- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Kempingezés és sátrazás
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
evilskati
aktív tag
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni a következőkben: A probléma az, hogy van egy beépített hűtőszekrényünk, aminek elég hangos a kompresszora. A szekrény hátulját már telibe ragasztottam akusztikai szivaccsal, ami sokat tompított a hangján, de még így is zavaró. A szekrény alja és teteje ki van vágva a megfelelő szellőzés biztosítása végett, így a kompresszor által termelt hő szépen kiszellőzik. Ez okozza a problémát is, mert a légjáratban szabadon közlekedik a hang. A kompresszor a szekrény alján van, főleg arra távozik a hanghullám.
Az ötletem az volt, hogy barkácsolok egy hangszigetelt légcsatornát alá, kvázi egy dobozt, amiben cikk-cakk alakban szintén elhelyezek akusztikai szivacsot, így a hang remélhetőleg elnyelődik dobozon belül. A probléma ezzel az, hogy a dobozon keresztül valószínűleg nem lesz elég huzat a szekrény kiszellőzéséhez, emiatt megragad a hő, és még többször fog kapcsolni a kompresszor. Arra gondoltam, hogy a szellőzést ventilátorokkal oldanám meg. Ezt a típust néztem ki, ami nem rendelkezik magas zajszinttel:
https://noctua.at/en/products/fan/nf-a4x20-pwmEbből szeretnék beszerelni 4 darabot a dobozba a megfelelő légszállítás elérése végett. Azonban, hogy ne maximum járjanak, ezért leszabályoznám őket PWM-el. A Noctuánál lehet hozzájuk PWM vezérlőt is kapni: https://noctua.at/en/products/accessories/na-fc1, de elég drága, és nem túl okos. Beleolvasva a topikba, úgy láttam, hogy egy Arduino vagy ESP32 kevesebb pénzért magasabb tudást ad, és a vezérlésre megfelelő lenne.
Első körben azt szeretném megvalósítani, hogy egy Mikrokontroller PWM-el szabályozza a 4 ventilátor fordulatszámát (egyszerre elég a 4 ventit, nem kell külön-külön). Ha ezzel megvagyok a továbbvinném a dolgot, és bővíteném egy hőmérséklet és egy zajszint mérővel. A zajszint azért kellene, hogy tudjam mikor kapcsol be a kompresszor. Ez csak adatgyűjtés miatt érdekes. Persze jó lenne, ha a zajszintmérő kalibrált lenne, de elsőnek az is elég, ha meg tudom különböztetni, hogy mikor jár a kompresszor és mikor nem.
Láttam egy-két projektet neten, ahol az ESP32-n egy egyszerű webszervert futtatnak és a weboldalon keresztül szabályozzák a ventik fordulatszámát. Ez lenne a végső állapot.
Ott tartok most, hogy átnéztem egy két példa projektet, de soha nem foglalkoztam eddig elektronikával, ezért nagyon sok minden ismeretlen számomra. Egyszerűbb scripteket írtam már, de ez egy teljesen más világnak tűnik. Az sem teljesen világos, hogy ESP32-ből is többféle verziót látok, gyári devkitet, nodeMCU féle devkitet. Ezek megegyeznek és csak az áruk más, vagy van különbség?
Jó lehet egy ESP32 ennek a feladatnak az ellátására? Ha igen, akkor pontosan mit kellene beszereznem? Gondolom az alábbiakra szükségem lesz:
ESP32 Devkit
Jumper kábelek
Breadboard?
12V táp a ventik meghajtására. Erről a tápról step-down-al tudnám meghajtani az ESP32-t is?
USB kábel az ESP32 programozására.Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségeteket.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iPhone topik
- Parkside szerszám kibeszélő
- Okos Otthon / Smart Home
- SörcsaPH!
- alza vélemények - tapasztalatok
- Milyen alaplapot vegyek?
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! PowerColor Red Devil Spectral White RX 9070XT Videokártya! Bemutató Darab!
- InFocus IN3126 Projektor
- PC tápkábelek & UTP patch kábelek
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RX 9070 XT 16GB Videokrátya! Bemutató darab!
- Csere-Beszámítás! Gigabyte Aorus Elite RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
- 100.000 ft -tól Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! ASUS ROG Strix G18
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 5060 Ti 16GB Zalman i3 NEO Enermax 650W
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB NZXT H5 Flow RGB 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest