Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #10129 üzenetére

> én mindkettőre tippelnék,

Gondoltam, ennyire ismerlek már, ezért tettem fel a költői kérdést úgy, hogy "vajon milyen arányban" :)

> a zen magok funkciója ( és tranzisztorszáma ) is folyamatosan nőtt,

Ez igaz.
    Akkor érdemes lehet a kérdéscsokorhoz az is hozzávenni, hogy vajon most miért döntöttek a magszám növelése mellett* ahelyett, hogy - pl egy új megközelítésből készített architektúrával - az IPC-re fókuszáltak volna?**

* Önmagában a magszám növelését az E magok beépítésével valószínűleg az Intel irányából érkezik kihívás. Ugyanakkor a MT teljesítmény növelésére megfelelő körülmények között lehetséges volna az egyszálas teljesítmény növelésével is felvenni a versenyt (lásd Core sorozat vs bulldozer)

** Nyilván önmagában a magyarázat az, hogy hát ez most így hatékony, így éri meg, így jobb a megtérülése a befektetett fejlesztésnek, szilíciumnak. Nyilván a különböző buffereknek, L0-L3 cache méretek növelésének van csökkenő határhasznossága. Egy széles architektúrát nyilván alapjaitól kell tervezni.

Persze tudom, hogy ezek olyan költői kérdések, amelyeket belsős, és/vagy CPU tervezőmérnöki infók nélkül csak sablonos corporate bullshittel lehet megválaszolni.

Új hozzászólás Aktív témák