Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 01:37:58

LOGOUT.hu

AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4) topik összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#28401) janos666 válasza tasiadam (#28397) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

I. Ezek a lapkák elméletileg elmehetnek 95°c-ig is, bár konkrétan az 5800X-nél 90-et lőtt be plafonnak az AMD (5700X-en úgy rémlik, hogy 95-öt, és a chip ugyan az, szóval itt már eleve a "biztonság felé hajlunk" az 5800X-el), de pl. nálam is valamiért kicsit alacsonyabban kezd visszaszedni a frekvencióból a PBO, viszont ~83°C alatt még ezzel sem kell foglalkozni.
II. A világ legdurvább lég-, illetve akár vízhűtését is be lehet úgy állítani a venti/pumpa vezérléssel, hogy hagyja akár thermal throttling-ig is melegedni, ami alatta van (ha nem egy 2 magos Athlon idle-ben, amit passzívan is lehűt szobahő közelébe, még egy vizesblokk is kikapcsolt pumpával).
Na ezt a kettőt összeadva, ha most határozottan 85°C alatt vagy (*), de nem feleslegesen sokkal, akkor szerintem ideális ez a venti profilod. Meredekebb venti görbével csak feleslegesen sok zajt csapsz magadnak a szobádban.

* 85-öt írok, de szerintem ez nálam valami bug lehet, hogy nem engedi el a PBO 89-ig is.
Vagy én nem ugyan azt a Tj értéket látom kiolvasva, mint amit ő odabent olvas és követ, ami talán 89°C.
Vagy amin még most agyalok, hogy talán 150W-nál nem thermal, hanem TDP limitet állapít meg, amiatt veszi vissza a frekit és feszt, és ezért nem melegszik fel 83°C fölé.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#28402) janos666 válasza janos666 (#28401) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Helyesbítek: az 5700X is 90°C-ra van korlátozva, az 5600X-et engedték el 95°C-ig, de a lényegen ez nem változtat (a chip még mindig ugyan az, és egyiket sem akarja kinyírni az AMD a gyári beállításaival).

Más: A CyberPunk-al együtt a Plague Tale Requiem is frissült. Ezt pár óra játék után hagytam félbe 1-2 hónapja, és esküdni mernék, hogy az update ebben a játékban is visszanyeste az fps-t (nem úgy, mint a CP-ben, nincs gond azzal, hogy max TDP keret korláton fut a VGA). De ez most már egy kicsit zavar, mert ettől is azt vártam, hogy gyorsul majd a patch-ekkel. :U

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#28403) tasiadam válasza Csupingo (#28400) üzenetére


tasiadam
veterán

Elől 2 darab P14, intake, ez a CPU-t követi. a CPU hűtő egy arctic 34 esports, ezen a gyári P120 bionic venti, exhaust egy arctic F12. Mindegyiknek ugyan az a curve

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#28404) nyul105 válasza tasiadam (#28397) üzenetére


nyul105
senior tag

az nem meleg, hanem ideális. én 81ig elengedem, bár az 5600as.

(#28405) bozont válasza Alpi. (#28391) üzenetére


bozont
veterán

Offba teszem, lehet a többiek unják már. :D Eddig nem foglalkoztam annyira a játékkal az első végigjátszás után. De lassan jön a DLC akkor tervezek egy újrajátszást, így érdekes a téma.
Kicsit jobban beleásva magam, a játék egyszerűen nem használja az SMT-t. Annyira nem néztem hogy az Intel HT is érintett-e benne, de AMD-nél biztos. Teszteltem is SMT off módban: [link] [link] (az avg/1%/0.1% értékeket ne nézzétek, nincs a benchmark mód bekapcsolva így nem jó értékeket mutatnak)
Aztán nézelődtem még YT-on és valóban létezik egy "SMT patch", vagy inkább nevezzük modnak, ami javít valamennyit a dolgon: [link]
De az bejött amit sejtettem, a tömeg sűrűség okozza ezt a durva cpu limitet. Ezt már nem vettem fel, de pl közepes beállításon alig zuhan be a sebesség a piacon, low-on meg egyáltalán nem (csak 1440p-ben néztem).

[ Szerkesztve ]

(#28406) Alpi. válasza bozont (#28405) üzenetére


Alpi.
addikt

Azért van kevés fps-ed, amiért nem is éri el a fogyi limitet. Mert nincs hajtva. :)
[Én úgy látom, hogy használja SMT-t.] Tudom, hogy létezik a patch és azt is vágom, hogy vannak helyzetek, amikor picit javíthat (bár Zen3-nál sokat nem tud). De nem amiatt van, mert a CDPR-es fiúk Bulldozert írtak az EXE file-ba. (alapból hogy lehet ilyent kitalálni !! :DDD :DDD) és ha azt átírod Intel-re (ott nem érdekes a mag típusa, önmagában az Intel már megoldja....) és megjavul... De én emiatt már rengeteget írtam, kínlódtam, hogy már nincs kedvem. :) Onnantól, hogy pár nap alatt körbejárta a világot és 50 millióan látták és elhitték, hogy ez SMT bug, ez már így marad. [Bedobok egy videot]Ha gondolod, nézd meg ezt a 2 percet. Itt Cinebench alatt mutatkozik az SMT bug, majd a bios-ban állítok valamit és Intellé patche-lődik. A legmókásabb az, hogy ez más játékokban is jelen van. Csak ott valamiért nem vette észre senki. :D (ez anno sokkal erősebben látszódott, ma már nem súlyoz ennyire asszimetrikusan az ütemező.)

https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg

(#28407) Alpi. válasza Alpi. (#28406) üzenetére


Alpi.
addikt

[Kerestem is egy példát, innen a topic-ból.] Nézd meg a szálak átlagos terhelésést 1,5 óra játék alatt. Látod a mintát, ott az SMT bug ! Minden második kapott csak terhelést. :B
A sok ezer esetből valahogy csak egyetlen egyet szúrtak ki. Mondjuk az legalább világhírű lett.
Anno [egy ilyen kép volt a mindent elsöprő bizonyíték]a bug-ra. Szinte minden mag egy szálas terhelést kapott, kivéve kettőt. Azok jókora terhelést mutattak minkét szálon. Most vesd össze az előzőleg belinkelt 1,5 óra játék utáni eredménnyel. Tökéletes egyezés... 2 mag mindkét szálán terhelt volt, a többi nem. Véletlen ? :)

[ Szerkesztve ]

https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg

(#28408) Alpi. válasza Alpi. (#28407) üzenetére


Alpi.
addikt

Még egy uccsó, aztán nem spam-elem tovább a topic-ot. (ennél jobban már amúgy is nehéz lenne :D )
Az, hogy működik, azt egy pillanatig nem vitatom. Annyira, hogy amikor kijött az Új W3 és láttam, milyen "pompásan" fut, ez volt az egyik első dolog amit megpróbáltam ! Mert pont az ilyen idióta cpu használatnál tud javítani kicsit. De nem javított.. :(
ÉS ez a baj ha ezt CP 2077 SMT bugnak hívjuk. Soha senki nem fogja megnézni más játéknál, ahol ugyan úgy segíthet, mint ahogy CP 20777-nél is volt akinek javított.

https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg

(#28409) bozont válasza Alpi. (#28408) üzenetére


bozont
veterán

Lehet hogy az SMT bug nem helytálló megfogalmazás (kipróbáltam most a CPPC-t on/off módban, nálam nincs különbség a CP2077 esetében). De ami látszik és amire inkább utalni akartam, hogy a játék nem használ 8+ szálnál többet, pedig elvileg kellene. Ugye SMT-vel nem megy 50%-nál feljebb az összterhelés, míg nélküle szépen kihasználja a 8 magot, simán megvan a 90-95% terhelés.
Azt sem tudom pontosan mit csinál az az SMT patch, de a videóban hozott neki plusz fps-t. Ha lesz kedvem majd valamikor megnézem nálam mit művel.

[ Szerkesztve ]

(#28410) tasiadam válasza bozont (#28409) üzenetére


tasiadam
veterán

2700x eseteben is hozott, de nekem pl az 1.35 patch atirt exevel jobban ment, mint az uj 1.5 patch, ami elv javitva volt, am nem

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#28411) janos666 válasza bozont (#28405) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Én konkrétan a corporat path legelején járok (kezdtem egy második végigjátszást pár hónapja, de kb. 10 percig vittem el) egy zárt hangárban, ahol 2 NPC ül/áll egy helyben, nem látni el ~30m-től messzebre, és itt sem lehet kihozni a játékból 70+ fps-t durván lebutítva sem (DLSS-el 4k-ról 2k-ra butítva és RT OFF). És nálam 8 mag pörög (SMT-vel) PBO-val, ami névlegesen 5050-ig ellő 1-2 magot (és játék alatt nem nagyon fog throttling-olni, mert nem éri el se a 150W-ot, se a ~85°C-t).

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#28412) Alpi. válasza janos666 (#28411) üzenetére


Alpi.
addikt

[Csere egy az egybe ??] Még a végén coil whine-ozni kezd, akkora az fps. :DDD :DDD :DDD
RT nélkül a 3060 Ti is egész kellemes teljesítményt tud 1440p-be.

https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg

(#28413) K.B.K.


K.B.K.
kezdő

Sziasztok!
Jelenleg egy RTX 3060TI tulaja vagyok és azon filóztam, hogy most kb. egy az egybe el tudnám cserélni egy 6700XT-re. Igazából csak a 8 vs. 12 giga memória közötti időtállóság miatt gondolkodok a váltáson, jelenleg úgy érzem elvagyok 1080p mellett. Szerintetek van látjogosultsága egy váltásnak? Vagy mire kevés lesz a 8Gb addigra úgyis értelmesebb lenne újab generációs kártyára váltani?

(#28414) MaddeNNNN válasza K.B.K. (#28413) üzenetére


MaddeNNNN
őstag

Általánosságban igen. 1080P-n nem nagyon kell attól félni, hogy elfogy a VRAM, előbb fog a kártya nyers teljesítménye a szűk keresztmetszet lenni.

A 2 kártya közti különbség kb. játékról játékra változik, van ahol az egyik jobb pár százalékkal van ahol a másik. Nézd meg, hogy mik azok a játékok amikkel Te játszol sokat és abban melyik jobb.

Pl. Call of Duty MW2 Multiban az AMD sokkal jobban teljesít mint az nvidia. Ha éjjel nappal Codozol és kell pár plusz FPS akkor megértheti cserélned. Most csak mondtam egy példát.

To protect the sheep you gotta catch the wolf. And it takes a wolf to catch a wolf.

(#28415) adr0001 válasza K.B.K. (#28413) üzenetére


adr0001
tag

A VRAM-mal kapcsolatban annyit megjegyeznék, hogy RT esetén az AMD kártyák több VRAM-ot zabálnak. Vagy inkább az nV kevesebbet. Az nV kártyáknon a RT gyorsítók kb. mindentől függetlenül végzik a dolgukat, és az eltérő működésből adódóan kevesebb VRAM-mal is elvannak. 1080p-re kb. soha nem lesz kevés az a 8GB. Én egy radikális nem-et mondanék. Kis ráfizetéssel egy 6800XT-n már azért elgondolkodnék :DD

"If you think [***]* was a Grade A asshole liar, wait 'til you get gaslit by a mainframe"

(#28416) fejesg2


fejesg2
aktív tag

Bocsi srácok, de nem inkább a VGA topikba való téma?

Az élet egy szar játék, de a grafikája nagyon ott van!

(#28417) PuffyMinnie


PuffyMinnie
tag

Helló,

Nekem most egy Alpenföhn® Brocken ECO Advanced hűtőm van. 5700X processzort hűt. Annyi, hogy 75°C-os maximum tesztek, játékok alatt. Nem tudom, hogy a lent felsorolt két hűtő közül melyikkel lehetne elérni jobb hőfokokat? Nem tudom eldönteni, hogy egyáltalán jobban hűtené-e ezek közül bármelyik. Köszönöm

R23:Multi 15116
Single: 1579

Jelenleg így használom:

PPT: 120W
TDC: 80A
EDC: 130A
Scalar: Auto
CPU Boost Clock Override: Enabled (Positive)
Max CPU Boost Clock Override: 200 Mhz
Per Core (Negative) 20,23,23,23,23,23,23,23
Alpenföhn Dolomit Premium
Alpenföhn Brocken 3

[ Szerkesztve ]

Ha az elméd arra ösztökél, hogy beszélj, próbálj helyette figyelni!

(#28418) mcs


mcs
veterán

Miért lehet az, hogy a procim 4,65 Ghz és 1,25 Volt beállításokat alkalmazva all core oc-val elhasal, de a hasonló mértékű CO mínuszolással stabil?

(#28419) HSM válasza mcs (#28418) üzenetére


HSM
félisten

CO-nál a normál PB-hez hasonlóan alkalmaz trükköket, pl. üres órajeleket szúr be, amikor nincs meg a CPU által megálmodott fesz. A normál AC-nál nincs trükk, ott vagy jó vagy nem. :D

(#28420) mcs válasza HSM (#28419) üzenetére


mcs
veterán

Az említett AC beállításon a Prime 2 percen belül el is hasaltatta az egyik magot. Amúgy 120 wattra is felszaladt így a fogyasztás, és 88 fokra melegedett, ezért a feszemelést 1,3Vra inkább nem kockáztattam. :D

(#28421) adr0001 válasza PuffyMinnie (#28417) üzenetére


adr0001
tag

A lenti limitek melletti 75°C-t én kifejezetten normálisnak mondanám. Ha Stress Prime Small FFT test nem küldi 90°C fölé, akkor én nem izgulnék. 81 mm2 a CCD, összehasonlításképp az FX-8350 meg 315 mm2. Nagyon kis területről kell ELVEZETNI a hőt, léghűtés esetén - legyen az bármilyen heatpipe-os, akár o'ccsó vacak - a házban uralkodó szélirány szerintem nagyobb befolyással bír...

"If you think [***]* was a Grade A asshole liar, wait 'til you get gaslit by a mainframe"

(#28422) adr0001 válasza Alpi. (#28391) üzenetére


adr0001
tag

Intel nem véd ellene? Van egy olyan érzésem, hogy valahogy meg kellett ágyazni a frame generationnak, mint selling point. Olyan kártyákon, amikből még nem vettek eleget, és amúgy meg nem is lenne rá szükség. Az nV megmondta, CPU limit ellenes intézkedés a frame gen., csak akkor azt nem értem miért nem hozzák le előző gen.-re is?
Szerintem nem ördögtől való találmány (lol), video lejátszáshoz kb. 14 éve használom MPC-HC-ben. A működésével kapcsolatos mesterséges limitáció, mármint hogy dedikált hardver, meg AI, meg csak RTX 4xxx, az mind ordas kamu.

"It’s theoretically possible that with additional research and engineering that we could get this technology working on other cards, although it wouldn’t provide as much benefit. The current version only works on 4000-series cards."

Egy RX 480 lazán kiköhög 4K60-at 2ms/frame alatt úgy hogy még mozgásvektorokat is kell kalkulálnia előző-következő képkockából, míg egy játék esetén még azzal sem kell foglalkozni mert eleve rendelkezésre áll. Mind1. Amint kijön az FSR3, ez a kamu széleskörűen is nyilvánvalóvá válik :C

"If you think [***]* was a Grade A asshole liar, wait 'til you get gaslit by a mainframe"

(#28423) janos666 válasza Joachim21 (#28390) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Köszönöm a választ! Szerettem volna megspórolni a keresgélést, de csak nem hagyott nyugodni az OCD-m, és keresgéltem én is, miközben találtam 7-10 °C különbségről beszámoló tesztet is (vízhűtéssel), úgyhogy totálisan tisztában léve azzal, hogy a nikkel bevonatú IHS és szintén nikkel bevonatú monoblock közt is kialakulhat némi ötvöződés/korrozóió, mégis csak megrendeltem egy "Thermal Grizzly Conductonaut Liquid metal" tubust (a "szívem" a német Coolaboratory termékéhez húzott volna, mert azt már a Core2Quad időkben is nézegettem/fontolgattam félve, de most a német der8auer extreme-tuning srác videóiban ezt láttam felkenve, és az áruk hasonló, úgyhogy "na jó, kövessük őt"...).
:))
#28419HSM - Kösz, ez egy hasznos HSZ! Ez alapján, ha játékok alatt sohasem lő 4900Mhz fölé egyetlen magot sem a PBO, akkor ha össze tudok hozni egy all-core 4900MHz manual-OC-t (a pasztacsere után), akkor legalább olyan jó helyen leszek, mint a PBO-val (ha nem egy kicsit jobban).

#28422adr0001 - Szerintem is lehozza majd kis késéssel minden RTX kártyára a frame interpolációt az nV miután az AMD is előáált egy FSR 3-al, aminek még dedikált OFA-ra sincs szüksége a működéshez (ami ott van a régebbi RTX GPU-kban is, 2-3), hanem már egy RX480-on is működik. De ennek ellenére számomra (!) csak annyit fog érni, mint az RT, vagyis hogy kipróbálom, de konkrétan játékra nem fogom használni (ugyan úgy, ahogy semmiféle frame interpolációt nem használok filmnézése sem, mert olyan érzésem van tőle, hogy ha "túladagoltam" volna valami pszichedelikusz szert, és hallucinálnék, mert én személy szerint látom 24>120fps mellett hogy a frame-ek nagy része egy hulladék kamu, és "elszédülök"). :DDD

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#28424) Bib válasza janos666 (#28423) üzenetére


Bib
őstag

Egy Kryonaut is elég lett volna szerintem. Én próbáltam mindegyiket, laptopnál maradt sokáig folyékony fém, ott hagyott csúnya dolgokat.

(#28425) Robi_73 válasza janos666 (#28423) üzenetére


Robi_73
őstag

Én nem használnám a folyékony fém alapú hővezetőpasztát a processzoron amennyiben garanciális még a termék és eladni is nehezebb lesz a használata után. Most is hirdetnek itt egy ilyen processzort, a képek szerintem magukért beszélnek...

Robi73

(#28426) Joachim21 válasza janos666 (#28423) üzenetére


Joachim21
senior tag

Azért óvatosan, mert rövidzárlatot is okoz ha rossz helyre kerül. Krissfixnek pont tegnap került fel erről egy videoja, igaz az VGA volt, de az alaplap sem olyan nagyon más ilyen szempontból.

Aki kérdez az hülye, de aki nem kérdez az is marad.

(#28427) spleenszuru


spleenszuru
őstag

Sziasztok!

Az R7 5800X3D procimon -30 PBO van alkalmazva, minden magra.
Jó pár hete így megy, igazából semmilyen problémát nem tapasztaltam.
Habár CB23-ban így hozza a legtöbb pontot, mind all-core, mind single-core teszten, néhány játékban stuttereim vannak, és még nem tudom biztosan, melyik alkatrészem miatt, ha egyáltalán hardveres a gond.

Kérdésem, lehet-e a proci miatt, pl. mert nem szereti, hogy minden magon ugyanaz a CO van alkalmazva, ezért ki kellene matekoztatnom pl. Hydrában, hogy melyik magnak mennyi kellene, vagy a procit ilyen téren kizárhatom?

Én amúgy a vga-ra gyanakszom, mint problémaforrás, mert a stutterek alkalmával az FPS-em is beesik nagy százalékban.

Malaka!

(#28428) HSM válasza spleenszuru (#28427) üzenetére


HSM
félisten

Az első dolog ilyenkor, amit szerintem érdemes kipróbálni... CPU gyári értékeken. De legalábbis OC/UV/CO és hasonlók nélkül. :K

[ Szerkesztve ]

(#28429) FingR86 válasza spleenszuru (#28427) üzenetére


FingR86
őstag

Próbálj végig futtatni rajta egy 3dmark cpu tesztet. Nalam a 3d behasalt rajta - 30-al. Belőttem 27-re minden magot és úgy lefut a teszt is simán és soha semmilyen gond nem volt azóta vele. Egyébként simán játékok alatt nem dobta ki a hibát soha - 30al sem.

(#28430) adr0001 válasza spleenszuru (#28427) üzenetére


adr0001
tag

+1 ajánlat a Hydra-nak. Cpu szorzò, Vcore/offset legyen alapon, teljesítmény és frekvencia limitek pedig kimaxolva. Eltart pár òrát, érdemes leszedni a jelszòt az alapértelmezett felhasználòi fiòkròl mert többször újraindul(hat). A végén a log-ban különbözô elérhetô all-core boos-t frekikhez tartozò CO értékeket fog kidobni. Ha ad vmi jò értéket pl. 4550MHz-re akkor azt érdemes betolni a BIOS-ba, és úgy érdemes értelmezni hogy Prime alatt lesz 4550Mhz majd az all-core boost, játék alatt simán lehet +200 MHz.

"If you think [***]* was a Grade A asshole liar, wait 'til you get gaslit by a mainframe"

(#28431) gaben88 válasza spleenszuru (#28427) üzenetére


gaben88
őstag

Nyomj min. ket kor Testmem5-ot extreme anta konfiggal is. Ha ott nem hibazik, akkor a memoriaval se lesz gond.

iPhone 13 Mini, PS5, PC, iPad Pro 10.5, Switch OLED, Steam Deck, Quest 2

(#28432) adr0001 válasza adr0001 (#28430) üzenetére


adr0001
tag

Nem enged szerkeszteni. Bocs, CPU VCore, offset, szorzò, ezek legyenek AUTO-n...

"If you think [***]* was a Grade A asshole liar, wait 'til you get gaslit by a mainframe"

(#28433) spleenszuru


spleenszuru
őstag

Köszönöm Uraim, akkor van mire nézni.
Szerintem kezdek 3DMarkkal, ha failol, belövöm gyárira, utána Testmem (mivel ramot is még csak prime95-tel teszteltem eddig), a hydrát végső megoldásnak szánnám. :)

#28432adr0001
Igazából minden alapon van a -30-on kívül, kivéve a proci 1,8V feszültségét, azt rögzítettem fix 1,8-ra, mert olvastam több reddit postban, hogy hajlamos ettől többet odaverni, ha nincs fixálva.
Ez hülyeség lenne?

Malaka!

(#28434) mcs válasza FingR86 (#28429) üzenetére


mcs
veterán

Nekem a -30 Grid Autosport alatt bukott meg, pedig minden más hiba nélkül ment, még a Prime is stabil volt 15 percen keresztül. :D

(#28435) adr0001 válasza spleenszuru (#28433) üzenetére


adr0001
tag

Legyen mnden auto-n, Kivéve a a kicsutkázott limitek. És igen, elôtte memtest, kiszûrendô a RAM tréfálkozásokat.

Mondom az én példám. 4550MHz-en 7 mag -30 alá jött ki, egy viszont csak -16-ra. Ha manuálban CO-zok ofkoz kezdtem volna -30-on. Persze az egy gyengébb mag miatt instabilitásba futott volna, és kezdôdött volna a szopòroller, kitalálni melyik a gyengusz. All core -15 jò lett volna, de sohasem tudtam volna meg hogy 7 mag fölöslegesen generál hôt, mert túl vannak feszelve....

CO, 8 értéket lehet állítani 8 mag esetén, plusz minusz 30 meg a 0, az 61 a 8. hatványon különbözô beállítási lehetôség. Inkább ráhagytam a Hydra-ra, mert szebb ugyan lehetek nála, de gyorsabb és okosabb nem. Ugyanez igaz a feszültségekre is, a PB tudja mi a jò de csak ÁLTALÁNOSSÁGBAN, a CO pedig a Hydra segítségével az egyedi processzorhoz igazítja a mûködését.

"If you think [***]* was a Grade A asshole liar, wait 'til you get gaslit by a mainframe"

(#28436) Gabady válasza spleenszuru (#28433) üzenetére


Gabady
aktív tag

Nekem az 1,8V soknak tűnik, nekem ilyen 1,4V rémlik az 5700X esetében, persze ettől az 5800X3D eltérhet... illetve én is úgy jártam, hogy a Ryzenmaster általi CO -30 érték után a gép Hogwarts legacy közben újraindul. Pedig per core tesztet futtattam, és mindegyik magra ezt találta ki, kb 16 óra volt a matek neki....

*** Megane 2 2.0 16V *** iPhone 11 Pro - Airpods Pro 2 *** DellbookPro15,2 i5-6300U - 16GB DDR4 - UHD 520 - 500GB NVme *** Ryzen 7 5700X - 32GB DDR4 - RX6950XT - 480GB NVMe - 2TB NVMe - 2TB HDD ***

(#28437) spleenszuru válasza adr0001 (#28435) üzenetére


spleenszuru
őstag

Terjengett itt egy hydra tutorial, de nincs rögzített postban, esetleg megvan neked elmentve valahol?

#28436Gabady
Ez talán a PLL voltage, sajnos nem vagyok otthon, a pontos neve pedig nem jut most eszembe, ahogy a biosban szerepel.

Malaka!

(#28438) adr0001 válasza spleenszuru (#28437) üzenetére


adr0001
tag

Én az Igor's Lab-os angol cikket futottam át elôtte. Azt elô tudom keresn,i ha az jò. 1 valami nagyon fontos:
bár baromi egyszerû a használata, mert csak egy "diagnostic" gombra kell rábökni, de, ezt megelôzôen a beállításokban a program saját power limitjeit át kell állítani a csillagos égig vagy ameddig tetszik, mert amúgy az ott beállítottakhoz tartja magát, nem pedig a BIOS-ban beállított értékekhez. Ez csak azért okoz gondot mert a program alapbeállításai meglehetôsen takarékra fogják a keretet, és úgy futtatva nyilvánvalòan nem kap majd valòs képet arròl hol is van a vége a chip-nek.

Az önkényes TL:DR miatt 2x kellett lefuttatnom.:DDD 2x jò sok òra.

"If you think [***]* was a Grade A asshole liar, wait 'til you get gaslit by a mainframe"

(#28439) spleenszuru válasza adr0001 (#28438) üzenetére


spleenszuru
őstag

Jó lesz az angol.
Ez lenne az?

Vagy ezt látom még, itt már eleve Zen3-ról ír.

Malaka!

(#28440) Bib válasza spleenszuru (#28437) üzenetére


Bib
őstag

Összefoglalót kellene megnézni, mert ott van :K

(#28441) spleenszuru válasza Bib (#28440) üzenetére


spleenszuru
őstag

Eskü megnéztem, de vaksi voltam.

Köszi. :)

Malaka!

(#28442) spleenszuru válasza adr0001 (#28438) üzenetére


spleenszuru
őstag

Itt a képen látható, PBO2 parameters alatti értékekre gondolsz, hogy ki kell tolni?

Malaka!

(#28443) adr0001 válasza spleenszuru (#28442) üzenetére


adr0001
tag

Igen. Ha túl sok akkor úgyis eldobja majd. + Az az Igor's Lab cikk volt az.

"If you think [***]* was a Grade A asshole liar, wait 'til you get gaslit by a mainframe"

(#28444) Gabady válasza adr0001 (#28443) üzenetére


Gabady
aktív tag

Hm, lehet azért hasalt el nálam is, mert a limiteket lehúztam ?
AC max 4680MHz, SC max 4850MHz, CO - 30, PBO +200MHz.
PPT 140, TDC 90, EDC 110.

[ Szerkesztve ]

*** Megane 2 2.0 16V *** iPhone 11 Pro - Airpods Pro 2 *** DellbookPro15,2 i5-6300U - 16GB DDR4 - UHD 520 - 500GB NVme *** Ryzen 7 5700X - 32GB DDR4 - RX6950XT - 480GB NVMe - 2TB NVMe - 2TB HDD ***

(#28445) spleenszuru


spleenszuru
őstag

Amúgy igencsak én vagyok a noob, de nem értem Fudi társunk írásának elején az LLC részt.
[link]
"Igaziból az LLC a legfontosabb, ugyanis a többit maga a Hydra futásakor menetközben felülír. (override, aktuálisan beállított CO értékek, scalar, limitek stb )
LLC - ez is tetszőleges, tesztelni kell kinek mi válik be"

Ha még életemben először fogom futtatni a hydrát, akkor honnan tudjam, biosban melyik LLC értéket kell beállítanom?
Mit ért itt tesztelés alatt?

Malaka!

(#28446) FingR86 válasza spleenszuru (#28445) üzenetére


FingR86
őstag

volt egy leírás a hydrához, hogy milyen alaplaphoz milyen llc az ajánlott.

Recommended values for Manual CPU LLC (Load Line Calibration). ASUS – 3, MSI – 4, ASRock – 2, GIGABYTE – High.

[ Szerkesztve ]

(#28447) adr0001 válasza Gabady (#28444) üzenetére


adr0001
tag

Mi hasalt el pontosan? A limitek arra vannak hogy betartsa a PB, avagy tartson mindent működőképesen és a lehető leggyorsabban az adott határok figyelembevételével. Van valami elérhető logfile? Tuti 4680 MHz? 25MHz-enként vannak a lépcsők. Tuti nem nyúltál az FCLK-hoz, se Te, se semmi?

[ Szerkesztve ]

"If you think [***]* was a Grade A asshole liar, wait 'til you get gaslit by a mainframe"

(#28448) IzI


IzI
senior tag

Sziasztok!

Segítsetek dönteni. 0-ról rakok össze gépet,1440p,high részletesség jó lenne és max 180hz,de lehet csak 144hz lesz, 7900xtx fogyasztása miatt.4-5 évig nem akarok hozzányúlni semmihez,ezeknek a tudatában kellen dönteni.
5800x3d mellé raknátok 4090-et? Tudtommal nem hajtja ki teljessen(- 3-4%) vagy inkább 7900xtx ?
Másik alternatív 7700x vagy 7800x3d és csak is 7900xtx-el.
Játékok amikkel játsznék,warzone pubg, tarkov,hasonlók.
Am4:kiforrott és jó árban van,nem fizetek+ újdonságért
am5:lassú boot,feleslegesen fizetek többet ugyanazért a teljesítményért,7800x3d esetén nyerhetek kb 10-15% max én szereintem.

Szerintetek ?

(#28449) spleenszuru válasza FingR86 (#28429) üzenetére


spleenszuru
őstag

No, 8x lefuttattam, míg tettem-vettem, lefutott mind, ehhez hasonló eredményekkel.

Van így értelme elkezdenem hydrázni szerinted?

Malaka!

(#28450) FingR86 válasza spleenszuru (#28449) üzenetére


FingR86
őstag

Ha ki akarod tesztelni a co-t, én nem hydraznek. Prime, occt, vagy akármi más is jó oda szem.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.