- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Johnie
tag
Megtörtént a BIOS frissités. 1.80-ról 1.90-re.
Az 1600-as ramok most sem mennek párban 1866-on. Csak az egyik. -
ryori
senior tag
Melyik lenne jobb választás?
jelenlegi A6-5400k + [link] < és csak ez menne.
vagy A8-5800k + a fenti szuper kártya?
mert ha nem muszály még nem cserélném az a6-t csak nem tudom mennyire fogná vissza? lehet jobb lenne az a +2 mag és a több cache vagy nem számít?
ezenkívül ezt mind milyen lapra érdemes tenni? ami 25.000 alatt van? Maradjon jelenlegi asrock, vagy egy Gigabyte GA-F2A75M-D3H ?
-
Johnie
tag
Sziasztok! Ismét én....Áttettem az 1600-as RAM-okat az 1-3-as foglalatból a 2-4-be és ugyanaz a jelenség fogad ha 1866-ra állítom a memória frekvenciát. A 2-es foglalatban levő eltűnik, a 4-es foglalatban levő működik 1866-on :-)
1.80-as BIOS van rajta, tudom most azt mondjátok frissítsem 1.90-re. De azt hogyan kell biztonságosan? -
InterFox
senior tag
Batman A.City
720p
DX9c
Hight FXAA LOW.
A városban Stabil 30 FPS!
Élöletben 45 FPS -
törölt tag
válasz
rendesadam #5981 üzenetére
Az csak egy velejáró plusz, hogy a nagy hűtő alkalmazása miatt rákényszerülsz a másodlagos slotok használatára.
A spórolásra meg jó példa a C6 mizéria. Nyilván, ha minden gyártó ugyanazon gagyi elemeket alkalmazná a lapjain, és ha mindegyikük csak a szabványok minimumára törekedne, akkor valószínűleg minden VRM-kört hallanánk előbb-utóbb ciripelni. -
InterFox
senior tag
Dark Souls
720p
Minden Max-on AA ON.
Stabil 30 FPS! -
rendesadam
tag
válasz
#24650752 #5974 üzenetére
Lehet praktikussági oka is, így nagyobb hűtő mellett is elfér a két modul; de spórolnak mindennel, szerintem sok kisebb-nagyobb hibajelenség a filléres "megtakarításokra" vezethető vissza; teljesen más téma, de a kenyérpirítómhoz azért kell hosszabbító, mert ott is sajnáltak 10 centi kábel, vagy a laptopom 230-as kábele is kevés mozgásteret biztosít...
-
atti_2010
nagyúr
válasz
frescho #5978 üzenetére
Nekem kiválóan működik 2133 Mhz-en pedig az már jókora tuning ha az APU-val lenne gond akkor az nem menne senkinél sem, szerintem az alaplapot kell jól megválasztani és a belevaló RAM-ot, lehetőleg nem a legolcsóbb laptól elvárni hogy majd max tuningon fog minden működni, sokan erőltetik az Asrockot pedig gond van velük FM2 -ben a vak is látja.
-
válasz
#24650752 #5976 üzenetére
Az nem gond, hogy van preferalt slot. A gond az, hogy az ajanlott beallitasokkal sem hajlando menni a lapok nagy resze gond nelkul. En is belefutottam ilyenbe 1600-as HyperX/A55 DGS parossal. Az Intel legalabb a gyarilag eloirt orajelen hajlando mukodni. Mondjuk az is igaz, hogy a kekeknel 1600 a max. tamogatott memoria orajel, mig AMD-nel 1866. A tuning modulokra pedig mar szettehetik a kezuket, mert hivatalosan nem tamogatott.
Kicsit emlekeztet arra, amikor bejottek az 100 es 133MHz-es SD modulok.
-
Gabor970
addikt
egy privát vélemény: eszembe nem jutna Asrock terméket használni alaplapnak. Nem annyival drágább egy minőségibb lap, hogy amiatt ezt a legolcsóbbat lenne érdemes megvenni.
Testvérem 12 éve egy számtech boltban dolgozik, őt is kérdeztem, azt mondja arányaiban semmiből sem visznek annyit vissza hibákkal, mint asrockból. Minden évén jön az ígérgetés, hogy "mi már kinőttük a gyerekbetegségeket, ez már nem a múlt, most már minden rendben lesz", mégis újra és újra kiderül, mennyire gyenge tartósság tekintetében. -
válasz
#24650752 #5970 üzenetére
Amit irtam, az pont az, hogy ez gyarto specifikus. A nyomtatott aramkort a gyarto tervezi es annak a hibai, pl. az egymast zavaro jelvezetekek, a tap szurese okozhat mindenfele erdekes hibat. De meg egy gyengebb foglalat is gond lehet, talan emlekeztek a korai 1155-os lapoknal egy bizonyos gyartmanyu processzor foglalat tuning eseten hajlamos volt megegni.
-
Dani_kp
addikt
válasz
greenmeister #5932 üzenetére
Nekem amíg a gyári hűtés volt megtámogatva egy 120-as ventivel, addig IDLE 45 °C, game alatt 50-60 °C cpu és 70-89 °C-os gpu volt.
Most egy Xilence IceBreaker 64 Pro van rajta, a cpu hőmérsékletet játék alatt pont 55°C-on tartja míg a gpu-t 60-65 °C-ig megy fel. Ez sem a legjobb, de még mindig jobb, mint ami a gyárival volt, plusz elég szűk, zsúfolt gépbe van benne. Szóval ahhoz képest reálisak a hőfokok.
-
törölt tag
Nem az, hogy nem tehetők be... Betehetők, csak ha a gyártó ezt tanácsolja két darab xy MHz-es modul esetén, akkor oda illendő ilyen hiba felmerülése után tenni őket. Írta, hogy addig A1-B1-ben voltak és ment gond nélkül, amíg el nem kezdte túlhúzni a modulokat.
Akkor számodra a Gigabyte, az ASUS, az MSI, sőt, talán az összes gyártó, köztük az AMD és az Intel is gagyi, mivel frescho már utalt a lényegre, noha nem teljesen ebben a témakörben. A párhuzamos vezetékezések között a másodlagos csatorna vezetékein már nem csak az elsődlegesen mérhető kapacitások vannak jelen, hanem ún. részkapacitásokkal (szórt, vagy parazita) is számolni kell. Ugyanez igaz az induktivitásra, ezek pedig segítenek a magas frekvencia jelsorozatát stabilizálni. Tehát a jelenség nem csak az ASRockra terjed ki, ez nem gyártóspecifikus dolog.
(#5962) Kolev33: no, melyik módszerrel sikerült a frissítés, vagy mi volt a hiba oka?
-
Kolev33
tag
válasz
rendesadam #5966 üzenetére
A memória hibátlan. Az előző lapban is ez volt. Ott ment rendesen.
-
proper
őstag
válasz
Kolev33 #5962 üzenetére
biosban állits neki 1.65v a ramnak 1866-ra és dram timing controlban kezd el állitgatni a channel interleaving meg a másikat csak már kiment a fejemből a neve
és rakd az a2-b2-be a ramokatamikor nálam hülyültek a ramok ha azokat állitgattam akkor jobb lett a helyzet egy fokkal
illetve az időzitést is lehet manuálra belőnixmp profilt pedig kapcsold ki ha esetleg az lenne belőve
-
juve600
nagyúr
válasz
greenmeister #5960 üzenetére
nekem asrock fm2a75dgs van és tökéletesen működik,bios frissitésen már átesett,750k 4,0 ghz-en vigan megy benne
-
canniball
nagyúr
válasz
greenmeister #5958 üzenetére
Én ugyan csak mITX részről tudok nyilatkozni, de ott "csak" az A75-ös Asrock lappal van/volt(?) gond (VRM fronton), az A85-ösnél úgy tűnik kiküszöbölték a problémát.
Viszont ha már így szóba került: más méretben mi a helyzet? -
proper
őstag
válasz
Kolev33 #5957 üzenetére
probáld 1 modullal 1333-on bios full alapra állitani pendrive-ról biosban
meg egy kis feszt is adj a ramnak 1.6vesetleg valakitől kölcsönkérni ramot addig
nekem is voltak bajaim az első héten az extreme6-al de volt pár bios frissités azóta és már frankón megy a gép és stabil
még elég friss a platform ki kell nönie a gyerekbetegségeket -
greenmeister
tag
válasz
Kolev33 #5957 üzenetére
Asrock-ot az utóbbi pár évben nem egyet raktam össze. Semmi gond nem volt még eddig egyikkel sem. Mielőtt megvettem volna az új FM2es lapomat rengeteget olvasgattam itt fórumot. Nagy meglepetésemre elég sokatotknak füstölt el Asrock lapja. Emiatt is kicsit elbizonytalanodtam. Hát FM2 fronton kissé gyengécskének tűnnek ezek alapján.
-
Kolev33
tag
Nekem is extreme 4 volt... azzal gond nélkül ment a ram.
Csak mint ismert az extreme 4 meghalt.
Most az extreme6 pedig csak single módban kezeli.Nem tudok bios-t frissíteni mert azonnal le fagy...
-
jelentem nekem Asrock A85 Extrem4 alaplapban A1-B1 kiosztásban gond nélkül mennek az 1866-os ramjaim.
az UEFI-ben ram profilt töltöttem be, rögtön úgy használja.
proci A5800K.
Modul neve Corsair Vengeance CMZ8GX3M2A1866C9 -
=HG=
addikt
Nem Asrock specifikus, hogy 2 modul esetén A2,B2-be kell rakni a modulokat. Ez nagyon sok lapnál így van.
És ne az asrock-nak tudd be azt a hibát, hogy egy 4+1 tápéllátásu hűtés nélküli lapban akar a tuningbajnok szénné húzni egy procit. Bár tény, hogy vannak sűrűbben hibásodó szériák....de más gyártónál is. -
Johnie
tag
Nekem is gagyi , komolytalan lapnak tűnt az AsRock, kb 10 évvel ezelőtt annyit tudtam róluk, hogy "pici , occó, kinai..".:-) és elfüstölni is láttam vagy kettőt régebben. Azóta eltelt 10 év, még mndig a piacon vannak, és remélem kinőtték a gyermekbetegségeiket. Nekem legalábbis többen is ajánlották manapság az AsRock lapokat.
-
jeni
félisten
válasz
#24650752 #5950 üzenetére
mondjuk,hogy a 'A1' és a 'B1' slotba nem tehetőek be vagyis abban nem 1000% a memória használat akkor nekem az Asrock számomra egy gagyi lap.
főleg az FM2-s 75-s lapok,némely FM2-s 85x esetében sorozatos elromlások,meghibásodásokra gondolva,gondolom a tuning miatt mentek tönkre
ezzel a tudattal csak 2 modulos lapot érdemes csak gyártatniuk.
-
Findzs
addikt
Szeretnék tenni 3 észrevételt de ne vegyétek támadásnak:
-én nem vennék játékokhoz 5800k -t hacsak nem valamilyen régi játék a kedvencünk amivel sokat játszunk és amit simán elvisz (nálam ez a quake live), egy 740-750 -es athlon és egy 6670 árban kb. ott van (vagy kicsivel több) ahol egy 5800k de teljesítményben jobb játékokra, vagy ha veszünk egy 5800k és egy 6670 -et kb. ott vagyunk árban mintha vettünk volna egy 750k és egy 7770 -et amivel sokkal jobban járunk
-én nem vennék vízhűtést ilyen 100w -os procikra nekem még húzva sem megy 50 fok fölé pedig nincs egy szuper hűtőm és a ventije is 5v -on megy hangtalanul, hacsak nem az egész gép vízről megy (tehát vga, cpu, esetleg alaplapi vrm -ek) vagy nincs erősen túlfesszelve és tuningolva, ezt csak azért írom mert a plusz pénzből ami egy vízhűtés és egy sima között van lehetne másra is fordítani (pl. jobb ssd vagy jobb alaplap)
-én mindig átnézem egy alaplap füzetét pedig már rengeteg gépet raktam össze és utána nézek konfig vásárlás/eladás előtt milyen hardverekkel nem lesz probléma, és sosem frissítenék biost/uefit win alól, bios/uefi -be belépve egy pendrive -ról nagyon egyszerűen megtehető a frissítés az újabb lapoknál és kisebb a kockázat
-
Johnie
tag
Értem. Tehát nem lenne "Trial Graphics"
A memóriákat meg átpakolom , kipróbálom úgy-hátha...
Köszönöm a választ. -
törölt tag
Ha arra gondolsz, hogy összeadódna-e a két VGA és az IGP teljesítménye, akkor nem. Azért Dual Graphics a technológia neve, mert két eszköz teljesítményét vonja össze, ez pedig történetesen egy integrált grafikus processzor (7660D) és egy külső videokártya (6670).
A RAM-ok kérdése úgy látom, egy kényes pontja az ASRocknak. Memóriavásárlás és buherálás előtt ajánlott frissíteni UEFI-t. Nem hiába jönnek ki újabbak olyan szöveggel, hogy Improve memory compatibility, Improve system compatibility, ...
Javaslom ezt Neked is (1.90), illetve pakold át a DDR3_A2 és DDR3_B2 DIMM-ekbe a modulokat.
"If you adopt DDR3 2600/2400/2133/1866/1600 memory modules on this motherboard, it is recommended to install them on DDR3_A2 and DDR3_B2 slots."Így próbáld meg 1866-on járatni őket és tesztelni, ha mindenképp szeretnél tuningolni.
-
Johnie
tag
Sziasztok! Én is APU tulajdonos lettem :-)
De mint mindenkinek , nekem is kérdéseim támadtak azonnal miután beüzemeltem a gépem.
A processzor A10 X4 5800K, az alaplap AsRock FM2A75 Pro4, a memória 2x2Gb Kingston KIT ddr3 Hyper X 1600 MHz cl9.
Rengeteg kérdésem lenne, lehet, hogy olyan is amit már megválaszoltatok itt a fórumon belül.
A videokártya ugye egy integrált Radeon HD7660D , ami mellé úgy olvastam ,hogy egy PCI-E Radeon 6670-et érdemes legfeljebb venni ha esetleg bővitenénk még játékra a gépet. És kettő db. PCI-E Radeon 6670 betehető? Az integrált vga működése megmarad akkor is? Olyan lenne mintha 3 videokártya lenne a gépben?Érdekes jelenségre figyeltem fel. A fentebb említett memóriákat gondoltam kipróbálom kicsit húzva. Az alaplap UEFI-jében (BIOS-ában) átállítottam a RAM frekvenciát 1600 MHz-ről 1866 MHz-re.
A gép , a windows , a játékok elindulnak így is, az 1866-os érték megmarad ,de eltűnik az egyik RAM-om! Single chanell-be áll át, a DIMM1-es foglalatban levő RAM 1866 MHz-n működik, de a DIMM3 foglalatban levő eltűnik, az UEFI , az AIDA sem látja többé. Így a 4 Gb-ból csak 2 Gb-om van.
Ha visszaállítom a frekvenciát 1600-ra akkor ismét működik a Dual Channel , megvan mind a 4 GB RAM-om.
Miért van ez? -
törölt tag
válasz
kopidoo #5946 üzenetére
Azóta már privátban értekezünk és megpróbálta a kolléga 1 modullal is Instant Flash-sel, de úgy sem megy. Pont most javasoltam a pendrive-ot, mint külső eszközről való frissítést, de nekem benyelte merevlemezről, nem hiszem, hogy ez lenne a fő gond.
Én múltkor Internettel is frissítettem egy FM2A75M-DGS-t, de semmi probléma nem adódott alatta. -
törölt tag
válasz
Kolev33 #5943 üzenetére
Ne Win alól, UEFI-ből próbáld meg frissíteni. Tool menü, Instant (FA85EX61.80 legyen kicsomagolva), vagy ha van DHCP, Internet Flash. Főleg azért lenne jó megnézni, mert 1.40-esed van, 1.50-től pedig ezt írja: Improve memory compatibility.
Dr. Debug szerint pedig a 99-es hiba nem a RAM-ra utal.
92 - 99: Problem related to PCI-E devices. Please re-install PCI-E devices or try installing them in other slots. If the problem still exists, please remove all PCI-E devices or try using another VGA card. -
Kolev33
tag
Komolyan nem értem...
Ha benne van a két ram... és megpróbálom frissíteni az UEFI-t akkor 99-es hiba és se előre se hátra..
Legalábbis win8-ból indítva: FA85EX6180.exe kijön, h nyomjak meg egy gombot, hogy restartol a gép és utána 99-es hiba. Utána reset UEFI és ugy indul el megint..Hihetetlen.. 2 napos alaplap. Garancia? Iponban garanciális.. 2 hétbe került ennek az elődjét kicserélni.. ami teljesen elpusztult...
Kezd a f@aszom tele lenni ezzel az egész sz@rral..
-
InterFox
senior tag
Fallout 3 elképesztően jól megy!
A látótávolság van egyedül levéve egy kicsit, de amúgy minden maxon 4XAA-val 35 FPS.
Ehhez képest a kicsit rondábbra sikerült New Vegas Mediumon is szenved... -
Kolev33
tag
Szevasztok.
AsRock FM2A85X alaplapom van.
2x4Gb Kingstone Predator rammal (2400mhz).Nem vágja valaki, hogy miért nem engedi dual chanelbe kezelni a ramokat?
A1-B1 csak 4 gb-ot lát.
A2-B2 csak 4 gb-ot lát.A1-A2 látja a 8 gb-ot. Viszont csak single módban megy...
Kiborulok komolyan...
Valaki segítsen pls.
-
törölt tag
válasz
Még a tartós 50 celsius sem fog megártani neki hosszútávon.
-
canniball
nagyúr
válasz
-
greenmeister
tag
A napokban érkezett meg hozzám az A10 5800K egy MSI lappal karöltve. A gyári hűtőjét egy viccnek tartottam ezért elkezdtem keresgélni a neten, míg végül egy vízhűtőre esett a választásom. A kérdésem a következő lenne, IDLE állapotban 36 fokos az APU egység. Max terhelés-nél 45 fok fölé nem megy. A 36 nem túl magas érték hosszú távon?? Nem szeretném ha emiatt tönkre menne.
-
Findzs
addikt
köszi a felvilágosítást
én is hasonlóra gondoltam de akkor is furcsa
-
törölt tag
válasz
InterFox #5925 üzenetére
Azért a jóból is megárt a sok!
(#5926) Findzs: mert az alaplap ad helyet a RAM-oknak és mert az tartalmazza a mindenre kiterjedő vezérlést (BIOS/UEFI). Az IMC ebből a szempontból csak egy sémát ismer, amivel a különböző paramétereket még meg kell etetni. Ezért mérvadó a lap fontossága is.
-
-
InterFox
senior tag
The Witcher 2
720p
Minden medium-on 0XAA
15-20 fps ! -
fanfany65
tag
Segitséget szeretnék kérni ram ügyben!!
Asrock FM2A75 PRO4
Asrock FM2A85X EXTREME4
Erröl a két lapról lenne szó a kettö közül kellene választanom!! Arra lennék kiváncsi ,hogy a két ram közül melyikel menének a lapok stabilan!Valamelyik topikban olvastam ,hogy ezekkel igen stabilak,de az istenek nem találom hol!!Erösitsétek meg ha igen elöre is köszönöm!!Vagy ha tudtok másikat irjátok meg!
CORSAIR 8192MB Vengeance DDR3 1866MHz CL9 KIT
Patriot 2x4GB DDR3 1866MHz PV38G186C9K -
hackeeeee
Jómunkásember
Dual-hoz képest Single channel-ben feleződik a teljesítmény, minimum. 1600MHz- a minimum, amit APU mellé érdemes tenni manapság. Haver tesztelt 1600 vs 1866 MHz-t, azért egy pár %-os javulást hoz. Ha 8GB-t akar venni az ember, akkor érdemesebb 1866-os kit-re beruházni, szerintem.
-
Bastee
tag
válasz
Revox66 #5902 üzenetére
Szerintem nem éri meg az 1866-os RAM. A legtöbb 1600-ast is lehet járatni úgy alapfeszen (a legolcsóbb Kingmax-ot is). Viszont észre kell venni, hogy az árak 1866-tól fölfelé nem emelkednek olyan gyorsan. Ha már kicsit áldozunk RAM-ra akkor 2133 de méginkább valami 2400-ast érdemes. 99% hogy stabilan nem fog annyin menni, de máris megúsztuk azt, hogy a közeljövőben áldozni kelljen erre a témára. Az is biztos, hogy IGP mellett a 4GB RAM már csak épphogy elég, illetve ilyen helyzetben sokat javít ha az IGP-nek szánt memóriát 512MB-ra csökkentjük. Ennél több memória esetén is maximum 1GB ami javasolható.
Megint szót érdemel az a megoldás mikor a RAM(ok) nincs Dual Channel-ben. Több részes még nem publikált tesztemben van ilyen is. Single Channel RAM annyira visszafogja a teljesítményt, hogy ledöbbentem. Ez a visszaesés memória olvasásnál elenyésző, írásnál már érezhető, játékok alatt drasztikus(!) szinte minden esetben. 1600-as RAM-ok sem olyan lassúak, aki költséghatékonyan akar vásárolni kielégítő lesz az is. Ha viszont valaki megteheti inkább 2x4GB ütősebb RAM-ot vegyen legalább 2133-ast. A jövő kedvéért! -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MZperX75 #5909 üzenetére
Az elsőben alap (F1), majd frissített (F2) bios-sal sem ment. A másikban alap bios volt, valószínűleg nem a legfrisebb hanem az, ami gyárilag volt azon is, amelyik nem ment.
Én esetlegesen revízió eltérésre gondoltam. Mondjuk 2 rev. van a kártyából, mind2-höz F1 és F2-es bios van.
De akkor is, teszem fel a kérdést.. Innentől kezdve, nem mindegy, hogy milyen kártyát tesz az ember DG-be? Arra gondolok, hogy hiába HD6670, abból sem mindegy, hogy milyen?
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
#08054973 #5907 üzenetére
Nem az enyém volt, de nem találtunk rá megoldást. Abban amiben nem ment, hiába állítottunk bármit is, nem működött, de másik kártyával pöccre. Azzal a kártyával amivel nem ment, másik gépben, ugyan olyan lapban pöccre ment.
Soha nem találkoztam még ilyennel, amióta mennek az APU-k...
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
#08054973 #5895 üzenetére
Közben keresgéltem, elvileg volt olyan konfig, amiben ment HM-es kártya, plusz a csavar:
Beletettünk az említett konfigba egy 2GB-s gDDR3-as kártyát, pöccre ment vele a DG, ÉS ugyan azt a gDDR5-ös kártyát, ami a korábban említett gépbe nem ment, beletettük egy ugyan olyan lappal és procival szerelt gépbe, mint amilyenben nem ment, abban pöccre működött...
Szóval a lényeg, adott volt 2 ugyan olyan alaplappal és processzorral szerelt gép, az egyikben ment a DG a gDDR5-ös kártyával, a másikban nem.
-
aginor
veterán
Szisztok!
Alapfeszen átlagosan mennyire tuningolhatóak ezek a 750k-k?
-
Revox66
tag
Sziasztok
Tetszenek ezek az AMD processzorok, eleinte az A8 5600k teljesítménye fogott meg, de fogyasztásilag inkább az A10-5700 a befutó. Mostani rendszerem cseréjében gondolkodom, Asrock lapot néztem FM2A75 Pro4-M, csak még a memóriákban nem igazodok ki, elég lehet az 1600mhz -es ram is ?
Drágának tűnik az 1866mhz -es ram, érdemes lenne várni, vagy már csak feljebb megy az ára ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
AMD "Trinity" APU topik
- FM2 tokozás
- Négy vagy két mag
- Integrált DX11 Radeon GPU
- Integrált PCIe 2.0 vezérlő
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes "K" modellek
* Trinity (Piledriver & VLIW4):
A10-58xx/57xx, A8-56xx/55xx, A6-54xx, A4-53xx
Állásajánlatok