Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• S_x96x_S

addikt

válasz Petykemano #8284 üzenetére

> Ahogy a $329-es 5800X3D egészen biztosan most sem költség alapon pozicionált ár,
    > Szóval én nem zárnám ki, hogy mondjuk fél év múlva esetleg még olcsóbb legyen.

én se zárom ki.
    feltéve ha még gyártják ( vagy lesz még raktárkészleten )

Mert ha még mindig csak 1db 3D-s gyártósor van akkor necces a hosszú távú elérhetőség.

""My sources tell me that ZEN4 3D needs to wait for the production line ZEN3D to stop .So, yes, 2023 is more likely.""
    ( #6802 ~ 2022-áprilisi infó ;
    - vagyis ki tudja hogy mennyire valid volt akkor
    - vagy mennyire valid még most is.
    Amúgy Greymon55 már kivonult a twitterről.

> Szóval én nem zárnám ki, hogy mondjuk fél év múlva esetleg még olcsóbb legyen.

én a drágulást se zárom ki ...
    pl. ha például eszkalálódik a Kína - Taiwan konfliktus ..

Amúgy 7nm -es kapacitás könnyű most - relative olcsón - szerezni.[1]
    viszont az AMD valószínüleg a korábbi magasabb áron foglalt megint több évre előre a TSMC-nél.
    Emiatt az AMD "szerződött ára" és a "piaci ár" egészen el fog térni és az ebből számolt költség is.

[1] "TSMC 7nm capacity utilization drops 50% as AMD and others shift to 5nm"
    https://www.tweaktown.com/news/89431/tsmc-7nm-capacity-utilization-drops-50-as-amd-and-others-shift-to-5nm/index.html

> most sem költség alapon pozicionált ár,

a chip biznicc relative kockázatos üzlet ....
    - néha sikerül áttolni a kockázatokat az ügyfelekre ..
    - néha nem ismert kockázatok jelennek meg .. amivel kalkulálni se lehet ..

De hogyan árazzuk be a kockázatokat?
    - Mennyi az esélye, hogy Ryzen 7000-res sorozatot valami ok miatt visszahívják .. és ki kell cserélnie az AMD-nek.
    - Vagy lesz egy rossz széria ..

> Ezzel csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy lehet, hogy aki azt hirdeti, hogy a drága
    > örökké drága marad, az hamis proféta, vagy céges érdekeket igyekszik képviselni.

Sajnos jelenleg így müködik a világ ..

A komplex dolgokat próbáljuk leegyszerűsített egymástól független modellekbe gyömöszölni,
    és a kockázatokat figyelmen kivül hagyni.
    És a stratégiai tévedések miatt egyre nagyobb kilengések vannak ( túlkereslet, túlkinálat,.. )
    és a következményeket valakinek viselnie kell ..

Amúgy az AMD/Intel/nVidia érdeke ( ~ profitmaximalizálás, a befektetői érdekek védelme)
    és a vásárló érdeke ( minnél olcsóbban vásárolni )
    érthető módon nem esik egybe.

A jövő egyre inkább kiszámíthatatlan ..

• paprobert

őstag

:K

Mindig kell egy hihető gumicsont indok, amivel meg lehet magyarázni, hogy vásárlóként el kell elfogadnod azt, hogy szar lesz neked.
    Amíg pénzt hoz a cég konyhájára az áldozat szerep, és a problémák tízszeresére nagyítása, addig ez menni fog. Céges, akár CEO szinten is.

• HSM

félisten

Szerintem józan gondolkozású ember pontosan tudja, hogy nem lehet előre tudni, mennyibe fog kerülni egy termék az életciklusa alatt, ahogy az is sejthető, hogy a termék olcsóbbá válik, ha elérhetővé válnak újgenerációs termékek.

Amúgy, mikor a arról volt szó, hogy nem éri meg 300 dollár alatt a chiplet, ott is elhangzott Lisa-tól, hogy ez később változhat... [link]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés