Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- laca223: Miért győz a kollektív meggyőződés akkor is, ha saját magát teszi tönkre?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- laca223: A civilizáció mint bugos operációs rendszer
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Toomy: FOXPOST régen jó volt, de ma már jobban jársz ha elfelejted.
-
LOGOUT
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
Sajnálsattal olvasom, pont nemrég, az Ubuntu topikban is írtam egy kezdőnek, hogy még több évtizedes unixos-linuxos tapasztalattal rendelkezdő veteránok is megszívják a dd-t, és bedarálják a rendszerüket. Nem viccelek, nekem is van ilyen ismerősöm, adta ki a dd-t automatikusan a /dev/sdb-re, csak épp a gépben benne lett felejtve egy pendrive, ami bootkor a /dev/sda-t kapta, a rendszermeghajtó kivételesen /dev/sdb-ként szerepelt, és ledarálta azt.
Én még pont a dd-t nem szívtam meg, de pl. rekurzív jogosultságváltást adtam ki véletlenül túl magas mappaszinten (chown, és nem vettem észre, hogy rossz mappaszinten vagyok), amivel bedaráltam a rendszerem, meg a felhasználóm sem tudott bejelentkezni polkit hibával. Ilyen lámulásokat mindenki elkövet, tanulópénz.
A dd-be régóta be kéne építsenek védelmeket, hogy minden dd-zés előtt kérdezzen, listázza ki a meghajtókat, írja ki a dd-zendő meghajtó méretét előtte, és ne engedjen olyan meghajtóra dd-zni, amiről rendszer fut (kapcsolóval felül lehessen írni), és külön figyelmeztessen, ha olyanra dd-zik, amin van fájlrendszer. Én reflexből minden dd előtt futtatok egy lsblk parancsot, hogy meggyőződjek, hogy jó meghajtóra fogok dd-zni.
Ez ilyen, újratelepíted, azzal is tanulsz. Szépen húzod le újra az install iso-t (ha régen telepítetted a rendszert), és telepíted újra. Esetleg lehetne úgy, hogy particionálás után belépsz terminálban chroot környezetbe (gépet újra nem indítva), és az alól telepítesz az Arch Wiki alapján vanilla Archot, particionálás, pacstrap, pacman -S csomaglista, bootloader telepítése, passwd, exit, reboot.
Új hozzászólás Aktív témák
- VoLTE/VoWiFi
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Filmvilág
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Felvenné a Noctua kesztyűjét az ASUS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Battlefield 6
- Áramszünet küldte betegszabadságra a robotaxik hadseregét
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Keresem a Barkács Balázs Játékokat
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akksi, MS4011
- LG 34WQ75X-B - 34" Ívelt IPS Panel - 3440x1440 2K QHD - 60Hz 5ms - FreeSync - USB Type-C 90W
- 146 - 147 - 166 - 167 - 168 - 169 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
BoB