- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hello,
NAV által generált bevallást beadtam, jött az üzenet, hogy nem jó, javítottam, még egyszer javítottam, és ezt kaptam. (Az önsegélyező pénztárak adóvisszatérítéséhez nem generálódott a bevallásba a számlaszám. Persze az e-szja felületen már listából tudtam választani...)
"A 2021.03.23. napján érkezett 20SZJA (2053) jelű személyijövedelemadó-bevallását az alábbi
ok(ok) miatt nem tudtuk feldolgozni, ezért azt az érdemi (szám)adatok rögzítése nélkül töröltük.
Ha a bevallásával a már feldolgozott adatokat szerette volna módosítani, kérjük, hogy azt
önellenőrző bevallás benyújtásával szíveskedjék megtenni.
Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy bevallásait, önellenőrzéseit legegyszerűbben, akár otthonából
is elektronikusan tudja teljesíteni, illetőleg a már benyújtott bevallásainak, önellenőrzéseinek
aktuális állapotát nyomon tudja követni a NAV-nál, ha rendelkezik ügyfélkapuval.
E bevallás alapján javításra került adózó hibás ********** bárkódú alapbevallása.
Ha a fentiekkel nem ért egyet, kérjük, lehetőség szerint elektronikusan vegye fel a kapcsolatot
hivatalunkkal!
A NAV Ügyfél-tájékoztató és Ügyintéző Rendszerében (ÜCC) telefonon tájékoztatást kérhet, sőt... (sablonszöveg)"
Ezt mikor küldik, ha végülis össze tudták rakni amit küldtem, vagy ha csak annyira, értik a saját nyomtatványaikat, mint én a levelüket?
Köszi minden segítséget -
Dr.F.E.R.I.
addikt
Sziasztok, a dallamos csengésű webnyk programmal kapcsolatban lenne egy kérdésem. Régen papíron csináltam bevallást, aztán a NAV átvállalta, de most külön adózó jövedelem miatt muszáj vagyok megint magam bevallani. Hamar megtaláltam ezt a webes programot, de ügyfélkapus meg egyéb ilyen-olyan kódok híján a regisztráció nélküli kitöltéssel léptem be. Az adatokat bekérte apróra, ezzel nem volt gond, a bevallás sorai is elég egyértelműek, kormányzati mivolta ellenére elég jól használható. Ott akadtam el benne, és ezzel kapcsolatban sehol semmi infót nem találtam, hogy a mezők kitöltése után mit csináljak vele. Mivel nincs olyan funkció a programban, hogy én ezt a bevallást véglegesíteni akarom és elküldeni a Nav felé, vagy valami hasonló, ami minden más kitöltő programban benne szokott lenni valamilyen formában. Talán a leghasonlóbb funkció amit találtam, hogy ki tudtam menteni az egészet egy .xml fájlba magamnak, amit vissza is tudok tölteni, csak nem tudom, hogy a Nav ebből lát-e valamit. Még nem kerestem meg őket, hátha itt előbb kapok értelmes választ. Köszönöm!
-
sajtos365
tag
-
Ingatlan eladást (ha elvileg 0 adót kell fizetni, mert lejárt az örökléstől számított 5 év) melyik ÁNYK-s nyomtatványon kell bejelenteni a NAV-nak? (Elfelejtettem, mit mondott az ügyvéd, és nem találom a keresővel.)
-
Dr. Mózes
aktív tag
válasz
BornToBePuli #1245 üzenetére
Mi is hasonlóra jutottunk, még egyszer elmegyünk a gasztróra, és kijavítattjuk a nyomtatványt
-
Dr. Mózes
aktív tag
válasz
BornToBePuli #1243 üzenetére
Mivel veleszületett, ezért annyira nem
-
Dr. Mózes
aktív tag
Sziasztok!
Páromnál diagnosztizálták idei év januárjában a laktóz intoleranciát, melyről az igazolást is megkapta.
E7390 veleszületett BNO kód áll az igazolásán, azonban az igazoláson nincs feltűntetve külön az adóalap kedvezmény igénybevételének kezdő dátuma. Az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátuma sorba rögzítve lett a laborvizsgálat időpontja, viszont ott véleményem szerint nem is lehetne más dátumot beírni.
Érdeklődnék, hogy a kezelőorvos lehagyhatta e róla ezt az információt, de attól még visszaigényelheti 5 évre visszamenőleg az SZJA-t, vagy a laborvizsgálat dátuma ilyenkor a mérvadó? -
angyalpc2
aktív tag
Valami most a vírus miatt megváltozott?
Tavaly tavaly előtt is kaptam a navtól adóbevallásos emailt
2020.01.24.
Dokumentum típusa: Bevallás
és anno valamikor februárban be is adtam szerintem pont 1 éve feb28.
De idén még nem jött semmi...
Valamiről lemaradtam? -
psion2101
tag
válasz
BornToBePuli #1238 üzenetére
Kösui szépen!
-
psion2101
tag
válasz
BornToBePuli #1236 üzenetére
Köszi szépen!Még majd kibogarászom,nem az a gáz,hogy nem megy a kitöltés hanem,hogy levélként hova kell küldeni,mert a könyvelő is azt mondja küldjük oda
-
psion2101
tag
válasz
BornToBePuli #1234 üzenetére
És ha katás vállalkozó vagyok?
-
psion2101
tag
Sziasztok
Elnézést ha nem megfelelő helyen kérdezem.Az Adóelőleg-nyilatkozat a családi kedvezmény érvényesitéséről szóló nyilatkozatot hova kell vissza küldeni -
Watt25
veterán
válasz
aujjobba #1227 üzenetére
Én is így csináltam, viszont ott akadtam el, hogy kitöltsem az adóbevallást. Beírtam az összeget a 165. sorba, remélem, ezt sem szúrtam el. Akkor szól az ÁNYK, hogy írjam be a 287-be is. Ez sem gond. De utána... Már nem tudom értelmezni:
[20SZJA-09] Ha a 287. sor kitöltött, akkor a 286. sorban szerepeltetni kell a szociális hozzájárulási adó felsőhatárába beszámító összevont adóalapba tartozó és más jövedelmek összegét. (Hibakód=<822309/K528>)
[20SZJA-09] Ha a 287. sor kitöltött, akkor a 289. sorban fel kell tüntetni a kifizetők által levont szociális hozzájárulási adó alapját és összegét! (Hibakód=<807378/K530>)
[Nyomtatvány] [20SZJA-09] A 288. sor f) mezőjének összege nem haladhatja meg az adófizetési felső határ és a 286. sor összegének (3864000 - 286. sor) különbözete és a 287. sor összege közül a kisebb értéket (nullával is ki kell tölteni). (Hibakód=<822310/K531>)
Ebben segítsen valaki... Alapvetően van egy jövedelmem, ami után a munkáltatóm már befizetett mindent (szocho-t is), szerencsére a brutto bérem meghaladja a szocho 24-szeresét is. Akkor ide miket írjak be? -
BornToBePuli
aktív tag
válasz
BornToBePuli #1218 üzenetére
Figyelmetlen voltam.
Az összeg jelentősen nem változik, mert 2020 végéig adókedvezmény volt, januártól pesig adóalap-kedvezmény.
-
Nem biztos, hogy jó topikba írom, kérlek irányítsatok a megfelelő helyre, ha ez nem az.
Jelenleg angliában dolgozom, de eljátszottam a gondolattal, hogy hazaköltöznék, de továbbra is angol cégnek dolgoznék távmunkában.
Ez esetben hol kellene adóznom? Angliában vagy Magyarországon?
Ilyenkor legtöbbször szóba kerül a contractorkodás.
Hol lenne célszerű regisztrálnom vállalkozóként/kft(ltd)ként? -
varmi2
nagyúr
Üdv.
Segítséget szeretnék kérni. Nemrég olvastam, hogy bizonyos betegségekben szenvedők kaphatnak adójóváírást. És akár visszamenőleg is 5 évre. Ebben szeretném a segítségeteket kérni, hogy hogy működik ez, és mit kell tennem, hogy megkapjam azt, ami a törvényekszerint jár. -
aujjobba
addikt
-
barnidani
csendes tag
-
sajtos365
tag
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a magánszemélyek hogyan fizetik az SZJA-t, kártyával, utalással vagy csekken, költségek egyéb tekintetében pro és kontra?
-
vnorbi
aktív tag
Ez valóban nem jól átlátható. Ha csinálsz egy adószámla lekérést, akkor látszik benne a tartozás? Régebben fizettem a NAV-nak online, és nem is TB-t, de akkor az volt a legegyszerűbb, ha csináltam egy előre dátumozott adószámla lekérést (ez egy pdf-et generál) az ebev oldalon, aminél feldobta, hogy tartozásom van, és ott rögtön be lehetett fizetni, nem kellett vacakolni az EFER tétel kézi összeállításával.
-
demmer123
őstag
Ha Paypalrol bankszámlára utalok kb 90-100 ezer összeget, azután adoznom kell?
Úgy tudom paypal nem küld "számlavezetést" navnak.
-
válasz
BornToBePuli #1218 üzenetére
Erre szokták mondani, ha hallgattál volna bölcs maradtál volna.
-
Helló!
2021-től nő a súlyosan fogyatékosok személyi kedvezménye
Valaki hozzáértő ki tudná azt számolni, hogy ha egy munkavállaló a minimálbért kapja, akkor a jelenlegihez képest jövőre mennyire emelkedik a hónapokra leosztott adókedvezménye? Kaptam olyan infót, hogy állítólag nem emelkedik ettől semennyivel, de nem tudom hogy vezette le az a valaki.
Köszönöm szépen!
-
RootRulez
félisten
Sziasztok, igaz nem adóbevallás, de ahogy láttam a témák közül, ez áll a legközelebb hozzá.
Ismerősöm megkért, matekozzuk ki, hogy kellene igénybe vennie a családi adókedvezményt.
Hamarosan munkahelyet vált és most érkezik a második kicsi, és most már lehet létjogosultsága a variálásnak.
A lényeg, hogy neki 1 gyereke van és egy megszületik hamarosan, a párjának 3, akiket együtt nevelnek. Ismerősöm és a párja élettársak, nem házasok.
A variálás lényege az lenne, hogy érdemes-e 5 gyerek után igénybe venni az adókedvezményt vagy 2+3x0,5 gyerekre inkább és akkor apuka is igénybe tudja venni a saját 3 gyerekére a másik 50%-ot a közös gyerekeikre?
Emberünk bruttó 240-et kap, ahogy láttam a NAV oldalán 5 gyerekre is 80.400 Ft-tal nőne a nettó fizetése és ha 3,5 (2 saját gyermek és felesben nevelt 3x0,5) igényli meg akkor sem változik az összeg, de akkor a 3 gyerek apukája is igénybe vehetné magának és Ő is visszakapna ~50 ezret.
Esetleg valamit rosszul látok és mégis jobban járna a pár ha 5 gyerekre veszi igénybe, vagy nem számít, mert a keresete nem éri el azt, amennyinél többet kaphatnának, így összesen jobban járnak, ha inkább felesbe veszik igénybe és pluszba a sajátjaira?
-
st6969
őstag
Sziasztok,
remélem elfér itt a kérdésem, és valaki meg is tudja válaszolni
Apa a 4 gyerekének szeretne adni 1-1MFt-ot. Egyszer csak (az egyébként felnőtt) gyerekek számláin megjelenik majd az 1-1M Ft (vagy egyben, vagy az utalási sarcot kijátszva, részletekben). Minek számít ez? Ajándék? Be kell-e ezt vallani? Ha igen, hogyan, hol?
-
nihill
őstag
Sziasztok!
Nem egy pörgős topic, remélem él azért valamennyire.
Szóval még a nyáron kijött a feleségemnek az adó egyenleg levél, hogy van kb. 30e TB járulék hátraléka. Mivel nem értettük mire, ezért bement az ügyfélfogadásra, megkérdezni.
Onnan kb. elhajtották: "ezt írja a gép, ezért be kell fizetni, viszlát" ennyi volt a magyarázat.
Szerencsére erről kért azért egy papírt, és csodaszépen írásban adták neki, hogy ott járt de ők nem segítettek a kérdésben. Erre persze már volt idejük megírni, választ keresni azt nem.
Mi jobb híjján utána befizettük az összeget, de továbbra sem tudom, hogy mire.
Ezt ki lehet valahogy deríteni, mi okozta a hátralékot?
Ügyféliroda nyilván már kiesett mint opció... -
dugynok
senior tag
Üdv,
Azt le tudom-e kérni ügyfélkapun, hogy a munkàltatóm fizeti-e utànam a szocho-t? Bérpapìron 0Ft szerepel. Kérdeztem, azt mondja adótitok miatt nem szerepelhet rajta. Furcsàllom, mert eddigi munkàltatóimnàl (és pàromnàl is) mindìg rajta volt. Ezt egyébként havonta kell fizetni utànam vagy èv végén?
-
JT1337
friss újonc
Sziasztok!
Kérdésem lenne kifejezettem külföldről származó, internetes jövedelmek adózásával kapcsolatosan, aki esetleg képben van ilyesmivel. Redditen "beermoney" subreddit-en található oldalakról és azokról származó bevételekről lenne szó. Kivétel nélkül minden kifizetés Paypal-ra megy. Ezekről a oldalakról semmilyen infót nem találtam a magyar oldalakon adózással kapcsolatosan (Vagy senki nem csinálja ezt keményvonalasan, vagy mindenki sunnyog).
Picit jobban kifejtem az oldalakat nevekkel, leírásokkal hátha segíti a beazonosítást:Prolific.co:
Különböző egyetemek, szervezetek magánszemélyek által kiküldött kérdőíveket lehet kitölteni mint "participant", melyekért, ha valid kitöltésnek elfogadják, fontban fizet az oldal, amit kiutalhatsz Paypalra. Kérdőívek véletlenszerűen jönnek, profilod alapján küldi vagy éppen nem küldi a rendszerük a saját queue-dba. Egy kérdőív kitöltéséért 0,1 - 5 font között fizet az oldal.Respondent.io:
Különböző, főként nagyobb IT cégek (Microsoft, Atlassian, IBM, stb.), posztolnak úgynevezett "projekteket" amikre lehet jelentkezni, és egy kb. 10-12 kérdéses szűrő kérdéssor alapján kiszűrik a megfelelő jelölteket. Ha beválogattak, akkor lehet egy live beszélgetés egy igazi emberkével ami általában a bevezetendő új funkciók tesztelésével telik, vagy szimplán küldenek egy hosszabb kérdőívet amit ki kell tölteni. Ezeknek a sikeres teljesítése után kifizetés történik Paypalra, melynek mértéke kb. $10-$200 között mozog.Usertesting.com:
Az oldalon különböző kódszámokkal ellátott projektekre lehet jelentkezni, szűrőkérdésekre kell válaszolni. Ha benne vagy a célcsoportban, egy rövid 10-15 perces tesztelést kell csinálnod egy demo alkalmazásról v. weboldalról, miközben egy browser addon rögzíti a képernyőd illetve a beszéded, ahogy véleményezed azt. Minden ilyen kitöltött teszt után $10 dollárt utalnak a Paypalra.Serpclix.com:
SEO tevékenységgel foglalkozó oldal, ami igazi emberekkel irányít a Serpclix szolgáltatását igénybe vevő cégek/weboldalak felé internetes forgalmat, ezáltal előrébb juttatva őket a Google keresési listáján. Van egy saját queue-d, amibe időnként érkeznek linkek, amire rá kell keresned google-ban, és a meghatározott oldalt megnyitnod. A sikeres klikkek után $0.05 vagy $0.1 jár, amit minden hónap elején kiutalnak automatikusan Paypalra.
Kérdések:
- Ezek után a tevékenységek után milyen típusú adót kellene fizetni?
- Érvényes lehet-e ezekre a 600 ezer forintos határ ami az időnkénti ingó vagyontárgyak értékesítésére vonatkozik? Lehet, hogy hülye kérdés, de azért ideírtam. (Ha mondjuk a NAV sosem kukkolná meg a Paypal-om, nem tudná pontosan miből is jön az a pénz)
- Érdemes lehet-e adótanácsadóhoz fordulnom, illetve tudtok-e megbízhatót illetve megfizethetőt?Előre is köszönöm a válaszokat!
-
bandon
tag
válasz
tonermagus #1207 üzenetére
...inkább egy adótanácsadót, ha kell segítség írj privátot.
-
BornToBePuli
aktív tag
válasz
tonermagus #1207 üzenetére
Keresd fel az adóhivatalt, segítenek.
-
tonermagus
aktív tag
Sziasztok!
Bocsánat ha nem éppen ide tartozik, de nem találtam jobb topicot.
Arról lenne szó, hogy értékesíteni szeretnék ingóságokat a neten. Kész termékeket (elektronikát) vásárolnék ebay-en, ritkán hazai boltokból, azokból összeállítanék egy komplett terméket, amihez szellemi munka is társulna mivel egy vezérlőt tartalmazna aminek a programját én írtam. Nagyon vigyáznék rá hogy ne lépjem túl az évi 600e Ft-os limitet.
Mi a teendőm? Adószámos magánszeméllyé kell válnom? Kell fizetnem valamit ezek után?
Van főállásom, ezt amolyan kis kereset kiegésztés miatt csinálnám. -
korcsi
veterán
válasz
grizlisandor #1204 üzenetére
Így van.
-
korcsi
veterán
válasz
grizlisandor #1202 üzenetére
Rendelkezned kell a befizetések után járó adókedvezmény sorsáról (melyik pénztárba kéred)
-
grizlisandor
veterán
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem.
Ügyfélkapus adóbevallás, kérdeztem ismerősöket, de nem tudtak segíteni.
Ilyet még nem írt ki, segítsetek kérlek mit szeretne:
"Önnek nem keletkezett befizetendő, visszaigényelhető adója.PÉNZTÁRI RENDELKEZÉSEK:
Önkéntes kölcsönös biztosító pénztár x Ft."Van Önkéntesem, cég fizeti.
-
korcsi
veterán
Sziasztok!
2019-es évben ingatlan bérbeadásról tételes költség elszámolással adózók, leírhatom az értékcsökkenést, illetve volt egy beruházás, kettő darab légkondicionáló lett felszerelve, erről 200 ezer forint feletti számlával rendelkezek. A kérdés, hogy ebből az összegből mennyit tudok költségként elszámolni? Maximum 200 ezer forintot, vagy mivel két eszközről van szó, így mehet az egész értéke ~340 ezer forint?
Ez ügyben a 10-es információs füzet is csak a szja tv. 3-as mellékletére hivatkozik "...a kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök, nem anyagi javak beszerzésére, előállítására fordított kiadás, ha az a 200 ezer forintot nem haladja meg..." (és ha meghaladja?) Ez alapján ilyen jellegű költségekre számuktól függetlenül évente 200 ezer forint számolható el az én értelmezésemben.
Válaszokat előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! Intel Core i5 4690K 4 mag 4 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ RX 9070 300e/9070XT 340e/4070Ti S 405e/5060Ti 210e/5070 280e/5070Ti 400e/5080 540e
- Bomba ár! Dell Latitude 3510 - i5-10GEN I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest