Hirdetés
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Derail Valley
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Öregszem
- Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT.hu
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
ati3x
senior tag
Pontosan ez (volt) a gondom. A 3800x elnent akár 4.4 Ghz fölé cb20-al probléma nélkül. Max 72 fokon 1.275 vcoreval. Noctua nd 15-el. Rátoltam a prime95 öt, fél percen belül lekapcsolt a hővédelem. Turtam a netet, több olyan véleménnyel találkoztam, hogy a prime95, főleg a small fft teszt olyan extrém módon túlterheli a procit, hogy valós alkalmazásokkal esély sincs ilyen terhelésre... sőt a többórás prime95 small fft teszt egyenes út a proci degradáláshoz. Nálam kb 4.275 ghz allcore volt, 1.235v-al amit a small fft tudott úgy hogy épp megállt 92 fokon. Kb 15 percet futtattam, mert akkorra már beállt a termikus egyensúly. Tovább nem akartam kínozni, szerintem tök felesleges....
-
badb
tag
Koszi a segitseget.Eddig ugz tunik stabil igy de elvileg nem samsung c hanem samsung b ez valtoztat valamit?
[ Szerkesztve ]
a Gépem:MSI B450 TOMAHAWK MAX , AMD Ryzen 5 3600 , Crucial Ballistix BL16G32C16U4B 2x16GB 3600 , Inno3D GeForce GTX 1070 iChill 8GB , Patriot VPR100-256GM28H ssd , Arctic Freezer 34 eSport DUO , FSP 700W Hyper K 700 , SilentiumPC Signum SG1 TG
-
eddhunter
tag
Hát ez az. Nekem még "gyengébbek" a számok, bár négy maggal több, lehet, hogy ezért.
De most akkor mi a konklúzió? Erőltessem a Prime small alatti stabilitást alacsonyabb értékekkel, és akkor fogadható el az oc, ha azt tudja?
Egyébként lehet, hogy valamit rosszul csinálok, mert a fesz sosem esik lejebb a beállítottnál és azt veszem észre, ha prime alatt kisebb fesz.-el megy, kisebb órajellel, nagyobb áram folyik át a CPU-n, legalábbis több a TDP az biztos. -
fairi
addikt
Igazság kb az a vektorizált műveleteket rzyenmnel magas órajelen nem végezhető el. Kb 4.1 Ghz-ig bírja.Chipletek oly extrém hőt termelnek hogy nem vezethető el. Ez a CPU felépítésének következménye.
manualOC sajnos az ryzenel elég esetlen, elérsz szép eredményt, de valami vektorizált műveletet folytatsz, ami instabillá és 90 fokosság teszi a munkád. AVX intel találmánya.
Probléma megoldása egyszerű lenne, ha rendszer érzékeli a komplex AVX terhelését, összeomlás, hiba helyett 100 vagy 200 Mhz-cel csökkentené az órajelet. -
HSM
félisten
Egyébként nálam gyári állapotában a 3600 néhány másodperc (!!!) alatt ér el 40-ről 90 fokra AVX Prime small fft alatt, mielőtt elkezdené visszavenni a BOOST-ot (a hőfok viszont marad itt). Persze, stabil, de gyárilag ilyen. Én emiatt túlzottan nem aggódom, hogy nálam a manuális beállítással is eléri az átlag 85 fokot 4,2Ghz-en.
-
fairi
addikt
"Egyébként nálam gyári állapotában a 3600 néhány másodperc (!!!) alatt ér el 40-ről 90 fokra AVX Prime small fft alatt,"
hűtésed nem valami acélos, nálam autobeállításnál 65 foknál megáll AVX-nél, pedig több chipletem van.
90 fokos hőt nem szabadna elérnie, még gyári hűtésnél is 85 fok körül kéne állnia.
HWiNFO64, SWI 2TFN mily értéket ad meg mikor megy a fullos prime95 -
hokuszpk
nagyúr
a Zen valoban nem manual tuningra lett tervezve, ezert is mukodik a "100 vagy 200 Mhz-cel csökkentené az órajelet" logika helyett pont forditva, miszerint auton addig tolja fel, amig a limitekbe belefer.
Ide beleilleszteni a "je avx kod, akkor csokkentsunk" elvet teljesen felesleges, mert amugyis visszavesz, amikor tulmenne a hatarain.[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
fairi
addikt
válasz hokuszpk #31461 üzenetére
"auton addig tolja fel, amig a limitekbe belefer."
sajnos nem igazán mükődik. kb gyári auto azt adja meg ami biztosan jó lesz még ha rosszul van összerakva a gép akkor is.
auto tuningon a cinebench kb 10-15% lesz gyengébb mint manualon.
AI tweakerek lesznek megoldás, de sajnos nem értük el azt acszintet, kb külön NPU kellene a CPU-ba és jó kis gépi tanulás szoft hozzá. lenne zöld, narancs, piros mód. zöld mód élettartam prioritás, narancs lenne teljesítmény, de élettartam még figyel, piros ott csak a hőfokot nézi és azt nem legyen műveleti hiba. -
CJ4567
nagyúr
válasz hokuszpk #31459 üzenetére
Sokáig nem fog jutni, általában rosszul olvassa ki a Thaiphoon Burner az Aegiseket, vagy pedig tényleg B-die, de abból a nagyon, nagyon low end. A normális B-die-t onnan ismered fel, hogy "egyenletes" időzítései vannak, pl. 16-16-16, 15-15-15, 14-14-14... stb.
A 3000-3200 16-18-18-at elég sok chip bírja, ezért szokott C-die, vagy valami low end dolog lenni az Aegiseken, ezért ilyen olcsók. Olyan is előfordulhat Aegisekből, hogy a 3200 CL16-os nem megy XMP órajellel, és időzítésekkel, ismerősöm is így járt, XMP időzítésekkel, 3000MHz-en működik.No Sana No Life
-
gabro0
őstag
válasz CJ4567 #31463 üzenetére
Előző gépemen jártam így, hogy nem ment a DDR3-as low voltage (1,35V) kitem XMP beállításokkal. Adtam neki 1,5V-ot és életre kelt, 1600MHz-es memória volt egyébként. Gondoltam ránézek mit csinál még egy kis feszre. Kiderült lazán bírja a 1,56V-on a 2400MHz-et, de nem volt stabil és türelmem se kikísérletezni, ezért visszavettem picit. Azt hiszem 2600-on is megpróbáltam, de bootnál kifagyott. Ez már a gyárihoz képest +1GHz volt
Többször felmerült már, hogy budget memórachip. Azon kívül hogy tesztekben nem teljesítenek olyan jól, mi hátrányuk van? Feltételezve, hogy teljesítik a specifikációt.
-
SzlobiG
félisten
Sziasztok!
Kipróbáltam ezt a Clock Tuner progit a 3700X-el és ahogy tesztelgettem, jól értelmezem ez a progi arra jó, hogy manuálisan egy adott értékre beállítható könnyedén a CPU? Tehát a boostolást nem fogja kitolni, azaz nincs terheléstől függő MHz ingadozás?
Mert ezt a manuál módot biosból is meg lehetett idáig oldani, csak ugye macerásabb volt. Mert én azt hittem, hogy a boostot lehet vele kitolni.
[ Szerkesztve ]
-
Bossp
addikt
Sziasztok. Tök jól sikerült belőnöm a procim de sajna a venti profillal vannak gondok. Most úgy lőttem be hogy a ház hűtők fix 60C nél pörögnek fel és a proci 55 felett kezdi rendesen adagolni. Az a gond hogy játék közben pont 60-65 között vagyok általában de néha windowsban is fel fel ugrik szinte semilyen terheleseknel 60ra es akkor felporognek. Sajna kesleltetest nem talaltam a giga biosaban. Viszont ha jól tudom fix all core oc nél be lehet lőni pStateket ami talán orvosolná a helyzetet hogy nem mennek fix 4.4-en idle-ben. Esetleg valaki lőtt már be manuálisan pStateket 3600-ra? És van pár fix 2-3 pState érték amit belőhetnék? Nem akarom egyesevel kitesztelgetni :D
"1 lehetsz vagy 0 vagy élő vagy hulla!"
-
Bib
őstag
Én ezt úgy oldottam meg, hogy vettem olcsón P-s arctic ventiket amik 800-900 rpm-en mennek fixen 14cm-esek és alig van hangjuk viszont rengeteg levegőt nyomnak be és ki. Cpu 55c-on red2dedeztem most is dark rock4-el. 5-10 fokkal hűvösebb minden ezekkel mint a sima F-esekkel fordulat babrálással, pedig terhelésen süvített már rendesen
-
-
HSM
félisten
"hűtésed nem valami acélos"
A hűtésem köszönöm, teljesen jó, 180W TDP-ig működik, hűtöttem is vele ennyit elfogyasztó CPU-t. Egy Alpenföhn Matterhorn Pure egyébként, jól szellőző házban. Arról nem ő tehet, hogy a 7nm chipletnek nincs kellő hőátadó felülete a gyári 1,3-1,4V fesz mellett keletkező, kis felülethez képest nem kevés hőt leadni.
A két csipletes CPU nem meglepő, hogy könnyebben hűl, azokon gyárilag csak ~60%-al magasabb a fogyasztási keret, miközben a hőleadó felület a duplája. Nyilvánvalóan lényegesen könnyebben lesz hűthető gyári paraméterek és normális hűtő mellett.Néhány másodperces small fft futás alatt ilyen gyárilag: [link] . A kérdezett fesz is 1,35V körül indul, majd 1,25-1,3V között állandósul, 90-91 fokon.
Allcore "OC"-val 4,2Ghz-en viszont teljesen barátságos, ez egy régebbi Small FFT még az előző ramkitemmel [link] , ez pedig ahogy most is használom, Large FFT, AVX-el: [link] , ez már csak bő 80 fok.#31462 fairi : "kb külön NPU kellene a CPU-ba"
Igazából ennyire nem kell túlgondolni, van egy csomó szenzor a CPU-ban, nem nagy dolog detektálni, ha AVX-et vagy jobban terhelő kódot futtat. Egyébként valami vezérlő hardver így is van benne, SMU néven, annak éppen ez a feladata, hogy szabályozza a szenzorok adatai alapján, melyik mag milyen paraméterekkel üzemeljen.#31469 Bossp : Nálam a B550 Aorus tud késleltetni 3s-ig. Az X570-ben még nincs benne?
[ Szerkesztve ]
-
CJ4567
nagyúr
A B450 Mortar Max-omnál külön állítható a felpörgési, és lecsendesedési idő, viszont nem kellett piszkálnom, mert gyárilag jól van beállítva. (Hőfok forrás is állítható, ha jól emlékszem, akkor CPU, system, MOS(VRM), chipsetre lehet állítani.)
Az MSI máshol is figyelmet fordít erre, a 1070 Gaming X-em is szépen fokozatosan állítja a ventilátorjait, hogy ne legyen zavaró, amikor ki-be kapcsol, és a ventilátorokat is kímélje. (Azt hiszem, hogy Der8auernél láttam azt, hogy az 6800 XT Red Devil ventilátorjai kb. azonnal ki-be kapcsolgattak, attól függően, hogy éppen hány fokos volt a videókártya, nem igazán tetszik az a megoldás.)[ Szerkesztve ]
No Sana No Life
-
őstag
válasz Chaser #31480 üzenetére
Tesztek alapján a victor a legstresszesebb
egyszerre inditok most vga-ra és procira (kétszer futtatva mert egyszerre csak egyet enged kijelölni: vga vagy proci) (próbálom kicentizni a maximális fogyasztást, hogy tudjam a leendő vga belefér-e a tápba)
A Viktor a ram-ot is eszi rendesen. (legalább is 16 GB-nal)[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
ötödénél jár kb ( : zen 3100, de hőfok eddig max 55 fok volt a benchnél
prime small fft-nél 70-nél áll meg kb 5 perc után
venti az fix ~400 rpm mindig, 80 fok körülre állítottam ott tolja fel, de azt nem tudom elérni_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Chaser
legenda
31m20s ( : maradt az 55 fok, néha felugrott 57-re 1-2 secre aztán ment is vissza
ez nem adott small fft szintű terhelést, attól messze van
fogyasztásmérő is jóval 100w alatt volt, small fft-nél felmászik 100-ra és fölé is_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
őstag
válasz Chaser #31487 üzenetére
Nálam 201 W vga nélkül. a másik teszt a pavilon volt ami még jónak tűnik, de lehet CPU függő, annyiban jobb a Prime95 hogy egyenletesebb és mindenhol próbál maxolni. Viszont nálam fogyasztásban két blender tobbet vitt mint prime small ftp + furmark [link]
[ Szerkesztve ]
-
fairi
addikt
"eljesen jó, 180W TDP-ig működik"
mai hűtésnél kb ez az alap, 1 kg feletti léghűtők világában. nekem is ez volt az előző, eladtam, 3770k-at anno karban tartotta."van egy csomó szenzor a CPU-ban, nem nagy dolog detektálni, ha AVX-et vagy jobban terhelő kódot futtat."
elvileg könnyű, devhogy
mégse látom jól kezelik a "egyszerű" problémát. Pl nem értem miért a csak a C08 és C09-et piszkálja a rendszer alapállapotban. CPU-n leggyengébb CCX-én van. prime95nem egyszer emiatt a mag miatt omlott össze, 1.325V-on is csak 4275 Mhz-en stabil. de inkább 4225 a valóság. CCD0 levő magok még 4525 is stabilak, de azokat nem piszkálja a rendszer.Tudok az SMU-ról, de világosan látszik új felépítéshez kevés, kb potenciális 10-20% a teljesítményen a parlagon van. CCX alapú OC-vel ez kihozhatod, de sajnos a vektorizált műveletekkel nem tudsz kezdeni mert manuálba tetted a dolgot.
Jobb okostelefon SoC-ok limitált hűtés és akksi mellett is jól összehangolják a teljesítményt, túlmelegedést és egyéb faktorokat.
-
Gambito
tag
Sziasztok
Ha esetleg valaki tudna segíteni a problemamon legyszi írjon privatban .5900x hez kell biost frissitenem egy x570 tomahawkon, de nincs hozza régebbi procim, aki ebben tudna nekem segíteni budapesten egy 3000 serias procival a kezében, legyszives írjon .
köszőnöm -
wwenigma
Jómunkásember
válasz Gambito #31492 üzenetére
Nem kell hozza proci. Az alaplapod kézikönyvéből:
[ Szerkesztve ]
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
Gambito
tag
válasz wwenigma #31494 üzenetére
Szia cpu pwr 1 es cpu pwr 2 is van nekem a lapon . Minda kettőt be kell kötni ? Egyik 8 masik 4 pines. A leírásban azz írja a cpu power 1 et kössem be .
atx pwr ra van kötve, cpu power 1 ra van kötve , usb benne van az biosos usb slotba, megnyomom a biost és semmi.sehol semmi fény .
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz Gambito #31495 üzenetére
Ha van bekötheted de igazabol kovessük amit leirtak. Ahogy neztem videokat, tartsd nyomva 2-3 masodpercig.
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz Gambito #31497 üzenetére
Minimum 5 percet érdemes varni, ha nem jo akkor kisebb-masik pendrive ugyanugy fat32-re formazva es a bios file-t ugye megfeleloen elnevezve rátenni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Építő/felújító topik
- Spórolós topik
- AliExpress tapasztalatok
- Újít a Visa, később is ráér majd fizetni a termékekért
- Horgász topik
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Motoros topic
- Suzuki topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
- AMD Ryzen 5 2600 6-Core 3.4GHz (up to 3.9 GHz)OEM Processzor!
- AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2GHz (up to 3.6GHz) AM4 OEM Processzor
- AMD FX-8320 8-Core 3.5GHz AM3+ Processzor
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest