Hirdetés
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Asszociációs játék. :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Szólánc.
- Öregszem
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz Danecay #32522 üzenetére
Nem, nem ugyanaz ,mindkettő útálatos fajta, amig az szakállaglát jobb szűréssel, és vigyázva arra hogy ne etesünk túl tudtam eltűntetni az ecsetalgát csak a nitrátszint drasztikus lecsökkentése után sikerült visszaszorítani. Én az ecsetalgával évekig bajlódtam semmi de semmi nem használt ellen ami le van írva a "nagykövben" . sajnos nálam nincs semmi ami megeszi, pl sisakcsiga így kémiai szűrőanyagot kellett használni. 1hét alatt megszűnt és több éve alig látok egy két pici pamacsot.
-
fwolfy
újonc
válasz Danecay #32452 üzenetére
Sziasztok, megneztem a linket es cseppet ertelmezhetetlen szamomra. A szinvisszaadasi index igen gyatra, bar azt tudjuk,h csak nekünk, embereknek lenyeg. Ami zavarobb (vagy csak en voltam bena) nincs feltüntetve lm/W vagy összfenyaram. A spektralis eloszlasban egyet ertünk...sokszor mese habbal!!! A 14860K tette cseppet teljesen hiteltelenne az eladot... Mondjuk ahogy irtad...ennyiert mit var az ember. Azert kivancsi lennek, kinek hogyan jött be.
-
Danecay
addikt
válasz Danecay #32457 üzenetére
Közben vettem egy infrás hőmérőt és eszembe jutott, hogy korábban szó volt itt a világítás hőmérsékletéről amit ezköz híján nem tudtam lemérni. Nos 7,5 órás használat után 30C°+-0,5 fokot mértem a burkolat különböző részein ami szerintem nem olyan rossz. Talán ez sem indokolja az alumínium burkolatot még amennyiben az méginkább erősíti a minőségi termék érzetét.
[ Szerkesztve ]
-
Danecay
addikt
válasz Danecay #32633 üzenetére
Gondolok itt pl. a növénytáp adag csökkentésére vagy ideiglenes elhagyására. Easy-Life ProFito tápot használok és ezen kívül gyakorlatilag csak folyákony CO2-t. Előbbinek már csökkentettem az adagját, utóbbinak pedig egy picit növeltem. A világítás időtartamát is visszább vettem abból kiindulva, hogy van aki sötétkúrával próbál megszabadulni az algáktól, ill. a sok fény is vezethet algásodáshoz. Én nem akartam drasztikus lenni de lecsökkentettem a megvilágított órák számát 8-ról 6 órára, viszont olyat is olvastam, hogy a világítás azért segíthet az alga elleni harcban mert minél tovább megy a világítás, a növények annál hosszabb ideig tudják felvenni a tápanyagot a vízből ami által kevesebb marad az algáknak. Na most akkor melyik? Olvastam olyat is, hogy a nem megfelelő szűrés és a gyenge áramlás is okozhatja, meg persze ennek az ellentettjét is, egyik munkatársam pl. éppen ezért vett Lily Pipe-t az esőztető helyett. Én is kb. 2 hete cseréltem le a 2213-as Eheim szűrőmet egy JBL e901 CristaProfira mely által remélhetőleg megoldódik a heti rendszerességű szűrőtakarítás és melynek köszönhetően jelenleg biztosan nincs gond az áramlással. Olyan mélyre van a vízfelszín alá tolva az esőztető amennyit annak a kiképzése enged és srégan felfelé irányítva több centivel a víz alól is megdolgozza a víz felszínét. Az algásodásom már a régi szűrővel is jelen volt. Szerencsére más fajta algám nincs, szerencsétlen alganyaló próbál az üvegre rácuppanva valamit begyűjteni de látszólag nem nagyon van mit. Vettem egy mágneses üvegtisztítótis, már meg van egy ideje de csak kipróbálva volt mert szerencsére nem nagyon van mire használni. Próbáljam meg esetleg gyakrabban cserélni a vizet? Ha igen akkor milyen időközönként és mennyit? Nincs akkor baj szerintem, majd csinálok képet is de jobb lenne ha algamentes lenne az akvárium.
-
jegenye77
addikt
válasz Danecay #32634 üzenetére
Igen az UV-C szűrő nagyon sokat segít. Amíg használtam soha nem volt gondom az algával. Max zöld volt az üvegen de azzal nem tudtam soha mit kezdeni. Foszfátot lehet nyomatni de nekem elég erős lámpa vol g van és a zöld alga mindig is megjelenik. De ezt a heti takarításnál és 40 % os vízcserénél egyszerűen egy régi bankkártyával lehúzom az üvegről.
UV - C szűrőt hamarosan újra be fogok szerezni mert nálam is megszokott jelenni az ecset alga. Carboval szépen lekezelem ilyenkor. Én simán többet használok a napi adagnál. Felhíhítom vízzel és jut mindenhova belőle. Pár nap után újra megcsinálom és utána el is tűnik szépen.Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
jegenye77
addikt
válasz Danecay #32648 üzenetére
Azért írtam, hogy én mennyit szoktam cserélni. Heti kb 40 % vízcsere.
Tápozást én nem szoktam ajánlani mert ezt szerintem nem lehet táblázat alapján adagolni. Attól függ mennyi növény van és persze milyen. Gyártó által ajánlott mennyiség egy jó kiinduló pont lehet.
Világítást nálam 7 órát megy naponta. Sok növénnyel és erős lámpával.
Uv szűrőt lehet ez : [link]
Van belőle nagyobb is.
Vagy Eheim ami még ajánlott. Olcsóbb rosszabb minőséget nem szabad venni mint, ahogy írták tönkremegy és eláztatod a lakást.
Erős áramlásnál is előfordulhat az alga. Én most azzal is játszok, hogy lejjebb vettem mert nálam elsősorban a befolyóval szembeni oldalon jelentkezik az ecsetalga.
Lehet nincs is akkora baj és ilyen esetben nagyon jól jön az UV szűrő.Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
jegenye77
addikt
válasz Danecay #32650 üzenetére
Jaj! Hát ott van nem kevés alga
Az a kavicsos aljzat szerintem nem túl jó választás. Rengeteg trutyi megmarad közte. Hiába van jó szűrőd, onnan nem fogja kiszívni. Egy olcsóbb növény talaj is jobb ennél.Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
Janou
őstag
válasz Danecay #32657 üzenetére
Nekem is fekete bazalt van... Tegnap mostam át az egész aljzatot mert az egész akváriumot ellepte valami trutyi és semmi nem segített már.
Én is rendszeresen porszívózgatom de... Nem hinnéd el, hogy mennyi kosz jött ki belőle olyan volt mint a saras víz... Nem látszik az aljzaton, hogy koszos, de az. -
Alg
veterán
válasz Danecay #32634 üzenetére
Ez a Profito most makro vagy mikro tápanyag?
Csak mert ezt látom:
" nitrát és foszfát mentes"Ecsetalgát több dolog okozhat - nekem most valószínű a mikro táp túladagolás miatt van, mióta leálltam és szinte csak makro (azaz általános makro táp) megy extra mikro nélkül, javul a helyzet.
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
válasz Danecay #32779 üzenetére
Én úgy hallottam mindenhol hogy nyomóágon kell.
Ha a szívóágat fojtod, könnyen falsot szív, elkezd levegősödni, a motornak sem jó.
Mivel a szűrő az akvárium alá van tervezve úgy hogy gravitációsan kapja a vizet a szívóágon és a nyomóágon kell a motornak dolgozni, az a logikus hogy a nyomóágon zárj rajta (kb. olyan mintha magasabbra kellene felnyomnia a vizet).
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
válasz Danecay #33150 üzenetére
Csigákat esetleg csapdázni lehet.
Nagy növényekről nyugodtan levághatod a tövénél a túl nagy, régebbi leveleket, egy idő után "bonsaiosodni" fognak és inkább több kisebb levelet hoznak... elvileg..."I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
fjudors
aktív tag
válasz Danecay #33150 üzenetére
veszel 4-8 helenat, majd elszaporodnak, ne aggódj.
nekem a mostanival is így volt, és az összes többivel így.azért tudtam régen százasával árulni.őket is
nincs jobb módszer, csak az, ha tönkreteszed a vízminőséget, mert akkor felmennek a felszínhez.de a peték megmaradnak. -
bringasisti
őstag
válasz Danecay #33192 üzenetére
Az anci az egy olyan hal hogy amikor a 300 méter szeles folyó kiszárad és 1 centi víz marad benne akkor az iszapba fúrja magát hogy az esős évszak megmentse az életet. Ha dobálják a pacskert az betegség és nem víz probléma. Nyilván törekedni kell a tiszta vízre, már a látvány okán is de ezek a halak bírják a gyűrődést.
BENEFON DELTA--------N8
-
Darksool
kezdő
válasz Danecay #33361 üzenetére
Nem én voltam. Próbálkozhatsz ioncserélt vízzel is, praktikusság miatt javasoltam az RO-t.
Régebben én is cipeltem haza az ioncseréltet, de egyszerübb ha csak a csapot kell megnyitni. Vannak ph/KH csökkentő/növelő szerek is, de szerintem ár/érték arányban RO-val jobban jársz. -
Alg
veterán
válasz Danecay #33839 üzenetére
Ezt senki nem fogja tudni megmondani.
Eleve a carbo hatékonysága is erősen kérdéses, van akinek használ, van akinek szinte semmit - én pl. kizárólag csak helyi célzott kezelésre használom szakállalga ellen.
Viszont tekintve hogy fény hatására igen gyorsan bomlik a hatóanyag, kétlem hogy akár csak 1-2 nap után már bármi hatása lenne.
-
oszy
veterán
válasz Danecay #33919 üzenetére
Bomló növény, túletetés és ilyesmik.
Nekem a második vízcsere után szerencsére eltűnt. Nagyon szeretem azt a kis 50 litereset.
Az bántam meg, hogy belső szűrőt (2402-es Eheim) tettem bele. Bár nagyon jól teljesít. A hely miatt lenne jobb. Lehet majd eladom, ha lesz egy jó külső ehhez jó áron.Szinte ÚJ Seagway Ninebot F2 PLUS eladó ! !
-
oszy
veterán
-
Alg
veterán
válasz Danecay #33927 üzenetére
Az Ehemim 2213-nál külön pikantéria az, hogy a szívóágat csak úgy lehet takarítani, hogy az egész szűrőrendszerből leengedjük a vizet
Kell rá egy duplacsaap, és meg van oldva."I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
bringasisti
őstag
válasz Danecay #33943 üzenetére
Aki ezt komolyan akarja csinálni vegyen egy karcos 50 literes medencét egy leharcolt szűrővel és ott tegye rendbe a vett halakat. Másik megoldás talaj sütőbe, minden hipó, növény fürdetve, és valamelyik fb csoportból vegyen egy embertől halat mert kicsi a valószínűsége hogy beteget kap mert senki nem akarja hogy rá írjanak nyilvánosan hogy döglött halat árul.
BENEFON DELTA--------N8
-
Eugene Roe
őstag
válasz Danecay #33957 üzenetére
Növényesről volt szó ott 22 alatt kellene lenni, ha a cél a versenyakvák szintje heti 100-200% alatti vízcserével.
Kicsit bánom most, hogy ez nem volt elég transzparensen kommunikávla akkor inkább 400l lowtechre mentem volna, nem 180l high, és még pénzem is maradt volna
Mondjuk a co2 kit legalább tartja az árát.
Hyundaikia: szegény halak nem kegyelmezel nekik!
[ Szerkesztve ]
It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!
-
Alg
veterán
válasz Danecay #34044 üzenetére
Ha már tisztázzuk a kérdést akkor csináljuk pontosan, mert féligazságokból butaságot fognak összerakni az emberek:
Növényeknek co2 kell, igen, de az oxigéntől nem lesz semmi bajuk.
Növényes akváriumban azért nem ajánlják az erős levegőztetést, csobogást, mert "kihajtja" a vízből a CO2-t, de ez csakis akkor érdekes, ha külön co2 beoldással dolgozol. Ha nincs CO2 adagolás, akkor ilyen szempontból lényegtelen hogy mozgatod a vizet.[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz Danecay #34217 üzenetére
Olló.
Ami vegyszer az algát megöli, valószínű a mohának sem tesz jót... Kivenném az egész mohát, megmentenék egy kis adagot ami egészséges és azt telepíteném csak vissza miután egy nagy vízcserével leszívtam az összes kékalgát.
A jövőben pedig jobban figyelj a nyírásra+áramlásra hogy át tudjon rendesen forogni a víz - elég dzsungeles az akva ha jól látom, lehet ráférne némi ritkítás."I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
bringasisti
őstag
válasz Danecay #34220 üzenetére
[link] én erre gondoltam. Figyelembe kell venni ha csak alga akkor kisebb teljesítmény ha parazita akkor nagyobb teljesítmény. Az nem megy hogy a medencébe öntjük a sok szerves anyagot és nincs alga! Velencei tó most mutatja meg mi a következmény
BENEFON DELTA--------N8
-
-
Eugene Roe
őstag
válasz Danecay #34232 üzenetére
20-30 éve sokkal kevesebb hal volt az ajánlás, manapság a fő probléma a növények stresszbomlási folyamata, aminek megelőzése rengeteg tapasztalatot igényel (fény, co2 +3 tápanyag közel tökéletes egyensúlya), illetve a többségében magas hőmérséklet. 21-23 fok egy versenyakva ideális vízhője. Ha 25 fölé mész a fejedre is állhatsz
It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest