Hirdetés
- Sapphi: StremHU | Source – Self-hostolható Stremio addon magyar trackerekhez
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- gerner1
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
Új hozzászólás Aktív témák
-
delta9
senior tag
sziasztok!
xls-ben lévő diagramot be tudok valahogy importálni vagy place-elni indesign-ba (cs2)?
vagy van egyéb lehetőség, hogy hogyan a legcélszerűbb diagramot készíteni bele, ami nyomdai feldolgozás után is megállja a helyét minőségileg? -
-
-
-
válasz
Dexter68
üzenetére
Szerintem is ideje lenne váltani. A főnök még vakaródzik. Pedig komoly akció van az Adobe CS3 csomagra augusztus 31-ig. CS3 Standard upgrade CS Standardról nettó 149. Többé soha nem lesz ilyen olcsó!
Az ám, a magyar verzióban be lehet állítani az angol felületet? Mert a CS2-ben nem lehetett, és ha belekényszerítem a főnököt a frissítésbe, nem szeretném megszívni. Magyar felülettel meg fogok halni...
-
-
A cégben már jó ideje ID CS-t használok, de ki szeretném próbálni a CS3-at. A gondom az, hogy ID CS3-ból nem lehet (vagy csak én nem találtam?) régi ID formátumot menteni. Létezik erre valami megoldás?
-
isapeti
aktív tag
válasz
Dexter68
üzenetére
Sejtettem... és a Transparency flattener beállítása? Csak ezekre tudok gondolni...
Ja, most nézem, CS3... vele még nem küzdöttem, de nem kizárt, hogy valami ''újításnak'' köszönhető a probléma... Pl. én nemrég álltam át CS-ről CS2-re, és olyan gonddal küzdök, hogy minden logot menthetek át 3-as Illustratorból 8-asba, mert ez a gecó egyszerűen kihagyja az anyagból a 3-as AI-kat... CS1-nél sosem volt ilyen gondom... Őrület.
[Szerkesztve] -
Dexter68
addikt
CS3-ban küzdök a következő problémával:
Egy Indyben húzott téglalapra rápakoltam egy háttér nélküli psd-t, ami egy külön layeren árnyékot tartalmaz. Sima pdf export esetén az átfedés jónak látszik, de a (digi) nyomda nem tudja normálisan kinyomni, az átfedett rész fehér lesz a kép széléig. Ha ps-t írok és disztillálok, akkor az átfedett rész alatt kifeháredik, de az átlátszó átlátszó marad. (Remélem, érthető…)
A másik ilyen, hogy összeraktam egy hirdetést, egy képre rápakoltam egy kör alakú (érem) boxban egy másik képet, indyben tettem alá árnyékot. Na az érmem a körön kívül tök fekete kocka lett.
Van ezekre megoldás, vagy sosem lehetek biztos benne, hogy amit látok pdf-et, az olyan is lesz nyomtatásban???
[Szerkesztve] -
Antiiii
csendes tag
van egy óriási gondom.
Egy határidős kiadványom van, de valahogy sikerült azt elkövetnem,hogy nem tudom leszedni az aláhúzást. megnéztem, nem maradt fenn sem a mastereken az aláhúzás, sem az oldalakon.próbáltam leszedni billentyűparanccsal, de az rátesz még egy aláhúzást. Már teljesen tanácstalanvagyok
A másik.: az oldalszámozás sem jelenik meg az oldalakon
ti hogyan szoktátok?) -
Ante
csendes tag
válasz
Dexter68
üzenetére
Semmi mást nem kaptam meg a megrendelőtől, csak egy elrontott kiadványt, amit újra kell csinálni kicsit azért szebben. Ez a része menni fog.Bár a másik grafikus Corellel csinálta, és IDben fogom. KOnkrétan egyenlőre azt nem tudom, hogy hogyan kell nyomdai előkészíteni, de a linket majd jól átnézem. köszi

Valószínűleg lesz még nyügöm , meg kérdésem

-
Dexter68
addikt
Ööö... konkrétan mi a kérdés? A pdf az pdf pc-n mac-en linuxon és a marson is. Persze az Adobe-nak sikerült elérnie, hogy a ps-ből disztillált pdf jobb legyen, mint a simán exportált, de az utóbbival sincs mindig gáz.
Szóval vagy egy általános ps driverre küldöd az anyagot, mintha nyomtatnál, vagy konkrétan megszerzed az Agfa driverét. Valamit magára adó levilágító/nyomda ad .joboptionst és színprofilt, amivel dolgozhatsz.
Arra figyelj, hogy a lapméretet úgy állítsd be, hogy a vágó/passzer jelek, infók ráférjenek.
Bővebben: [link] -
Ante
csendes tag
Sziasztok!
Új vagyok itt, és láttam h vannak segítőkész emberkék. Nekem is az kellene. Épp első kiadványszerkesztői melómat vállaltam be, viszont nyomdakészre kellene készíteni a cuccot. A kiadvány piszok eccerű, azzal nincs gond, Idben megcsinálom, de amég soha sem dolgoztam nyomdakészre. (mi anno Pagemakert tanultunk még a suliban, hol volt még tőlem az ID)Szal készítenem kell egy Composit pdf (színes), 300 dpi-s cmyk képekkel, ez nem is gond.
DE: ps-ből disztillált pdf (agfa avantra 36 ps működött).Állítólag a levilágítórendszer Mac alapú.Ezzel sajnos nemtok mit kezdeni.
Nagy segítség lenne, ha valaki elmagyarázná nekem, hogy hogyan készítsem el azt az anyagot a nyomdának egy kész idd.ből a megadott izékkel. -
lordring
aktív tag
No, lassan elkészülök!
Még azt az apróságot nem találom, hogy a szövegben a betűszínt hol tudom állítani. 
-
isapeti
aktív tag
válasz
lordring
üzenetére
Hát igen, a nyomdai felbontású képek jóval nagyobbak, ezért aztán több is velük a meló
Ha tervezel még ilyesmit a jövőben, jobb, ha hozzászoksz.
Viszont!!! Az még önmagában nem jelenti megoldottnak a dolgot, hogy nem nyivákolt a cuccos a ppi miatt. Felhúztad Photoshopban, tehát elvileg megvan a megfelelő minőség, de csak elvileg!!! Ellenőrizd mindenképp, nem estek-e szét a képek!
delta9: szerintem arra gondolt, hogy meg lehet-e nézni vhol, hogy milyen beállítással készült a cucc (Screen, e-book, Press, stb.)
[Szerkesztve] -
-
lordring
aktív tag
Na egy lapot megcsináltam a PS-s módszerrel, amit javasoltatok, így Place-szel betéve az indibe és onnan PDF-be nyomtatva már nem sípol a less ppi miatt. Csak bazi lassú lesz így.
De köszönöm a tanácsokat, biztos kell majd még
. -
delta9
senior tag
-
isapeti
aktív tag
válasz
lordring
üzenetére
Valahol az Acrobatban tán van erre megoldás, de én spec. szemrevételezéssel szoktam
Belenagyítasz, és ha fosok a képek, akkor Screenes 
Amúgy már a fájlméret is árulkodó lehet, ha vannak benne képek és mondjuk több oldal A4-ről van szó, annak mindenképp illene jópár megának lennie... ha csak párszáz K, akkor szinte tuti, hogy kisfelbontású. -
isapeti
aktív tag
Na igen, de ha a forrásként szolgáló PDF eleve kisfelbontású volt, abból még egy ÜberPress Quality sem varázsolna jó minőségű képeket... szerintem inkább ez lehet a porbléma oka... azaz nemigen tud mit tenni... max ezt a photoshopos felhúzósdit, de ennek se lesz vmi szép a végeredménye szerintem.
lordring: sajna pedig a PS csak oldalanként kezeli! Esetleg próbáld meg a dexter által javasolt megoldást a képek kilopására, azokat könnyebben, akár acitonnel, automatizáltan is tudod bizergélni.
[Szerkesztve] -
lordring
aktív tag
Kénytelen leszek ezt tenni, csak sajna így nagyon lassú lesz.

Egyébként igazd volt, félreértettem, tényleg csk az adott méret felettieket downolja a beállított 150 vagy egyéb méretre.
A Photosopben egy sokoldalas PDF-t nem lehet egy szerre behívni? Így nagyon lassú lesz, ha egyesével kell nyitnom, zárnom mentenem az oldalakat.
-
delta9
senior tag
válasz
lordring
üzenetére
pl megnyitod photoshopban a pfd-et és a megnyitáskor felbukkanó import pdf ablakban resolution-nek beállítasz 300dpi-t (vagy amennyit akarsz) és photoshopban kivágod a képet, amire neked szükséged van, majd elmented tiff-ként és azt place-eled be indesign-ba. (ha szükséges ps-ben a clipping path-t is meg tudod csinálni)
-
delta9
senior tag
válasz
lordring
üzenetére
igazán nem szeretnék kötekedőnek tűnni, de press quality pdf nem csinál 150dpi-s downsample-t, kizárólag a 450 dpi feletti képekre csinálja ezt meg, és 300dpi-re.
szóval szerintem nem press quality pdf-et készítettél, vagy nem a gyári beállításokon, hanem át lett szerkesztve a press q. pdf beállításod a distillerben. -
lordring
aktív tag
-
Dexter68
addikt
-
lordring
aktív tag
válasz
Dexter68
üzenetére

Én meg kb. 2 hete ismerkedem ezzel a feladattal, előtte nem dolgoztam még ezekkel a progikkal, ezért kérdezek alap dolgokat.
Snapshoot alatt azt a kis fényképezőikon jelezte képlopást értem, ami az Adobe Acrobatban az ötös verziótól van, azt hiszem. A kijelölt keretben lévő képet teszi ki a vágólapra.
Egyébként közben észrevettem, hogy a Distillerben a képek kimenete volt 150DPI-re beállítva. Ezt korrigáltam, így csak néhány maradt a potential problemsnek, ezek viszont valószínűleg eleve kisebb felbontásúak. Ez viszont gond lesz, mert csak egy PDF katalógusban vannak meg, ami ezek szerint alacsony felbontású.
[Szerkesztve] -
lordring
aktív tag
Köszi, ez is megvan! Átküldtem a PDF-t a nyomdába, vissza is jött. Sajnos elég sok kép van, aminek a felbontása így 300 dpi-nél kisebb, ezt reklamálták. Megnéztem az Acrobat Preflight-tal, valóban van bőven. A képeket pDF-ből snapshottal raktam bele az Indesign doksiba, de nem tudom, hogy ennek a snapshotnak a felbontását lehet-e vhol állítani. Már magát a folyamatét.

-
lordring
aktív tag
No, az Indesign beépített PostScript printerével csináltam, aztán a Distillerrel pdf-be. Egész pofás lett, ahhoz képest,hogy most használok először Indesign-t.
Még egy kérdés: azt írja a nyomda, hogy ''Az oldalt centeredre kérjük állítani, és NE legyen elforgatva. A kifutó minimum 4 mm. Vágójelet mindig tartalmazzon a kiadvány. A vágójel legyen a kifutón kívül.'' Most magában az indd doksiban adtam meg bleed-re 4 mm-t. Ez a kifutó? És a vágójelet hol tudom beállítani?
-
lordring
aktív tag
Elnézést, az elmúlt 2 napban többnyire sem netünk, sem az e-mail címeink nem működtek, hála a téonlány- tékom szolgáltató váltásnak. Most már csak a meiljeink nem mennek 3 napja
. Mindjárt megnézem a javaslatokat, hogy működnek. -
delta9
senior tag
válasz
Dexter68
üzenetére
én még külön drivert sem szoktam telepíteni, az indesign defaultot használva sem volt még problémám egyik nyomdában sem, ahová adtam anyagot le. így meg beállítom printernek a postscriptet, ppd-nek meg adobe pdf-et a device independent helyett, a többi meg attól függ... de az így írt postscripből distillerrel pdf-et készítve nem hiszem, hogy lehet probléma. (legalábbis én még nem ütköztem bele kopp-kopp)
-
lordring
aktív tag
No, hátha valakinek ebben is van tapasztalata: az elkészült dokumentumot, ami most indd formában van, pdf-ben kellene átadnom a nyomdának, méghozzá Adobe Distillerrel készített press optimalizált változatban. A Distiller viszont csak PS és EPS fájlokat akar megnyitni, így hogy alkossak nekik vele PDF-t? Az Indesign exportálást nem ajánlják: ''Lehetőség szerint a PDF file-t Acrobat Distiller programmal készítsék, ne pedig a szoftverek export funkciójával.''

-
lordring
aktív tag
Azt be lehet állítani vhogy, hogy egy adott oldalon ne alkalmazza a Masterpage beállításokat?

-
lordring
aktív tag
Sziasztok!
Egy kezdő kérdésem lenne: a lapon szereplő objektumokat lehet automatikusan középre rrendezni vízszintesen?
-
Shim
őstag
Indyből exportáltam ps-t, majd ezt Distillerrel pdf-be konvertálva ellenőriztem.
Sajnos fehér vonalak látszódnak elég sok helyen. Nem tudom, hogy ezek nyomtatásnál látszanak-e, vagy csak pdf hibája, de nem kockáztatnék.
Mi lehet a hiba? Valamit rosszul állíthattam be? (Még nem csináltam ezelőtt postscriptet, újonc vagyok a témában.)![[kép] [kép]](http://img476.imageshack.us/img476/689/psvonalga5.gif)
-
Met
nagyúr
Neten nincs valahol valami alap leírás ehhez a progihoz? (magyar)
Kéne valami gyorstalpaló, a többire meg rájövök. -
Dexter68
addikt
Találtam egy hasznosnak tűnő linket [link]
Én egyelőre (10 éves quarkos múlttal) a szenvedés stádiumában vagyok... Kaptam némi melót indyben, de egyelőre dinamikusabb volt az egészet újraépíteni quarkban, de nem adom fel...

-
elektrobi
csendes tag
feltettük az adobe all cs2 dvdt, és a bridgeben megjelenik az összes program, kivéve az indesign, így nemtudunk contact sheetet sem csinálni

nem tudtok erre valami megoldást? -
-
rii
nagyúr
válasz
kákalaki
üzenetére
hát ... így látatlanban azt tudom mondani, hogy DragAndDrop módszerrel adtad hozzá a lapokat a PAGES (F12) palettán, és azért lett mondjuk (jól értem9 egymás mellett nem kettő, hanem 3-4 lap?
megoldás(talán): próbáld meg menüből ... Pages úszó balakon lenyíló kis menüből Instert Pages ... -
rii
nagyúr
válasz
kákalaki
üzenetére
Szia!!!!
akkor most a körbevágott kép körül akarod a szöveget körbefolyatni?
nekem most csak 2.02-m van, de ott így műxik:
PS-ben körbetrajzol, elment a Work Path Path 1-ként, (cliiping pathként nem muszáj)
majd Window, vagy View/ text Warp, és ott a 3.ik ikon kell bekapcsolni ......
és akkor a képdoboz tartalmán fog körbefolyni a szöveg .... -
kákalaki
csendes tag
Nincs tipp?
-
kákalaki
csendes tag
Esetleg új ötlet a (105)-re?
Újabb kérdés: CS2 alatt hogy oldható meg, hogy ha új oldal(aka)t szúrok be, akkor azok ne az oldapárok mellett, külön lapokként jelenjenek meg, hanem szintén oldalpárok legyenek , mint a korábbi verziókban?
Ez elvileg egy hasznos feature a CS2-ben (meg talán a CS-ben is), de én nem igazán tudom értékelni... -
kákalaki
csendes tag
Üdv!
Következő a problémám: alpha channel ill. path körül szeretném a szöveget körülfolyatni. PS-ben megcsináltam, működik is félig, a körvonal megvan, csak a kép kitakarandó része is látszik. Ha viszont az Object-Clipping path-ból választom az alpha channel-t illetve a path-t, akkor korrektül működik. Ez mitől lehet? -
isapeti
aktív tag
UP a jó kis progesznak - nem használja senkisenem? Vagy csak nincs vele probléma...
-
isapeti
aktív tag
Elôször is bocs, hogy csak most néztem be
de valamiért kikapcsolódott az automata értesítésem.
Nos, kollégám egyszer ebbe a körbefuttatósba belefutott, de sajna most nincs a közelemben sem ô, sem az InDesign (melóhelyen quarkot használok csak), de utánanézek este.
Jah, többi problem ügyében: patcheket letöltötted és telepítetted (3.0.1a és 3.0.1b, külön létezik az amerikánise és CE verzióhoz is!!!)
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Humble szökevények 500-2500Ft
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
kicsit kevés rá az idő. és ha nem igényeskedsz, akkor hogyan szoktad?

A CS3 ról nem is szólva. Mézesmadzag: táblázat cella stílusok 

de valamiért kikapcsolódott az automata értesítésem.