- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nordik
őstag
Szeretnek a főállásom mellett egy másik szakmámban minimális bevételt szerezni egyéni vállalkozóként. Viszont míg nem tudom az igényt rá nem szeretnek egyéni vállalkozást indítani. Hirdethetem magam mondjuk FB-n addig is, hogy felmerjem lenne e rá megkeresés? Vagy hogyan a legegyszerűbb ezt elkezdeni?
-
lewenhaupt
újonc
válasz
csemege86 #1493 üzenetére
Szia!
Az 1.: ez egészségügyi szolgáltatási járulék hátraléknak tűnik. Volt olyan hónap amikor esetleg nem voltál biztosított?
2. A gépjárműadó esetén: ez túlfizetés, mert negatív előjellel könyvelték. Azaz a korábbi években valamikor Te többet fizettél be, mint amennyi a kötelezettséged volt. Visszaigényelheted, vagy átvezettetheted más adónemre.
-
csemege86
tag
Lehet, hogy nem ez a jó topik, de nem találtam jobban. Megjelent az adószámlámon egy ilyen tétel. Ez pontosan mit takar? Nincs hozzá magyarázat.
Valamint, évek óta nincs kocsim, és még mindig listázva van egy ilyen tétel is. Valahol elfelejtettem bejelenteni, hogy eladtam?Ilyen általános, NAV-val kapcsolatos kérdéseknen van külön topikja?
-
grizlisandor
veterán
válasz
lewenhaupt #1489 üzenetére
Közben megkérdeztem az illetékes kolléganőmet, ő is azt mondta, mint te, hogy ez csak egy figyelmeztetés, ettől be tudom adni.
Aznap befizettem az adót, mikor küldte a önkéntes nyugdíjpénztár a bizonylatot, mai fejjel nem foglalkoztam volna vele, hanem most fizetném be. -
viktorhu
veterán
Van a revoluton egy robo tanácsadós automatikus alapkezelésem, igaziból nem is tudom, hogy mi van a befektetés mögött, inkább technikai kíváncsiság vitt rá a kipróbálásra.
A pénzt nem vettem ki a befektetési számláról, nem is ad vissza a robo, visszaforgat mindent, így az osztalékokat is. Ilyenkor mi a helyzet adózásilag? A pár dolláros osztalékokat ilyenkor is be kell írni az adóbevallásba, vagy csak amikor kiveszem a pénzt? És ha az osztalékot be kell írni, akkor gondolom a kezelési költséget is mínusz előjellel. Vagy elég majd a pénz felvételekor, hogy ennyit tettem bele, ennyit kaptam, a különbség után adózom?
-
grizlisandor
veterán
válasz
lewenhaupt #1489 üzenetére
Köszi, hogy a hiba ellenére be lehet adni? Nem is tudtam...
Dobtam egy kérdést a NAV-nak, hogy ne unatkozzanak.
-
lewenhaupt
újonc
válasz
grizlisandor #1488 üzenetére
Szia!
Ha jól látom ez csak figyelmeztetés (azért, hogy csak tényleg azt az összeget tüntesd fel amit befizettél). Ha minden stimmel (szocho összegét+a befizetett adó összegét is beírtad) akkor nyugodtan add be a bevallást. Az 1 Ft-os hátralékot természetesen nem kell befizetni külön. -
grizlisandor
veterán
Sziasztok!
Felvettem önkéntes nyugdíjpénztáramat 10 év után, a pénztár írta, hogy fizessek be x összeget a NAV számlájára SZOCHO címszóval, el is utaltam még akkor, az adóazonosítómmal a közleménybe. Most meg 1 forint különbséggel kéri az adóbevallásomban, hogy fizessem be SZOCHO címszóval. Ahogy nézem a módosítását az adóbevallásnak, beírom a 296. sorba, hibára fut: "A 296. sorban kizárólag az Ön által közvetlenül az adószámlára (csekken, átutalással, stb.) befizetett összeget szerepeltesse. (Hibakód=<K536>)"
Megvan mind a pénztáras papír, mind az utalási igazolás. Online el tudom intézni vagy mehetek a NAV ÜSZ-hoz?
-
Pá
addikt
Ha a NAV mulasztási bírságot szab ki, illetve hajt be, akkor arról köteles postán értesíteni a (magánszemély) ügyfelet? Vagy elég online, ügyfélkapun keresztül?
Barátnőmet inkasszózták ma, utólag összerakva, valószínűleg elfelejtette elküldeni a bevallást tavaly májusban és egyáltalán nem figyelte az ügyfélkapuját, illetve azt az email címét, ahova azok az értesítések jönnek. Szóval egyrészt jogos a büntetés, meg az ő hibája. De hirtelen nem tudtam kideríteni, hogy ilyenkor köteles-e postán is értesítést küldeni a NAV? Mert úgy viszont elérték volna és akkor simán orvosolható lett volna az egész.
-
Porcupain
aktív tag
válasz
lewenhaupt #1483 üzenetére
Köszönöm szépen!
-
lewenhaupt
újonc
Szia!
Ha jól értem a személyi kedvezményt szeretnéd igénybe venni. Ezen a linken van róla további információ:
Személyi kedvezmény - Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Fontos, hogy rendelkezz szakorvos által külön erre a célra kiállított igazolással, mert csak akkor veheted igénybe a bevallásban. -
lewenhaupt
újonc
-
Porcupain
aktív tag
Sziasztok,
Szeretném bevallani a kemény 2600 forint szocho-t, amit a wise egyenleg-visszatérítés után kell megfizetnem, de az adó bevallás ellenőrzése után ezt a hiba kódot kapom:
Figyelmeztetés! hibakód: T001
Önnek lehetősége van fizetési kötelezettségének legfeljebb tizenkét hónapon keresztül egyenlő részletekben történő pótlékmentes teljesítésére. A részletfizetés választásához jelölnie kell a 81. sorban lévő nyilatkozatot. (Hibakód=<T001>)
Ha pedig beállítom, hogy 2 hónap, akkor pedig újabb figyelmeztetés jelenik meg:
Figyelmeztetés! hibakód: M326 Ha Ön nyilatkozik a személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége részletekben történő megfizetéséről, az első részlet megfizetésének határideje megegyezik a bevallás benyújtási határidejével.....
Valaki találkozott már ilyennel? -
SRII
őstag
Sziasztok!
Tartós betegségem van, az adóbeváláson ki kell tölteni pár dolgot sajnos én nem értek hozzá, van aki saját maga kitölti ? ha igen kérem írjon esetleg segíthetne nekem is. (nincs róla egy segítő kitöltési útmutató sem, mind megnéztem egyik sem konkrétan erre szól! ) -
vnorbi
aktív tag
Az SZJA kitöltési útmutató szerint "Az ezer forintnál kisebb összegű személyi jövedelemadót, szociális hozzájárulási adót, járulékot, egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho), valamint ekho különadót nem kell megfizetnie..."
Ezt az értékhatárt adónemenként kell érteni külön-külön, vagy ha az adóbevallásban érintett adónemekre eső összesített tartozás eléri az 1000 forintot, akkor azt már be kell fizetni? Például ha 2025-ben összehozok 900 forint SZJA tartozást, és mellé 800 forint szocho-t, akkor mindkettőt elengedi a NAV, vagy bekéri az 1700 forintot?
-
inf3rno
nagyúr
Azt lehet tudni, hogy vállalkozóknak is jár e ez vagy csak alkalmazottaknak? Nekem nem mondták soha, pedig nekem is járna most gyorsan utánakeresve. Ami még érdekes, hogy a kedvezmény akkor is jár, ha az adómentes részen felül nem biztos, hogy volt ennyi SZJA-m valamelyik évben? A másik kérdés, hogy ezt vajon látja a munkáltató is? Nem szívesen osztanám meg velük a BNO kódomat...
-
mzso
veterán
Helló!
Tudja valaki hogyan kell visszamenőlegesen adóvisszatérítést igényelni tartós betegségre? (cöliákia)
Szakorvosi papírom megvan róla. Elintézhető ügyfélkapun keresztül?
Gondolom munka helyen is intézni kell, hogy a jövőben ne kelljen utólag visszaigényelgetni. -
bringasisti
őstag
Üdv. Jelentős összeget hiteleztem egy vállalkozásnak. A szerződés tartalmazza a kamat mértékét, a törlesztés banki átutalással történik. Kérdésem a következő: a vállalkozás kap egy adó ellenőrzést ahol látni hogy kamatot fizet a felvett kölcsön után. Ekkor megnézik hogy a kapott kamat utan én fizetek adót? Vagy senki nem fog engem ellenőrizni ha elfelejtem bevallani a NAV felé? Köszönöm
-
gulylali
csendes tag
Üdv. Áprilisban eladtam a régi cégemtől kapott részvényeimet. 900000ft jövedelem után levontak 135000ft-ot külön adózó jövedelem adót.(15%) a kifizetéskor.
Az érdekelne hogy mivel más adózó bevételem nincs(rokkantsági ellátás)önkéntes nyugdij pénztári befizetéssel vissza tudom-e igényelni?
Valamint a 13% szocho-t mikor és hogy kell megfizetni a 900000ft után? -
inf3rno
nagyúr
válasz
HelloWorld96 #1473 üzenetére
Passz. Csak annyi tűnik fel belőle, hogy az EUs közösségi adószám az más, mint az adóazonosító jel, szóval hülyeség ebbe a mezőbe írni. Szerintem.
-
HelloWorld96
friss újonc
Sziasztok.
Erre valaki?
-
daninet
veterán
Sziasztok!
Másnak is kb ennyire működik az új ügyfélportál a befizetéseknél? -
inf3rno
nagyúr
Sziasztok!
Ha mellékállású átalányadós vállalkozóvá avanzsáltam szept 23-tól, akkor mit kell írnom az 58-as nyomtatványba? Gondolom időarányosan csökkentenem kell a befizetendő adót erre a hónapra. Ami még nem világos, hogy a mellékállásban hogyan adózok. Erről tudtok valamit mondani? -
pvt.peter
őstag
válasz
pvt.peter #1362 üzenetére
Folytatva a sztorit
Szépen befizettem mind a 12 havi részletet, erre kaptam egy határozatot, hogy fizessek meg 7303 Ft késedelmi pótlák tartozást
Azóta ezt már meg is reklamáltam és kiderült, hogy ezek a sz*rháziak a tartozás esedékességétől (2023. május 23.) a fizetési könnyítést engedélyező határozat keltéig (2023. június 6.) felszámítottak késedelmi pótlékot.
2023. május 22 -én került előírásra 999 999 Ft -nyi összeg az SZJA számlámon (korábban lecsökkentettem 1m Ft alá).
2023. május 23 -án már be is adtam az AUTRESZ nyomtatványt (ennél korábban nem lehetett) amit automatikusan jóvá is hagytak június 6 -án, mert 1m Ft alatt volt a tartozásom.Csak én érzem úgy, hogy ez nettó kib*szás?
Nem az összeg miatt puffogok, hanem az egész eljárás miatt. Mindent szépen időben befizettem és egy olyan dolog miatt számítanak fel nekem költséget ami nem tőlem függött.
Ha 1 évet ülnek a fizetési könnyítést jóváhagyó határozaton akkor nekem most 1 évnyi késedelmi pótlékot kellene megfizetnem? -
Tuomas
addikt
Sziasztok! Olyan kérdésem van, hogy párom szerzett egy ingatlant ajándékozás révén, a szerzési éve 2023 volt. Ennek az ingatlannak egy részét szintén 2023-ban megvásároltam tőle, 4.710.000 ft-ért. A szerződés decemberi, a földhivatalnak is decemberben lett benyújtva, viszont a pénz fundamentából lett finanszírozva, amit csak 2024 tavaszán kapott meg a párom.
A kérdésem, hogy mivel a párom bevallástervezetében ez a bevétel nem szerepel, a 4.710.000 ft-ot és az szja után idén kell adóznia a 2023-as szerződés miatt, vagy majd jövőre, mert az összeget 2024-ben kapta meg?
Köszi előre is a válaszokat! -
vzsryl
nagyúr
Sziasztok!
Magánszemély vagyok, normál adóbevallási tervezetem van az eSZJA felületén, amin a családi adókedvezményt szeretném igényelni férjként, mert én rendelkeztem tavaly megfelelő jövedelemmel ehhez. 3 gyermekem van, de a 3. idén született, és tavaly szeptemberben töltötte be magzatként a 13. hetet. Tehát elvileg 8 hónapig havi 40k, szeptembertől már 99k adókedvezményre vagyok jogosult. Ezt jól tudom, vagy félre vagyok informálva?
Esetleg valaki tudna segíteni a kitöltésben? Akár videóchaten, vagy helyileg Bonyhád-Szekszárdon, de Pécsre is leugrok egy laptoppal, ha szükséges. Természetesen kifizetem a díját. Mindenképp én szeretném most kitölteni, hogy a következő években már egyedül is meg tudjam csinálni. Több helyi könyvelő kéri az ügyfélkapu adataim, hogy ő majd kitölti, de azzal nem vagyok sokkal beljebb.
Elvileg a 107-109-es sorok a nagyobbaknál jól vannak kitöltve, de a picinél vannak kérdőjelek a fejemben. Illetve valahova még kellenek valamilyen adóalap összegek, de ezt egy gyakorlott könyvelő gondolom fejből nyomja. A bevallás tervezetben elvileg minden lényeges alapinfó benne van. -
-
vnorbi
aktív tag
válasz
T0mBd1gg3R #1465 üzenetére
Szolgáltatások -> Bevallás (dokumentum) lekérdezése -> Beadott bevallások állapota
Új lekérdezés:
Adóév: 2023
Lekérdezés indításaAztán várni kell, amíg jobb oldalon megjelenik az "Elkészült eredmények" felirat. Erre kell kattintani, és megjelenik a táblázat, amiben látszik a bevallás állapota.
Szolgáltatások -> Adószámla és pótlékadatok -> Adószámla
Új lekérdezés:
Időszak vége: valami jövőbe mutató dátum, pl 2024.12.31
Lekérdezés indításaAztán várni kell, amíg jobb oldalon megjelenik az "Elkészült eredmények" felirat. Erre kell kattintani, és megjelenik a táblázat, amiből letölthető pdf formában a kivonat. Ebből kiolvasható, hogy volt-e kifizetés, és van-e jövőben lejáró fizetési kötelezettséged, ami blokkolhatja a NAV utalást. Csak az előjegyzett tartozásokat teszik be előre dátumozva, a NAV-os visszatérítések csak akkor jelennek meg a kivonaton, ha már megtörtént az utalásuk.
-
-
WiZARD
addikt
Eszja weblapon meg szeretném nézni az adóbevallásom, de csak addig jutok, hogy "kérjük várjon, a kérés feldolgozása folyamatban van..."
erre mi lehet a megoldás? próbáltam már több böngészőből, asztali gépen, mobilon -
vnorbi
aktív tag
válasz
T0mBd1gg3R #1460 üzenetére
A NAV nekem még soha nem utalt korábban, mint a legkésőbbi még szabályos időpont (fura, hogy neked tavaly 10 napon belül utaltak). Április 10-től számítva a 30 nap még csak holnap fog lejárni, úgyhogy addig nincs semmi probléma.
Ha bizonytalan vagy, az ebev portálon meg lehet nézni a beadott bevallás állapotát, holnaptól pedig lehet nézni az adószámlát is, hogy megtörtént-e az utalás.
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R #1460 üzenetére
Tárhelyedre nézz rá, kellett, hogy jöjjön valami válasz, elfogadó nyugta, stb. Nekem nem mindig küldenek emailt róla. Ha nincs, akkor úgy jártál, mint én, valamelyik nap kénytelen leszek bemenni a NAV-hoz, mert nem tudom kibogozni a hibaüzeneteiket.
-
Sziasztok!
Adóbevallásom (1 munkahely, semmi más jövedelem, 1 főnyi adókedvezmény 120e Ft) megcsináltam, könyvelő ismerős ránézett, és beadtam április 10-én, az 1+1%-kal még nem foglalkoztam. Még azóta semmi, se válasz, se utalás.
Tavaly április 16-án adtam be és április 25-én utaltak.Mi lehet a baj?
-
-szabi-
addikt
Hi
Ma akartam foglalkozni az adóbevallással de 3 különböző oldal is feljött.
https://eszja.hu
https://eszja.nav.gov.hu
https://e-szja.nav.gov.hu
Mielőtt valami rossz oldalra tévednék, melyik a helyes?üdv
-
korcsi
veterán
válasz
Ereshkigal #1454 üzenetére
Nem lehet, hogy per gyerek írják a kedvezmény mértékét?
-
Ereshkigal
őstag
Üdv!
Itt se jártam még...
2024-ben mennyi a 2 gyermek esetén járó havi adóalap-kedvezmény? Van ahol 266k-t írnak (tehát annyi, mint tavaly), van ahol meg azt, hogy csökkent (?) 133k-ra. -
karlkani
aktív tag
Sziasztok!
Előzmény. Végre megvan az összes papír a 2023-as évről. Sikerült beszélni a könyvelővel is. Azt mondta, beadott helyesbítést, amikor 1-1 hétre voltam bejelentve egyszerű foglalkoztatás keretében (egy hely, két munkáltató). Módosítva lett szakképzettséget igénylőre (mivel rosszul jelentette le). Így nem léptem túl a mentesített keretösszegen, nem kell SZJA-t fizetnem. Ez tiszta sor. Megnyitottam a NAV tervezetet, módosítás. Nem találok olyat, hogy Egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelem (mentesített keretösszeg feletti rész). Ezt, a rosszul leadott adatszolgáltatás miatt keletkező 33519 Ft-ot a NAV az 1. sorba tüntette fel (tavaly nem volt munkaviszonyból származó jövedelmem, csak ez van ott). A 4. sorban szerepel az álláskeresési járadék.
Az 1. sorban feltüntetett összeget törölhetem? A kiadott igazolások alapján adómentes volt minkét hétre a jövedelem.
A tervezet még február elején készült (szakképzettség igény N), a cég(ek) helyesbítése (szakképzettség igény I) április második hetében került leadásra a NAV felé.
Előre is köszönöm!
-
SZATA
senior tag
Én is találkoztam ezzel a hibával. Az adatok egyébként stimmelnek.
Szerintem ott csak a fejléc a hiba. Az SZJA nyomtatványon a 45-ös ponttal kezdődő szekció fejléce "II. AZ ÖSSZEVONT ADÓALAPBA TARTOZÓ JÖVEDELMEK ADÓJÁNAK MEGHATÁROZÁSA" és nem ez a Külföldön adózott jövedelmek. Csak a 46-47. pont vonatkozik arra.
Szóval ha más stimmel, akkor ezt figyelmen kívül lehet hagyni? -
Kaptam tavaly pár magyar cégtől részvény utáni osztalékot. Csak a DMKer papírján írták be, hogy az osztalék után szocho-t is kell fizetni. Az ERSTE meg szolgaian leadta a NAVnak, az meg beleírta. De - tudtommal - nem kell. A többi cég nem is írta bele.
Kihúzhatom/nullázhatom? -
karlkani
aktív tag
Sziasztok!
Tavaly márciusban dolgoztam 2 hetet egyszerű foglalkoztatás keretében (NAV szerint két céghez voltam 1-1 hétre bejelentve). A 2023-as tervezeten látom, hogy keletkezett erre az időszakra ~5000 Ft adó, amit be kell fizetnem. Furcsállottam nagyon, rámentem a részletekre, akkor látom, hogy hetente 88500 ft-ot jelentettek le a NAV felé, szakképzettséget nem igénylő foglalkoztatásból. Ez napi 17700 Ft (az más kérdés, hogy, 14400 Ft-ot kaptam egy napra, abban is egyeztünk meg...), ami bőven a mentesített keretösszeg (13871 Ft) felett van. Dolgoztam máshol is egy napot ilyen formában, azzal nincs gond (igazolást nem kaptam). Egy ismerőst, aki az első helyen dolgozik, megkértem, hogy kérjen igazolást erről a két hétről, ugyanis semmiféle papírt nem kaptam itt sem. Egy hét után elküldték vele, persze nem jó. Az első hétre X céghez voltam bejelentve, X bélyegző, X aláírás a papíron. A második hétre küldöttön szintén X a cég, bélyegző, aláírás már Y, de az időszak ugyan az, mint az első hét. Magyarán kinyomtatták ugyanazt a papírt, csak más a bélyegző és az aláírás rajta.
Megkaptam a könyvelő számát, holnap felhívom, mert ez már kezd elég vicces lenni. Állítólag a NAV felé is beadtak egy helyesbítést, miszerint szakképzettséget igénylő munkakörben dolgoztam (ez majd holnap kiderül, ha sikerül beszélni a cég könyvelőjével). Ha valóban beadták a javítást, akkor a 17700 Ft-tal nem léptem túl a mentesített keretösszegen (17719 Ft). Ilyen esetben új tervezetet készít a NAV, vagy magamnak kell megoldanom? Oda is be fogok menni, ha sikerül végre tisztába tenni a dolgokat, csak szeretném tudni előre, hogy mi vár rám...Köszönöm!
-
3shae
aktív tag
Sziasztok!
Csak ki akarom írni magamból azt a bánatot, szomorúságot ami bennem van.. Tegnap este jött egy mail a remény alapítványtól, ezeket soha nem törlöm, mindig megnézem, mivel beteg gyermekekről szól. Most is így volt, a levélben az adó 1%-át kérték hogy ajánljam fel, természetesen meg is tettem. Nade! Megnéztem a tavalyi adóbevallást, és akkor látom, majdnem 600.000 forint
adót kell befizetnem.. Soha nem voltam még így, mióta az eszemet tudom alkalmazottként cégnél dolgozom, és a 30 év alatt soha nem történt még ilyen. Nem értem ez hogy lehet
a másik hogy voltam akkora címeres ökör, hogy el is fogadtam ezt, magyarán jóváhagytam a tervezetet. Lehet ez ellen még "fellebbezni"? Nincs semmilyen vállalkozásom, semmit nem adok bérbe (pl albérlet) tehát csak a céges jövedelem van.
-
Ezzel a hibakóddal hogyan tovább?
"F009 Javító bizonylat formai hibás
Ha a hibalista tartalmaz f009-es hibakódot, az ahhoz tartozó magyarázat: Csak kiértesített hibás bizonylat javítható."A javító bevallásban a vonalkód mezőbe az eredetileg beadott bevallás vonalkódját írtam be, ami a legelső felszólító levélben is szerepelt.
-
Külföldi kamat után kellene befizetnem szocho-t. Azt hogyan kell? Ennek a befizetési lehetőségét is fel fogja dobni a benyújtás után mint az adóét?
Kártyával szoktam befizetni amit kell a bevallás után rögtön. -
BUZZLGHTYR
senior tag
Hello!
Nullas papirt az ugyfelkapun keresztul letudom kerni?
Adovisszateriteshez kellene-ausztria
Ha igen, hol talalom?
Vagy mindenkepp bekell menni a navhoz? -
inf3rno
nagyúr
válasz
inf3rno #1436 üzenetére
Ezzel kapcsolatban tudtok valamit mondani, hogy a szochót miért kell megadni SZJA bevallásnál? Az osztalék alapot sem nagyon tudom értelmezni egyéni vállalkozóként. Arra tudtok mondani valamit, hogy miért kell? Lehet bemegyek a NAV-hoz, mert nagyon nem világos ez nekem.
-
gyulaszu
senior tag
Jó reggelt,
több mint egy éve külföldön, az EU-ban dolgozom, csak ott van alkalmazotti bérjövedelmem. A héten megkaptam a NAV-tól a 2023-ra vonatkozó nullás tervezetet. Gondolom azért, mert az NN-nél még fizetem a nyugdíj előtakarékosság biztosítást, és ők beküldték annak adatait.
Kérdésem, hogy ezt a nullást is vissza kell küldeni úgy, hogy bele kell írjam az eu-s jövedelmem, vagy nem kell vele csinálni semmit és így nullásan véglegesedik?
Előre köszönöm és kellemes húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek! -
petir
senior tag
Sziasztok
Segítségeteket kérném. Feleségemnek van egy egyéni vállalkozása
( alanyi adómentes nem áfakörös ) ami szüneteltetve van már több mint egy éve tehát a 2023-as adóévben nem volt forgalma. NAV most megkuldte az adóbevallást ez elfogadható nyugodtan ? Vagy a könyvelőnek kell csinálni az adóbevallást? -
inf3rno
nagyúr
Nekem sem jött össze, ma jött a levél, hogy hibás:
A 2024.03.24. napján beérkezett 23SZJA (2353) jelű személyijövedelemadó-bevallása az
összefüggés vizsgálatok során eltérést mutat.
Hibakód Hibaüzenet
V405 A vállalkozói osztalékalap után (EV-100. sor) fizetendő 13%-os szociális hozzájárulási
adó alapjának összegét a 287. sorban kell feltüntetni.
A vállalkozói osztalék alap összegét (13-05 lap 100. sor) a 09 lap 287. sorába írja be, valamint
töltse ki a 286. sort is (23SZJA-A lap összevonás alá eső jövedelmek összege, mely a 5.568.000
Ft-os felsőhatárba beszámít), valamint a 286., 287. sorba írt adatok alapján töltse ki a 288/f
sorban az adó alapot.Én csak azt nem vágom, hogy hogyan kerül ide a szochó, amit folyamatosan fizetek, és semmi köze az szja bevalláshoz. Agyfasz kerülget néha ettől a szándékosan túlbonyolított rendszertől. Már ott kezdődött, hogy szja adóalapnak számító bevételt írnak jövedelem helyett, aztán ha a bevételt írom, akkor nem jön ki a matek... Azt hiszem valamelyik nap bemegyek hozzájuk személyesen, hátha elmagyarázzák, hogy mit kéne kitöltenem. Vagy várok pár hetet, hátha addigra fent lesz, hogy az átalányadózók hogyan töltsék ki.
-
arcsin
senior tag
Csak azt nem értem hogy a pcsába tesztelték ezt, mert ha a legeslegelső mezőt kitöltöd, ami a bér, már automatikusan feltölti a 40-est, és az ehhez kapcsolódó összes mezőt, és az összegző képernyőn meg kell jelennie mint külföldi adózott jövedelem főcsoportban ez az összesítő. Szóval nem is kellett volna valami extra félmunkaidős őstermelőis tesztesetet venni ehhez a hibához. Az ügyfeles hölgy kérdezte tőlem hogy melyik év adóbevallása miatt hívom ( ? ) meg alapvetően egy ÁNYK volt előtte... mindegy...
-
Sisco2
tag
Köszi hogy megosztottad. Akkor ez független 2 hiba. Az egyik ez, és ezt sokaktól hallottam egyébként hogy megjelent ez a külföldön adózott jövedelem csoport. (hibásan)
Nálunk van egy másik hiba is, rossz adatokat vitt fel a NAV rendszere valami miatt.
De fura módon az M30 -on pedig jó, pedig elvileg ugyanazokból az adatokból számolódik az M30 is de akkor ezekszerint mégsem, vagy nem tudom hol csúszott be a hiba.Majd a könyvelő osztály egyeztet a NAV -al, mert tömegeket érint a probléma úgy néz ki.
Gondolom javítani nem fogja a NAV, mégegy eSZJA tervezetet már nem küldenek ki.
Mindenki majd egyesével javítgathatja M30 alapján, és még ráadásul majd még a munkavállaló kapja az ellenőrzéseket a NAV rendszer hibája miatt mert ez biztos triggereli az ellenőrzési rendszert hogy miért nullás egyenlegű összegről kapnak bevallást, ha ők számítottak plusz bevételre a tervezet alapján. -
arcsin
senior tag
Felhívtam a NAV ügyfélszolgálatot, azt a választ kaptam röviden hogy "hülyevagyok", mert ez de hát mindenkinek ki van töltve és ez egy összesítő mező. A tavalyiban egy teljesen másik csoportban volt ez a mező, az ügyintéző nem értette hogy mi a bajom azzal hogy a külföldön adózott jövedelemnél van ez. Ha nincs másik mező töltve 46-47, akkor nem érdekes, nincs külföldi jövedelmem. De mondom akkor miért van ez az összegző mező abban a csoportban. Erre nem kaptam választ csak hogy nem érdekes. No mindegy, ezt a részt l ekell sz.rni akkor ezek szerint. Beadtam így.
-
vnorbi
aktív tag
válasz
pvt.peter #1431 üzenetére
Ja, igen, a tartozást úgy értettem, ahogy ők értik
Az a trükk, hogy ha csak úgy lekérdezed az adószámlát, az 0 forint tartozást mutat ilyen esetben, de ha az ebev oldalon, egy későbbi dátumra kéred le (például az utolsó részlet fizetési határideje utáni napra), akkor már látszik, hogy van tartozás.
-
pvt.peter
őstag
Nos felhívtam ezeket a "rablókat"
Annyival egészíteném ki ezt a posztomat, hogy az "adótartozásom már nincs" kifejezést nem ugyanúgy értelmeztem mint a NAV.
Pótlékmentes részletfizetést kértem az adótartozásomra, így effektíve nem jelenik meg tartozásként, de adóvisszatérítéssel kapcsolatban csak akkor kaphatok összeget, ha ez a tartozás teljesen rendezésre kerül.
Utána úgy van ahogy írtad, amint rendezem a tartozást, 30 nap múlva utalják a pénztárnak az összeget -
arcsin
senior tag
-
Sisco2
tag
Az 1. sorban az összeget tudom javítani az M30 alapján, így jó lesz mindenhol a számított adó is, stimmel a kifizető által levont adóval így helyre jön "nullás" lesz az egyenleg így nem kell befizetnem semmit. De ezt a 45. sor Külföldön szerzett jövedelmek számított adója sort ez nem befolyásolja, az összeg ott is megváltozik de ez a tétel/kategória megmarad hibásan. Úgy tűnik hibás ezen a részen az elektronikus bevallás ahogy össze van rakva, nem tudom mi a teendő ilyenkor, rájön a NAV vagy szólnak neki és javítja május 21. -ig? Vannak kétségeim. Meglájuk lesz e belőle hír/balhé.
Ha ezt így beküldi javítva az ember, összegszerűen jó lesz de akkor azt jelenti hogy ezt így elfogadta hogy neki van külföldről származó jövedelme, pedig nincs?
Papír alapon kell akkor az ő hibájukból kifolyólag most szórakozni, javítani?
Fogalmam sincs mi a teendő, eddig minden évben jó volt az eSzja bevallás tervezet amit a NAV elkészített. Eddig meg sem néztem részletesen, csak most hogy pirosan jelezte hogy befizetendő szja-m van.Érdemes mindenkinek ránézni.
-
arcsin
senior tag
Megpróbáltam az M30 alapján javítani, de nem igazán találom azt a szerkeszthető mezőt. a 40. nem az, mert számított, de ha megtalálnád azt a mezőt amii vezérli a Külföldön szervezett jövedelmek 45. A számított adó (a 40. sorban szereplő összeg 15%‑a) mezőjét, kérlek jelezd. Egyszerüen agybaj
-
Bacusuz
őstag
sziasztok
azt szeretném kérdezni hogy tavaly február-június időszakban nem volt a gyermekem után járó adókedvezmény visszaigényelve.
Hol tudom ezt most megtenni az adóbevallásomban?
látok egy olyan részt hogy családi kedvezmény 66670 ft viszont az összefoglalóban azt írja "Aktuális egyenleg: Befizetendő, visszaigényelhető adót nem tartalmaz"
januárban még a munkahely intézte majd lemondtam róla és csak júniusig járt mert utána már nem járt a fiam után hisz vége lett a sulinak. -
Sisco2
tag
"A bevallas tervezetemben a Jövedelmek rész alatt van egy
"A Külföldön adózott jövedelmek" / 45. A számított adó (a 40. sorban szereplő összeg 15%‑a): Ami az összes hazai bevételemnek a 15%a, tehát pont annyi mint a Munkáltatótól, kifizetőtől származó jövedelmek alatt található. Egy grammot nem dolgoztam külföldön, illetve nem értem hogy hogy lett ez külföldi."Hibásnak tűnik a tervezet, nálam is ugyanez a helyzet.
Ugyanúgy Magyarországon dolgozom alkalmazottként, máshonnan nincs bevétel.
Ráadásul az összeg sem stimmel M30 -al összevetve 3x akkora összeget írt be a NAV mint kellene. Emiatt szerintük (nem kevés) adófizetési kötelezettség keletkezett. Érdemes ellenőrízni, összevetni M30-al.Nem tudom ilyenkor mi a teendő, simán felülbírálni módosítani a tervezetet az M30 alapján és beküldeni?
-
arcsin
senior tag
válasz
kozeposztaly #1420 üzenetére
Esetleg a befektetös topik (mibe tegyem a pénzem) pörgösebb
-
kozeposztaly
csendes tag
válasz
kozeposztaly #1420 üzenetére
Senki többet?
Befagyasztottam a topikot is, úgy látom.
-
kozeposztaly
csendes tag
USA brokerceg ugyfelekent ajanloi linken keresztul segitettem masokat regisztralni a brokerhez
ezt az ajanloi program kereteben 200 USDvel honoraltak.Adozni ez utan hogyan kell? Kell?
Ha igen, SZJA mely soraiban kell milyen szazalekkal szerepeltetni mindezt?Koszonom!
-
vnorbi
aktív tag
válasz
pvt.peter #1416 üzenetére
Szerintem a visszatartott kifizetésnek nem kell megjelennie az idei bevallásban. Az az összeg az előző éves bevalláshoz tartozik, és ha befizeted a tartozást, akkor 30 nap múlva utalják a pénztárnak az összeget. Én legalábbis erre számítok.
Nekem is volt tavaly utólag fizetendő SZJA-m, ami blokkolta az EP kifizetést, és mivel még nem rendeztem a tartozást, az idei EP kifizetést is várólistára tették (februárban beküldtem a bevallást, és megint az jött rá, hogy mivel van tartozásom, egyelőre nem utalnak az EP számlámra). Áprilisban befizetem a végét, és májusban számítok két utalásra a NAV-tól.
Nálad eltelt már 30 nap a tartozás rendezése óta? Ha igen, akkor lehet, hogy a pénztárat kellene megkérdezni, hogy hol van a pénz. A NAV-os adószámla kivonaton szerepelni szokott, hogy ha már utalták, akkor az mikor történt.
-
inf3rno
nagyúr
Sziasztok! Ha elfogadtam a NAV-os SZJA tervezetet némi korrekcióval, akkor azzal már rendben vagyok egyéni vállalkozóként, vagy kell még külön bevallást csinálni? Úgy rémlik, hogy az utóbbi, de jó lenne biztosan tudni, illetve a határidejét is...
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Tavaly volt SZJA tartozásom és emiatt nem került kifizetésre az egészségpénztári befizetésem utáni 20% adóvisszatérítés.
A mostani tervezetben pedig csak az aktuális EP visszatérítés került bele, adótartozásom már nincs.
Hogyan tudom ezt a tavalyi összeget "visszavarázsolni"? Módosítanom kellene ezt a tervezetet a hiányzó összeggel? -
bozsokiandra
tag
Elkészült az adóbevallás tervezetem és van benne egy ilyen figyelmeztetés:
"Ha árfolyamnyereségből (165. sor), osztalékból (167. sor), értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelemmel (169. sor), vagy vállalkozásból kivont jövedelemmel (173. sor) rendelkezik, akkor ezek összegét a 287. sorban is szerepeltetni kell. (Hibakód=<M842>)"
Minden jövedelem magyar és eu-s tőzsdén kereskedett papírokkal keletkezett. (sp500 etf, magyar részvény eladása és osztalék is magyar részvényekből).
Jól gondolom, hogy ezt figyelmen kívűl hagyhatom, mert ezek után nem kell szochót fizetni? -
arcsin
senior tag
Sziasztok!
Magyarországon dolgozom egy cégnél mint alkalmazott, munkavállaló.
A bevallas tervezetemben a Jövedelmek rész alatt van egy
"A Külföldön adózott jövedelmek" / 45. A számított adó (a 40. sorban szereplő összeg 15%‑a): Ami az összes hazai bevételemnek a 15%a, tehát pont annyi mint a Munkáltatótól, kifizetőtől származó jövedelmek alatt található. Egy grammot nem dolgoztam külföldön, illetve nem értem hogy hogy lett ez külföldi.
40. Az adóalap családi kedvezménnyel csökkentett összege, a személyi jövedelemadó megállapításánál figyelembe veendő összevont adóalap (a 32. sor és 38. sor különbözete, de legalább nulla)
A 32. sorban is ugyanez az éves jövedelem van
32. Az összevont adóalap első házasok kedvezményével csökkentett összege (a 30. és 31. sor különbözete, de legalább nulla)
viszont nincs 38. sorom úgyhogy gondolom az 0 és a különbözete pont az amennyi a jövedelmem, de ebből hogy lett KÜLFÖLDI jövedelem? A tervezet alapjét képező adatoknál is csak az egészégpénztár illetve a juttatások és a jövedelmem van a cégtől ahol dolgozom. Kell valahogy vagy érdedmes korrigálni ezt? -
inf3rno
nagyúr
Sziasztok! Jól értem, hogy HIPA-nál, ha tavaly a sávos tételes adózást választottam, akkor elég befizetnem az 50 pénzt, aztán nem kell semmi ÁNYKs papírt kitöltenem?
-
mickemoto
őstag
Sziasztok!
Szja-val kapcsolatos kérdésem lenne.
Napi bejelentés esetén szeretném megtudni hogy kell e szja-t fizetnem? Azt tudom hogy van egy keretösszeg ami alatt nem kell, ez a garantált bérminimum 130%-a ami 2024-ben 19.484 Ft.
Ha a napi bérem 25.000 Ft, akkor a 19.484 Ft feletti rész után szja-t kell fizetnem utólag? Ha csak heti három napot dolgozom akkor is fizetni kell szja-t? Úgy értem hogy a mentesített keret havi 15 napra szól, vagy napokra bontva? -
Gabesz87
veterán
Nem tudjátok véletlenül, névváltozás miatt új Adóigazolvány igénylésnek mi a rendje módja? Feleségemnek még a leánykori nevére van a kártya. Érdekes módon eddig be tudtunk lépni. Most jelszót változtattunk, mert azt elfelejtettem, és most ezt a hibaüzenetet kapjuk:
OK, elektronikus úton, de hol, hogyan?
Ahogy elkezdtem keresgélni, ezen az oldalon olvastam a következő érdekes infót:
"Ha valakinek házasságkötés miatt változik a neve, a NAV külön kérelem nélkül kiállítja a csereokmányt, és elküldi a címére. A régi adókártyát postán vagy személyesen vissza kell juttatni a NAV-hoz."
Azért érdekes, mert nem kapott újat.
Szóval ezt lehet valahogy itthonról, elektronikus úton intézni, vagy mindenképp bemenős történet lesz? -
chege
aktív tag
Sziasztok!
Első házasok kedvezményével kapcsolatban szeretnék kis segítséget kapni.
2023 szeptemberben volt az esküvőnk, viszont most szeretnék leadni nyilatkozatot.
Elkezdtem a NAV (https://onya-kim.nav.gov.hu/app/onyaKim#form) oldalán kitölteni a formot viszont számomra nem egyértelmű teljesen.
Van egy ilyen mező: "Kedvezmény érvényesítésének első hónapja az adóévben"
Ilyenkor oda az októbert kell megadnom mivel szeptemberben volt az esküvő, vagy a februárt mert hogy most január van?
A 2023 szeptember - 2024 január időtartamra is tudok kapni ilyen kedvezményt vagy azt elveszítettem? Ha igen akkor azt hogyan lehetséges?
Köszönöm szépen előre is! -
mis69
tag
Sziasztok,
Nem egy szokványos kérdéssel fordulok hozzátok de hátha van olyan aki tud ilyesmiről. Kickstarter kampányt indítunk. Az USA-ban Delaware-ben alapítottunk céget. Egy telefon kiegészítő gyártásához gyűjtünk pénzt főleg Amerikai vásárlóktól de lehetséges hogy más országokból is lesznek vásárlók. Ha összejön a megfelelő mennyiségű pénz a gyártáshoz szükséges szerszámokhoz itthon fogjuk legyártani a terméket és küldjük el a vásárlóknak. Ugye ők már előre megvásárolták és várják hogy megkapják. A Kickstarter az amerikai bankszámlánkra utalja az összegyűlt pénzt és azt Delaware-ben leadózzuk (21% adó). Az lenne a kérdésem hogy itthon kell-e ÁFA-t fizetnünk a gyártás után? Gondolom itthon is kell egy céget alapítanunk gyártáshoz. Anyagot kell vennünk a Kickstarter-en összegyűlt pénzből, szerszámokat kell megterveztetnünk legyártatnunk, a terméket kell elkészítettnünk, csomagoló és szállító dobozt kell vennünk, meg kell bíznunk egy szállítócéget hogy kiszállítsák a vevőknek. A termék után gondolom nem kell ÁFA-t fizetnünk mert amikor megvették azt akkor a Delaware-i cégünk létezett és Delaware-ben csak a 21%-os adót kell megfizetni. A kérdés az hogy itthon kell-e bármi után is ÁFA-t fizetnünk?
-
axioma
veterán
Miert nem a berlo fizeti be a rezsit? Ma mar siman megoldhato, a szolgaltatok is alkalmazkodnak ehhez, hogy a tulaj es a szamlafizeto is hozzaferjen mindenhez. Elmu pl. konkretan tudom hogy a berlore at is szerzodik, ha van berleti szerzodes, a tulaj egyetlen emailje alapjan. Akkor az elvileg nem kene bevetel legyen.
-
Köszönöm szépen a segítséget
Akkor, ha jól értem, ha nem a 10%-os költségelszámolást választom, hanem a tételest, akkor 110000 Ft (bérleti díj + közös költség) után kell az 15%-os szja-t megfizetnem, ugye?
Az kavar meg, hogyha jól tudom, hogy 2022-től, vagy idéntől a számlával igazolható rezsi (víz, villany, stb.) nem számít bevételnek.
De akkor ezek szerint az is bevétel, csak le is vonom költségként, ugye?Szerk.: ha nem tervezek felújítást pár éven belül, vagy beruházást, akkor a 10%-os elszámolás a kedvezőbb, nem? Vagy rosszul számolok?
Az amortizáció nem játszik, mert az ingatlan öröklésből származik, nem adásvételből.
-
korcsi
veterán
Minden bevétel amit a bérlőtől kapsz.
Vagy erre alkalmazod a 10% költség elszámolást vagy részletes költség elszámolást használsz és a közös költségen kívül minden amit kifizetsz a szolgáltatónak költségnek elszámolható, illetve ha adottak a feltételek 2% amortizációt is el lehet számolni évente.
A számviteli bizonylaton ezek szerint mindent fel kell tüntetni.
-
Sziasztok!
Magánszemélyként adnék ki ingatlant. A bérlő az alábbi tételeket fizeti meg felém (az összegek csak példaként)
- bérleti díj 100.000,-Ft
- közös költség 10.000,-Ft
- rezsi (víz, villany, távfűtés, gázátalány, internet minden az én nevemre kiállított számlán, ahol van mérő, ott a leolvasott adatok alapján számlázva) 30.000,-FtA számviteli bizonylatra milyen összeget, tételeket kell feltüntetnem?
A 140.000 Ft-ot, vagy csak a bérleti díj + közös költség, mert ez számít bevételnek?
Vagy a teljes összeget feltüntetve tételesen?Mi lesz az adóalapom? A bérleti díj + közös költség? Vagy csak a bérleti díj?
Ha az előbbi, akkor alkalmazhatom a 110ezer Ft-ra a 10%-os átlag költségszámítást?Köszönöm a segítséget
.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B350 R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Apple iPhone 12 Mini 128GB,Átlagos,Adatkábel,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800XT 16GB Pure Base 500 White 1000W
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest