Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz csixy #7810 üzenetére

Sajnálsattal olvasom, pont nemrég, az Ubuntu topikban is írtam egy kezdőnek, hogy még több évtizedes unixos-linuxos tapasztalattal rendelkezdő veteránok is megszívják a dd-t, és bedarálják a rendszerüket. Nem viccelek, nekem is van ilyen ismerősöm, adta ki a dd-t automatikusan a /dev/sdb-re, csak épp a gépben benne lett felejtve egy pendrive, ami bootkor a /dev/sda-t kapta, a rendszermeghajtó kivételesen /dev/sdb-ként szerepelt, és ledarálta azt.

Én még pont a dd-t nem szívtam meg, de pl. rekurzív jogosultságváltást adtam ki véletlenül túl magas mappaszinten (chown, és nem vettem észre, hogy rossz mappaszinten vagyok), amivel bedaráltam a rendszerem, meg a felhasználóm sem tudott bejelentkezni polkit hibával. Ilyen lámulásokat mindenki elkövet, tanulópénz.

A dd-be régóta be kéne építsenek védelmeket, hogy minden dd-zés előtt kérdezzen, listázza ki a meghajtókat, írja ki a dd-zendő meghajtó méretét előtte, és ne engedjen olyan meghajtóra dd-zni, amiről rendszer fut (kapcsolóval felül lehessen írni), és külön figyelmeztessen, ha olyanra dd-zik, amin van fájlrendszer. Én reflexből minden dd előtt futtatok egy lsblk parancsot, hogy meggyőződjek, hogy jó meghajtóra fogok dd-zni.

Ez ilyen, újratelepíted, azzal is tanulsz. Szépen húzod le újra az install iso-t (ha régen telepítetted a rendszert), és telepíted újra. Esetleg lehetne úgy, hogy particionálás után belépsz terminálban chroot környezetbe (gépet újra nem indítva), és az alól telepítesz az Arch Wiki alapján vanilla Archot, particionálás, pacstrap, pacman -S csomaglista, bootloader telepítése, passwd, exit, reboot.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés