod, és a földre zárod őket. Ha akkor is látod a fényt, akkor a driver chip hibás. Az uln2003a egy darlington array, 7 bemenet van rajta, de csak 4 kimenetére van kötve valami. Próbáld meg, hogy a többi 3 bemenetet is a földre zárod, hátha gerjednek valamitől, és ezért viselkedik furán a chip.
-
válasz
vegyszer #17659 üzenetére
Ez esetben ez a kód kell:
<?php
$fp = fopen(date("Ymd") . '.txt', 'a') or die("Unable to open file!");
fwrite($fp, date("H:i:s") . " ");
fwrite($fp, $_GET['data']);
fwrite($fp, "\r\n");
fclose($fp);
echo "OK";
?>A hardver szerintem simán elegendő.
A kódot csak fejben teszteltem!
A kód automatikusan beszúrja az időbélyegzőt
ÓÓ:PP:MM
formában, de ha az időt a küldő oldalon akarod előállítani (lehet eltérés a kettő közt) akkor azt a sort töröld.Autentikáció nincs benne, ha esetleg aggódsz, hogy idegenek is tudnak írni a logba, adj a php fájlnak egy jó hosszú, random karakterekből álló nevet.
-
válasz
vegyszer #17657 üzenetére
Szerver biztonsági beállításoktól függően lehet a fájl megnyitásával problémád, illetve linuxos jogosultsági anomáliák is lehetnek, amikor vagy a PHP nem tudja megnyitni az általad létre hozott fájlt, vagy te nem tudod megnyitni a PHP által létre hozottat.
Az is lehet, hogy csak a /tmp könyvtárban enged fájlt létre hozni, vagy csak ./log.txt hivatkozással, ha ilyen gond van, majd szólj.
-
válasz
vegyszer #17655 üzenetére
<?php
$fp = fopen('log.txt', 'a') or die("Unable to open file!");
fwrite($fp, $_GET['data']);
fwrite($fp, "\r\n");
fclose($fp);
echo "OK";
?>Ezt mentsd el mondjuk log.php néven, és ilyen módon tudsz bele írni:
http://szervered.cime/log.php?data=a%20beirni%20kivant%20szoveg%20urlencode-olvaEzt lehet bővíteni mondjuk automatikus időbélyeggel:
fwrite($fp, date("Y-m-d H:i:s"));
-
válasz
its_grandpa #17627 üzenetére
Köszi az ötletet, éppen indulok levédetni.
-
válasz
Tomika86 #17594 üzenetére
ha bekapcsolom akkor 1 perc lesz maximum a belépésre és frissítésre, utána kikapcsolom a wifit az esp32-őn, a server handle pedig nem fog futni.
A wifire jelszóval lehet kapcsolódni.
Ez így elég lehet, senki se szeretné, ha egy autó egyszer csak furán kezdene viselkedni, mert vki OTA rátöltött valami random kódot.A böngészőben is belépés van.
Na én erre írtam, hogy olyan, mintha nem is lenne. Akár ki is veheted, felesleges. Bárki megnézi a html forrást, benne van a jelszó.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asus ROG Phone 9 Pro 16GB/512GB - 3 ÉV GARANCIA - MAKULÁTLAN!
- Thrustmaster TS -Pc bázis
- Eladó egy Asus g751j Dobozzal gyári tőltővel
- HP 13"FullHD IPS,i5 8265u(8x3,9Ghz)Villágító billentyűzet,8GB Ram,256-512SSD,jó akku,Szép állapot
- Újszerű Asus,játékra is,17,3"FullHD,i7 8550(8X4Ghz)GT920mx 2/4GB DDR5 VGA16GB RAM,SSD+HDD,
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Felújított szerverek, storage-ok, hálózati eszközök Enterprise szinten, minden gyártótól
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest