Hirdetés

2019. augusztus 24., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-07-05 13:08:21

LOGOUT.hu

KÉRDÉS ELŐTT OLVASD EL AZ ÖSSZEFOGLALÓT ÉS HASZNÁLD A KERESŐT!

A warez minden formája tabu, mindenki használjon legális módot az alkalmazások beszerzéséhez.
Milyen alkalmazást ajánlunk kérdésre a válasz elég nagy valószínűséggel az összefoglalóban található.
Nem alkalmazás specifikus kérdésnél a telefonod típusát, android verzióját is írd le.

Hasznos tippek, információk találhatóak az összefoglalóban, ezért erősen ajánlott kinyitni és elolvasni a felesleges és ismétlődő kérdések elkerülése érdekében.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1) daa-raa


daa-raa
(titán)

Előzmény

Ezt is megértük, a téma folytatása új topikot igényelt. Az első:

Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik - Archívum

Warez továbbra sincs!

Az erre a topikra is vonatkozó alapelvek szerint a warez szigorúan tilos! Így a megfelelő forrásokra való ráutalás is... IGO pedig Droidra nincs, csak ha a telefonnal kaptad (Spica), ezért ez wareznek számít, pont.

Kapcslódó fórumtémák

A következő kérdésekben kérlek, használd a megfelelő címet!

Android játékok topicja
Melyik okostelefont vegyem?
Magyarított Android alkalmazások

További cikkek

Alkalmazások rovat @ Mobilarena.hu
Android fejlődéstörténet @ Mobilarena.hu
Android (operációs rendszer) @ Wikipedia.hu
Amit az akksikról tudni érdemes @ Technet.hu
Minden, amit az SD kártyákról tudni érdemes @ Prohardver.hu

Az alkalmazásokról

Más néven, kissé magyarítva: app (application). Az Androira alapvetően a Google Play-ből tölthetők ingyenes vagy fizetős alkalmazások, ez az online market jelenti a hivatalos disztribúciót, és a rendszer ezen keresztül frissíti a már fent lévő programokat. A telepítés történhet a weboldalról és a készüléken megtalálható Play alkalmazásból is.

A fizetős appok megvásárlásához Google Wallet-re lesz szükség beállított és visszaellenőrzött bankkártyával, ugyanazzal a Google fiókkal (e-mail címmel), amellyel a Play és a készülék is beállításra került. Az ellenőrzés összege 3-400 forint könyékén mozog, melyet jóváírnak az online "bukszában", tehát ez az összeg levásárolható lesz. Ha nincs ennyi pénz a kártyán, az ellenőrzés hibát dob. Ha tartasz az online vásárlástól, azt is megteheted, hogy a Play-es vásárláshoz külön kártyát állítasz be, amire mindig a szükséges összeget utalod csak el.

A legtöbb fizetős app funkció- vagy időlimitált (próba)verzióval is rendelkezik, így ingyen ki tudod őket próbálni. Ha az appnak kifejezetten tabletre fejlesztett (nagyobb felbontású) variánsa is létezik, azt általában a "HD" utótaggal jelzik. Ha véletlen :) kattintottad végig a vásárlási procedúrát, akkor lehetőséged van a visszatérítésre: ehhez a telepítéstől számított 15 percen belül uninstalláld a programot a Play-ből, vagy a - továbbra is neten tartózkodó - készülékből közvetlenül; más teendőd nincs. Ha egy programról negyed óra elteltével derülne ki, hogy a készítők hibájából fakadóan nem úgy működik, ahogyan kellene (vagy mint azt a leírásban jelezték), akkor a Play fiók alatt lehet visszaigényelni a pénzed (Hibajelentés > I'd like to request a refund > leírod az indokaid, lehetőleg angolul). A visszatérített összegek rendszerint pár napon belül jóváíródnak a számládon.

Akad néhány gyártó, amelyik saját weboldalon keresztül, a Play-t kikerülve, APK kiterjesztésű fájlként terjesztik a programjaikat. Ahhoz, hogy ilyen forrásból is telepíteni tudj, külön engedélyt kell adnod erre a rendszerben (rendszerbeállítások > biztonság > ismeretlen források). Különösen óvatosan járj el a külső forrásból származó programoknál, mindig olvass utána, hogy biztonságos-e a telepítésük. Ez vonatkozik a Play-re is: gyanúsak lehetnek azok az appok, amiket látszólag kevesen használnak (kis grafikon jobb középen), rossz (4.0 alatti) pontszámmal rendelkeznek, vagy amikhez még nem érkezett hozzászólás.

Ha valamelyik programhoz nem készült magyar nyelvű leírást, akkor a Play-en egy Google fordítós szöveget láthatsz. Amennyiben kíváncsi vagy az angol vagy egyéb nyelvű (kevésbé vicces) leírásra, hozzászólásokra, az oldal alján válthatsz nyelvet (pl. English - United States).

A gyárilag beépített programokat hasonlóképp tudod letiltani, mint ahogyan a Play-ből telepítetteket eltávolítani (nem szükséges "root" hozzáférés): rendszerbeállítások > alkalmazások > ráböksz az adott programra, így kinyílik az alkalmazásinfó > kényszerített leállítás > adatok törlése > frissítések törlése (ha van) > végül letiltás gomb (a nem beépített programoknál itt lenne az eltávolítás gomb). Ez jól jöhet akkor, ha nem használnád pl. a gyári zenelejátszót, e-mail-, Gtalk-, Facebook klienst, 7digital és egyéb szolgáltatásokat, avagy "3rd party" - azaz külső - programokat alkalmaznál helyettük. A letiltott programok ezentúl nem indulnak el a rendszerrel, nem foglalják a memóriát a háttérben, minden netes tevékenységük megszűnik, illetve eltűnik az ikonjuk is a programlistából (a fent jelzett beállításokban továbbra is listázhatók, és újra engedélyezhetők). Vigyázat! A különféle rendszerkomponenseket ne tilts le, a módszer biztonsággal csak a gyártó által alapfelszerelés részévé tett programokra alkalmazható.

Az appok alapvetően a belső memóriára szeretnek települni. A fent már említett alkalmazásinfóban ugyan áthelyeztethetők a "tárolókártyára" (ez jelentheti a beépített tárolót és a memóriakártyát is), de ez sok programnál nem javasolt. Főleg az automatikusan induló, widget-es alkalmazásokat nem érdemes bolygatni.

Ajánló

Ötletadónak álljon a folyamatosan frissített Android alkalmazások - ajánló Logout-os bejegyzésem, ahol listaszerűen megpróbálom összegezni a főbb témakörök legjobb programjait. Az általános kérdések kapcsán továbbra is használd ezt a topikot, vagy az alkalmazás sajátját (amennyiben létezik)! Az első hozzászólás javításáról, bővítéséről itt.

Üdv,
LonGleY

[ Módosította: CoolMan ]

Vannak olyan fallal körülvett városok, melyeket nem szabad megostromolnod. - Szun-ce XL

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.