- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: RTX 5060 - Az új népkártya?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ezt találtam az opal-al megtámogatott LUKS-ról:
https://www.phoronix.com/news/Cryptsetup-Lands-OPAL-EncryptEzek alapján sima liba elvileg, sokkal kevesebb szívással jár mint a sima sed hw titkosítás.
-
Írd le a lépéseket hogy kapcsoltad be a hardveres titkosítást az ssd-n. Próbáltam google fordítóval értelmezni az arch wiki vonatkozó részeit de nekem elég bonyolultnak tűnik, meg lehet a fordítás sem az igazi. Kell valami pre boot authorization image-t generálni vagy letölteni valahonnan, lehet hogy az alaplap biosának is támogatnia kell a dolgot mert különben nem tudok bootolni a hw titkosított drive-ról, ennyit silabizáltam ki. A sedutil-cli --scan azt mondja az sn580 támogatja az opal-t. A LUKS elméletileg tudja használni a hardveres titkosítást(vagy legalábbis részben arra támaszkodni), ha a LUKS konténert a cryptsetup --hw-opal-only kapcsolóval hozom létre, ez nekem egyszerűbb lenne mint a meghajtó sima lejelszavazása. A kérdés az ha a LUKS-on keresztül opal-al használom a hw titkosítást akkor ugyanúgy lejelszavazódik a meghajtó mintha simán sed-et használnék, és támogatnia kell a biosnak a feloldást, meg pba image kell, vagy hogy van ez ? Mert a wiki azt írja hogy a LUKS fejléc fogja feloldani a hardveres titkosítást, tehát elvileg a LUKS ugyanúgy bekéri a jelszót mint eddig. Azt is írja a wiki hogyha opal-al megtámogatott LUKS titkosítást használok akkor a trim engedélyezve lesz alapból, és elméletileg így nem érintett az adatszivárgásban. A wiki szerint komolyabb adatszivárgás szoftveres titkosításnál trim mellett akkor lehet ha a cryptsetup 1.6.0 vagy alacsonyabb verzióval lett létrehozva a konténer, ez esetemben nem áll fenn, bőven magasabb verzióval hoztam létre.
-
Igazad van, amíg a systemd-boot konfigban nem engedélyeztem hogy a LUKS engedje át a discard-ot, addig az fstrim -v / parancsra azt írta nem támogatott. Amint engedélyeztem reboot után működött az fstrim, kb 300gb-ot trimmelt. sd-encrypt -et használok a rendszerpartíció felcsatolásához, ilyenkor a /boot/loader/entries/arch.conf a következőképp néz ki:
title Arch Linux NVME
linux /vmlinuz-linux
initrd /intel-ucode.img
initrd /initramfs-linux.img
options rd.luks.name=UUID=sn580_cryptroot root=/dev/mapper/sn580_cryptroot rw
options rd.luks.options=UUID=discardAz UUID helyére a rendszerpartíció UUID-je kell. Az utolsó sor engedélyezi a trim-et.
Az sn580_cryptroot helyére lehet tetszőleges nevet írni, praktikusan a meghajtónk típusát.Kísérletképp az fstab-ba beraktam a discard-ot, kíváncsi vagyok néhány hét múlva belassul e a rendszer, ha igen akkor marad a periodic trim mint lehetőség. A crucial mx500-on és a samsung QVO 860-on gyakorlatilag nem nagyon működött a continous trim, az fstrim-el indőnként be kellett segíteni. Van egy másik gépbe adata sp600-on(sata ez is) Arch Luks-al, az még nem lassult be, pedig kb egy éve használom, lehet az a meghajtó jobban komálja a linux alatti folyamatos trim-et.
Új hozzászólás Aktív témák
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bomba ár! HP EliteBook 845 G9 - Ryzen 5 6650U I 16GB I 512SSD I 14,1" Touch I Cam I W11 I NBD Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- HP 15 Zbook Studio G8 FHD IPS i7-11850H vPro 32GB 512GB SSD Nvidia A2000 Studio Win11 Pro Garancia
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3070/ Hp EliteDesk 800 G4-G5 mini, micro PC-Számla/garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest