Hirdetés

2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 01:37:58

LOGOUT.hu

AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4) topik összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#7001) Danex válasza MPowerPH (#6998) üzenetére


Danex
addikt

AllCore OC esetén van kis különbség fogyasztásban idle, ha jól rémlik 1.25V- 4.7Ghz valami 11-13W körül rémlik az idle minimum fogyasztás, addig PBO-val valami 0.9V körülre is lemegy és úgy láttam már 7-8W idle fogyasztást is. Gyakorlatban semmi, bár ez is 20-30% CPU Core részről, de az 1900IF miatt úgy is közel 20W a SOC ami kb mindig annyin teker hazavágva az idle fogyasztást.

(#7002) MPowerPH válasza _Horka_ (#6999) üzenetére


MPowerPH
félisten

Ha idle latsz neha 1.44V -ot, az rendben van. Ha 1.496V -ot, vagy 1.5V -ot latnal HWInfo idle maxon, az is okes, de azt tudni kell, hogy ha alszanak a magok, akkor azt is elveszi, 0.9V -ra. Nekem bongeszes kozben az egyes magok maximum 1.288V -ra ugranak fel, ez is megfelel az AMD altal meghatarozott speceknek. MSI lapban is igy volt ez, offset nelkul. Szoval PBO -val ugyan ugy megmaradnak ezek a limitek.
A lenyeg, hogy single core boost eseten 1.4-1.5V kozott jo a fesz. En ugy offseteltem, hogy 1.45V -rol ez beesett 1.41V -ra.
All core -nal pedig megint ne menj 1.3V fole.

Danex: Igen, vannak minimalis kulonbsegek. A SOC pedig duplan hazavagja ezt, mert magas IF -nel pont azt az energiatakarekossagi funkciot kell kikapcsolni a stabilitasert, ami a teljes memoria alrendszert energy save modba rakja.

w1n1x: A lenyeget nem erted. Nem erzekeny vagyok, csak szimplan annyiszor jott fel mar ez a tema, es annyiszor meg lett valaszolva, hogy mar beleunt az ember. Enigma kb. ugyan ezt elhette at Zen 2 topikban. Itt is probalkozott egy darabig, aztan feladta. Minden nap feljon ez is, a "tulfeszeli magat a CPU mellett', ami mar tenyleg unalmas. Nem ellened szolt....
Segiteni pedig azert nehez masoknak beallitani egy jo PBO -s setupot, mert minden lap mashogy mukodik, es minden CPU -nak mas parameter az idealis. En is hiaba osztottam meg azt a ketto BIOS scr shot -ot. Nalad az MSI -ben lehet meg sem mukkanna.

[ Szerkesztve ]

Don't Tread On Me

(#7003) _Horka_ válasza w1n1x (#6996) üzenetére


_Horka_
aktív tag

Igen. A két "legjobb" mag csillaggal (1.) és ponttal (2.) van jelölve. Ezek a "single boost" magok. Ennek a kettőnek nem szabad nagyon levenni a feszkót a PBO miatt.
Hogy őszinte legyek, én eddig nem piszkáltam az LLC-t (bocs... eltévesztettem, nem LCC :D) . PBO +200-al nálam okés az LLC 6, de ugye a PBO+ valami miatt megemeli a proci Vcore-t.... hogy "alapon" is bebootolna? Nem tudom. Még tesztelnem kell.
Nem az LLC kavar be, hanem a vcore - offset. Ez okozott fura dolgokat és érthetetlen eredményeket. Legalábbis CO-val és PBO+-al együtt.
Úgy tűnik, hogy a PBO+ esetén "megjelenő" kéretlen vcore emelést vagy a LLC sunyi módosítása okozza, vagy ezzel enyhíthető a hatása ennek az MSI magic-nek.

STRIX B650E-E, AMD Ryzen 7 7700X, MSI GXT 4070ti, KINGSTON FURY Rendegade 6400MHz 32GB @6000 - KF564C32RSK2-32, Fractal Design ION+ 760P

(#7004) w1n1x válasza _Horka_ (#7003) üzenetére


w1n1x
tag

Nálam +150 Mhz fölött be sem akar bootolni a gép.
De kipróbálom LLC-vel kombinálva, hogy úgy is produkálni fogja-e vagy sem.

Mellesleg egy dolog nagyon fura nálam. Te hasonlót észrevettél? Ha auto-n hagyom a core ratio-t /CCX vagy All-Core esetén is, akkor 3.8 Ghz fölé sehogy sem akar menni még PBO-val sem. Nekem kell manuálisan ráadni neki a core ratio-t ,hogy észhez térjen :( .

(#7005) Danex válasza _Horka_ (#7003) üzenetére


Danex
addikt

Logika(m) alapján szerintem ha jóval erősebb az a 1-2 mag mint a többi, akkor LLC-t jobban megéri gyengíteni, mivel az LLC kevésbé droppolja a singecore esetén a feszültséget, allcore pedig jobban beejti, ezzel tudod a singlecore-t stabilan hagyni míg az allcore-t spórolósabbra tenni.

Offsettel ugye azonos mértékben egyszerre csökkented a single és allcore feszültséget is.

Nálam legalábbis az a helyzet, hogy singlecore elég a fesz, de allcore meg kicsit több mint amennyi elég lenne amúgy. Ha offsetelek akkor viszont instabillá lehet a singlecore.

CO-t igazítva a jobb magoknál pedig allcore-nál esik a teljesitmény

(#7006) Pro!Petya válasza _Horka_ (#7003) üzenetére


Pro!Petya
addikt

Érdemes nem csak a Ryzen Masterre hagyatkozni!
Az ha jól tudom "csak" a 2 legjobb magot jelöli. Emiatt annyit xoptam CO-val mire kiderült nálam nem csak 2 hanem 4 mag van ami ugyanúgy boostol.
Kapott egy szép load defaultot pbo-val azután ráengedtem a BoostTester-t és kiderült hogy a 2 másik jobb magtól is feleslegesen megvontam feszt CO alatt mint kellett volna.

[ Szerkesztve ]

Audeze Maxwell * Alienware AW3423DWF * LG 65" C2 * Samsung Q935B * Nv Shield Pro * Edifier S360DB *

(#7007) _Horka_ válasza w1n1x (#7004) üzenetére


_Horka_
aktív tag

A proci a második boot-ra már +200-al indult... :D
Mondjuk, most már +500 a határ, de eléggé ki van már sajtolva így is. Ha egyszer megtalálom a +200 optimális beállításokat, lehet feljebb is merészkedek vele... :)
Nem. Nálam rendben működik az "auto". Milyen BIOS van fent a gépeden? Lehet egy BIOS reset nem ártana. Talán megkavarodott benne valami...

STRIX B650E-E, AMD Ryzen 7 7700X, MSI GXT 4070ti, KINGSTON FURY Rendegade 6400MHz 32GB @6000 - KF564C32RSK2-32, Fractal Design ION+ 760P

(#7008) MPowerPH válasza Pro!Petya (#7006) üzenetére


MPowerPH
félisten

"és kiderült hogy a 2 másik jobb magtól is feleslegesen megvontam feszt CO alatt mint kellett volna."

Mondjuk ez is mindegy, mert a PBO nem fog 2 -nel tobb magot 5GHz kornyekere boostolni egyszerre, ha adsz a tobbinek plusz feszt, ha nem. :)

[ Szerkesztve ]

Don't Tread On Me

(#7009) KAMELOT válasza MPowerPH (#6987) üzenetére


KAMELOT
titán

Akkor most neked gaming alatt 1. CCD megy azaz 8 mag a másik 8 mag nincs is használatban?

V1200 - 18CORE - SUPRIMX

(#7010) Pro!Petya válasza MPowerPH (#7008) üzenetére


Pro!Petya
addikt

Igen , mert a favorit 2 magot boostoltatja ,azért írtam mert lehet több is mint csak 2 jó mag.

[ Szerkesztve ]

Audeze Maxwell * Alienware AW3423DWF * LG 65" C2 * Samsung Q935B * Nv Shield Pro * Edifier S360DB *

(#7011) w1n1x válasza _Horka_ (#7007) üzenetére


w1n1x
tag

Nekem a +175 Mhz-el sem akar bootolni, de lehet, hogy ennek közve van a CO-hoz. Passz.

Annyi kérdésem lenne még, hogy a CPPC-t érdemes babrálni (disabled-re vagy enabled-re állítani vagy auto-n hagyni) ?
Én azt olvastam, hogy Enabled-re kell állítani a CPCC help-t is meg a preferred core-t is bár javítson ki az, aki már próbálta, és ehhez jobban ért :D.

Teljesen béta bios van rajta, load-oltam az optimalizált alap beállításokra már párszor. Szerintem ez a béta bios-nak köszönhető, furcsa mert csak /CCX-re állítva működik rendesen a PBO.

(#7012) -FreaK- válasza w1n1x (#6989) üzenetére


-FreaK-
veterán

Én is szeretnék beleszólni, mert én sem értek egyet az all-core OC táborban lévőkkel, viszont időm az nincs rá, így csak gyors kérdés :) :

Megfordítanám akkor itt a dolgot és vissza kérdezek: neked van arra hiteles benchmarkod-ot hogy az all core oc adja a jobb eredményt a PBO-hoz képest? Ha nincs, akkor meg miért azt erőlteted?

Találtam egyébként rá tesztet egy gyors kereséssel, de olyan oldalról amiben nem bízok, hogy megfelelően építette fel a tesztkörnyezetet, kontrollálva minden változót.

(#7013) MPowerPH válasza Pro!Petya (#7010) üzenetére


MPowerPH
félisten

Nalam pl.. nem. :N Ryzen Master szerint a C1 -es es a C3 -as a legjobb, a boost megis a C1 es a C8 -on fut.
Ha kikapcsolod a CPPC Preferred Cores -t, akkor a Windows donti el, melyik magon boostol. Ez esetben annal a kettonel tobb magon is emeli a frekvenciat, persze nem egyszerre. Arra nincs garancia, hogy csak a legerosebb magokat hasznalja.

Ez a boost tester mennyi ido alatt vegez? Milyen beallitassal erdemes futtatni. Teljesen auto, vagy PBO on -al, de ott minden erteket auton hagyva?

[ Szerkesztve ]

Don't Tread On Me

(#7014) w1n1x válasza -FreaK- (#7012) üzenetére


w1n1x
tag

Az általad linkelt forrás valóban nem hiteles. Mellesleg ott a stock órajelen operál a proci, ami eleve bukó hasonlat hiszen a szóban forgó processzor nem a 3000-es széria hanem az 5000-es, ami teljesen másképp viselkedik a PBO-val.

Én arra lettem volna kíváncsi, hogy manuál all-core 4.7 Ghz a gyorsabb vagy a PBO tesztek alapján, csak sehol sem találtam az új szériára vonatkozó tesztet.

Szerk:

Na, első teszt:
+150 Mhz PBO-ban, auto feszültség, LLC Mode 1-en, CPCC help+ CPCC preferred cores enabled-re állítva , windows használat alatt a 2 erősebb mag hwinfo szerint 5 Ghz-re boostolt, a többi 4975 Mhz-re boostolt, ezt Ryzen Masterrel is lecsekkoltam, az effektív órajel mást mutat mondjuk hwinfo szerint. Cyberpunk alatt általában 4650-4750 Mhz között ugrált az órajel az összes magon.

Most így elsőre nem tudom, hogy ez jónak számít-e vagy sem, picivel melegebb lett az átlag hőmérséklet, viszont a feszültség idle-ban jóval alacsonyabbra megy így, mint az én manuális all-core 4.6 Ghz-emmel.

MPowerPH:
Ezt kifejtenéd bővebben kérlek? Szóval a CPCC-t lényegében akkor érdemes használni, vagy jobban jár az illető ha disabled-re teszi?

[ Szerkesztve ]

(#7015) MPowerPH válasza w1n1x (#7014) üzenetére


MPowerPH
félisten

A CPCC -t erdemes hasznalni. En a magam reszerol enableden hagynam.(ez az auto beallitas) Meg Zen 2 -nel volt problema ebbol az elso BIOS -okkal, par embernel mikrolaggolt a game, de utana az uj BIOS es egy Windows update -el megszunt.
CPCC csak azt hatarozza meg, hogy az AMD altal megjelolt magokon boostoljon csak es kizarolag, vagy a Win Task Sheduler hatarozza meg, melyik magokon emelje a feszt. En kiprobaltam disableden, nalam igy tobb mag kozott dobalta a single core boost -ot, de az 5GHz -t igy nem erte el a merteke.

Azt meg majd megnezem, hogy mi van akkor, ha disabledre rakom, es a Curve Optimisert is ugy allitom be, hogy a ket altalam velt legerosebb magra tereljem a boos -ot. Bar nalam ennek sem sok ertelme van, mert a CCX -en levo ket szelso mag(1-8) kozott valtakozik a boost, ami tan hotermeles szempontjabol szinten a legidealisabb.

[ Szerkesztve ]

Don't Tread On Me

(#7016) Pro!Petya válasza MPowerPH (#7013) üzenetére


Pro!Petya
addikt

Ahogy elindítod ciklusosan terheli a magokat , monitorozóval nézed melyik mennyire boostol és kész.
Én úgy néztem hogy load default + pbo.
Ocneten is többen írták hogy az RM nem mindenkinél mutatta a jobb magokat.

[ Szerkesztve ]

Audeze Maxwell * Alienware AW3423DWF * LG 65" C2 * Samsung Q935B * Nv Shield Pro * Edifier S360DB *

(#7017) w1n1x válasza MPowerPH (#7015) üzenetére


w1n1x
tag

Mellesleg érdekes dologra lettem figyelmes.

Elértem, hogy bootljon +175 Mhz-es PBO-val is a gép, lenyomtam egy Cinebench R20-t, és a multicore értékem leesett 5700-ra 6000 elejéről a 4.7Ghz-es All-Core OC-hoz képest.

Érdekes. Miért van ez? Játékok alatt rendesen boostol minden mag, cinebench alatt szenved.

-10-t adtam CO-ban a gyengébb magokra, és -5-t a 2 legerősebbnek, a feszültség auto-n van. LLC Mode1-n.
LLC lehet a ludas?

(#7018) Danex válasza w1n1x (#7017) üzenetére


Danex
addikt

Effective órajelet kell nézni, LLC-t én középen hagynám először és CO-val keresném hogy hol stabil.

Ha tudod milyen feszültséget stabil a 4.7Ghz akkor kicsit gyorsabban megtalálható az érték amit meg lehet célozni mint PBO melletti cél feszültség.

[ Szerkesztve ]

(#7019) MPowerPH válasza w1n1x (#7017) üzenetére


MPowerPH
félisten

Normalis, a PBO -val kicsit jatszani kell, hogy elerd az all core kozeli teljesitmenyt. Probald meg azt, hogy a CO -ban nem -10 -et allitasz be, hanem elkezded csokkenteni, -15, -20 stb, amig stabilan lefut. Ezzel noni fog a frekvencia all core load -nal, es csokken a feszultseg.

Jatekok alatt azert latod, hogy rendesen boost -ol, mert ott csak reszterhelesen fut a CPU, es csak par mag dolgozik.
Ezert jo egy Cinebench, vagy egy gyengebb stabilitas teszt, mondjuk Aida CPU stressz(nem az FPU).

[ Szerkesztve ]

Don't Tread On Me

(#7020) -FreaK- válasza w1n1x (#7014) üzenetére


-FreaK-
veterán

Na ja, de ez a vita, még a 3000-es szériánál indult, és újra meg újra előjön, úgy általánosan a PBO vs. all-core OC :D az előző szériánál sem volt lezárva ez a vita, itt sem lesz, amíg a GN, vagy valamelyik nagyobb oldal nem csinál erről egy részletes tesztet. De most, hogy ezt így leírtam, eszembe jutott, hogy megírom nekik, hátha megcsinálják. :))

(#7021) w1n1x válasza Danex (#7018) üzenetére


w1n1x
tag

Közép az mit jelent?

Az a baj, hogy fogalmam sincs, hogy a CO-n belül a számok mekkora feszültséget reprezentálnak, gondolok én itt egy negatív 10-es számra az egyik magra. Az mekkora feszültség V-ban nézve?

MPowerPH:
Rendben, kipróbálom!
Érdekességképp:
-5-n hagyva a legerősebb 2 magot CO-n belül a single-core CBR20 eredményem 632-re nőtt az 590 körüliről, ami volt az all-core manuál OC profilommal előtte. Azért ez nem is olyan rossz :) .

-FreaK:
Igaz, jó ötlet, arra várok már én is jó ideje :D..

(#7022) HSM válasza MPowerPH (#6994) üzenetére


HSM
félisten

"Mert Neked aztan van rola fogalmad... "
Mint írtam, fogalmad sem lehet róla, mennyire vagyok vele tisztában, hiszen veled ellentétben én nem nyilatkoztam, mérnök vagyok-e.

Semmi probléma nincs vele, hogy nem vagy mérnök, de akkor nem kéne a mérnökökre hivatkozva hibásan érvelni, amikor látványosan fogalmad sincs a mérnökségről.

"Az Intel lehet ezt csinalja 10 eve, de konkretan konfiguralhatova csak a Comet Lake megjelenesevel tett"
Konkrét tévedés. A legfontosabb limiteket már a legelső generációnál is lehetett módosítani, mint kb. a PBO értékeit.
A CO-hoz hasonlóval is ők jöttek ki hamarabb, a Comet generációnál.

"Errol persze fogalmad sincs, mert nem hasznaltal olyat"
Megint jó nagy pofára esést láthatunk tőled. De, képzeld, használtam, többet is, sőt, most is olyan gépről írok, amit egyedi turbó profil hajt.

"csak PB -vel az all core frekvencia lesz sokkal gyengebb annal, mintha aktivalnad a PBO -t"
Így van, tisztában vagyok vele. Neked nem sikerült értelmezned, amit írtam. :U

"Szoval megint ordasul mellelottel."
Aki állandóan ordasul lábon lövi magát, az itt nem én vagyok. ;)

#6997 _Horka_ : "ezt a PBO meg CO meg AutoOc izéket sem a mérnökök találták ki?"
Dehogynem. De ez nem a tervezett gyári működése. Ezek tuning funkciók, éppen ugyanúgy, ahogy a mérnökök lehetőséget teremtettek a "manuális" tuningra is. Akár a Ryzen Masterben is magonként be tudom állítani, milyen órajelen szeretném használni és hozzá milyen feszültségen.

"Nem egy filmet néztünk. "
Tényleg nem, egészen más értelemben értettem, lehet nem fogalmaztam egyértelműen. Úgy értettem, rengeteg Ryzen még a gyári maximális BOOST órajelét sem tudja minden magon. Ezt a specifikáció is lehetővé teszi. Sok CPU-n így normális feszeken még az allcore maximális BOOST is elérhetetlen, főleg a korábbi generációkon. Intelen ezzel szemben a maximális turbót bármelyik magnak tudnia kell, így pl. bár adott esetben brutális hőtermeléssel, de pl. könnyű OC minden magra is engedélyezni a maximális turbót. Pl. így egy 9900K-t azonnal 5Ghz allcore CPU-vá tudsz varázsolni (némely lapban ez egyszerűen "multicore enhancement" vagy hasonló néven egyetlen opció), kb. mint egy nagyon durva PBO, az eredmény is ugyanaz, egy relatív meleg és torkos működésű CPU. Gyári specifikáció szerint sok magon terhelve annak sem 5Ghz lenne egyébként az órajele, hanem minél több mag van használatban, úgy venné vissza kb. 4,3Ghz-ig.

"ne személyeskedéssel válaszolj. Az sem helyesebb."
Egyetértek, alapvetően én sem tartom helyesnek a személyeskedést és kerülöm is, amikor csak lehet. :R Ugyanakkor itt nagyon is releváns a személyes vonatkozás, hogy miközben ő nem mérnök, más, mérnökök tekintélyét és vélt munkamódszereit felhasználva próbálja rendszeresen alátámasztani a saját igazát a "sima felhasználókkal" szemben, ami így nem egy helyénvaló, sőt, kifejezetten félrevezető érvelés lehet olyanoknak, akik hozzá hasonlóan nem mérnökök. Erre próbáltam rávilágítani.
A dolog pikantériája, hogy a fórumtárs a nem-mérnökségét is éppen egy ilyen mérnökökre hivatkozás közben árulta el, miközben épp velem próbált személyeskedni. (Első bekezdés: [link] :C )

#7020 -FreaK- : Az is a gond ezzel, hogy nagyon CPU függő is, melyik technikával mire jutsz. Pl. ha kifogtál egy olyan CPU-t, amiben csak egyetlen nagyon gyenge mag van, már nem fog jól menni allcore, és akkor a Te konkrét példányod máris PBO-val fog jobban teljesíteni. Míg másoknál lehet éppen fordítva lesz. Attól is függhet, mire használod. Ha nem fáj elbukni párszáz Mhz-et egyszálon, máris jobb esélyekkel indul az allcore. :)
Tehát szerintem nem igazán szerencsés leredukálni a problémát arra, melyik a jobb módszer. :N

[ Szerkesztve ]

(#7023) Danex válasza -FreaK- (#7020) üzenetére


Danex
addikt

úgy is a szilicon lottón és a rászánni való időn műlik (clock tuner lehet megoldja ezt helyettünk)

Ha valakinek ámblokk jó a szilikon akkor 1.3V-al megy neki 4.85Ghz allcore is és akkor egy max +200Mhz-re limitelő alaplapnál ahol az 1szálas pBO is csak 4.85Ghz-ig tud menni akkor egyértelmű az eredmény.

De ha valakinek csak 2 mag jó a 6/8ból és az megy 4.85Ghz-et, de allcore már 4.6 is necces akkor már más az eredmény megint.

Az 5900 és felettinél ahol 5Ghz fölé lazán benéz a singlecore boost megint más tészta.

Erre így szerintem nem nagyon lehet majd alapozni, ahogy a memoria tesztek is össze vissza voltak. DualRank szar időzítés volt a szarrá húzott SingleRank ellen, meg teljesen hétköznapi ram. De arra azt hiszem egy videó se adott választ, hogy egy kihegyezett DualRank mit tud egy kihegyezett singlerank ellen, mert mindenki rohant csinálni a videót csak az időt spórolták ki.

(#7024) MPowerPH válasza HSM (#7022) üzenetére


MPowerPH
félisten

Se Zen 3 -ad nincs, hogy erdemben hozza tudj szolni, se Comet Lake -ed olyan alaplappal, amiben ez konfiguralhato. Mert az altalam emlitett funkciot jelenleg egy gyarto aknazta ki, es csak a high-end lapjaiban elerheto. Pont tegnap panaszkodott egy tag a Comet topikban, hogy meg az EVGA Dark sem kepes arra a funkciora, amire az Apex. Szoval nem tudom, mirol beszelsz, de biztosan nem arrol, amirol en.
Zen 2 ismereteiddel peldalozol itt a Zen 3 topikban. Ami ott igaz volt, itt mar nem az, mert kozel nem volt lehetoseg olyan magas boost orajelre. Sot, joforman ha kifogtad a kockat, akkor az all core OC -val pont addig mehettel, amire a PBO single core boost kepes volt.

Es nem kell eloadni magad, ha mernok is vagy, semmi kozod az aramkorokhoz.

[ Szerkesztve ]

Don't Tread On Me

(#7025) Danex válasza -FreaK- (#7020) üzenetére


Danex
addikt

Alaplap függő nálam pl 1-5ig van, ott a 3-as a közép.

Elvileg CO-n 1 egység kb 3-5mV, de mivel nem csak a feszültséget csökkented, hanem a hozzátartozó órajelen is babrálsz vele ezért nem mint egy feszültség offset szabad rá gondolni.

Pl (random számok)

0 CO 1.35V 4.5Ghz
-25 CO 1.265V 4.73Ghz

(#7026) abridabri válasza -FreaK- (#7012) üzenetére


abridabri
veterán

OC3D szerintem elég hiteles .
4,7@1,3 V all core vs PBO :
[YT] / [írott formában]
Játékra jobb a PBO , multi cores benchmarkolni meg az all core OC ennyi röviden

[ Szerkesztve ]

(#7027) HSM válasza MPowerPH (#7024) üzenetére


HSM
félisten

"Se Zen 3 -ad nincs, hogy erdemben hozza tudj szolni, se Comet Lake -ed olyan alaplappal, amiben ez konfiguralhato."
Kevered a turbo-t/boost-ot a görbe optimalizálóval. :U

"Zen 2 ismereteiddel peldalozol itt a Zen 3 topikban."
Nem nyert. Lehet, hogy számodra meglepő, de figyelemmel követem, mit érnek el a tulajok allcore/PBO/CO beállításokkal. Láthatóan ugyanaz van, mint Zen2-nél, kocka és igény függő, hogy lesz a legjobb.

"Es nem kell eloadni magad, ha mernok is vagy, semmi kozod az aramkorokhoz."
Hihetetlen, hogy még mindig nem esik le, ki adja itt elő magát! :Y
Nincs jelentősége, hogy szerinted mihez van közöm, annak viszont van, hogy melyikünk takarózik mások tekintélyével.

[ Szerkesztve ]

(#7028) w1n1x válasza MPowerPH (#7019) üzenetére


w1n1x
tag

-20-on még beindul a gép, de alatta már nem akar a gyengébb magokon, a 2 erősebbik az -5-n van CO-ban, LLC Mode 2-be rakva, és így boostolt az all-core 4515Mhz-re CB20 multicore alatt. A probléma, hogy még így is 5600 pontom lett mindössze, holott azt hittem, hogy súrolni fogja a 5900-t már. Most vagy a lapom fogja vissza így csóri procit, vagy még nem találtam meg az ideális beállítást neki. Ryzen Masterrel néztem és 1.38V-ot adott neki CBR20 Multicore alatt. Lehet, hogy az All-Core OC a nyerő többmagos teljesítményben?

Csakhát akkor a feszültség jóval magasabban van idle-ben, mint auto + PBO+ CO-val.

(#7029) MPowerPH válasza HSM (#7027) üzenetére


MPowerPH
félisten

Semmit nem keverek. A kettot egyut hasznaljuk, a CO pedig nem mukodik a PBO nelkul.

Az, hogy koveted, vagy van rola tapasztalatod, nem ugyan az.

En nem takarozok semmivel, de meglettem szolitva. Mindenki abban legyen okos, ami a szakmaja, vagy a vegzettsege. Amig nem az AMD -nel, Intel -nel, ARM -nel, Samsung -nal vagy fejleszto, vagy mas cegnel aramkori egysegeket tervezel, addig nincs mirol beszelni. Van mernok ismerosom, nem is egy. Mindegyik gepesz, vagy epulet gepesz kenik-vagjak az atomfizikat, de az aramkorokhoz egyik sem ert.

w1n1x: Ez az, amivel kell vacakolni. En anno az MSI lapban, es most az Asus -ban is elertem azt, hogy all core OC kozeli teljesitmenyt hozzon a PBO.(CB20 11700 vs 12300) Ezzel kell vacakolni, ez a resze tokolos, es tenyleg minden alaplapban mashogy mukodik, es minden processzorhoz mas lesz a jo beallitas.
Azt nezd meg, hogy HW Info -ban a Core VID es a CPU Core Voltage (SVI2 TFN) mit mutat.

[ Szerkesztve ]

Don't Tread On Me

(#7030) _Horka_ válasza w1n1x (#7028) üzenetére


_Horka_
aktív tag

Hmmm... vagy nem nyertél a szilícium lottón, vagy valami korlátba ütközöl...
Nálam PBO +0
CO -28 (a két jobb magon -25)
6333 pontot dob a CB20-ra (6980-körüli hozzászólások között ott van a folyamat)
Ez az 5600 pont nagyon kevésnek tűnik... valami nem smakkol.

STRIX B650E-E, AMD Ryzen 7 7700X, MSI GXT 4070ti, KINGSTON FURY Rendegade 6400MHz 32GB @6000 - KF564C32RSK2-32, Fractal Design ION+ 760P

(#7031) _Horka_


_Horka_
aktív tag

Srácok. A Zen2 és a Zen3 ugyanúgy viselkedik a "régi" tuning metodika alatt (PBO vagy all core). Ami mindkettő előnyös tulajdonságait ki tudja használni, az a CO. Ugyanis PBO mellett is tudja (nagyon!) közel olyan hatékonyan pörgetni a magokat all core, mint a "régi" all core tuning... Egy gond van vele, most kicsit bonyolultabb lett megtalálni az optimális beállítást.

STRIX B650E-E, AMD Ryzen 7 7700X, MSI GXT 4070ti, KINGSTON FURY Rendegade 6400MHz 32GB @6000 - KF564C32RSK2-32, Fractal Design ION+ 760P

(#7032) _Horka_ válasza abridabri (#7026) üzenetére


_Horka_
aktív tag

Hiteles volt. A CO mellett már korántsem ilyen egyértelmű a helyzet.

STRIX B650E-E, AMD Ryzen 7 7700X, MSI GXT 4070ti, KINGSTON FURY Rendegade 6400MHz 32GB @6000 - KF564C32RSK2-32, Fractal Design ION+ 760P

(#7033) _Horka_ válasza Danex (#7025) üzenetére


_Horka_
aktív tag

Csak a feszültséget babrálja. Alacsonyabb frekvenciákon valamennyiszer 5mv, a magasabbakon valamennyiszer 3mv. A tényleges frekvenciák esetében azért láthatsz eltérést, mert az alacsonyabb (vagy éppen magasabb) feszültségek miatti áramfelvételi/hőmérséklet limitek módosítják azt közvetve.

STRIX B650E-E, AMD Ryzen 7 7700X, MSI GXT 4070ti, KINGSTON FURY Rendegade 6400MHz 32GB @6000 - KF564C32RSK2-32, Fractal Design ION+ 760P

(#7034) w1n1x válasza _Horka_ (#7030) üzenetére


w1n1x
tag

Ennyire azért nem lehet a procinak a baja..
Most PBO +0-val megpróbáltam, de így az egymagos teljesítmény csak 4850 Mhz-ig ment fel

-20 CO-val a gyengébb magokra illetve -10-el az erősebbekre LLC MOde 1-ben sem volt hajlandó 4.5 Ghz fölé menni multicore-ban, és ismét csak 5600 körüli pontot hozott. :(
Kezdem azt hinni, hogy a lapom a ludas.

(#7035) _Horka_ válasza MPowerPH (#7029) üzenetére


_Horka_
aktív tag

HSM és MPowerPH
Uraim!
Nem szeretnék két félisten csatájában röpködő kósza villámokkal a hátsómban füstölögni... de kérlek benneteket, engedjétek ezt el. Senki sem hibátlan. Mindenki fogalmazhat rosszul, vagy érthet félre valamit. Én is. Rendszeresen... :D
Hozzászólásaitokat olvasva, úgy gondolom, mindketten hasznos tagjai vagytok ennek a kis kockaközösségnek. :)
A véleményeink különbözhetnek. Nincs ezzel gond. WorldPeace, meg minden... Awomen! (Te jó ég... ha valaki nem tudná, mi folyik az amerikai szenátusban: [link] ... legalább mi maradjunk "normálisak" :) )

STRIX B650E-E, AMD Ryzen 7 7700X, MSI GXT 4070ti, KINGSTON FURY Rendegade 6400MHz 32GB @6000 - KF564C32RSK2-32, Fractal Design ION+ 760P

(#7036) _Horka_ válasza w1n1x (#7034) üzenetére


_Horka_
aktív tag

A 4850 teljesen normális... annyi az alap boost clock.
A multicore viszont elég gyengus... próbálj meg egy bios resetet és nézd meg újra. Semmit ne állíts, csak a PBO+0 és a CO-t. Közben figyeld a hőmérsékletét a procinak, illetve a teljesítményfelvételét.

STRIX B650E-E, AMD Ryzen 7 7700X, MSI GXT 4070ti, KINGSTON FURY Rendegade 6400MHz 32GB @6000 - KF564C32RSK2-32, Fractal Design ION+ 760P

(#7037) w1n1x válasza _Horka_ (#7036) üzenetére


w1n1x
tag

A BIOS reset hogy segíthet?

Már visszatöltöttem az optimális alap beállításokat, és úgy állítottam kézzel be mindent újra.

(#7038) _Horka_ válasza w1n1x (#7037) üzenetére


_Horka_
aktív tag

Volt már rá példa, hogy "összeszemetelte" magát egy-egy BIOS. Ezek is csak programok. Ha egy bit rossz helyre kerül, vagy rossz sorrendben... okozhat galibákat. Láttunk már ilyet... :)

STRIX B650E-E, AMD Ryzen 7 7700X, MSI GXT 4070ti, KINGSTON FURY Rendegade 6400MHz 32GB @6000 - KF564C32RSK2-32, Fractal Design ION+ 760P

(#7039) w1n1x válasza _Horka_ (#7038) üzenetére


w1n1x
tag

Érdekességképp CPU-z eredmény:

Egy magos: 640,3
Többmagos: 6402,7
Verzió: 17.01.64
Tiéd mennyi?
Csak úgy viszonyításképp, hogy valóban nálam van a gond, vagy a cinebench hülyült meg.

(#7040) HSM válasza MPowerPH (#7029) üzenetére


HSM
félisten

"a CO pedig nem mukodik a PBO nelkul."
Igen, de Trubo, PB és PBO létezik CO nélkül, és én azokról beszéltem. A CO csak egy hasznos kiegészítése a rendszernek.

Tényleg ideje lenne abbahagynod az irreleváns személyeskedést. Semmi köze az általam elmondottakhoz, hogy a gépészmérnök ismerőseid mennyire értenek az elektronikához. :N

#7031 _Horka_ : "Ami mindkettő előnyös tulajdonságait ki tudja használni, az a CO."
Viszont szvsz van egy óriási hátránya. Toronymagasan ezt a legnehezebb nemcsak beállítani, de kitesztelni is. PBO-nál elég a "+200Mhz-es" tartományt alaposan tesztelni és hogy nem-e melegszik el. Allcore-nál elég azt az egy órajelet, amit beállítottál. CO-val viszont igazából az egész görbét végig kellene tesztelni, ha biztosra akarsz menni.... :DDD

[ Szerkesztve ]

(#7041) MPowerPH válasza w1n1x (#7039) üzenetére


MPowerPH
félisten

Az eredmenyeket befolyasolhatja a CPU homerseklete is. Meghozza eleg erosen. En ha idle allapotrol indulok, amiben a CPU kor pl. passzivan pihent, es a vizhofokom szepen beallt 35 fokra, akkor ha nem hutom elotte vissza, messze nem kapok olyan jo pontokat sem.

[ Szerkesztve ]

Don't Tread On Me

(#7042) w1n1x válasza MPowerPH (#7041) üzenetére


w1n1x
tag

Nem ugyanazt a benchmarkot futtattad le hanem két különbözőt, ne csodálkozz ha más az eredmény :D . Jól nézd meg, hogy mit futtattál a jobb oldalt.

(#7043) MPowerPH válasza w1n1x (#7042) üzenetére


MPowerPH
félisten

Azt csak erdekessegkeppen mutattam, AVX2 -vel. :)

En ugy uber alles mondom, hogy van szoras az eredmenyek kozott.

[ Szerkesztve ]

Don't Tread On Me

(#7044) hackeeeee válasza ÁdiBá (#6883) üzenetére


hackeeeee
Jómunkásember

Sok esetben a +200 felesleges, nekem mindegy a fesz, 100 felett nincs gyorsulás.

A curve beállítás nem tetszik neki annyira, valszeg. Azon állíts.

Én most kimaxoltam a cuccot, csak a ram kellene még, hogy menjen 3733 felett 1:1-ben, és teljes lenne az öröm..

Véleményem szubjektív...

(#7045) Danex válasza hackeeeee (#7044) üzenetére


Danex
addikt

Singlecore pedig látható, sőt szerintem csak +100-al még lehet allcore is alacsonyabb lenne az 5600-al

(#7046) w1n1x válasza _Horka_ (#7038) üzenetére


w1n1x
tag

Lehet feltártam a választ az alacsony több magos eredmény titkára

Nemrég találtam ezt a videót kutakodás közben, a lényeg a grafikon 3:47-nél :

[link]

Ez alapján úgy tűnik, hogy vagy a bios támogatottságból adódóan, vagy a vrm minőségéből adódóan gyengébben teljesít az 5000-es proci b450-es deszkában.
Megmondom a frankót, csak ezért nem szeretnék új b550-es lapot venni.

(#7047) MPowerPH válasza hackeeeee (#7044) üzenetére


MPowerPH
félisten

A ramok miatt ne aggodj. En tesztelgettem most 4000 -en, de igazabol a 3800 -hoz kepest csak Aida -ban van gyorsulas, meg tan Winrar benchben. Azt meg nem neztem. De hogy mas, hetkoznapi programokban nem latok valtozast, az fix. Vissza is tettem 3800 -ra, igy kevesebb feszt kap a memoria is. Ez mar tenyleg nem oszt nem szoroz kategoria. :N Lehet a dual rank miatt ilyen, es kozben single rank modulokkal lenne erezheto gyorsulas, passz.

Single core boost -ra 5800X, 5950X -nel ugy tudjatok megnezni a 'stabilitast', pontosabban azt, hogy mennyire fix az a beallitott ertek, mennyire kepes tartani, hogy CPU-Z benchet futtatva 5050MHz-s boost mellett fixen 700 pont felett kell kapjatok. Van par blind run, amikor irrealisan alacsony ertek jon ki, az nem szamit, de a tobbi meres 700 folott kell legyen. Ha nincs, akkor addig kell vacakolni a CO -val es az offsettel, SOC fesszel, amig nem ezt latjatok.

[ Szerkesztve ]

Don't Tread On Me

(#7048) Pro!Petya válasza MPowerPH (#7041) üzenetére


Pro!Petya
addikt

Nála nagyon sántít valami...
Az a 640 single és 6400multi nagyon gyenge, akármit állított.

Ez csak egy sima minuszos offset 0.0625 + PBO 200 , semmi extra nincs állítva.

Ugyanez a setup CO-val annyi hogy a multi több 125-150-el , single változatlan.

Ha minden felesleges processt kilőnék talán meglenne a 700 is :DDD

[ Szerkesztve ]

Audeze Maxwell * Alienware AW3423DWF * LG 65" C2 * Samsung Q935B * Nv Shield Pro * Edifier S360DB *

(#7049) MPowerPH válasza Pro!Petya (#7048) üzenetére


MPowerPH
félisten

A 697 meg meresi hibahatar, hatterben futo alkalmazasok stb... Szoval igen, ez egy jo beallitas Nalad is. :)

Nala lehet az alaplap lesz a ludas, B450.

Don't Tread On Me

(#7050) ÁdiBá válasza Pro!Petya (#7048) üzenetére


ÁdiBá
addikt

Nálam is 650 a 1 szálas teljesitmény.

ÁdiBá

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.