Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- bitpork: Nagy dilema
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csupingo
veterán
válasz
Beretvás #28072 üzenetére
Elvileg a feszültségeket, órajeleket auto-n kell hagyni, és valahol itt kéne lennie a pbo-nak. Vagy, itt, az advanced, amd overclocking-on belül. Néha bios változatonként máshova pakolják.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
Beretvás #12548 üzenetére
4 GHz-en atomstabil terhelésen is. 4.1-en meg jóval több feszkón sem. Miért nem értel, kolléga?
Korcsi:
Igen. Benyomom a feszt Ryzen Masterba (munka mód) és nem változik semmit sem apply után.
CB20 stabil 4 GHz-en olyan 1.36-1.37V körül. 1.37 már biztos az.Albigator:
Akkor félre értettem a dolgokat korábban
Visszaolvasva úgy emlékeztem, hogy a procival hisztizik a Vsoc. -
Albigator
őstag
válasz
Beretvás #5227 üzenetére
Mind2-vel játszok, pontosabban játszottam. Maradtam az XFR+PBO-nál, elég az...
scomcomputer fórumtárs írta nekem ezt az én alaplapomra legalábbis, amit csak offsettel lehet belőni. ([link1] ; [link2])
Hiába a teszt utána játékban hasalt el....A 4.1 GHz nálam +0.18125V offsettel se volt már stabil, IBT Very High 10 kör lement, Maxon pedig figyelmeztetett és leállította a tesztet az IBT instabilitásra hivatkozva, azt írta vegyem vissza az OC-t vagy nézzem meg a hűtési rendszerem. (Pedig csak 79.9 foknál jártam abban a pillanatban)
-
korren
aktív tag
válasz
Beretvás #5227 üzenetére
Ezt én is így látom, ebben egyetértünk!
Max én személy szerint azért aggódom, hogy ha nem a megfelelő feszt kapja - legyen túl kevés vagy túl sok - károsodhat (?) a CPU, ezért tesztelnék, ha stabil, logikusan arra következtetek, hogy megfelelően működik.
Bár van 3 év gari, gondolom az AMD se hülye, ha fizikai kárt okozna a tuning, egyrészt szorzózár lenne, másrészt nem ennyi garit vállalna.
Vagy rosszul gondolom?
-
micafighter
nagyúr
-
micafighter
nagyúr
válasz
Beretvás #5189 üzenetére
Tomahawk b350-al nezted? Mert akkor lehet tipusfuggo. AHOC mondta az X470 gaming plus es gaming pro carbonra, hogy idle fogyasztás ugyanannyi, hiába hagyod a c-states-et engedélyezve. Neki még azért elhiszem, amit mond, azért nem egy principled technologies
Azt mondta, a többi x470 lap amit próbált (Asus, giga, ASRock) mind levette a fogyasztást idle. Szorzos tuningrol van szó persze.
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Beretvás #5175 üzenetére
Tehat van kulonbseg, még ha szerinted elhanyagolhato is. Pedig azt allitottad hogy semmi kulonbseg nincs. Döntsd el akkor végre.
A személyeskedésről pedig mar korábban beszeltem, hanyagolnod kellene...
Ha mas szavat ketsegbe vonod akkor tamaszd ala , bar ahogy fentebb olvastam megiscsak a masiknak volt igaza...errol ennyit.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Beretvás #5150 üzenetére
>Semmivel nem fogyaszt kevesebbet mint egy normális, manual oc..
úgy érted, hogy nem müködik az automatikus "idle power savings" a PBO-nál ?
vagyis ha futtatok egy 12 órás batch programot, amiből
- az első óra full 16 thread -et kihajt,
- 10 óra - 1 core-os terhelés ( a többi idle )
- az utolsó óra szintén full 16 thread
Akkor ugyanannyi a fogyasztás és a futási idő - mint fix ( all core = 4.1 Ghz ) -en ?lehetséges, ha van teszted - oszd már meg.
vagy te hogy érted? -
S_x96x_S
addikt
válasz
Beretvás #5140 üzenetére
> Már ne haragudj de ez netto Bullshit.. "Azoknak lehet különösen fontos,
> akik maguk fizetik az áramszámlát vagy környezetvédőkvisszaolvasva tényleg bullshit szagu. köszi a visszajelzést és elnézést.
akkor maradok a pontosabb megfogalmazásnál - ugyanonnan idézve:
"Precision Boost Overdrive: A Smarter Way to Overclock
Taking your feedback seriously is a critical objective for us, as is using the Ryzen CPU's intelligence in new and beneficial ways. We knew we could bring those two goals together with Precision Boost Overdrive!
The result is awesome: a new type of overclocking that combines smart boost control, idle power savings, factory max boost clock, and higher nT performance. We hope you enjoy!" -
-
Melorin
addikt
válasz
Beretvás #4763 üzenetére
4db Thermalright TY-147A.
2 elől, egy alul egy hátul.
De nem hiszem, hogy ez a baj, mert pillanatok alatt felugrik a hőmérséklete a procinak, felocsúdni sincs ideje a házventiknek. Utána meg hiába pörög minden, nem képes lejjebb vinni a hőmérsékletet, csak szintentartani.900rpm a CPU hűtő. HWinfo legújabb.
-
Albigator
őstag
válasz
Beretvás #4532 üzenetére
és (#4533) Atla és (#4535) TRitON
Azért veszem azt h a lap a szűk keresztmetszet, de persze nem biztos, mert scomcomputer kolléga, orosz fórumot olvasgatva írta nekem, h az Asus Prime B450 Plussal 4 Ghzet hoztak ki az emberek de vmikor az se volt stabil.
Na ezt alá tudom támasztani. Auto fesszel ez se volt jó, mert a Prime Small FFT hasalt el 1 óra 5 perc után.
4 GHz +1.1125V offsettel voltam stabil, de itt van részletesen [link]XFR-el meg van az 1 mag 4.2 GHz is, és ezt minden magnál tudja csak külön-külön természetesen.
De ha nem a lap a szűk, akkor az miért van, h sima 2600-al vkinek meg van a 4.1 GHz, nekem a 4.05 GHz se 2600X-el?! Jó persze lehetne jobb hűtésem és házam.
Na de mindegy, döntöttem: maradok az XFR + PBO kettősnél.
Amihez végeztem egy kis RAM beállítást is.
Egyenlőre csak 3266 MHz de itt a lényeg h sokat faragtam a Trfc értékeimből (560 volt ez 3200MHz mellett XMP profillal) és nem kellett feszt emeljek és maradt a CL16:Meg van átlagban a 39.5-es szorzó így is ami tulajdonképpen majdnem az all core 3.95 GHz.
Kipróbálom még a 3333 MHzet is, csak ott már feszt kell emeljek 1.35V-ról 1.365V-ra.
A fölé már tuti nem megyek mert a safe beállítás szerint az már CL17 lenne...Eddig ki lehet jelenteni, h Hynix C die-al is lehet használni a Dram calc-ot és a tampont.
-
TRitON
aktív tag
válasz
Beretvás #4537 üzenetére
Egy 95W-os processzornál, aminek az all core turbója 4GHz, csak efelett az órajel felett működik a default beállítások mellett, biztosan nem éri meg a fix 4GHz, mert egy csomó alkalmazásban lassabb lesz. Most nem úgy értem, hogy érezhetően lassabb, hanem benchmark szerint lassabb.
A nem X-es processzorok esetén más a helyzet, mert azok ugye mind 65W-osak (a 2xxx szériából), ha ott sikerül elérni egy 4GHz körüli all core OCt, az sokat tud hozni.
Szerintem (és a legnagyobb tech oldalak mérései szerint is) az X-es procikat egyszerűen nem éri meg OCzni, mert mindig kb a maximumot hozzák, ami még ésszerűen hűthető. -
Atla
senior tag
-
Albigator
őstag
válasz
Beretvás #4177 üzenetére
Hát de ez az, miért nem megy magasabb órajelen a jobb eredményért?
Nem tervezem szétszedni évekig.
Viszont a CB-n látszódnak a picivel jobb eredmények csak megint nyomtatja az XFR az 1.5 V fölötti feszt ami nem annyira tetszik de tudom nem káros rövid távon, írtátok már.
Single:
All core:
-
Melorin
addikt
-
Melorin
addikt
válasz
Beretvás #3970 üzenetére
Igen, a legújabb 1.30 van fent. Sajnos nem tudom újra feltenni mert azt írja a bios írásakor, hogy már a legújabb van fent.
Még egy ötlet: írtátok néhányan, hogy a legújabb Win10-re már nem kell az AMD all in 1 csomag így nem is tettem fel. Ez vajon nem lehet mégis a hiba oka? Bár attól még nem kéne ilyen alacsonyra állítania alapból a vcore-t :S -
Melorin
addikt
válasz
Beretvás #3951 üzenetére
Kb. mindenhol azt olvasom, hogy 1.35V körül 4000MHz-en elvileg mennie kellene a procinak.
Ehhez képest egy nyavalyás 3700-on sem megy a proci ilyen fesz alatt.Sőt tovább megyek, auto-n hagyva is folyton újraindul a gépem tehát itt nem biztos, hogy a tuninggal van a gond.
Mivel próbálkozzak ezek után? Lehet, hogy a RAM a ludas az újraindulgatásokban? Vegyem le 3000-ről mondjuk 2400-ra, hátha?wwenigma: HA az AUTO beállítás alatt érted az XFR-t, akkor megsúgom, hogy az meg még IDLE is megfagyasztja a gépet, mert csak 1.1V-1.18V-ot ad a procinak.
-
Tomko78
őstag
válasz
Beretvás #3829 üzenetére
50 ezer ft szántam alaplapra a másik ASROCK Fatal1ty X470 Gaming K4 lett volna , előző alaplapom Asrock volt mondom most kipróbálom a Asust , FX-6300 alatt egy csúcs Asrock alaplap volt , mondták is minek ahhoz a 6300 olyan lap ,most már nem akartam 80 ezret alaplapra költeni , most csak nem lehet olyan rossz ez az Asus , meg látjuk ha nem szereti a Ryzen akkor alaplap csere lesz
MaxxDamage: meglátjuk remélem nem lesz bonyolult a tuning
-
steele80
senior tag
válasz
Beretvás #3486 üzenetére
Hát például az ami a négy sarkánál fogja az nemigen mozdul meg rajta. Ez gyakorlatilag a gagyi kategória. És az, hogy a gyártó termékoldalán nincs egy olyan fénykép fent, ami megmutatja, hogy AM4-nél hogy áll a hűtő a lapon felszerelve, szerintem a vásárló megtévesztése. Persze lehet olyan opció, hogy a ház teteje felől szív a venti, de nekem ott 2 db 12 cm-es venti van ami kifele szívja a meleget a házból ezért ez nálam nem opció. Na mindegy is. Tanulópénz volt.
Tyrel: Giga AX370 Gaming 3 lapom van.
Ja és a poén az, hogy frankón fel lett polírozva a hűtő talpa és így már egy közel órás játék alatt csak 54-58 fokig melegedett a proci. LoL
-
-
TheHessian
tag
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Beretvás #3336 üzenetére
valoszinuleg tudja.
nala az eb ott van elhantolva, hogy ha nincs az xmp profilban az adott frekcenciara passzolo bejegyzes.
pl :itt van 1300 meg 1400, ami elvileg a 2600(!) es 2800 -ra vonatkozik. ha ezt beallitod 2666 ra vagy 2733 -ra, akkor aztan allit mindent ugy saccperkb. Ahogy eszrevettem, a Tomahawk probalja az alatta/felette levo ket ertekbol aranyosan szamolgatni az idoziteseket, csak nem mindig jon ki a matek.
-
Tyrel
őstag
válasz
Beretvás #3328 üzenetére
1. Igen, én változtattam meg a memória órajelet olyanra amihez nincs profil. És? Elárulnád mi abban a logika, hogy ő önhatalmúlag beállít neki valami időzítéseket és még csak nem is szól róla?
Ott voltak a meglévő időzítések, használja azt. Ha azokkal nem megy az meg legyen az én gondom.Gondolom neked se az anyós vált sebességet vezetés közben?... Ez kb. ugyan az, hozzányúl valamihez amihez tökre nem kéne. 3 helyen írja az az egy nyomorult felület azt, hogy a frekvenciát állítom. Azt is akarom, nem a timing-eket, nem a háttérszínt, nem a csillagok állását, hanem a frekvenciát.
Tök logikátlan, de legalább manuálisan orvosolható...
2. Lehet nyugodtan köpködni hogy én mihez értek meg mihez nem, de bármilyen hihetetlen is tudom mit csinál a CnQ... csak épp ebben az alaplapban nem csinálja.
Ha hozzányúlok a CPU fesz. beállításhoz akkor az UEFI automatikusan kikapcsolja a CnQ-t. Szerencsére ki nem szürkíti, vissza lehet kapcsolni kézzel, de dinamikus feszültséged akkor sem lesz. Kizárólag a frekvenciát állítja, ha a voltage nem Auto.Szóval ha hagynál Auto-n mindent, csak nem tetszik hogy az XFR túl fesz.-eli a cuccot, azt nem tudod orvosolni mert nincs offset voltage. Ha erre azt mondod, hogy "jó akkor bazd anyád" és beállítod inkább kézzel az egészet, feszültséget, szorzót, akármit, akkor meg elveszted a dinamikus feszültséget.
Igaz ez még a B350 MSI deszkákról szól, de hajszál pontosan ugyan ezt csinálja ez is. Vagy XFR van és nem érsz el jó órajeleket mert túl fesz.-eli, vagy manual van, de akkor teljesen fix a feszültség is. Sehogy nem tudsz "nyerni".
Persze lehet azzal dobálózni hogy "de hát ez csak egy középkategóriás alaplap", csak ott van a bökkenő hogy bármelyik másik nagy gyártótól még az alsókategóriás lapok is okosabbak ennél, már sok éve.
Részemről az MSI B450 Tomahawk abszolút nem ajánlott, továbbra is áll az amit korábban írtam: lehet hogy hardveresen jó, de szoftveresen egy katasztrófa és az megöli az egészet. Biztosan nem én leszek itt az utolsó "őrjöngő fórumtárs" ha megjegyzések nélkül ott hagyjátok az összefoglalóban az ajánlások közt... vagy úgy egyáltalán ha ott hagyjátok...
-
Tyrel
őstag
válasz
Beretvás #3312 üzenetére
Az hogy valaki nem akar a 0. naptól kezdve tuningolni nem jelenti azt hogy nem ért hozzá... ellenben azzal aki értetlenül áll az offset hiányának problémája előtt. Hogyhogy minek kell?
Az összes többi gyártó alaplapjaiban vajon mire kell?
Arra való hogy megtarthasd a dinamikus feszültséget, de azt hozzáigazíthasd a te saját processzorod képességeihez. Gyakorlatialg az offset-el tudod a VID feszültségeket finomhangolni annak függvényében, hogy mekkorát nyertél a "silicon lottery"-n.
Az hogy fixen éjjel-nappal mondjuk 1.35V-on megy a processzor, akkor is ha 2,2GHz-en vakargja a golyóit meg akkor is ha épp kitaposod a szemét, az részemről nem profizmus hanem hanyagság. Nem fogok fix/manual fesz.-t használni, nem vágyok vissza a kőkorba. A 6 éves 3570K-m is dinamikus fesz.-el volt OC-zve.
Tuningoltam már gépet nem is egyet, akkor szoktam nekiállni amikor már kezd kevés lenni, hogy kicsit kitoljam a gépcsere szükségét... mondjuk kezd gyanús lenni hogy ezeknél a Ryzeneknél a "tuning" nem is valós tuningot takar hanem csak arról szól hogy optimalizálod a procid működését... ha már a gyártó nem volt hajlandó.
A memóriánál nem választok ki semmilyen másik timing-et, nem user error. Ott van hogy melyik profil van kiválasztva, alatta írja is annak a profilnak a timing-jeit, alatta meg módosíthatod a frekvenciát, ha úgy gondolod hogy picit megkínálnád a memóriát. Viszont ha itt ezt átállítod, full elnyomkodja a timing-eket olyan légbőlkapott értékekre amik a memória egyik JEDEC vagy XMP profiljában sem szerepelnek. Kézzel kell visszanyomkodni őket ott az Advanced DRAM Configuration alatt.
Precision Boost Overdrive van, de a kapcsoló Auto / Enabled / Disabled állásai közt a világon semmi különbség nincs, grammra ugyan annyik az órajelek. Manual állásban meg megjelenik ez a 3 Limit amik tippre valami TDP-szerű limitek lehetnek, de azt sem árulja el hogy Amper vagy Watt az érték amit beírhatsz, és azt sem árulja el hogy mi nekik a Default értékük, szóval így ebben a formában nagyjából meg is b*szhatom az egészet, semmi támpontot nem ad.
Persze neten biztos rákereshetnék hogy ez milyen mértékegységben van és mi a defaultja, de itt elfogyott a türelmem, nem fogom ezt keresgélni, pláne hogy nem a TDP-t akarom emelni hanem a feszültséget csökkenteni, tehát megint ott vagyok hogy az offset kéne. -
Tyrel
őstag
válasz
Beretvás #3306 üzenetére
Hát én feltételezném hogy azért az agesa-ból érdemes megtartani az újat, pláne így hogy a chipset is meg a cpu is a 2. generációs már, ill. előbbi nem rég jelent meg... Szerintem még nincs ebben akkora mozgástér.
Inkább csak várok amíg jönnek új bios-ok, pláne hogy legnagyobb problémám is nagy valószínűséggel orvosolható lenne egy offset voltage állítással... de ennek utána olvastam fórumokon/redditen, és tényleg nincs, elvileg egyik MSI alpban sem... legalább is azt írták redditen hogy ez a feature full hiányzik ennél a gyártónál és már nagyobb hardver tesztelők meg overclockerek is többször beszóltak nekik hogy ez így kurva gáz, és e miatt az egy dolog miatt nem is javasolják MSI deszkák vásárlását, de az MSI baszik az egészre magasról.
Igazából tök hasonló VRM-eket építenek mint a többiek (vagy épp még jobbakat), a chipset is ugyan az, gondolom a VRM vezérlői sem teljesen az ő saját specifikus cuccaik, szóval 99% biztos vagyok benne hogy a deszka képes lenne offset voltage-t alkalmazni, csak szoftveresen nincs megírva. Nevetséges!
Eddigi alaplapjaim - pedig nagyon nem voltak felső kategóriásak - mind kisujjból tudták az offset-et, sőt az volt bennük a default opció hogy azt állítod, nem fix feszültséget, és használtam is rendszeresen... MSI-nél meg nincs. Tényleg nagyon gáz, full jogosan szóltak be nekik ezért...
igazából az összefoglalóban az ajánlott lapok közt sem érzem jogosnak a szerepeltetését. Jó persze, hardveresen lehet hogy egész jó deszkákat építenek, de szoftveres oldalról harmat gyengék... Nem fogyasztom nagy kanállal a számítógépeket, sok év után kb. ez az 5. alaplapom mióta magam építem a gamer PC-imet, de határozottan az első olyan aminek a BIOS-ában nem tudom beállítani amit szeretnék (és az első MSI is, "go figure...").A Fan Control bugos, offset voltage nincsen, a memory timing-eket - ha kézzel választok memory clock speed-et -, akkor önkényesen elállítja az XMP profil timingjeiről és nekem kell őket egyesével kézzel visszaírni, a precision boost overdrive kapcsoló sem csinál semmit, és már kb. 3x összeomlott az UEFI mióta nyomkodom... néha így gondol egyet, monitor off, és "se tüled se hozzád", nyomhatom ki a gépet.
Soha ilyen szar BIOS-al / UEFI-vel nem találkoztam még - és ez egy ajánlott lap. Aha... hát majd a 30. UEFI update után már biztos tudom majd ajánlani én is, de most inkább az a fogalom jut róla eszembe hogy 'ipari hulladék'. Félreértés ne essen, a hardver ill. a deszka fizikai tulajdonságai nagyon jók, de agyon van csapva az egész ezzel a szar szoftveres oldallal.
-
Tyrel
őstag
válasz
Beretvás #3304 üzenetére
Hát eddig 2 BIOS van összesen, most már a régit nem flashelem vissza, inkább várok egy újat... 1.0.0.4c agesa van benne.
-
Tyrel
őstag
válasz
Beretvás #3294 üzenetére
Itt van, viszont most hogy így nézegetem a képet elég gyanús hogy bugos a legújabb UEFI...
MSI-nél alkottak...Ha megfogom a legvilágosabb kék pöttyöt, azt nem lehet feljebb húzni ill. amikor épp fogom, akkor átváltozik a grafikon is, és azt mutatja hogy 100%-ig húztam, ott koppan, nincs tovább.
A képen jobb oldalt is azt írja hogy 70°C-nál 100%-ra van állítva, tehát ott is azt látom amit "húzáskor" mutatott a grafikon....viszont így nyugalmi állapotban nézve a grafikont, a pöttyök tökre nem a nekik megfelelő helyen vannak, ill. nem passzolnak a jobb oldali listával sem.
Hogy őszinte legyek értelmezni sem tudom ezt a grafikont, X tengely nincs is, ill. nem írja hogy azon mi van, az Y tengely meg hőmérséklet, de azon a legfelső pötty 90°C-ra van rakva, holott jobb oldalon egyérteműen leírja hogy nem ott van.
WTF?...
-
Albigator
őstag
válasz
Beretvás #3072 üzenetére
Szerintem nem rugóztam annyit ezen a dolgon, amitől esetleg idegesítő voltam már. De ha igen sorry.
Ha ki kellett volna szerelni az alaplapom, akkor még bonyolultabb lett volna a helyzet, de szerencsére nem kell úgy néz ki, jó a házam kivágása az alaplap hátoldalánál.
Bár a házválasztásnál is rugóztam volna egy kicsit többet.Ha egy dolog egyszerű, de még azt az ember nem csinálja, jó hogy fél tőle egy kicsit, mert csak ismeretlen számára. Utána, hogy sikerült már akkor hopp rá is jött, hogy ez semmi nem volt, mért is fosott ennyire tőle.
Akkor csavargasd a kockát jobbra balra, sokat nem érsz vele, soha nem fogod kirakni.
-
Albigator
őstag
válasz
Beretvás #3069 üzenetére
"egy proci hűtőn két csavart nem tud becsavarni "
Nem, ilyenről szó sem volt SOHA de nem ez a helyzet, HDD-t és SSD-t tudtam h 4 csavarral kell becsavarni (vagy kevesebbel is lehet) és ehhez persze h nem kértem segítséget senkitől mert olyan egyértelmű.
De CPU hűtő csere + pasztázás már nem egy kategória.
Eleve úgy kerestem hűtőt, hogy ÉN EGYEDÜL fogom beszerelni, de természetes volt hogy az először egyszerűbb megoldást preferáltam (akasztós) mivel nincs még tapasztalatom. Kiderült, hogy ez nem olyan jó így már kicsit "bonyolultabb" műveletet fogok elvégezni egyből első nekifutásra, de már úgy érzem megbirkózom vele, van videó és leírás is.De megnéznélek én téged, hogy ha odaadnék egy 3x3x3-as Rubik Kockát a kezedbe amit eddig csak távolról láttál vagy viccből volt nálad egy összekavarás erejéig, ki tudnád-e egyáltalán rakni, ha igen akkor az csak azért lehet mert te azt már korábban MEGTANULTAD. Ha ez nem áll fennt, akkor tényleg egy született zsenivel van dolgom, hogy magadtól elsőre kiraktad. De ezt kétlem, erre rettentően kicsi az esély.
HA viccnek szántad, vagy túlreagálom akkor bocsi.
(#3070) awexco
Nem, nem akarok új házikót, ezt már korábban is írtam de köszi az ajánlást.
Ha a videó miatt írtad, akkor kicsit félre értettél, vagy érthettek a többiek is. 5.5 perctől látható a lényeg a vidiben, nem a házikón van ott a hangsúly.
Mugen 5 Rev. B lesz betéve a Kendomen kuckómba és punktum.
-
guftabi96
addikt
válasz
Beretvás #2986 üzenetére
A Z9 (ez még a régi Z9, nem a Neo vagy mi) aránylag jól szellőzik. Volt ebben már húzott FX + egy húzott R9 280 is. Azok is bőven elvoltak mindenféle melegedés nélkül.
A borda se forró (pedig ha tényleg 90 fok körüli proci lenne alatta, akkor annak melegebbnek kellene lennie).
Próbáltam már úgy is, hogy a szobaventilátort a gép oldalához raktam és max fokozaton fújtam bele a levegőt.
Hasonlóak az eredmények.
--------------------------------------(#2987) Atla
Igen, alapon is. Annyi, hogy úgy nem sikerül elérni, hogy thermal limitbe ütközzön (úgy "csak" olyan 90 fokig meg fel...)
Így meg nem lesz egyszerű gariztatni.
--------------------------------------
(#2988) hokuszpk
Ryzenmaster, Coretemp is pont ilyen magas értékeket mutat, nem hiszem, hogy a HWInfoval van gond.
--------------------------------------
Nincs valakinek véletlen Bestmarktnál/hardverkernél dolgozó ismerőse, aki tudna segíteni? Privátban jelezze kérem, ha van ilyen -
Albigator
őstag
válasz
Beretvás #2775 üzenetére
Nem tartotta a 4 GHz-t. Azok maximum értékek. Átlagban ha megnézed jóval kevesebb.
Az XFR föltolta az órajelet de ezzel a hőfok is brutál lett, aztán szépen levitte az órajelet és a temp is lejjebb ment. Aztán ezt kezdte elölről. Föl majd aztán le. Nem így van?
Legalábbis ez volt nálam, a hőmérsékleteket figyeltem folyamatosan.Játékban viszont, Far Cry 4-nél végig ilyen 3.925-3.950-3.975 GHz körül ugrál all core (rendes játékmenet közben). A CPU temp is jóval alacsonyabb így.
(#2777) Szinyák
De neked is f@sz@ hűtésed van ahogy látom.
-
Lokids
addikt
válasz
Beretvás #2681 üzenetére
+1.
Ha befér előre a 2x 14, akkor mindenképpen azokat oda. Mert jelenleg hiába fújod be a friss levegőt elől, ha kicsit arrébb jóval nagyobb teljesítményű ventik fújják kifele, még mielőtt az lehűtené a procit. A leírás alapján a proci jelenleg a saját és a videókártya felmelegített levegőjét keringeti magának. -
hackeeeee
Jómunkásember
-
Milka 78
nagyúr
válasz
Beretvás #2437 üzenetére
Ez viszont általános mindkét oldalon. Űber lapot teljesen felesleges venned amíg nincs egy binnelt procid vagy te vagy Fortuna kegyeltje és tudod előre, hogy nyerni fogsz a szilícium lottón.
Egy tré vagy átlagos procin a világ legjobb lapja sem fog segíteni. Annyiban jobb az űber lap, hogy extrém magas feszt jobban tolerálja, mert ugye az fog kelleni ha egy gyengébb procit legalább átlagos tempón akarsz hajtani.
Én megkockáztatnám, hogy egy értelmes B450 egy 1.350 - 1.400v-s használatnál még nem fog kifeküdni (mondjuk egy kis szellő nem árt a vrm- részre).
Mondjuk a Hardware Unboxed-es teszt rámutatott (ők nem 5 perc aida,próbapad,stb...teszteket csinálnak), hogy hol a határa a B450-es lapoknak legalább is a Gigabyte B450 Aorus Pro-t sikerült megfőzniük ami a többi laphoz képest elég szégyenteljes (okés ehhez is kellett egy vízhűtés, de léghűtéssel is messze a leggyengébb volt főleg a Tomahawk és a K4 eredményeit tekintve) . Sanszosan ott folytatja a Giga ahol abbahagyta és ugyan úgy rossz a kontakt a vrm és a borda között (visszatérő hiba Intel és AMD-s oldalon is) amit még megfejeltek egy f@sza I/O shield-el is ami alatt megfől a lap.
Nem árt figyelni a vásárlásnál erre is. -
Albigator
őstag
válasz
Beretvás #2455 üzenetére
Nem, amúgy már olvastam korábban is az összefoglalót akkor nem tűnt fel. Most viszont nézegettem az 1***(X)-es topicot is és ott az összefoglalót akkor vettem észre, hogy a Ryzen 3-aknál nincs SMT
Aztán gyanús volt, hogy akkor a 2300X-nál se kéne lennie így hát utána néztem.
Nem a rossz szándék vezérelt h hibát keressek.(#2456) SECTORnooB
Nincs mit, ez a legkevesebb azok után amit műveltem -
Albigator
őstag
-
Albigator
őstag
-
-
SECTORnooB
addikt
válasz
Beretvás #2142 üzenetére
Tökmindegy kábé hogy X vagy nem X.....sajnos ez a helyzet.
Lehet hogy a rajt pillanatában nem volt ennyire mindegy, de ahogy fut fel a gyártás úgy lesz jobb a kihozatal és soha sem tudni, hogy az adott user mit kap,így inkább legyen az amelyik az olcsóbb.
Ma már én sem vennék X-et, de még X470 se, vagy csak a fehér dizájnért -
SECTORnooB
addikt
válasz
Beretvás #1734 üzenetére
Azt értem ez alatt,hogy egy koppon járatott 2700X alá, kell egy hasonló izmos hűtő, ha a user 50-65fokokat szeretne látni nagyobb terhelés mellett.Valjuk be jó a Broken 3 és a Windale 6-al is megvagyok elégedve,de ez a 4.3-4.35 ez már nagyon a PR vége és be is kéri azt a feszt amit nem szégyell
-
válasz
Beretvás #1661 üzenetére
Ha lenne dupla tornyos Phanteks lég hűtő (3 ventis / 140mm-es) AM4 -re , tuti azt vettem volna
FX-en jól bevált és 5GHz (all core 24/7-n elvitte lazán)
Brocken 3 nagyon eltalált darab....
Féltem, hogy a 2700X -re kevés lesz / XFR2 -re , de tévedtem, mert bőven jó.
De kipróbálom a kompakt vízet is és már be is rendeltem + halk / jó H2O-s ventiket hozzá. (stabilabb lesz a temp és nem fog ugrálni, mint lég esetén)MD
L -
S_x96x_S
addikt
válasz
Beretvás #1521 üzenetére
> Ha nem akarod húzni csak akkor vegyél X est máskülönben nincs értelme..
Ezt azért én már túlzó leegyszerűsítésnek tartom
Azért ki lehet mérni "néha" "bizonyos alkalmazásoknál" valamifajta teljesítménynövekedést, valami plusznak lenni kell.
Ugyanakkora frekin ( 4.2Ghz ) - az X-es egy picivel jobb teljesítményt ad.https://www.tomshardware.com/reviews/ryzen-7-2700-2700x-review,5606-6.html
Ami neheziti az objektív értékelést:
- Az AMD ködösít az extra funkciók kapcsán - és nem lehet tudni, hogy ezek később ( Egy BIOS frissitéssel ) aktiválandó vagy fejlesztendő funkciók, vagy csak sima marketinges ködösítések.
És minnél inkább próbálom megérteni a "Precision Boost Overdrive" , "XFR Enhanced " -t annál inkább ellentmondó információkba ütközöm.A sima proci szerintem azoknak jó, akik
- 65W-os alaplappal rendelkeznek.
- és/vagy Szükös költségkerettel rendelkeznek. ( számít minden egyes kiadott forint )Mindenki másnál erőssen megfontolandó az "X"-es. főleg a 2700X - mert ott az extra $30 -felár arányaiban jobban eloszlik és a "Precision Boost Overdrive" hatása is jobban kijön a több mag miatt.
Ha októberben tényleg jönnek a A420-as alaplapok, akkor még egy átlagos célú gépnek is ideális - a felhasználók ~ 80%-nál - optimális ár/teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működés
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- Android 4K TV okosítók / új állapotban / 12 hónap garanciával
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- Samsung Galaxy Z Flip 3 256GB,Átlagos,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest