Hirdetés
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- weiss: Autó költségek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
-
LOGOUT
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Taifa Díaz
őstag
válasz
Dauerstage
üzenetére
Még pubgay

-
Taifa Díaz
őstag
Halihó FX testvérek. A kis FX-8320 mennyire fog vissza egy Sapphire RX 570 Nitro+ vga-t DX12-ben?
-
Taifa Díaz
őstag
válasz
jokeph
üzenetére
Köszi a tippeket. Újratelepítettem az Aidát - ugyanazt a verziót, nincs frissebb -, és megoldódott a gond. Azért feltoltam az LLC-t is Ultra High-ra. Tesztelés alatt, egyelőre nem fagy.
A lábak egy újrapasztázás során dőltek meg, kb. 150 hajlott láb lehetett, amit szépen, türelmesen visszaigazgattam. Nem volt gond belőle, de azért megmaradt bennem az emlék. A mai napig minden fagyásnál, anomáliánál eszembe jut. Nem hittem akkor, hogy meg tudom csinálni. Azóta felfűtöm a cuccot, mielőtt szétkapnám pasztázni, hogy ne dermedjen össze a cooler talpával. -
Taifa Díaz
őstag
válasz
jokeph
üzenetére
Load Line Calibration High-on. Tegyem magasabbra esetleg? A legmagasabb beállításon fagyott régebben, ha jól emlékszem.
Én döglődő memóriavezérlőre tippelek, mert volt pár hajlott láb a cpu-n. De megnézem frissebb Aida64-el, hátha az bugos nálam. De nagyon nem annak tűnik, mert egyáltalán nem random a dolog, következetesen mindig zéró az L1 cache copy, és kb. harmada a memória írás értéke is a megszokottnak. -
Taifa Díaz
őstag
válasz
Askformore
üzenetére
Ott valami nem stimmel. Nálam nagyon kicsi, 1-2 GFlops szórással megy végig akárhányszor, átlag 89-90 GF értékkel. Melyik beállítással engeded rá: High, Very High, Maximum? Hány kör?
-
Taifa Díaz
őstag
válasz
rantotthusi
üzenetére
+1 jakusj észrevételeire. Akármilyen hűtést is tehetsz a kockádra - kivéve talán a folyékony nitrogént -, a meleg levegőt elvezető légcsatornát oldallap nélkül nem biztosítod. Oldallap nélkül az említett csatorna hiánya 100% tuti. Így ne várj sok javulást hőmérsékletek terén, de abban a lapban egyébként se.
-
Taifa Díaz
őstag
válasz
Vismajor01
üzenetére
Most +100 volton 4.4ghz, prime95 small megy egy órája, max hőmérséklet 61 fok, jelenlegi 60.
Csatolnál egy képet a +100 voltos beállításról?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Taifa Díaz
őstag
válasz
ivereb84
üzenetére
Ilyen kevés információval tapasztalati alapon valahova 180-200 W közé tenném a fogyasztást (1.512 V/4.7 GHz), feltételezve, hogy Turbo Core kikapcsolva. Pontosat egyébként fogyasztásmérővel se tudnál meg, ugye az is a teljes konfiguráció fogyasztását mutatná, és abból a többi fogyasztó ismeretében vissza kéne fejteni a proci fogyasztását sacc/kb.
-
Taifa Díaz
őstag
válasz
Jakuskacsa
üzenetére
A 0 és az 1-es magot nem lehet tiltani, ha jól emlékszem próbálkozásaimból.
-
Taifa Díaz
őstag
válasz
DrojDtroll
üzenetére
APM dióhéjban: biztosítja, hogy a cpu teljesítménye a 95 W-os TDP keretein belül maradjon (ha engedélyezve van). Ezzel összefügg a másik kérdésed, ugyanis terhelés hatására, ha túllépné a processzor teljesítménye az említett keretet, akkor ez a technológia elkezdi leveszegetni az órajelet emiatt - ekkor jön a throttling. Amikor azt látod, hogy garantáltan nincs túlmelegedés, mégis rángat az egész, na akkor történik ez.
-
-
Taifa Díaz
őstag
-
Taifa Díaz
őstag
válasz
Pancsermeste
üzenetére
Nem lehet relevánsabb, legfeljebb ugyanolyan releváns, mivel a maghőmérséklet teljes mértékben kalkuláción alapszik. A kupaknál legalább szenzoros mérés a kalkuláció alapja, míg a magoknál, hááááát, hogy is mondjam szemléletesen - talán kalkulált értékből kalkulált érték

-
Taifa Díaz
őstag
Kicsit más téma.
A visszatért nagy meleg örömére, lévén hétvége, ma délután teljes portalanítást és újrapasztázást kíséreltem meg. Mit ad isten, a legutóbbi réteg paszta úgy összeragasztotta a hűtő talpát és az FX kupakját, hogy a Mugennel együtt simán kijött a processzor is a foglalatból. A socket szerencsére nem sérült, de nem úsztam meg ennyivel - a rutinosabbja úgyis kitalálja, mi történt...Igen. Lábak görbültek. Nem egy, nem kettő
RENGETEG láb. Feszegetés hatására az egyik szélső sor egészen eldőlt egy irányba, tőle beljebb pedig random dőlt egy-egy láb a széleken.
Gyorsan ittam egy sört, keresztet vetettem az FX-re, aztán nekiálltam visszahajlítgatni a pineket egyesével, a fellelhető legkisebb csavarhúzóval. Röpke fél óra múlva már indult is a rendszer tisztán, újrapasztázva. Persze sípol, 1 hosszú, 2 rövid - memória, naná, jóhogy nem érzékeli rendesen, ennyi görbe lábbal. De hoppá, mondom, hiszen áramtalanítás után mindig így indul, mert két különböző RAM kit van benn, egy 1600 MHz-es, meg egy 2133 MHz-es kit, nem tudnak együtt csont nélkül indulni. De van ám ott egy jóképű Mem OK gomb, és láss csodát, pár hosszabb nyomásra indul a rendszer, és minden rendben (lekopogom gyorsan).
IBT 10 kör hiba nélkül, visszaállítva a mentett tuning profilt is. El se hiszem...FUUUUUHH
Remélem, nem haragszik senki, hogy ezt megosztottam örömömben, sőt, remélem, akadnak olyanok is, akik együtt tudnak örülni velem a happy enden. Az FX mindent kibír!!!
-
Taifa Díaz
őstag
+1 a Tomko78-nak írt bekezdésedre: egy FX-et kipróbálni nem a legdrágább 990FX chipsetes lapokban kell - mert mi van, ha egy bűn rosszul sikerült kockát kaptál éppen? Van egy bűn rosszul sikerült kockád egy méregdrága lapban, na faxa. Persze ha duzzad a plasztikkártya a tárcában, akkor nincs gond, de nem ez a jellemző annál, aki az AMD-t favorizálja...Szóval inkább ki-ki a költségvetéséhez mérten olcsóbb lapban kezdje inkább feszegetni az FX határait, és ha netán egy alap 970-es Asus vagy Gigabyte lapban is csapja az 5 GHz-et 1.2 V-on
akkor biztos érdemes tenni alá egy Sabert, hogy megtudd, mit bír még. Itt az aprón még viszik egy darabig az alap, alig használt FX lapokat a népek, és ugyanitt Sabert is talál néha az ember, most már egyre kisebb különbözettel meg lehet húzni a cserét.
Az értelem mindenesetre a fentiek mellett szól. Ellenvélemény esetleg...? -
Taifa Díaz
őstag
válasz
dethroner
üzenetére
Egyetértek Ciccukával, a 73 fok nekem is soknak tűnik, úgy, hogy nálam a sima 8320 dettó ugyanezen a feszen és órajelen 70 fokig kúszik fel a tizedik kör végére.
Amúgy érdekes, hogy az E-s FX-ednek ugyanannyi fesz kell ehhez az órajelhez, mint az én 125 W-os kockámnak. -
Taifa Díaz
őstag
válasz
Mukucs
üzenetére
Annyi biztos, hogy egy valamirevaló Asus lapon van lehetőséged a BIOS-ban mindenféle ventilátorvezérlésre, de ezt a 970-es MSI lapot nem ismerem, bár nem is vagyok semmilyen szinten az MSI ellen. Páromnak is MSI lapot vettem FM2-es rendszer alá, és nincs vele probléma, de mint tudjuk, az FX kicsit kényesebb lap terén.
-
Taifa Díaz
őstag
válasz
Mukucs
üzenetére
Hmm...A hőmérséklet értékek mégis valószínűsítik az 1.4 V-on működést. Mondjuk attól is függ, miféle cooler van a cpu-n. Látom már, Cooler Master 212 EVO. Van a számítógépházon a cpu hűtő blokk síkjában működő ventilátor. Ha igen, én úgy állítanám be a CM ventijét, hogy szívó hatást érjenek el együtt, és kihúzzák a cpu által termelt hőt a házból. Nagyon szépen meg tudja rekeszteni a hőt, ha két venti egymás ellen dolgozik.
De amúgy elég furcsa, mert 200 MHz-es bus speeddel hogy a vérbe kúszik fel 3867.5 MHz-re az a 3800?
-
Taifa Díaz
őstag
válasz
Mukucs
üzenetére
Bekapcsolt Turbo Core mellett rendben van. Már ha rendben van, hogy be van kapcsolva a TC. Mert ha kikapcsolnád - és ebben a topikban bárki ugyanezt fogja mondani neked - 1.4 V cpu feszültséggel nem 3.8, hanem 4.5-4.6 GHz-et is el lehet érni, és akkor már nem fűt hiába a kocka.
-
Taifa Díaz
őstag
válasz
perfegor17
üzenetére
Az elég szép kis drop. Told rá akkor a 100% LLC beállítást.
-
Taifa Díaz
őstag
válasz
perfegor17
üzenetére
Megnézhetnéd első körben egy 75% LLC beállítással, hogy mit szól a magasabb feszhez. De akkor már a magasabb órajelhez - hogy is volt? 4.8 GHz? - próbálnám azt a feszt.
-
Taifa Díaz
őstag
válasz
perfegor17
üzenetére
LLC beállítás miféle?
-
Taifa Díaz
őstag
A Codemasters játékok már csak ilyenek. Mindent kiteszteltél, nyugodtan elvagy, aztán felrakod a DiRT2/3-mat, vagy F1 201x-et, és jönnek is az anomáliák. Az első Codemasters game, ami nem vitte el a stabilnak hitt tuningomat, az épp a mostani Rally. Legutóbb a DiRT3 olyannal szopatott, hogy memória Command Rate. Állíthattam bármit, amíg az 1T-n volt, nem akarta az igazat.
-
Taifa Díaz
őstag
válasz
Nxn908xxx
üzenetére
Ez a kijelentés eléggé érdekes, hogy "gépház oldala levéve, tehát semmi szellőzési probléma nincs". Nincs, mert ez maga a szellőzési probléma
Ezzel ugyanis megáll a forró levegő azokon a helyeken, ahonnan a ventilátorok nem tudják azt elszállítani. Lényegében kilövöd a turbulencia hatását az eltávolított oldallappal. -
Taifa Díaz
őstag
válasz
rovtiv3
üzenetére
Szerintem meg semmi értelme a kitesztelt OC mellé visszakapcsolni a Turbo Core-t. Kipróbáltam. Igen, minden bench és játék 200 MHz-zel magasabb órajelre "turbózta" a 8320-ast, de...Monitorozva az értékeket azt tapasztaltam, hogy egy bolhafasznyival se hoz több FPS-t sehol a Turbo órajel a Turbo nélkülihez képest, tehát mintha nem is lenne. Akkor meg minek...?
-
Taifa Díaz
őstag
válasz
fasterware
üzenetére
A processzor használatban nem lévő moduljai ki lesznek kapcsolva, ha ezeket - C1E, C3, C6 state - engedélyezed, ezért is nevezzük energiagazdálkodási funkcióknak. Ehhez előbb a Cool'n'Quiet opciót is engedélyezned kell a BIOS-ban.
Hogy érdemes-e bármelyiket kikapcsolni? Az attól függ, hogy mi a célod. Ha energiamegtakarítás, és alacsony hőtermelés, akkor nem. Ha hardcore tuning a cél, akkor tiltani szokták. -
Taifa Díaz
őstag
válasz
zsoleszka17
üzenetére
-
Taifa Díaz
őstag
-
Taifa Díaz
őstag
válasz
Jakuskacsa
üzenetére
Dehogy ürül. Én például még biztosan olvasom a topikot vagy két évig, mert addig halál biztos, hogy használom az FX-et. Addigra talán lesz értelmes alternatíva piros oldalon, amire megéri váltani.
-
Taifa Díaz
őstag
válasz
killerhagyma
üzenetére
Először is el kellene felejteni az Auto beállításokat a BIOS-ban. Ha egy kicsit összemelegedtél a beállításokkal, az LLC beállításait kellene megnézni, illetve még egy olyat keress, hogy Disable Spread Spectrum.
-
Taifa Díaz
őstag
válasz
Dark KillerX
üzenetére
Ehhez fűzném hozzá, hogy ami nyilvánvaló, azt nem kell fennhangon bizonygatni. Ha az FX ennyire nem rúgna labdába, akkor az Intel fanboyok csak elégedetten használnák a csodakockájukat, és nem foglalkoznának mással, tudva, hogy nincs jobb alternatíva, mint amit vettek. De a kényszer, hogy állandóan el kell ismertetniük, hogy az Intel processzor mindig jobb választás - nos, ez bűzlik, de minimum gyanút keltő.
Kicsit olyan ez, mint hogy Magyarország jobban teljesít. Aki benne él, az tudja, hogy ez nincs így, és hogy ez csak annak szól, aki kívülről néz be... -
Taifa Díaz
őstag
válasz
rambustibi
üzenetére
Mondjuk a te 9590-esed persze, hogy nem a 4790k-val van egy szinten, ráadásul 5 GHz-en már azért az egy szálas teljesítmény hátránya is eltűnik jóformán, ahogy látom.
SECTORNooB: 4.6 GHz-ig tudom stabilizálni ésszerű feszültségen a 8320-ast, fostos Mugen 3 hűtővel.
-
Taifa Díaz
őstag
No drága barátim, ha jól értelmezem, a legújabb cpu-z bench szerint az őskőkori, sehol nem ajánlott FX Visherám (8320) többszálas felhasználásban egy 4 GHz-es i7 4790K-val van egálban:

Közel valós szerintem, mivel az egyszálas teljesítmény erősen az Intelnek kedvez.
Csak hát míg az AMD cpu-t - újonnan - alig 43 jó magyar pisztolyorrú Mátyásért kapom meg az i**nban, addig az Intelért majd 108 ezrest kell kicsengetni. Ugyanaz a teljesítmény többszálas alkalmazásban - majdnem 3x-os áron
Jöhetnek trollkodni a kékpistikék a nagy melegben

-
Taifa Díaz
őstag
válasz
fererencz89
üzenetére
Nyomass egy CMOS resetet, azután biztosan nem lesz ilyen problémád.
-
Taifa Díaz
őstag
válasz
rambustibi
üzenetére
Erre a vérkékek úgyis azt fogják mondani, hogy direkt nem akciót rögzítettél, ott biztos úgy szaggat, mint nagyanyám a derelyét
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Taifa Díaz
őstag
válasz
Tournament
üzenetére
AMD Apm Intelnél

-
Taifa Díaz
őstag
válasz
rambustibi
üzenetére
Látható, hogy gond van. Még maga a C3 is érzékeli, hogy kevés a hardver, szerencsére automatikusan meg is oldja neked. 0:57-0:59-nél olvasható a kiírás, hogy Downloaded Intel, és így a vége már okés.
-
Taifa Díaz
őstag
válasz
hutoczky82
üzenetére
Kizárt. Még alapórajelen is meg merem jósolni a thermal throttling bekövetkeztét. Ahhoz baromi szellős, jól hűtött ház legyen az első, és az ajánlott léghűtők közép-felső kategóriája. Pláne nem mindegy a lap - remélem, nem AsRock Fatality a te jelölted is...
-
Taifa Díaz
őstag
-
Taifa Díaz
őstag
válasz
rambustibi
üzenetére
De, lesz gond, mégpedig nem is kicsi: 38 év helyett csak 36 évig fog működni a proci, márpedig a mai tendenciák mellett biztos, hogy fogod addig használni

-
Taifa Díaz
őstag
válasz
Taifa Díaz
üzenetére
-
Taifa Díaz
őstag
válasz
szivacs1987
üzenetére
Hiányzó MSVCP120.dll és MSVCR120.dll fájlokat reklamál nálam indításkor Windows 10-esen a gpupi. Mit kell ilyenkor telepíteni neki? A vcredist-et?
-
Taifa Díaz
őstag
válasz
norbert1998
üzenetére
Én érdekesnek találom, hogy DX12-ben jobb lesz az FX-7850 kombóm, mint Mantle alatt. Ja, az avatar egy hete sincs, hogy elkészült, szép munka

-
Taifa Díaz
őstag
válasz
Askformore
üzenetére
Ahogy Sarkadi kolléga írta, a C1E és a C6 disabled-re állítása megoldhatja a problémát.
-
Taifa Díaz
őstag
válasz
GeronimoTama
üzenetére
Szoftveres tuning nem tuning, ahogy itt emlegetni szokták többen is...
Egyébként pedig, ha a Thermal Margin negatív értékén akadtál ki, ne tedd. Az az érték azt mutatja meg, hogy az aktuális hőmérséklet hogyan viszonyul a processzor maximális, az üzemeltetés szempontjából még a gyártó által garantáltan biztonságos hőmérséklethez, elvileg mindig negatív értéket kell mutatnia. Tehát NEM azt állítja az Overdrive, hogy a processzor -5.6 celsius hőmérsékletű éppen.
Új hozzászólás Aktív témák
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
- BESZÁMÍTÁS! MSI GF63 Thin 10SC Gamer - i5 10500H 16GB DDR4 1TB SSD GTX 1650 4GB Max-Q W11
- Készpénzes / Utalásos Videokártya és Hardver felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- Apple iPhone 15 Pro 128GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- MacBook Pro 14 2021, M1 Pro 10 core, 32 GB RAM, 16 core GPU, 1 TB SSD 27% ÁFÁS (0303AR-4046)
- Vállalom FRP Lock os telefonok javítását ingyen kiszálással és akár helyszíni javittással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

)

RENGETEG láb. Feszegetés hatására az egyik szélső sor egészen eldőlt egy irányba, tőle beljebb pedig random dőlt egy-egy láb a széleken.
Én tovább nem foglalkoztam a dologgal.