Hirdetés
-
LOGOUT.hu
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
fanti
addikt
"Pont Te írtad valamikor, hogy neked a 60FPS is untig elég, V-sync-el... "
Igen, pontosan. Nekem elég a 60fps is, mondom is, hogy miért.
1. megfizethető elemekből lehet hozzá gépet építeni
2. sokakkal ellentétben én nem low grafon multizok, hanem ultrán
3. mondasz nekem olyan mai multit, ahol a ma kapható legerősebb hardver 1440p-ben 144Hz-en Ultra grafikával SOSEM esik be 144FPS alá? Nos, nem fogsz, mert nem is létezik ilyen.Saját példám.
Van egy egész komoly gépem, konfigom az adataimnál.
Egy bő hete a 32" 1080p 60Hz-es moncsi helyett beújítottam egy 32" 1440p-s 75Hz-es Freesynces monitort. Na, mondom magamban, pont jó lesz nekem játszogatni.
Az 1440p az semmivel sem növelte meg a játékélményt, mint ahogyan a 75Hz-es képfrissítés sem. Tehát eddig kapufa nekem.
Ami tett hozzá, az a Freesync, ami tényleg kisimítja a játékmenetet, és azt igen jól látom is és tetszik.Viszont!
Nekem elég volt a boldog játékélményhez egy 3100-as Ryzen is, és most "csak úgy"-ból van helyette egy 3600-as, és még feljebb is léptem 1080p-ről 1440p-re, azaz úgymond tovább tolódott az arány a GPU limit felé a CPU limit felől...úgyhogy még a 3600 is overkill....de bőven! Azaz ha most visszaváltanék 3100-asra, abból semmiféle hátrányt nem érzékelnék. Illetve a 3900X-ből sem fogok előnyt érezni, maximum a Sony Vegas alatt, amikor vágott anyagot renderelek.
De játékok tekintetében tényleg nekem aztán oly mindegy, hogy egy 3100, 3600, 3900X van a procihűtőm alatt...[ Szerkesztve ]
-
South Velen
addikt
válasz zitrone88 #30800 üzenetére
Egyéne válogatja.
Ezt nagyon jól mondod, mert én 4K60-ról váltottam 1440p144-re és visszasírom a 4K-t, sokkal jobban mint a 144-es frissítést sírnám vissza.
Dehát ugye még mindig kevésbé hw igényesebb az 1440p144 mert egy 1440p60 még játszható, 4k30p már valóban nem az (ehhez kb egyforma GPU erő kellhet).
De 60Hz felett én már inkább pixelsűrűséget növelnék, az láthatóbb. Játékok közben is, desktopon meg szinte más univerzum egy 4K monitor.
[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
válasz South Velen #30802 üzenetére
"De 60Hz felett én már inkább pixelsűrűséget növelnék, az láthatóbb. Játékok közben is, desktopon meg szinte más univerzum egy 4K monitor. "
Én sem mennék soha 4K-ban 60Hz fölé. Mert minek?
A saját pénztárcámnak nem vagyok az ellensége.[ Szerkesztve ]
-
South Velen
addikt
Azért azt nem mondtam, hogy nincs értelme, mert van, de a felbontásnak szerintem több. Való igaz, hogy mind a kettővel elég nagy pénzköltési spirálba kerül az ember.
Desktopon viszont nagyon szenvedek már 32' 1440p-n is, vissza fogok menni 4K-re, de akkor meg játék alatt szívnék, vagy nem natívban kéne játszanom.
[ Szerkesztve ]
-
-
CJ4567
nagyúr
"3. mondasz nekem olyan mai multit, ahol a ma kapható legerősebb hardver 1440p-ben 144Hz-en Ultra grafikával SOSEM esik be 144FPS alá? Nos, nem fogsz, mert nem is létezik ilyen."
Rainbow Six Siege, Valorant, Overwatch, CSGO... a népszerűbb eSport játékoknak nincs nagy gépigénye. És van Freesync, ahogy morgyi írta.
[ Szerkesztve ]
No Sana No Life
-
PuMbA
titán
válasz CJ4567 #30807 üzenetére
Azt se felejtsük el, hogy multi közben tök mindegy, hogy Ultra vagy Medium-High grafikán nyomod, mert úgy sem látod a különbséget. Aki látja az tuti nem a játékmenettel van elfoglalva teljesen. Ultra grafikát csak single player játékokban lehet élvezni, ahol megállhatsz és csekkolhatod a környezeted nyugisan.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Erdei88 #30799 üzenetére
A BF-ek az én tapasztalatom szerint sem érzékenyek a CCX-es felépítésre, jól mennek a 3600-ammal is. Nem minden játék ilyen. Lásd pl. innen harmadik bekezdés: [link] .
#30801 fanti : "1. megfizethető elemekből lehet hozzá gépet építeni"
Azért nekem általában sikerült megfizethetően kihozni 100 magasságát. Persze, nem mindig mindent maxon, nyilván. Nagyon speciális esetekben elmegy a 30-60 környéke single módban, de azért nagyon nem ugyanaz az élmény."sokakkal ellentétben én nem low grafon multizok, hanem ultrán"
Én is szeretek magas grafikán. Kell az alá szépen CPU is."...Ultra grafikával SOSEM esik be 144FPS alá?"
Miért baj, ha beesik? Engem sosem zavart. A 144Hz monitoron is elvagyok 100FPS körül, a korábbi 80Hz-esen is elvoltam."Az 1440p az semmivel sem növelte meg a játékélményt, mint ahogyan a 75Hz-es képfrissítés sem. Tehát eddig kapufa nekem."
Hogy ezt hogy sikerült, arról elképzelésem sincs... Én a 24" FHD 80Hz után csak kerestem az állam a 27" 144Hz WQHD-n. 32" FHD asztali kiépítésben nekem egyébként is brutálisan pixelesnek tűnik.[ Szerkesztve ]
-
CJ4567
nagyúr
És sokszor alacsonyabb grafikán a rosszabb/kevesebb árnyék miatt világosabb a környezet -> jobban észreveszed az ellenfelet. BF-ekben van az, hogy alacsony grafikán egy bizonyos távolság után eltűnnek a tereptárgyak, de mögötte az ellenfelet látod. BF3-4-ben biztos, hogy így van, BF1-5-ben ez nem tűnt fel.
No Sana No Life
-
fanti
addikt
"Akkor most már szerencsére kikapcsolhattad a VSync-et, ami akkora input lag-ot okoz, mint egy ház Főként ez okozza a különbséget."
Hát, pont hogy nem.
Első körben nyilván végigmentem a játékokon a próba kedvéért, de azt tapasztaltam (nagyon kevés kivétellel), hogy ahol kikapcsolom a Vsync-et (mondván, ott a freesync, majd intézze az) azonnal kiesett a freesync is...és megszűnt a vajbanmászok érzés látványra azonnal.
BF1, BF V, Battlefront II, COD MW, GTA V, Far Cry 5...ha nincs a Vsync bekapcsolva, repül a Freesync is és darabos lesz, Vsync bekapcsolására megint vajsíma lesz.[ Szerkesztve ]
-
-
PuMbA
titán
[link] Szemléletes Cyberpunk 2077 teszt, hogy mi várható a jövőben a sok sok szálat használó játékoknál:
Ryzen 3 3300X (4 mag 8 szál): 21 fps min, 45 fps átlag
Ryzen 5 3600 (6 mag 12 szál): 36 fps min, 56 fps átlag
Ryzen 7 3700X (8 mag 16 szál): 46 fps min, 69 fps átlag
Ryzen 5 5600X (6 mag 12 szál Zen 3): 46 fps min, 73 fps átlagAhogy várható volt, a 4 mag 8 szálnak le fog áldozni. Illetve nagyon szépen látszik, hogy a Zen 3 hozza egy 2 maggal többel rendelkező Zen 2 teljesítményét. A két utóbbi vagy erősebbek lesznek az optimális CPU-k 2-3 év múlva.
[ Szerkesztve ]
-
CJ4567
nagyúr
Korlátozd az FPS-ed 73-ra, és akkor nem lesz ilyen gond. Freesync/Gsync-nél 2-3FPS-el a maximum képfrissítés alá kell a maximális FPS-ed korlátozni, így sose fog a játék a Freesync/Gsync határ(75FPS nálad) fölé menni. Ez azt jelenti, hogy nem lesz képtörés, se akadás, se input lag. (Ha a játék a max képfrissítés felett fut, akkor olyan, mintha nem lenne semmilyen synced, ezért kell éppen alatta korlátozni. Pl. nálam 144Hz-es monitornál 142FPS korlát van beállítva.)
No Sana No Life
-
nagyúr
Nyilván van igazad, de én (és sokan mások) régi játékokkal játszunk, aminek bizony elég a 4/8-as CPU, ami viszont legyen minél erősebb, ez pedig pont a hiánycikk R3 3300X, amit végre sikerült beszereznem.
#30798HSM: olyannyira, hogy Hardstyler fórumtárs biztatásomra elcserélte az R5 3600-at rá, és egyáltalán nem bánja. Még a Left 2 Die mód is élvezhető FPS-eket produkál, erre a 3600 is kevés volt.
Hamarosan megkezdem a finomhangolást, de előszőr mindig megnézem mit ad ki magából defaulton, csak hogy lássam a differenciát a beállításaimhoz képest.#30820PuMbA: az még a jövő zenéje.
Majd meglássuk. Mire én odaérek, DDR5-ös lap+CPU fog kelleni, ha még egyáltalán fogok játszani.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
PuMbA
titán
Ja, elég érdekes, mert csak a Red Dead Redemption 2 a másik játék, ami ennyire Intelt favorizáló
F e Z o és jokeph: Persze, de én tényleg a 2-3 év múlva megjelenő AAA játékokra gondoltam, ami konzolokon is 8 mag 16 szálon (7, mert 1 az oprendszeré") fog hasítani.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz csucsbicep #30758 üzenetére
Én a B550 Tomahawkot használom és meg vagyok vele elégedve. Itt a fórumon azonban voltak olyanok is, akik szívtak vele.
Nekem nem volt vele semmi gondom. A supportja igen jó. Még régebben az egyik BIOS frissítésükkel volt egy olyan gond, hogy a Secure Boot-ot nem lehetett engedélyezni. Írtam nekik, kérdeztek pár dolgot és 2 nap múlva küldtek át egy új BIOST, amivel tökéletesen működött és utána ki is tették az oldalukra.
Eddig 3600X processzorral használtam és tegnap került bele egy 5600X. Új proci bepattint, BIOS resetelve, majd betöltöttem a korábbi BIOS beállításokat, amelyekkel a Ballistix ramjaim 3733 CL16-ra vannak húzva, illetve néhány beállítás van a procin is. A betöltött beállításokkal tökéletesen működik, teszteket lefuttattam és nincs semmi hiba.
Nekem bejött a lap, ráadásul nincs olyan proci és olyan tuning, ami be tudna fűteni a VRM hűtésének.Az más kérdés, hogy az 5600X megy szépen vissza a boltba, mert gyakorlatilag alig van előrelépés teljesítményben 1440p-n azokkal a játékokkal, amikkel játszom. Pl Battlefield 5-ben az 1% és 0.1% FPS értékek területén szinte semmi.
3600X: 1% low: 89.6 FPS, 0.1% low: 29.3 FPS
5600X: 1% low: 93.4 FPS, 0.1% low: 34.2 FPS -
South Velen
addikt
Már a witcher 3 is szeretett sok szálra skálázódni (akár 16), szóval számomra nem meglepő, hogy így 5 évvel később a CP2077 még több szálat használ. (akár 24)
Az se meglepő, hogy ez is, mint a witcher, az inteleket szereti jobban.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
-
PuMbA
titán
Tényleg...a CCD-k közti kommunikáció a lassító tényező a Zen 2-nél. Intelnél és Zen 3-nál ez ugye nincs Ezért nem ér sokat a Cinebench és hasonló tesztek, mert ott külön dolgoznak a szálak / magok, viszont egy játéknál erős összjáték van közöttük és ezért nem volt a Zen 2 olyan erős játékokban az Intellel szemben, míg videókódolásnál más volt a történet. Kezd összeállni a kép.
[ Szerkesztve ]
-
Bossp
addikt
Memtest64-et 2.5 ora utan hagytam itt 0hibaval ugy 3 orara. Mire haza ertem kilepett. De nem indult ujra es a raeon sem allt vissza gyarira pedig az barmi hiba van megteszi :D mintortenhetett nem lehet valahogy vissza nezni a logjaban? Egyebkent nem akarok tobbet jatszani a rammal igy alacsony feszen szep stabil es a teljesitmeny is kiraly. Sima 3600 ot akarok all core huzni 1.35V ot neztem ki magamnak megnezni mit bir majd undervoltolni ha megvan a max azon belul ha nem pont annyit kér :D hogy alljak neki? Llc-t turbora nyomnam mint altalaban (giga lapok) de fix feszt allitsak vagy offsetet? Es milyen energia takarekos modok maradjanak bent? QandQ?
"1 lehetsz vagy 0 vagy élő vagy hulla!"
-
fanti
addikt
válasz Qtya123 #30821 üzenetére
Örülök, hogy legalább neked tökéletes az MSI B550 Tomahawk és elégedett vagy vele!
"Az más kérdés, hogy az 5600X megy szépen vissza a boltba, mert gyakorlatilag alig van előrelépés teljesítményben 1440p-n azokkal a játékokkal, amikkel játszom. Pl Battlefield 5-ben az 1% és 0.1% FPS értékek területén szinte semmi.
3600X: 1% low: 89.6 FPS, 0.1% low: 29.3 FPS
5600X: 1% low: 93.4 FPS, 0.1% low: 34.2 FPS"Ennek az őszinte vallomásnak meg pláne örülök, hogy a realitások talaján állva nem kezded el szajkózni a divatszöveget, hogyasszongya "a ZEN3 mindenek felett"!!!
Korrekten leírod a nyers valóságot tényszerűen! Ezt külön köszönöm! -
fanti
addikt
válasz CJ4567 #30814 üzenetére
Hát, tudod, leköteleznél ha elmondanád, hogy globálisan ezt hogyan tudom kivitelezni, mert sajnos magamtól nem jöttem rá a módra, és ezért szinte mindenhol kell a Vsync...
Amúgy vagy a BF 1-ben, vagy a BF V-ben van olyan frame limitter, hogy 60, 120, 144, 200, és monitor refresh rate. Hát én a legutóbbira megesküdtem volna, hogy az a tuti Vsync kiváltó, de nem!!! Sajnos nem...
Úgyhogy segíthetnél kérlek, ha időd engedi, de valami globális megoldást írj, hogy onnantól kezdve csak végigszaladjak a feltelepített játékokon és offoljam a Vsyncet
[ Szerkesztve ]
-
Bossp
addikt
Afterburnert feldobod, rivatunerben belovod a fix fps-t es meg is van oldva a gondot ha rakeresel szepen leirjam hogy mukodik tokeletes pl 165 hz monitor g-sync/freesync mellett. Nekem az van freesync mellett 163-at kell belőni. Így perfect.
-
Qtya123
őstag
válasz Erdei88 #30828 üzenetére
A kapott értékeket 64 fős multiban mértem. Ugyanazon a pályán (Panzerstorm) és ugyanazon 3 bázis között mozogva és tevékenykedve gyalogosan, hogy a lehetőségekhez képest a tesztkörnyezet hasonló legyen. A max FPS nálam a játékban 143-ra van lockolva.
Az átlag és max FPS-ek az alábbiak szerint alakultak:
3600X: Avg. framerate: 138.6 FPS Min. framerate: 104.7 FPS Max. framerate: 143.1 FPS
5600X: Avg. framerate: 136.9 FPS Min. framerate: 104.9 FPS Max. framerate: 143.3 FPSTehát gyakorlatilag koppra megegyezik. Amúgy egyedül a Battlefield az a játék, ahol az 1% és 0.1 % FPS értékek között nagy a különbség. A single címeknél nincs igazán FPS ingadozás még ezekben az 1%-os és 0.1%-os mintavételekben sem. A következő értékeket a 3600X-el mértem single címekben: Death Stranding 1% low: 86.4 FPS, 0.1% low: 76.5 FPS vagy mondjuk AC Odyssey: 1% low: 59.8 FPS, 0.1% low: 51 FPS
Ezek igencsak stabil, ingadozás mentes FPS értékek. A Battlefield volt számomra a nagy kérdés, de mint látható alig van különbség, az avg és a min értékek meg gyakorlatilag ugyanazok.
Cyberpunk alatt az 5600X-el van egy mérésem az 1. küldetést mértem végig, annak ez lett az eredménye:
Average framerate : 61.4 FPS
Minimum framerate : 46.7 FPS
Maximum framerate : 73.8 FPS
1% low framerate : 50.8 FPS
0.1% low framerate : 45.6 FPSEzt a küldetést jövő héten végigviszem újra a 3600X-el is, meglátjuk mit mutat.
Szóval egy Bf5 alá, ahol ingadozásra hajlamos az FPS, oda semmi javulást nem hozott egy 5600X, cserébe annyiba kerül, mint egy i9-10850K...
Uzsgyi vissza a boltba a cucc és jó darabig marad szépen a 3600X.
-
Találtgyerek
veterán
Sziasztok!
Egyik ismerősömnek van egy Asus ROG STRIX B450-F GAMING alaplapja.
Jelenleg egy 2600-as processzor van benne. Feljebb váltana 3700x-re vagy 3800x-ra.
Elég lenne ez az alaplap hozzá tuning nélkül vagy cserélni kell az alaplapot is?06-3o/9759I39
-
chopin42
addikt
válasz Találtgyerek #30833 üzenetére
Igen, és nem kell csrélni.
[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdések csak a fórumban...
-
Qtya123
őstag
Egyébként élek a gyanúval, hogy egy megrángatott 10700k jobb 1% és 0.1% értékeket tudna hozni, mint a fentiek és 129ezer Ft-ért megvehető. Olcsóbb mint az 5600X és a 3600X meg a 90ezret nyaldossa. Korábban meg 62-65ezer környékén el lehetett hozni.
Egy biztos, jelenleg nem a legjobb buli AMD gépet építeni. Korábban jó ár/érték arányú volt, sosem gondoltam volna, hogy teljesen elcsúszik az áruk és nem látszik a fény az alagút végén. Valahogy nincs előttem, hogy februárban 90ezerért 5600X-et lehet venni.
fudi2002: Meglátjuk mi lesz az eredmény Cyberpunk alatt. A többivel már nem tesztelem, mert nincsenek már telepítve és lusta vagyok feltenni őket.
[ Szerkesztve ]
-
-
HSM
félisten
Nem csak a CCD-k, a Zen2-n a CCX-ek közötti is lassító. Itt ki is mérték: [link] . Zen3-on már csak a CCD-k között lassabb, a duplájára növel CCX méret azért sokat javít a dolgokon játékok szempontjából.
Jól látod a dolgok állását. A Cinebench-et sok sok éve erre optimalizálják, hogy jól skálázódjon sok, akár lassan kommunikáló magra (pl. több processzoros szerverek) illetve a feladat is olyan, amit könnyű külön számolható részekre bontani. A játékokban ez azért nem ilyen egyszerűen megoldható sajnos, így erősen játékfüggő, mennyire zavarja a CCX-ek léte vagy mérete. Ezért is írtam a témában hó elején, hogy ne csak a magszám legyen a diskurzus alapja [link] .
#30830 fanti : Amíg nem nyúlok olyasmihez, amihez nem kellene (órajel, fesz, stb) addig nálam nem bántja RX580-on. Szépen szabályozza csak a ventilátort.
[ Szerkesztve ]
-
Gyuri27
félisten
válasz Qtya123 #30841 üzenetére
Az hogy neked nem éri meg egy dolog. Nem mondom, hogy olcsó. Mert nem az.
Reméljük azért lesz olcsóbb. És ami fontosabb jön az X nélküli verzió még olcsóbban.
Bár ha az amd nem talál ki valamit, hogy legyen 7nm-s kapacitás akkor szopás lesz.
Igaz 12nm-n sincs kb semmi.Amd - Radeon - Ryzen
-
Qtya123
őstag
válasz Gyuri27 #30843 üzenetére
Az eddig tapasztaltak, illetve a tesztek alapján szerintem sokaknak nem fogja megérni, akiknek már egy 3600, vagy attól felfelé lévő Ryzen procija van. De ilyen összegekért már a 8/16-os intelek is simán versenybe kerültek. Persze ezek akkor állnak, ha elsősorban játékról van szó.
-
addikt
válasz Gyuri27 #30843 üzenetére
A 3700x/3800x amit most még értelmes áron be lehet szerezni. Amik olcsóbbak is, mint az 5600x. Ilyen pangást és elszállt árakat én még nem láttam. Akinek meg csak az számít, hogy legyen egy viszonylag értelmes procija, annak meg nem kétséges, hogy a 10400f a nyerő és még a z lap is van megfizethető áron hozzá.
-
Gyuri27
félisten
válasz Create. #30845 üzenetére
Kinek mi. De hidd el sokaknak nem opció az intel. És azért lap esetén is 45k vs 30-35k (b550).
Persze ami igaz az igaz. Most csehül áll valamiért (persze találgatunk) az amd ellátásügyileg.PuMbA: és még ahogy olvasom reszelnek még picit rajta. Addigra amd megint vált lefele.
[ Szerkesztve ]
Amd - Radeon - Ryzen
-
nagyúr
Nálam okés az MSI AB+RTT páros.
Igaz, én csak a ventit állítom benne, semmi mást, ahogy többen is írják.
Használtam eddig: Q67+E5-1650v2/E5-1620v2, X58+X5677, X79+E5-1650v2 párosokban R9 380-al és RX 480/550-el, valamint jelenleg is hibátlanul fut Z170+R9 380, Z270+RX 460, X370+GTX 1070 (előtte RX 480-al és most B350+RX 550 párosokkal.
Viszont soha nem tudtam vele kiíratni az FPS részből az aktuális FPS kivételével az összes többi értéket.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Bossp
addikt
Ha all core OC-zom a procit. És csak az órajel/fesz párost állítom. A Core * vid értékek bugosak hwinfoban? 4000 mhz en fix 1.1 volt mind most 4100-en 1.2 es 1.1 kozott ugral. Csak a Vcore-t nézzem? Egyebkent ha ez megvan külön pStateket kell beraknom ha azt akarom vegye vissza az órajelet? Vagy van más megoldás is?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
- AMD Ryzen 5 2600 6-Core 3.4GHz (up to 3.9 GHz)OEM Processzor!
- AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2GHz (up to 3.6GHz) AM4 OEM Processzor
- AMD FX-8320 8-Core 3.5GHz AM3+ Processzor
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest