- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Argos: Szeretem az ecetfát
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bambano: Bambanő háza tája
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
válasz
távcsőves #7550 üzenetére
Szubjektív vélemény:
"1 hete használok STM32DUINO"
Jó is az! Előnye, hogy ARM. Annak ellenére, hogy az ESP32 dokumentációja is egyre bővül, az STM32-vel még nem veheti fel a versenyt részletesség és pricizitás terén. Az F103-at én is használtam, szerettem. Viszont mire az F4 boardjaim megérkeztek, addigra már az ESP32 támogatása is olyan szintre jutott, hogy az STM-ek a fiókba kerültek.
Az ESP32 előnye:
szintén sok memória, rengeteg periféria, 240 Mhz órajel kettő maggal, és mindkét mag jól használható. Ez némi párhuzamos programozási technikákat is lehetővé tesz. Az arduino környezetbe illesztése mostmár szinte tökéletes. A freeRTOS op. rendszer fut rajta, arra van ráillesztve az arduino héj, de elérhető az op. rendszer - majdnem minden - saját függvénye is. Nagy előnye a beépített WiFi és BT. Van benne olyan spéci lehetőség is, mint pl. az RMT. Az UNO-ra megírt programok gyakorlatilag változtatás nélkül futnak rajta. A GPIO lábak low/high állítására külön regiszterek is vannak, nem kell a lábak állapotát beolvasni, majd úgy módosítani közvetlen regiszter használat esetén se. Előny még az ára: 1600 Ft körül már kapható.
Hátránya:
Nem ARM. Ha az ember a C++ -nál lentebb akar menni, azaz a regisztereket közvetlenül akarja elérni, még akad dokumentációs hiányosság. Bármelyik periféria bármelyik lábhoz kapcsolható, ez gyakran előny, de néha bonyolítja a dolgunkat. A regiszterek kezelése jó, de mivel 32-nél több GPIO van, ezért a GPIO-hoz kapcsolódó regiszterek 2 x 32 controll regiszterhez tartoznak. Nem minden GPIO használható szabadon, de ezek nem a 32-n túliak. Egyik-másik funkció leírása még vagy nincs meg, vagy gyér.Összefoglalva:
Én az ESP32 mellett vagyok. Ha valaki csak C++ -szinten (tehát csak "arduino" módon) használja, akkor a felsorolt hátrányait nem érzi, előnyeit viszont igen.
A regiszterek közvetlen kezelése nem szükséges normál esetben, de nekem jó játék.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Cooler Master MWE Bronze V2 750W 80 PLUS Bronze
- MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC Alaplap + Intel Core i7-8700K
- ASRock Radeon Challenger Pro RX 6700 XT 12GB OC Videokártya
- MacBook Pro 16 A2141 EMC 3347 27%, 16.1" Retina LCD IPS, i7-9750H, Radeon PRO 5300M, 16, 500, gar
- ASUS GeForce GTX 1070 Ti 8GB GDDR5 256bit
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest