Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#11002) And válasza flash- (#11001) üzenetére


And
veterán

"vannak itthon eneloop fehér elemek és 2400-es energizer elemek."
Talán inkább akkumulátorokra gondolsz, elemeket nem töltünk.
"mindkettőre igaz az hogy ha kisütés módban használom, vagy frissités módban ezzel a voltcraft töltővel akkor mindig a legkisebb töltőáramot válasszam ki?"
Nem igaz, és a kisütési áram a kevésbé lényeges, bár az is része a fent említett programoknak, és az értéke (aránya) a töltőáramhoz kötött. Nem azért készítenek nagyobb áramú töltőket, hogy ne legyenek kihasználva. Akkora árammal kell / lehet tölteni, amennyi az akkukra nézve még nem káros. Hogy ez honnan derül ki? Elsősorban a melegedésből, de az IPC-1(L) és társai vannak annyira kifinomult töltők, hogy nem engedik megfőzni a behelyezett akkukat, bármekkora töltőáramot választasz ki. Túlmelegedés esetén leállítják a töltést. Ha azt tapasztalod, hogy túlságosan forróak a cellák vagy a hővédelem közbelépett, akkor legközelebb kisebb áramot állítasz be. Az AA-méretű akkukra jellemző 2...2,5 Ah kapacitáshoz egyébként az IPC-1L legnagyobb (0,7 amperes) árama sem túlzó, C/3 közeli értéket jelent. Jó állapotban lévő LSD-k ennél többet is elviselnek, az eneloop-oknak is bírniuk kell. A régebbi Energizer-ekkel nem volt túl jó tapasztalatom, azok hajlamosabbak voltak melegedni, ezért inkább 0,5A-rel töltöttem. De ez csak egy gyártó egy bizonyos típusa volt, biztos nem csak olyan létezik Energizer-ből.
A legkisebb beállítható töltőáram nyilván nem árt egyiknek sem, de sokan azt gondolják, hogy ettől majd hosszú lesz az élettartama, pedig ha egyébként nem forraljuk fel az akkukat töltéskor, akkor a nagyobb töltőáramnak sincs jelenősen káros hatása. Na bumm, lehet hogy a megadott 1800 ciklus helyett csak 1500-ig lesz használható (adott kapacitáscsökkenés mellett), de a általános használat mellett a gyakorlatban ennek nincs jelentősége. Ha egy cella 500 vagy 700 mA-es töltésnél sem melegszik túlzottan, akkor felesleges a jóval hosszabb idővel járó 200 mA-t választani.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.