Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#10851) tomcsi23 válasza blattida (#10850) üzenetére


tomcsi23
veterán

Úgy van, nálam eddig a duracell viszi a prímet. Sajnos csak a passzentosságban, mert amúgy terhelhetőségben lecsengett már jócskán, bár kapacitásilag tartja még magát, 100 mA-rel 2 Ah felettiek még mindig. Alacsony áramigényű készülékbe még jók.

...de bugyit ne vegyél, mert fontosat akarok mondani.

(#10852) ZooLee válasza Piftuka (#10828) üzenetére


ZooLee
őstag

A "frissen" feltöltött aksikkal egyébként nem volt problémám. A múltkori hozzászólásomat követően voltam horgászni, és teszteltem. Elég sok fotót készítettem egy fél napos peca alatt, és elegendő volt mindössze 1 pár akku. Nem volt szükség a tartalékra.

Bárhogy is... Úgyis évek óta szeretnék egy komolyabb fényképezőgépet, mert ezt "kinőttem". Majd a fejlesztést összekapcsolom egy profi töltő és Eneloop aksi szett vásárlásával is.

Még egy dolgot fűznék hozzá: Nézd meg a fényképezőgép doksiját, mert lehet, hogy egyáltalán nem tervezték akkus használatra a gépet, csak elemekre. Az elemekhez képest az akkuk feszültsége jóval alacsonyabb (3V kontra 2,4V), amit egy egyszerűbb elektronika már úgy értékelhet, hogy lemerültek az elemek, és onnan semmi sehova. Vagysis ha cserét tervezel, akkor a kiszemelt gépnél is olvass majd ennek utána!

(#10853) Predator2


Predator2
addikt

Helló

Ne kövezzetek meg, de kíváncsi vagyok!

Ha gyorsan leakarjátok tesztelni a nálatok lévő akkuk töltöttségét, ami lehetőleg pontos értéket ad, akkor mit használtok?

THX

>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<

(#10854) And válasza ZooLee (#10852) üzenetére


And
veterán

"[..] lehet, hogy egyáltalán nem tervezték akkus használatra a gépet, csak elemekre."
Ez az érv nekem nagyon nem tetszik. Hiába nagyobb az elemek nyugalmi feszültsége, a belső ellenállásuk az akkukhoz képest a sokszorosa. Márpedig egy fényképező kapásból sok száz mA-es, sőt egy amper feletti nagyságrendben is képes áramfelvételre a nagyobb teljesítmény igénylő belső alkatrészei - motorok, vakutöltés, kijelző - okán. Ilyen nagyságú terhelőáramnál pedig az elemek rögtön elvéreznek, a kapocsfeszültségük jól lecsökken, úgyhogy a helyzet éppen az általad felvetett fordítottja szokott lenni.
Mod.: ráadásul az alkáli elemek magasabb feszültsége csak a kisütés elején relatív magas értékű, a merülési folyamat során állandóan csökken. Ellentétben a jó NiMH akkukkal, amelyek egészen sokáig a névleges érték közelében képesek tartani a kapocsfeszültségüket.
Az én kompakt gépemhez is adtak anno négy ceruzaelemet, amelyekkel az csak percekig volt működőképes. Utána kisebb áramú fogyasztóban még jó sokáig bírták.
#10853: IPC-1L kisütés módban, mármint ha AA vagy AAA méretről van szó. Ha elvétenénk a kisütés végét (amikor a kijelzett töltésmennyiség kinullázódik), akkor a kezdő időpont, a kijelzett töltési idő és a kisütő áram ismeretében a merítéskor kivett töltöttség visszaszámolható.

[ Szerkesztve ]

(#10855) *Ropi* válasza Matthew (#10841) üzenetére


*Ropi*
félisten

Bele, mert az átmérője pont akkora mint a 26650 celláé, csak magasságra kisebb.

D cellát viszont már csak így. ;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#10856) Kernel válasza *Ropi* (#10855) üzenetére


Kernel
nagyúr

Ha már barkácsolás, én vezetékkel hozom ki, amikor forrfüles Ni-Cd akkut kell tölteni. Vagy ennyi erővel foglalatot is lehet rá kötni.

Lemerült alkáli elem oldalához forrasztottam a pozitív pólust. A negatív végére ragasztottam pillanatragasztóval egy rézlemezt, de azt egy vékony, műanyag lap szigeteli el, ami a képen nem látszik, de ott van. Értelemszerűen ezt rakom be a töltőbe:

Ha egyszerre több ilyet használok, természetesen vigyázni kell, nehogy összeérjenek a vezetékek / akkuk.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#10857) Matthew válasza *Ropi* (#10855) üzenetére


Matthew
senior tag

Köszi! :)

(#10858) metron válasza Kernel (#10790) üzenetére


metron
tag

Elhalalozott az IPC-1L toltom. Es keresgettem az alternativakat. Meglepodtem, hogy ez az IPC-1 es BC klonok hany alternativ nevvel vannak a piacon:)
Ez pl. BC-9000 pro nevvel fut. LINK Ez az eredetileg BC-1000 alteregeoja lehet? A nemeteknel a BC-700 es ez a best buy, no meg a Conradbol a Voltcraft IPC-1(L)

Ismeri valaki ezt a BC9000-t? Megrendeltem egyet, de kozben elgondolkoztam, hogy lehet inkabb egy Charge Manager 2016 kellene. Szerintetek erdemesebb egy Charge managerbe befektetni hosszabb tavon vs. mondjuk ez a BC-9000? Kb 25-30db eneloop allomany, tisztan hobby celok. Nehany a foto masinaba, a tobbi pedig az exponencialisan novekvo mennyisegu gyerekjatekokba:)

(#10859) Kernel válasza metron (#10858) üzenetére


Kernel
nagyúr

Már régebben "lenyomoztam" a cégek láncolatát és arra jutottam, hogy szerintem a La Crosse az eredeti gyártója ezeknek a jellegzetes formájú töltőknek, ez egy francia tulajdonosok által alapított USA cég.

A Voltcraft német műszergyár (akik gyakorlatilag a Conrad beszállítója vagy tulajdona) csak átvette ezt a szériát sok éve, mert vállalhatónak gondolták ők is, illetve jó üzletnek. Az is lehet, hogy németek nem is gyártják vagy szerelik össze, hanem La Crosse komplett szállítja nekik, márkázott kivitelben, a valószínűleg Kínában szerelt töltőt.

Szállítanak másoknak is, BC-xxx neveken, továbbá van egy francia leányvállalat is, valamint a német TechnoLine is valamilyen kapcsolatban áll ezzel a körrel. A piac pedig nagyjából fel van osztva, hogy ki, mit terjeszt a Európában, Oroszországban, vagy a tengerentúlon. Odaát például nem ismerik az IPC szériát, csak BC van.

Az adapter Ktec Taiwan, ez egy külön cég, ők tápokra szakosodtak, de az igényesebb kategóriában, például Apple beszállítók is stb.

A Voltcraft ugyanakkor saját fejlesztésű töltőket is gyárt, azoknak más a formája.

A linkeden Kraftmax BC-4000 Pro szerepel, nehéz tippelni, de láthatóan a Voltcraft terjeszti ezt is. USB-kimenete is van, 4 x 1A töltést is tud, 12V tápról megy, gondolom.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#10860) benvolio válasza metron (#10858) üzenetére


benvolio
őstag

Én BM-200-ast használok. Ez is egy alternatíva. :)

(#10861) Predator2 válasza Predator2 (#10853) üzenetére


Predator2
addikt

Erre valaki?

Ne egyetek meg ha nagy butaságot kérdeztem.

:R

>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<

(#10862) And válasza Predator2 (#10861) üzenetére


And
veterán

Töltöttségi teszt avagy mérés: gyors vagy pontos, a kettő egyszerre nem megy, bármennyire is próbálják ezt időnként elhitetni a felhasználókkal a töltők gyártói. Tisztességes töltöttségmérés csak teljes kisütés árán végezhető el, az meg minden, csak nem gyors, főleg ha utána még tele is kell tölteni az akkut. Gyors teszt pedig jó esetben, normális minőségű cellák esetén annyit tud megállapítani, hogy a kisütési szakasz melyik részén található az adott akku, de ha valahol a 'közepén', akkor csak nagyon durva becslés adható. Ha terhelés alatt a névleges 1,2V-hoz közeli feszültség mérhető a cellán, akkor mondjuk valahol 20..90% között van a töltöttség. Ha lenne lehetőség egy adott akkutípus pontosabb kimérésére, a kisütési görbe pontos felvételére egy adott áram esetén, akkor lehetne közelebbi értéket is mondani (ez típuson felül ráadásul kor- és egyéb állapotok függvénye), de ez egy általános célú töltőtől nem várható el, úgyhogy ilyen nincs. Ha <= 1V-ot mérünk rajta, akkor tudjuk, hogy le van merülve, ez az egyedüli biztos pont :U.

[ Szerkesztve ]

(#10863) jozsi252


jozsi252
veterán

Eneloop akksik terén egy kicsit upgradeltem. Most próbaképpen vettem 2 bliszter AAA akksit, meg 1 bliszter AA akksit.
Kibontottam az AA akksikat, de meglepett hogy milyen "nehezek". Ebből is látszik hogy van bennük anyag rendesen. Van egy konyhai mérleg, és ott 31g-ot mértem.
Mind a 4 AA akksi 1.3V-al jött. Nagyon kíváncsi vagyok rá hogy fognak teljesíteni, sokat várok tőlük.. Főleg az AA akksik terén.
Ti Pro akksit mibe használtok leginkább?

Van itthon egy Varta kemping lámpa, amibe eddig 3db D akksit használtam. Na most vannak nekem itthon eneloop AA to D adaptereim, hát kíváncsi vagyok rá hogy pl. ennél a lámpánál ezek a Pro akksik hogy teljesítenek.

[ Szerkesztve ]

iPhone 13 Pro Max

(#10864) *Ropi* válasza Kernel (#10856) üzenetére


*Ropi*
félisten

Jó megoldás ez is.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#10865) Predator2 válasza And (#10862) üzenetére


Predator2
addikt

Ha van egy csomó akkud amiből hirtelen kellene 2db, de nem tudod melyik van lemerülve/melyik használható, ilyenkor milyen módszert használsz, hogy gyorsan leellenőrizd/teszteld őket?

>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<

(#10866) And válasza Predator2 (#10865) üzenetére


And
veterán

Leginkább párban használom azokat, ezért eleve össze vannak jelölve a párok, tehát nincs olyan, hogy egy rakásból kettőt véletlenszerűen kell kettőt kiválasztanom. Aki több garnitúra akkut tart hadrendben, annak valamilyen jelölés / számozás erősen javasolható, hogy legalább ne teljesen ismeretlen vagy különböző állapotú és előtörténettel rendelkező akkukat próbáljon meg egy pakkba csoportosítani. Ha viszonylag gyorsan kell, bekapcsolom a készüléket, ha elindul, hagyom a benne lévő akkukat. Ugyanakkor megpróbálok zsebre tenni egy olyan pakkot, amelyről tudom, hogy legutóbb töltve voltak (ezért is jó LSD-ket tartani). De sajnos az akkumulátorok - nem csak a NiMH - tartása olyan műfaj, hogy illik legalább néhány órára előre gondolkodni, és használat előtt teljesen feltölteni (NiMH-t inkább először kisütni és utána feltölteni) a pakkot, mert csak úgy fogjuk megkapni a teletöltött állapotú csomagot, akkor mehetünk biztosra.
Mint írtam, semmilyen biztos vagy gyors módszer nem létezik arra, hogy egy véletlenszerűen felkapott NiMH-ról megállapítsuk annak állapotát. Bekapcsolod vele a gépet, megterheled, feszültséget mérsz rajta, csinálhatsz vele akármit, de általános esetben (nincs se frissen töltve, se lemerülés közeli állapotban) csak annyit tudhatsz meg róla, hogy 'még működik valahogy'. Az meg annyit jelent, hogy akár órákig is működőképes maradhat, de ha nincs szerencséd, fél óra múlva bemondja az unalmast.

(#10867) Kernel válasza Predator2 (#10865) üzenetére


Kernel
nagyúr

Esetleg ilyen teszterekkel lehetne próbálkozni, de ezek alapvetően elemhez vannak, nem ilyen nagyáramú akkukhoz.

Tehát leginkább úgy tudnám elképzelni, hogy szétszedném és a benne lévő terhelőellenállást kisebb értékűre, illetve szükség szerint nagyobb teljesítményűre cserélném.

Ezek ugyanis terheléses feszültségmérést végeznek, de valahol láttam régebben, hogy elég kis árammal.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#10868) metron válasza Kernel (#10859) üzenetére


metron
tag

Koszi!
Kozben megjott a cucc, tok ugy nez ki mit az elozo, Voltcraft design. Ellenben ez laposabb vagy 1,5-2 cm-el..
Jobban megy mint a regi Voltcraftos, mert volt par akkum melykisulesben, regi Voltcraft hozza se szagolt ("Null"), ez meg 1 kivetelevel szepen helyrerakta. Gondolom mas kicsit a sw-e.
12V tap, 1A-el tud tolteni. Igy vegre lehet ertelmes ido alatt tesztelni refreshelni az Eneloopokat.

(#10869) jeni


jeni
félisten

Üdv!
9V töltőt az aprón hol találom?

(#10870) ledgeri


ledgeri
nagyúr

Csak megosztani jöttem:

2013 Augusztus 13-én rendeltem egy BC 700-as töltőt, és5 darab eneloop AAAs akkut (HR-4UTGB), mert már kellett az akkufelügyelet, és olyan biciklilámpákba vannak szánva, amik 2+3 akkut fogadnak..
Nos ezeket használgattam, aztán 2 töltéssel ezelőtt megnéztem, hogy kapacitás szerint melyikek illenek össze.
Na most bedugtam tölteni az összeválogatott 2 darabot "leszívás,majd feltöltés" funkcióval, és már akkor feltűnt, de most meg 5 óra töltés után látszik, hogy a 2 akku egymáshoz képest kb 5 másodperc eltérésben van felvett miliamper számban (ami megegyezik..), egyszerre sültek ki is, egyedül a feszültségük írt le más görbét, de az is átlagban megegyezik.

Nem gondoltam volna sose, hogy pár akku tud ilyet mutatni!

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#10871) And válasza ledgeri (#10870) üzenetére


And
veterán

"Na most bedugtam tölteni az összeválogatott 2 darabot "leszívás,majd feltöltés" funkcióval, és már akkor feltűnt, de most meg 5 óra töltés után látszik, hogy a 2 akku egymáshoz képest kb 5 másodperc eltérésben van felvett miliamper számban (ami megegyezik..)"
Nem teljesen tiszta, amit írsz, főleg az az '5 mp eltérés milliamper számban, ami megegyezik'. Tehát 5mp (idő) különbség az áramban, ami felvett mA (ez áram, vagy töltés akar lenni?), ami megegyezik. Hogy egyezhet meg, ami eltér, és milyen mennyiségekről van szó?
Ha arra gondolsz, hogy a töltéskor bevitt töltésmennyiség [mAh] megegyezik, akkor az nem valami nagy csoda, ha egyébként a töltésük azonos pillanatban kezdődött, mivel - feltételezem - a töltőáramuk is azonos. Tehát ha két cellát azonos időpillanatban kezdünk tölteni (vagy mindkettő eléggé le van merülve, és kisütésre tesszük azokat, akkor rövid időn belül vagy azonnal töltésre vált a folyamat mindkettőnél) egyforma töltőárammal, akkor bizony a töltés során azt fogjuk látni, hogy a bevitt töltésmennyiségük is azonos. Merthogy a bevitt töltés az állandó töltőáram és az eltelt idő szorzata, amelyek ha külön-külön is megegyeznek a két akkura, akkor a szorzatuk is azonos marad :U.
Mod.: vagyis ez teljesen független az akkuktól, két, akár teljesen különböző akkura is igaz lesz töltésnél..

[ Szerkesztve ]

(#10872) Kernel válasza And (#10871) üzenetére


Kernel
nagyúr

Szerintem az a csodálkozás tárgya, hogy berakott két, előzőleg párba válogatott akkut kisütés-töltés módra, ami véletlenül olyan egyformán viselkedik, hogy 5 óra töltés után csak 5 másodperc eltérés látszik.

Gondolom, ennyivel hamarabb sült ki az egyik.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#10873) ledgeri válasza And (#10871) üzenetére


ledgeri
nagyúr

Kolléga féle válaszom lenne, azzal a kiegészítéssel, hogy a kisülés előtt még kellett meríteni (töltőn). Eddig 99%-ban az volt, hogy berakok akkukat tölteni és egyik így, másik úgy végzett, de ezek tényleg egymás melletti értékeket produkáltak (a feszültség kivételével). (megesik, hogy belefeledkezem a szerkesztgetésbe aztán nem lesz értelme... bocs :U ).

(#10872) Kernel Köszi!

[ Szerkesztve ]

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#10874) g@bo válasza jozsi252 (#10863) üzenetére


g@bo
nagyúr

mennyibe fájtak ezek az akksik?

(#10875) jozsi252 válasza g@bo (#10874) üzenetére


jozsi252
veterán

Ezekhez én alkalmi áron tudtam hozzájutni, kicsivel 3500ft alatt volt. Most ahogy nézem legolcsóbban itt lehet kapni. Nagyon horror ára van neki mindenhol. Itt még aránylag "olcsó".

[ Szerkesztve ]

iPhone 13 Pro Max

(#10876) petymeg


petymeg
addikt

Sziasztok! Ni Mh akksik töltéséhez és karbantartásához keresek töltőt. Ez [link] ajánlott darab? Vagy van jobb? Még a conradban nézegettem ezt [link], de elég vegyes vélememények vannak. Mit ajánlotok?

Mocskos idők, szeretned kéne, A jövő itt van és sose lesz vége! Mocskos idők a sarokba bújva! A jövő itt van, kezdjük újra!

(#10877) Imy válasza petymeg (#10876) üzenetére


Imy
veterán

A BC700 ajánlott, de van olcsóbban is.

(#10878) Dikri


Dikri
tag

Sziasztok!

All in one töltőt keresnék. A kérdés létezik-e ilyen?

Elég sokféle akkut használok. Ami töltőm van jelenleg már elég régi és nem is a legjobb... Ráadásul nem tud tölteni csak NiMh és NiCd-t.
Szeretném kipróbálni a NiZn akkukat is, mert van a gyermekemnek pár játéka ahol fontos lenne a magasabb feszültség. Illetve Li-ion akkumlátor töltés sem lenne hátrány. Itt főként a 18650-es lenne a lényeges.

Egyetlen töltőt találtam ami ezt tudja, de nagyon gagyinak tűnik...
http://www.ebay.com/itm/AA-AAA-123A-18650-NiZn-NiMH-NiCd-Li-ion-LiFePO-Battery-Rechargeable-Charger-US-/131327365120

Olyat szeretnék ami lehetőség szerint kisütni is tud és nem baj ha némi információt is szolgáltatna, a töltöttségről, stb...

Találkozott már valaki ilyennel?
Már nézegettem töltő állomásokat is, de azok meg NiZn akkukat nem tudnak tölteni :(

Köszönöm!

(#10879) jozsi252 válasza Dikri (#10878) üzenetére


jozsi252
veterán

Szia

Én mindenképp külön szedném a Ni-XX aksik, illetve Li-ion aksikat töltés szempontjából.

Ni-XX-re vennék egy Voltcraft Charge Manager 410 Akkutöltő állomás NIZn, NiCd, NiMh akkukhoz

Li-ion-ra pedig vennék egy Xtar töltőt. Ebből van jó pár féle, függ az igényeidről hogy milyenre van szükséged. 1500ft-12000ft-ig van töltőjük. 1-2-4 rekeszes, van olyan ami csak 500mA-el tud tölteni, de van olyan ami 2A-el is akár rekeszenként.

Én valahogy nem hiszek ebbe az All in one dologba.. Egy ilyen általad linkelt töltőre biztos nem merném egy aksim sem rábízni. Inkább vennék 2 töltőt, igaz hogy drága, de tudom hogy az akkuim rendesen tölti.

iPhone 13 Pro Max

(#10880) g@bo válasza jozsi252 (#10879) üzenetére


g@bo
nagyúr

mindent tölt ami él és mozog [link] és ocsó és jó. csak tölt, nincs extra programja, pl kisütés kondicionálás.

tőlük rendeltem egy 18650 es töltőt, 3 hét volt, ajánlva érdemes /nl post/

[ Szerkesztve ]

(#10881) Dikri válasza g@bo (#10880) üzenetére


Dikri
tag

Ez nem tud NiZn akkut és kisütni sem képes....

Viszont megtaláltam az eddigi befutót. Igaz elég húzos ára van, gyakorlatilag mindent tud, csak 9V-os akkut nem tölt. Elég új termék lehet mert nagyon kevés helyen árulják.

http://www.gearbest.com/chargers/pp_260891.html?gclid=CjwKEAiAtf6zBRDS0oCLrL37gFUSJACr2JYbhW3zlkU2tJutqw7UfTDTTpY1UB8YQuyCybsNsi_IGRoCWLLw_wcB

(#10882) Dikri válasza Dikri (#10881) üzenetére


Dikri
tag

itt a gyártó oldalán a manual is, ha valakit érdeleklne:

[link]

[ Szerkesztve ]

(#10883) And válasza Dikri (#10881) üzenetére


And
veterán

A bluetooth-t - de ha csak töltőnek kell, akár a PC-linket is - kihagyhatták volna belőle, úgy valószínűleg szimpatikusabb lett volna az ára. A lehetséges töltőárama szép nagy, 3 amperes is lehet. Kár, hogy a weboldalon a Manual fül alatt semmilyen dokumentum nem érhető el. Sejthető, hogy 26 ezer forintért - sarc nélkül - nem lesz igazi best buy. Tesztelni biztosan remekül lehet vele.
Az eneloop-ot külön akkukategóriaként (lényegében önálló kémiaként) említeni azért elég vicces: "Battery Chemistry Type: NiMH, NiCd, NiZn, Eneloop, Lithium-Ion, LiIo4.35, LiFePO4".

(#10884) jozsi252 válasza And (#10883) üzenetére


jozsi252
veterán

Itt van róla egy jó részletes teszt.

Charger SkyRC MC3000

60W-os adapter van hozzá, hááát nem is tudom.. Nagyon kicsi ez a kütyü ahhoz hogy szerintem cellánként 2-3A-el töltsek. Nagyon túlmelegednének benne a dolgok.

iPhone 13 Pro Max

(#10885) And válasza jozsi252 (#10884) üzenetére


And
veterán

Sajnos nem láttam részletes adatlapot, de az áramértékekből (illetve a gyors ismertetőben említett leírt kimeneti teljesítményből) kiindulva reális ekkora teljesítményű tápot adni hozzá. C- és főleg D-mérethez már abszolút nem elvetemült több A-es töltőáram, viszont azok általában Ni-xx kémiájúak, vagyis a töltéshez szükséges teljesítményigényük az alacsonyabb kapocsfeszültség okán jóval kisebb, mint Li-ionok esetén. Nagyobb méretű (32650 = D) lítiumionok kapacitásához képest sem túlzott 2-3 A-es áram, ez C/2 közeli érték, ennél nagyobbat is meg lehet engedni, Li-ionok meg amúgy sem a töltés közbeni melegedésükről híresek (főleg azért, mert a töltés vége felé már nem áramgenerátoros módban tolják beléjük az ampereket). Az már érdekesebb dolog, hogy az általad linkelt tesztben lévő akkuméret-áram táblázatban egyáltalán nincs 3A-es áramérték, csak 2A-es.

(#10886) g@bo válasza Dikri (#10881) üzenetére


g@bo
nagyúr

nizn minek?

az eu plugra ha eljő az idő, figyelj.

(#10887) joy_k


joy_k
tag

Sziasztok! Egy kérdést szeretnék föl tenni: mennyire ajánlott Sanyo töltővel tölteni Panasonic eneloop aksikat? Köszi

[ Szerkesztve ]

(#10888) jozsi252 válasza And (#10885) üzenetére


jozsi252
veterán

Olvastam máshol is hogy 15V 4A-es táp jár hozzá.

Ez a grafikon nem 4db 18650-es 3A-es töltését jelzi? Csak annyi hogy ők 12V 5A-es tápot használtak.

SKYRC termékek amúgy jók nagyon, én mikor modelleztem használtam 2 SKYRC töltőt is, de nem volt gond egyikkel sem. Az egyik egy ilyen kicsi iMAX B6 töltő volt, de még ennek az oldalában is volt egy nagyon pici venti.

(#10886) g@bo
"Szeretném kipróbálni a NiZn akkukat is, mert van a gyermekemnek pár játéka ahol fontos lenne a magasabb feszültség."

Még mindig van sajnos olyan műszaki cucc amihez kell a nagyobb fesz. Bár azért hozzátenném hogy 3-4 aksinál már lehet sokat jelent az alkálihoz képest +0.3V környéke aksinként.

[ Szerkesztve ]

iPhone 13 Pro Max

(#10889) Kernel válasza jozsi252 (#10888) üzenetére


Kernel
nagyúr

Írja is a tesztben, hogy ez a full power, egyik görbe a tápáramot mutatja, de a többi egy cellára vonatkozik, hacsak nem átlagol. Pl. a bevitt töltés 3000 mAh alatt áll meg, ezek a cellák darabonként tudnak ennyit.

Amikor egy cella közelít a 4,2V-hoz, az már 4,2V x 3 A = 12,6W. Ennek négyszerese 50,4W. Többit a töltő fűti el, így reális a 60W betáp.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#10890) Kernel válasza joy_k (#10887) üzenetére


Kernel
nagyúr

Nem a gyártmány a lényeg, de többféle Sanyo / eneloop töltő van, a legegyszerűbb fajta párosával kezeli az akkut, és fix 15-16 órás időzítő állítja le a töltést.

Ez azzal jár, hogy egyik, sőt általában mindkettő hamarabb telítődik (hiszen az sem biztos, hogy teljesen le volt merülve), a többi töltés feleslegben megy. A relatív kis töltőáram (200-250 mA) miatt ennek az akkunak ugyan nem okoz gondot a felesleg elfűtése, de nem is biztos, hogy jót tesz neki, élettartam szempontjából.

Nincs lehetőség a maradék töltés kisütésére sem, a cellák állapotát sem tudod követni, hogy melyik kezd gyengélkedni.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#10891) blattida válasza jozsi252 (#10888) üzenetére


blattida
nagyúr

A nizn akkuk nem az elemekhez, hanem a nimh akkukhoz képest tudnak nagyobb kapocsfeszültséget, így nem fognak gondot okozni.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#10892) jozsi252 válasza Kernel (#10889) üzenetére


jozsi252
veterán

Tudom persze, csak And fórumtársnak írtam hogy Li-ionos tesztet láttam 3A-es töltéssel is.

(#10891) blattida

Ezt nem teljesen értem?

Általában a játékokhoz Alkáli elemeket szoktak javasolni, aminek ugye 1.5V a feszültsége. Én meg azt írtam hogy a Ni-ZN-nek még ennél is magasabb a feszültsége 0.3V-al. És hogy pl. 4 aksinál ez már nem kicsit több. Alkálinál 6V ugye a 4 aksi, viszont Ni-ZN-nél már 7.2V. És hogy vannak olyan műszaki dolgok amik ezt nem viselik el túl jól.

iPhone 13 Pro Max

(#10893) blattida válasza jozsi252 (#10892) üzenetére


blattida
nagyúr

Az a 3 tized volt különbség inkább egy tized a gyakorlatban, mivel az elemek névleges feszültsége ugya másfél volt, viszont ténylegesen, újkorában az több, mint 1,6 volt, a nizn akkuk névleges feszültsége meg 1,6 volt, ami a gyakorlatban, frissen feltöltve meg több, mint 1,7 volt, 4 akku esetében a feszültségtöbblet meg kb. 0,5 volt, ezmeg az elemes táplálású eszközöknek semmi gondot nem fog okozni...

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#10894) And válasza jozsi252 (#10892) üzenetére


And
veterán

Nem vitattam a 3A-es töltés meglétét, csak csodálkoztam, hogy ha méretfüggő a maximális áram, akkor miért nem szerepel egyik méretnél sem akkora áramérték. De a kiinduló problémám még ugyanaz: hiányzik egy tisztességes manual, amiben ezek jó eséllyel mind le vannak írva.
"Általában a játékokhoz Alkáli elemeket szoktak javasolni, aminek ugye 1,5 V a feszültsége."
Nem hallottam még ilyen kategorizálást, hogy alkáli elemet játékhoz, de úgy gondolom, hogy a terhelés áramfelvétele sokkal inkább meghatározó ebben a kérdésben, mint a terhelés célja. Nagyobb áramfelvételű készülék - legyen az játék vagy akármi más - egy alkáli elem kapocsfeszültségét pillanatok alatt lerántja a névleges 1,5V alá, lásd ezt az adatlapot: [link]. A kisütési görbékről az látszik, hogy a névleges 1,5 voltos feszültség csak illúzió, a kisütési folyamat jelentős részén 1,2..1,3 V-nál kisebb feszültség mérhető az elemen. Míg egy normális LSD NiMH vagy NiZn esetén a kisütési görbe lapos (itt látható a NiZn-é), vagyis a NiMH névleges 1,2V-ja illetve NiZn 1,65V-ja sokkal inkább a valós helyzetet tükrözi. Ezek fényében már nem is túlzottan magas (akár csupán C/10 közeli) terhelőáramok mellett egy alkáli elemnek valójában egyáltalán nincs előnye semmilyen akkuval szemben, vagy az előnye a teljes működési időhöz képest töredék idő alatt elvész.
"Én meg azt írtam hogy a Ni-ZN-nek még ennél is magasabb a feszültsége 0.3V-al."
Ha azt vesszük, hogy egy alkáli-mangán elem kisütési görbéje 1,6V-ról, míg egy NiZn-é 1,8V körüli értékről indul, és hamar beáll a névleges 1,65V közelébe, akkor elmondhatjuk, hogy üzemszerűen egy tizedvolt különbség sincs a NiZn üzemi és az alkáli elem legnagyobb (induló) feszültsége között. Az induló feszültség azért érdekes, mert nyilván azt el kell viselnie minden készüléknek, amelyekbe alkáli elem betehető. A legrosszabb eset a 0,2..0,25V / cella többlet NiZn-nél a tervezési feszültséghez képest: Biztos van olyan lészülék, amely 4 cellánál 6,4V-ról gond nélkül megy, de 7,2V-nál kipurcan, de reméljük, nem ez a jellemző, ha egyszer elemes / akkus (eleve változó bemeneti feszültségű) táphoz van készítve, és mindenféle feszültségstabilizátorokkal meg konverterekkel indít a belső áramkörök biztos működéséhez.

(#10895) jozsi252 válasza And (#10894) üzenetére


jozsi252
veterán

Van ismerősnél kislány, és egy pár elektromos játéknál láttam leírva hogy 3V 4.5V 6V stb.. Úgy gondolom hogy ezeket azért írták rá hogy Alkálival használják. Szóval innen jött ez a megállapítás. Persze nagyobb áramfelvételű dolognál jobban kijön a Ni-MH előnye.
Nekem pl. van egy időjárás állomásom, ahhoz is oda van írva hogy 4.5V. Beleraktam 3 teljesen feltöltött eneloop aksit, és halványan világított nagyon. Így kénytelen vagyok Alkálit belerakni. Szóval úgy gondolom hogy aminek nincs nagy áramfelvétele ott az Alkáli (sajnos) előnybe van.

Sok Kínai webshopnál látom kiírva hogy xy töltővel tölthető AA/AAA/AAAA aksi. Az AAAA aksi az mégis milyen akarna lenni? :F
Közbe látom hogy ennél a SKYRC töltőnél is ki van írva hogy AAAA-t is lehet vele tölteni.

(#10893) blattida

Azt gondolom hogy 0.5-1V környéke már gondot okozhat az ilyen eszközöknek.

[ Szerkesztve ]

iPhone 13 Pro Max

(#10896) blattida válasza jozsi252 (#10895) üzenetére


blattida
nagyúr

Ki van zárva. Ráadásul 1 Volt nem is lesz a gyakorlatban a többlet, inkább a 0,5 V, de az is a maximum és az is csak rövid ideig, viszont az alkalmazott elektronikák miatt kizárt, hogy ekkora különbség bármilyen problémát okozzon.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#10897) And válasza jozsi252 (#10895) üzenetére


And
veterán

"egy pár elektromos játéknál láttam leírva hogy 3V 4.5V 6V stb.. Úgy gondolom hogy ezeket azért írták rá hogy Alkálival használják."
Szerintem meg azért van annyi ráírva, mert az AA-elemeknek annyi a névleges feszültsége. Ebből nem következik, hogy ne lehetne vagy egyáltalán nem ajánlott akkuról járatni az adott készüléket. Minden berendezés egy adott tartományban működőképes, ez nyilvánvaló, nem csak 4,50 vagy 6,00 volton.
"Nekem pl. van egy időjárás állomásom, ahhoz is oda van írva hogy 4.5V. Beleraktam 3 teljesen feltöltött eneloop aksit, és halványan világított nagyon."
Ez elég furcsa, és nem normális működésre enged következtetni:
1.) A frissen töltött NiMH-k kapocsfeszültsége bőven 1,4V felett van (még pihentetést követően is >1,3V), és ha nem túl nagy a terhelőáram, akkor nem szalad le több tizedvoltot néhány másodperc használatot követően. Ha három tizedvolton múlik, hogy a fogyasztó normálisan működik-e vagy sem, az elég gáz.
2.) Az alkáli elemek görbéje alapján ez annyit jelent, hogy az az időjárás állomás a normál elemek töltöttségét sem tudja kihasználni, hiszen a görbék alapján azok feszültsége sokkal hamarabb esik a névleges alá, és nagyjából félig kisütött állapotban (bármilyen terhelésnél) már csak a NiMH-ra jellemző 1,2V környékét adják le kapocsfeszültségként. Vagyis az elemekben lévő töltést ugyanúgy nem tudja teljesen kihasználni, legfeljebb az arány lesz valamivel jobb, de a telep töltésének körülbelül a fele így is bent marad (ha frissen töltött NiMH-pakkal is így viselkedik, akkor a félnél is nagyobb arányban), ezen készülék számára elvész. Ha ez igaz, az bizony tervezési hiba, és remélhetően jóval kevesebb készülékre érvényes, mint az ellenkezője.
AAAA: nekem is van ilyenem, egy házi készítésű ledes lámpában (nem én találtam ki a hozzávaló akkuméretet, csak a kontrolleres vezérlését írtam).

(#10898) Kernel válasza jozsi252 (#10895) üzenetére


Kernel
nagyúr

Úgy gondolom hogy ezeket azért írták rá hogy Alkálival használják.

Ez már csak azért sem állja meg a helyét, mert a hagyományos szén-cink elemekkel is működnie kell, nem szoktak ilyen különbséget tenni, hogy csak alkáli. Mármint ahol 1,5 V névleges feszültség, vagy többszöröse van feltüntetve.

Olyan előfordul, hogy az 1,2V-os akku kevés valaminek, illetve nem sokáig tud vele működni, de felfelé irányban elvileg nem probléma az a kis többlet, amiről itt szó van.

Mondom ezt úgy, hogy régen szervizben sok elemes készüléket is javítottam, tehát van némi rálátásom, de szerintem a mai konstrukcióknál sem gond ez.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#10899) Audison


Audison
senior tag

Sziasztok!

Nem nagyon értek az elemekhez/akkukhoz, ezért itt teszem fel a kérdésemet. Van egy Canon 430 EX II vakum és ebbe keresnék megbízható akkut, pontosabban 4xAA-t. Beleolvastam a topicba és a legtöbben az Eneloop akkukat javasolják. Ez idáig VARTA MAX TECH alkáli elemeket használtam, de már meguntam, hogy minden fotózás után mennem kell elemeket vásárolni. Szóval ezt néztem ki: [link] Ez jó lenne?

(#10900) Audison válasza Audison (#10899) üzenetére


Audison
senior tag

Még egy kérdés. Mi a különbség az Eneloop Timer és az Eneloop Smart töltő között? A Smart jóval drágább..

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.