Új hozzászólás Aktív témák

• Janos250

őstag

válasz távcsőves #7550 üzenetére

Szubjektív vélemény:
    "1 hete használok STM32DUINO"
    Jó is az! Előnye, hogy ARM. Annak ellenére, hogy az ESP32 dokumentációja is egyre bővül, az STM32-vel még nem veheti fel a versenyt részletesség és pricizitás terén. Az F103-at én is használtam, szerettem. Viszont mire az F4 boardjaim megérkeztek, addigra már az ESP32 támogatása is olyan szintre jutott, hogy az STM-ek a fiókba kerültek.
    Az ESP32 előnye:
    szintén sok memória, rengeteg periféria, 240 Mhz órajel kettő maggal, és mindkét mag jól használható. Ez némi párhuzamos programozási technikákat is lehetővé tesz. Az arduino környezetbe illesztése mostmár szinte tökéletes. A freeRTOS op. rendszer fut rajta, arra van ráillesztve az arduino héj, de elérhető az op. rendszer - majdnem minden - saját függvénye is. Nagy előnye a beépített WiFi és BT. Van benne olyan spéci lehetőség is, mint pl. az RMT. Az UNO-ra megírt programok gyakorlatilag változtatás nélkül futnak rajta. A GPIO lábak low/high állítására külön regiszterek is vannak, nem kell a lábak állapotát beolvasni, majd úgy módosítani közvetlen regiszter használat esetén se. Előny még az ára: 1600 Ft körül már kapható.
    Hátránya:
    Nem ARM. Ha az ember a C++ -nál lentebb akar menni, azaz a regisztereket közvetlenül akarja elérni, még akad dokumentációs hiányosság. Bármelyik periféria bármelyik lábhoz kapcsolható, ez gyakran előny, de néha bonyolítja a dolgunkat. A regiszterek kezelése jó, de mivel 32-nél több GPIO van, ezért a GPIO-hoz kapcsolódó regiszterek 2 x 32 controll regiszterhez tartoznak. Nem minden GPIO használható szabadon, de ezek nem a 32-n túliak. Egyik-másik funkció leírása még vagy nincs meg, vagy gyér.

Összefoglalva:
    Én az ESP32 mellett vagyok. Ha valaki csak C++ -szinten (tehát csak "arduino" módon) használja, akkor a felsorolt hátrányait nem érzi, előnyeit viszont igen.
    A regiszterek közvetlen kezelése nem szükséges normál esetben, de nekem jó játék.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés