- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- MasterDeeJay: H110-es lapban 10.gen Comet Lake működhet?
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Devid_81 #4823 üzenetére
akkor a tweetből - összefoglalva:
AMD Genoa Epyc - SP5 / ZEN4 :
- 96-cores (192 threads)
- 12-channel DDR5-5200
- 128 PCIe 5.0 lanes (160 for 2P)
- 320W TDP (cTDP 400W)
- SP5 (LGA-6096) socketDe akkor mi várható az AM5 -re?
> Azt hittem 12 magos lesz egy CCD, de allitolag csak tobb CCD lesz 12x8
valószínűleg az üzleti racionalitás miatt maradt 8;
- mert desktop fronton még mindig ennek van értelme
és így lehet több helyen is felhasználni a chipletet ...- meg hátha jön az AVX-512 / DL ... és emiatt több tranzisztor kell egy magra.
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #4812 üzenetére
Szerintem más oka is van.
Egyrészt az világossá vált, hogy a globális ellátási láncok rendkívül hatékonyak, de egy ilyen válság esetén rendkívül sérülékenyek is. Ha a gyártó nem tud eljuttatni terméket valahová, azzal nem csak a vásárló szenved kárt, hanem a gyártó is.
A másik ok szerintem geopolitikai. Trump akatt - bár nem biztos, hogy ez az ő bezárkózó, védekező, patrióta gazdaságpolitikája nélkül nem pont ugyanígy alakult volna - Kína jelentős befolyásra tett szert az indiai-óceáni térségben. Ebbe beletartozik gyakorlatilag a teljes modern chipgyártás és annak logisztikája. Ha Kína úgy dönt, hogy visszacsatolja Taiwant, és államosítja a TSMC-t, vagy konfiskálja a chipeket, stb akkor Amerika és Európa elvágódik a chipgyártás kétharmadától. Most ez lehet, hogy ilyen elképzelhetetlen, de Kína nemrég maga alá gyűrte Hongkongot is.
Tulajdonképpen a samsungnak és a tsmcnek is, mimt cégnek is azért érdeke, hogy szép csendben áttelepüljön máshová a rá leselkedő politikai veszélyek elől. -
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #4634 üzenetére
/Konkurencia/
(Szerintem már valahol kifejtettem a véleményem, de nem tudom hol)
Én élnék a gyanúperrel, hogy nem azért kell intelnek TSMC kapacitás, mert jaj, baj van a 10nm-rel és jaj tovább/megint csúszik a 7nm. Ha minden időben (már a körülményekhez képest) érkezik, akkor sem tudnának elegendő kapacitást biztosítani ezekből a saját gyártástechnológiákból.
14nm-ből elképesztően sok kapacitást építettek ki és ha időben érkezik is a 10nm és a 7nm, akkor sem tudják a jelenlegi 14nm kapacitást olyan hamar és gyorsan lecserélni. Amíg ezt elvégzik, szükségük van plusz - külsős - erőforrásra. Ami ha jobb, mint a 14nm, akkor még jobb is. -
Ueda
senior tag
válasz
Devid_81 #4362 üzenetére
Az Sg.hu -n az írják, hogy figyelik a piacot és szükség esetén
(a beépített kémek LOL)gyorsan tudnak reagálni (a cikk végén, utolsó sorokban). https://sg.hu/cikkek/it-tech/143274/evekig-tart-majd-az-intel-felzarkozasa (Pletykemano-nak ment volna #4361-re) -
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #4186 üzenetére
Hát fogalmam sincs.
Ahhoz vmi új technológia kellene szerintem. Az Intel is csak 10 magig.ment a ring busszal.
Azt nem tudom, az AMD mit használ 8 mag összekötésére. A probléma ugye az, hogy milyen messze vannak egymástól, hány ugrásra, a magok. Ha meg sok az összeköttetés az meg nehéz, meg fogyasztás... mittomén.Adoredtvnek volt egy érdekes videója, valami butterfly, hogy mi a Legjobb topológia összekötni chipleteket aktív interposerrel.
Amit én lehetséges útnak látnék erre az a 3d tokozás. Nem tudom, megoldható-e azzal, hogy a vertikálisan egymás alatti magok kommunikálni tudjanak egymással.
Persze akkor meg a hőtermelés...A ccx-ben levő magok számának növelése előbb utóbb nyilván muszáj lesz, nem maradhat örökkön örökké a 8 mag/ ccx
Én mégis azt gondolom, hogy előbb az jön - 5nm-en -, hogy két 8magos CCX egy CCD-be.
De aztán ki tudja?
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #4007 üzenetére
persze, csak ugyanaz az $50 az 5950 esetén 7%, a 5600X esetén meg 20% drágulást jelent.
Persze nyilván az 5600X lenyomja multiban a 3700X-et vagy akár a 3800X-et is és ezzel magyarázható.Azt fontolgattam, hogy esetleg cserélek, de valami kisebb magszámra. De vajon megéri másfélszer drágábban az 5600X a 3600X-hez képest? Mármint nem csak nekem, bárkinek.
Következő generációnál mi lesz? lejjebb adom a lécet, legyen akkor 4 magos és de addigra már az is olyan áron jön, hogy úgy fogom megítélni, hogy nem éri meg lecserélni a jelenlegit?Persze értem: átvették a koronát, akkor most bestgamingriget szeretne, ezt fogja venni, no matter the price.
Aztán majd jön tavasszal a Következő lake és lehet némi árkorrekció. -
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Devid_81 #3828 üzenetére
>> Lehet, hogy ugrik a számozás és nem lesz 4900X ..
> Okos dontes lennehátha az 5nm -hez is köze van
Abu85: A DigiTimes szerint az AMD már a Zen 3-at is 5 nm-en hozza. Lehetséges lenne?
de Abu szerint kicsi a remény
"A fentiek miatt elképesztően valószínűtlen, hogy az AMD úgy döntött volna, hogy a Zen 3-as CPU chipletet 7 nm helyett 5 nm-en hozzák ki. Erre egyszerűen nincs reális lehetőség."
-----------------
De az is lehet, hogy Tetraphobiások .. ( a piac ... és a vevők egy része )
"The Chinese word for four (四, pinyin: sì, jyutping: sei3), sounds quite similar to the word for death "
magyarul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Tetraf%C3%B3bia -
-
-
Cathulhu
addikt
-
-
-
-vitya-
őstag
válasz
Devid_81 #2883 üzenetére
A szerver piacon elég fontos lehet, hogy az ember hosszú távú megbízható tervekkel rendelkezzen. Cifu, amit írtál, az igaz lehet, DE a lényeg, hogy HA a fentiek igazak, a tervek felborultak, és azt senki sem szereti. Most, a helyzet az lesz, hogy nem csak gyorsabb, biztonságosabb az AMD, de már megbízhatóbb is?! NA ez lehet az a kemény dolog.
-
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Devid_81 #2366 üzenetére
> Guru3d is lehozta a cikket,
köszi.
Ahogy látom a RedGamingtech - dec16 cikkében egy bővebb összefoglalót is adott. ( a dec6-i cikk volt belinkelve a Guru3D-be )ennek már csak az összefoglalója ..
""
So here’s a summary of Zen 3:- Zen 3 is backward compatible with the current platforms, so still uses DDR4 / PCIE 4 and retains same core count as previous generations
- IPC gains are 10 – 12 percent for Int and 50 percent for FP, average IPC is 17 percent.
- Clock speeds – likely 50 – 100 MHz for Ryzen at best, though Epyc (Milan) might be about 200MHz faster.
- Potentially higher sustained boost clocks when more cores are under load
- Level 3 cache is unified for Zen 3 CCX, and potentially much larger (50%?). L1 cache is 40 percent greater bandwidth compared to Zen 2.
- TDP is similar to the current generation of products.
- Retains SMT-2 support.
- General architectural improvements (many haven’t been leaked or disclosed yet)
- AVX-256, and not AVX-512 support.
- Platform is X670 (details of the platform are sketchy right now)
- Release date is Q4, 2020
"" -
S_x96x_S
addikt
válasz
Devid_81 #2344 üzenetére
> AMD suddenly introduced 12nm die
akár még szerződési dolgokat is el tudok képzelni.
A GF-nál fixen lekötött 14nm-es keretet az AMD kimerítette, de a 12nm-eset nem ...
és a ki nem használt kapacitást is kénytelen kifizetni ...vagyis ha optimalizálni akar, akkor igyekszik minél jobban kihasználni a már kifizetett kapacitást. És akkor már a 12nm - olcsóbb lesz.
> Csak kerdes, hogy ki veszi meg azokat, mert azert mar a 1xxx szeriat lassan mindenki
> "elfelejti", foleg amikor uj gep epitesben gondolkodik a user.
valakinek minden fillér számít ... ha fix a keret, akkor valahol kompromisszumot kell kötni,
sűrű fillér ... mert ha nem, akkor ezeket is elviszi az Intel.Nálunk most az 1600-asok 30e körül, a 2600-asok 40e körül vannak. Azt a 10e Ft-ot költheted GPU-ra is.
pl. Az 1600-a Gaming PC -k olcsóbbak mint a 2600-asok ..
https://www.amazon.com/s?k=ryzen+1600+gaming+pc -
S_x96x_S
addikt
válasz
Devid_81 #2276 üzenetére
> Az a durva, meg mindig ment feljebb
Az Intel főleg már csak az OEM-ekre és a szerverre fókuszál ..
de minden partnerük panaszkodik ..
A következő évük még nehéz lesz, de talán már látják az alagút végét.
persze elfogult vagyok; Ha nem lesz rendes verseny,
akkor az AMD nem csökkenti az új procik árát
és az nekem nem lesz jó-- x ---
közben megint feltámadtak az Intel + Samsung pletykák.
"According to semiconductor industry sources, Intel has chosen Samsung to be its third-party foundry to ramp up its 14-nm production capacity as part of efforts to deal with its prolonged processor shortage."
http://www.theinvestor.co.kr/view.php?ud=20191128000238 -
válasz
Devid_81 #1710 üzenetére
Hát én eredetileg arra tippeltem, hogy lesz HEDT 4 memóriacsatornával és UHEDT 8 csatornával, ezt valamenjnyire igazolja is a számozás: TRX40 és TRX80. De lenne még egy harmadik chipset is, szóval lehet lesz egy HyperHEDT dual socket rendszer is? Vagy csak annyi, hogy csak a legnagyobba tehetsz pl nagyonsokmagos procit? Izgalmas...
-
válasz
Devid_81 #1601 üzenetére
Lehet 32 magig korlátozni a kisebbet, bár szerintem nem feltétlenül kell. Amúgy valamelyik jutubber meg arra tippelt, hogy dual socketes threadripper lesz, mert hogy Lisa Su anno azt mondta, hogy UP-UP, tehát 4x magszámra (64 + 64) számít. De ezt az UP-UP logikát az én tippemre is rá lehet húzni, hisz az is kettőt lép egyszerre: 2x magszám, 2x memória.
-
válasz
Devid_81 #1599 üzenetére
De amúgy szerintem jóféle szegmentáció, simán kivitelezhető:
kategória chipset memóriacsatorna max. magszám
mainstream X570 2 16
HEDT X590 4 64
UHEDT X599 8 64A HEDT és UHEDT között meg ugye lehetne prociban átjárás, mert mindkettő TR4. Egyetlen kérdés, hogy nem-e túl veszélyes a szerverpiacra. De szerintem nem lesz az, csak elég drágán kell adni alá az alaplapot.
Egyébként ez nagyon hasonlít arra amit anno a Zen 1-gyel csináltak. Megint lehozták a HEDT-et a mainstream-re, és most még UHEDT is jöhetne.
-
-
Szeszkazán
senior tag
válasz
Devid_81 #1348 üzenetére
Szerintem kár ebbe belemenni , most teljesen jogosan el fogják kérni a felárat mindenre, eddig 5 évig ezt csinálta az intel, most fordul a kocka , egyik cég se szeretet szolgálat , az ár mindig a teljesítményhez lesz igazítva, úgy néz ki ígéretes a Zen2 és a Top top drága lesz, nem kötelező a Top-ot venni.
-
westlake
félisten
válasz
Devid_81 #1346 üzenetére
Kereslet, kínálat. A képlet nagyon egyszerű: ha ér annyit, amennyit kérnek, akkor a vásárló megfizetni. Ha nem ér annyit, akkor nem fizeti meg. Utóbbi esetben a gyártó elgondolkodik, hogy esetleg csökkentse az árakat. De ilyen nem lesz, mert meg fogják venni az X570-es alaplapokat a felhasználók ennyiért, mint ahogy a processzorokat is. Jelen állás szerint az Intelnek semmilye sincs, amivel felvehetné a versenyt a harmadik generációs Ryzen családdal. Tudásban igen (részben), de árban (és fogyasztásban) végképp nem! Nincs olyan, hogy "rendben van", meg hogy "nincs rendben". Nem kötelező hardvert vásárolni. Nem kell az élethez.
-
törölt tag
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Devid_81 #1325 üzenetére
hm. a kovetkezo genre is kellene hagyni valamit. ez mar tenyleg egeszpalyas letamadas.
ha igy szorja a teljesitmenyt az AMD, akkor van ott meg valami a tarsolyban, ami a jovoben nagyot uthet.
Lehet az smt4 jobban fog muzsikalni, mint azt az eddigi HT/SMT megvalositasok alapjan szamolgatjuk ?*ja most nezem wccftech. akkor csak 48 magos Threadrippert varok
)
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Devid_81 #1290 üzenetére
Valószínüleg a mostani generációnál is hasonló döntéset kell hozni.
- Intel i9 9900KS ((9900K on Steroids) vs. ZEN2+PCIe4.0az Intel valószínüleg elég erős marketing érveket próbál most is felhozni - de az idő megint az AMD-nek dolgozik. ( legalábbis Desktop fronton )
- A PCIe4.0 - előnye - a játékokban is hamarosan kimérhető lesz ( főleg ha gyors NVMe-s diskeket raknak RAID0-ba és onnan táplálják a GPU-kat )
- a több magot is egyre inkább kihasználják az (új) játékok.E3: INTEL CONFIDENT IT WILL RETAIN GAMING PERFORMANCE LEADERSHIP OVER RYZEN 3000
https://pcper.com/2019/06/intel-gaming-performance-ryzen-3000/Intel challenges AMD and Ryzen 3000 to “come beat us in real world gaming”
https://www.pcgamesn.com/intel/worlds-best-gaming-processor-challenge-amd-ryzen-3000Intel Challenges AMD to Beat it in "Real World Gaming"
https://www.techpowerup.com/256393/intel-challenges-amd-to-beat-it-in-real-world-gaming"So you’re going to hear a lot about gaming CPUs this week. They may or may not come from certain three letter acronyms. That said, here’s what I want to challenge you. I want to challenge you to challenge them. If they want this crown come beat us in in real-world gaming, real-world gaming should be the defining criteria that we use to assess the world’s best gaming CPU. I challenge you to challenge anyone that wants to compete for this crown to come meet us in real-world gaming. That’s the measure that we’re going to stand by." Jon Carvill, VP of marketing, Intel
Holnapra megtudjuk, hogy a magas labdát mennyire csapja le az AMD.
-
-FreaK-
veterán
válasz
Devid_81 #1272 üzenetére
Én is erre gondoltam, egy jobban sikerült, kevésbé szivárgó chip 3Ghz-en is kevesebbet fogyaszt.
Én mindenképpen megvárom a teljes spec listát, a teszteket, de lehet még az itteni tulajok beszámolóját is inkább, mert lehet az influenszer tesztelőknek csak a cherry picked cpu-k mennek majd
Azért kicsit ez most elbizonytalanított, mert pont a 3800X-et néztem ki én is magamnak, de persze majd meglátjuk. -
NightGT
senior tag
válasz
Devid_81 #1210 üzenetére
Szerintem itt inkább a Giga akar komoly VRM-eket mutatni, egy időben kérdőjelesek voltak e szempontból.
Nem hinném, hogy olyan elborult fogyasztások mellé Wraith Prism hűtőt kaptak volna gyárilag a 12 magosok
Persze az is lehet, hogy elmegy majd 5 giga fölé is, csak győzzed etetni meg hűteni. Én örülnénk, ha az AMD-nek (is) ilyen gondjai lennének...tápom meg házam/szellőzésem már lenne hozzáDe józanul nézve ezt szvsz már 16 magra tervezték.
Bár nagy pánik van az aktív hűtéses chipsetek miatt is...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vicces képek
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- PlayStation 5
- Autós topik
- Tőzsde és gazdaság
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Yettel topik
- További aktív témák...
- HP Reverb G2
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- HP Laptop 15-fc0026nh (AY7E1EA)
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! I5 12600KF / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged