- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- laskr99: Újrakezdem a processzor és videókártya szilícium magok fotózását
- Steven: Sokat utazó kávéfüggők ide!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- droidic: Így beszélhetsz élő emberrel EA supportban
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
válasz
távcsőves #7550 üzenetére
Szubjektív vélemény:
"1 hete használok STM32DUINO"
Jó is az! Előnye, hogy ARM. Annak ellenére, hogy az ESP32 dokumentációja is egyre bővül, az STM32-vel még nem veheti fel a versenyt részletesség és pricizitás terén. Az F103-at én is használtam, szerettem. Viszont mire az F4 boardjaim megérkeztek, addigra már az ESP32 támogatása is olyan szintre jutott, hogy az STM-ek a fiókba kerültek.
Az ESP32 előnye:
szintén sok memória, rengeteg periféria, 240 Mhz órajel kettő maggal, és mindkét mag jól használható. Ez némi párhuzamos programozási technikákat is lehetővé tesz. Az arduino környezetbe illesztése mostmár szinte tökéletes. A freeRTOS op. rendszer fut rajta, arra van ráillesztve az arduino héj, de elérhető az op. rendszer - majdnem minden - saját függvénye is. Nagy előnye a beépített WiFi és BT. Van benne olyan spéci lehetőség is, mint pl. az RMT. Az UNO-ra megírt programok gyakorlatilag változtatás nélkül futnak rajta. A GPIO lábak low/high állítására külön regiszterek is vannak, nem kell a lábak állapotát beolvasni, majd úgy módosítani közvetlen regiszter használat esetén se. Előny még az ára: 1600 Ft körül már kapható.
Hátránya:
Nem ARM. Ha az ember a C++ -nál lentebb akar menni, azaz a regisztereket közvetlenül akarja elérni, még akad dokumentációs hiányosság. Bármelyik periféria bármelyik lábhoz kapcsolható, ez gyakran előny, de néha bonyolítja a dolgunkat. A regiszterek kezelése jó, de mivel 32-nél több GPIO van, ezért a GPIO-hoz kapcsolódó regiszterek 2 x 32 controll regiszterhez tartoznak. Nem minden GPIO használható szabadon, de ezek nem a 32-n túliak. Egyik-másik funkció leírása még vagy nincs meg, vagy gyér.Összefoglalva:
Én az ESP32 mellett vagyok. Ha valaki csak C++ -szinten (tehát csak "arduino" módon) használja, akkor a felsorolt hátrányait nem érzi, előnyeit viszont igen.
A regiszterek közvetlen kezelése nem szükséges normál esetben, de nekem jó játék.
Új hozzászólás Aktív témák
- Androidos fejegységek
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Hobby elektronika
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Revolut
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Lexus, Toyota topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi 14 PRO 5 G 8/256 DUAL garanciával
- Dell Precision 7670 FHD+ i9-12950HX 16C / 64G D5 / 1T G4 / Quadro RTX A4500 16GB / HU vb Pro tervező
- LG OLED55G42LW LG Gyári garancia 3 év
- HP EliteBook 840G6 ! AKCIÓ!!! a készlet erejéig!
- Kobo Aura Edition 2 (N236) 6" háttérvilágításos kijelzővel, 4 GB-os tárhellyel - jó állapotban
- Bomba ár HP Pro X360 11 G1 - Intel N4200 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W10 I Gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ASUS Radeon HD6950 DirectCU II 2GB 256bit GDDR5 EAH6950 DCII/2DI4S/2GD5 Videokártya eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest