Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Samus: Atomic Heart - Egy kis nyafogás
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- GoodSpeed: 3I/Atlas: Üstökös vagy idegen civilizáció űrhajója?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
janos666
nagyúr
válasz
Speed®
üzenetére
Szerintem is csak olyankor tud kinyírni kártyát, főleg ahogy írod powertune limit emelés nélkül, ha épp ez hoz ki belőle egy egyébként is lappangó hibát, ami valószínűleg előbb-utóbb játék közben is eldurrantaná (gyengélkedő kondenzátor vagy laza forrasztás, VRM-nél szarul érintkező és/vagy alulméretezett hűtés, stb).
Én DX11 játék alatt is láttam már olyat, hogy lekúszik a GPU órajel a Power Limit miatt, az új API-kkal - amiket mindenki úgy vár - pedig elvileg a Furmark-hoz hasonlóan meg tudják majd izzasztani a kártyákat játékok is (állítólag ezért jött be ez az egész PowerLimit, nem csak a Furmark kedvéért...).
---
Valley-el ugyan nem sikerült egyértelműen kimutatnom semmit, de 3DMark FireStrike Graphic 2 alatt oda-vissza tesztelve kb. 1 fps-t (54.5->55.5) nyer a 290X-em a 390X+mod_1.7 BIOS-al Stilt BIOS-hoz képest (1150/1375/+50).
-
R3plica70
aktív tag
válasz
Speed®
üzenetére
Én nem érzem a hiányát, sztem igen korrektül összerakta a Sapphire ezt a Nitro hűtést, és nélküle is kellően merev a kártya, nem hajlik, pedig igen hosszú és súlyos darab. Design számomra egy fillért nem ér. Zárt házban nem mindegy hogy néz ki?

Engem a "kerólendő" kijelentés zavar kicsit, ami arra utalhat, hogy az új backplate-s verzió jó csak. Amúgy mindenki az MSI-t magasztalja, amivel semmi bajom, ha másért nem a 3év gar. miatt, amit szintén megértek. Kinek mi a preferenciája. De emiatt szvsz nem kellene lehúzni a süllyesztőn a "csupasz" Sapphire-t. Sok év szervízes tapasztalata alapján AMD/ATI vonalon én sokkal jobban megbízok a Sapphire-ban még ha csak 2 év gar. van rá akkor is . De ez szigorúan SZVSZ és no flame.
-
Milka 78
nagyúr
válasz
Speed®
üzenetére
14 fok nincs a vga/ház/ventiben.Itt 2db halál gagyi Revoltec Piros ledes,nulla nyomású/légszállítású rettenet volt rajta,igaz 24 fok volt a szobában.Ez a szett 3db Hawai-on volt és van még itt 2 másik kolléga hasonló szettel,mind nagyjából egy kupacban van eredményileg.Ha meg nem éri el a pumpa 4 talpa a lemezt akkor egy mozdulat,hogy féloldalas legyen.Ha leszedi a blokkot egész jól látszik a pasztában a gpu lenyomata,ki lehet szúrni ha féloldalas.
Viszont az tény,hogy szerintem se egészséges úgy szellőztetni a radit,hogy a meleg vga-ról konkrétan leszívja a levegőt és a cső is bele tud szólni,nem beszélve a hővezető pasztáról
A kiszerelés is szent igaz.Én is kivéve próbálgattam hogy hogy rakja be a házba (cső fel,cső le feszül/nem feszül,stb).
Isten igazából korcsi fórumtárson múlik minden,hisz az összes verzió fel lett sorolva,most már csak neki kell állni és próbálkozni.
Ghoula : Lehet neki megyek holnap,max ha nagyon elakadok privibe zargatnálak,mert nem akarom téglává változtatni a karim.

-
odorgg
addikt
válasz
Speed®
üzenetére
Nálam nem feküdt fel a Wasser, Lclc,és a Hercules sem, a lemezre. Viszont netes képeket elnézve, a felfogatása egyedi a hibridnek, szóval nem kizárható a dolog, de maga a blokk biztos hogy nem fekszik fel, max a rögzítő keret:

Rá kell tenni csavarok nélkül, ha felfekszik, az elég egyértelmű, mivel a rögzítő fülek, érik a nyáklemezt.
Minden esetre, első körben érdemes lenne a radit a ventikkel kivenni a házból, és úgy megnézni a hőfokokat.
Az az egy biztos, hogy ennél csak az FC blokk jobb megoldás a VRM-ek hűtésére. Ráadásul a nyák extrém meghajlását is megakadályozza a cucc. Meg tartottam volna én is, ha nem váltok full vízre.
-
Milka 78
nagyúr
válasz
Speed®
üzenetére
Nekem nem potyog le,pedig a második vga-on van fenn,de tény hogy macerás,tanulni kell.
Az hőfokok nem mutatják hogy olyan jó lenne az a kontakt,bármikor rá lehet mérni az eredményeimre (+100mv-vel hozom azokat a hőfokokat mint nála alapon). Hozzáteszem a 290-em egy gagyi Aerocool házban is,ugyan ezen hűtővel,ugyan ilyen hőfokokat produkált és az a ház sem volt a szellőzés csúcsa.
A hőfokok egyértelműen mutatják,hogy nem fekszik fel normálisan.Hidd el nem a levegőbe beszélek,szanaszét cserélgettem a bordákat,reszelt rá egyedi megoldásokat,szinte mindent kipróbáltam vele.Tipikusan azok a tünetek amik nálam is voltak a távtartó hiba miatt.Elég 0.5 mm és bukik az egész.Itt van a videóban a távtartó elhelyezése (1:50).
Abban a hűtőben sokkal több craft van csak valamiért nem adja ki magából.Egyet viszont nem értek.Van a pumpa talpa->közte a ref hűtő lapja é-> majd azon a nyák?Vagy a ref hűtő lapja annyira ki van vágva,hogy a pumpa 4 szélső talpa a nyákhoz tudna érni (vagy a levegőbe lóg mint a képen az első ábra))?
És már meg is válaszolta a tulajdonos fórumtárs.

Tehát a pumpa a ref lapkára fekszik fel.Az a lapka ki lett mérve,hogy pontosan akkora mint a gyári távtartó?Fejből nem tudom,de vagy 3.5mm vagy 4mm-es távtártót ír az AC a nyák és a pumpa talp közé.
-
fox64
tag
-
fox64
tag
válasz
Speed®
üzenetére
Hát ezen ne múljon

Elnézést a hasonló formátumért de megtetszett
GRaul:msi afterburner pl,én ezt használom.
Tdp limitet told ki,unlock voltage control,kis léptépkben adod nekik a mhz-et párhuzamosan,és minden beállítás után kicsi furmark hogy szemetel-e 3d-ben vagy kifagy-e,ha elkezdi akkor adom neki a plusz feszt.én így szoktam. -
HSM
félisten
válasz
Speed®
üzenetére
Gond egy szál se, jobbulást.

Hát igen, az első hónapokban nem voltak topon a GCN driverek, és ugye a friss cuccokhoz a tool-ok sem álltak a helyzet magaslatán. Ezt megfejelve a magas nyitó árral én nem ugrottam bele. Viszont egy évre rá már egészen más lett a leányzó fekvése.
-
HSM
félisten
válasz
Speed®
üzenetére
Én a gyári 725/1000Mhz-es 5850-hez képest értettem. Enyém csak 20% OC-t tudott.

Én ezeket a számokat mértem. Amúgy azt tegyük hozzá, hogy óriási különbség van egy 7850 és egy jobbféle 7950 sebessége között. Nekem is volt pár napig egy sima 7870, az nekem is csalódás volt az árához képest, pedig én a megjelenés után egy évvel vettem, amikor már rendben voltak a GCN driverek. -
proci985
MODERÁTOR
válasz
Speed®
üzenetére
X2 mar draga, de nemetektol 100k lenne 290x matrix platinum, erre jon 50ert a blokk, meg parhuzamosito 20ezerert, vagy csati 5ert, meg lehet pumpa 12-35ert (lehet meg egy DCP2.2 eleg lenne, 35 a D5tartalyostul), meg keves lenne a radi szoval lehet legegyszerubb lenne egy Mora kiegeszitokkel 70ert (atkoltozni a Cosmos Sbe picit olcsobb de kene 140es rad holder 5.25os helyre), es akkor ize, ablakban diablozok meg Borderlands2zok amin kb 85%on dolgozik a GPU 5760xultran, 4AA/16AF beallitassal.
hulyenek is megeri. remelem figyeled, hogy pontos/napi arat mondtam a kulonbozo komponensekre
.--
hm, kb ennyi lenne a 295x2, vajh az is lekapcsol masodik kartyakent ha nincs terhelve?nem ebbe bele se gondolunk. -
proci985
MODERÁTOR
válasz
Speed®
üzenetére
a 290x egyedul kb 60-70%al gyorsabb, mint egy 7850 2GB CF 15% OCval, ugy, hogy megy rendesen a CF (tapasztalat)
a 7850 darabja legalabb 20%al gyorsabb a 5870nel (tesztek alapjan elvileg)
tippre lesz az a kulonbseg 4szeres is, nem VRAM limites helyzetekben is.
tippre gyorsabbnak kene lennie a 390xnek 4Kban, mint az 5870nek 1080pben.
--
HSM: en is meg voltam egyebkent elsore lepodve, hogy ennyire elhuzott.
-
Old FatBoy
aktív tag
-
Televan74
nagyúr
-
-
ddt500hu
veterán
válasz
Speed®
üzenetére
CHIEFTEC CTG-500-80P. Apámnak odaadom a mostani VGA-t (az övé behalt) és vennék egy újat, viszont jövő ilyenkorra gépcserét tervezek ami egy komoly I5/7 lenne. És nem akarok még egy VGA-t venni akkor.
Olyan VGA kell ami egy Skylake-es, 16GB, I5/7-ben megállja a helyét és idén karácsonyig meg tudom venni+ a mostani táp bír vele.
AMD-s vagyok, ezért a 390 de aggódom a fogyasztás miatt. Viszont éppen emiatt a tápot sem cserélném. -
korion
senior tag
-
vaakuum
addikt
válasz
Speed®
üzenetére

Nem tudom ,milyen a hdmi kábelem, de biztosan nem jó, mert mikor ráraktam DP kábelre, beadta a natív felbontást végre
Holnap bosszút állok, és megkínzom, amiért így megszívatott![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ezek után mit kell letölteni, amivel lehet játékban monitorozni, meg az órajeleket buherálni? Afterburner elég?
Vagy valami más a neve az msi gamer szoftverének?szerk: Gaming app kell?
-
haxiboy
veterán
válasz
Speed®
üzenetére
A / jellel a vagyot szerettem volna szimbolizálni
Szóval 4k vagy 1440p (2560x1440). Azért is 1440p-felé húz a szívem mert ezt még egy erősebb 1gpu-s rendszer normálisan meghajtja.
2GPU-s rendszer is szóba jött nálam, de szerencsére nem ruháztam be még egy 970-re, mert akkor most duplán ideges lennék
Váltás esetén akár a Fury is szóba jöhet ha mondjuk 30-40k-t esnek az árak.
-
Malibutomi
nagyúr
-
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
Speed®
üzenetére
Ne beszelj mar zoldseget legyszives.
A VRM-et nem az a kis heatspreader lemez huti hanem ez:
Maga a bazinagy huto a hocsovekkel.
(#30393) kingpython
A fenti kepen lathatod milyen rossza a VRM hutese, pont annyira amennyire tobbet fogyaszt mint a tobbi 390, amit a multkor megbeszeltunk mar.
Ugy fest HSM most alaposan mellefogott. -
-
Chrys_
addikt
válasz
Speed®
üzenetére
Igen, néztem az árakat. Viszont az X-t könnyebb lesz majd valamikor eladni az egyszerűbb verzió ellenében.
A Nano nekem így csalódás lett, pedig az lett volna a befutó.
A teljesítményhez még annyit, hogy 5760x1200-ban használom a kártyákat, ott sajnos most még minden darab fps számít. -
mikromanus
veterán
válasz
Speed®
üzenetére
Zalman ZM600-GV 600W 80+ tápegység
MSI R9 290 4GB videókártya
A tápnak ennyit bírnia kell (papíron). Hacsak nem selejt. Garanciális a táp és a VGA is, szóval ha azonosíthatóan ez a gond, az is jobb mintha nincs nyom. Az energiafelvételes beállításokat azért majd megsasolomPortalanítás megvolt, órajel visszavétel megvolt (valakinek ez bejött). Visszatettem a 15.4-es drivert, mert a 15.7 szarabb volt mint a régi (érzésre, mert így is összeomlik azért). Tovább bírja, de simán behal 1920*1080-on így is. Tápcserét tesztelhetek (?), csak a korábbi tuti nem bírja el ezt a levélnehezéket amit VGA-ként használok.
A ház most nyitott oldallal árválkodik. Próbáltam visszazárva és anélkül is, de a hőmérsékleten sokat nem változtatott. Amúg ymi ennek az R9 2XX szériának a standard/optimális üzemi hőmérséklete? -
helkis
veterán
válasz
Speed®
üzenetére
ez jó ötlet, holnap majd átrakom a kimenetet..

terhelés elvileg ugyanakkora mindegyiken, bár ezt még nem monitoroztam, az órajelek, feszek megegyeznek, csak fura hogy a hőfokok máskép oszlanak el mint ahogy logikus lenne, de biztos van oka, erre vagyok kiváncsi..
szerk: mikor kitalálták a CF-et, akkor még volt külön master és slave/normál kártya..

(#30315) abridabri - köszi az ötletet, erre nem vállalkozom, ha bontanom kell, akkor már el is lesznek adva..
(bár ahogy most a dx12-es jóslást linkelte fanti, lehet sokáig meg kell tartani őket)
ill. egy vízkörben minden komponensnek egy idő után be kell állnia ugyanarra a hőfokra idle állapotban (akkor is 1fokkal melegebb a felső kártya egyébként
) terhelve, a terhelés függvényében hül vagy melegedik elég gyorsan az adott komponens.. mégis mindig a felső kártya a melegebb.. 
-
helkis
veterán
válasz
Speed®
üzenetére
nem a difi a gond, hanem hogy az alsó (második) karinak kellene inkább melegebbnek lennie szvsz, mivel az első kártya melegít pl 3-5fokot a vizen, akkor a második kártya melegebb vizzel van hűtve ez tuti, az elsőhöz képest.. de hőfokban mégsem így van..
arra jutottam, hogy CF-nél az első kártya, ahogy te is fogalmazol a master, ez mindig nagyobb terhelést kap, mint a slave, a kérdés az, hogy ezen lehtne-e változtatni software-esen?
ha igen (szvsz tökmindegy melyik kártya az elsődleges) akkor pl levegős CF-nél, jobban ki lehetne használni, hogy a felső kártya nem melegítene annyira (ott már nem 2-3fok a difi, hanem inkább ~10),
a közeli proci/vrm/ram kombót is hűvösebben, és/vagy halkabban lehetne hűteni.. -
lowzor
veterán
válasz
Speed®
üzenetére
Nálam mindig kiválóan teljesített az összes 7950. Amúgy ugyanaz a Sapphire, ami neked volt, az volt az enyém is, a Powercolor, ami most a tiéd szintén az enyém volt, én adtam el Cole-nak, ő rakott rá később 1 Peter-t

1,18V körül vitte az 1200-at, ha jól emlékszem, én úgy használtam 24/7-ben. -
Zsohi
őstag
válasz
Speed®
üzenetére
A fű részletessége és az élsimítás az ami megeszi a gépet, ahogy én vettem észre. Viszont ha a felbontást felskálázod 1,25x értékre ami nálam szinte 0-val egyenértékű hatással volt a játék futási teljesítményére már is szebb lesz, mint amilyen a 8x aa-val kinézett. A fű részletességét magasnál feljebb tolva instant összecsinálja magát a 390-esem.

A beállításaim amivel a játék teljesítménye még a városon kívül is stabilan 40 felett van, városban stabil 60:
-
R3plica70
aktív tag
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
Speed®
üzenetére
Van teszt [link] ahol a MSI 970 (~1250boost) ellen megy a Sapphire 390(1010mhz), ott is jobb a 390. Vagyis tuning tuning ellen is kb fej fej mellett vannak. amig 1080p fole nem mesz felbontasban, ott meg lemarad a 970.
Amiket olvasok kulfoldi forumokat is inkabb a 390-et ajanljak.De van olyan ahol mindkettot merik alapon, es OC (1200 vs 1440mhz) is, ebben MSI 390 van es EVGA 970SSC OC. Itt is a 390 jon ki jobbnak [link]
-
jani04
aktív tag
válasz
Speed®
üzenetére
Köszönöm a tanácsokat.

Néztem teszteket és szerintem a 390 azért nem egy rossz darab.Sőt.Mondjuk én a 390x-et venném vagy megvárnám nanot.De én megalomán vagyok és Nvidiás de nem elvakult.Azt kell mondjam szép teljesítmény az amd-től-hogy kitudott facsarni még egy kis + ebből a szériából.
Pls ne kövezetek meg.
-
Televan74
nagyúr
válasz
Speed®
üzenetére
Vitának helye van.Az embereknek vitatkozni kellene megtanulni és nem veszekedni.Akkor lehetne élhetőbb társadalmat építeni.Nem voltál sértő.Részemről ok volt a dolog.
De hogy on is legyek.Csodát nem kell várni tényleg a 390/390X szériától.Sajnos tényleg csak +4GB van benne és aprócska módosítások
De lehet hogy csak én kaptam ki egy melegedő vrm2 -s példányt. -
Winchester95
őstag
válasz
Speed®
üzenetére
Azthiszem az az advanced menüpontban van...
Nálam fullhd minden a maxon (veryhight, ultra)
Framelimit off, PostFX normal.Advanced kilove.8X MSAA.
Hirtelen lefuttattam a tesztet benchmark 30 alá nem ment le.
30-55 kozott van az fps (megjegyzem nalam 30fps alatt rossznak szamit.)
Ha gondolod es visszajottem kb fel ora mulva ird le mivel milyen tesztet csináljak. es megcsinalom akar itt akar privatban
Rajottem en is.85fok fole meg eleteben nem melegedett fel a kartya azt hiszem.VRM-ek nél meg -1 --- -5fok.
-
Pacy
aktív tag
válasz
Speed®
üzenetére
Én igyekszem 72Fps felett tartani. Muszáj is volt beáldoznom néhány dolgot miatta: Árnyék : Soft, Shadow d.: High, Msaa:2x Postfx: V.high, Grass: High Advenced: Off. Így 1060/1400Mhz társaságában nagyon ritkán van 60fps alatt kint füves területeken is. Város meg gondtalan 80+ Fps. Én csak olnine játszok egyelőre, oda jó ha inkább fps van nem pedig látvány. De a 8X Msaa számomra érthetetlen....ha online ba single...
-
Winchester95
őstag
válasz
Speed®
üzenetére
Afterburnert és ezeket kihagynám mert képes osszekeveredni minden.
Proci órajelet nem vitte fel csak 3.1Ghz-ig.
Nyomtam egy bios resetet most már 3.3Ghz-ig megy mind a 4 mag, kicsit jobban is megy.
Érdekelne ez a proci húzos dolog.igazából 100 de inkább 200mhz is elég lenne.Asus B85M Vanguard lapom van. Ha esetleg tudnál helpelni privátban megköszönném. -
Winchester95
őstag
válasz
Speed®
üzenetére
Értem.
Most így 50%-nál pl GTA 5 ben maxon megy az órajel és a kihasználtság is, néha leesik nagyon, nagyon ritkán de gondolom az a játékba való menü belépés miatt, vagy normális is lehet.Mondom nem erőltetem, csak mint ha úgy emlékeztem volna rá hogy a kari bírja feljebb is mint 4X-es és ennek akartam utána járni.

Rendben, visszarakom 0-ra, és megnézem úgy.
-
Winchester95
őstag
válasz
Speed®
üzenetére
Köszi mindenkinek a segítséget

Akkor hála istennek nem a proci a baj.
Nem zavar engem egyáltalán csak hogy mondjam...szerettem volna ennek utána járni.
Lehet túlbecsülöm a VGA-t nagyon.Annyit még kérdeznék hogy ennel az áramfelvételnek mi is a lényege? Ettől jobban melegszik a kártya?
Olvastam sok helyen ha nincs kitolva ez a beállítás maxra akkor ingadozik a kártya teljesítménye.
Ez igaz? -
Winchester95
őstag
válasz
Speed®
üzenetére
I5 4440 nél nem lehet piszkálni elvileg/ sajnos semmit.
A VGA meg DC2 OC, 290.
Corsair 400W 80P CX-el hajtom. (360W) Régebben fx8300 (95w)+Asus M5A 78lx3 lap volt alatta gyári hűtővel. (lehetőségem lett volna cserélni a lapot egy ud3p giga 8fázisos lapra, de inkább átváltottam intelre. ) -
lowzor
veterán
válasz
Speed®
üzenetére
Azt, ami nem nyári kánikula, mint ami most van. Olyankor nagyon halk és egész jó hőfokokat is produkál (2 slotos 290-hez képest). Most ebben a melegben kicsit magasabb fordulaton üzemeltetem, de még így sem vészes a hangja, meg az év nagy részében azért nincs ilyen idő. Nálam egy Fractal Design Core 3000 van, ez elvileg nagyon jó szellőzésűnek számít, minden tesztben a top-ban volt ebből a szempontból, de ha az ember jól kialakítja neki a szellőzést, akkor nem lesz gondja a kártyával. Azok szoktak általában szívni vele, akik konzervdobozba rakják. Feszemeléses tuning persze felejtős ezzel a hűtéssel (max megemelt ventifordulattal, de a halkságot nem áldozom be +50mhz-ért), meg az 1060mhz stabil alapfeszen, az 1100mhz meg még +50mV-al sem, tehát lehet, hogy jobb hűtéssel sem emelnék feszt, mert úgy már még jobban fűtene, meg annyit fogyasztana, hogy a villanyóra kiesne a helyéről.
(#29765) DeadMeat:
Hangszigetelt házba pont nem való, azért szívsz te vele, inkább egy Vapor-X lenne a te kártyád, vagy egy 970.
Új hozzászólás Aktív témák
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Gaming notebook topik
- Kingdom Come: Deliverance I-II.
- OLED TV topic
- Apple MacBook
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Autós topik
- Google Pixel topik
- Ismét az Apple veheti át a piacvezető pozíciót
- 5 kilowattos GPU-k előtt nyitná meg az utat az Intel
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- magyar billentyűzet - 162 - 163 - Lenovo LOQ (15ARP9) - AMD Ryzen 7 7435HS, RTX 4060
- LG 32GS94UX - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Samsung Galaxy A56 5G / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / BONTATLAN
- Bomba ár! HP 250 G9 - i5-1235U I 8GB I 128GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI Katana15 HX B14WEK notebook - i7 14650HX 16GB DDR5 1TB SSD nVidia RTX 5050 8GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Szóval 4k vagy 1440p (2560x1440). Azért is 1440p-felé húz a szívem mert ezt még egy erősebb 1gpu-s rendszer normálisan meghajtja.

Én is győzködöm magam, hogy a 290X-el kihúzom a következő szériáig (házon belül), de nem így lesz. Akinek ez a hobby...